FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 februari 2015

Cheryl Maas wint ook slopestyle Park City

Snowboardster Cheryl Maas heeft vrijdag opnieuw een wereldbekerzege geboekt, de derde in haar loopbaan. De Nederlandse was in Park City de beste op het onderdeel slopestyle. Ze kwam in de eerste run meteen tot een puntentotaal van 87,75. Hoewel ze daarna mis ging (39,25 en 25,25) bleef dat de hoogste score in het Amerikaanse wintersportoord.

Karly Shorr eindigde voor eigen publiek met 81,0 als tweede vóór de Zwitserse Elena Könz (79,75). Maas zegevierde vorige week in Canada (Stoneham) ook al op dit niveau zowel op slopestyle als big air.

Scorende Sneijder wint van Drenthe in Turkije

Galatasaray heeft vrijdagavond de koppositie van Turkije verstevigd. De club won voor eigen publiek van Erciyesspor (3-1). Wesley Sneijder maakte de derde en laatste treffer voor de winnende ploeg.

Umut Bulut en Aurélien Chedjou tekenden voor de eerste twee treffers van de thuisploeg uit Istanbul. Björn Vleminckx, de Belgische oud-spits van NEC, maakte gelijk.

Sneijder speelde de hele wedstrijd voor Galatasaray. Royston Drenthe speelde 90 minuten voor Erciyesspor. Galatasaray vergrootte de voorsprong op Besiktas tot vier punten. De nummer twee van de ranglijst ontvangt zondag Balikesirspor.

Bejaarde geit baart zesling

Een bejaarde geit zette afgelopen zaterdag maar liefst zes geitjes op de wereld. De zesling werd geboren bij kinderboerderij 't Geertje in Zoeterwoude. Het komt maar eens in de 32 jaar voor dat een moedergeit zes geitjes uitpuft. 

De geitjes zijn kerngezond en maken het goed. Dat is opmerkelijk want moedergeit is inmiddels 8 jaar oud. ''Dat is voor een geit ontzettend oud en het is bizar dat ze 6 kerngezonde geitjes ter wereld brengt!'' vertelde bedrijfsleider Joost Verlaan aan Omroep West. De zesling bestaat uit drie geitjes en drie bokjes.

Naast de zesling heeft de boerderij nu al te maken met een geboortegolf. De bedrijfsleider van 't Geertje meldde dat er in het voorjaar honderden kleine geitjes bij hen geboren worden. De bevalling van afgelopen zaterdag wekte echter ook verbazing op bij het personeel. ''Ik hielp bij de bevalling en er kwamen ineens 6 geitjes uit de buik van de moeder'', aldus Verlaan.

Wim van Rijn is de eigenaar van de kinderboerderij in Zoeterwoude en keek verbaasd op toen hij maar liefst zes jonkies naar buiten zag komen. De mekkerende viervoeters bij 't Geertje krijgen gemiddeld zo'n twee tot drie geitjes. Dit vertelde de eigenaar aan het Algemeen Dagblad.

Op dit moment heeft de boerderij ongeveer 30 kleine geitjes. Volgens van Rijn worden dat er in het totaal 250. De eigenaar maakt het gemiddeld een keer per jaar mee dat er een vierling wordt geboren. Een vijfling is wat zeldzamer, die ziet hij één keer in de vijf jaar. 

Bij de boerderij worden de geboortegolven gepland. ''We hebben het zo verdeeld dat er telkens een groep geiten bij de bok mag. Over een paar weken verwachten we de volgende geboortegolf. Zo worden ze niet allemaal tegelijk geboren'', vertelde Van Rijn aan het Algemeen Dagblad. De zesling werd geboren tijdens de eerste geboortegolf.

Video: Omroep West

El Ghazi laat keuze Oranje of Marokko open

Anwar El Ghazi vindt het nog te vroeg om voor het Nederlands elftal of Marokko te kiezen. "Voor mij is het heel simpel", zegt de negentienjarige aanvaller vrijdag op de website van zijn club Ajax. "Ik vind mezelf nog niet goed genoeg voor de nationale ploeg. Niet voor Marokko en niet voor Nederland."

"Ik heb de tijd om daar over na te denken", vervolgt hij. "Het speelt dus niet. Pas als dat zover is neem ik een beslissing. Die zal ik dan zelf naar buiten brengen en niemand anders. De afgelopen periode verschenen een paar keer berichten in de media dat ik al wel een keuze zou hebben gemaakt. Onzin. Het leidt tot allerlei reacties en het is op niks gebaseerd. Onrust om niks. Ik moet en wil me op Ajax concentreren, dat is het belangrijkste. Ik wil hier een vaste waarde worden, belangrijk zijn voor de ploeg. Daar gaat het om. Wat er verder komt, zien we dan wel weer."

'Chinese hack bij chipmachinebedrijf ASML'

Chinese staatshackers hebben ingebroken bij de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. Dat melden anonieme bronnen tegenover technologiesite Tweakers. De hackers hebben bij de aanval mogelijk informatie over hoogwaardige technologie van machines voor chipproductie buitgemaakt.

ASML wil geen commentaar geven op het bericht. "ASML neemt kennisbescherming zeer serieus en we werken constant aan het verbeteren van onze verdediging tegen hackaanvallen en onze detectiecapaciteit", aldus het bedrijf vrijdagavond.

Meerdere bronnen bevestigen tegenover Tweakers dat de hack is uitgevoerd door Chinese overheidshackers. Daarbij moet worden aangetekend dat hackaanvallen lastig te herleiden zijn. De aanval zou zich hebben gericht op de Nederlandse vestiging van het bedrijf, al is volgenséén bron ook de Franse vestiging van ASML aangevallen.

'Chinese hack bij chipmachinebedrijf ASML'
'Chinese hack bij chipmachinebedrijf ASML' (Foto: ANP)

Russische politicus Nemtsov vermoord

De liberale Russische politicus Boris Nemtsov is vrijdagavond op straat in Moskou vermoord. Dat melden Russische media volgens de BBC. Nemtsov was vicepremier in 1997 en 1998 onder president Boris Jeltsin.

Vanilla Ice: arrestatie is opgeblazen

Vanilla Ice werd ruim een week geleden opgepakt voor woninginbraak en diefstal, volgens de rapper is zijn arrestatie enorm opgeblazen. Zo vertelt hij aan Good Morning America.

"Het is enorm uit zijn verband getrokken", aldus Vanilla Ice. "Het is een zooitje, veel kan ik er nu niet over zeggen. Ik laat het allemaal maar over mij heen komen."

De artiest werd vorige week opgepakt omdat hij onder meer meubels, fietsen en zwembadapparatuur zou hebben gestolen uit een verlaten woning in zijn wijk. De spullen werden teruggevonden bij een pand van Vanilla Ice, waarop de rechtmatige eigenaar aangifte deed. Vanilla Ice, die in werkelijkheid Robert van Winkle heet, werd vervolgens in de boeien geslagen. Hij kwam twee uur later, op borgtocht, vrij. Wanneer hij voor de rechter moet verschijnen, is nog niet bekend.

'Mister Spock' overleden

De Amerikaanse acteur Leonard Nimoy, wereldberoemd geworden als Mister Spock in de serie Star Trek, is vrijdag overleden. Dat meldden Amerikaanse media.

Nimoy, in de serie getooid met puntige oren, is 83 jaar geworden. Hij was niet alleen bekend door zijn iconische rol in de Star Trek-franchise, hij regisseerde ook zelf films. 

Zijn bekendste rol mocht hij voor het laatste vertolken in de film Star Trek: Into Darkness, waarin hij op de credits verscheen als Spock Prime. 

Nimoy is, volgens zijn kleindochter, komen te overlijden aan een chronische longaandoening. Met zijn 83 jaar heeft hij eer aan zijn belangrijkste quote gedaan: Live Long and Prosper.

Update 23:04
Over de hele wereld wordt vrijdagavond gereageerd op de dood van acteur Leonard Nimoy, Mr. Spock in de sci-fi-serie Star Trek. Zelfs de Amerikaanse president Barak Obama heeft laten weten dat hij van Spock hield.

Obama zegt in Amerikaanse media dat Nimoy er al was, lang voordat 'nerdy’ 'cool’ werd. Hij omschreef Spock als 'cool, met grote oren en nuchter' en 'het centrum van een optimistische visie op de toekomst van de mensheid'. Obama zegt dat hij de acteur in 2007 persoonlijk heeft ontmoet en gegroet met de Vulcan-groet. Daarbij wordt een hand opgestoken terwijl de vier vingers verdeeld worden en een V vormen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA twitterde een foto van de Star Trek-acteurs die in 1976 aanwezig waren bij de presentatie van de spaceshuttle Enterprise. 'Velen van ons bij NASA werden geïnspireerd door Star Trek', schrijft NASA. De sci-fi-klassieker was een inspiratie voor velen bij NASA door de jaren heen, en Nimoy deed samen met andere castleden mee aan speciale NASA-bijeenkomsten en werkte aan de promotie van NASA.

Zelfs vanuit de ruimte kwam een bericht aan Nimoy/Spock. De Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti twitterde notabene vanuit het Internationale Ruimtestation ISS. 'Live Long and Prosper, Mr. #Spock!', schreef ze, daarmee refererend aan de woorden die worden uitgesproken als iemand de Vulcan-groet doet.

Rust zacht, Mister Spock.
Rust zacht, Mister Spock.

1 miljard jonge mensen riskeren gehoorverlies

Ongeveer 1,1 miljard tieners en jongvolwassenen riskeren gehoorverlies, omdat ze zich op hun smartphones en andere apparaten of bij concerten aan te harde muziek blootstellen. Die waarschuwing heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vrijdag laten horen.

De WHO heeft studies in de meer welvarende landen naar de blootstelling van mensen tussen de 12 en 35 jaar aan geluid geanalyseerd. De organisatie kwam tot de conclusie dat bijna 50 procent bij het luisteren naar muziek of bij het bezoek aan evenementen met een gevaarlijke geluidssterkte wordt geconfronteerd.

De WHO adviseert onder meer muziek minder luid te beluisteren en oordopjes bij extreem harde optredens te gebruiken.

Tsipras sluit derde noodpakket voor Grieken uit

Het is uitgesloten dat Griekenland de zogeheten trojka om een derde noodhulppakket vraagt. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdag verzekerd.

Griekenland wist zijn schuldeisers van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds vorige week zover te krijgen het lopende noodleningenprogramma met vier maanden te verlengen. De regering in Athene onderhandelt nog altijd met Brussel over de terugbetaling van zijn schulden, zei Tsipras vrijdag in de ministerraad.

Tsipras praatte zijn ministersploeg vrijdag bij over het akkoord met de andere lidstaten van de eurozone. Ook stelde hij nieuwe wetgeving voor om duizenden gezinnen van gratis elektriciteit en voedsel te voorzien en gesubsidieerde huizen te bouwen.

De vage bewoordingen van het akkoord tussen Brussel en Athene zijn geen toeval, vertrouwde minister van financiën Yanis Varoufakis nieuwszender Ant1 vrijdag toe. Die was noodzakelijk om niet alleen alle regeringsleiders, maar ook alle nationale parlementen voor de overeenkomst te kunnen winnen. Vrijdag stemde de Duitse Bondsdag, een van de parlementen die pleitten voor een strenge aanpak van Griekenland, in met het akkoord. ''We zijn erg trots op de mate van dubbelzinnigheid'', zei Varoufakis. ''Ik zou de term constructieve dubbelzinnigheid willen gebruiken.''

Google onthult ontwerp nieuw hoofdkantoor

Internetbedrijf Google heeft vrijdag het ontwerp naar buiten gebracht voor zijn vernieuwde hoofdkantoor in het Californische Mountain View. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal.

Het nieuwe hoofdkwartier zal de bestaande kantoorgebouwen vervangen. Het ontwerp toont een soort tentachtige constructies van glas en metaal. Dankzij de herinrichting wordt de oppervlakte van de huidige campus van Google sterk uitgebreid en komt er ruimte voor tienduizend extra werknemers, bovenop de twintigduizend mensen die er nu werken. De plannen zijn opgesteld door een Londens ontwerpbureau en een Deense architect.

Ook bedrijven als Apple en Amazon werken aan plannen voor nieuwe hoofdkantoren.

Syrië zet derde VN-medewerker uit

De Syrische regering heeft niet twee, maar drie hulpverleners van de Verenigde Naties het land uit gezet. Naast twee medewerkers van de afdeling humanitaire zaken (OCHA) is ook een Unicef-medewerker de grens gewezen. De medewerker van de VN-kinderorganisatie en een van de OCHA-medewerkers waren in Aleppo gestationeerd.

De handelwijze van Syrië hindert volgens de VN de zo noodzakelijke hulpverlening en kan de pogingen een zesweeks bestand te sluiten voor Aleppo, de grootste stad van het land, 'ernstige schade' berokkenen. Volgens Valerie Amos, chef humanitaire zaken van de VN, zijn de uitzettingen 'een zorgwekkend precedent voor alle hulpverleners in Syrië'. Hulpverleners die contact hebben met oppositiegroepen om zo de levering van hulp te regelen 'lopen het risico tot persona non grata te worden verklaard'.

De speciaal VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, reist zaterdag naar Damascus voor overleg over een tijdelijke wapenstilstand in Aleppo. Die missie gaat ondanks de uitzettingen door. Of De Mistura meteen verhaal wil halen over de kwestie kon VN-woordvoerder Stéphane Dujarric niet zeggen.

Robben leidt Bayern München langs Köln

Bayern München had vrijdagavond weinig tijd nodig om een veilige voorsprong te nemen tegen 1. FC Köln. Het werd 4-1. Arjen Robben was daarna weer eens belangrijk.

De eerste twee doelpunten van de Duitse kampioen vielen al binnen tien minuten. Het duel in de Allianz Arena was amper drie minuten oud toen Bastian Schweinsteiger een hoekschop van Robben kon binnenkoppen. Zeven minuten later verdubbelde Franck Ribéry de score met een schot in de korte hoek, na een individuele actie vanaf de linkerflank.

Bayern München bleef domineren, en als de bal een keer werd ingeleverd, zette de thuisploeg vroeg druk om de hem weer terug te krijgen. Via Robert Lewandowski kreeg de Rekordmeister goede mogelijkheden om weer te scoren. Toch was het Köln dat vlak voor rust verrassend iets terugdeed. Anthony Ujah kopte raak vanuit een hoekschop.

Het tegendoelpunt schudde Bayern wakker, want na de pauze ging de ploeg van Pep Guardiola meteen op zoek naar een goal. Thomas Müller kreeg tussen twee centrale verdedigers in een uitstekende kopkans, maar hij mikte ver naast. Aan de andere kant moest Manuel Neuer twee keer ingrijpen om de gelijkmaker te voorkomen.

Halverwege de tweede helft was de wedstrijd dan toch beslist. Ribéry legde vanaf links een voorzet bij de tweede paal neer, waar Robben via de lant binnenkopte: 3-1. De Oranje-international maakte alweer zijn zeventiende doelpunt in de Bundesliga. Hij is daarmee topscorer.

Een kwartier voor tijd kwam er ook nog een vierde Beierse goal, en net als bij de openingstreffer kwam de assist op naam van Robben. De vleugelspeler speelde de bal over de doelman van Köln, waarna Lewandowski het laatste tikje gaf: 4-1.

