Geslaagd World Cup-debuut schansspringer Antonissen

heywoodu

Schansspringer Lars Antonissen heeft zijn debuut-weekeinde in de World Cup met een goed gevoel afgesloten. De 19-jarige Nederlander sprong in Oslo voor het eerst mee met de wereldtop van het schansspringen en wist op zondag de kwalificatie zelfs te overleven. Daardoor werd hij de eerste Nederlander in meer dan elf jaar die zijn optreden mocht maken tijdens een World Cup schansspringen bij de mannen.

Zaterdag werd Antonissen op de Holmenkollen nog 49e tijdens de kwalificatie, waar een plek bij de eerste 40 gevraagd werd om zich voor de wedstrijd te plaatsen. Een dag later ging het aanzienlijk beter. Met een sterke sprong - en ondanks een mindere juryscore voor de landing - kwam hij op de 35e plek terecht, voor vaste World Cup-klanten als Taku Takeuchi, Andreas Wank, Dimitry Vassiliev en oud-Vierschansentourneewinnaar Thomas Diethart.

Even later op zondag ging het in de wedstrijd zelf wat minder. In plaats van de 116,5 meter uit de kwalificatie kwam Antonissen dit keer slechts tot 93 meter, waarmee hij als 51e en laatste eindigde. "Ik was veel te laat bij die sprong, waardoor de hele sprong voor geen meter meer lukte", zegt de Nederlander tegenover FOK!Sport"Daar heb ik nog erg veel problemen mee. Het komt nog vaak voor, maar gelukkig gebeurde dat niet in de kwalificatie", zo toonde hij zich toch tevreden. Het doel vooraf was om de kwalificatie te overleven en dat is de jonge Nederlander gelukt. Waar hij volgend seizoen te zien zal zijn is nog niet helemaal bekend, maar Antonissen is positief over eventuele deelname aan de Zomer Grand Prix en de World Cup komende winter. "De plannen zijn nog niet concreet, maar de kans is groot dat ik volgende winter ook World Cups ga springen." 

De wedstrijd zondag werd gewonnen door de Duitser Severin Freund, die daarmee zijn vierde opeenvolgende zege pakte. Het was voor het eerst sinds december 2010 dat iemand vier zeges op rij wist te pakken. De 42-jarige Japanner Noriaki Kasai haalde met zijn tweede plek al voor de zesde keer dit seizoen een individueel podium, waarmee hij zijn leeftijdsrecord nog maar eens aanscherpte. Peter Prevc uit Slovenië staat derde, terwijl hij in het World Cup-klassement op de tweede positie staat, achter Freund.