Islam-vlag op station zorgt voor verwarring

Om te laten zien dat vrouwen die gevangen zitten in een boerka hele normale mensen zijn, ging een moslima samen met een vriendinnetje op een station in Basel staan. Hierbij hielden ze de beruchte zwarte geloofsbelijdenisvlag vast, een vlag die veelal wordt geassocieerd met de harde kern (lees: terroristische organisaties) van Allah.

De vrouwen zelf waren geheel in het zwart gehuld, alleen de ogen waren zichtbaar. Alles bij elkaar genomen een actie die normale mensen inderdaad zouden doen.

Sommige bekeerlingen vertonen hetzelfde fanatisme als voormalig fervente rokers die zich later ontpopten als ware anti-rooknazi's. De Zwitserse bekeerlinge lijkt soortgelijk gedrag te vertonen.

"Ik wilde laten zien dat islamitische vrouwen met boerka´s heel gewone mensen zijn en niets met de IS te maken hebben", bazelt de Zwitserse. "De afgelopen tijd werden er zoveel slechte en onware dingen over de islam in de media geschreven – ik voelde me ertoe verplicht hier iets tegen te ondernemen."

De provocatie verkleedpartij vond plaats in de vroege ochtend van carnavalsmaandag. "Want", zo redeneerde de dame, "ik dacht dat in de vroege ochtenduren het vermommingsverbod niet zou gelden". De moslima had niet van te voren kunnen bedenken dat haar actie totaal in het verkeerde keelgat zou schieten bij de treinreizigers. "Het gaat bij het opschrift op de vlag toch alleen maar om de islamitische geloofsbekentenis?"

Op de vlag staat in sierlijk, Arabisch schrift iets te lezen als: 'Niet Wodan, Jahweh of Shiva, maar Allah is de enige god en Mohammed is zijn proleet profeet'. Vanwege zijn symbolische kracht heeft deze -op het oog- onschuldige 'zwarte vlag' een grote aantrekkingskracht op islamitische extremisten.

De geboren Zwitserse heeft zich de gebruikelijke slachtofferrol ook al goed eigen gemaakt en neemt er zelfs een voorschot op. Zo draagt zij in het dagelijkse leven bewust geen hoofddoek omdat zij bang voor onderdrukking is. "Ik ben bang dat men me niet meer accepteert en dat ik daar in het maatschappelijk leven nadelen van ondervind."

Verder is ze van mening dat de maatschappij beter moet worden voorgelicht over islamitische vrouwen.