Bayern neemt daardoor een voorsprong van elf punten op VfL Wolfsburg. De nummer twee van Duitsland speelt zondag een uitwedstrijd tegen middenmoter Werder Bremen.

Uitslag FC Dordrecht - Go Ahead Eagles

FC Dordrecht heeft een van de laatste strohalmen in de Eredivisie gegrepen. De nummer laatst won thuis met 2-1 van laagvlieger Go Ahead Eagles dankzij een goal van Klaiber in blessuretijd. Hierdoor is het gat met nummer zeventien NAC Breda teruggebracht tot drie punten. De Eagles staan vijftiende.

FC Dordrecht

2 - 1

Go Ahead Eagles

 44' Fortes
 90+1' Klaiber
   36' Plet
 
 Gele kaart: Gosens (FC Dordrecht), Schenk (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: 3.891
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Van Deelen
Haddad
Lima
Gosens
Van Overeem (Troost-Ekong/90+2)
Steenvoorden (Biekman/87)
Fortes
Klaiber
Lieder
Lewis (Korte/46)
  Van der Hart
Nieuwpoort
Vriends
Van der Linden
Schenk
Rijsdijk (Lambooij/80)
Overgoor
Duits (Reimerink/49)
Turuc
Plet
Verhoek (Schalk/89)

N.E.C. kan kampioensfeest plannen, FC Oss periodekampioen

N.E.C. heeft vrijdagavond een voorschot genomen op een snelle terugkeer in de eredivisie. Het elftal van Ruud Brood won in de eigen Goffert ook van Roda JC (3-0). Koploper N.E.C. vergrootte de voorsprong op de concurrent uit Limburg tot maar liefst zeventien punten. Eindhoven volgt na de nederlaag tegen De Graafschap (1-0) op achttien punten.

Navarone Foor was met twee treffers de gevierde man in Nijmegen. Hij tekende in de dertiende minuut voor 1-0. Zijn ploeggenoot Alireza Jahanbakhsh miste even later een enorme kans op 2-0. Roda JC wist het vele balbezit nauwelijks in kansen te vertalen. N.E.C. wist de voorsprong vrij eenvoudig te verdedigen en sloeg vervolgens toe in de slotfase. Christian Santos maakte na 84 minuten de 2-0, waarna Foor de eindstand bepaalde.

De titel in de derde periode ging verrassend naar FC Oss. VVV-Venlo had de beste papieren, maar de Limburgers kwamen tegen Achilles'29 niet verder dan 1-1. De Ossenaren profiteerden door Fortuna Sittard met 1-0 te verslaan. Johnatan Opoku Agyemang tekende tien minuten voor tijd voor de enige treffer.

Overige uitslagen Eerste Divisie:

Sparta Rotterdam - Jong FC Twente 1-2

FC Volendam - FC Emmen 3-2

FC Den Bosch - Telstar 1-2

Helmond Sport - RKC Waalwijk 3-0

Jong Ajax - MVV 1-3

Almere City FC - Jong PSV 2-2

'Griekenland dreigt met migranten'

Griekenland wil dat de Europese partners veel meer doen voor de opvang van vluchtelingen in het Zuid-Europese land, anders stuurt Athene ze naar de rest van de EU. Volgens de krant Kathimerini zijn driehonderd vluchtelingen vrijgelaten uit detentiecentra sinds de linksradicale regering van premier Alexis Tsipras 26 januari aantrad. De nieuwe regering wil van de "onmenselijke" detentiecentra af.

Het Duitse blad Focus meldde vrijdag dat de Griekse onderminister van Binnenlandse Zaken, Yiannis Panousis, heeft gezegd dat zijn land overweegt 300.000 mensen aan reisdocumenten te helpen. Dan kunnen ze verder Europa in. In Griekenland verblijven naar schatting 500.000 illegalen.

Panousis wil dat vluchtelingen gelijkmatiger over de unie worden verspreid. In de bestaande opzet worden vooral de grenslanden van de Schengenzone zoals Italië, Spanje en Griekenland opgescheept met de vluchtelingen.

Opnieuw dode na flatbrand Nijmegen

Opnieuw heeft de brand in een seniorenflat in Nijmegen vorige week een leven geëist. Vrijdag overleed een 81-jarige inwoonster aan de gevolgen van de brand. De vrouw is de tweede die overleden is na de brand. In de nacht van dinsdag op woensdag overleed een 86-jarige vrouw aan haar verwondingen. Dat heeft de gemeente Nijmegen laten weten.

Bij de brand raakten tientallen mensen gewond. Ongeveer vijftien bewoners liggen nog in het ziekenhuis. Onder hen zijn enkele zeer zwaargewonden.

Arrestaties bij massale demonstratie Maldiven

De politie van de Maldiven heeft bij demonstraties van de oppositie vrijdag dertig betogers en tegenbetogers opgepakt. De oppositie had haar aanhang gemobiliseerd om het vertrek van president Yameen Abdul Gayoom en de vrijlating van oud-president Mohamed Nasheed te eisen. De betoging was een van de grootste ooit in de hoofdstad Malé.

De in Malé verzamelde demonstranten schreeuwden dat de regering de grondwet schendt en zich van valse aanklachten bedient om oppositiekopstukken te vervolgen. De betoging verliep kalm. Na afloop bleven enkele demonstranten echter achter bij de woning van president Yameen Abdul Gayoom. Ze raakten slaags met een onbekende regeringsgezinde groep. De politie verrichtte arrestaties in beide kampen.

Veel aanhangers van de oppositie zijn boos over de aanhouding van Mohamed Nasheed, ooit de eerste democratisch gekozen president van het land, eerder deze week. Hij zou een aandeel hebben gehad in de arrestatie van een vooraanstaande rechtbankpresident van drie jaar geleden. Volgens Nasheeds medestanders is de aanklacht slechts in elkaar gestoken om hem monddood te maken.

De invoering van een democratisch bestuur in de Maldiven verloopt moeizaam. Volgens veel inwoners is een groot deel van de ambtenarij en de rechterlijke macht nog altijd trouw aan de familie Gayoom, die de archipel decennialang met strakke hand regeerde.

UEFA vindt financiën Liverpool op orde

Liverpool hoeft niet meer te vrezen bestraft te worden voor het breken van de regels van Financial Fair Play. Onderzoekers van de Europese voetbalbond UEFA hebben geconcludeerd dat de Engelse club de financiën goed op orde heeft. Ook Sparta Praag wordt om dezelfde reden niet meer in de gaten gehouden.

Hull City, Hapoel Tel-Aviv, Panathinaikos en Ruch Chorzow zijn met de bond een schikking van 200 duizend euro overeengekomen. Zij worden voortaan streng in de gaten gehouden door de financiële controleurs van de bond. Bij nieuwe malversaties kan de UEFA besluiten die clubs uit te sluiten voor Europees voetbal.

De Financial Fair Play-regels zijn door de UEFA in het leven geroepen om te voorkomen dat clubs meer geld uitgeven dan dat erin komt.

Parma wil niet tegen Genoa voetballen

De voetballers van het noodlijdende Parma willen zondag niet tegen Genoa voetballen. "We willen dat die wedstrijd wordt verschoven", maakte aanvoerder Alessandro Lucarelli vrijdag bekend. "Als dat niet lukt, dan zijn we bereid om te staken. Dat betekent dat we de wedstrijd zonder te spelen met 3-0 verliezen."

Parma kwam afgelopen zondag voor eigen publiek al niet in actie tegen Udinese, omdat de club de beveiligers van het stadion niet kon betalen. De vierde voorzitter van de hekkensluiter van de Serie A vertelde eerder deze week dat er geen geld was om de spelersbus naar Genua te laten rijden. Een sponsor wilde de busreis uiteindelijk wel betalen. De voetballers van Parma hebben echter geen zin om te voetballen omdat ze al maanden geen salaris ontvangen.

Uit solidariteit met Parma beginnen komend weekeinde alle duels in de Serie A een kwartier later dan aanvankelijk gepland.

FOK!kers gearresteerd in Rotterdam

Donderdagmiddag zijn twee FOK!kers gearresteerd in het centrum van Rotterdam. Ze werden in de boeien geslagen en afgevoerd naar het politiebureau van Rotterdam-Rijnmond op het Stadhuisplein. De politie was extra alert vanwege mogelijke ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma.

Een drietal FOK!kers had besloten om in het centrum van Rotterdam te gaan 'feunen', wat straattaal is voor zich ontspannen. Op het internet hadden zij gelezen dat AS Roma-fans graag mensen neersteken. Daarom besloten ze ter zelfverdediging messen mee te nemen. Ook hadden ze harddrugs bij zich, ter consumptie. Achteraf gezien was dit geen al te best besluit. Zij wisten toen echter nog niet wat er zou gaan gebeuren. Wat een leuke, maar vooral gezellige aangelegenheid had moeten worden, draaide uit op een dure grap.

Het noodlot sloeg toe op het moment dat de kornuiten werden aangesproken door een paar agenten. Deze vertrouwden de situatie niet en eisten een strafvorderlijke fouillering. Zo gezegd, zo gedaan. Uit de zakken van een van de personen kwamen een mes, vijf xtc-pillen en een gram speed tevoorschijn. Een ander had alleen een mes op zak. Persoon nummer drie was ook in het bezit van een mes, maar had dat vakkundig verstopt in een broodtrommel en werd daarom niet gesnapt.

De eerste twee personen werden in een busje geladen en meegenomen voor verhoor. Een daarvan heeft ongeveer vier uur lang in de cel vertoefd en hij kreeg uiteindelijk een boete ter hoogte van 350 euro. Een ander, degene die was opgepakt voor verboden drugs- en wapenbezit, is in hechtenis genomen voor een periode van 24 uur. Daarbovenop komt nog een geldstraf van onbekende hoogte. De derde persoon kwam er beter vanaf. Hij kreeg ter plaatse een proces-verbaal opgemaakt: 200 euro boete voor het 'zonder redelijk doel rondhangen' in een portiek.

Er kan geconstateerd worden dat niet alle mensen die zijn aangehouden op de dag van de beladen Europa League-wedstrijd, supporter zijn van de voetbalclubs Feyenoord of AS Roma. Ook staat het zo goed als vast dat FOK!kers maar beter niet van hun zolderkamer af kunnen komen. Dat gaat geheid fout.

De personen in kwestie hebben overigens liever niet dat hun identiteit in dit bericht bekend wordt gemaakt omwille van privacyredenen. Vanzelfsprekend respecteren wij die beslissing. Het zijn drie beruchte bezoekers van het Klaagbaakforum op FOK!.

Update 20.53 uur:
Zojuist is naar buiten gekomen dat de persoon die nog vastzat nu ook op vrije voeten is gesteld. Hij moest 17 uur lang op een advocaat wachten. De boete voor het bezitten van een steekwapen en drugs bedraagt uiteindelijk 750 euro.

Verhoeven: "LottoNL hoeft koers niet te maken"

Team LottoNL-Jumbo zal zaterdag tijdens de Omloop Het Nieuwsblad niet de koers maken. "Daarvoor zijn andere teams zoals BMC, Sky en Etixx-QuickStep", zei ploegleider Nico Verhoeven van de Nederlandse wielerploeg vrijdag.

Met de Belg Sep Vanmarcke heeft de geel-zwarte equipe één van de grote kanshebbers op de zege in de opening van het West-Europese wielerseizoen. "Hij is onze uitgesproken kopman. Onze tactiek bestaat erin zoveel mogelijk renners van onze ploeg zo ver mogelijk met Vanmarcke te laten meerijden. Aan hem om het dan af te maken."

FIA zet Manor op officiële F1-lijst

Het nieuwe raceteam Manor, een doorstart van Marussia, is een stap dichter bij de definitieve entree in de Formule 1. De internationale autosportfederatie FIA heeft de ploeg vrijdag als tiende op de officiële deelnemerslijst gezet voor het F1-seizoen 2015, dat binnenkort in Australië begint. Caterham ontbreekt daarop zoals verwacht.

Manor, dat de Brit Will Stevens als eerste coureur heeft gecontracteerd, moet nog wel de technische goedkeuring krijgen. Ook is het nog wachten op de benodigde superlicentie voor Stevens.

Marussia ging vorig jaar failliet en kon de laatste drie wedstrijden niet meer rijden. Ook Caterham, waarvoor Stevens in Abu Dhabi de laatste race reed, ging ten onder door financiële problemen maar kon geen geschikte overnamekandidaat vinden.

Cocu twijfelt over Arias en Rekik

Karim Rekik en Santiago Arias kunnen mogelijk zondag met PSV tegen Ajax voetballen. Beide spelers ontbraken donderdag in het door hun ploeg verloren duel met Zenit Sint-Petersburg (3-0).

"We kijken zaterdag of ze mee kunnen doen in de groepstraining", verklaarde trainer Phillip Cocu. "We hebben ze bewust apart gehouden. Zeker in de wedstrijd tegen Ajax moet je fit zijn. Zaterdag hakken we de knoop door of ze mee kunnen spelen. De rest van de groep is op een aantal wedstrijdpijntjes na zonder schade teruggekeerd van Zenit", zei Cocu.

PSV begint met een voorsprong van veertien punten aan het thuisduel met de nummer twee uit Amsterdam. "Zo'n voorsprong is best raar", besefte Cocu die de nakende landstitel voor zijn ploeg extra glans wil geven tegen Ajax. "Dit is en blijft een topwedstrijd en die wil je altijd winnen", vindt de trainer van PSV. "Als we nu het gewenste resultaat halen, mogen we het natuurlijk niet meer weggeven."

Internationale drugsbende opgerold

In een gezamenlijke actie van de politie-eenheden van Limburg en Rotterdam, het Openbaar Ministerie en de Belgische politie uit Doornik is vrijdag een internationale drugsorganisatie opgerold. Er zijn elf verdachten aangehouden.

De politie houdt het netwerk verantwoordelijk voor drugsleveringen naar onder andere België en Frankrijk. De drugsorganisatie werd aangestuurd vanuit Limburg. De drugs werden gekocht in onder meer Rotterdam en opgeslagen in woningen in de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen en Beek. Er is een omvangrijk netwerk opgebouwd en vermoed wordt dat de organisatie reeds jarenlang actief is.

Twee koeriers werden donderdagavond in België aangehouden en vrijdagochtend werden in Nederland de andere verdachten aangehouden op verschillende adressen. In de gemeente Rotterdam werden bij diverse huiszoekingen grote hoeveelheden harddrugs en drie vuurwapens aangetroffen. Bij de aangehouden verdachten werden voor 150.000 euro aan contanten aangetroffen en vijf voertuigen in beslag genomen.

Rellen in Rome om immigratie

In Rome zijn rellen uitgebroken aan de vooravond van een demonstratie van Lega Nord en een tegenbetoging van tegenstanders van de Italiaanse anti-immigratiepartij. Tegendemonstranten bezetten vrijdagavond een kerk aan het Piazza del Popolo in het centrum van de Italiaanse hoofdstad. Daarop besloot de politie het plein leeg te vegen en de kerk te laten bewaken, bericht persbureau ANSA.

Zaterdag spreekt Lega Nord-leider Matteo Salvini in Rome zijn aanhang toe. Het immigratievraagstuk beroert in Italië al langer de gemoederen, maar de kwestie trekt de laatste tijd nog meer aandacht. De vele asielzoekers die de Middellandse Zee oversteken op zoek naar een beter leven in Italië en elders in Europa leveren Italië veel hoofdbrekens op. Sinds kort klopt ook Islamitische Staat, dat onlangs dreigde 'Rome te veroveren' aan de poort.

