FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 februari 2015

EL: Uitslag Feyenoord - AS Roma

AS Roma heeft zich in een krankzinnige avond ten koste van Feyenoord geplaatst voor de achtste finale van de Europa League. De wedstrijd die in de tweede helft even werd stilgelegd eindigde in 1-2.

In een wisselvallig begin was vooral de nummer twee uit de Serie A dichtbij een treffer. Franscesco Totti dacht tot twee keer toe te scoren, maar stiftte eerst net naast (na slordig balverlies van Karim El Ahmadi) en schoot daarna uit een vrije trap op de buitenkant van de paal.

Zonder goed te spelen hield Feyenoord nog relatief lang stand. De thuisploeg zette daar in aanvallend opzicht nauwelijks iets tegenover. Vooral na het uitvallen van Colin Kazim-Richards (hamstringblessure) miste de ploeg van trainer Fred Rutten stootkracht voorin.

Exact op het moment dat Feyenoord de rust met een 0-0 stand leek te halen, sloegen de Italianen toe. Aanvaller Adem Ljajic schoot van dichtbij binnen, nadat Feyenoord de bal achterin niet weg kreeg: 0-1. Daarmee was het gevreesde uitdoelpunt een feit.

Na de rust ontbrandde de wedstrijd in de negatieve zin van het woord. De Franse scheidsrechter Turpin floot allerminst in de geest van de wedstrijd. Vanaf minuut één zat hij er te kort op, waardoor het tempo nooit écht in de wedstrijd kwam. Tot ergernis van de spelers en het publiek. Dat leidde tot veel gele en uiteindelijk zelfs tot rode kaarten. Invaller Mitchell Te Vrede haalde stevig door en werd zwaar gestraft, terwijl Daniele De Rossi voor rust geen rood kreeg bij een uitgedeelde elleboog.

De daaropvolgende spreekkoren bleken de druppel voor Turpin, die zich eerder al openlijk ergerde aan het publiek, dat spullen vanaf de tribune het veld op gooide. De Fransman staakte het duel. Al met al lag de wedstrijd een kwartier stil.

De bizarre voetbalavond was compleet toen Feyenoord nog geen twee minuten nadat het spel werd hervat gelijkmaakte. De inmiddels ingevallen Elvis Manu dribbelde in een bevlieging naar de 1-1. Lang kon het publiek niet genieten van het doelpunt. Een paar minuten liep Gervinho de beslissende 1-2 in het doel. Ondertussen had Erwin Mulder vanaf de bank nog rood gekregen. Hij protesteerde te fel.

Feyenoord probeerde met tien man nog wel wat te forceren, maar de benodigde twee doelpunten bleven logischerwijs uit. Daardoor plaatst Roma zich voor de achtste finale van de Europa League. Feyenoord moet bovendien vrezen voor sancties van de UEFA, naar aanleiding van het gedrag van de fans.

Kassa voor Chelsea met nieuwe hoofdsponsor

Chelsea heeft in de Japanse bandenfabrikant Yokohama een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Yokohama vervangt vanaf volgend seizoen Samsung op het shirt van de Blues. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant was tien jaar lang hoofdsponsor van de Engelse topclub.

De nieuwe deal met de Japanse bandenproducent levert Chelsea volgens Engelse media jaarlijks 40 miljoen pond op, omgerekend een slordige 55 miljoen euro. Volgens de Engelse club gaat het om één van de grootste sponsordeals ooit in het mondiale voetbal. Yokohama heeft zich voor vijf jaar verbonden aan de huidige koploper van de Premier League.

PL Darts: Twee punten voor Barney, Van Gerwen ontsnapt

Raymond van Barneveld heeft donderdagavond voor het eerst dit seizoen een overwinning weten te boeken in de Premier League of Darts. Barney won ondanks een vliegende start met veel moeite van Stephen Bunting: 7-4.

Van Barneveld rekende vooraf op een flinke clash met zijn Engelse opponent en dat werd het ook. De Hagenaar nam in het Noord-Ierse Belfast al snel een 5-1 voorsprong, maar liet Bunting nog terugkomen tot 5-4. Barney verspeelde vorige week een riante voorsprong van 5-1, in Liverpool kwam Peter Wright terug tot 6-6.

Michael van Gerwen ontsnapte vanavond aan een nederlaag tegen Adrian Lewis. Na zeven legs keek de Vlijmenaar tegen een 5-2 achterstand aan. De achterstand was niet meer volledig weg te poetsen: 6-6. Na vier wedstrijden in de Premier League heeft Van Gerwen nu zeven punten. Daarmee staat hij samen met de Engelsman Dave Chisnall bovenaan.

Week 4 - Belfast    
Kim Huybrechts (BEL) 4-7 Dave Chisnall (ENG)
Gary Anderson (SCH) 7-4 James Wade (ENG)
Michael van Gerwen (NED) 6-6 Adrian Lewis (ENG)
Stephen Bunting (ENG) 4-7 Raymond van Barneveld (NED)
Phil Taylor (ENG) 6-6 Peter Wright (SCH)

Cocu: "Zenit maatje te groot voor PSV"

Phillip Cocu berust in de uitschakeling van PSV door Zenit Sint-Petersburg in de Europa League. "We wilden aantonen dat je ook met een minder ervaren elftal op dit niveau goede prestaties kan leveren. Maar Zenit heeft vandaag het verschil aangetoond. Ik moet erkennen dat zij over twee wedstrijden een maatje te groot waren voor ons", zei Cocu na de kansloze nederlaag in Sint-Petersburg (3-0).

PSV koesterde na de nipte nederlaag vorige week in Eindhoven (0-1) nog hoop op een vervolg in de Europa League. Op bezoek in Sint-Petersburg werd de fiere koploper van de eredivisie echter overklast door Zenit. "Zij waren sterker in de duels, slimmer en sloegen op de juiste momenten toe", constateerde Cocu. "Wij wilden hier heel graag voor een stunt zorgen, maar hebben onze spaarzame kansen niet gegrepen. Hier moeten we wel lering uit trekken, want volgend seizoen willen we in de Champions League spelen en dan kunnen we ook zulke tegenstanders treffen. We zijn in ieder geval een ervaring rijker."

Gemeente blijft veel geld verliezen op grond

Gemeenten blijven verlies lijden op grond. Tussen 2010 en 2013 hebben de gemeenten op hun grondbeleid in totaal 4 miljard euro verlies geleden, inclusief de verdamping van winst. De komende vijf jaar worden opnieuw verliezen verwacht van in totaal tussen de 0,3 miljard en 2,1 miljard euro.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de financiële gevolgen van de economische crisis bij gemeentelijke grondbedrijven. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) stuurde hierover donderdag een brief naar de Tweede Kamer.

De verliezen ontstaan vooral doordat er minder vraag is naar grond voor woningbouw en bedrijventerreinen. Door het overaanbod zakt de prijs van grond. Er zijn wel grote regionale verschillen. Volgens Schultz werken gemeenten en provincies aan een oplossing van de financiële problemen, maar zijn ze er nog niet.

Houthi's betichten Saudi-ArabiŽ van splitszucht

Saudi-Arabië is erop uit Jemen op te splitsen. Die beschuldiging heeft de leider van de Jemenitische Houthi-rebellen donderdag uitgesproken. Het machtige buurland wil Jemen op Libische leest verdelen, zei Abdel-Malik al-Houthi in een toespraak vol klare taal.

De leider van de sjiitische opstandelingen, die in september de macht overnamen in de hoofdstad Sanaa, beklaagde zich over een belangrijke verbinding van Jemen met de buitenwereld die Saudi-Arabië heeft afgesneden. ''Onze oudere zuster, het Saudische koninkrijk, respecteert de Jemenieten niet en wil hier in Jemen de gebeurtenissen en de scheuringen afdwingen die zich in Libië hebben voltrokken'', zei Al-Houthi.

De door de Houthi's afgezette president Abed Rabbo Mansour Hadi heeft donderdag gesproken met VN-gezant Jamal Benomar, liet zijn staf weten. Hadi is uitgeweken naar de zuidelijke stad Aden, die enkele decennia geleden de hoofdstad was van een onafhankelijk Zuid-Jemen.

Kovacs kanshebber Serious Talent Award

Zangeres Sharon Kovacs (24) is dit jaar een van de vijf artiesten die kans maken op de 3FM Serious Talent Award. Naast Kovacs zijn ook Rondé, Sue The Night, Falco Benz en Sunday Sun genomineerd voor de talentenprijs van het radiostation.

De Serious Talent Award maakt deel uit van de 3FM Awards, maar is de enige juryprijs naast de publieksprijzen.

3FM riep afgelopen jaar twintig aanstormende Nederlandse bands en artiesten uit tot Serious Talent. De vijf acts die volgens de vakjury het predicaat Serious Talent het best hebben benut, maken kans op de Serious Talent Award. Vorig jaar ging Jett Rebel met de eer aan de haal.

Op 7 april maakt 3FM-dj Domien Verschuuren in zijn radioshow de winnaar bekend. De gelukkige mag op 9 april optreden tijdens de uitreiking van de 3FM Awards. Dat spektakel vindt dit jaar voor het eerst plaats in TivoliVredenburg in Utrecht.

Skispringer Freund vliegt naar goud

Skispringer Severin Freund heeft donderdag de wereldtitel op de grote schans gewonnen. De Duitser reikte in het Zweedse Falun tot afstanden van 134 en 135,5 meter, goed voor een puntentotaal van 268,7. De Oostenrijker Gregor Schlierenzauer moest genoegen nemen met de zilveren medaille (246,4). Het brons ging naar de Noor Rune Velta (242,9).

Freund won vorige week zaterdag al zilver op de kleine schans. Hij moest toen Velta net voor laten gaan.

Freund bezorgde Duitsland de eerste individuele gouden medaille sinds veertien jaar, toen Martin Schmitt in het Finse Lahti naar de wereldtitel vloog.

Studenten zetten bezetting Maagdenhuis voort

De studenten die sinds woensdagavond het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten zijn vooralsnog niet van plan om uit het pand te vertrekken. Dat heeft een woordvoerster van de beweging De Nieuwe Universiteit, die het studentenprotest leidt, donderdag laten weten.

Volgens haar zitten er nu nog rond de zestig man in het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zolang het bestuur van de UvA hun eisen niet inwilligt, zullen de studenten niet vrijwillig vertrekken, aldus de woordvoerster. De demonstrerende studenten zijn het niet eens met het beleid van het universiteitsbestuur en eisen meer inspraak.

De UvA deed woensdagavond aangifte tegen de bezetters. Daardoor hangt hen een ontruiming door de politie boven het hoofd, maar die is tot nu toe niet in actie gekomen.

Nauwelijks incidenten in aanloop voetbalmatch

De invasie van ongeveer 2400 Italiaanse voetbalsupporters in Rotterdam heeft donderdag nauwelijks tot incidenten geleid. De aanhang van AS Roma hield zich gedeisd, in tegenstelling tot Feyenoordsupporters die zich onlangs in Rome misdroegen.

De Italianen zijn naar Nederland gereisd voor de returnwedstrijd Feyenoord-AS Roma. Omdat de Rotterdamse aanhang zich vorige week schuldig had gemaakt aan vernielingen en confrontaties met de politie had gezocht, werd gevreesd voor een Romeinse wraakactie.

Die is donderdag vooralsnog uitgebleven. Wel werden op verschillende plekken in de stad achttien mensen aangehouden, onder wie zeventien Rotterdamse fans. Volgens de politie ging het om relatief kleine zaken als het gooien van vuurwerk, vechtpartijen of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

's Middags werden twee bussen met 83 Roma-supporters op basis van een noodbevel uit Amsterdam geweerd. De politie kreeg een seintje van de marechaussee dat op Schiphol een vliegtuig was geland met de harde kern van supporters van de Italiaanse club. Die wilden naar de hoofdstad, maar zijn onder begeleiding naar Rotterdam gedirigeerd.

De Roma-aanhang was een plek toegewezen in het horecagebied rond de Oude Haven om zich daar tot de wedstrijd te vermaken. Niet veel Italianen hebben daar gebruik van gemaakt. Het bleef ook daar rustig.

De wedstrijd is om 21.00 uur in de stromende regen begonnen.

Moeizame opening Luiten in Florida

Golfer Joost Luiten is zijn Amerikaanse tournee donderdag begonnen met een moeizame openingsronde bij de Honda Classic in Florida. Op de banen van Palm Beach Gardens draaide de 29-jarige Bleiswijker een rondje van 71 slagen, één boven het baangemiddelde. Luiten zette twee birdies tegenover drie bogeys. Voorlopig staat de beste Nederlandse golfer daarmee in de middenmoot van het toernooi uit de Amerikaanse PGA Tour.

Luiten kwam een maand geleden in Dubai voor het laatst in actie. "Maar in de tussentijd heb ik natuurlijk niet stilgezeten. Ik ben al meer dan een week in Amerika en heb samen met mijn coaches goed kunnen trainen", schrijft de Bleiswijker op zijn website. Door de straffe wind liet Luiten naar eigen zeggen donderdag een paar slagen liggen. "Jammer, want ik speelde best goed."

Opnieuw bloedige aanslagen in noorden Nigeria

Twee bomaanslagen in het Nigeriaanse Jos hebben donderdag minstens vijftien mensen het leven gekost. Volgens inwoners van de noordelijke stad zijn een bushalte bij een universiteit en een racecircuit getroffen.

Stedeling Iliyasu Aliyu hoorde naar eigen zeggen een 'hard geluid' even na het avondgebed en een tweede knal niet veel later. Hij telde ten minste vijftien ontzielde lichamen op de plek des onheils, zei hij.

In de noordoostelijke stad Biu doodde een zelfmoordaanslag woensdag negentien mensen. Zeventien anderen raakten gewond.

Zweedse universiteit weigert cartoonist

De universiteit van het Zweedse Karlstad heeft een stokje gestoken voor een lezing van de onder moslims omstreden cartoonist Lars Vilks. De instelling concludeerde uit de aanslag op een spreekbeurt van Vilks in Kopenhagen diens veiligheid niet te kunnen waarborgen.

Een studievereniging voor buitenlandbeleid had de cartoonist, die onder meer naam maakte met spotprenten van de profeet Mohammed, uitgenodigd om zijn zegje te doen over de vrijheid van meningsuiting in het licht van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs van afgelopen januari. Een soortgelijke bijeenkomst in Kopenhagen werd verstoord door een man met een vuurwapen die later ook een synagoge op de korrel nam. Hij doodde twee mensen en verwondde er vijf.

Organisator Paula Holst noemt het besluit van de universiteit van Karlstad 'een overwinning voor extremisme en terrorisme'. Holst denkt dat de lezing echter wel door kan gaan. Ze verwacht elders in Karlstad alternatief onderdak te vinden.

'Begrip, maar probleem nog niet opgelost'

"Voor het eerst hebben we het idee dat er naar ons geluisterd is", zegt een van de Maagdenhuisbezetters na afloop van het overleg donderdagmiddag tussen minister Jet Bussemaker (Onderwijs) en verschillende studenten. Maar de bezetting is nog niet ten einde, laat ze ook meteen weten.

Bussemaker 'herkent' een aantal protestpunten van de studenten. Maar een bezetting vindt ze niet het juiste middel. Dialoog is dat wel. Ze ziet meer in 'stap voor stap samen optrekken en waar nodig verbeteringen aanbrengen'.

Sinds woensdagavond zitten er tientallen bezetters in het Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam. Ze vielen daar binnen nadat het Bungehuis na anderhalve week bezetting dinsdag was ontruimd. De studenten protesteren tegen het beleid van het bestuur van de UvA en willen onder meer meer inspraak.

Eerste testdag Barcelona (26/02/2015)

Felipe Massa heeft tijdens de eerste dag van de laatste testweek de snelste tijd op de klokken gezet. De Williams-coureur reed op het circuit van Barcelona 1:23.500 en was daarmee zeven tiende van een seconde sneller dan Sauber-coureur Marcus Ericsson. Op de derde plaats eindigde regerend wereldkampioen Lewis Hamilton.

Voor Lewis Hamilton ging de eerste dag niet vlekkeloos. De Brit reed in de ochtendsessie nog 48 ronden en kwam na de lunchpauze niet meer in actie door een probleem met de MGU-K. Ook het team van McLaren had weer serieuze problemen. Jenson Button reed over de hele dag maar 7 ronden en met een tijd van 1:31.479 eindige de Brit dan ook onderaan de tijdenlijst.

Daniil Kvyat zorgde in het begin van de dag voor de eerste code rood door aan het einde van pitsstraat stil te vallen. De Rus eindigde dag als vierde. Bij Toro Rosso kwam Carlos Sainz in actie. De Spanjaard reed met de vernieuwde STR10 en veroorzaakte in de middag de tweede code rood door met een technische probleem stil te vallen. Na een paar uurtjes was het probleem verholpen en kon de teamgenoot van Max Verstappen zijn testdag vervolgen waarin hij tot de achtste tijd kwam.

Vrijdag start Max Verstappen aan zijn laatste testweek voor het het hele veld zijn spullen pakt voor de openingsrace in Melbourne.

Uitslag dag 1:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden  
1 Felipe Massa Williams 1:23.500 - 103  
2 Marcus Ericsson Sauber 1:24.276 0.776 122  
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:24.881 1.381 48  
4 Daniil Kvyat Red Bull 1:25.947 2.447 75  
5 Romain Grosjean Lotus 1:26.177 2.677 75  
6 Kimi Raikkonen Ferrari 1:26.327 2.827 80  
7 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 1:26.962 3.462 86  
8 Jenson Button McLaren 1:31.479 7.979 7  

Veroordeelde verkrachting zoek

Ian A. uit Alkmaar, die donderdag veroordeeld werd voor het verkrachten, mishandelen en bedreigen van Michelle Mooij, is nog op vrije voeten. De rechter bepaalde donderdag dat A. vier jaar de cel in moet wegens zijn daden, maar de politie kon hem donderdag niet vinden.

A. was niet bij de zitting van zijn zaak aanwezig. Volgens een woordvoerder van het OM wilde de politie A. thuis ophalen nadat de rechter het vonnis had uitgesproken, maar daar was hij niet, en ook niet bij zijn ouders.

De Alkmaarse vrouw overleed in januari 2010. Ze werd hangend aan een koord gevonden in haar woning. A. werd donderdag vrijgesproken van betrokkenheid bij haar dood.

Wel kreeg hij een jaar langer cel dan het OM had geëist. Volgens de rechtbank doet een gevangenisstraf van drie jaar onvoldoende recht aan de aard en de ernst van de feiten die A. pleegde. De rechtbank woog extra zwaar mee dat A. al eens eerder werd veroordeeld voor verkrachting, mishandeling en bedreiging van Michelle Mooij, en dat hij tegen adviezen in behandelingen niet afrondde en daarna in oude gewoonten verviel.

De Alkmaarder ontkwam aan een veroordeling voor betrokkenheid bij de dood van zijn toenmalige vriendin, omdat het volgens de rechtbank niet mogelijk is de doodsoorzaak van Michelle Mooij onomstotelijk vast te stellen. Het OM had al gevraagd A. op dit punt vrij te spreken.

