iZombie: moorden oplossen met de hulp van een ondode

Peter Breuls

DC Comics is niet onsuccesvol op de Amerikaanse televisie: van de vier series die dit seizoen reeds geheel of gedeeltelijk zijn uitgezonden kan alleen van Constantine gezegd worden dat het niet echt een groot succes was. De andere nieuwkomers, The Flash en Gotham, doen het prima bij het publiek en ook Arrow is nog immer populair. Maar vier is niet genoeg voor DC; de komende week begint iZombie, een op de gelijknamige DC/Vertigo-comic gebaseerde tv-serie over een zombie die helpt moorden op te lossen.

De serie is opgezet door Rob Thomas en Diane Ruggiero, bekend van Veronica Mars. De zombie uit de titel is Olivia 'Liv' Moore, een voormalig medisch student die op een onfortuinlijke manier om het leven komt, maar weer overeind krabbelt als een zombie. Geen zombie zoals we die kennen uit diverse films en series, maar eentje die, mits voldoende gevoed, prima door kan gaan voor een normaal, levend, mens.

iZombie: promo art

Het is dat voeden wat de rode draad van de serie vormt: zoals wel meer zombies moet ook Liv af en toe wat hersenen consumeren. Dit doet ze met tegenzin, maar ja, a zombie's gotta eat. Ze neemt een baan in een lijkenhuis, waar ze de hersenen kan ontvreemden van zij die ze toch niet meer missen. Echter; het eten van iemands hersenen geeft haar de gevoelens en herinneringen van die persoon. En laat dat nou enorm handig zijn bij het oplossen van moorden.

iZombie is daarom niet alleen een zombieserie: het is een 'procedural', met een wekelijks terugkerend patroon van een moord, een hoop gedoe en een oplossing. Maar met een luchtige toon, zo beweert Thomas. FOK! sprak met hem, Ruggiero en de cast van de serie tijdens Comic-Con International, afgelopen zomer in San Diego.

"Op the CW (de Amerikaanse zender waarop iZombie te zien is, red) kunnen we nooit The Walking Dead overtreffen, in termen van horror," licht Thomas de toon van de serie toe met één van vele referenties die hij en zijn collega's maken naar die andere zombieserie. "Dat idee van een geweerschot door het hoofd, die grofheid, kunnen wij op reguliere televisie nooit doen, dus wij moeten het hebben van humor, interessante verhaallijnen, een mix van veel op het spel hebben staan met lichtzinnigheid. Men vergeleek Veronica Mars wel eens met Buffy the Vampire Slayer, qua toonzetting, maar ik denk dat iZombie daar veel dichterbij zit. We hebben Buffy en ook de film Warm Bodies vaak onderling besproken."

"We proberen qua zombies inderdaad niet iets te overtreffen wat al geweldig is," voegt Ruggiero eraan toe. "We geven er onze eigen draai aan. Onze hoofdfiguur zit in een vreemde situatie: ze is een soort van dood, maar niemand weet het, ze kan er met niemand over praten. Dus je bent dood, en je moet hersenen eten. En dan heb je bijvoorbeeld een normaal gesprek met je moeder over waarom je niet naar de bruiloft van je nicht gaat en dan denk je van 'Ik ben dood en moet hersenen eten, mam, je begrijpt me niet!'

"Dus dat is interessant, maar ook het terugkerende idee van het verkrijgen van iemands herinneringen en het oplossen van die moorden; het is heel persoonlijk. Het voelt voor haar alsof ze zelf die ervaringen heeft beleefd. Iemand is van een balkon gegooid en zij voelt hoe je dat ervaart."

"Liv is iemand die cynisch is, en verveeld, en ze heeft het idee dat ze haar identiteit is verloren," vertelt Rose McIver (Once Upon a Time, Masters of Sex) over haar personage, "maar in de eerste aflevering, hoewel ze wel wat sarcastisch blijft en van die zwarte humor heeft, begint ze een beetje een doel te vinden. En terwijl ze dat vindt, komt ook dat gevoel van identiteit weer terug en wordt ze wat optimistischer." McIver deed auditie voor iZombie via Skype tegenover Rob Thomas, die toen al iets van honderd actrices gezien had. "Toen we Veronica Mars castten, was Kristen Bell de eerste actrice die we zagen, en hier was Rose echt de allerlaatste. Het was precies andersom." McIver verwachtte, op basis van de titel, iets in de richting van The Walking Dead, "maar toen ik thuis kwam en het begon te lezen, bleek het een soort van bizarre zombie-komedie-procedural te zijn. Het propt heel veel genres bij elkaar. Ze gooien het idee van het zombie-genre een beetje overhoop."