De Lega Nord lijkt munt te slaan uit de zorgen van veel Italianen over de immigratie. De partij wil die winst verzilveren in de aanstaande regionale verkiezingen.

Tweede testdag Barcelona (27/02/2015)

Nico Rosberg heeft tijdens de tweede testdag op het circuit van Barcelona de snelste tijd op klokken gebracht. De Mercedes-coureur reed op de soft banden een tijd van 1:22.792 en was daarmee bijna 2,5 seconden sneller dan de pole position tijd van Lewis Hamilton vorig jaar. Valtteri Bottas eindigde de dag als tweede op 1,2 seconde achter Rosberg.

McLaren-Honda had voor het eerst deze winter een goede dag. Het Britse-team reed met Jenson Button 101 ronden over het 4,655 kilometer lange circuit en reed een tijd van 1:25.590. Button eindigde daarmee als vijfde. Ook Max Verstappen was goed op dreef. De Toro Rosso-coureur reed in totaal 139 ronden wat hem op een afstand van 647 kilometer bracht. De Nederlander eindigde op de zevende positie.

Nico Hulkenberg kwam vandaag vlak voor de lunchpauze voor het eerst in actie met de VJM08. De Force India-coureur kan met een tevreden gevoel terug kijken op deze dag. De Duitser reed meer dan een race-afstand maar echt snelle tijden werden er niet op de klokken gezet. Hulkenberg eindigde dan ook als negende en laatste.

Uitslag dag 2:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden  
1 Nico Rosberg Mercedes 1:22.792 - 106  
2 Valtteri Bottas Williams 1:23.995 1.203 90  
3 Felipe Nasr Sauber 1:24.071 1.279 141  
4 Sebastian Vettel Ferrari 1:25.339 2.547 143  
5 Jenson Button McLaren 1:25.590 2.798 101  
6 Pastor Maldonado Lotus 1:26.705 3.913 140  
7 Max Verstappen Toro Rosso 1:26.766 3.974 139  
8 Daniil Kvyat Red Bull 1:26.965 4.173 84  
9 Nico Hulkenberg Force India 1:28.412 5.620 77  

Max Verstappen testdag 2
Verstappen in actie in Barcelona (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Blatter: "WK 2022 op 18 december klaar"

FIFA-voorzitter Sepp Blatter wil dat het WK van 2022 in Qatar ruim voor de kerstdagen klaar is. De Zwitser heeft als sluitingsdatum 18 december voor ogen. Hij zei dat vrijdag bij aankomst in Belfast, waar het bestuur van de wereldvoetbalbond dit weekeinde vergadert.

"Het WK gaat niet door tot de 23e, absoluut niet. We moeten op de 18e stoppen", aldus Blatter. "Ik ben tegen doorgaan tot de 23e." Een werkgroep van de FIFA heeft geadviseerd het WK in Qatar in de periode november/december te houden wegens de extreme hitte in juni en juli, de gebruikelijke maanden voor een titeltoernooi.

Topduel voor titelhouder Mulder bij WK

Titelverdediger Michel Mulder begint zaterdag met een topduel aan de WK sprint in Astana. De tweevoudige wereldkampioen werd vrijdag tijdens de loting voor de eerste 500 meter in IJspaleis Alau gekoppeld aan de Rus Pavel Kulizhnikov, de grote favoriet voor de eindzege in Kazachstan. De twee rivalen komen in de vijftiende en voorlaatste rit tegen elkaar uit. Daarna verschijnt de Nederlandse kampioen Hein Otterspeer, die vrijdag tijdens de laatste training nog lelijk onderuitging in de tweede bocht, op het ijs voor zijn race tegen de Canadees Laurent Dubreuil.

Op de eerste 1000 meter is Mulder al in de elfde rit aan de beurt. Hij rijdt dan tegen de Duitser Samuel Schwarz. Otterspeer komt in de dertiende manche uit tegen een andere Duitser, Nico Ihle. Kulizhnikov strijdt in de laatste tweekamp tegen de Canadees Jamie Gregg.

UEFA neemt tijd voor onderzoek Feyenoord

De UEFA wacht de rapporten af van de officials die bij de wedstrijd Feyenoord - AS Roma aanwezig waren en beslist dan of er een zaak wordt geopend tegen de Rotterdamse club. "Dat is de normale procedure. De disciplinaire commissie bepaalt aan de hand van die bevindingen of er al dan niet een onderzoek wordt ingesteld", aldus een woordvoerder van de Europese voetbalunie vrijdag. Het duel in de Europa League, dat donderdag eindigde in een 2-1-zege voor de Italianen, werd enige tijd stilgelegd omdat toeschouwers herhaaldelijk voorwerpen op het veld gooiden.

Het kan wel enige weken duren voordat de resultaten van een eventueel onderzoek en daaraan gekoppelde straffen bekend worden. "Feyenoord is uitgeschakeld, daardoor is het minder urgent", aldus de zegsman van de UEFA.

Active Time Report en Final Fantasy XV's World of Wonder

Gisteren was de Active Time Report waar Hajime Tabata drie video's toonde van Final Fantasy XV, waaronder de demo Episode Duscae en World of Wonder waar de prachtige omgeving en verschillende monsters te zien zijn.

De eerste video toont de weg naar en binnenkant van een dungeon, in de tweede video is de prachtige omgeving van Final Fantasy XV en de diversiteit aan monsters te zien. In de derde video is de totale Active Time Report te zien.

Ajax beslist zaterdag over Klaassen

Trainer Frank de Boer beslist zaterdag of hij Davy Klaassen opneemt in de selectie van Ajax voor de uitwedstrijd tegen PSV, zondag. "Het veld van Legia was donderdag erg slecht. Daarom heeft hij weer last gekregen en heb ik hem in de rust gewisseld", zei hij vrijdag in Amsterdam.

Klaassen heeft al weken last van een geïrriteerde buikwand. In de laatste duels haalde trainer De Boer hem steeds voortijdig naar de kant. De coach van Ajax heeft niet de illusie dat PSV de enorme voorsprong van veertien punten op de ranglijst nog gaat verspelen. "Maar we willen de competitie wel goed afsluiten, stelde hij. ,,Bovendien is het heel belangrijk dat we minimaal tweede worden. Want dan mogen we aan de voorronde van de Champions League deelnemen."

Ajax verloor de thuiswedstrijd tegen PSV met 1-3. De club uit Amsterdam koesterde een groot deel van de wedstrijd een veldoverwicht, maar liet zich verrassen door een aantal goed uitgevoerde counters. "Ik hoop dat we van die wedstrijd hebben geleerd", zei De Boer.

Federer naar finale Dubai, Safarova bereikt finale in Doha

Roger Federer heeft vrijdag overtuigend de finale bereikt van het tennistoernooi van Dubai. De Zwitser, de nummer twee van de plaatsingslijst, was veel te sterk voor de jonge Kroaat Borna Coric: 6-2 en 6-1. De partij nam nog geen uur in beslag.

De tegenstander van Federer komt uit de partij tussen toernooifavoriet Novak Djokovic uit Servië en de Tsjech Tomas Berdych.

De Tsjechische tennisster Lucie Safarova heeft zich geplaatst voor de finale van het tennistoernooi van Doha. Safarova was vrijdag in de halve finale in twee sets de baas over de Spaanse Carla Suarez Navarro: 6-3 en 6-2.

De tegenstandster van Safarova komt uit de partij tussen de Amerikaanse Venus Williams en de Wit-Russische Victoria Azarenka.

Jans hoopt op Necid tegen Vitesse, Jóhannsson terug bij AZ

Trainer Ron Jans van PEC Zwolle hoopt dat hij zaterdag in het uitduel met Vitesse een beroep kan doen op Tomas Necid. De Tsjechische spits kwam nog geen minuut in actie, sinds hij zich eind januari voor de rest van het seizoen aan de bekerwinnaar verbond. "Hij staat er positief op. Als alles goed gaat, gaat hij mee naar Arnhem", aldus Jans, die de laatste drie duels met PEC verloor.

De Tsjech moet zich in dat geval richten op een invalbeurt. Ryan Thomas staat waarschijnlijk in de spits, ook omdat tweede keus Stef Nijland nog geschorst is. Bram van Polen keert na een blessure weer terug in de ploeg.

Vitesse hoopt tegen de Zwolse formatie de zesde zege op rij te boeken. Trainer Peter Bosz kan een beroep doen op vrijwel al zijn spelers. Alleen verdediger Arnold Kruiswijk is er nog niet bij. De linkspoot is na twee maanden blessureleed weer fit, maar speelt maandag eerst nog met de beloften mee.


Trainer John van den Brom van AZ kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Willem II weer over Aron Jóhannsson beschikken. De Amerikaanse spits heeft na zijn enkelblessure weer de hele week meegetraind, maar begint nog niet in de basis. Van den Brom geeft nog de voorkeur aan Robert Mühren.

Thom Haye moet tegen Willem II plaatsmaken voor Dabney dos Santos, die vorige week tegen Go Ahead Eagles nog invaller was. Van den Brom was zeer tevreden over hoe de jonge middenvelder in Deventer inviel. Op de geblesseerde Celso Ortiz na, heeft de oefenmeester een fitte selectie.

Bij Willem II vreest coach Jurgen Streppel spits Samuel Armenteros te moeten missen. De Zweed heeft lichte knieklachten. Bruno Andrade is er vanwege een kuitblessure zeker niet bij.

Recordresultaten voor Volkswagen

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft vorig jaar recordresultaten behaald, geholpen door de beste verkopen voor zijn dochtermerken Audi en Porsche ooit. Ook kostenbesparingen droegen bij aan het betere resultaat. Dat maakte Volkswagen vrijdag bekend.

De winst voor belastingen en rente nam met 1 miljard euro toe naar 12,7 miljard euro en de omzet klom met bijna drie procent naar 202,5 miljard euro. Op nettobasis bleef een winst over van 11,1 miljard euro, een stijging met circa een vijfde. "We kunnen met tevredenheid terugkijken op het afgelopen jaar", aldus topman Martin Winterkorn in een toelichting op de cijfers.

Het bedrijf uit Wolfsburg had eerder al gemeld dat er vorig jaar voor het eerst meer dan tien miljoen voertuigen zijn verkocht door de groep, waaronder ook merken als Seat en Skoda. Het concern investeert de komende vijf jaar tientallen miljarden euro's om zijn ambitie om 's werelds grootste autofabrikant te worden te realiseren.

'Imago VVD geschaad'

De kwestie rond de declaraties van Tweede Kamerlid Mark Verheijen heeft het imago van de VVD ernstig geschaad. Het partijbestuur moet nu zorgen dat het vertrouwen in de VVD snel hersteld wordt. Dat vind de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD.

"De VVD moet, zoals Rutte in 2013 al zei, nu écht de standaard zetten waar het gaat om integriteit. Dit kan enerzijds door de integriteitscommissie meer bevoegdheden te geven. De bevoegdheid om leden te royeren zorgt voor meer spreiding van macht binnen de partij", aldus JOVD-voorzitter Tom Leijte.

De liberale jongeren willen ook dat iedere VVD-politicus een 'integriteitscoach' krijgt. "Iedere VVD-politicus zou verplicht al zijn nevenfuncties moeten rapporteren aan deze coach. Deze coach moet jaarlijks intensief het gesprek aangaan over deze functies, declaratiebeleid en bijvoorbeeld vertrouwelijkheid. Zo wordt het integriteitsbewustzijn in de VVD gigantisch verhoogd."

Bijna 129 miljoen extra voor veiligheid

Het kabinet trekt de komende jaren bijna 129 miljoen euro extra uit om terrorisme en de jihadistische dreiging langdurig te kunnen tegengaan. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad aangekondigd.

Het geld wordt verdeeld onder de diverse veiligheidsdiensten, zoals de inlichtingendienst AIVD, politie en justitie en de marechaussee. In de Tweede Kamer hadden de meeste oppositiepartijen herhaaldelijk aangedrongen op meer geld. Rutte zei toen steeds dat het kabinet direct extra budget zou vrijmaken als dat nodig is.

Akkoord over werkgelegenheid Oost-Groningen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de provincie Groningen en een aantal Oost-Groningse en Drentse gemeenten hebben vrijdag een akkoord getekend over de arbeidsmarkt in de regio. Het Akkoord van Westerlee moet er onder meer toe leiden dat meer mensen die nu binnen een sociale werkplaats werken, via scholing en begeleiding een reguliere baan vinden.

Volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de precaire situatie van Oost-Groningen onvergelijkbaar met de rest van Nederland. De streek telt verhoudingsgewijs 3,5 keer zoveel mensen in sociale werkplaatsen vergeleken met de rest van het land. Die mensen die daar nu werken, houden hun baanzekerheid, zoals eerder afgesproken.

Voor de versterking van de economische structuur in het gebied is 45 miljoen euro beschikbaar, waarvan 17,8 miljoen afkomstig is van het Rijk. De provincie zet onder meer in op betere internetverbindingen en een beter wegennet.

'Venlo is geen bananenrepubliek'

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo reageert verbolgen op uitlatingen van ondernemer Wout Heijmans in EenVandaag. Venlo wordt fatsoenlijk bestuurd, aldus de burgervader.

Heijmans is kwaad op de gemeente, omdat deze volgens hem de uitbreding van zijn bedrijf met een bioscoop dwarsboomt. Met name oud-wethouder Mark Verheijen moet het ontgelden. Heijmans beschuldigt hem van corruptie. In de tv-uitzending van donderdagavond heeft de Veldense ondernemer de gemeente Venlo 'een bananenrepubliek' genoemd.

Volgens Scholten heeft Verheijen de vergunning voor een bioscoop bij Heijmans' bedrijf Taurus niet 'geroofd'. De plannen om een bioscoop te realiseren in het stadscentrum van Venlo zijn op correcte wijze afgehandeld. De Venlose burgemeester wijst op het feit dat de plannen zijn getoetst door de rekenkamer en dat het rapport door de gemeenteraad is behandeld, meldt nieuwssite 1 Limburg.

Scholten stoort zich aan de praatjes van Heijmans die insinueert dat één wethouder op eigen houtje een project kan tegenhouden. "Alsof er geen college van burgemeester en wethouders bestaat. Alsof er geen ambtenaren, gemeenteraad, rekenkamer, Raad van State bestaat. Zo werk het openbaar bestuur in ons land niet", aldus de boze burgemeester.

Mark Verheijen is vrijdag opgestapt als lid van de Tweede Kamer. Hij wordt door Wout Heijmans beschuldigd van corruptie. Hij zou de plannen van Heijmans om een bioscoop buiten het centrum van Venlo te realiseren hebben gedwarsboomd, ten gunste van een bioscoop in het centrum. Dat project zou gerealiseerd worden door Piet van Pol, die toevallig duizenden euro's in de campagnekas van Verheijens VVD heeft gestort.

Oekraïne op 'kruispunt' van oorlog en vrede

Oekraïne bevindt zich op het kruispunt van oorlog en vrede. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vrijdag gezegd.

Het hoofd van de speciale waarnemersmissie van de OVSE voor Oekraïne, Ertugrul Apakan, vertelde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat de hevigheid van de strijd in het oosten de afgelopen dagen flink is afgenomen en dat sommige zware wapens zijn teruggetrokken.