Voor haar vader Martin Mooij staat vast dat de vrijspraak het gevolg is van slecht onderzoekswerk door politie en justitie direct na de dood van zijn dochter. In een reactie op de uitspraak zei hij blijer te zijn met de rechtbank dan met justitie. "Dit is vooral genoegdoening voor de vreselijke momenten die Michelle met hem heeft moeten meemaken, niet voor haar dood", aldus zijn echtgenote.

De advocaat van A. ging donderdag tegen het vonnis in beroep.

Braziliaanse rechter verbiedt WhatsApp

WhatsApp is in Brazilië voorlopig verboden. De Braziliaanse rechter zegt dat WhatsApp niet meewerkte aan een gerechtelijk onderzoek en dat de berichtendienst voor mobiele telefoons daarom voorlopig uit de lucht moet.

Volgens de krant Folha de S. Paulo dateert de uitspraak van rechter Luiz de Moura Correia al van enige weken geleden. WhatsApp zou beroep hebben aangetekend en daarom voorlopig in bedrijf kunnen blijven.

Volgens een persvoorlichter van het departement voor openbare orde in de deelstaat Piaui handelt de rechtszaak over 'expliciet seksuele foto's van kinderen op de applicatie'.

Zoektocht naar vermiste man levert niets op

Negen politiemensen te paard hebben donderdag in de bossen rond Austerlitz tevergeefs gezocht naar sporen van Hanno van Mil uit Amersfoort, die al bijna een jaar wordt vermist. De speurtocht leverde niets op, aldus een politiewoordvoerder. Vrijdag gaan agenten met speurhonden het bosgebied in.

De politieruiters droegen een helm met een camera, die op afstand vanuit een regiewagen is te bedienen. Dat is volgens de woordvoerder van het zogenoemde coldcaseteam Midden-Nederland compleet nieuw voor de politie. "De paarden lopen in linie door het bos. De ruiters zitten hoog en hebben zo een totaal ander blikveld dan speurders op de grond. Omdat ze ook gps-zenders bij zich dragen, heeft de recherche straks grote bosgebieden helemaal nauwkeurig in kaart."

Hanno van Mil (43) verdween in april vorig jaar. Hij was onderweg naar een werkafspraak, maar kwam daar nooit aan. Zijn auto stond op de parkeerplaats bij de Pyramide van Austerlitz. Politie en familie hebben al lang en vaak naar de man gezocht.

Imtech genoemd in Duits corruptieschandaal

Technische dienstverlener Imtech wordt opnieuw gelinkt aan een corruptieschandaal in Duitsland. Volgens de krant Bild is het bedrijf betrokken bij een omkopingszaak uit 2012 rond de bouw van de nieuwe luchthaven in Berlijn.

Volgens Bild hebben managers van Imtech Duitsland een leidinggevende van de luchthaven omgekocht in ruil voor opdrachten. Daarmee zouden miljoenen euro's gemoeid zijn.

Imtech is verantwoordelijk voor een deel van de technische installaties op de nieuwe luchthaven.

Koning Willem-Alexander naar Canada

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan op staatsbezoek naar Canada. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekend.

Willem-Alexander en Máxima vertrekken woensdag 27 mei en blijven tot en met vrijdag 29 mei. Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, reist ook mee. Gelijktijdig aan het staatsbezoek vinden twee missies plaats. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt een economische missie en minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap leidt een academische missie.

538 viert Koningsdag met Hardwell

Radio 538 viert Koningsdag dit jaar weer in Breda. Dit jaar viert de radiozender het feest samen met dj Hardwell, zo maakte de zender donderdag bekend.

"Het is natuurlijk mijn eigen stad en de locatie is ook echt top daar, dus voor mij is het echt bijzonder dat ik er dit jaar bij ben", aldus de dj. De kaartverkoop voor het 538-feest begint op vrijdag 27 maart.

Slam!FM strijkt dit jaar weer neer in Alkmaar. De jongerenzender heeft op 27 april optredens van 'bekende dj's en top acts' op de planning staan. Wie dit precies zijn, wordt binnenkort bekendgemaakt. De kaartverkoop van het outdoor dancefestival begint op vrijdag 13 maart.

Eerder op de dag was al onthuld dat het Kingsland Festival dit jaar is verspreid over twee locaties. Behalve in Amsterdam is er op Koningsdag een editie in Den Bosch. In Amsterdam zijn er optredens van de dj's Hardwell, Martin Garrix en Showtek, en van Sander van Doorn, Laidback Luke, BassJackers en Oliver Heldens. In Den Bosch kunnen de Oranjefans feesten op de muziek van Armin van Buuren, Blasterjaxx, D-wayne, Laidback Luke en Sunnery James & Ryan Marciano.

UNESCO: zitting Veiligheidsraad om beeldenstorm IS

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet spoedoverleg beleggen over de bescherming van het culturele erfgoed van Irak tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Dat vindt UNESCO. De cultuur- en erfgoedtak van de VN is 'diep geschokt' over online verschenen beelden van de sloop van een beeldenstorm door IS in Mosul, zei directeur Irina Bokova donderdag.

In het IS-filmpje is te zien hoe strijders van de terreurbeweging historische voorwerpen uit het Mosul-museum aan stukken slaan. IS beschouwt de eeuwen- of zelfs millennia oude kunstwerken als afgodsbeelden.

VN-woordvoerder Stéphane Dujarric noemde het sloopwerk 'weerzinwekkend en misdadig'. Het berooft mensen van hun verleden, zei hij. Volgens Bokova schendt de beeldenstorm door IS een resolutie van de Veiligheidsraad over de bescherming van culturele artefacten op het strijdtoneel in Irak en Syrië.

EL: Uitslag Legia Warschau - AFC Ajax

Opnieuw was Ajax te sterk voor Legia Warschau en opnieuw was Arkadiusz Milik de gevierde man. De Pool heeft zijn landgenoten flink pijn gedaan en Ajax een ronde verder gebracht.

Legia Warschau moest in een leeg Wojska Polskiego een 1-0 nederlaag, megenomen uit Amsterdam, zien goed te maken. Dat werd een heel karwei, want de normaal zo stimulerende aanhang mocht vanavond niet naar binnen. De Poolse club had van de UEFA twee thuisduels zonder publiek als straf opgelegd gekregen.

Omdat de supporters buiten het stadion zo fanatiek zongen, waren ze alsnog te horen voor Legia. Het mocht niet baten. Al binnen een kwartier leidde Ajax met 0-2 en wist het dat de achtste finales Europa League waarschijnlijk niet meer in gevaar zouden komen. Het was wéér Arkadiusz Milik die zijn landgenoten pijn deed, door na tien minuten, nadat hij de bal van Jasper Cillessen kreeg, vrij door te lopen, twee man uit te spelen en beheerst de bal achter keeper Kuciak te werken: 0-1. Legia was daarvoor één keer een beetje gevaarlijk geweest met een afstandsschot van Jodlowiec.

Twee minuten later had Ajax de score al verdubbeld. Ricardo Kishna nam de vrije trap, waarna de bal niet door Legia werd uitverdedigd en Nick Viergever, die in de basis werd verkozen boven Niklas Moisander, kon van dichtbij de tweede goal binnentikken. Daarna was er heel lang voor de televisiekijker - want de toeschouwers zagen dus niets - weinig te beleven, totdat Ricardo van Rhijn van dichtbij met de borst wilde terugspelen op zijn keeper. Cillessen was echter van zijn lijn gekomen en miste de bal, waardoor Van Rhijn na een sprintje de bal voor eigen doellijn moest wegtikken.

Enkele minuten voor rust besliste Milik de wedstrijd definitief. Weggestuurd door Kishna, met een schitterende pass, bleef Milik koel en tikt hij in de rechterbenedenhoek de 0-3 binnen. In Polen hoeft hij zich voorlopig niet te vertonen, maar hij verschafte Ajax de luxe om al bij rust te kunnen denken aan de wedstrijd van zondag tegen PSV. In dat kader kwam Daley Sinkgraven na rust Davy Klaassen aflossen.

Na rust nam Ajax gas terug en vond Legia het eigenlijk ook wel best. Net als een week eerder, voorkwam Cillessen met een paar puike reddingen dat zijn team een tegentreffer moest slikken. Frank de Boer bracht nog Van der Hoorn en Andersen. Moisander en Schöne bleven op de bank, vermoedelijk met het oog op de topper van zondag.

Milik met de 0-1. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Milik met de 0-1. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Legia Warschau

0 - 3

AFC Ajax

     11' Milik 
 13' Viergever 
 43' Milik 
 
 Gele kaart: Vrdoljak, Guilherme, Orlando, Zyro, Rzezniczak (Legia Warschau)
 
Stadion: Legia Warschau
Toeschouwers: 0
Arbiter: Borbalán (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kuciak
L.Broz
Rzezniczak
Dossa Júnior
Guilherme
Zyro (Kosecki/60)
Jodlowiec
Maslowski (Pinto/72)
Vrdoljak
Kucharczyk
Orlando (Saganowski/60)
  Cillessen
v.Rhijn
Veltman (v.d.Hoorn/72)
Viergever
Boilesen
Bazoer
Serero
Klaassen (Sinkgraven/46)
El Ghazi
Milik
Kishna (Andersen/79)

'Grieken speelden poker met eurozone'

Griekenland en de andere achttien eurolanden hebben de afgelopen weken een pokerspel gespeeld in de onderhandelingen over de Griekse schulden. Eurogroepvoorzitter en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag in De Wereld Draait Door.

Dijsselbloem zei dat het ook wel leek op een situatie waarin twee auto's keihard op elkaar afrijden om te zien wie als eerste een ruk aan het stuur geeft om zich te redden. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis speelde blufpoker of er was sprake van een onderschatting van hoe slecht Griekenland er financieel voorstond, zei Dijsselbloem.

Plannen voor arbeidsmarkt Oost-Groningen

De commissie onder leiding van Jan van Zijl komt vrijdag met dertig actiepunten om de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt in Oost-Groningen te verbeteren.

Van Zijl, voorzitter van de MBO Raad, ging in oktober aan de slag in opdracht van de provincie Groningen en met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Staatssecretaris Jetta Klijnsma is vrijdag bij de presentatie van de eerste resultaten van het werk van Van Zijls commissie Ruim baan voor Oost-Groningen. Voor de versterking van de economische structuur in het gebied is 45 miljoen euro beschikbaar, waarvan 17,8 miljoen afkomstig is van het Rijk.

FOK!toen: De bezetting van het Maagdenhuis

Toen ik gisteren en vannacht via onder meer de livestream van de zender AT5 de beelden van de bezetting van het Maagdenhuis voorbij zag komen moest ik meteen denken aan beelden die ik vele jaren geleden eens op de televisie zag. Het is namelijk niet de allereerste keer dat het pand door ontevreden studenten bezet wordt. Een mooi moment voor FOK!toen om eens terug te blikken op de geschiedenis van het pand en de roemruchte eerste bezetting van het Maagdenhuis, die dit jaar alweer 46 jaar geleden plaatsvond.

Uit de Friese Koerier van 17 mei 1969
Uit de Friese Koerier van 17 mei 1969

Het ontstaan van het Maagdenhuis.
Voor het ontstaan van het gebouw, dat vandaag de dag dienst doet als bestuurlijk centrum van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, moeten we terug naar de 16e eeuw. Het was namelijk zo rond het jaar 1570 dat een tweetal Amsterdamse vrouwen de zorg over zich namen van een aantal weesmeisjes. Hiermee begon namelijk ook de geschiedenis van het Rooms Catholijk Maagdenhuis. Amsterdam kende in de zestiende eeuw, net als veel andere grote steden, veel weeskinderen. Na een aantal verhuizingen vond het katholieke meisjesweeshuis een vaste lokatie aan het Spui in 1628. Het werd daarmee ook één van de eerste gedoogde katholieke gebouwen in de stad na de alteratie van 1587, een tijd waarin katholieken hun kerkdiensten stiekem in schuilkerken moesten houden.

Tot 1750 zou het weeshuis blijven uitbreiden maar toen was men het er wel over eens dat het tijd werd voor een nieuw gebouw. Met de hulp van architect Abraham van der Hart werd er van 1783 tot 1787 een monumentaal pand gebouwd, dat velen nu nog kennen als het Maagdenhuis aan het Spui. Voor de bouw van het nieuwe pand moesten er zo'n negen oude panden worden gesloopt. In de eerste decennia zou het Amsterdamse weeshuis al snel onderdak bieden aan zo'n 400 kinderen en een dertiental verzorgsters.

Uit het boek Studi?n op Godsdienstig, Wetenschappelijk en Letterkundig Gebied uit...
Uit het boek Studien op Godsdienstig, Wetenschappelijk en Letterkundig Gebied (1888)

De Zusters van Liefde
Vanaf 1840 werd de zorg en huisvesting van de kinderen overgenomen door de Zusters van Liefde. De zusters gaven christelijk onderwijs waarbij de kinderen vooral leerden lezen en schrijven. Ook kregen de kinderen naailessen (met naald en draad smeerpijpen!) in het naaiatelier van de school, om zo voorbereid te zijn voor een baan in de toekomst. Op deze wijze wisten de nonnetjes het weeshuis meer dan een eeuw lang te runnen. Vanwege de verbetering van de gezondheidszorg en economie in Nederland kwamen er in de 20e eeuw steeds minder weeskinderen dan voorheen. Ook kreeg men een geheel nieuw inzicht op het gebied van zorgverlening.

Uit de Tilburgse Courant van 14 augustus 1930
Uit de Tilburgse Courant van 14 augustus 1930

In de tweede helft van de 19e eeuw werden er in het Maagdenhuis ook ongeneeslijk zieke mensen verzorgd, waaronder een groot aantal oudwezen. Vanaf 1890 konden deze terecht in het zorghuis St. Elisabeth aan de Mauritskade in Amsterdam. Het gebouw zou daarna nog dienst doen als bejaardenhuis en na de sluiting van het Maagdenhuis in 1953 werden de laatste wezen ook hier opgevangen. St. Elisabeth zou haar poorten in 1967 sluiten.

Rebelse studenten bij het Lieverdje
In 1953 werd het gebouw verkocht aan de Nationale Handelsbank, een voorloper van de ABN, die het pand grondig verbouwde tot een groot bankgebouw. Op de binnenplaats werden grote kluizen gebouwd, waarop een vloer werd geplaatst. Op 1 januari 1961 werd de Universiteit van Amsterdam zelfstandig en had zodoende ook kantoorruimte nodig. Hiervoor werd het Maagdenhuis aangekocht en een jaar later in gebruik genomen door het universitaire bestuur. Vanaf de vroege jaren zestig kwam er ook een jongerenbeweging op die in opstand kwamen tegen gevestigde structuren, tradities en autoriteiten. Ook studenten speelden daarbij een grote rol. In een tijd dat de ontzuiling van de maatschappij steeds duidelijker werd, hielden hippiestudenten bijeenkomsten bij het beeld van het Lieverdje op het Spui. Dit activisme sloeg op een gegeven moment ook over naar de universiteit waar studenten meer inspraak eisten en ook aandrongen op democratischere verhoudingen. Het zou de aanleiding zijn voor de eerste bezetting van het Maagdenhuis.

De eerste bezetting
Het Maagdenhuis zou bij veel Nederlanders bekend worden toen het in 1969 door boze studenten in werd genomen. Op vrijdag 16 mei van dat jaar wisten enkele honderden studenten het Maagdenhuis binnen te dringen. Rond 01.00 uur 's nachts trok de Mobiele Eenheid van de Amsterdamse politie een cordon rondom het gebouw. De rijweg werd afgesloten, terwijl nieuwsgierigen door de bereden politie op afstand werden gehouden.

Uit de Leeuwarder Courant van 17 mei 1969
Uit de Leeuwarder Courant van 17 mei 1969

De bezetting van het Maagdenhuis was geen spontane actie geweest. Volgens de studenten had een groepje van vijf man een dag eerder al uitgezocht hoe zij het Maagdenhuis binnen konden komen. Via het dak van een naastgelegen perceel kwamen de studenten via een geforceerd raam het gebouw in en openden de deur van het gebouw na een seintje naar een eveneens bezette aula, waar zo'n 600 studenten discusieerden over medebeslissingsrecht voor studenten van alle niveaus en zich bezonnen op hun situatie.

De Loze Kreet
Nadat ze een seintje hadden gekregen wisten een paar honderd studenten het Maagdenhuis binnen te komen. De bewaking, bestaande uit vier man, werd totaal door de massale binnenkomst van de demonstranten verrast. De studenten eisten meer inspraak in studie- en bestuursaangelegenheden, maar de toenmalige rector-magnificus prof. mr. A.D. Belinfante, noemde deze eis 'een loze kreet'. Als reactie daarop werd er door studenten een actiegroep opgericht die De Loze Kreet werd genoemd. Volgens getuigen was het dan ook deze actiegroep die ook achter de bezetting van het Maagdenhuis zat. De ASVA (Algemene Studenten Vereniging Amsterdam) noemde daarnaast ook de 'provocaties van de zijde van het universiteitsbestuur' als een oorzaak van de bezetting en ze hoopten dan ook dat door de actie het overleg tussen senaat, curatoren en studenten kon worden hervat.

Uit de Telegraaf van 20 mei 1969
Uit de Telegraaf van 20 mei 1969

Socialisten en relschoppers
"Burgers van Amsterdam. De gemeente-universiteit heet vanaf nu Ferdinand Domela Nieuwenhuis-universiteit". Deze woorden klonken op zaterdag door de luidspreker aan het Maagdenhuis, dat nog steeds door de politie was omsingeld. In de vroege uurtjes hadden de dienders nog een charge uit moeten voeren op het Spui, omdat honderden omstanders steeds meer op begonnen te rukken naar het bezette pand. Het was het idee om het gebouw zo te isoleren dat de bezetters er op de korte termijn wel uit moesten komen, maar van dat plan kwam weinig terecht toen de studenten er in slaagden om een luchtbrug te maken tussen het Maagdenhuis en de naastgelegen aula. Via de universiteitsbibliotheek kon iedereen deze 'luchtbrug' bereiken en zo de studenten voorzien van voedsel.

Op maandag 19 mei was burgemeester Samkalden van Amsterdam teruggekeerd van vergadering en had de gehele ochtend met de commissie van bijstand voor de openbare orde van de Amsterdamse gemeenteraad vergaderd. Na afloop werd slechts gezegd dat de heer Samkalden de commissieleden verslag had uitgebracht over de genomen maatregelen inzake de bezetting van het Maagdenhuis, het administratieve centrum van de Universiteit van Amsterdam. Het bestuursapparaat van de universiteit was ondertussen verplaatst naar de Keizersgracht in de hoofdstad.

Uit de Leeuwarder Courant van 20 mei 1969 1
Uit de Leeuwarder Courant van 20 mei 1969 1

Dakpannen en traangas
Nadat op de vroege ochtend van dinsdag 20 mei de luchtbrug was verwijderd in opdracht van burgemeester Samkalden begon de sfeer snel grimmiger te worden. Toen de politie dan ook rond 16.30 uur in actie kwam werden ze bekogeld met flessen, stenen, stukken meubilair en archiefstukken uit het gebouw. Om de bezetters op afstand te houden maakte de sterke arm der wet gebruik van een tweetal waterkanonnen, die door de Nederlandse regering beschikbaar waren gesteld aan het Amsterdamse korps. De studenten deden een poging om de luchtbrug naar binnen te trekken maar moesten na zo'n tien minuten afzien tegen de sterk oprukkende politie.

