Werkt 112 altijd?

Donderdagavond is mijn snookeravondje. Ik snooker dan in Delft. Meestal ben ik rond half twaalf klaar en dan fiets ik naar mijn huis in Rijswijk. Zo ook vorige week donderdag.

Het was droog, de wind was wel tegen, maar viel mee. Ik fiets altijd langs de provinciale weg. Die heet in Rijswijk: Beatrixlaan. Als ik uit Delft kom, dan fiets ik een groot gedeelte langs het Wilhelminapark in Rijswijk. Niet ver van de grens met Delft ligt daar, een stukje in het park verscholen, een enorme villa. Ooit wilde Dan Blocker, beter bekend als Hoss uit de tv-serie Bonanza, die villa kopen. Maar die koop is toen om een of andere reden niet doorgegaan. Het zal echter wel duidelijk zijn dat in die villa niet iemand met een middeninkomen woont.

Al voor ik bij de tuin van de villa kwam, hoorde ik geschreeuw en toen ik langs die grote tuin fietste, zag ik drie mannen in zwarte kleding die tegen elkaar tekeer gingen en in een vechthouding stonden. Ze stonden echter op het terrein van de villa en niet ver van de villa zelf af. Ik vond dat dus wel verdacht. Daar in de buurt was de multimiljonair Zegwaard al eens op brute wijze beroofd.

Ik reed dus een stukje door en belde toen 112.
'Wilt u de politie, de brandweer of de ambulance', vroeg de callgirl.
'De politie', antwoordde ik.
'Waar bevindt u zich?'
'In Rijswijk'
'Rijswijk, Zuid-Holland?'
'Ja', zei ik.
'Een ogenblik. Ik verbind u door.' Even later had ik een andere callgirl en deed mijn verhaal over de drie verdachte figuren bij de villa.
'Waar bevindt u zich?' vroeg ze. Dat bevreemdde me, want dat had ik al tegen die andere telefoniste gezegd. Ik vertelde dus weer dat ik me in Rijswijk, Zuid-Holland bevond en dat het de grote villa langs de Beatrixlaan betrof.
'Dank u wel', zei ze, 'we sturen er iemand heen.'

Gerustgesteld fietste ik verder naar huis. Eenmaal thuis schonk ik een wijntje en pakte mijn mobieltje om via Popcorn Time een leuk filmpje te gaan kijken op tv. Net toen ik een film had uitgekozen, belde de politie. Het was inmiddels al bijna een halfuurtje later.
'Heeft u daarnet de politie gebeld?'
"Dat klopt. Ongeveer een halfuurtje geleden. Er waren drie verdachte figuren op het terrein van die grote villa aan de Beatrixlaan.' Even was het stil aan de andere kant. Toen ging de agent verder.
'Tja, we zijn nu op de Beatrixlaan, maar we zien geen verdachte figuren. Wat voor villa was dat dan en waar precies?' Ik snapte het even niet. Iedereen in Rijswijk kent die villa aan de Beatrixlaan, dus de politie zou er blindelings naar toe hebben kunnen rijden.
'U weet wel. Die villa die een stukje van de weg af in het Wilhelminapark ligt. Dat is vlakbij het Haantje en Delft.' Weer even stilte aan de andere kant, maar de agent gaf nog niet op.
'Kunt u vertellen waar dat dan precies is op de Beatrixlaan?' Ik raakte een beetje geïrriteerd.
'Nou, hij ligt vlakbij het tuincentrum van Groenrijk aan het Haantje. Dus tegen Delft aan.' Nu ging er blijkbaar een lampje branden aan de andere kant.
'Delft? Wij zijn hier op de Beatrixlaan in Reeuwijk en we vonden de melding al vreemd, want er zijn hier helemaal geen villa's voor zover we weten. Ik geef het wel even terug aan de centrale' Als het niet een serieuze zaak was vanwege die verdacht figuren, zou ik meteen in lachen zijn uitgebarsten. Ik hoopte wel dat die centrale dan zo snugger zou zijn om Rijswijk even in te lichten, maar dat bleek niet zo te zijn, want de volgende dag heb ik bij de politieberichten van Rijswijk gekeken en er was geen 112-melding voor de politie binnengekomen en ook geen melding over de villa aan de Beatrixlaan.

Het is sowieso al vreemd dat een telefoniste 'Reeuwijk' verstaat als er 'Rijswijk' gezegd wordt, maar als die eerste telefoniste van 112 ook nog vraagt of het Rijswijk in Zuid-Holland is en vervolgens doorverbindt naar Reeuwijk dan is het helemaal vreemd, want volgens mij is er alleen maar een Reeuwijk in Zuid-Holland, terwijl er wel een Rijswijk in Noord-Brabant is.

Ik heb de volgende dagen extra op het nieuws gelet, maar er werd geen melding gemaakt van problemen bij een villa in Rijswijk en ook in de plaatselijke krantjes was niets daarover te lezen. Maar dat zegt niets.

Misschien wordt het gezin dat er woont al meer dan een week gegijzeld zonder dat iemand het weet en wordt er een enorm bedrag aan losgeld aan de familie gevraagd. Of de bewoner wordt verschrikkelijk gemarteld om het nummer van de brandkast te verkrijgen, maar hij weet zelf het nummer niet meer omdat hij Alzheimer heeft.

Het kan ook zijn dat de eigenaar voor de PVV op de lijst voor de provincie staat en dat de mannen voornemens waren om het huis met leuzen te bekladden en stenen door de ramen te gooien. De eigenaar heeft echter de honden losgelaten en de mannen moesten daarna rennen voor het leven.
In het gunstigste geval waren het gewoon vandalen die alle krokusjes en sneeuwklokjes hebben vertrapt.

Al dat soort ellende had verkomen kunnen worden. En misschien was er wel helemaal niets aan de hand. maar dat zullen we nooit weten omdat een halfdove telefoniste zonder aardrijkskundige kennis mijn melding verkeerd heeft doorgegeven.