Rond de luchthaven van Donetsk, die onlangs in handen van de separatisten kwam, en de havenstad Marioepol, die in handen is van het leger, wordt nog wel geschoten.

Volgens Heidi Tagliavini, onderhandelaar van de OVSE tijdens het laatste vredesproces, kan de huidige situatie een 'omslagpunt in het conflict in Oekraïne' worden.

Tieners spelen IS na

Het lijkt erop dat de 13-jarige Ryota Uemura uit Kawasaki, Japan, het slachtoffer is geworden van geweld geïnspireerd op het doen en laten van de Islamitische staat. Zijn ontzielde lichaam werd gevonden nabij een rivier, vrijwel onthoofd en naakt.

Drie tieners, allen gezegend met een nog niet volgroeide prefrontale cortex, hadden naar het schijnt, het plan opgevat om in plaats van een partijtje straatvoetbal maar een keertje 'IS-je' te spelen. Helaas voor Ryota gingen ze niet vreedzame gedichten uit een vreedzaam boek van een vreedzaam geloof citeren, maar gingen direct over op het gedrag waar IS de meeste reclame mee maakt.

Ryota kreeg –waarschijnlijk ongevraagd- de rol van Christen toebedeeld en de andere drie (een 18-jarige en twee 17-jarige knulletjes) speelden voor Jihadi John en vriendjes.

Zoals het hoort, begonnen de pubers vervolgens met een mes in de nek van Ryota te hakken. In tegenstelling tot de echte helden van de IS, waren de jongens iets minder mediageil. Een video met een motivatie en beelden van de daad ontbreekt.

In Japan is men nog steeds geschokt van de moord op Kenji Goto en Haruna Yukawa, die beiden werden geslacht door de F-side van de Islam. Excessief geweld is behoorlijk zeldzaam in het land van de rijzende zon. De moord op Ryota is dan ook een zeer groot item daar.

De tieners hebben Ryota vaker aangevallen in het verleden.

Kanye West laat nieuwe tattoo's zetten

Kanye West heeft vrijdagochtend twee nieuwe tatoeages laten zetten. Met de twee versieringen eert de rapper zijn overleden moeder Donda West en zijn 1-jarige dochtertje North.

Kanye liet op beide polsen de geboortedata van zijn moeder en zijn dochter zetten in Romeinse cijfers. Kim Kardashian, de vrouw van West, deelde een kiekje van de nieuwe plaatjes. "Ik heb hem voorlopig van een tattoo in zijn gezicht kunnen weerhouden", aldus Kim bij de foto. "Hij heeft daarom gekozen voor zijn polsen."

Op het plaatje is goed te zien dat de armen van Kanye al aardig onder de tatoeages zitten.

Emile Roemer praat met bezetters Maagdenhuis

SP-leider Emile Roemer gaat vrijdag aan het begin van de avond in gesprek met de bezetters van het Maagdenhuis in Amsterdam. De SP en Roemer willen laten weten dat ze de studenten steunen in hun actie. De SP wil dat universiteiten minder 'een leerfabriek' worden dan ze nu zijn.

Roemer bezocht eerder op de dag al de huishoudhulpen die sinds donderdag een vergaderruimte van het gemeentehuis in Oss bezet houden. Voor hen nam hij vlaaien mee.

Ook Limburg wil fonds voor opruimen drugsafval

Limburg sluit zich aan bij het pleidooi voor een landelijk fonds voor de kosten van het opruimen van drugsafval. Alle Limburgse gemeenten onderschrijven de noodzaak vrijdag in een manifest.

Het idee voor een waarborgfonds is ontstaan in Brabant. Brabant wilde een fonds vormen met criminele winsten die worden afgepakt van drugscriminelen, maar dat kan niet volgens de huidige begrotingsregels.

Het aantal dumpingen van drugsafval neemt de laatste jaren toe door een gewijzigde productiemethode. Het is vooral in het zuiden van Nederland een probleem. Vorig jaar werd ten minste 192 keer gedumpt drugsafval gevonden, waarvan 144 keer in Brabant, Limburg en Zeeland.

Nu draaien grondeigenaren nog op voor de kosten van het opruimen. De kosten lopen in de miljoenen.

Persoonlijke spullen MH17 in catalogus

Nabestaanden van slachtoffers van rampvlucht MH17 kunnen sinds vrijdag persoonlijke spullen van hun geliefden bekijken in een online catalogus. De spullen zijn in bezit van Malaysia Airlines. De luchtvaartmaatschappij wil ze teruggeven, maar weet niet van wie de spullen zijn.

Het gaat om duizenden voorwerpen, volgens Malaysia Airlines. Onder de spullen zijn tassen, kledingstukken, knuffels en andere persoonlijke eigendommen van de slachtoffers. De voorwerpen zijn schoongemaakt en ontsmet, maar verder is er sinds de ramp niets aan veranderd.

Per familie is er één vertegenwoordiger die de spullen in ontvangst zal nemen. Voordat de spullen aan Malaysia Airlines werden overgedragen, heeft justitie wel de voorwerpen veiliggesteld die belangrijk kunnen zijn voor het onderzoek naar de ramp waarbij 298 mensen zijn omgekomen.

Grote terugroepactie bij Fiat Chrysler

Autofabrikant Fiat Chrysler Automobiles roept wereldwijd bijna 470.000 wagens terug naar de garage vanwege mogelijke problemen met de brandstofpomp. Dat maakte het Italiaans-Amerikaanse autoconcern vrijdag bekend.

Het gaat om auto's van de types Dodge Durango en Jeep Grand Cherokee. De meeste wagens worden in Noord-Amerika teruggeroepen. Buiten de Verenigde Staten, Canada en Mexico gaat het om meer dan 99.000 auto's. Door het probleem kunnen de voertuigen weigeren te starten of kan de motor uitvallen. Fiat Chrysler zei niet op de hoogte te zijn van ongevallen of verwondingen door het defect.

Fiat Chrysler kon niet zeggen of ook in Nederland wagens moeten worden teruggehaald.

ITV praat met Talpa over mogelijke overname

De Britse commerciële televisiezender ITV voert exclusieve gesprekken met mediabedrijf Talpa van John de Mol over een mogelijke overname. ITV liet dit vrijdag weten in een verklaring na aanhoudende speculaties in de media.

Een woordvoerder van Talpa bevestigde het bericht, maar wilde er verder niets over zeggen.

ITV zegt continu te kijken naar mogelijkheden om verder te groeien. Dat gebeurt in lijn met de uitgezette strategie inclusief mogelijke overnames. "De gesprekken met Talpa kunnen wel of niet leiden tot een deal. We komen met nadere mededelingen indien nodig", aldus ITV.

Vorig jaar september bleek al dat meerdere partijen interesse hadden in het mediabedrijf van John de Mol. Bij financieel adviseur Bank of America Merrill Lynch hadden zich volgens Het Financieele Dagblad potentiële kopers gemeld voor een overname.

Een verkoop kan volgens ingewijden zeker 600 tot 700 miljoen euro opleveren. Een opbrengst van meer dan 1 miljard euro is niet uitgesloten als Talpa zijn winst verder weet op te voeren. Destijds werden ook FremantleMedia en 21st Century Fox genoemd als mogelijke overnamekandidaten. Talpa zelf wil geen namen noemen.

Talpa timmert flink aan de weg in het buitenland met zijn talentenjacht The Voice. Met realityshow Utopia hoopt de tv-producent op een nieuwe internationale kaskraker.

ITV praat met Talpa over mogelijke overname
ITV praat met Talpa over mogelijke overname (Foto: ANP)

Stewardess beboet om drankgebruik

Een stewardess van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij is vrijdag betrapt op het drinken van alcohol. De vrouw was daarmee in overtreding. Vliegtuigpersoneel mag tien uur voorafgaand aan een vlucht geen alcohol nuttigen.

De luchtvaartpolitie hield vrijdag een alcoholcontrole op Schiphol. Personeel van luchtvaartmaatschappijen moet dan blazen. De 60-jarige stewardess viel door de mand. Ze werd aangehouden en moest een boete betalen van 425 euro. Die voldeed zij direct.

De vrouw is als passagier met haar eigen maatschappij teruggevlogen naar het thuisland. Om welke maatschappij en welk land het gaat, heeft de luchtvaartpolitie niet bekendgemaakt.

Stewardess beboet om drankgebruik
Stewardess beboet om drankgebruik (Foto: ANP)

WHO wijt mazelenuitbraak Bosnië aan antivaccinlobby

Een felle antivaccinatielobby heeft bijgedragen aan de grote uitbraak van mazelen in Bosnië. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Bosnië is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door de recente mazelenuitbraak in Europa. Het Balkanland was al kwetsbaar, omdat de inenting van zuigelingen tijdens de Bosnische oorlog van 1992 tot 1995 vrijwel stillag. Anti-inentingsevangelisten met niet zelden wetenschappelijk al lang en breed weerlegde argumenten jagen ouders bovendien angst voor het mazelenvaccin aan. De vaccinatiegraad ligt op 87 procent, ver beneden de 95 procent die volgens deskundigen nodig is om uitbraken te voorkomen.

Inmiddels zijn er 5340 mensen met mazelen onder de leden.

GroenLinks: sta bijverdienen in bijstand toe

Mensen in de bijstand zouden de mogelijkheid moeten krijgen om meer te kunnen bijverdienen, tot aan het minimumloon. GroenLinks pleit daar vrijdag voor in een manifest dat is opgesteld door partijleider Bram van Ojik en de fractievoorzitters van de partij in vier grote steden.

De GroenLinksers willen dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gemeenten de ruimte geeft om te kiezen "voor een socialere invulling van de bijstand". Voor GroenLinks betekent dat: "wel bijverdienen, geen verplichtingen". Van Ojik wil dat mensen in de bijstand tot een bepaald bedrag naast hun uitkering mogen bijverdienen.

Nu wordt vaak van bijstandsgerechtigden die een eigen bedrijfje beginnen of in deeltijd gaan werken, elke euro die ze verdienen ingehouden op hun uitkering. Ook moet er van Van Ojik een einde komen aan de "uit de hand gelopen controle- en verantwoordingscarrousel".

GroenLinks: sta bijverdienen in bijstand toe
GroenLinks: sta bijverdienen in bijstand toe (Foto: ANP)

Brabanders gearresteerd voor import heroïne

Twee mannen uit Veghel en Berghem zijn dinsdag aangehouden voor de betrokkenheid bij de import van de grootste partij heroïne die ooit in Nederland is onderschept. De 1226 kilo heroïne werden ruim een jaar geleden ontdekt in blikken tomatenpuree in twee vrachtwagens in Venlo. De waarde wordt geschat op 25 miljoen euro.

Twee Turkse vrachtwagenchauffeurs wisten niet dat er heroïne in hun lading was verstopt. Zij zijn destijds na verhoor vrijgelaten.

De Brabantse verdachten die deze week werden aangehouden, hebben het transport geregeld en regelden het contact met de chauffeurs, vertelde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Het vermoeden bestaat dat er eerder nog meer transporten heroïne hebben plaatsgevonden en dat ze daar ook bij betrokken zijn geweest.

De mannen zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hun voorarrest is met twee weken verlengd.

Amerikaan schiet zeven mensen dood

Een Amerikaanse man heeft donderdagnacht in een klein plaatsje in Missouri zeven mensen doodgeschoten en een verwond. Vervolgens beroofde hij zichzelf van het leven.

De slachtoffers werden aangetroffen in vier verschillende huizen in het plaatsje Tyrone, liet de politie weten. De 36-jarige verdachte van de moorden lijkt zich in een auto in het naburige Shannon County door het hoofd te hebben geschoten.

In een andere woning werd het lijk van een bejaarde vrouw gevonden. De politie houdt het er voorlopig echter op dat zij een natuurlijke dood is gestorven.

Veluwe moet op werelderfgoedlijst

De Veluwe moet de status van werelderfgoed krijgen. Daarvoor pleiten de grote natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Milieufederatie.

De Veluwe is namelijk het grootste aaneengesloten natuurgebied en tevens het omvangrijkste stuwwalgebied van West-Europa. In de bossen is de vorming van de aarde tot 150.000 jaar geleden zichtbaar. Daarnaast zijn er talloze sporen van menselijke bewoning vanaf de prehistorie. Plaatsing op de werelderfgoedlijst geeft de Veluwe meer internationale allure.

De drie natuurorganisaties hebben samen met onder andere recreatieorganisatie Recron en het Veluwefonds een plan gemaakt, dat zij vrijdagmiddag hebben aangeboden aan Gelderse bestuurders. De acht opstellers van het plan Wild van de Veluwe willen geld steken in een fikse opknapbeurt voor het natuurgebied, als andere partijen daar ook aan bijdragen.

Meer objecten beveiligd tegen terreurdreiging

Door de terreurdreiging in Nederland is het nodig om meer objecten voor langere tijd te beveiligen, zoals het parlement, joodse instellingen en drukbezochte plaatsen. Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag in een toelichting op het besluit van het kabinet om op termijn bijna 129 miljoen euro per jaar extra uit te trekken voor veiligheid.

Daarvan gaat 28 miljoen naar de bescherming van objecten, waarvoor onder meer de marechaussee wordt ingezet. Ook worden de inlichtingendiensten AIVD en MIVD in binnen- en buitenland versterkt en worden de observatiediensten uitgebreid. Daarmee is een bedrag van ruim 69 miljoen euro gemoeid, aldus Opstelten. Verder wordt er meer geld (11,5 miljoen) geïnvesteerd in preventie, waarbij ook gemeenten meer ondersteuning krijgen om radicalisering aan te pakken.

Asscher: democratie ook beschermen via school

De democratie bescherm je volgens minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) niet alleen met wapens, maar ook met woorden, onderwijzers en politieagenten. Daarom trekt het kabinet extra geld uit voor activiteiten die erop zijn gericht om radicalisering en sociale spanning tegen te gaan.

Asscher zei dat vrijdag in een toelichting op het kabinetsbesluit om extra miljoenen te investeren in veiligheidsmaatregelen. Het gaat erom hoe de samenleving ervoor kan zorgen dat jongeren weerbaar worden gemaakt tegen 'het gif' dat wordt verspreid. Dat werk gebeurt lokaal: in de klas, in de jeugdzorg, in de wijk, bij de reclassering. Gemeenten krijgen hulp bij het gevecht dat ze leveren, aldus de minister.

Zo kunnen docenten trainingen krijgen. Ook wordt het adviespunt uitgebreid dat ondersteuning biedt aan familieleden die te maken hebben met radicaliserende jongeren.

Celstraf dreigt voor Iraakse geestelijke

De Iraakse geestelijke Mullah Krekar moet vrijdag in Noorwegen voor de rechter verschijnen, omdat hij de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft geprezen. Mullah Krekar, die eigenlijk Najmaddin Farfaj Ahmad heet, was net vrijgelaten uit de gevangenis.

Mullah Krekar werd donderdag opgepakt. Woensdag had hij op de Noorse televisiezender NRK gezegd dat 'cartoonisten heidenen zijn, die je mag vermoorden'.