Vanuit de kelder van het Maagdenhuis bestookten de jongeren de klabakken met schuimblusapparaten terwijl er ook met brandslangen naar gespoten werd. Van de kant van de politie werd er gegooid met traangasbommen. Op het verloren gaan van de luchtbrug reageerden de ongeveer 200 bezetters met het inslaan van ettelijke ramen van het Maagdenhuis. Enkele jongeren waagden zich op het dak van het gebouw en smeten met dakpannen naar de politieagenten. Terwijl Ho Tsji Minh en Karl Marx vanaf een poster toekeken zaten de studenten in het Maagdenhuis weer totaal afgesloten van de rest van de wereld.

Uit De Waarheid van 21 mei 1969
Uit De Waarheid van 21 mei 1969

Het einde van de bezetting
Een dag later kwam er een einde aan de protestactie van de studenten. Onder het oog van Samkalden, Belifante en andere autoriteiten waren de politie en marechaussee het pand binnengedrongen waar ze ongeveer 700 zingende demonstranten tegenkwamen. Terwijl er aan de gevel van het Maagdenhuis een rode vlag hing als teken van capitulatie werden de studenten in politiebussen afgevoerd naar het hoofdbureau van de politie waar tegen allen een procesverbaal werd opgemaakt wegens lokaalvredebreuk. Het zou nog lang onrustig blijven in de binnenstad van Amsterdam.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 24 mei 1969
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 24 mei 1969

Latere bezettingen
Na 1969 zou het Maagdenhuis nog vele malen worden bezet. Zo waren er protestacties in 1978, 1980, 1986, 1990, 1993 en 1996. In 2005 werd het Maagdenhuis voor de tiende keer bezet als een demonstratie tegen de plannen van de toenmalige staatssecretaris Mark Rutte om het collegegeld na vijf en een half jaar studeren te verhogen, maar ditmaal duurde de protestactie slechts zeven uur. De studenten die bij deze actie werden aangehouden en veroordeeld tot het betalen van een boete wegens lokaalvredebreuk, werden een jaar later vrijgesproken. Volgens het hof van Amsterdam was er op het moment van de actie in het Maagdenhuis een openbare lezing gaande en kon er zodoende geen sprake zijn van lokaalvredebreuk.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 24 november 1978
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 24 november 1978

VS betichten China van expansie in Zuid-Chinese Zee

China verstevigt zijn greep op de Zuid-Chinese Zee in versneld tempo. Dat heeft de directeur van de nationale inlichtingendiensten van de Verenigde Staten donderdag gezegd tijdens een rapportage aan de Senaatscommissie voor de strijdkrachten. China's buitenposten in de zee, waar veel bodemschatten en rijke visgronden te vinden zijn, tellen volgens James Clapper inmiddels ankerplaatsen voor schepen en voor de aanleg van vliegvelden geschikt terrein.

De VS maken zich zorgen over de aanspraken van de regering in Beijing op de zee, die de spanningen tussen China en de andere landen die daaraan grenzen kunnen doen oplopen. China ligt al in de clinch met enkele buurlanden over enkele betwiste eilanden, riffen en zandbanken.

De voorzitter van de Senaatscommissie, de Republikein John McCain, verwees tijdens het overleg naar satellietbeelden die zouden aantonen dat rond een door China bezet rif het afgelopen jaar danig zand is opgespoten. Daar zou China nu wapentuig zoals luchtdoelgeschut kunnen plaatsen, aldus McCain.

Bruce Jenner is kapot van auto-ongeluk

Bruce Jenner heeft het nog steeds moeilijk met het auto-ongeluk waar hij onlangs bij betrokken was en waarbij een vrouw om het leven kwam. "Bruce vindt het echt vreselijk, hij is er helemaal kapot van", vertelt een vriend van Jenner aan People.

Volgens het blad krijgt Bruce veel steun van zijn ex-vrouw Kris. "Ze hebben samen al veel gehuild over alles wat er in de afgelopen weken is gebeurd", aldus de insider. "Ze heeft hem verteld dat, wat er ook allemaal gaat gebeuren, ze hiermee om zullen gaan als familie." Kris zou haar ex ook hebben gezegd dat hij haar altijd kan bellen. "Dat heeft Bruce al een aantal keer gedaan. Kris is er voor hem."

Bruce heeft ook met zijn kinderen gepraat over het ongeluk. "Ze willen er allemaal voor hem zijn in deze moeilijke tijd."

Gratis plastic tasje op 1 januari verboden

Per 1 januari worden gratis plastic tasjes verboden. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Het verbod maakt deel uit van een bredere aanpak om het aantal plastic draagtasjes terug te dringen.

Er komen wel twee uitzonderingen op het verbod. Het gaat dan om plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege functionaliteit en voedselveiligheid. Mansveld komt met de aanpak omdat plastic tassen grote negatieve effecten hebben op het milieu. Plastic breekt nauwelijks af waardoor het zich ophoopt.

Volgens de bewindsvrouw is er onder consumenten steun om het gebruik van plastic draagtassen te verminderen.

Gratis plastic tasje op 1 januari verboden
Gratis plastic tasje op 1 januari verboden (Foto: ANP)

EL: Uitslag Zenit St. Petersburg - PSV

PSV is uitgeschakeld in het toernooi om de Europa League. De Eindhovenaren verloren in Rusland met 3-0 van Zenit St. Petersburg. Vorige week waren de Russen al met 1-0 te sterk in het Philips Stadion.

In Eindhoven speelde Zenit St. Petersburg aanvankelijk met een afwachtende houding, maar daar was in eigen huis niet veel van te zien. De ploeg speelde aanvallend en kreeg via Hulk en Danny al snel kansen. Toch kwam PSV tot dan toe niet in serieuze problemen. Sterker nog, de Eindhovenaren scoorden als eerste via Luuk de Jong.

De goal werd echter afgekeurd, omdat de bal de achterlijn had gepasseerd. Dit gebeurde na de corner van Adam Maher. Na een half uur spelen kwam Zenit St. Petersburg op voorsprong. Rondón stuurde doelman Jeroen Zoet met een slimme voetbeweging het bos in en scoorde.

Na de thee verdubbelden de Russen via Hulk de voorsprong en leek de wedstrijd in het slot te zitten. PSV moest dus drie keer scoren om nog verder te gaan in de Europa League, maar dat gebeurde niet. Een van richting veranderd schot van Wijnaldum bood geen hulp. Tot overmaat van ramp miste De Jong na een uur ook nog eens een strafschop.

In de slotfase tekende Rondón voor zijn tweede goal van de wedstrijd, waardoor PSV definitief was uitgeschakeld.

Zenit St. Petersburg

3 - 0

PSV

 29' Rondón
 48' Hulk
 67' Rondón
   
 
 Gele kaart: Shatov (Zenit St. Petersburg), Brenet, Guardado, Wijnaldum (PSV)
 
Stadion: Petrovsky Stadium, St. Petersburg
Toeschouwers: 17.194
Arbiter: Cakir (Tur)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lodygin
Smolnikov
Garay
Neto
Anyukov
Hulk (Mogilevets/85)
Shatov
Witsel (Tymoschuk/72)
Garcia
Danny (Ryazanchev/81)
Rondón
  Zoet
Brenet (Tamata/69)
Bruma
Isimat-Mirin
Willems
Wijnaldum
Guardado (Hendrix/80)
Maher
Narsingh (Locadia/64)
De Jong
Depay

Toezichthouder VS voor internetneutraliteit

De Amerikaanse Federale Communicatie Commissie (FCC) heeft zich uitgesproken voor nieuwe regels, waardoor internet open voor iedereen blijft en internetverbindingen onpartijdig worden beheerd. Dat maakte de onafhankelijke overheidsinstelling donderdag bekend.

Met de nieuwe regels wordt onder meer voorkomen dat er kan worden betaald voor voorrang op het internet.

President Barack Obama was al langer voorstander van zogeheten netneutraliteit. Hij wil providers zelfs behandelen als bedrijven die elementaire levensbehoeften leveren. Daardoor zou de overheid meer greep hebben op de internetaanbieders.

Politie verricht 18 aanhoudingen in Rotterdam

De politie heeft in de aanloop naar de voetbalwedstrijd Feyenoord - AS Roma achttien arrestaties verricht in Rotterdam. Het gaat om één Italiaan en zeventien Nederlanders. Of die laatsten allemaal Feyenoordfans zijn, is onduidelijk, aldus een woordvoerder van de politie.

De aanhoudingen hadden op verschillende plekken in het centrum van de stad plaats. Redenen waren onder meer het gooien van vuurwerk, vechtpartijen, het niet voldoen aan een vordering of omdat de betrokkene geen identiteitsbewijs bij zich had.

De politie zegt dat het flink druk is in Rotterdam en dat agenten vooral bezig zijn met voorkomen van ongeregeldheden.

Al-Shabab beschiet presidentieel paleis SomaliŽ

Minstens drie mortieren zijn donderdag ingeslagen op het terrein van het zwaarbewaakte presidentieel paleis van Somalië. De verantwoordelijkheid voor de beschieting, die meerdere mensen verwondde, is opgeëist door terreurbeweging Al-Shabab.

De politie maakte melding van een aantal gewonden, maar tot dusver zijn er geen doden gemeld. Twee andere mortieren troffen een woonwijk vlak bij het gebouw dat de Somalische president, premier en parlementsvoorzitter herbergt.

Met de mortieren wil Al-Shabab de bevolking angst aanjagen, opperde het ministerie van Veiligheid.

Facebook komt met feature tegen zelfmoord

Sociaalnetwerksite Facebook komt binnenkort met een feature die gebruikers ervan moet weerhouden om zelfmoord te plegen. De update is voorlopig alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten, maar is later ook te gebruiken in de rest van de wereld.

Voor de feature heeft Facebook samengewerkt met verschillende hulpdiensten die zelfmoord proberen tegen te gaan, zoals de Amerikaanse Suicide Prevention Lifeline en Now Matters Now. Mensen die berichten op hun Facebook-feed tegenkomen die misschien wijzen op zelfmoordgedachten of zelfbeschadiging, kunnen dit nu aan Facebook rapporteren. Het slachtoffer in kwestie krijgt dan een persoonlijk bericht waarin wordt aangeraden professionele hulp te zoeken, plus tips die kunnen helpen.

Mensen die de berichten rapporteren krijgen ook de optie om de Amerikaanse zelfmoord-hulplijn te bellen, plus de optie om het slachtoffer te bellen of een berichtje te sturen.

FacebookzelfmoordFacebookzelfmoord2
Facebook komt met feature tegen zelfmoord

Team Epke schrikt niet van Bretschneider

De Duitse rekstokturner Andreas Bretschneider heeft zijn zelfontworpen vluchtelement door de internationale turnfederatie FIG beloond zien worden met de unieke H-status. Daarmee is zijn dubbele salto gehurkt met twee schroeven het moeilijkste en hoogst gewaardeerde element. Een perfecte uitvoering van de 'Bretschneider' levert 0,8 punten op.

Epke Zonderland en zijn coach Daniël Knibbeler zijn niet geschrokken van de Duitser die het element - in feite een Kolman met een extra schroef - eind 2014 in Stuttgart voor het eerst in wedstrijdverband turnde. "We wisten dat hij ermee bezig was. Het is alleen maar goed dat iemand pionierend bezig is", reageerde Knibbeler donderdag. Bretschneider komt overigens ook met zijn eigen element niet tot een oefening die qua moeilijkheidsgraad in de buurt komt van die van olympisch kampioen Zonderland. Knibbeler: "Althans niet dat wij weten, maar je weet nooit waar een turner in het geheim mee bezig is."

Politie zet 83 Roma fans vast

Nog voordat de wedstrijd Feyenoord - AS Roma is begonnen heeft de politie in Rotterdam 83 Italianen in het politiebureau bij stadion de Kuip vastgezet.

De Romeinse fans hebben niets verkeerds gedaan. ''Dat is voor hun eigen veiligheid'', aldus een politiewoordvoerder. Nadat de fans rond het middaguur op Schiphol aankwamen gingen ze naar Amsterdam om daar hun vrije tijd te besteden. Daar waren ze om onbekende reden niet welkom. Ze zijn met behulp van een noodbevel in twee bussen naar het Rotterdamse politiebureau gebracht.

Onder begeleiding van de politie worden de supporters vanavond vanuit hun cel naar het stadion gebracht, zodat ze met volle teugen kunnen genieten van de voetbalwedstrijd. Om 21.05 uur gaat het duel tussen Feyenoord en AS Roma van start

Politiebonden stellen Opstelten ultimatum

De politievakbonden hebben minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) een ultimatum gesteld om de bonden tegemoet te komen in de onderhandelingen over een nieuwe cao. Gesprekken over onder meer salarisverhoging zijn op niets uitgelopen. Dat heeft voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP donderdag gezegd.

De bonden ACP, NPB, ANPV en VMHP geven Opstelten tot zondag 8 maart de tijd om met een voorstel te komen. "Blijft de minister volharden in zijn weigering om de politiemedewerkers een passend cao-bod te doen, dan zullen de bonden hun leden bijeenroepen voor het nemen van een besluit over het starten van collectieve acties", laten de bonden weten.

De laatste ronde in de cao-onderhandelingen bracht donderdag geen toenadering tussen de partijen.

Djokovic en Federer naar halve finales Dubai

Tennisser Novak Djokovic heeft donderdag de halve finales bereikt van het toernooi in Dubai. De Serviër was in twee sets veel te sterk voor de in Oezbekistan geboren Turk Marsel Ilhan: 6-1 en 6-1.

Djokovic stuit in de halve eindstrijd op de Tsjech Tomas Berdych, die in zijn kwartfinale drie sets nodig had tegen Oekraïner Sergei Stachovski: 6-3, 4-6 en 6-2.

Tennisser Roger Federer heeft donderdag wel heel eenvoudig de halve finales van het toernooi in Dubai bereikt. Hij won binnen twintig minuten de eerste set van Richard Gasquet (6-1) en zag de Fransman vervolgens opgeven. Federer stuit in de halve eindstrijd op de achttienjarige Kroaat Borna Coric, die Andy Murray verraste (6-1 en 6-3).

Van der Vaart mogelijk snel terug bij HSV

Rafael van der Vaart keert mogelijk zaterdag al terug in de basisformatie van Hamburger SV. "Hij heeft afgelopen week goed gereageerd op de training", vindt trainer Josef Zinnbauer van de Duitse club.

De oefenmeester hield zijn aanvoerder afgelopen zaterdag de hele wedstrijd op de bank tegen Borussia Mönchengladbach (1-1). Hij was ontevreden over zijn aanvallende middenvelder, maar wilde hem ook nog niet afschrijven. "Mensen die hem kennen, weten dat hij gaat knokken om terug te komen", stelde Zinnbauer.

Van der Vaart is in het bezit van een aflopend contract bij Hamburger SV. De kans is groot dat de Duitse club afscheid gaat nemen van de grootverdiener uit Nederland.

Alleen winst telt voor FC Dordrecht

Voor FC Dordrecht telt vrijdagavond alleen de winst in het thuisduel met Go Ahead Eagles. "Want één puntje gaat ons nu niet echt helpen", blikte interim-trainer Gérard de Nooijer donderdag vooruit.

De tijdelijke opvolger van de vertrokken Ernie Brandts weet dat de achterstand op de nummer voorlaatst NAC Breda tien duels voor het einde van de reguliere competitie is opgelopen tot zes punten. De Nooijer zegt bij zijn spelers het verlangen naar een tweede thuiszege te voelen. De tijdelijke hoofdtrainer wilde zijn opstelling nog niet prijsgeven. Hij verklapte wel dat Sean Klaiber na een redelijk optreden tegen PSV opnieuw een basisplaats krijgt. Giovanni Korte is ook weer beschikbaar. Funso Ojo is geblesseerd en Marvin Peersman geschorst.

Trainer Foeke Booy van Go Ahead Eagles kan weer beschikken over Mawouna Amevor. De club uit Deventer verdedigt in Dordrecht een voorsprong van elf punten op de hekkensluiter.

Medewerkers thuiszorg bezetten stadhuis Oss

Enkele tientallen medewerksters van de failliete thuiszorgorganisatie Pantein-Vivent hebben donderdag aan het eind van de middag een vergaderruimte in het stadhuis van Oss bezet. De actievoerders eisen onder meer een baangarantie.

Pantein-Vivent met 1800 werknemers en 6100 klanten ging begin januari failliet. De zorgaanbieder was in de problemen gekomen doordat de salarissen van de medewerkers hoger waren dan de vergoeding die Pantein-Vivent kreeg van de gemeenten.

Andere zorgaanbieders hebben inmiddels honderden oud-medewerkers na het faillissement overgenomen. Degenen die op straat staan, zijn bang dat ze geen baan meer krijgen.

Journalist Al-Jazeera voor Franse rechter om drone

Een journalist van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera moet voor de Franse rechter verschijnen omdat hij een onbemand vliegtuigje boven Parijs bestuurde. De drie medewerkers van Al-Jazeera die door de Franse politie waren opgepakt zijn donderdag na een dag hechtenis weer vrijgelaten.

Volgens Al-Jazeera was het drietal bezig met een reportage over de mysterieuze drones die de afgelopen dagen zijn waargenomen boven de Eiffeltoren en andere Parijse toeristische trekpleisters. De politie is naarstig op zoek naar de bestuurders. De angst bestaat dat de onbemande vliegtuigjes worden gebruikt om te spioneren of dat ze ooit uitgerust kunnen worden met wapens. De toestellen zijn verboden en bestuurders moeten vrezen voor een jaar celstraf en duizenden euro's boete.

De Al-Jazeera-journalist moet volgende week voor het hekje komen.

Demonstranten nucleaire top gaan vrijuit

Veertig demonstranten die vorig jaar werden opgepakt tijdens de nucleaire top in Den Haag worden niet bestraft. Het Openbaar Ministerie had ze een boete gegeven, maar de betogers vochten die met succes aan. De kantonrechter verklaarde justitie donderdag niet-ontvankelijk. Daardoor gaan ze allemaal vrijuit.

De veertig demonstranten wilden in maart van station Den Haag Centraal naar het terrein van de top lopen. Dat was verboden. Ze wilden een brief aan de wereldleiders geven. Op het plein voor het station werden ze gearresteerd.

Volgens advocate Ineke van den Brûle heeft het OM er een rommeltje van gemaakt. "Ze kregen eerst een boete van 150 euro. Vervolgens bleek dat het 370 euro was. Daarna zou het worden teruggebracht naar 150 euro, maar in plaats daarvan kregen ze een dagvaarding om voor de rechter te komen", zegt ze.

Levenslang voor moordende Duitse verpleegkundige

Een Duitse verpleegkundige moet levenslang de cel in voor de moord op twee patiënten. Niels H. heeft bekend zelfs een dertigtal mensen die hij in de kliniek van de stad Delmenhorst verpleegde een overdosis te hebben toegediend van een hartmedicijn dat zo een infarct veroorzaakte. Hij was naar eigen zeggen overwerkt en putte voldoening uit de reanimatie die op hartaanvallen volgde.

