Propaganda volgens IS

Propaganda is van alle tijden. Met als belangrijke gemene deler dat propaganda nooit de volledige waarheid laat zien. Anders zouden we het wel 'journalistiek' noemen. Maar hoe werkt de propaganda van IS dan precies?

De meest gruwelijke regimes gebruikten propaganda nooit om hun meest gruwelijke daden te tonen. Integendeel. Lijken van vijanden werden eerder buiten beeld gehouden dat dat ze ermee paradeerden. Zelfs de nazi's waren daar zeer consequent in. Tussen de heroïsche beelden van het slagveld brachten ze eerder een enkel shot van een sneuvelende Duitser in beeld, dan een massaexecutie.

Waarom? Omdat het werkt. Je krijgt je volk niet achter je, als je jezelf als een bende psychopaten laat zien. Gruwelijke video's van Amerikaanse, Syrische of Israëlische oorlogsmisdaden kwamen ook enkel 'per ongeluk' naar buiten. En juist de daaropvolgende slechte pers is voor menig land reden geweest om voor andere strategieën te kiezen. De combinatie van te veel gesneuvelde soldaten en schaamte voor het gedrag van het eigen leger brengt per definitie demonstranten op de been. Gruweldaden tegen onschuldige burgers laten de geloofwaardigheid van machthebbers smelten als sneeuw voor de zon.

Let wel: die propaganda is dan gericht op de eigen samenleving. Alleen burgers die hun leiders vertrouwen zijn bereid om meer soldaten te leveren en staan toe dat hun overheid bakken met geld uitgeeft aan een oorlog. Dat militairen van dichtbij alle gruwelijkheden zien, is alleen maar prettig. Daar worden ze namelijk gekker en dus gevaarlijker van.

IS voert een revolutionair nieuwe propagandaoorlog. Zij doen juist hun best om hun meest gruwelijke daden zo professioneel mogelijk in beeld te brengen en te verspreiden. IS heeft namelijk geen bevolking. Ze hebben enkel strijders. Er zijn geen burgers die tevreden moeten worden gehouden. Ze willen enkel psychopaten werven. Dit doen ze door met steeds professionelere video's ongegeneerd te tonen wat voor lekkers ze die psychopaten hebben te bieden. En tegenwoordig heeft iedere psychopaat gewoon toegang tot internet.

Die propaganda werkt tweeledig. Enerzijds trek je de meest gestoorde teringlijers aan. Anderzijds genereer je angst bij de vijand. Of die angst terecht is, is niet meer relevant. Die angst is eerder een extra motivatie voor de psychopaatjes. Zij kunnen deel uitmaken van een clubje dat in hun ogen de hele wereld angst inboezemt. En daardoor trekken er nog altijd meer psychopaatjes naar Irak en Syrië, dan er worden opgeblazen.

Oké. Op het moment dat ze na een luchtaanval zonder onderlijf in een greppel liggen te spartelen, zal die mening enigszins bijgesteld worden. Maar tot die tijd hebben ze dat beeld nog nooit gezien. Tot dan hadden ze nog enkel gruweldaden gezien, die voor de daders zelf geen zichtbare gevolgen hadden.

Anonymous heeft gedreigd met cyberaanvallen op IS. Waarom doet de hele wereld dat eigenlijk niet? Als geen enkel filmpje van IS het internet nog haalt, ga je er de volledige strijd nog niet mee winnen. Wel de propagandaoorlog. En de geschiedenis heeft geleerd dat dat al de halve strijd is.

IS-strijders die als kersen onder een laars uiteen spatten. Met drones kun je dat tegenwoordig prachtig in beeld brengen. In kleur als het moet. Ik ben geen voorstander van dat soort propaganda, maar in dit geval lijkt het me een prima middel.

Een beetje psychopaat wil als overwinnende slachter in de hoofdrol van de volgende video. Niet als het bloederig, krijsende mietje in een greppel.