iZombie: Rose McIver (Foto: Peter Breuls)
Rose McIver (Foto: Peter Breuls)

Liv is dus een 'levende' zombie, in tegenstelling tot wat andere zombieverhalen vaak laten zien: ze kan nog door voor een normaal mens, mits het niet te lang geleden is sinds haar laatste hersenmaaltijd. "Ze ziet er ongezond uit. Ze verliest al haar pigment, heeft wit haar, donkere ringen onder haar ogen," vertelt de Nieuw Zeelandse actrice over hoe ze opgemaakt wordt voor de rol. "Naarmate ik hongeriger ben, en hoe langer het is geleden sinds ik heb gegeten, krijg ik steeds rodere contactlenzen, en aderen op mijn gezicht. We hebben een hele sterke look gemaakt met de make-up-afdeling voor wanneer ik echt helemaal zombie ben."

Ook McIver ziet de overeenkomsten met Buffy the Vampire Slayer, dat indertijd overigens min of meer uitgezonden werd op dezelfde, op jonge kijkers gerichte, zender. "Ik heb onlangs voor het eerst Buffy gezien, en ik heb het idee dat Liv, qua onderscheid tussen goed en kwaad, een beetje een kruising is tussen Buffy en Angel. Ze is een ethische zombie. Ze is de held, lost moorden op enzo, maar ze eet ook hersenen en dat doet ze op een sociaal verantwoordelijke manier. Het zijn de hersenen van mensen die al dood zijn." De serie heeft echter ook slechte zombies. "We hebben David Anders als Blaine DeBeers, een kwaadwillende zombie. Hij is de voorloper van de slechte zombies, en veel van de verhaallijn in het eerste seizoen voorziet in de interactie tussen hem en Liv."

Volgens David Anders (Heroes, Once Upon a Time) is Blaine vooral van plan te domineren en de macht te grijpen. Maar ook hij ziet in de serie veel comedy. "Er zit zoveel humor in het script van Rob en Diane. Het is heel grappig, maar ook heel duister. Het is een perfect mengsel." Ook Anders brengt Warm Bodies aan als toonmatige gelijkenis. "Het is een 'zombedy', dat is wat het is."

Het oplossen van de moorden gebeurt in de serie met de hulp van Liv, maar zij ondersteunt hierbij rechercheur Clive Babinaux, gespeeld door Malcolm Goodwin. "Ze hebben een samenwerking die niet op een goede manier van start ging. Livs eerste visioen was verkeerd geïnterpreteerd, ze gaf hem informatie die niet klopte en iedereen lachte Clive uit," vertelt de acteur. "Maar hij geeft haar een tweede kans en dat pakt beter uit. Het publiek weet natuurlijk dat Liv een zombie is, maar Clive heeft geen idee. Hij weet niet dat ze hersenen eet, hij denkt dat ze helderziend is. En dat hij dat denkt zorgt voor wat leuke woordenwisselingen tussen de twee in de serie."

De enige andere persoon die op de hoogte is van Livs toestand is Dr. Ravi Chakrabarti, gespeeld door Rahul Kohli. "Het eerste brein dat Liv consumeert is van een Jane Doe in het lijkenhuis. Hij betrapt haar wanneer ze dat doet, en zij krijgt visioenen van deze overleden persoon, en daarmee lossen ze haar moord op. En dat is wat de samenwerking tussen Ravi en Liv kenmerkt." Volgens Kohli blijft het daar echter niet bij. "Zij is een medisch wonder voor hem. Ze is dood, maar nog in leven. Ze krijgt visioenen en kenmerken van andere mensen. Hij is daar heel enthousiast over en dat maakt haar minder terughoudend. Hij probeert ook een geneesmiddel voor haar toestand te vinden, en dat is iets dat haar hoop geeft. Ze zijn een mooi team, samen."

iZombie gaat in eerste instantie van start met een seizoen van dertien afleveringen. Een besluit over verlenging van de serie wordt naar verwachting pas over enkele maanden genomen. Nog niet bekend is of iZombie ook door een Nederlandse tv-zender zal worden uitgezonden.