De arrondissementsrechtbank van Oldenburg bevond de 38-jarige verpleegkundige schuldig aan moord in tweevoud, poging tot moord in tweevoud en een geval van zware mishandeling. De rechter verwees in zijn uitspraak naar het ernstige karakter van de zaak. Een speciale commissie heeft nog zo'n tweehonderd verdachte sterfgevallen in onderzoek. Niels H. wordt mogelijk later nog berecht voor andere moorden.

Niels H. werd in 2008 al zevenenhalf jaar gevangenisstraf opgelegd voor poging tot moord.

D66 onder vuur om afwijzing JSF

D66 vindt de risico's voor de aanschaf van de Joint Strike Fighter te groot en kan daarom niet instemmen met de aanschaf van het toestel. Dat zei defensiewoordvoerder Wassila Hachchi donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de JSF. De regeringspartijen vielen over haar heen.

VVD'er Ronald Vuijk sprak van een draai van D66. PvdA en CDA wilden weten welk alternatief Hachchi dan zag voor de JSF, oftewel de F-35. "Je kan een besluit niet nog een paar jaar uitstellen", verklaarde Raymond Knops van het CDA. Alle drie partijen zijn voor aanschaf van de JSF.

D66 ziet onzekerheden als het gaat om onder meer de kosten en prestaties van het Amerikaanse toestel. We worden steeds verder het JSF-moeras ingetrokken, aldus Hachchi. Ze kreeg alleen bijval van Jasper van Dijk van de SP, een partij die altijd tegen de aanschaf van de JSF is geweest.

JSF (Foto: Novum)JSF (Foto: Novum)

Cubaanse sigaar vergroot marktaandeel

Handgemaakte Cubaanse sigaren blijven onverminderd populair. In een sterk dalende sigarenmarkt steeg het marktaandeel van Cubacigar in de Benelux-landen vorig jaar tot bijna 15 procent. De totale omzet daalde wel licht, met 1,5 procent tot 17,1 miljoen euro. Dit maakte exporteur Habanos donderdag bekend tijdens de officiële opening van het 17e Festival del Habano in Havana.

Habanos, de wereldwijde marktleider van exclusieve longfiller sigaren haalde in 2014 een totale omzet van 439 miljoen dollar, gelijk aan het resultaat in 2013. Jaarlijks exporteert de onderneming ruim 100 miljoen Habanos-sigaren.

In Nederland liet Cubacigar in 2014 een omzetgroei zien van ruim 10 procent. Het succesvolle jaar is te danken aan een volumegroei van 6 procent bij een geschat segmentaandeel van ruim 70 procent voor exclusieve longfiller sigaren.

'Jihadi John is eigenlijk heel lief'

Mohammed Emwazi alias Jiahdi John is eigenlijk een hele lieve jongen. Dat zegt de door moslims geleide mensenrechtenorganisatie Cage, waar Emwazi naar verluidt over de vloer kwam.

De mensenrechtengroep werd opgericht naar aanleiding van het vasthouden van gevangenen zonder vorm van proces op Guantánamo Bay. Volgens Asim Qureshi van Cage klopte Emwazi er aan omdat hij door de politie was tegengehouden toen hij in 2009 op vakantie naar Tanzania wilde gaan.

De geheime dienst beweerde dat hij eigenlijk naar Somalië zou reizen om bij de terreurgroep Al-Shabab te gaan. De autoriteiten zouden hem daarop geregeld hebben lastiggevallen, en de familie van zijn Koeweitse verloofde hebben verteld dat hij een terrorist was.

"Maar als jullie wisten dat ik een verloofde in Koeweit had, waarom zou ik dan bij Al-Shabab gaan?", vroeg Emwazi aan de autoriteiten. Blijkbaar heeft het akkefietje hem hoe dan ook zijn relatie in Koeweit gekost. "Ik kon daar werk krijgen en stond op het punt te trouwen. Maar nu voel ik me een gevangene, alleen niet in een kooi maar in Londen", zo zou hij zich tegenover Cage hebben beklaagd.

Cage zegt Emwazi tot zijn verdwijning in 2013 te hebben geprobeerd te helpen bij zijn wens zijn leven buiten het Verenigd Koninkrijk voort te zetten. Maar hij zou daarbij voortdurend zijn gedwarsboomd.

Volgens de organisatie is Emwazi een voorbeeld van het lastigvallen van jonge moslims door de Britse autoriteiten, die hen het leven onmogelijk maken, zonder dat er een juridisch raamwerk bestaat om iets aan hun situatie te doen.

Volgens Qureshi drijft dit uiteindelijk een wig tussen dergelijke jongeren en de samenleving, en komen ze uiteindelijk bij extremisten terecht in hun zoektocht om dan toch ergens bij te kunnen horen. Emwazi, die een universitair diploma computerprogrammeren had, zou voorheen een voorbeeldige en beleefde jongeman zijn geweest.

VVD: terroristen mogen stateloos worden

Als het aan de VVD ligt, kunnen terroristen straks stateloos worden. Dat betekent dat de overheid hun Nederlanderschap kan intrekken, ook al hebben ze geen tweede nationaliteit. Internationale verdragen verbieden dat mensen stateloos worden, maar de liberalen willen met andere landen overleggen om op dit punt de verdragen te wijzigen.

Dat zei VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur donderdag in de Tweede Kamer. Ook CDA en SGP hebben oren naar deze mogelijkheid. Momenteel kan het Nederlanderschap al om verschillende redenen worden ingetrokken, onder meer vanwege terroristische activiteiten, maar dat mag alleen van personen die nog een paspoort hebben van een ander land.

De suggestie voor stateloosheid kwam aan de orde tijdens een debat over het plan om het Nederlanderschap ook in te trekken na voorbereidingshandelingen voor terrorisme.

Agenten Egypte opgepakt om brute moord op jurist

Egypte heeft twee politieagenten gevangengezet die een advocaat zouden hebben doodgemarteld. Aanklager Mohammed Abdel-Shafi had zeven agenten opgeroepen voor verhoor, bericht staatspersbureau MENA. Vijf kwamen vervolgens vrij.

Het zevental bemande het politiebureau waar jurist Karim Mohammed met fatale afloop zou zijn mishandeld. Mohammed was opgepakt tijdens een betoging van islamisten tegen het optreden van de politie, meldt staatsmedium Al-Ahram. Volgens Al-Ahram was Mohammeds gewelddadige dood de derde op de politiepost in drie dagen. Eerder lieten een verdachte van drugssmokkel en een islamistische demonstrant er het leven.

EK korfbal in 2016 naar Nederland

De Nederlandse korfbalbond mag in 2016 het EK houden. De beste tien Europese landenploegen strijden van 22 tot en met 30 oktober om de titel.

Nederland start als favoriet voor eigen publiek. Oranje is al sinds het eerste EK van 1998 in het bezit van de Europese titel. Vorig jaar kon eeuwige rivaal België in de finale nauwelijks partij bieden: 32-20.

In 2010 was Nederland ook al gastheer van het toernooi.

Lotus kiest voor vrouwelijke testcoureur

In navolging van Williams heeft ook het Formule 1-team van Lotus een vrouwelijke testcoureur aangetrokken. De Britse renstal presenteerde donderdag Carmen Jordá als aanwinst. De 26-jarige Spaanse zal dit jaar diverse testsessies namens Lotus voor haar rekening nemen. Williams heeft met Susie Wolff al een vrouw in dienst. De Schotse kwam afgelopen jaar twee keer in actie tijdens een vrije training in de Formule 1.

"Carmen is een unieke toevoeging aan ons team", zei directeur Matthew Carter van Lotus. "Ze zal voor een frisse blik zorgen waarvan wij kunnen profiteren." De Spaanse, die eerder actief was in het Europees Formule 3-kampioenschap en de GP3 Series, sprak zelf van een droom die uitkomt. "Bij Lotus zet ik een grote stap naar mijn doel, rijden in de Formule 1."

Romain Grosjean en Pastor Maldonado zijn de vaste coureurs van Lotus in de Formule 1, Jordá is na Jolyon Palmer de tweede testrijder.

'Uitdaging Mulder ligt op 1000 meter'

Als oud-olympisch schaatskampioen op de 1000 meter (Salt Lake City 2002) weet Gerard van Velde het vrijwel zeker: het verschil tussen goud, zilver en brons bij de komende WK sprint in Kazachstan zal op de kilometer worden gemaakt. "En juist daar ligt voor Michel Mulder de uitdaging. Het is de afstand waarop hij gezien zijn voorseizoen nu nog steeds wat tekortkomt. Ook voor mij is het daarom een verrassing waartoe hij vooral op de 1000 meter hier in Kazachstan in staat zal zijn", zei de coach van Team beslist.nl donderdag in het WK-hotel in Astana.

Michel Mulder, die vrijdag zijn 29e verjaardag viert, kan zondag in het fraaie IJspaleis Alau de eerste Nederlandse schaatser worden met drie wereldtitels op de sprint, ook nog eens op rij allemaal.

Man bekent moord tegenover infiltrant

De vriend van de 20-jarige vrouw die in september 2013 levenloos werd gevonden in een auto op de Stokhasseltlaan in Tilburg, heeft tegenover een infiltrant bekend dat hij haar om het leven heeft gebracht. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Breda, waar een tussentijdse zitting plaatshad.

De 22-jarige vriend, die in december 2013 in Zwitserland werd aangehouden, ontkent. Hij zegt dat het niet klopt wat de infiltrant heeft beweerd. Op verzoek van zijn advocaat wordt de infiltrant binnenkort bij de rechter-commissaris gehoord in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

OM verdenkt echtgenote Geert G. van meineed

Het Openbaar Ministerie verdenkt de echtgenote van Geert G. (40) - samen met Lau G. (52) verdacht van de moord op twee Venrayse Marokkanen in 2006 - van meineed.

Tijdens de eerste zittingsdag donderdag voor de rechtbank in Maastricht zei de vrouw dat G. niks met de moorden te maken heeft. Dat zou hij haar vlak na de schietpartij verteld hebben. Hij was er wel bij geweest, maar had niet de fatale schoten gelost.

Eerder had de echtgenote bij de rechter-commissaris onder ede verklaard dat zij en haar man nooit met elkaar over de moordzaak hadden gesproken. "U doet hier krampachtig uw best om uw man te helpen", concludeerde de officier van justitie.

Later donderdag wordt beslist of de vrouw wordt opgepakt wegens meineed.

Van Praag op stemmenjacht in Paraguay

Michael van Praag vertrekt maandag naar Paraguay om een congres van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol bij te wonen. De Nederlandse uitdager van Sepp Blatter bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA kan in de hoofdstad Asunción lobbyen voor zijn kandidatuur.

Van Praag vertrekt maandagavond naar Paraguay. Eerder op de dag staat er nog een buitengewone bondsvergadering van de KNVB op het programma. Tijdens die ontmoeting licht Van Praag zijn campagne en de financiering daarvan toe aan de vertegenwoordigers van het amateur- en betaald voetbal. De leden van de KNVB moeten de financiering namelijk goedkeuren.

Na de bondsvergadering praat Van Praag de media bij over zijn campagne. De verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA zijn voor 29 mei uitgeschreven. Van Praag is niet de enige tegenkandidaat van Blatter. Ook de Portugees Luis Figo en Ali Bin-Hussein uit Jordanië nemen het op tegen de Zwitser.

Brabant United wil overspelen tegen NAC

De beloftenploeg van Brabant United, de gezamenlijke jeugdopleiding van FC Den Bosch en RKC Waalwijk, wil een eerder verloren duel met Jong NAC (2-1) overspelen. In de bewuste wedstrijd heeft de club uit Breda voetballer Milos Zukanovic laten meespelen terwijl de Kroaat niet in het bezit was van een vereiste tewerkstellingsvergunning.

NAC kreeg woensdag al een boete van tienduizend euro, waarvan 2500 euro voorwaardelijk, voor het opstellen van Zukanovic. De Kroaat speelde namelijk ook met het eerste elftal tegen Willem II, Excelsior en PSV. Die tegenstanders hebben tegenover de KNVB nog niet te kennen gegeven dat ze opnieuw tegen NAC willen spelen. De formatie uit Breda speelde met 0-0 gelijk tegen Willem II en Excelsior en verloor van PSV (2-0).

De KNVB bepaalt op korte termijn of Brabant United opnieuw tegen Jong NAC mag voetballen.

Schalke 04 rekent op Huntelaar

Trainer Roberto Di Matteo rekent zaterdag tijdens de thuiswedstrijd van Schalke 04 tegen Borussia Dortmund op Klaas-Jan Huntelaar. De spits is weer fit en beschikbaar na een schorsing van vier duels. "Het is voor ons heel belangrijk dat hij er weer bij is", zei de Italiaanse oefenmeester donderdag na de training van zijn ploeg. "Met Huntelaar erbij zijn we een stuk sterker."

Huntelaar kneusde vorige week zijn rechteronderbeen tijdens het thuisduel met Real Madrid (0-2) in de Champions League. De medische staf van Schalke 04 vreesde even voor een beenbreuk, maar de aanvaller traint inmiddels weer volledig mee met zijn ploeg.

Coca-Cola-flesje bestaat 100 jaar

Het bekende glazen Coca-Cola Contour-flesje bestaat dit jaar honderd jaar. Het iconische flesje is nauwelijks veranderd sinds de eerste dag. De frisdrankfabrikant viert de honderdste verjaardag van het flesje met de tentoonstelling '100 Years in a Bottle' op het hoofdkantoor in Atlanta. Dat maakte Coca-Cola donderdag bekend.

Het flesje groeide uit tot een van de bekendste designiconen in de geschiedenis van de moderne consumptie. Het Coca-Cola-flesje werd voor het eerst gemaakt in 1915 in Terre Haute, Indiana (VS). De daar gevestigde bottelarij The Root Glass Company kreeg de opdracht een flesje te ontwerpen dat 'zo onderscheidend is, dat het op de tast en zelfs in stukjes op de vloer nog meteen herkenbaar is.'

Het flesje zou de wereld veroveren als symbool van vrijheid en geluk, na twee wereldoorlogen en een wereldwijde economische neergang. In 1950 was het Coca-Cola-flesje het eerste commerciële product op de cover van TIME Magazine. Daarna groeide het uit tot wereldwijd design- en cultobject.

Politie schiet bij achtervolging in Rotterdam

De politie heeft donderdagmiddag in Rotterdam schoten gelost bij de achtervolging van een man die een auto had gestolen van een terrein van de politie. Na de achtervolging door het noorden van de stad werd de man op de Zaagmolenstraat klemgereden en aangehouden.

De auto was gestolen van een politieterrein aan de Veilingweg, waar weggetakelde auto's staan. Toen agenten de dief wisten te achterhalen, ging hij er vandoor. Volgens de politie reed de man tijdens de achtervolging snel en wild door diverse straatjes. Agenten losten zowel gerichte als waarschuwingsschoten.

Onderweg ramde hij op de Gordelweg ook nog een politiebusje dat als blokkade was neergezet. Het weerhield hem er niet van verder te rijden. Het busje is waarschijnlijk total loss.

De verdachte is een 24-jarige man zonder vaste woonplek. Niemand raakte gewond.

Hollande boos over bezoek aan Assad door Franse parlementariŽrs

De Franse president François Hollande heeft donderdag woedend gereageerd op een bezoek van parlementariërs onder wie één van zijn eigen partij Socialiste (PS), aan de Syrische president Bashar al-Assad. Hollande zei te gast in Manilla dat hij het onofficiële bezoek veroordeelt 'van de parlementsleden aan een dictator die een van de bloedigste burgeroorlogen heeft veroorzaakt waar al 200.000 doden zijn gevallen'.

Premier Manuel Valls (PS) ergert zich ook. "Parlementariërs mogen natuurlijk reizen, maar ik wijs dit initiatief met klem af. Ze zijn Assad gaan ontmoeten, die verantwoordelijk is voor tienduizenden doden", klaagde de premier. Partijchef Jean-Christophe Cambadélis stelde de socialistische bezoeker van Assad, Gérard Bapt, sancties in het vooruitzicht. "Assad is geen autoritaire dictator, het is een slager", aldus de boze partijbons.

'Lau G. vermoordde Marokkanen'

Lau G. (52) heeft de moorden op Fouad Bedella en Karim Fourkour uit Venray in 2006 op zijn geweten. De slachtoffers hadden zijn gezicht gezien toen hij ze op heterdaad betrapte bij het leeghalen van een wietplantage. "Ik moest wel", zou G. tegen medeverdachte Geert G. (40) hebben gezegd toen hem werd gevraagd waarom hij had geschoten.

Dit verklaarde de vader van Geert G. donderdag voor de rechtbank in Maastricht waar beide verdachten terecht staan voor dubbele moord en het verbergen van de twee stoffelijke overschotten. Op aanwijzingen van Geert G. werden de lichamen vorig jaar gevonden in een bos in Arcen.

De vader ving het gesprek tussen de twee thuis bij zijn zoon op, vlak voordat die in 2007 voor de eerste keer werd opgepakt in deze zaak.

Dijksma met handelsmissie naar Mexico

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaat van 2 tot en met 4 maart met een handelsmissie naar Mexico. Tijdens de missie zullen 25 Nederlandse bedrijven haar vergezellen. Dit maakte het ministerie van Economische Zaken donderdag bekend.

Op het programma staat een overleg met de Mexicaanse minister van Landbouw. Onderwerpen van gesprek zijn de samenwerking op het terrein van agrologistiek en agroparken, de toegang van Nederlandse peren tot de Mexicaanse markt en samenwerking in de pluimvee- en tuinbouwsector.

Ook bezoekt Dijksma een agropark voor de tuinbouw, waar de eerste investeerder een Nederlands bedrijf was dat nu paprika's produceert. In Mexico is de ontwikkeling van agroparken onderdeel van een herstructurering van de landbouw, waar bijna een half miljard euro voor zal worden uitgetrokken. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen kunnen daar een rol in spelen.

Veel info over Final Fantasy XV

De regisseur van Final Fantasy XV, Hajime Tabata, heeft aardig wat informatie vrijgegeven over de jongste telg in de Final Fantasy-familie en de bijbehorende demo Episode Duscae.

 • Episode Duscae wordt nog steeds aangepast en getweakt.
 • De demo Episode Duscae kan niet gedeeld worden via Share Play. Je kan wel je gameplay-beelden delen via broadcast of gewoon uploaden
 • In de demo kun je alleen bepaalde extra functies van wapens gebruiken. Op basis van feedback van de fans wordt besloten hoe het vechtsysteem wordt uitgebreid en toegepast voor Final Fantasy XV.
 • Episode Duscae heeft geen pantser of accessoires. Final Fantasy XV krijgt dat wel.
 • In Final Fantasy XV kun je met de auto alleen over wegen rijden. Er zijn ook treinen, maar geen metro’s . Voor vervoer door de rimboe heb je Chocobo’s (grote vogels) en er komen meerdere alternatieven.