Vorige maand kwam Mullah Krekar vrij uit de gevangenis in Oslo. Hij heeft een celstraf van drie jaar uitgezeten, omdat hij mensen met de dood had bedreigd. De 58-jarige Koerd, die in 1991 als vluchteling naar Noorwegen kwam, werd in 2005 ook al veroordeeld voor een vergelijkbare misdaad.

Noorwegen en de Verenigde Staten beschuldigen Ahmad van het financieren van een inmiddels opgedoekte Iraakse soennitische opstandelingenbeweging. Die groep, Ansar al-Islam, zou vorig jaar zijn opgegaan in de extremistische organisatie Islamitische Staat.

Drie toeristen onwel na gebruik witte heroïne

Drie jonge Deense toeristen zijn in de nacht van woensdag op donderdag in Amsterdam onwel geworden door het gebruik van witte heroïne die verkocht werd als cocaïne. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend. De drie slachtoffers van 21, 22 en 24 jaar hebben het ziekenhuis inmiddels weer verlaten.

Het is de eerste keer sinds 25 november dat er weer incidenten zijn rond witte heroïne. Vorig jaar stierven drie Britse toeristen nadat ze witte heroïne hadden gesnoven waarvan ze dachten dat het cocaïne was. Veertien anderen raakten onwel.

Amsterdam begon in oktober een grote waarschuwingscampagne met matrixborden, posters en folders om toeristen te waarschuwen, maar die werd in januari afgebouwd. Nu begint de hoofdstad de grootschalige campagne opnieuw. De stad zet vrijdag al tekstkarren neer op de uitgaanspleinen en bij het Centraal Station.

De gemeente, politie, het Openbaar Ministerie en de GGD zien de gezondheid en veiligheid van Amsterdammers en de vele duizenden toeristen die de stad bezoeken "als haar belangrijkste verantwoordelijkheid. Het voorkomen van nieuwe slachtoffers gaat in deze situatie vóór opsporing en gaat vóór eventuele negatieve effecten op het imago van de stad."

De politie zet nog steeds "alles op alles" om de dader(s) op te sporen. Het is nog onduidelijk of het bij de recente incidenten om dezelfde partij drugs gaat als vorig jaar. Justitie besloot vorig jaar een beloning van 15.000 euro uit te loven voor de tip die leidt tot opsporing van de dealer. Die beloning is nog altijd beschikbaar.

Drie toeristen onwel na gebruik witte heroïne
Drie toeristen onwel na gebruik witte heroïne (Foto: ANP)

Feyenoord voorlopig zonder Kazim-Richards

De kans is groot dat Colin Kazim-Richards enige tijd afwezig is bij Feyenoord. De robuuste spits raakte donderdagavond in het Europa Leagueduel met AS Roma geblesseerd aan zijn hamstrings. Trainer Fred Rutten kan hem zondag in elk geval niet inzetten tegen FC Utrecht.

De Engelse Turk greep donderdag na een half uur met een van pijn vertrokken gezicht naar zijn hamstrings toen hij een sprintje trok om voor het doel van Roma te komen. Hoewel Rutten nog geen duidelijkheid heeft over hoe lang hij precies uit de roulatie is, vreest de trainer het lang zonder zijn spits te moeten doen. "Omdat dit in alles op een klassieke hamstringblessure lijkt", verklaarde Rutten vrijdag.

Schreuder houdt Ebecilio nog aan de kant

Kyle Ebecilio mist zaterdag de thuiswedstrijd van FC Twente tegen NAC Breda. Trainer Alfred Schreuder hield de talentvolle middenvelder de afgelopen week ook al aan de kant, omdat hij ontevreden is over diens inzet. "Kyle zit in een moeilijke periode", legde Schreuder uit. "Het schommelt nog te veel bij hem, maar hij maakte deze week een betere indruk."

Naast Ebecilio is ook de nog geblesseerde Rasmus Bengtsson niet van de partij, net als de naar het tweede elftal teruggezette Darryl Lachman. Andreas Bjelland is na een schorsing weer van de partij. De centrumverdediger keert tegen de Brabanders terug in de basis.

Bij NAC zijn Henrico Drost, Jeffrey Sarpong en Joey Suk hersteld van blessures. Trainer Robert Maaskant gunt dat trio tegen Twente echter nog rust. Daarnaast ontbreekt verdediger Aleksandar Damcevski vanwege een blessure en is Joeri de Kamps na zijn elfde gele kaart van het seizoen geschorst.

Atletiekunie rekent op medailles tijdens EK indoor

De Atletiekunie rekent op meer dan één medaille op de komende Europese kampioenschappen indoor in Praag (5 tot en met 8 maart). "We zijn gewend geraakt aan de luxe van medailles, dus ik wil die traditie er graag in houden", zei technisch directeur Ad Roskam vrijdag bij de ploegpresentatie op Papendal.

Roskam doelt vooral op de succesvolle EK outdoor afgelopen zomer in Zürich, waar de Oranje-equipe zes plakken vergaarde (drie gouden, twee zilveren en een bronzen).

"Ik noem nooit een streefgetal. Want als ik vijf zeg en het worden er vier, dan kan ik rekenen op een kruisverhoor. Dus zeg ik: we willen zo veel mogelijk medailles. Maar het is duidelijk dat we met atleten als Dafne Schippers, Sifan Hassan, Eelco Sintnicolaas en Nadine Broersen geheide medaillekandidaten hebben."

Titan Souls komt 14 april uit

Ontwikkelaar Devolver heeft tegenover Eurogamer bekendgemaakt dat hun nieuwste titel Titan Souls op 14 april uitkomt voor PlayStation 4, PlayStation Vita en pc. De indiegame kreeg bekendheid vanwege de opmerkelijke gameplay en moelijkheidsgraad.

In Titan Souls is het de bedoeling om met één pijl het zwakke punt van je (gigantische) tegenstanders te raken. Je hebt maar één leven om dit te doen. Het klinkt nogal bizar, maar degenen die een voorproefje kregen van de game werden zeer aangenaam verrast. Lees hier de FOK!preview van Titan Souls.

"Between our world and the world beyond lie the Titan Souls, the spiritual source and sum of all living things. Now scattered amongst the ruins and guarded by the idle titans charged with their care, a solitary hero armed with but a single arrow is once again assembling shards of the Titan Soul in a quest for truth and power."

Hoofdverdachte Klimopzaak krijgt zeven jaar

Hoofdverdachte Jan van V. in de grote vastgoedfraudezaak Klimop heeft in hoger beroep zeven jaar cel gekregen. Dat was ook de eis van het Openbaar Ministerie. De straf is fors hoger dan de vier jaar die Van V. in 2010 van de rechtbank kreeg.

Ook medeverdachten van Van V. horen vrijdag of en welke straf ze krijgen. De Klimopzaak draait om fraude met vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds.

Volgens het Openbaar Ministerie was Van V. de spil in een criminele organisatie die in georganiseerd verband tientallen miljoenen euro's heeft geroofd.

Van V. zat als directeur van de commerciële vastgoedtak van Bouwfonds in een strategische positie. Hij maakte voor de fraude volgens het OM misbruik van die positie en spande anderen voor zijn kar.

Bloederig verhaal met Mortal Kombat X

Vandaag hebben uitgever Warner Bros. Interactive Entertainment en ontwikkelaar NetherRealm Studios de Story Trailer vrijgegeven van Mortal Kombat X. Deze trailer biedt ons een eerste kijk op het verhaal van de game en de volgende generatie strijders. De video toont een nieuwe generatie personages die hun krachten bundelen met Cassie Cage om te vechten tegen de op macht beluste Mileena en haar Outworld rebellenleger.

Het verhaal vindt 25 jaar na de gebeurtenissen van Mortal Kombat uitgekomen in 2011 plaats. De nieuwe generatie personages ontdekken dat Outworld niet de enige bedreiging is waar ze het tegen moeten opnemen. We krijgen een eerste kijk op de nieuwste strijders die zich aansluiten bij Cassie Cage, waaronder Jacqueline Briggs, dochter van Jax, Takashi Takeda, zoon van Kenshi en Kung Jin, afstammeling van Kung Lao. Ook zien we Sindel en Mileena voorbij komen en heeft de gevallen Elder-God Shinnok een slechte dag tegen Raiden.

Mortal Kombat X staat gepland voor 14 april 2015 voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en Windows.

Grote drugsbaron gepakt in Mexico

De federale politie in Mexico heeft een van de meest gezochte drugsbaronnen van het land, Servando 'La Tuta' Gomez, opgepakt. Dat heeft een bron bij de overheid gezegd.

Gomez werd vrijdag gearresteerd in de hoofdstad van de westelijke staat Michoacan, Morelia. De capo stond aan het hoofd van het Tempeliers-kartel, een quasireligieus crimineel netwerk dat voorheen de hele staat onder controle had.

De drugsbaron wist meer dan een jaar uit handen van de autoriteiten te blijven.

Common Linnets maken kans op Duitse awards

The Common Linnets zijn in Duitsland genomineerd voor twee Echo Awards. De band rond Ilse DeLange maakt kans op de prijs voor beste internationale nieuwkomer en beste internationale pop-/rockband. De muziekprijzen worden op 26 maart uitgereikt tijdens een groots awardgala in Berlijn.

In de categorie beste band pop/rock internationaal strijden The Common Linnets tegen niemand minder dan U2, Coldplay en Pink Floyd. Bij de nieuwkomers nemen Ilse DeLange en JB Meijers het op tegen onder anderen George Ezra, Kiesza, Lorde en Sam Smith.

Ook de Nederlandse zanger Mr. Probz is onder de genomineerden. Hij maakt kans op de Echo Award voor hit van het jaar met het nummer Waves in de remix van Robin Schulz.

Tijdens de uitreiking treden onder anderen George Ezra, Herbert Gönemeyer en Robin Schulz op.

Fiscus maakt belastingaangifte makkelijker

De Belastingdienst maakt het doen van aangifte over de inkomstenbelasting makkelijker. Mensen hebben nu een maand extra de tijd om hun aangifte te doen (1 mei), aangifte kan ook via een nieuwe persoonlijke pagina bij de belastingdienst en voor wie helemaal een rechttoe rechtaan-aangifte heeft is er een app. Aangifte via het downloadprogramma en op papier kan overigens nog altijd.

Vanaf zondag, 1 maart, zijn ook de door de fiscus al vooraf ingevulde gegevens te raadplegen of te downloaden. Het blijft zaak die cijfers goed te controleren, maar wie in een jaar niet getrouwd of gescheiden is, geen huis heeft gekocht of verkocht en niet van baan is veranderd is het geheel vaak overzichtelijk. Aangifte kan dit jaar voor het eerst ook in april. Wie voor 1 mei klaar is krijgt zeer waarschijnlijk voor 1 juli antwoord.

Frank de Boer blijft bij Ajax als trainer

Frank de Boer zal ook volgend seizoen aanblijven als trainer van Ajax. Dit heeft hij tijdens een persconferentie vandaag bekend gemaakt. 

De Boer heeft een contract dat loopt tot 1 juli 2017 en wilde zo Ajax meer duidelijkheid geven over zijn toekomst bij de club. De trainer heeft de afgelopen vier seizoenen de club landskampioen gemaakt. Hij sprak tijdens de persconferentie ook over de naderende wedstrijd tegen PSV en Dnipro in de Europa League.

'Hypotheekmarkt komt in beweging'

De hypotheekmarkt komt duidelijk in beweging. Het initiatief van ABN AMRO, en eerder al Rabobank, om restschuldfinanciering mogelijk te maken voor ook nieuwe klanten zijn daarvan een bewijs. Dit zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag.

Klanten van andere banken die met een restschuld zitten bij verkoop van hun huis, kunnen die schuld nu meefinancieren bij ABN AMRO tegen het reguliere tarief zonder opslag. Tot nu toe was het alleen voor bestaande klanten mogelijk om een restschuld mee te financieren. De bank hoopt zo de doorstroming op de woningmarkt verder te bevorderen.

De belangenorganisatie voor eigenwoningbezitters juicht het initiatief toe, maar wijst erop dat het niet nieuw is. "ABN AMRO is niet de eerste en enige bank die dit doet. ,,Rabobank doet dit al langer en ook ING financiert restschulden mee van klanten bij banken die niet meer actief zijn. Dat zijn klanten van buitenlandse hypotheekverstrekkers of van het failliete DSB Bank", zegt een woordvoerder van de vereniging.

Duits blad waarschuwt Sylvie voor Chantal

"Pas maar op Sylvie. Hier komt Chantal Janzen!" Het Duitse blad Gala waarschuwt Sylvie Meis voor de charmes van haar collega Chantal Janzen die vanaf vrijdagavond de harten van de Duitse tv-kijkers probeert te veroveren. De Nederlandse presentatrice en musicalster is volgens Gala de charmantste Hollandse import in jaren.

Janzen debuteert vrijdagavond op de Duitse buis als presentatrice van The Voice Kids, dat wordt uitgezonden door de commerciële zender Sat.1. De blondine was begin dit jaar al een aantal dagen in Berlijn bij de opnames van de 'blind auditions' en beleeft vrijdagavond haar vuurdoop op primetime.

De complimenten aan het adres van Chantal kunnen niet op. "Een poppengezichtje, blond en perfect gestyled haar en een lach als in een tandpastareclame." Volgens Gala zijn de gelijkenissen met Sylvie, inmiddels al jaren een geliefde verschijning bij de oosterburen op tv en rode loper, niet te missen.

In een interview met het blad biecht Janzen op haar Duitse tv-debuut een enorme uitdaging te vinden. Vooral op het gebied van de taal. "Mijn eerste werkdag hier voelde als de eerste dag op school." Na een stoomcursus Duits heeft ze de taal prima onder de knie. "Alleen als ik moe ben, verspreek ik me nog wel eens." Juist die versprekingen noemt Gala sympathiek. "Dat geeft haar een authentieke charme die veel critici missen bij Sylvie."

Chantal laat er voor de Duitse lezers geen twijfel over bestaan waar haar prioriteiten liggen. "Ik ben op de eerste plaats moeder. Daarna pas presentatrice en zangeres." En voor de zekerheid zegt ze er maar alvast bij dat ze geen fashionista is, zoals collega Meis. "Sylvie ziet er altijd fantastisch uit, waar ze ook is. Alles past altijd perfect bij elkaar. Dat krijg ik niet voor elkaar hoor. Zeker niet als ik met mijn zoon naar voetbal ga."

'Oekraïne betaalde 13 miljoen voor maand gas'

Het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz heeft ruim dertien miljoen euro betaald voor de levering van Russisch gas voor de maand maart. Dat heeft Naftogaz vrijdag bekendgemaakt. Gevreesd werd dat Rusland de gaskraan dicht zou draaien.

De topman van Naftogaz, Andrej Kobolev, zei volgens het Russische persbureau Interfax dat het gasbedrijf voor de maand maart heeft betaald voor gasleveranties. Het Russische ministerie van energie zei donderdag echter dat er nog geen betaling binnengekomen is.

Een ruzie tussen Rusland en Oekraïne afgelopen zomer over gasleveranties deed de vrees toenemen dat de levering van gas in Europa in gevaar zou komen. In oktober tekende Kiev een overeenkomst om vooruit te betalen voor gasleveringen. Eerder deze week waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin dat Rusland eind deze maand de gaskraan dichtdraait en geen vooruitbetalingen meer accepteert.

