Van der Garde in gesprek met Sauber
De juridische soap rond autocoureur Giedo van der Garde en Formule 1-renstal Sauber kreeg vrijdag weer een nieuwe wending. Het hooggerechtshof van de staat Victoria in Australië droeg de ruziënde partijen op in 'zeer zinnige onderhandelingen' tot een oplossing te komen in hun ingewikkelde conflict. De advocaat van de Nederlander liet later weten dat er 'constructieve gesprekken' zijn gevoerd, maar aan het einde van de dag was er nog geen akkoord naar buiten gekomen.
Van der Garde heeft tot nog toe de rechters aan zijn zijde gehad. Zij achten het racecontract dat de Amsterdammer heeft met de Zwitserse renstal, rechtsgeldig. Het team kreeg vrijdag opdracht alles in het werk te stellen om Van der Garde te kunnen laten racen in de Grand Prix van Australië, de openingsrace van het nieuwe seizoen in Melbourne. Concreet betekent dat het maken van een stoeltje op maat en het regelen van de vereiste racelicentie.
Teambaas Monisha Kaltenborn van Sauber liet niets los over de gesprekken die gaande zouden zijn. "Het is een onderwerp waar ik niet over kan spreken, maar de kwestie heeft wel een heel negatieve invloed op het team", zei de vrouw die wordt beschouwd als de kwade genius. Kaltenborn schoof aan het einde van vorig seizoen het contract met Van der Garde moeiteloos opzij om twee andere coureurs met veel meer sponsorgeld vast te leggen. De Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr staan voor dit weekeinde ook op de startlijst.
Van der Garde arriveerde vrijdag wel op het circuit Albert Park in een racepak en was ook even in de garagebox van Sauber, maar hij reed niet in de eerste trainingen. Hij had de benodigde licentie die verplicht is om in een Formule 1-bolide te mogen rijden, niet gekregen. "Ik heb helaas niet kunnen rijden", zei hij. "We moeten afwachten hoe het verder loopt. Je weet nooit, er is altijd een kans om de kwalificatie op zaterdag toch te rijden. Maar die kans wordt wel steeds kleiner."
Het zogeheten Supreme Court van Victoria heeft de partijen tot zaterdag 9.30 uur (23.30 Nederlandse tijd) gegeven om er zelf uit te komen. Lukt het niet om bijvoorbeeld tot een schadevergoeding voor Van der Garde te komen, dan is de slotsom dat Sauber een gerechtelijk bevel niet heeft uitgevoerd. Van der Garde kan dan beslag leggen op de inboedel van Sauber en voor Kaltenborn dreigt zelfs een straf.