Chcobo

 • Het systeem om te verdedigen is lastig omdat je aangevallen kan worden vanuit elke hoek. Het blokkeren van aanvallen kost je mana. Verdedigen voor een lange tijd achter elkaar kost dus veel mana of veel eten. Als je bedreven bent, dan kun je met de juiste timing veel mana besparen.
 • Phantom Swords kunnen op een andere manier aanvallen blokken. Hierbij verbruik je geen mana.
 • In Episode Duscae kun je de knoppen niet aanpassen. Dat kan wel in Final Fantasy XV.
 • Final Fantasy XV wordt tegelijk getest in Tokyo, Londen en Los Angeles. Zo krijgt Tabata feedback uit verschillende streken en kan de game alleen maar beter worden voor iedereen.
 • In Episode Duscae kun je maximaal level 99 worden. Dat is zeker niet nodig om van de demo te kunnen genieten. Het maximale level dat je in Final Fantasy XV kunt halen staat nog niet vast.

Ignis

 • Het personage Ignis spreekt in de westerse uitgave Brits-Engels in tegenstelling tot de Amerikaanse accenten van de andere personen. Zo moet het duidelijk worden dat Ignis uit een ander deel van de wereld afkomstig is. Tabata vindt Ignis leuk, want hij is elitair en erg boeiend.
 • Het ontwikkelteam is hard bezig geweest om de angstgevoelens van de kerkers uit de eerste Final Fantasy-games te recreëren. Deze kerkers zitten dan ook bomvol met gevaarlijke angstaanjagende vijanden.
 • Wanneer je met je wapen je doel treft dan vertraagt de tijd om de klap te benadrukken.
 • Tabata is erg blij dat hij de Xbox One-versie kon tonen vandaag, omdat hij weet dat de Xbox erg populair is in het westen.

ping

Meisje (8) krijgt kadootjes van kraaien

Een achtjarig meisjes voert dagelijks de kraaien in de tuin van haar ouderlijk huis in Seattle. Dat belonen de beesten op hun beurt met kraaltjes, steentjes en andere objecten.

Gabi Mann categoriseert de verzameling nauwkeurig. "Je mag kijken maar er niet aankomen" zegt ze tegen de BBC-verslaggever die een kijkje komt nemen. De collectie begon per ongeluk nadat ze als vierjarige steeds haar eten op de grond liet vallen en een kraai het vervolgens weggapte. Daarna werd het een ruil-ritueel.

Het meisje en haar broertje doen iedere dag water in een vogelbadje, en voedsel zoals nootjes eromheen. Pas toen die dagelijkse routine begon kwamen de vogels met hun giften aanzetten.

"Als je een band met een kraai wilt hebben, moet je consistent zijn met ze belonen", zegt professor John Marzluff van de Universiteit van Washington dan ook. Volgens hem kan er tussen mensen en kraaien een sterke relatie ontstaan. "We zien duidelijke voorbeelden van tweerichtingsverkeer in de communicatie. Ze leren elkaars signalen begrijpen."

Die signalen kunnen uit vliegpatronen, houding, en nabijheid bestaan, maar mensen bootsen soms ook de geluiden van de beesten na waarop een band kan ontstaan. Maar kadootjes zijn volgens Marzluff geen garantie.

Nieuwe namen op Bevrijdingspop Haarlem

Racoon, Jacqueline Govaert en de Britse indierockband Catfish and the Bottlemen zijn toegevoegd aan de line-up van Bevrijdingspop Haarlem. Dit maakte de festivalorganisatie donderdag bekend.

Eerder was al bekend dat op 5 mei Typhoon en Jett Rebel, de ambassadeur van de vrijheid, op het hoofdpodium staan.

Racoon bracht onlangs het nieuwe album All in Good Time uit. Catfish and the Bottlemen ontvingen eind vorig jaar een BBC Music Award voor beste nieuwkomer. Van Jacqueline werd donderdag bekend dat ze jurylid wordt in het VARA-programma Beste Singer Songwriter.

Nielsen doet onderzoek naar consolekeuze consumenten

Nielsen Media Research, het bedrijf dat regelmatig onderzoek doet naar het publiek van verschillende mediavormen, heeft onderzocht waar consumenten hun keuze voor een specifieke gameconsole op baseren. Ook keken ze naar merkentrouw onder (console)gamers.

Nielsen ondervond dat 90% van de bezitters van een achtste (nieuwste) generatie console ook een zevende generatie console bezat. Dat betekent niet vanzelfsprekend dat het hier hetzelfde merk betrof, wat de volgende afbeelding goed laat zien:

De koplopers in merkentrouw zijn Nintendo-bezitters. 86% van alle mensen die momenteel een Wii U bezitten, hadden ook een Wii. Een goede tweede plaats is voor Microsoft waarbij drievierde Xbox One-bezitters ook over een Xbox 360 beschikten.

Daarnaast onderzocht Nielsen waarom mensen voor een specifieke console kiezen. In onderstaande afbeelding kun je zien dat mensen een PlayStation 4 vooral kochten vanwege de betere resolutie en de beschikking over een BD-speler. Dat laatste zal ongetwijfeld een erfenis zijn van PlayStation 3, die ten tijde van de launch door een grote groep consumenten primair werd gekocht als (goedkope) BD-speler - Xbox One beschikt per slot van rekening ook over een BD-speler. Echter wordt voor Xbox One juist de (affiniteit met) merknaam als voornaamste reden van aankoop aangevoerd.

Nielsen zegt tenslotte dat de laatste generatie consoles vooral gekozen wordt vanwege features die de voorlaatste generatie zo succesvol maakte. Dat zien we vooral terug bij de consoles van Sony en Nintendo, waarbij respectievelijk de BD-speler en de Fun-Factor kenmerkend zijn. Xbox One heeft zich ten opzichte van zijn oudere broer wat meer toegespitst op 'innovative features'.

Blondje neukt vent op middenstip

Op internet is een bizar filmpje inmiddels viral gegaan. Op de beelden is te zien hoe een stel seks heeft op de middenstip van een Londense eerstedivisieclub.

Het filmpje is gisteren online gegaan en gaat als een malle. Hierin is namelijk te zien hoe een blond meisje de kloppende roede bestijgt.

Bijzonder aan de beelden is dat de neukpartij heeft plaatsgevonden op de middenstip van de Londense voetbalclub Charlton Athletic. Volgens de maker van het filmpje, Showboat Vines, heeft het stel zich in de kleinste uurtjes toegang verschaft tot het stadion. De politie zal de zaak onderzoeken.


Het bewuste filmpje, met excuses voor het automatisch afspelen...

Volgende week weer Kamerdebat over gaswinning

De Tweede Kamer buigt zich volgende week opnieuw over de gaswinning in Groningen. Oppositiepartijen willen dat behalve minister Henk Kamp (Economische Zaken) ook minister-president Mark Rutte het debat over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bijwoont.

Regeringspartijen VVD en PvdA hadden het nieuwe gasdebat liever later gehad, wanneer ook de kabinetsreactie op het OVV-rapport er zou zijn. Kamp streeft ernaar om daar eind maart mee te komen. Oppositiepartijen spreken van een 'nationale kwestie die het Noorden raakt' en willen er nog voor de verkiezingen van 18 maart over praten.

De OVV concludeerde dat bij instellingen die bij de gaswinning betrokken zijn en het ministerie van Economische Zaken de afgelopen decennia het financiële belang van de gaswinning vooropstond en er nauwelijks oog was voor de risico's voor de Groningers.

Mother 4 wordt door fans gemaakt

De laatste game in the Mother-serie, hier beter bekend als Earthbound, kwam uit voor de Gameboy Advance. Hoewel, die game werd nooit officieel door Nintendo vertaald. Gelukkig zorgde een groepje fans al snel voor een vertaling.

Nu gaan die fans een stapje verder: ze maken zelf een Earthbound-game. Het project loopt al een aantal jaren, maar een release nadert eindelijk. Als het goed is kunnen we deze zomer gratis genieten van deze game. Ondertussen is hier een heuse trailer met gameplaybeelden.

Student in College van Bestuur UvA

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat een student toevoegen aan het College van Bestuur. Deze student doet ook mee met de collegevergaderingen. Dat heeft bestuursvoorzitter Louise Gunning donderdagmiddag laten weten. "De raad van toezicht en decanen hebben hiermee ingestemd", aldus Gunning. Hoe de functie verder ingevuld wordt, is nog niet duidelijk.

Meer inspraak in het bestuur was een van de eisen van de studenten die al bijna twee weken panden van de universiteit bezetten. Sinds woensdagavond zitten er tientallen bezetters in het Maagdenhuis, sinds het Bungehuis na anderhalve week bezetting dinsdag was ontruimd. Gunning weet niet hoelang deze bezetting gaat duren. "Misschien gaan ze weg nu ze deze toezegging hebben gekregen."

Mobieltje zit vast in vagina na orgasme

Een Servische vrouw meldde zich onlangs met rode koontjes bij het ziekenhuis. Ze had zichzelf namelijk bevredigd met haar mobieltje. Helaas bleef de telefoon na het orgasme in haar punani klemzitten.

De 27-jarige vrouw uit Belgrado had namelijk een briljant idee. Mogelijk lag de Tarzan bij de vibratormaker, want ze besloot met haar gsm de hand aan zichzelf te slaan.

Het mobieltje trilde en trilde, en uiteindelijk kwam ze soppend en sidderend van genot klaar. Maar wat bleek nu? Door alle lichaamssappen was het voorwerp te diep naar binnen geschoten. De geile meid kreeg het ding zelf niet meer uit haar punani.

Er zat dus niets anders op dan haar gynaecoloog te bellen. De Servische meldde dat ze een spoedgeval had en ze mocht gelijk bij de kutdokter komen. Toen ze in de wachtkamer zat te wachten, kreeg ze nog telefoon ook. Met alle gevolgen vandien.

Uiteindelijk lukte het de arts de telefoon uit de vrouw haar edele delen te verwijderen. "We vermoeden dat dit gelijk de laatste keer is geweest dat ze hem als een seksspeeltje heeft gebruikt", aldus de dokter in kwestie.

OekraÔne belooft terugtrekken zwaar geschut

Het Oekraïense leger gaat nu naar eigen zeggen echt het zware geschut terugtrekken uit het oorlogsgebied in het oosten van het land. Een woordvoerder van het leger verzekerde donderdag dat diezelfde dag nog een begin wordt gemaakt met de terugtrekking, een van de bepalingen uit het akkoord van Minsk. Daar zetten de Oekraïense regering en de rebellen twee weken terug hun handtekening onder.

De strijdende partijen spraken destijds af de wapens te laten zwijgen en zwaar wapentuig, zoals raketten en artillerie, van het front weg te halen. De wapenstilstand werd echter niet nageleefd, waarop het leger besloot zich dan ook niet aan de afspraak over zwaar geschut te houden. Volgens de woordvoerder gaat dat nu echter alsnog gebeuren.

Ook de pro-Russische separatisten zeggen dat ze zijn begonnen met terugtrekking van hun artillerie. De terugtrekking ging aan beide zijden wel gepaard met wantrouwige opmerkingen. Het Oekraïense leger waarschuwde dat de terugtrekking "gecorrigeerd" zal worden als de separatisten toch weer gaan schieten.

Leiders van de 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk uitten op hun beurt de vrees dat Oekraïne zich niet aan de afspraken zal houden en de strijd daardoor opnieuw kan oplaaien, meldde het Russische persbureau Sputnik.

Rio ver weg voor Nederlandse tennissers

Nederlandse tennissers die volgend jaar willen deelnemen aan de Olympische Spelen van 2016 zullen nog behoorlijk moeten stijgen op de wereldranglijst. Een plaats bij de beste veertig van de wereld biedt pas zekerheid over deelname aan het tennistoernooi in Rio. Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde kwalificatie-eisen die NOC*NSF heeft opgesteld in samenspraak met tennisbond KNLTB.

NOC*NSF stelt zich daarmee opnieuw strenger op dan de internationale tennisfederatie ITF die een plaats in de top 56 eist. Voor de Nederlandse sportkoepel is die klassering alleen toereikend als er daarbij een top zestien-resultaat kan worden overlegd in een van de grandslams of andere toptoernooien komend najaar of volgend voorjaar.

Bij de mannen is Robin Haase de best geklasseerde Nederlander op de 102e plaats. Kiki Bertens is de hoogst geklasseerde Nederlandse tennisster op plaats 73.

Toedracht vadermoord nog steeds raadsel

De toedracht van een fatale steekpartij afgelopen zomer in Zuid-Scharwoude (NH) is zes maanden later nog altijd een raadsel. De 31-jarige verdachte Vladan M., die zijn vader zou hebben neergestoken en daarbij diens scrotum afgesneden, is tot dusverre niet in staat gebleken een verklaring af te leggen. Dat meldde zijn advocaat Ruut Verhoeven donderdag na een tussentijdse zitting voor de rechtbank in Alkmaar.

M. wordt donderdag voor zeven weken ter observatie geplaatst in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Zijn verklaringen in gesprekken met een psycholoog en een psychiater waren zo onsamenhangend, dat ze volgens zijn raadsman geen enkel aanknopingspunt hebben opgeleverd over zijn vermeende rol bij de steekpartij. Het 70-jarige slachtoffer werd eind augustus hevig bloedend gevonden in zijn woning en overleed later.

De zwakbegaafde zoon werd direct aangehouden. Kort voor het incident was zijn moeder overleden. M. woonde sindsdien samen met zijn vader in huis.

Geobsedeerde fan koopt auto voor Paris Hilton

Paris Hilton kreeg wel een heel bijzonder cadeau van een geobsedeerde fan. Die kocht een oldtimer voor haar en bezorgde de wagen met bloemen op de achterbank bij haar thuis.

Volgens TMZ kwam de man, Johnny genaamd, de klassieke Cadillac op zondag voor aanvang van de Oscar-uitreiking bij de socialite in Beverly Hills bezorgen. Een bewaker van de wijk belde Paris en na een beschrijving van de bezoeker besloot Paris de politie te bellen, omdat hij haar al jaren lastigvalt.

De auto staat nog steeds in de straat. Dinsdag kwam iemand langs om alle ramen van de wagen aan diggelen te slaan. Paris is ervan overtuigd dat Johnny de dader is, omdat ze zijn cadeau heeft geweigerd.

Johnny is een bekende van de politie in Los Angeles. Hij zou ook eens met een vliegtuig over het landgoed van de Hiltons hebben gevlogen met twee teksten. Op het ene spandoek stond dat hij Paris Hilton niet uit zijn gedachten krijgt. Op de tweede vroeg hij aan haar ouders om verkering met hun dochter. Ook heeft hij haar via e-mail een huwelijksaanzoek gedaan.

Politie te paard zoekt naar vermiste man

Negen politiemensen te paard zoeken donderdag in de bossen rond Austerlitz naar sporen van Hanno van Mil uit Amersfoort, die al bijna een jaar wordt vermist. De ruiters dragen een helm met een camera, die op afstand vanuit een regiewagen is te bedienen. Opvallende plekken worden gemarkeerd en daar zoeken forensische rechercheurs verder.

Het is volgens een woordvoerder van het zogenoemde coldcaseteam Midden-Nederland een compleet nieuwe werkwijze voor de politie. "De paarden lopen in linie door het bos. De ruiters zitten hoog en hebben zo een totaal ander blikveld dan speurders op de grond. Omdat ze ook gps-zenders bij zich dragen, heeft de recherche straks grote bosgebieden helemaal nauwkeurig in kaart."

Heijmans diep in de rode cijfers

Heijmans heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 47 miljoen euro, terwijl in 2013 nog een winst werd geboekt van 2 miljoen euro. Het bouwbedrijf, dat de cijfers donderdag naar buiten bracht, schreef af op vastgoedposities en kampte met flinke reorganisatiekosten.

Het onderliggende operationele resultaat was 12 miljoen euro negatief, waar een jaar eerder een positief resultaat van 23 miljoen euro werd geboekt. De pijn zat vooral bij het onderdeel dat infrastructurele projecten uitvoert in Nederland. Dat onderdeel, Wegen en Civiel, werd onder meer geconfronteerd met een verlies van 11 miljoen euro op een klus in Tilburg.

Heijmans liet verder weten dat de reorganisaties bij de onderdelen Utiliteit, Civiel en het Duitse Oevermann op schema liggen. In totaal verdwijnen er 350 banen.

Lohan moet taakstraf overdoen

Lindsay Lohan moet 125 uur taakstraf overdoen. Dat heeft de rechter woensdag besloten nadat was gebleken dat LiLo haar theaterproducties had opgegeven als onderdeel van haar taakstraf, meldt TMZ.

De rechter verklaarde ruim de helft van haar uitgevoerde taakstrafuren ongeldig. Uren die de Mean Girls-actrice voor het toneelstuk Speed the Plow werkte, werden door het bedrijf dat verantwoordelijk is voor haar strafbegeleiding (CSV) opschreven als taakstraf. En ook de tijd die Lindsay stak in het ontmoeten van fans werd in sommige gevallen als maatschappelijk werk geïnterpreteerd, net als een aantal theatershows die ze heeft gedaan.

Bovendien zou het organiseren van een benefietavond voor de begeleidingsinstantie haar ook een aantal uren hebben opgeleverd. Ook kwamen er berichten naar boven dat de actrice zou hebben hebben gelobbyd voor CSV, om een donatie van 10.000 dollar te verzekeren voor het bedrijf.

Lohan kreeg 240 uur taakstraf opgelegd door de rechtbank in Santa Monica na haar arrestatie voor roekeloos rijgedrag in 2012. De openbare aanklager vond dat er genoeg uren in het rapport in twijfel kunnen worden getrokken en liet het rapport volledig uitpluizen.

Overspel niet langer verboden in Zuid-Korea

Het grondwettelijk hof van Zuid-Korea heeft donderdag een 62 jaar oude wet ingetrokken die buitenechtelijke affaires verbood. Het aandeel van een bekende condoomfabrikant steeg daarop prompt met vijftien procent.

In de oude wet stond een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op overspel. Sinds 1985 zijn bijna 53.000 Zuid-Koreanen vervolgd, hoewel het maar zelden daadwerkelijk tot een gevangenisstraf kwam.

De 5400 mensen die sinds 2008 zijn aangeklaagd kunnen opgelucht ademhalen. Hun zaken worden waarschijnlijk verworpen. Personen die in de tussentijd zijn veroordeeld hebben recht op een nieuw proces.

Rabobank boekt lagere nettowinst

Rabobank heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 1,84 miljard euro. Dat is 8 procent minder dan in 2013. Dat maakte de bank donderdag bekend.

Dat de nettowinst lager is uitgevallen, komt volgens de bank vooral doordat het resultaat in 2013 positief werd beïnvloed door eenmalige posten.

"Onze financiële resultaten over 2014 zijn gegeven de nog moeilijke economische omstandigheden en de ontwikkelingen in de afgelopen jaren niet onbevredigend. Voor de toekomst is het echter nog onvoldoende. Onderliggend hebben we een resultaatsverbetering laten zien", zegt topman Wiebe Draijer in een toelichting.

'Kardashians nog vier jaar op televisie'

We zijn helaas nog lang niet van de Kardashians af. De familie Kardashian heeft volgens New York Post een miljoenencontract getekend, waarmee ze voor de komende vier jaar weer aan de tv-zender E! zijn verbonden. Volgens bronnen van de krant hangt er aan het contract een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar.

'Momager' Kris Jenner heeft de deal gesloten voor haarzelf en haar dochters Kim, Khloé, Kourtney, Kendall en Kylie Jenner. Haar ex Bruce Jenner verlaat de realityserie Keeping Up With The Kardashians na het komende tiende seizoen. Bruce krijgt zijn eigen tv-serie bij E! over zijn geslachtsverandering.

