Brazilië pakt voortvluchtige Italiaanse militant

De Braziliaanse autoriteiten hebben donderdag de voormalige Italiaanse militiestrijder Cesare Battisti opgepakt. Battisti werd in de kraag gevat, omdat een rechter opdracht heeft gegeven om Battisti het land uit te zetten. De ex-militiestrijder wordt in Italië gezocht voor moord.

In 2010 verwierp de toenmalige Braziliaanse president Luiz Inacia Lula da Silva het uitleveringsverzoek van Italië voor Battisti nog en kreeg hij gratie. Het Hooggerechtshof bevestigde de gratie drie jaar later nog eens. In 2013 echter wees het federale hof van beroep een verzoek af van Battisti om zijn veroordeling voor het vervalsen van zijn paspoort in te trekken. Het openbaar ministerie heeft die uitspraak vervolgens gebruikt om deportatie van Battisti af te dwingen. Donderdag werd hij uiteindelijk opgepakt. Hij wordt vasthgehouden in Sao Paulo.

Battisti kan nog in beroep tegen zijn uitzetting en zijn advocaat heeft eerder al laten weten alle beroepsmogelijkheden te gaan gebruiken. De verwachting is dan ook dat het nog jaren kan duren voordat de rechter uiteindelijk tot een uitspraak komt.

Battisti ontsnapte in 1981 uit een Italiaanse gevangenis, waar hij vastzat in afwachting van zijn rechtszaak. Hij werd verdacht van vier moorden en werd in 1990 bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij heeft bekend lid te zijn geweest van de beweging Gewapende Proletariërs voor het Communisme, maar hij heeft altijd ontkend achter de moorden te zitten. Battisti zocht eerst zijn heil in Mexico, vervolgens in Frankrijk om uiteindelijk in 2004 naar Brazilië te vluchten.