Van Gaal moet Van Persie weken missen

Robin van Persie is de komende weken niet inzetbaar bij Manchester United vanwege een blessure aan zijn rechterenkel. Dat zei trainer Louis van Gaal vrijdag op een persconferentie. "Ik denk niet dat het een ernstige blessure is, maar als het om een enkel gaat kan het lang duren", aldus de oud-bondscoach. "Het is niet in een of twee weken over."

Van Persie liep de blessure afgelopen weekend op in de verloren wedstrijd tegen Swansea City (2-1). De international verliet het stadion in Wales op krukken. Door de blessure mist hij in elk geval het duel van komende zaterdag met Sunderland. Mogelijk ontbreekt Van Persie ook in de halve finale van de FA Cup op 9 maart tegen zijn oude club Arsenal.

Omzet in bouw neemt toe

De bouwsector kende vorig jaar een positief vierde kwartaal. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder nam de omzet met ruim drie procent toe. Over heel het jaar groeiden de opbrengsten met ruim 1 procent. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ondanks de groei ligt het omzetniveau nog bijna twintig procent onder het recordniveau van 2008. Bouwbedrijven die actief zijn in de woningbouw boekten meer omzet omdat er aan meer woningen gewerkt wordt. De investeringen in nieuwbouwwoningen groeiden in het vierde kwartaal met elf procent, de sterkste toename in bijna tien jaar.

Hoewel er aan het eind van 2014 aan meer woningen wordt gewerkt, was het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in het vierde kwartaal van 2014 nog wel lager dan een jaar eerder. In heel 2014 werd er voor bijna 40.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven, dat was 50 procent meer dan in 2013.

Saban B. krijgt zeven jaar en negen maanden

De naar Turkije ontsnapte vrouwenhandelaar Saban B. moet in Turkije negen jaar en zeven maanden de cel in. Dat heeft de rechter in Istanbul vrijdag bepaald.

B. is in Nederland veroordeeld. Hij wist de wijk te nemen naar Turkije toen hij in 2009 een week verlof kreeg om zijn kind te zien.

B. stond aan het hoofd van een netwerk dat jarenlang tientallen prostituees (misschien wel 120) met grof geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk hield. Dat gebeurde voornamelijk op de Amsterdamse Wallen.

Kim Kardashian viert 27 miljoen volgers

Kim Kardashian heeft haar volgers op Instagram getrakteerd op een pikante selfie om te vieren dat ze 27 miljoen volgers heeft.

"27 miljoen! Ontzettend bedankt! Ik hou van jullie allemaal!", schrijft Kim bij een foto waarop ze liggend in een string poseert. De socialite is populair op de social media: op Twitter heeft ze meer dan 29 miljoen volgers en op Facebook houden meer dan 25 miljoen mensen haar dagelijks leven in de gaten.

Het is deze week niet de eerste keer dat we een Keeping Up With The Kardashians-ster in ondergoed zien. Maandag baarde de 17-jarige Kylie opzien door haar dunne taille en ronde achterwerk tentoon te stellen op Instagram.

 

27 mil!!!!! Thank you so much!!!! I love you all!!!!! 😘

A photo posted by Kim Kardashian West (@kimkardashian) onFeb 26, 2015 at 1:42pm PST

Aantal oudere bijstandontvangers gestegen

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is vorig jaar met 22.000 toegenomen. Eind 2014 telde Nederland 435.000 mensen met een bijstandsuitkering. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De stijging van vorig jaar geldt alleen bijstandsontvangers van 27 jaar en ouder. Het aantal jongeren (tot 27 jaar) met bijstand bleef gelijk: 38.000. Jongeren lijken daarmee te profiteren van het herstel van de arbeidsmarkt. Zij komen minder vaak in de bijstand terecht of vinden sneller vanuit de bijstand een baan.

Maagdenhuisbezetters blijven zitten

De studenten die sinds woensdagavond het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten, maken geen aanstalten om te vertrekken. "We hebben afgelopen nacht met tientallen mensen hier geslapen en iedereen is van plan te blijven zo lang als het nodig is", aldus een van de actievoerders van de beweging De Nieuwe Universiteit, die het studentenprotest leidt, vrijdag.

De bezetting van panden van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat inmiddels de tweede week in. Twee weken geleden bezette een groep boze studenten het Bungehuis. Afgelopen dinsdag werd dat ontruimd en woensdag werd het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA, bestormd.

Geen dna-match kogelhulzen en Lau G.

Lau G. (52), die verdacht wordt van het doodschieten van Karim Fourkour en Fouad Bendella uit Venray in 2006, kan niet worden gelinkt aan de vier gevonden kogelhulzen die in deze zaak zijn onderzocht.

Dat bleek vrijdag op de tweede zittingsdag van het proces tegen hem en zijn medeverdachte Geert G. uit een verklaring van een forensisch analist van het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau (NFO). Raadslieden van Lau G. hadden om het dna-onderzoek gevraagd.

Bij drie hulzen was het sporenmateriaal zo gering dat er helemaal geen oordeel mogelijk is. Het dna-profiel van de vierde huls, die werd gevonden in de henneploods waar de slachtoffers werden doodgeschoten, kon wel onderzocht worden, aldus Ten Hove. Er is echter geen match met het dna van Lau G.

Fourkour (19) en Bendalla (23) werden betrapt tijdens het leeghalen van een hennepplantage en ter plekke doodgeschoten.

Goede resultaten vliegtuigbouwer Airbus

Vliegtuigmaker Airbus profiteert volop van de groeiende vraag naar vliegtuigen, en met name naar die van het type A320. Dat bleek vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers van het Europese bedrijf.

Over heel 2014 boekte Airbus een nettowinst die 59 procent hoger lag dan een jaar eerder. Onder de streep bleef uiteindelijk 2,3 miljard euro over op een omzet die met 60,7 miljard euro 5 procent hoger lag dan een jaar eerder.

Airbus kondigde aan de productie van de toestellen van het type A320 te gaan opschroeven naar vijftig per maand in 2017. Momenteel rollen er 42 toestellen per maand van de band. Bij luchtvaartmaatschappijen bestaat een groeiende vraag naar zuinigere toestellen, waarmee ze in de resultaten minder afhankelijk worden van de schommelingen van de olieprijzen.

Op Koningsdag twaalf dancefeesten in Amsterdam

Amsterdam telt dit jaar op Koningsdag twaalf grote dancefeesten. De feesten vinden onder meer plaats op de NDSM-werf, bij de RAI, bij het Olympisch Stadion en in de Houthavens in Amsterdam-West.

In totaal zijn 135.950 kaarten beschikbaar. De verkoop is vrijdag via verschillende websites begonnen. Op Koningsdag zelf zijn geen kaarten te koop. Op de eerste Koningsdag vorig jaar in Amsterdam waren ruim 125.000 kaarten te koop voor dertien grote dansfeesten. Die waren bijna allemaal uitverkocht.

Op Koningsdag op 27 april mogen grote evenementen alleen plaatsvinden buiten de binnenstad. De gemeente wil de feestelijkheden over de stad spreiden om de druk op het centrum te verminderen. Voor sommige feesten dit jaar is het maximale bezoekersaantal verminderd in verband met veiligheid, overlast en mogelijke vervoersproblemen.

Schietpartij wegens drugsconflict motorclubs

Een schietpartij in oktober bij een villa in Eindhoven was het resultaat van een drugsconflict tussen de motorclubs No Surrender en Satudarah. De officier van justitie heeft dat vrijdag gezegd op een zitting tegen verdachte Michel G. (35) uit Helmond.

De heftige schietpartij bij een villa in Eindhoven werd vastgelegd met twee bewakingscameras. De beelden werden in opsporingsprogrammas op televisie getoond. Daarop is te zien dat een groep van in totaal zeven leden, aspirant-leden en sympathisanten van motorclub No Surrender bij de villa arriveert. Er ontstaat een woordenwisseling met twee mannen uit de villa die eindigt in een schietpartij waarbij over en weer wordt geschoten. Een van de twee mannen is Michel G., lid van motorclub Satudarah.

Voor zover bekend raakte door de schietpartij niemand gewond.

Loting achtste finales Europa League

In Nyon is geloot voor de achtste finales van de Europa League. Ajax is gekoppeld aan Dnjepr Dnjepropetrovsk uit Oekraïne. De Amsterdammers zullen op 12 maart eerst uit naar Oekraïne moeten. Een week later is de return in Amsterdam. Ajax trof de ploeg uit Oekraïne nog nooit. Wel speelde ooit PSV, AZ en FC Utrecht tegen deze ploeg, waarvan alleen AZ in 2004 met 1-2 in Oekraïne won.

titelverdediger Sevilla moet het op nemen tegen een andere Spaanse ploeg Villarreal.

Loting achte finale:
 

Thuis   Uit  
Everton (ENG) - Dinamo Kiev (OEK)  
Dnjepr Dnjepropetrovsk (OEK) - Ajax (NED)  
Zenit Sint-Petersburg (RUS) - Torino (ITA)  
VfL Wolfsburg (DUI) - Internazionale (ITA)  
Villarreal (SPA) - Sevilla (SPA)  
Napoli (ITA) - Dinamo Moskou (RUS)  
Club Brugge (BEL) - Besiktas (TUR)  
Fiorentina (ITA) - AS Roma (ITA)  

Milieuvriendelijk je telefoon opladen met Pornhub

Pornoboeren slaan steeds vaker hun vleugels uit en zoeken naar andere manieren om geld te verdienen dan alleen je dagelijks rukvoer. Nadat een e-sportsteam eerder nog YouPorn als hoofdsponsor kreeg, komt pornowebsite Pornhub nu met een apparaat waarmee je je mobiel kan opladen door middel van masturbatie.

Het apparaat, toepasselijk de ‘wankband’ geheten, is een armbandje dat je om je pols doet. In de armband zit een kinetische generator, die op basis van je rukkende bewegingen energie opwekt. Deze energie kan vervolgens gebruikt worden om elektronische apparaten op te laden, zoals je telefoon. Er komt verder geen stopcontact aan te pas, dus de rukkertjes zijn ook nog eens milieuvriendelijk bezig als ze zich weer eens aan vieze filmpjes en foto's lopen te vergapen.

De wankband zit nog in zijn ontwikkelfase, maar Pornhub is wel op zoek naar geïnteresseerden die hun nieuwe speeltje willen uitproberen. Mochten FOK!kers daar ook nog interesse in hebben, dan kun je naar de Pornhub website gaan om je daar op te geven. Volgens Pornhub kunnen zowel mannen als vrouwen van de wankband gebruik maken.

Mileuvriendelijk je telefoon opladen met Pornhub

Rusland spreekt noodfonds aan

De Russische regering doet komend jaar een flink beroep op haar financiële reserves om de gevolgen van de krimpende economie en de stevige daling van de olieprijs te compenseren. Dat bleek vrijdag uit aangepaste begrotingsvoorstellen.

Rusland verwacht komend jaar omgerekend zo'n 45 miljard euro nodig te hebben uit zijn noodfonds, dat nu een omvang heeft van ongeveer 75 miljard euro. De Russische economie gaat hard achteruit door de enorme daling van de olieprijs en de sancties die het land over zich heeft afgeroepen door zijn acties in en rond Oekraïne.

Daardoor loopt het tekort van de Russische overheid snel op. Het gat op de begroting komt dit jaar naar verwachting overeen met bijna vier procent van de omvang van de Russische economie, waar eerder op een min van 0,6 procent werd gerekend. In het ergste geval is volgend jaar ongeveer tachtig procent van het noodfonds nodig om de uitgaven van de overheid te dekken, liet een woordvoerster van de regering weten.

Acht Spanjaarden gepakt om strijd Oekraïne

De Spaanse politie heeft acht Spanjaarden opgepakt die ervan verdacht worden aan de kant van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te hebben gevochten. In een verklaring zei de politie dat de arrestaties vrijdag werden verricht in zes verschillende plekken in Spanje.

In de verklaring van de politie staat dat de acht van verschillende misdaden worden verdacht. Details werden echter niet bekendgemaakt. Op diverse plekken werd huiszoeking verricht.

MRSA-bacterie in Deventer Ziekenhuis

Bij twee patiënten en een medewerker van het Deventer Ziekenhuis is deze week de MRSA-bacterie gevonden. Deze ziekenhuisbacterie is resistent tegen veel soorten antibiotica en is daardoor lastig te bestrijden. De vondst leidde tot een opnamestop voor één verpleegafdeling, meldde het ziekenhuis vrijdag.

De patiënten die de bacterie hebben, kwamen van twee afdelingen. Dit weekeinde wordt duidelijk of meer patiënten in het ziekenhuis de bacterie bij zich dragen. Een groep van 29 patiënten is daartoe gecontroleerd. Bij andere medewerkers is de MRSA-bacterie niet gevonden.

De zorg gaat gewoon door, aldus het Deventer Ziekenhuis. Het ziekenhuis vraagt bezoekers alleen hun eigen zieke te bezoeken en bij het weggaan de handen te desinfecteren.

De MRSA-bacterie is voor gezonde mensen ongevaarlijk, maar kan bij zieke en zwakke mensen infecties veroorzaken.

Nabestaanden willen wrakstukken MH17 zien

Ruim vijfhonderd nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 hebben zich aangemeld om volgende week te komen kijken bij wrakstukken van het toestel op de vliegbasis Gilze-Rijen. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid vrijdag bekendgemaakt.

De nabestaanden krijgen dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag in groepen een rondleiding. De wrakstukken kwamen in december aan op de vliegbasis. Daar zijn ze gecontroleerd, gefotografeerd en gesorteerd op belangrijkheid voor het onderzoek.

De stukken die niet niet direct in het onderzoek worden gebruikt, liggen in twee shelters. In een hangaar waar het onderzoek plaatsvindt liggen de wrakstukken die het meest relevant zijn voor de zoektocht naar de toedracht van de ramp.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte op 17 juli in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zo goed als zeker uit de lucht geschoten.

Pro Patria gelast betoging in Gouda af

De demonstratie die de actiegroep Pro Patria (voor het vaderland) zaterdagmiddag zou houden in Gouda gaat niet door. Dat heeft de gemeente vrijdag van de organisatie te horen gekregen.

Pro Patria zou bij het gemeentehuis tegen fundamentalistische moslims protesteren. De organisatie zegt op de eigen Facebookpagina dat wegens dreigementen is afgezien van de betoging.

Het stadsbestuur hield rekening met een tegendemonstratie. Ook zou extra gesurveilleerd worden bij de drie moskeeën in Gouda.

Pro Patria demonstreerde eerder tegen fundamentalistische moslims. Een protest in de Haagse Schilderswijk liep uit de hand toen jongeren uit de wijk stenen gooiden en er een confrontatie ontstond met de betogers.

Duitsers akkoord met verlengen Griekse steun

Ook de Duitse Bondsdag is akkoord gegaan met de verlenging van de Griekse noodsteun voor vier maanden. Vrijdag stemde een grote meerderheid van de Duitse variant van de Tweede Kamer voor het plan.

Het is geen verrassing dat de Duitsers akkoord gaan met de verlenging van het programma: donderdag bleek al dat de grote fracties in Duitsland voor zouden stemmen.

De Nederlandse Tweede Kamer stemde woensdag al met ruime meerderheid voor het plan en ook de Esten voegden zich vrijdag bij de voorstanders.

Nieuw Alien-vervolg negeert derde en vierde film

Neill Blomkamp gaat voor zijn Alien-vervolg het bestaan van Alien 3 en Alien: Resurrection negeren. Dit meldde hij tijdens een persgesprek over zijn nieuwe film Chappie.