Volgens New York Post schrijven de Kardashians hiermee tv-geschiedenis, want nooit eerder werd er zo veel betaald voor een realityserie. Hoewel het moederbedrijf van de tv-zender er het zwijgen toe doet, is het volgens de krant duidelijk dat het contract vier jaar behelst. Ook de spin-off Kourtney and Khloé Take the Hamptons maakt deel uit van de overeenkomst.

En er zit nog meer in het vat voor de vrouwen. Khloé heeft onlangs voor E! al programma's gemaakt langs de rode loper van de Oscars en de Grammy's, ook Kim krijgt naar verwachting een aantal eigen programma's. "We gaan nog heel veel zien van de familie Kardashian", weet een bron.

Maduro: "Ik kan Griekse competitie niet meer serieus nemen"

De Griekse competitie is voor de derde keer dit seizoen stilgelegd. Hedwiges Maduro is er klaar mee en denkt aan een vertrek bij PAOK Saloniki.

Supportersrellen liggen ten grondslag aan het stilleggen van de competitie. De ongeregeldheden rondom de derby tussen Panathinaikos en Olympiakos afgelopen zondag was de druppel die de emmer deed overlopen.

Nog voor de aftrap bestormden supporters het veld, er werd met stoeltjes gegooid, spelers moesten rennen voor hun leven en fans raakten slaags met de politie. "Dit zijn gekken, geen fans", aldus Maduro tegen de NOS.

"Het is een maatschappelijk probleem hier", vervolgt de voormalige speler van Ajax. De voorzitters van de twee Griekse topclubs wilden zelfs met elkaar op de vuist. "Stel je voor dat Marc Overmars van Ajax en Marcel Brands van PSV met elkaar gaan vechten. Dat is toch niet normaal?"

Maduro denkt niet dat hij nog lang bij PAOK blijft. "Ik kan deze competitie eigenlijk niet meer serieus nemen. Er gebeuren altijd randzaken; ik wil gewoon voetballen."

Elektrische taxi in de fik op ringweg Amsterdam

De Amsterdamse ringweg A10 is donderdagochtend enige tijd afgesloten geweest in verband met een brandende eletrische 'retro'-taxi. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Maar volgens AT5 vatten de elektrische 'yellow cabs' die sinds enige tijd in de hoofdstad rondrijden, vaker vlam. Een paar jaar terug vloog er eentje in de hens tijdens een demonstratie over de voordelen van elektrisch rijden. De brandweer was toen enige tijd bezig omdat er in de accu steeds opnieuw kortsluiting ontstond.

Het ging zo te zien hoe dan ook om een beste fik. Uw nederige verslaggever hoopt dat de problematiek beperkt is tot dit type model en dat dit niets zegt over de brandveiligheid van elektrisch rijden in het algemeen. Want zonder zo'n vette rookpluim wordt de stadslucht er in het algemeen een stuk schoner en gezonder van.

Omzet T-Mobile in Nederland daalt

De omzet van T-Mobile in Nederland is vorig jaar met bijna 7 procent gedaald tot 1,55 miljard euro. Dat de inkomsten lager zijn uitgevallen, komt volgens het telecombedrijf door prijsdalingen en doordat klanten de limiet van hun bundel beter in de gaten houden.

T-Mobile Netherlands, zoals de dochter van Deutsche Telekom officieel heet, boekte wel een beter bedrijfsresultaat. Dat steeg met ruim 27 procent tot 630 miljoen euro. Dat resultaat werd naar eigen zeggen bereikt door strenge kostenbeheersing. Het bedrijf geeft geen nettoresultaat.

Het aantal klanten van T-Mobile Netherlands daalde licht tot 3,9 miljoen.

Joodse leider: laat keppeltje in moslimbuurt thuis

Joden in Duitsland kunnen in overwegend islamitische wijken beter niet de straat opgaan met hun keppeltjes op. Daar heeft het hoofd van de Joodse Raad in Duitsland, Josef Schuster, voor gewaarschuwd. Je verschuilen voor antisemitisme is echter ook geen oplossing, zei hij.

Onder joden in Europa is de vrees voor de veiligheid toegenomen sinds de terreuraanslagen in Parijs en Kopenhagen. In Duitsland voelen zij zich nog overwegend veilig, maar de veiligheidsmaatregelen moeten geregeld worden geëvalueerd, zei Schuster.

Een van Schusters voorgangers zei vorig jaar dat joden in Duitsland beter niet herkenbaar als jood over straat kunnen gaan. Volgens Schuster is dat geen oplossing. Wel vraagt hij zich af of het verstandig is met een keppeltje op naar buiten te gaan in wijken waar veel moslims wonen.

Schuster noemt deze ontwikkeling 'alarmerend' en zegt dat moslimgroepen meer moeten doen om antisemitisme onder jongeren tegen te gaan.

Brisbane wil Olympische Spelen 2028

De Olympische Spelen van 2028 zijn nog ver weg, maar er is al een stad die de organisatie op zich wil nemen. Het Australische Brisbane heeft zich donderdag gemeld als mogelijke kandidaat. Burgemeester Graham Quirk heeft zich persoonlijk opgeworpen als pleitbezorger. "Brisbane is de meest logische keuze voor een volgende Australische kandidaatstelling", zei hij in de Brisbane Times.

De keuze voor de gastheer van de Zomerspelen in 2028 is voorlopig nog niet aan de orde. Eerst moet de organisatie voor de Spelen in 2024 nog worden toegewezen en dat doet het internationaal olympisch comité (IOC) pas in 2017. Vooralsnog is Duitsland een serieuze gegadigde. De Duitse olympische bond maakt in maart een keuze tussen Hamburg of Berlijn als kandidaatstad.

Supporters AS Roma zijn braaf in Amsterdam

Supporters van AS Roma die al met het vliegtuig op Schiphol waren aangekomen voor de wedstrijd donderdagavond tegen Feyenoord, hebben zich in Amsterdam braaf gedragen. Dat meldde de politie. Er waren in de nacht van woensdag op donderdag dan ook geen meldingen van ongeregeldheden.

De Italiaanse voetbalfans trokken in groepjes door de Amsterdamse binnenstad en zorgden nergens voor problemen. Een wereld van verschil met de eerste wedstrijd in Rome, toen Feyenoord-hooligans in de Italiaanse hoofdstad een spoor van vernielingen achterlieten en een aantal van hen hoge, voorwaardelijke celstraffen en boetes kreeg opgelegd.

Veel AS Roma-fans hebben bewust voor Schiphol en Amsterdam gekozen en reizen pas aan het eind van de middag met een speciale supporterstrein naar Rotterdam. Daar is in De Kuip om 21.00 uur de aftrap.

Protonenbehandelingen in Groningen en Delft

Kankerpatiënten hoeven over een paar jaar niet meer naar de Verenigde Staten voor protonenbehandeling. Nederland krijgt definitief de eerste twee protonencentra, in Groningen en Delft. Dat hebben het Universitair Medisch Centrum Groningen en de TU Delft donderdag bekendgemaakt.

Groningen en Delft hadden in 2013 al een vergunning gekregen van het Rijk, maar ze moesten nog wel de financiering en de contracten rond krijgen. Het Holland Particle Therapy Centre in Delft en het gebouw in Groningen moeten in 2017 hun deuren openen. Ze kunnen elk ongeveer zeshonderd mensen per jaar behandelen. Het is niet bekend hoeveel de bouw kost.

Protonentherapie wordt nu nog niet aangeboden in Nederland. Bij deze behandeling wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgeven. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling.

'Jihadi John' geÔdentificeerd (en hij is geen rapper)

De beul van terrreurbeweging Islamitische Staat (IS) die bekendstaat als 'Jihadi John' is een jongeman uit Londen. Zijn echte naam is Mohammed Emwazi, meldden de BBC en de Washington Post donderdag gelijktijdig. De media baseren zich op informatie van vrienden van de Emwazi en veiligheidsdiensten.

De man komt volgens de Washington Post uit een middenklassegezin uit de westkant van de Britse hoofdstad. Hij zou een opleiding tot computerprogrammeur hebben gevolgd. In 2012 reisde hij naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij de opstand. De familie komt oorspronkelijk uit Koeweit.

Eerder werd gedacht dat het om de Londense rapper Abdel-Majed Abdel Bary ging, maar analyse van stem en manieren wezen uiteindelijk niet in zijn richting maar in die van Emwazi.

De naam is vermoedelijk al een tijdje bekend bij de inlichtingendiensten. Eerder werd die evenwel niet naar buiten gebracht om 'operationele redenen'. Volgens de BBC zat Emwazi al sinds eind 2011 in veiligheidsdossiers vanwege rechtszaken met betrekking tot extremisme.

'Jihadi John' blijkt jongeman uit Londen
'Jihadi John' geïdentificeerd (Foto: ANP)

BBC-ster Savile 'misbruikte 63 mensen in ziekenhuis'

in 2011 overleden BBC-presentator Jimmy Savile heeft in één Brits ziekenhuis zeker 63 mensen misbruikt. Dat meldde de BBC donderdag op basis van een rapport. Volgens SkyNews wisten medewerkers van het Stoke Mandeville ziekenhuis van zeker tien beschuldigingen, maar werden ze door Savile onder druk gezet om hun mond te houden.

Na zijn overlijden kwam uit dat Savile mogelijk honderden kinderen zou hebben misbruikt. Savile zette zich als vrijwilliger in voor ziekenhuizen en haalde veel geld binnen met liefdadigheidsactiviteiten. Hij had daardoor vrij toegang tot de ziekenhuizen.

De weinige slachtoffers uit het Stoke Mandeville ziekenhuis die wel durfden te praten over wat Savile met hen had gedaan, werden genegeerd of niet geloofd. De enige formele klacht werd opzij geschoven door het ziekenhuis, aldus Skynews.

Mary J. Blige debuteert op North Sea Jazz

Soulzangeres Mary J. Blige maakt op vrijdag 3 juli haar debuut op het North Sea Jazz Festival. Ook John Legend en D'Angelo maken hun opwachting in Rotterdam. De festivalorganisatie bevestigde donderdag in totaal twaalf nieuwe namen.

Op de veertigste editie van North Sea Jazz komen vier artiesten die ook al op de eerste editie speelden. Altsaxofonist Lee Konitz is dit jaar te zien met zijn kwartet. Met The Roots of the Blues maakt pianist Randy Weston samen met Billy Harper zijn opwachting. Ook de Nederlanders Han Bennink en Hans Dulfer waren van de partij in 1976 en staan dit jaar opnieuw op het podium.

Het festival kondigde donderdag ook de komst aan van Cassandra Wilson, Chaka Khan, Wayne Shorter Quartet, Anouar Brahem Quartet en Jef Neve.

Nijmeegse vrouw gewurgd

De 21-jarige Mariska Peters uit Nijmegen, die afgelopen zondag dood werd gevonden, is gewurgd. Dat heeft de politie donderdag bevestigd na een bericht van Omroep Gelderland. Eerder had de politie al gemeld dat ze met geweld om het leven was gebracht. Er is nog niemand opgepakt.

De vrouw verdween op 9 februari. Ze was in haar auto onderweg naar een vriendin, maar kwam daar nooit aan. Een dag later werd haar auto op een parkeerplaats gevonden. In het voertuig zagen rechercheurs verdachte sporen.

Aan de hand van telefoongegevens bepaalde de politie een gebied waar voor het laatst een levensteken van de vrouw werd waargenomen. De politie zocht eerst tevergeefs bij het Maas-Waalkanaal. Een groep particulieren met speurhonden ging zondag zoeken in de Hatertse Vennen. Binnen een kwartier vonden de honden het lichaam van de Nijmeegse.

25.000 internationale matches DNA-databank

De DNA-databank voor strafzaken heeft sinds 2008 25.000 internationale matches opgeleverd. Dat heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat de databank beheert, bekendgemaakt. De mijlpaal is bereikt in de nacht van woensdag op donderdag.

Van de 25.000 matches zijn er 7326 gerapporteerd aan het Openbaar Ministerie en de politie. Ruim 3193 keer ging het om een match tussen een spoor in Nederland en een persoon uit het buitenland. 836 keer kwam het DNA-profiel van een Nederlander overeen met een buitenlands spoor.

De DNA-databank voor strafzaken heeft al in een behoorlijk aantal grote zaken voor een doorbraak gezorgd. Een van de eerste was de moord op Fieny Wouters. Zij werd in 1994 op 72-jarige leeftijd in Heerlen verkracht en gedood. De dader bleek een Duitser die in eigen land in 2010 negen jaar cel kreeg.

CNV: urgentie aanpak werkloosheid ontbreekt

De urgentie voor een gedegen aanpak van de werkloosheid ontbreekt. Deze conclusie trekt CNV-voorzitter Maurice Limmen donderdag in reactie op de jongste werkloosheidscijfers.

"Dat er meer mensen werken en blijkbaar meer mensen zich weer durven te melden op de arbeidsmarkt, zijn lichtpuntjes. Maar uiteindelijk is de conclusie dat er meer mensen teleurgesteld en werkloos thuis zitten", zegt de vakbondsman.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag dat de werkloosheid in januari licht is toegenomen. Het statistiekbureau telde 2000 werklozen meer ten opzichte van december. Het aantal werklozen nam daarmee toe tot 645.000.

NAVO-landen snoeien in defensie-uitgaven

Een aantal lidstaten van de NAVO steekt in 2015 minder geld in defensie. Dat blijkt uit onderzoek van het European Leadership Network, een in Groot-Brittannië gevestigde denktank.

Groot-Brittannië, Bulgarije, Canada, Duitsland, Hongarije en Italië dringen alle hun militaire uitgaven terug. In Frankrijk blijven de uitgaven op hetzelfde niveau.

"Ondanks de Russische agressie in Oekraïne en de retoriek van NAVO-leiders dat die de Europese veiligheid op zijn kop gooit, lijkt al het bewijsmateriaal erop te wijzen dat alles op dezelfde manier wordt vervolgd", zegt Ian Kearns, directeur van de denktank.

NAVO-leiders beloofden in september meer in defensie te zullen steken. Vorig jaar namen de totale uitgaven door alle lidstaten volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg nog met drie procent af.

De denktank onderzocht veertien van de 28 NAVO-landen waar begrotingsbeslissingen voor 2015 officieel zijn aangekondigd of -plannen zijn gepresenteerd. De Verenigde Staten werden in het onderzoek niet meegenomen. Dat land draagt volgens de denktank 75 procent bij aan de militaire uitgaven van het bondgenootschap.

Zes onderzochte landen - Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen en Roemenië - verhogen hun defensiebudget, hoewel zij volgens de denktank niet uitkomen op de toegezegde twee procent van hun bruto nationaal product. Alleen Estland voldoet aan die eis.

Negentien Nederlanders starten in Omloop het Nieuwsblad

Negentien Nederlanders staan zaterdag aan de start bij de zeventigste editie van Omloop Het Nieuwsblad, de traditionele start van het echte wielerseizoen. Hofleverancier is Team Roompot Oranje Peloton, met acht renners. Michael Boogerd en Erik Breukink sturen Jesper Asselman, Huub Duyn, Brian van Goethem, Johnny Hoogerland, Tim Kerkhof, Wesley Kreder, Mike Terpstra en Berden de Vries naar de Vlaamse Ardennen.

Roy Curvers, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam, Tom Stamsnijder en Albert Timmer verschijnen in het tricot van Giant-Alpecin aan de start in Gent. LottoNL-Jumbo heeft Tom Leezer, Bram Tankink, Maarten Tjallingii en Jos van Emden in het team opgenomen.

Niki Terpstra (Etixx-QuickStep) en Pim Ligthart (Lotto-Soudal) staan ook op de startlijst van zaterdag. De 69e editie van De Omloop werd vorig jaar gewonnen door Ian Stannard (Sky)

Nederland fout bij terugvorderen studiebeurs

Nederland is fout bij het afwijzen van een studiebeurs voor een Nederlandse studente die jaren in Vlaanderen woonde. Dat stellen Europese rechters donderdag.

Nederland wil dat de studente bijna 20.000 euro studiefinanciering terugbetaalt. Zij woonde niet lang genoeg in Nederland voor het begin van haar studie.

Volgens het Europees Hof van Justitie in Luxemburg handelen de Nederlandse autoriteiten in strijd met Europese regels. Nederland mag niet eisen dat studenten drie van de zes jaar voor het begin van de beurs, in Nederland wonen. Een dergelijk criterium houdt immers geen rekening met mogelijke andere banden met Nederland, zoals familie of baan.

In dit geval gaat het om een Nederlandse die in Vlaanderen naar school is gegaan en in 2006 in Willemstad een studie begon.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 4

Enkele bijzondere affiches vanavond in de Premier League of Darts. Na het emotionele treffen op het WK staat Raymond van Barneveld opnieuw tegenover Stephen Bunting. Michael van Gerwen hoopt ook na speelronde vier de enige te zijn zonder puntverlies. In Belfast neemt hij het op tegen rivaal Adrian Lewis.

In de kwartfinale van het wereldkamioenschap maakten Van Barneveld en Bunting er een spannend duel van. De Hagenaar trok uiteindelijk aan het langste eind en hield vervolgens op het podium een speech waarin hij stelde dat Family Guy bij de beste darters van de wereld hoorde en een wildcard voor de Premier League verdiende. Na het een volgde het ander, vanavond in Belfast staan de twee tegenover elkaar.

Barney kan een zege vanavond bijzonder goed gebruiken. Na drie speelrondes heeft hij pas één punt verzameld. "Ik ben er klaar voor", laat Van Barneveld via twitter weten. "Het gaat een clash worden." Vorige week reageerde Van Barneveld zwaar teleurgesteld nadat hij tegen Peter Wright een 5-1 voorsprong uit handen gaf. Ook Bunting heeft pas 1 punt.

Van Gerwen heeft tot nu toe alle drie zijn wedstrijden in de competitie gewonnen. Bovendien heeft de Vlijmenaar met 42 overwinningen in de afgelopen 44 wedstrijden de cijfers aan zijn kant. "Adrian is een geweldige speler. We hebben altijd mooie wedstrijden, dus ook nu kijk ik weer uit naar de wedstrijd. De laatste twee jaren heb ik genoten in Noord-Ierland en speelde ik daar ook altijd goed." Aldus Van Gerwen.

Week 4 - Belfast    
Kim Huybrechts (BEL) vs Dave Chisnall (ENG)
Gary Anderson (SCH) vs James Wade (ENG)
Michael van Gerwen (NED) vs Adrian Lewis (ENG)
Stephen Bunting (ENG) vs Raymond van Barneveld (NED)
Phil Taylor (ENG) vs Peter Wright (SCH)

'Wet foute hoerenlopers problematisch'

Het wetsvoorstel om hoerenlopers aan te pakken die willen en wetens gebruikmaken van gedwongen prostituees, gaat waarschijnlijk in de praktijk niet goed werken. Dat is de vrees van rechters die dit soort zaken behandelen.

In een advies van de Raad voor de Rechtspraak over het voorstel staat dat te weinig rekening wordt gehouden met de minder duidelijke gevallen van uitbuiting die in de praktijk voorkomen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om uitgebuite prostituees die achter de ramen staan en die legaal in Nederland werken.

