EL: Uitslag Legia Warschau - AFC Ajax

Opnieuw was Ajax te sterk voor Legia Warschau en opnieuw was Arkadiusz Milik de gevierde man. De Pool heeft zijn landgenoten flink pijn gedaan en Ajax een ronde verder gebracht.

Legia Warschau moest in een leeg Wojska Polskiego een 1-0 nederlaag, megenomen uit Amsterdam, zien goed te maken. Dat werd een heel karwei, want de normaal zo stimulerende aanhang mocht vanavond niet naar binnen. De Poolse club had van de UEFA twee thuisduels zonder publiek als straf opgelegd gekregen.

Omdat de supporters buiten het stadion zo fanatiek zongen, waren ze alsnog te horen voor Legia. Het mocht niet baten. Al binnen een kwartier leidde Ajax met 0-2 en wist het dat de achtste finales Europa League waarschijnlijk niet meer in gevaar zouden komen. Het was wéér Arkadiusz Milik die zijn landgenoten pijn deed, door na tien minuten, nadat hij de bal van Jasper Cillessen kreeg, vrij door te lopen, twee man uit te spelen en beheerst de bal achter keeper Kuciak te werken: 0-1. Legia was daarvoor één keer een beetje gevaarlijk geweest met een afstandsschot van Jodlowiec.

Twee minuten later had Ajax de score al verdubbeld. Ricardo Kishna nam de vrije trap, waarna de bal niet door Legia werd uitverdedigd en Nick Viergever, die in de basis werd verkozen boven Niklas Moisander, kon van dichtbij de tweede goal binnentikken. Daarna was er heel lang voor de televisiekijker - want de toeschouwers zagen dus niets - weinig te beleven, totdat Ricardo van Rhijn van dichtbij met de borst wilde terugspelen op zijn keeper. Cillessen was echter van zijn lijn gekomen en miste de bal, waardoor Van Rhijn na een sprintje de bal voor eigen doellijn moest wegtikken.

Enkele minuten voor rust besliste Milik de wedstrijd definitief. Weggestuurd door Kishna, met een schitterende pass, bleef Milik koel en tikt hij in de rechterbenedenhoek de 0-3 binnen. In Polen hoeft hij zich voorlopig niet te vertonen, maar hij verschafte Ajax de luxe om al bij rust te kunnen denken aan de wedstrijd van zondag tegen PSV. In dat kader kwam Daley Sinkgraven na rust Davy Klaassen aflossen.

Na rust nam Ajax gas terug en vond Legia het eigenlijk ook wel best. Net als een week eerder, voorkwam Cillessen met een paar puike reddingen dat zijn team een tegentreffer moest slikken. Frank de Boer bracht nog Van der Hoorn en Andersen. Moisander en Schöne bleven op de bank, vermoedelijk met het oog op de topper van zondag.

Milik met de 0-1. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)