Egypte wil nieuwe hoofdstad

De regering van Egypte wil vlak naast Caïro een geheel nieuwe hoofdstad bouwen. De eerste bouwfase van het megaproject kost zo'n 42 miljard euro en duurt zeven jaar.

Minister van Woningbouw Mostafa Madbouly kondigde de plannen aan op de openingsdag van een driedaagse internationale economische conferentie in de badplaats Sharm el-Sheikh, waar honderden zakenlieden en wereldleiders op af zijn gekomen.

Het doel van het plan is de verkeersdrukte en overbevolking in Caïro de komende veertig jaar te verlichten. Tegen die tijd zal Caïro - momenteel een stad met twintig miljoen inwoners - qua inwonertal zijn verdubbeld, is de verwachting.

In de eerste bouwfase moet de stad richting het oosten worden uitgebreid, op een oppervlakte van zo'n 105 vierkante kilometer. In dit gebied moet een nieuw bestuurscentrum verrijzen, met overheidskantoren, diplomatieke missies, woningen, universiteiten, een technologisch innovatiepark en tienduizend kilometer aan wegen. Een naam is nog niet bekend.

Het leger is al begonnen met de aanleg van een weg die Caïro met het nieuwe bestuurscentrum moet verbinden. Uiteindelijk moet er ook een verbinding komen met het gebied waar het Suezkanaal ligt en wordt de stad zevenhonderd vierkante kilometer groot.