"Uitbuiting moet worden aangepakt. Maar de vraag is of dit wetsvoorstel daaraan bijdraagt", zegt strafrechter Elianne van Rens. Ze wijst erop dat rechters volgens het wetsvoorstel eerst zeker moeten weten dat sprake is van mensenhandel ofwel uitbuiting, en dat dan ook nog vast moet staan dat een klant dat kon weten of vermoeden.

Bezetters Maagdenhuis ontwaken in rust

In het Maagdenhuis in Amsterdam zijn de bezetters donderdag in rust ontwaakt, na de rumoerige bezettingsactie woensdagavond. "We waren bang voor de politie, maar ze zijn niet op komen dagen", zegt Pieter uit Amersfoort, die sympathiseert met de studenten en er de nacht heeft doorgebracht.

Hij sliep in een hoek van het gebouw, onder een deken. "Die had iemand aan me gegeven. Ik heb heerlijk geslapen. Her en der zitten groepjes studenten en sympathisanten bij elkaar. Heel veel zijn het er niet. Op een tafel is een ontbijtbuffet neergezet met boterhammen, kaas en yoghurtdranken."

Het Maagdenhuis is open, iedereen mag naar binnen. Een oude vrouw uit de buurt komt langs. "Dat jullie maar vechten voor de toekomst", zegt ze tegen enkele studenten. Achter de receptie zitten beveiligers, alsof er niks aan de hand is.

Zwemschool verliest erkenning na vervalsingen

De erkenning van zwemschool Juf Angela in Oosterhout is ingetrokken omdat er valse zwemdiploma's werden uitgegeven. Het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) kreeg sinds vorige week driehonderd klachten van ouders van leerlingen van de zwemschool.

Het NPZ zegt donderdag dat kopieën van diploma's werden uitgegeven. Op het diploma ontbreekt het unieke nummer en een hologram.

Een officieel zwemdiploma kan van belang zijn bij een sollicitatie bij bijvoorbeeld de politie of brandweer, aldus het NPZ. Voor zover bekend is het niet vaker gebeurd dat een zwemschool diploma's kopieerde. Het gebeurt ook niet vaak dat de erkenning van een zwemschool wordt ingetrokken.

NPZ geeft jaarlijks 400.000 ABC-zwemdiploma's uit. Ongeveer twaalfhonderd zwemscholen zijn erkend. Ze betalen een paar euro per officieel diploma.

StarDrive 2 verschijnt in april

Ontwikkelaar Zero Sum Games kondigt vandaag aan dat hun StarDrive 2 voor pc, Mac en Linux 9 april uitkomt via Steam en andere digitale platformen. Een fysiek exemplaar volgt erna. Het spel gaat 29,99 dollar kosten.

StarDrive 2 is een zogenaamde 4x-strategiespel, waarin je turnbased de ruimte moet verkennen (eXplore), je rijk moet uitbreiden (eXpand), resources moet winnen (eXploit) en vijanden moet vernietigen (eXterminate). Je vecht niet alleen met ruimteschepen, maar ook op de grond met manschappen, waaronder sterkere helden die je kunt vinden in de ruimte.

Je begint je imperium met één van de negen te keizen rassen. Alle rassen hebben hun eigen unieke features. Via een eigen technology tree kun je je mogelijkheden uitbreiden voor wat betreft gebouwen, troepen en veel meer. Hiervoor moet je onder andere grondstoffen verzamelen, de bevolking laten groeien en mensen toewijzen aan bepaalde taken. Het hoeft niet altijd oorlog te zijn: je kunt strategische allianties starten of andere diplomatieke relaties.

StarDrive 2

StarDrive 2

StarDrive 2

StarDrive 2

StarDrive 2

Passagiers urenlang opgesloten in Manchester

Honderden passagiers waren afgelopen weekend urenlang gestrand nadat hun vlucht niet in Parijs maar in Manchester landde. Om dit leed nog wat erger te maken, bleek dat de luchtvaartmaatschappij Air France geen mogelijkheid had ze op de plaats van bestemming af te leveren. 

Het ging om de vlucht AF007 van New York naar Parijs. De vlucht begon al verre van ideaal met een vertraging van zes uur door het slechte weer in de Verenigde Staten, maar ze konden uiteindelijk toch vertrekken. Halverwege realiseerde de piloot zich echter dat hij dan langer aan het werk was dan hem wettelijk is toegestaan en dat kan niet zomaar. Om te voorkomen dat hij te lang aan één stuk werkte, werd besloten om, in plaats van Parijs, in Manchester te landen. Daar zou een verse lading bemanningsleden klaarstaan om het stokje over te nemen. 

In Manchester bleek dit feest helaas niet door te gaan. Er werd een technisch mankementje aan het vliegtuig ontdekt wat niet zomaar kon worden opgelost. De passagiers werden gevraagd in het vliegtuig te wachten tot men een oplossing had. Dat was echter bij lange na geen pretje. FOK!lezer David heeft ons zijn verhaal verteld. 'Om 11 uur 's ochtends (Europese tijd) werd er een ontbijt geserveerd. Daarna was het enige eten wat  beschikbaar was tot 1 uur 's nachts 50 toegestuurde hamburgers voor 440 man passagiers en moesten we leven van koekjes en nootjes.' Verder haalt David hard uit naar Air France. 'Van begin tot eind heeft de luchtvaartmaatschappij laten zien totaal niet vooruit te kunnen kijken. Veel vertraging had gewoon voorkomen kunnen worden.'

Eén passagier woont enkele kilometers van het vliegveld in Manchester, maar mocht de luchthaven niet verlaten en moest van Air France de geplande vlucht afmaken. Pas nadat een dozijn Britse passagiers weigerde op een ander vliegtuig te stappen, mochten ze gaan. 

Geslachtofferde reizigers, die dus meer dan zes uur opgesloten hebben gezeten zonder voedsel of zelfs water zijn (begrijpelijk!) woedend. Hierna regende het dan ook klachten bij Air France-KLM. Air France heeft zich inmiddels verontschuldigd over de gang van zaken en belooft compensatie voor alle passagiers. 

Hieronder de rest van David's verhaal:

'Het eerste bericht dat de passagiers kregen was dat er een nieuwe crew uit Frankrijk ingevlogen zou worden om ons verder naar Parijs te vliegen. Na 2,5 uur veranderde dit verhaal naar dat er een probleem zou zijn met een meter die de deuren van het toestel controleert, waardoor het vliegtuig niet op kon stijgen, en dat er 3 kleinere toestellen uit Parijs zouden komen om ons op te halen. Na nog 3,5 uur hoorden we dat de vliegtuigen nog niet onderweg waren, maar dat er geregeld was dat we naar een verlaten hal konden, buiten het vliegtuig. Hier waren kleine koffiekoekjes en water aanwezig, met een grote hoeveelheid politie, maar geen Air France personeel dat wist wat er gaande was. Na nogmaals uren in deze hal gezeten te hebben (zonder eten), landde het eerste vliegtuig. Omdat men pas na het landen van het nieuwe vliegtuig begon met het printen van nieuwe boarding passen, duurde het daarna nog 1,5 uur voordat het boarden daadwerkelijk begon en kwam het eerste vliegtuig waar ik in zat om 01:00u aan op Parijs. Er waren natuurlijk geen doorvluchten meer, dus waren er hotels geregeld. En hier is het grootste teken dat Air France werkelijk niets geeft om zijn passagiers: mijn medereiziger en ik zijn in verschillende hotels geplaatst voor de 3,5 uur die we konden slapen. Zelfs de moeite om te zorgen voor goede opvang kon er niet vanaf, en ook was er voor eten 1 boterham per reiziger geregeld en daar moesten we het maar mee doen.
Uiteindelijk was de vertraging ruim 24 uur, en na zowel per telefoon en e-mail contact op te proberen te nemen vanuit mijn zijde, wacht ik 72 uur later nog steeds op een reactie.'

Update:
Ook FOK!user Chemiu heeft contact opgenomen om haar verhaal te doen. Hieruit blijkt het mismanagement van Air France wat beter. 'Het vervelendste aan de hele situatie is misschien wel dat we continu voorgelogen werden. Eerst kwam er een berichtje dat er een nieuwe crew klaarstond in Parijs en dat het anderhalf uur vliegen was. Een uur later kwam het bericht dat de crew 'straks' in Manchester aan zou komen, weer een uur later kwam het bericht dat de nieuwe crew toestemming had om te landen en weer een uur later kwam het bericht dat de nieuwe crew was opgestegen vanuit Parijs, op weg naar Manchester. We werden steeds zoetgehouden met berichten die ons het idee gaven dat het 'nog maar een uurtje of 2' zou duren voordat we verder konden.'

Ook Chemiu beklaagt zich over de inhumane toestanden, het urenlang opgesloten zitten. 'Na bijna 7 uur stilgestaan te hebben in Manchester, opgesloten in het vliegtuig, mochten we van de lokale autoriteiten nog steeds het vliegtuig niet verlaten. Pas toen er een passagier flauwviel, werden we uit het vliegtuig gelaten.' Uiteindelijk heeft het 12 uur op Manchester geduurd voor de laatste vlucht naar Parijs vertrok. Ook in Parijs heeft Air France zich van zijn slechtste kant laten zien. We zijn rond 3 uur 's nachts geland, en toen mochten we nog een uur in de rij gaan staan om een hotel en vlucht naar Amsterdam te regelen. Toen waren we al 27 uur onderweg en ze wisten al uren dat we er, onder deze omstandigheden, aan zouden komen.'

Nog altijd heeft Air France met beide hier geciteerde gedupeerden geen contact opgenomen. 

Team Roompot aangevuld met Oranje Peloton

De Nederlandse wielerploeg Team Roompot heeft een nieuwe partner. De naam Oranje Peloton is toegevoegd. Die tweede sponsornaam is te danken aan de Staatsloterij, de nieuwe sponsor.

De ploeg van manager Michael Zijlaard gaat dit wielerseizoen verder als Team Roompot Oranje Peloton. De naam is zaterdag te zien op de shirtjes in de Belgische openingskoers Omloop Het Nieuwsblad.

De Staatsloterij heeft met opzet voor Oranje Peloton gekozen omdat het ook de recreatieve fietser wil betrekken. "Door het fietsen te omarmen willen wij onze brede maatschappelijke betrokkenheid laten zien" zegt directeur corporate affairs Arjan van t Veer. "Gedurende het jaar zullen er verschillende activiteiten ontwikkeld worden voor de recreatieve- en toerfietsers. Wij investeren in breedtesport en steunen de talentontwikkeling binnen de wielersport."

Hawks onverslaanbaar in Atlanta

De basketballers van Atlanta Hawks zijn dit seizoen in de Amerikaanse NBA praktisch onverslaanbaar in thuiswedstrijden. De koploper in de Eastern Conference won woensdagavond met 104-87 van Dallas Mavericks en boekte zijn 26e zege in de eigen Philips Arena.

De Duitser Dennis Schröder was uitblinker bij de Hawks met zeventien punten. Paul Millsap noteerde vijftien punten en acht rebounds.

Coach Rick Carlisle van de Mavericks had sterspeler Rajon Rondo voor straf buiten de ploeg gezet. De guard was tijdens de vorige wedstrijd tegen Toronto Raptors iets te fel in discussie gegaan met de trainer.

Overige uitslagen
Orlando Magic - Miami Heat 90-93
Boston Celtics - New York Knicks 115-94
Chicago Bulls - Charlotte Hornets 86-98
Houston Rockets - Los Angeles Clippers 110-105
Milwaukee Bucks - Philadelphia 76ers 104-88
Minnesota Timberwolves - Washington Wizards 97-77
New Orleans Pelicans - Brooklyn Nets 102-96
Denver Nuggets - Phoenix Suns 96-110
Utah Jazz - Los Angeles Lakers 97-100
Sacramento Kings - Memphis Grizzlies 102-90
Portland Trail Blazers - San Antonio Spurs 111-95

McLaren helpt Honda met eigen onderdelen

Het Formule 1-team McLaren helpt motorenleverancier Honda om het probleem met de Motor Generator Unit - Kinetic (MGU-K) op te lossen. Door een niet werkende afdichting werd het team in de afgelopen test in Barcelona ernstig beperkt in het aantal afgelegde ronden.

Via de MGU-K wordt mechanische en warmte-energie opgeslagen in een accupakket, waarna het aangesproken kan worden om de Formule 1-auto ongeveer 33 seconden lang 160 pk extra te geven. Het opladen mag maximaal twee megajoule per ronde zijn, terwijl de afgifte maximaal vier megajoule per ronde is. Opladen gebeurt ook via de Motor Generator Unit - Heat (MGU-H) die met de turbo verbonden is en hitte uit uitlaatgassen gebruikt om elektrische energie te genereren.

Met dit laatste component heeft Honda geen problemen, maar de MGU-K blijkt lastig. Vorig jaar hadden ook Mercedes, Ferrari en Renault moeite om het component voldoende goed te laten werken. McLaren zal de Honda-versie van de MGU-K gebruiken, maar met een eigen afdichting. Het team uit Woking gebruikt hiervoor de kennis die het opgedaan heeft met het ontwikkelen van het Kinetic Energy Recovery System, de voorganger van MGU-K. In de tussentijd wordt gezocht naar een meer definitieve oplossing.

Supporters AS Roma gedragen zich in Amsterdam

Supporters van AS Roma die al met het vliegtuig op Schiphol waren aangekomen voor de wedstrijd donderdagavond tegen Feyenoord, hebben zich in Amsterdam prima gedragen. Dat meldde de politie. Er waren in de nacht van woensdag op donderdag geen meldingen van ongeregeldheden.

De Italiaanse voetbalfans trokken in groepjes door de Amsterdamse binnenstad en zorgden nergens voor problemen. Een wereld van verschil met de eerste wedstrijd in Rome, toen Feyenoord-hooligans in de Italiaanse hoofdstad een spoor van vernielingen achterlieten en een aantal van hen hoge, voorwaardelijke celstraffen en boetes kreeg opgelegd.

Rotterdam is voorbereid op de komst van 2400 supporters van AS Roma. Italiaanse agenten staan de politie en mobiele eenheid bij met kennis en advies.

Ook op Rotterdam The Hague Airport zijn supporters aangekomen. Ze worden, net als de fans van AS Roma die via Amsterdam reizen, opgevangen en doorverwezen naar het horecagebied De Oude Haven. Daar vertrekken vanaf de Maasboulevard, vanaf 18.00 uur, pendelbussen naar De Kuip waar om exact 21.05 uur de aftrap is.

Aanslag op voertuig Turkse ambassade in Kabul

Een zelfmoordterrorist heeft dinsdagochtend tijdens het spitsuur in Kabul zijn bomauto in een voertuig van de Turkse ambassade geramd. Een Turkse militair kwam om en een andere raakte gewond, zei het Turkse leger.

De aanslag vond plaats voor de poort van de Iraanse ambassade, die naast de Turkse diplomatieke missie is gelegen. In het voertuig zaten beveiligers van ambassadeur Ismail Aramaz, de hoogste niet-militaire vertegenwoordiger van de NAVO in Afghanistan.

Het is voor het eerst dat er in de Afghaanse hoofdstad een aanslag wordt gepleegd op een Turks doelwit. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist en noemden een 'konvooi van voertuigen van buitenlanders' als doelwit.

Katja Schuurman vond Bodyscan confronterend

Katja Schuurman is vanaf donderdag te zien in Bodyscan, een populairwetenschappelijk programma waarin ze mensen portretteert die aan bijzondere aandoeningen lijden. En ze onderwerpt zichzelf ook aan allerlei onderzoeken. "Dat was best confronterend."

Zo lag ze bijvoorbeeld in een hersenscanner. "Ineens bedacht ik dat ik niets kon verbergen. Hier zouden cijfers en grafieken uitkomen met informatie die je niet zomaar kunt weglachen", zegt Katja tegen het AD.

Ook liet ze haar haar testen op het stresshormoon cortisol. De uitkomst was niet mals. "Heftig dat stress zulke sporen achterlaat in je lichaam." Na die test schortte Katja in overleg met haar management allerlei klussen op. Alleen maar de opnames voor de dramaserie Nieuwe Buren deed ze nog. "De rest ging gewoon niet meer."

Tegenwoordig doet ze het dan ook wat rustiger aan. "Ik zet echt kruisen in mijn agenda. Avondje thuis, ochtendje wandelen." Ze gaat veel minder op stap dan vroeger. "Eigenlijk vind ik dat niet zo interessant meer."

OekraÔense eis om volledig bestand 'belachelijk'

De eis van Oekraïne dat de rebellen in het oosten van het land de wapenstilstand volledig naleven is 'belachelijk'. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken, Sergej Lavrov, gezegd.

Oekraïne weigert zijn zware wapens terug te trekken totdat de separatisten het bestand respecteren. Volgens het Oekraïense leger werd het bestand ook woensdagnacht weer geschonden, onder andere door de beschieting van het dorp Piski, aan de rand van Donetsk.

"Iedereen begrijpt dat er geen ideaal bestand en geen ideaal regime van staakt-het-vuren is", zei Lavrov echter.

Wenger: "Een verschrikkelijke avond"

Arsenal leed woensdagavond een pijnlijke 1-3 nederlaag tegen AS Monaco. Manager Arsene Wenger baalde behoorlijk van de nederlaag tegen zijn oude club.

"Het was verschikkelijke avond, maar mijn felicitaties voor Monaco", aldus Wenger na de wedstrijd in gesprek met Sky Sports. "Zij hebben gevochten, goed verdedigd en ons op de counter gepakt. We maakten onze kansen niet af en verdedigend was het afschuwelijk."

Arsenal ging de rust in met een 0-1 achterstand. "Met al onze ervaring in dit toernooi wisten we dat we niet nog meer tegendoelpunten moesten krijgen. Daar maakten we ons vervolgens wel schuldig aan. Hoe is het mogelijk dat we bij een 2-1 stand, met nog een minuut op de klok, het halve speelveld open laten?"

Wenger vindt de nederlaag onnodig. "We controleerden de wedstrijd. Zij scoorden vanuit hun eerste doelpoging. Bij Monaco lukte alles. Vanavond zag je waarom Monaco het zo goed heeft gedaan in de groepsfase. Het is een goed georganiseerde ploeg en fysiek sterk."

The Gunners zullen in Monaco met drie doelpunten verschil moeten winnen om de kwartfinale van de Champions League te bereiken. "We staan voor een gigantische opgave. Door hun derde doelpunt wordt het voor ons nog moeilijker. Dit is enorm teleurstellend. Als je in de Champions League een mindere avond hebt, word je meteen afgestraft. We wisten vooraf dat zij zich zouden laten inzakken en ons op de counter wilden pakken. En wat gebeurde er? Precies dat."

Tennisster Bertens uitgeschakeld in Acapulco

De tweede ronde in het tennistoernooi van het Mexicaanse Acapulco was woensdag het eindstation voor Kiki Bertens. Nederlands beste speelster verslikte zich in Sesil Karatantcheva en verloor met duidelijke cijfers in twee sets: 1-6 en 4-6.

De Bulgaarse, die veel lager op de wereldranglijst staat, was op alle fronten beter dan Bertens. De 23-jarige Wateringse had in de eerste ronde geprofiteerd van de opgave van haar Italiaanse tegenstander Roberta Vinci.