"Ik wil dat deze film voelt als een broertje of zusje van Aliens," verklaarde Blomkamp tegenover Sky Movies. "Dus het is Alien, dan Aliens en daarna deze film."

Over de film is nog niet veel bekend qua inhoud, behalve dat Sigourney Weaver opnieuw haal rol van Ellen Ripley zal vertolken. "Ik zou Ripley wel eens uit het ronddolen in de ruimte willen halen en haar een passend einde willen geven voor wat een geweldig verhaal is," meldde zij. De derde en vierde films uit wat marketeers ook wel de Alien quadrilogy noemen werden over het algemeen minder goed ontvangen dan de eerste twee.

Weaver is vanaf volgende week te zien in Blomkamps Chappie, naast Dev Patel, Sharlto Copley en Hugh Jackman.

Update: inmiddels hebben vele media zich gebogen over Blomkamps uitspraken over zijn plannen voor de vijfde Alien-film. In latere gesprekken in dezelfde Chappie-perstoer werd hem gevraagd iets meer te melden over zijn plan om Alien 3 en Resurrection uit de continuïteit te wissen, waarop de regisseur nuancerend reageerde

"Mijn favorieten zijn de eerste twee films, dus ik wil een film maken die verbonden is met Alien en Aliens. Dat is mijn doel. Ik probeer niet Alien 3 en Alien Resurrection ongedaan te maken, ik wil het gewoon verbinden met Alien 1 en 2," zo meldt Movieweb in een citaat van de regisseur.

Intussen analyseert Indiewire de keuzes van de Zuid-Afrikaan door toe te lichten dat het personage van Michael Biehn, dat volgens concepttekeningen in Blomkamps film zou verschijnen, in Alien 3 overleden was. Het personage terugbrengen zou kunnen betekenen dat Blomkamp moet kiezen voor een alternatieve tijdlijn of universum.

Wat de precieze invulling van de film ook wordt, ongetwijfeld zal hier de komende weken en maanden nog aardig wat over gediscussieerd worden.

Onlusten in Athene bij antiregeringsdemonstratie

Enkele tientallen jongeren hebben bij een antiregeringsdemonstratie in de Griekse hoofdstad Athene winkels en bushaltes vernield. Ook werden auto's in brand gestoken en vernield. De antiregeringsdemonstratie was georganiseerd door enkele extreemlinkse en anarchistische groepen. Er zijn geen arrestaties verricht.

Het is niet de eerste keer dat in de wijk Exarchia werd gedemonstreerd tegen de bezuinigingen van de Griekse regering. Eerder deze maand raakten tientallen betogers slaags met de oproerpolitie bij een asielzoekerscentrum. Volgens de betogers zijn omstandigheden in het centrum onmenselijk en heeft de regering zich niet gehouden aan haar belofte om asielzoekers vrij te laten.

Donderdag hield de oproerpolitie afstand. De regering heeft eerder beloofd om de aanwezigheid van de politie in Exarchia te verminderen en heeft agenten opdracht gegeven confrontaties met de betogers te vermijden.

Fred Rutten vertrekt bij Feyenoord

Fred Rutten zal komend seizoen geen trainer van Feyenoord meer zijn. De 52-jarige oefenmeester heeft gisteren na het verloren Europa Leagueduel tegen AS Roma laten weten zijn toekomst te kennen en dit aan de Rotterdamse clubleiding laten weten.

Gisteren liet Rutten al weten: "Ik ga niet om de brij heenbreien. De club en ik zijn op de hoogte. Ik denk dat we komende week daarmee wel naar buiten gaan komen." Feyenoord heeft tot nu toe nog niet op de woorden van de oefenmeester gereageerd, maar waarschijnlijk zal het nieuws komende maandag officieel bekend worden gemaakt.

De onderhandelingen tussen Rutten en Feyenoord verliepen al enige tijd stroef. Volgens de Telegraaf kwam dit doordat het aan- en verkoopbeleid een van de heikele punten was tijdens de gesprekken. Ook zouden de Rotterdammers door de oefenmeester aan het lijntje zijn gehouden.

Mogelijk gaat Rutten na dit seizoen aan de slag bij FC Twente. Bij de club uit Enschede was hij al eens hoofdtrainer, ditmaal zou hij er als technisch directeur aan de slag kunnen gaan.

Fred Rutten vertrekt bij Feyenoord (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Fred Rutten vertrekt bij Feyenoord (Pro Shots/Jasper Ruhe)

Mark Verheijen stapt op *O*

VVD'er Mark Verheijen legt eindelijk zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer neer. Dat heeft de VVD vrijdag laten weten. Hij was in opspraak gekomen door zeer sterke twijfels aan zijn integriteit.

"Een volksvertegenwoordiger kan alleen functioneren als zijn of haar integriteit niet ter discussie staat. Dat was bij mij helaas de afgelopen weken wel het geval", aldus de scheidende parlementariër.

"De verschillende publicaties van de afgelopen weken in combinatie met een aangifte in mijn richting bij het Openbaar Ministerie zorgden voor veel onrust. Naar aanleiding daarvan heb ik de Permanente Commissie Integriteit van de VVD gevraagd hiernaar te kijken. Deze Commissie concludeert vandaag dat als bij elkaar opgeteld de feiten en de dynamiek rondom mijn persoon niet passen in het integriteitskader van de partij", zegt Verheijen.

Verheijen kwam onder meer in opspraak door dubieuze declaraties. Het is wachten tot Opstelten en Teeven zijn voorbeeld volgen.

Moszkowicz vraagt zakelijk faillissement aan

Voormalig advocaat Bram Moszkowicz heeft donderdag zelf zijn zakelijk faillissement aangevraagd. Volgens Moszkowicz zijn twee van zijn vennootschappen niet meer in staat openstaande schulden te betalen. Dat meldt De Telegraaf.

Als de rechtbank het faillissement uitspreekt, moeten schuldeisers zoals de Belastingdienst bij de curator hun geld zien te krijgen. Moszkowicz zegt dat hij geen andere mogelijkheid meer ziet zijn financiële problemen op te lossen. Naast het zakelijk bankroet dreigt ook nog een persoonlijk faillissement.

De grootste schuldeiser, de fiscus, dwong hem zijn woonhuis en kantoorpand te verkopen en legde vanwege een restschuld van tonnen beslag op alle andere inkomsten.

Koenders voorzichtig positief over Oekraïne

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is 'heel voorzichtig optimistisch' over de situatie in Oekraïne. Hij reageerde daarmee vrijdag op het terugtrekken van zware wapens aan het front, waarmee het Oekraïense leger donderdag is begonnen.

"Of dit precies leidt tot duidelijke stappen aan de andere kant, moeten we echt afwachten. Volgens mij blijft het fragiel. Er zijn kleine tekentjes van optimisme", zei hij voorafgaand aan de ministerraad.

De minister vindt het 'erg voorbarig' om ervan uit te gaan dat dit het begin is van ontspanning in het strijdgebied. Hij wees erop dat het bestand volledig moet worden uitgevoerd. Bovendien kan er volgens hem ook makkelijk op worden teruggekomen als het niet goed wordt gecontroleerd door de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Bomaanslag op Cypriotische scheidsrechter

Een voetbalscheidsrechter op Cyprus heeft vrijdagochtend de schrik van zijn leven gekregen toen in zijn tuin een bom ontplofte. Volgens de politie in Larnaca hebben onbekenden een zogenoemde pijpbom op de voorruit van de arbiter geplakt en die tot ontploffing gebracht. De 38-jarige scheidsrechter bleef ongedeerd, maar de auto van zijn vrouw raakte wel beschadigd. Ook een nabijgelegen huis liep lichte schade op.

De aanslag is het volgende incident in een reeks van geweld tegen scheidsrechters en hun families. In januari werd er door de arbiters een week gestaakt omdat bij de moeder van een van hen een bomaanslag was gepleegd. Het hoofdkantoor van de Cypriotische scheidsrechtersvereniging was in oktober van verleden jaar al eens het doelwit.

Thema-avond over cyberpesten

BNN en KRO slaan voor de derde keer de handen ineen om het probleem van pesten aan de kaak te stellen. Tijdens de thema-avond op 3 maart over cyberpesten praten Arie Boomsma en Jan Versteegh met jongeren die gepest worden via internet.

Voorafgaand aan het studiogesprek op NPO3 zenden de omroepen de korte film The Cyberbully uit, die is gebaseerd op ware gebeurtenissen. In de studio vertellen slachtoffers hun verhalen.

Ook bekende Nederlanders worden niet ontzien op internet en social media. In de uitzending komt het fenomeen 'haattweets' aan bod. Verschillende bekende Nederlands lezen deze nare twitterberichten die ze hebben gekregen voor.

Amerikaans onderonsje om WK-goud sprint

De strijd om de wereldtitel sprint voor vrouwen in Astana wordt komend weekeinde volgens veel kenners een Amerikaans onderonsje. De twee schaatsvriendinnen Heather Richardson en Brittany Bowe gaan waarschijnlijk onderling uitmaken wie de opvolgster wordt van de Chinese Yu Ying, die een jaartje rust heeft genomen. Wereldrecordhoudster Lee Sang-hwa uit Zuid-Korea, tevens olympisch kampioene op de 500 meter, ontbreekt in Kazachstan door een knieblessure.

Richardson, die voor Team Clafis van coach Jillert Anema rijdt, was in 2013 al wereldkampioene op de sprint. De vriendin van de Friese stayer Jorrit Bergsma won eerder deze maand in Heerenveen de wereldtitel op de 500 meter. Bowe veroverde in Thialf WK-goud op de 1000 en 1500 meter.

"Voor mij is Bowe de grote favoriet", blikt Nederlands kampioene Thijsje Oenema vooruit. "Haar 1000 meter is ijzersterk en op de 500 meter toont ze voortdurend progressie. Ook Richardson laat dit seizoen heel mooie dingen. Wat mij betreft, zijn beiden echter niet onbereikbaar qua niveau."

Landmacht zoekt naar spullen vermoorde vrouw

In verband met de moord op de 21-jarige Mariska Peters uit Nijmegen is de politie vrijdagochtend in de Hatertse Vennen op zoek naar eventuele spullen van de vrouw. Daarbij zijn ook specialisten van de Koninklijke Landmacht ingezet.

De zoekactie, waaraan in totaal twintig mensen meedoen, richt zich op mogelijk achtergebleven eigendommen of andere voorwerpen die kunnen bijdragen aan het oplossen van dit misdrijf. Zo is de jas van de vrouw nog steeds weg, aldus de politie.

Mariska Peters werd afgelopen zondag door particulieren met speurhonden dood gevonden. Ze bleek gewurgd. Er is nog niemand opgepakt.

De vrouw verdween op 9 februari. Ze was in haar auto onderweg naar een vriendin, maar kwam daar nooit aan. Een dag later werd haar auto op een parkeerplaats gevonden. In het voertuig zagen rechercheurs verdachte sporen.

UCI wil wielerploeg Astana weren

De internationale wielrenunie UCI wil wielerploeg Astana uit het peloton weren. Daartoe gaat het een verzoek indienen bij de onafhankelijke licentiecommissie om de WorldTourlicentie van de Kazachse ploeg in te trekken. Daardoor zou het team waarvoor onder anderen Lars Boom, Lieuwe Westra en Tourwinnaar Vincenzo Nibali rijden het startrecht voor grote wedstrijden verliezen.

Ten grondslag aan het verzoek van de UCI ligt de uitslag van een onderzoek dat is uitgevoerd door de ISSUL, een onderzoeksinstituut van de universiteit in Lausanne. Uit het onderzoek blijkt dat er veel verschillen zijn in het beleid dat Astana heeft gepresenteerd aan de licentiecommissie in december en hetgeen nu daadwerkelijk plaatsvindt.

Ook is er informatie binnengekomen van de Italiaanse autoriteiten waaruit zou blijken dat teamleden van Astana voor komen in het Padua-onderzoek, een dopingzaak in Italië. Astana werd al eerder gelinkt met het onderzoek, maar de onderzoekscommissie kreeg later pas daadwerkelijk de beschikking over de bewijzen. Bij de Kazakse ploeg werden vorig jaar binnen korte tijd vijf renners betrapt op het gebruik van doping. Onder hen waren de broers Maxim en Valentin Iglinskiy.

De UCI en haar licentiecommissie werken onafhankelijk van elkaar. Voorafgaand aan de start van dit wielerseizoen kreeg de ploeg een licentie toegewezen, maar destijds zei UCI-voorzitter Brian Cookson al duidelijk gemaakt dat dit een voorwaardelijke licentie was en dat op basis van de onderzoeken de licentie alsnog ingetrokken zou kunnen worden. 

TCA doet aangifte tegen UberPop

Taxi Centrale Amsterdam (TCA) en de branchevereniging KNV Taxi hebben aangifte gedaan tegen UberPop. Ze willen dat de dat overheid "zo snel mogelijk actief gaat optreden tegen de illegale taxidienst".

TCA en KNV Taxi gingen er vanuit dat de Inspectie Leefomgeving en Transport tegen UberPop zou optreden nadat de taxi-app vorig jaar door de rechter illegaal was verklaard. "Inmiddels zijn we zeven maanden verder en zien we dat er tot op heden niks is veranderd. Na een aantal boetes rijden er nog steeds illegale UberPop-chauffeurs in de grote steden."

Ook de frustraties van chauffeurs beginnen steeds verder op te lopen, zeggen TCA en KNV Taxi. Afgelopen tijd waren er verschillende incidenten in Amsterdam en Utrecht. In de nacht van donderdag en vrijdag zijn nog enkele UberPop-chauffeurs klemgereden in de hoofdstad.

TCA doet aangifte tegen UberPop
TCA doet aangifte tegen UberPop (Foto: ANP)

Horeca beleeft beste jaar sinds 2008

De Nederlandse horeca heeft vorig jaar het beste jaar beleefd sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag openbaarde. Over heel 2014 lag de omzet van de horeca 5,6 procent hoger dan een jaar eerder, waarmee een recordgroei in de boeken werd gezet.

Volgens het CBS is de groei te danken aan de aantrekkende economie. Zowel zakelijke als consumentenbestedingen droegen bij aan de groeicijfers. Het aantal geboekte bedden en de café- en restaurantbezoeken steeg afgelopen jaar met 4,2 procent, terwijl consumenten de horeca de twee jaar daarvoor juist minder wisten te vinden.

De gemiddelde prijs van een hotelbed of een restaurantbezoek nam vorig jaar met 1,3 procent toe. Dat is de laagste prijsstijging in jaren.

Tot 2 jaar cel voor diefstal 400 schapen

Drie schapenhouders zijn vrijdag voor de diefstal van ruim 400 schapen in de Bommelerwaard veroordeeld tot celstraffen van 18 en 24 maanden.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de drie tussen juli en eind september 2012 bij negen andere schapenhouders hebben toegeslagen.

Een van de verdachte schapenhouders, een veertigjarige man uit Ochten, kreeg de hoogste straf. De rechtbank acht ook bewezen dat hij de buit witwaste door de schapen snel om te nummeren, door elkaar te mengen en te verspreiden over zijn eigen weides. Bovendien had deze man ook acht gestolen landbouwvoertuigen, een geweer en nog een hennepkwekerijtje in Opheusden. De andere twee mannen waren broers van 29 en 30 jaar uit Ochten.