Supergirl zoekt Superman

De tv-serie Supergirl, die onlangs een go kreeg van de Amerikaanse tv-zender CBS en waarvan de hoofdrol inmiddels gecast is, is druk bezig met de eerste fases van productie en het casten van rollen. Deze week werd bekend dat die andere grote rol in Supergirls directe omgeving blijkbaar ook een plek krijg in de serie: er wordt gezocht naar een Superman.

In een castingoproep voor de rol wordt iemand gezocht die 1 meter 80 of langer is en goedgebouwd, voor een body double voor "een DC Comics superheld". Geïnteresseerden moeten op de casting reageren met het onderwerp 'Superman'. Dit bevestigt de aanwezigheid van Kal-El/Clark Kent in de serie, hoewel er wordt gesproken over een body double en het dus niet zeker is dat het een volledige rol is. Mogelijk blijft deze Superman dus meer in de achtergrond.

Hiermee nestelt de serie zich, kijkend ook naar ander recent castingnieuws, stevig in de Superman-wereld. Zo werd onlangs de rol van Jimmy Olsen gecast. De Daily Planet-fotograaf zal worden gespeeld door Mehcad Brooks, waarmee de serie een zwarte acteur heeft gecast in een doorgaans blanke rol. Ook is Cat Grant, in Superman-verhalen een collega van Clark Kent, gecast. Zij zal worden gespeeld door Calista Flockheart, wellicht het beste bekend van haar rol als Ally McBeal.

Intussen heeft Melissa Benoist, die het titelpersonage speelt, een aantal woorden met de pers gewisseld tijdens een awardshow. Voor haar is vooral het niet-heldenaspect van de rol interessant: "Wat zo mooi aan haar is, is dat je je zo goed met haar kunt identificeren. Wat ik het meest interessant vind is een verhaal vertellen over iemand die haar kracht en potentie leert ontdekken, en dat is iets waar iedereen enthousiast voor kan worden en in hun eigen leven zal willen."

Voordat ze werd gecast als Kara Zor-El speelde Benoist in de musicalserie Glee en was ze onder andere te zien in het Oscarwinnende Whiplash tegenover Miles Teller. "Als je de vijfjarige versie van mij had verteld dat dit me allemaal zou gebeuren, had ik je niet geloofd," vertelt Benoist. "Want het is echt geweldig. Ik ben zo blij dat ik dit werk kan doen en bezig kan zijn met wat ik al wilde sinds ik vier was. Ik ben er een beetje door overweldigd, om eerlijk te zijn."

Het is nog niet bekend vanaf wanneer Supergirl wordt uitgezonden.

D66 werkt aan legalisering wietteelt

D66 dient donderdag een initiatiefwetsvoorstel in om de teelt en verkoop van wiet onder voorwaarden landelijk mogelijk te maken. Volgens de partij, die hier al jaren voor pleit, leidt dat tot minder gezondheidsrisico's en levert het een besparing van 500 miljoen euro op voor de schatkist.

Het huidige gedoogbeleid, waarbij cannabis niet mag worden geteeld en aangevoerd, is volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen onhoudbaar. In haar voorstel blijven teelt en aanvoer van softdrugs strafbaar, maar kunnen telers onder strikte voorwaarden een ontheffing krijgen. Er komt toezicht op het productieproces, zodat zeker is dat er geen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen of andere schadelijke stoffen worden gebruikt.

Rechtszaak over dubbele moord Venray begint

De rechtbank in Maastricht behandelt vanaf donderdag de zaak over de moord op twee Marokkanen in Venray in 2006. De twee Venrayse Marokkanen Karim Fourkour (19) en Fouad Bendalla (23) werden betrapt tijdens het leeghalen van een hennepplantage en ter plekke doodgeschoten. De lichamen waren jaren spoorloos, maar die werden vorig jaar opgegraven in een bos in Arcen.

De twee verdachten Lau G. (52) en Geert G. (40) werden kort voor de vondst vorig jaar voor de derde keer aangehouden voor de zaak. Lau G. zou zijn betrokkenheid bij de gruwelijke moord zeer uitgebreid en gedetailleerd hebben opgebiecht aan een medegedetineerde toen hij in Duitsland in de cel zat. Geert G. wees de plek aan waar de mannen lagen. De verdachten beschuldigen elkaar ervan dat ze de fatale schoten hebben gelost.

Er zijn vijf dagen uitgetrokken voor de zaak. Donderdag worden vijf getuigen gehoord. Het gaat vooral om familieleden van de twee verdachten. Wanneer de officier van justitie met zijn eis komt, is nog niet bekend. De uitspraak staat gepland op 2 april.

[Vid] Madonna in orde na val tijdens BRIT Awards

Madonna is achterover van een trap gevallen tijdens haar optreden op de BRIT Awards, maar kon haar show zonder blessures voortzetten.

"Mijn mooie cape zat te strak vast", verklaart de zangeres achteraf via Instagram. Toeschouwers van de jaarlijkse BRIT Awards keken toe toen Madonna een dramatische smak maakte van een trap op het podium. De bedoeling was dat een danser de immense cape van Madonna af zou trekken, maar toen die niet los kwam viel ze achterover van de trap.

"Maar niks kan me stoppen en liefde kreeg me weer op de been. Bedankt voor de goede wensen. Ik ben in orde!", zo verzekerde de popdiva haar volgers op Instagram. Na de val verdween ze even achter de coulissen, maar vervolgde al snel haar optreden.

Ganon vanaf vandaag beschikbaar in Hyrule Warriors

Vandaag is dan de dag dat we voor het eerst als Ganon kunnen spelen, de dierlijke vorm van de beruchte schurk uit The Legend of Zelda. Koei Tecmo heeft de uitbreiding voor Hyrule Warriors in Japan uitgebracht, als het goed is volgt vandaag Europa.

In onderstaande trailer zien we dat Ganon tig keer groter is dan menig baas in Hyrule Warriors. We hopen dat er een nieuwe map-opdracht is waarin de enorme Imprisoned als tegenstander voor Ganon staat, dan lijkt het tenminste nog eerlijk in deze nieuwe modus. In de tweede toegevoegde Boss Challenge-modus zijn er 'Dark'-versies toegevoegd van enkele bazen, zodat het nog nut heeft om de nieuwe maximale level van 300 voor de speelbare personages bij elkaar te grinden.

Dit is de laatste uitbreiding voor Hyrule Warriors. Mocht je de seizoenspas hebben gekocht voor 15 euro, dan kun je deze straks meteen downloaden.

Acties drukken winstmarges Ahold

Ahold heeft zijn omzet vorig kwartaal weten te verhogen. De acties die nodig waren om klanten te trekken zetten de winstmarges echter verder onder druk, bleek donderdag uit de jaarcijfers van het supermarktconcern.

Mede door het toenemende aantal promoties in Nederland en de Verenigde Staten zakte de operationele winstmarge van Ahold vorig kwartaal naar 3,7 procent, tegen 4,3 procent een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat nam met bijna 6 procent af tot 302 miljoen euro. De nettowinst steeg wel 2 procent, naar 219 miljoen euro. Ahold meldde vorige maand al een omzetgroei van 8 procent, tot 8,1 miljard euro, in het vierde kwartaal.

In de VS, waar Ahold het grootste deel van zijn omzet haalt, worden winkels in versneld tempo aangepast in een poging meer klanten te trekken. Gestegen grondstofprijzen worden daarbij door Ahold deels voor eigen rekening genomen. In Nederland wist marktleider Albert Heijn met een flink promotieprogramma en de opening van nieuwe winkels zijn marktaandeel op peil te houden.

1600 drankrijders ontsnapt aan alcoholslot

Ruim 1600 automobilisten zijn de afgelopen maanden aan een alcoholslot ontsnapt. Ze zijn betrapt met te veel alcohol op en aangemeld bij het CBR, maar omdat de minister het alcoholslotprogramma tijdelijk bevroren heeft, hebben ze geen alcoholslot moeten laten inbouwen, ook al voldeden ze aan de criteria daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Het gaat om bestuurders die betrapt zijn met tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol in hun bloed. Bij jonge bestuurders ligt de ondergrens op 1 promille. Deze mensen hebben wel een boete of een rijontzegging gekregen. Een CBR-woordvoerster noemt het 'jammer voor de verkeersveiligheid dat de maatregel nu even in de koelkast staat'.

In oktober meldde minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) dat het alcoholslot voorlopig niet wordt opgelegd, in afwachting van definitieve duidelijkheid van de Raad van State over de sanctie. Komende woensdag doet die uitspraak.

Sinds de start van het alcoholslot eind 2011 is de maatregel al ongeveer 12.000 keer opgelegd. Een kleine 1000 mensen hebben het programma succesvol beëindigd. Momenteel rijden er 5260 mensen rond met een alcoholslot.

In september oordeelde het gerechtshof dat een automobilist die een alcoholslot moet laten inbouwen, niet voor dezelfde overtreding ook nog eens voor de rechter mag worden gesleept. Hij zou dan twee keer voor hetzelfde feit bestraft worden, en dat mag niet. Komende dinsdag doet de Hoge Raad uitspraak in een strafzaak die draait om de vraag of iemand die verplicht deelneemt aan het alcoholslotprogramma, daarnaast strafrechtelijk mag worden vervolgd.

De vraag is nog of de 1600 mensen de dans definitief ontspringen, of later alsnog een alcoholslot opgelegd krijgen, afhankelijk van de uitspraken van de Hoge Raad en de Raad van State. De woordvoerster van het CBR zei desgevraagd dat ze hier niet op vooruit kon lopen.

In oktober zei de minister dat de mensen die voor het alcoholslot in aanmerking komen, daar niet van zijn gevrijwaard. "Ze krijgen niet nu, maar misschien over een tijdje een alcoholslot", zei Schultz toen.

Robin Thicke zingt in rechtszaal

Om te bewijzen dat veel popnummers op dezelfde manier in elkaar steken, heeft Robin Thicke een aantal popklassiekers gespeeld in de rechtszaal. Hij hoopte hiermee de rechter ervan te overtuigen dat hij geen muziek van Marvin Gaye heeft gekopieerd. Dat meldt E! News.

De nazaten van Marvin Gaye sleepte Thicke voor de rechter omdat zijn hit Blurred Lines volgens hen te veel lijkt op Gaye's nummer Gotta Give Up uit 1977. In een zitting woensdag nam Thicke zijn keyboard mee naar de getuigenbank om een medley te spelen met daarin onder meer With Or Without You van U2, Let It Be van The Beatles en No Woman No Cry van Bob Marley.

Daarmee wilde hij duidelijk maken dat de structuur van het nummer dat hij samen met Pharrell Williams maakte misschien wel op andere liedjes lijkt qua opbouw, maar meer ook niet. Slechts één akkoord komt overeen, volgens Thicke. Wel gaf Thicke toe wegens invloed van drugs en alcohol eerder onterecht te hebben geclaimd het brein achter zijn hit te zijn. "De grootste hit uit mijn carrière is geschreven door iemand anders dus was ik jaloers en wilde ik het op mijn naam zetten", biechtte de zanger op.

In een eerdere ronde in de rechtszaak oordeelde de rechter dat het aannemelijk is te denken dat Thicke en Williams af hebben gekeken van de hit van Gaye. De zaak loopt naar verwachting nog acht dagen. Ook Pharrell, rapper T.I. en Thickes ex Paula Patton zullen in de getuigenbank verschijnen.

Meeste bezetters verlaten Maagdenhuis

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is vannacht naar het Maagdenhuis gegaan om daar te spreken met bezetters van het pand. Boze studenten namen het pand gisteravond na een protestmars vanuit het Bungehuis in. De demonstranten eisen het aftreden van het bestuur van de Universiteit van Amsterdam en willen ook meer democratie in het leerinstituut. Van der Laan gaf bij aankomst in het Maagdenhuis aan dat hij niet weg zou gaan voordat hij alle vragen had beantwoord.

Rond 23.00 uur gingen er geruchten over een ontruiming, nadat er ME was gesignaleerd op de Singel. Volgens een woordvoerder van de politie op AT5 is er echter geen sprake van een ontruiming en zijn de politiechef Aalbersberg en de burgemeester alleen gekomen om de boze studenten te woord te staan. Rond 00.50 uur gaf de burgemeester aan dat hij naar bed moet en vroeg de studenten om kort en bondig te blijven bij hun vragen. Een half uur later sprak de strijdhaftige burgemeester met zijn ooglap de bezetters nog steeds toe. Rond 01.20 uur heeft de burgemeester het pand weer verlaten.

Update 02.10 uur:
Volgens ooggetuigen staan er meerdere politieauto's voor het Maagdenhuis. Ook zou er al een man door de sterke arm der wet afgevoerd zijn. Op een harde kern van zo'n vijftig demonstranten na hebben de meeste bezetters besloten dat het wel weer leuk genoeg is geweest en hebben het pand verlaten.

Update 02.26 uur:
Ook het College van Bestuur van de UvA heeft inmiddels op zeer eigenzinnige wijze gereageerd op de bezetting van het Maagdenhuis.

Reactie CvB van UvA op Twitter op bezetting Maagdenhuis
Reactie CvB van UvA op Twitter op bezetting Maagdenhuis (Bron: HIER)

Ook de klootviolen vriendelijke mensen van AFA waren uiteraard present om hun stempel sticker achter te laten.

Tientallen Australische vrouwen naar IS

Steeds meer vrouwen uit Australië sluiten zich aan bij Islamitische Staat. Het gaat om zeker veertig vrouwen die de terreurgroep steunen, schrijft de BBC.

In totaal doen tientallen Australiërs mee aan de jihad in Syrië en Irak. Ongeveer een vijfde van hen bestaat uit de vrouwen. Zij reizen volgens de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, naar IS om te trouwen met een jihadstrijder of om zich te herenigen met hun man die meevecht.

Australië houdt radicale moslims en terreurdreigingen de laatste tijd scherp in de gaten. Twee weken geleden werden nog twee mannen in Sydney opgepakt omdat ze een terroristische aanslag wilden plegen in naam van IS. In december werden achttien mensen in een café in Sydney gegijzeld. Daarbij kwamen drie mensen om.

Uitslagen Champions League 25/02/2015

Arsenal is diep door het ijs gezakt in de achtste finales van de Champions League. In Londen kreeg het een lesje effectiviteit van AS Monaco, dat met een 1-3 zege aan de haal ging. In het andere duel heeft Bayer Leverkusen zich thuis tegen Atlétco Madrid verrassend een prima uitgangspositie verschaft voor de return van volgende week. Thuis won het nipt, maar overtuigend: 1-0.

Arsenal - AS Monaco

Arsenal begon in eigen huis vol passie en strijd aan de wedstrijd tegen de Fransen. Danny Welbeck onderscheidde zich van zijn teamgenoten door voorop te gaan in de strijd, op zoek naar een vroege goal. Op wat hachelijke momenten voor het doel van AS Monaco en twee hoekschoppen na, kwamen de bezoekers deze stormachtige beginfase goed door.

Daarna was Monaco de bovenliggende partij, maar het duurde tot vijf minuten voor rust voordat Geoffrey Kondogbia die met een schot uit de tweede lijn, nadat de bal onderweg door de arm van Mertesacker van richting bleek te zijn veranderd het net wist te vinden: 0-1. Arsenal drong hierna wel aan, maar Giroud had tot tweemaal zijn vizier niet op scherp staan.

Met goed combinatievoetbal opende Arsenal het tweede bedrijf, zoals het ook de eerste helft begon. Olivier Giroud kreeg binnen de minuut al een enorme kans op de gelijkmaker, maar raakte niet voor de eerste keer vanavond de bal maar half. Ook de tweede kans van de Fransman in Engelse dienst ging de mist in, waarna Monaco opnieuw voor een golf van verbazing in het Emirates Stadium zorgde. Een messcherpe counter werd door Dimitar Berbatov tot doelpunt gepromoveerd. De Bulgaarse aanvalsleider deed dat uiterst koel, terwijl hij op de huid gezeten werd door drie Londenaren.

Arsenal drong hierna aan, maar ook Girouds vervanger, Theo Walcott, had zijn avond niet. Monaco had van het open huis kunnen profiteren, maar het was invaller Alex Oxlade-Chamberlain die uit een afgeslagen hoekschop de Londenaren nog hoop gaf. Deze werd de grond ingeboord toen invaller Yannick Carrasco de 1-3 voor Monaco op de borden zette en Arsenal voor de return met een schier onmogelijke taak opgezadeld heeft.


Bayer Leverkusen - Atlético Madrid

Atlético begon zoals verwacht verdedigend. Toch lukte het Bayer om voor rust de meest dreigende ploeg te zijn. Vooral het schot van de 34-jarige Emir Spahic was om van te smullen. Vanaf 25 meter roste hij de bal tegen de kruising van doelman Moya.

De Madrilenen kwamen op hun beurt met maar één missie naar Leverkusen: de nul houden. Dat ging met pijn en moeite, omdat Leverkusen à la Red Bull Salzburg druk zette op de achterhoede van Atlético. Daarmee zorgde het voor veel gevaar. Al zat het niet mee in de afronding. Zo vond het schot van aanvoerder Lars Bender ploeggenoot Josep Drimic op zijn weg.

Ondanks het veldoverwicht van Bayer, kwam Atlético op slag van rust nog bijna op voorsprong. Met een katachtige reflex voorkwam doelman Bernd Leno dat Tiago de bal met een halve omhaal tegen de touwen schoot.

Ook na rust bleef de nummer zes van de Bundesliga de bovenliggende partij. Het verrassend goede en energieke spel van de thuisploeg werd nog binnen het uur bekroond door Hakan Calhanoglu. De Turkse nummer tien ramde de bal vol overtuiging in het dak van het doel: 1-0.

Lang twijfelde Leverkusen of het door wilde stoten naar een grotere voorsprong of dat het de 1-0 moest koesteren. Pas na de tweede gele kaart van Tiago ging het met meer zelfvertrouwen op zoek naar de genadeklap voor Atlético. Die bleef echter uit, waardoor in de return over twee weken nog helemaal open ligt.

FIA stelt onderzoek in naar ongeval Alonso

Autosportfederatie FIA is een onderzoek gestart naar het ongeval van McLaren-coureur tijdens de Formule 1-wintertest in Barcelona, zo melden de BBC en Autosport. Aanleiding hiervoor is dat de Spanjaard drie nachten in het ziekenhuis door moest brengen en niet fit genoeg is voor de laatste wintertest.

Alonso raakte afgelopen zondag op relatief lage snelheid de muur, maar liep toch een hersenschudding op. Volgens McLaren was het ongeval te wijten aan de wind, maar deze lezing wordt aan alle kanten betwijfeld, vooral omdat de wind op lage snelheid veel minder invloed zou moeten hebben.

Vanwege de vage omstandigheden waaronder de crash plaatsvond heeft de FIA volgens de BBC een onderzoek ingesteld. De autosportfederatie wil weten wat er gebeurd is en onderzoeken wat de exacte gevolgen zijn geweest. Autosport vult aan dat door zowel de FIA als McLaren de telemetriedata al bestudeerd en ieder beeld van het incident nader bekeken wordt.

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
©FOK.nl e.a.