Rebellen Oekraïne trekken zware wapens terug

Separatisten in Oost-Oekraïne hebben hun raketlanceerders verplaatst naar zeventig kilometer achter de frontlinie. Verslaggevers van AP volgden vrijdag vier vrachtwagens met de Grad-installaties, die van het rebellenbolwerk Donetsk naar een cementfabriek in het dorp Novoamvrosiivske, bij de grens met Rusland, werden gereden.

Vorige week had een begin moeten worden gemaakt met het terugtrekken van zwaar wapentuig tot achter de frontlinie. Pas sinds enkele dagen is er een afname van het geweld waarneembaar.

Het Oekraïense leger liet donderdag weten zijn zware wapens terug te trekken.

LeBron James schittert bij Cavaliers

Basketballer LeBron James heeft er donderdag (plaatselijke tijd) bijna hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat zijn ploeg Cleveland Cavaliers heeft gewonnen van de Golden State Warriors. De 30-jarige sterspeler van de Cavaliers droeg met liefst 42 punten bij in de zege op de koploper van de Western Conferend: 110-99.

Bij Oklahoma City Thunder was Russell Westbrook goed op schot, maar zijn 39 punten, veertien rebounds en elf assists tegen Phoenix Suns hadden niet het gewenste effect. De NBA-finalist van 2012 verloor in Phoenix na verlenging met 117-113 van de Suns.

Feyenoord mag weer puinruimen

Het Europese seizoen van Feyenoord is donderdag in een anticlimax geëindigd. Voor de tweede week op rij misdroegen fans van de Rotterdamse club zich in het tweeluik met AS Roma. Was het vorige week in Rome nog buiten het stadion, dit keer ging het in De Kuip mis. Door het wangedrag van de eigen aanhang wacht de Rotterdamse clubleiding opnieuw een fase van puinruimen.

"Van dit soort dingen word je moedeloos", verzuchtte algemeen directeur Eric Gudde na het met 2-1 verloren duel. Sportief is Feyenoord uitgeschakeld, terwijl de toch al niet zo beste reputatie van de club weer een flinke deuk heeft opgelopen. Scheidsrechter Clément Turpin staakte het duel tien minuten na rust. De Fransman had vlak daarvoor Mitchell te Vrede van Feyenoord met rood uit het veld gestuurd, waarna de arbitrage door het woedende publiek werd bekogeld.

Volgens Gudde kan Feyenoord weinig inbrengen tegen supporters die zich op zo'n manier gedragen. "Het is gewoon heel makkelijk om een aansteker mee te nemen. We kunnen niet supporters tot naakt aan toe fouilleren. Een weldenkend mens moet dit soort dingen gewoon niet doen."

Feyenoord nam tijdens de vijftien minuten durende afkoelingsperiode extra maatregelen. Gudde: "We hebben er meteen nog een aantal stewards bijgezet en laten omroepen dat als het nog een keer zou gebeuren, de wedstrijd definitief zou worden gestaakt. Dat is ons gelukkig bespaard gebleven."

Ondanks het feit dat Gudde het gedrag van de aanhang hard veroordeelt, heeft hij wel begrip voor de situatie. "Ik snap het gevoel wel. Ik had zelf ook het idee dat niet alles even goed werd gezien. Zo was het voor mij een raadsel dat die De Rossi nog steeds op het veld stond", zo verwees hij naar de elleboogstoot die de Italiaan al in de eerste helft uitdeelde. "Maar dat legitimeert natuurlijk nooit dat je je zo gaat misdragen."

Voor uitsluiting, zoals de club eind 2006 overkwam na de hevige rellen in het stadion van Nancy, hoeft Feyenoord niet te vrezen, denkt de algemeen directeur. Ook het incident in de eerste helft, toen een opblaasbare banaan op het veld werd gegooid, moet volgens Gudde niet te groot worden gemaakt. "Dat gebeurt hier wel vaker. Racisme is hier geen issue, dat sluit ik echt uit. Als je hier zuiver naar kijkt, wordt dit gewoon een flinke boete. De hoogte? Dat weet ik niet. We hebben er al heel wat gekregen dit seizoen. Ze worden er natuurlijk niet lager op."

Griekse plannen 'bewust vaag' om afwijzen te voorkomen

De Griekse hervormingsplannen zijn bewust vaag opgeschreven. Dat voorkomt dat ze door de parlementen van de eurolanden worden afgewezen, zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis vrijdag op de Griekse televisie.

Het idee heet volgens hem "productieve onduidelijkheid". Varoufakis haalt als voorbeeld een gesprek aan dat hij naar eigen zeggen had met een vertegenwoordiger van een niet nader genoemd euroland in Brussel. Die stelde voor een vaag getal te gebruiken in één van de bezuinigingsvoorstellen, omdat een hoog getal niet realistisch zou zijn, maar een laag getal niet door de parlementen zou komen.

Die parlementen zullen naar verwachting snel duidelijk maken of ze akkoord gaan met de plannen, voor zover ze dat niet al hebben gedaan. Als de plannen het halen, wordt de noodsteun aan Griekenland met vier maanden verlengd.

Griekse plannen'bewust vaag'
Griekse plannen'bewust vaag' (Foto: ANP)

Haagse moslims starten discriminatiemeldpunt

Moslims in Den Haag en omgeving hebben een eigen meldpunt opgezet voor moslims die zich bedreigd of gediscrimineerd voelen. Het is een initiatief van het onlangs opgerichte Platform Moslims in Den Haag. Er is in de regio ook al een afdeling van Bureau Discriminatiezaken, maar omdat die ook discriminatie door moslims in behandeling neemt voldoet die uiteraard niet.

Omdat niet alle moslims die met discriminatie of bedreiging te maken krijgen daar aangifte van doen, heeft het platform een laagdrempelig meldpunt opgezet. Er worden vragen gesteld als 'weet u wie de dader is?' en 'in welke wijk heeft zich de discriminatie/bedreiging voorgedaan?'

Als het aan de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen ligt, is het meldpunt een aanvulling op, en geen vervanging van aangiftes bij de politie. Wie een melding doet, wordt gewezen op de mogelijkheid om alsnog aangifte te doen. Het platform biedt melders aan om ze "met raad en daad bij te staan om vervolging af te dwingen".

Bij het platform zijn negentien islamitische organisaties en moskeeën aangesloten. 

Haagse moslims starten discriminatiemeldpunt
Haagse moslims starten discriminatiemeldpunt (Foto: ANP)

Nog meer castleden voor Supergirl ingevuld

Terwijl de producers nog op zoek zijn naar een Superman, heeft de in ontwikkeling zijnde Supergirl-serie alweer twee nieuwe rollen ingevuld.

Chyler Leigh (Grey's Anatomy) zal de rol van Alex Danvers spelen, de pleegzus van Kara 'Supergirl' Zor-El. De casting omschrijft haar als gefascineerd door Kara's krachten sinds ze jong was, waardoor ze een obsessie met wetenschap heeft ontwikkeld, wat ertoe geleid heeft dat ze arts is geworden.

Een andere rol wordt ingevuld door David Harewood (bekend uit Homeland en het de al snel geannuleerde sitcom Selfie). Hij zal Hank Henshaw spelen, een ex-CIA-agent die nu aan het hoofd staat van de Department of Extra-Normal Operations, een organisatie die buitenaardse bedreigingen op onze planeet in de gaten houdt. DC Comics fans zullen de naam Hank Henshaw herkennen als het personage dat uiteindelijk verandert in de Cyborg Superman.

Ook achter de schermen staat de vorming van het creatieve team niet stil; de eerste aflevering van de serie zal worden geregisseerd door Glen Winter, die eerder Smallville, Arrow en The Flash regisseerde, en Andrew Kreisberg, executive producer voor Arrow en The Flash (en het nieuwe project), zal deze positie ook voor Supergirl vervullen.

Rechter weigert vonnis wegens hoofddoek

In Canada heeft een rechter geweigerd een vonnis voor te lezen aan een moslima omdat ze een hoofddoek droeg. De rechter vond dat de vrouw niet gepast gekleed was en wilde niet beginnen met de zaak voordat ze haar hoofddoek had afgedaan. Dat schrijft de Canadese nieuwszender CBC donderdag.

Rania el-Alloul moest voor de rechter verschijnen omdat haar auto in beslag was genomen en ze hem terug wilde. Voordat de zaak begon, zou de rechter hebben gezegd dat "hoofddeksels en zonnebrillen niet zijn toegestaan en niet inziet waarom sjaals op het hoofd dat dan wel zouden zijn".

Ze stelde de moslima daarom voor de keus: hoofddoek afdoen of de zaak uitstellen om een advocaat in de arm te nemen. Toen de vrouw zei dat een advocaat niet kon betalen, werd de zaak geschorst.

"Ik was heel erg blij op de dag dat ik een Canadese burger werd. Maar na dat er gebeurde in de rechtbank, voelde het alsof ik geen Canadese meer was", aldus el-Alloul na de rechtszaak.

Rechter weigert vonnis wegens hoofddoek
Rechter weigert vonnis wegens hoofddoek (Foto: ANP)

Tweede Arrow-spinoff in ontwikkeling

De DC Comics tv-series Arrow en The Flash krijgen er wellicht een zusje of broertje bij. De producers van de series, die dit seizoen startten met spinoff The Flash na twee seizoenen Arrow, zijn bezig een nieuw project te ontwikkelen met personages uit beide series. Deze personages zouden samen een team van superhelden moeten vormen.

De nieuwe, nog titelloze, tv-serie zou castleden Brandon Routh en Caity Lotz uit Arrow, en Victor Garber en Wentworth Miller uit The Flash meenemen. Daarnaast zouden "drie grote DC Comics personages die nog nooit in een tv-serie te zien zijn geweest" onderdeel worden van de serie. Mogelijk gaat deze serie bij groen licht direct in productie, zonder eerst een pilot te maken. Producers voor dit project zijn Greg Berlanti, Andrew Kreisberg, Marc Guggenheim en Sarah Schechter, allen betrokken bij één of beide van de reeds bestaande series.

De castingkeuze is opvallend voor kijkers van Arrow en The Flash, waarbij gewaarschuwd moet worden voor lezers die nog niet bij zijn met het volgen van Arrow, omdat dit bericht enigszins kan spoilen. In het begin van het derde seizoen van Arrow werd Caity Lotz' personage Sara Lance vermoord. Dit leidt tot vragen over welke rol ze zou gaan spelen in de nieuwe serie; dat zou een ander personage kunnen zijn, maar aangezien dit een comics-wereld is, is er veel mogelijk. Zo heeft Arrow al min of meer het bestaan van een Lazarus Pit bevestigd. In de comics is dit een middel waarmee overleden personages weer tot leven kunnen worden gewekt.

Ook de casting van Victor Garber is opvallend; hij speelt een rol in The Flash die sterk is verbonden met acteur Robbie Amell: samen vormen zij het personage Firestorm, maar van Amell is nog niet gemeld dat hij ook plaatsneemt in de cast van dit nieuwe project. Daarnaast is het opmerkelijk dat voor dit superhelden-team wordt gekozen voor Prison Break-ster Wentworth Miller: zijn personage in The Flash, Captain Cold, is een schurk, al is deze op dit moment in de comics gelieerd met de Justice League. De keuze voor Brandon Routh, die ooit Superman speelde maar in Arrow momenteel de rol van The Atom speelt, is minder opmerkelijk: zijn personage ontwikkelt zich in Arrow geheel zelfstandig tot een superheld en zou eenvoudig kunnen uitgroeien tot iemand met een eigen verhaal. De connectie tussen Arrow en Flash wordt met zijn personage ook al gelegd door Routh binnenkort in The Flash te laten verschijnen.

Speculaties over een derde tv-serie in hetzelfde universum als Arrow en The Flash zijn al weken het onderwerp van geruchten. Producer Greg Berlanti, naast bij de genoemde series ook betrokken bij de ontwikkeling van Supergirl, meldde in januari al bezig te zijn met "een heel algemeen idee waar we nog niet zo ver mee zijn."

Scène uit The Flash/Arrow crossover
Scène uit The Flash/Arrow crossover

Regisseur gevonden voor Blade Runner-vervolg

Prisoners-regisseur Denis Villeneuve is in gesprekken om de regie van de nog titelloze Blade Runner-vervolgfilm om zich te nemen. Dat meldt Variety na een bekendmaking op donderdag.

Het vervolg, waarvoor het scenario wordt geschreven door Michael Green en Hampton Fancher, speelt zich enkele decennia na het origineel af. Dat kwam uit in 1982 en toonde een dystopisch Los Angeles in 2019. Harrison Ford, die de rol van Rick Deckard speelde in Ridley Scotts origineel, zal deze rol opnieuw vertolken. Scott zelf zal bij de film betrokken zijn als producer, samen met Andrew Kosove en Broderick Johnson.

"We zijn vereerd dat Harrison zich bij ons aansluit samen met Denis Villeneuve, die een uniek talent is, zoals we persoonlijk hebben ervaren met Prisoners," verklaren Kosove en Johnson in een gezamenlijk statement. "Hampton en Michael, met Ridley Scott, hebben een vervolg geschreven dat trouw is aan één van de meest gewaardeerde films aller tijden en we konden ons niet gelukkiger prijzen dan met dit creatieve team."

Villeneuve ontving een Oscarnominatie voor zijn regie van Indendies. Recentelijk regisseerde hij Jake Gyllenhaal in Enemy. Zijn volgende film, Sicario, met Emily Blunt, Josh Brolin en Benicio del Toro, verschijnt in de VS in september.

Speel Fable Legends gratis

Microsoft en LionHead Studio's hebben bekendgemaakt dat Fable Legends Free to Play wordt. Bij het spelen van de game zullen niet alle heroes beschikbaar zijn. Wel kun je tegen betaling heroes permanent unlocken en ook andere objecten in de game kopen.

Fable Legends verschijnt later dit jaar op Windows 10 en Xbox One. De game ondersteunt cross-platform gaming. Het zal ook mogelijk zijn om de game te streamen vanaf een Xbox One naar een Windows 10-apparaat die streaming ondersteunt.

Vermisten na schipbreuk Macau

Een schip met aan boord vermoedelijk illegale immigranten is vrijdag voor de kust van Macau gekapseisd. Vijftien van de negentien opvarenden worden vermist. Dat hebben de regering van Macau en Chinese staatsmedia gezegd.

Aan boord van het schip waren de kapitein, twee bemanningsleden en zestien vermoedelijke immigranten, aldus persbureau Xinhua. In een verklaring zei de regering van Macau dat de scheepvaartautoriteiten in de vroege ochtend een melding kregen dat er een schip was gezonken. Vier mensen wisten zich zwemmend in veiligheid te brengen. De autoriteiten hebben het gekapseisde schip naar een haven gesleept en zijn een zoektocht naar de vermiste opvarenden gestart.

Vorig jaar minder stroomstoringen

Het aantal stroomstoringen is vorig jaar flink gedaald. Een huishouden had in 2014 gemiddeld 20 minuten geen stroom als gevolg van een storing. Een jaar eerder was dit 23 minuten. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde jaarlijkse stroomstoringscijfers van brancheorganisatie Netbeheer Nederland.

Het aantal elektriciteitsstoringen daalde in vergelijking met het vijfjaarlijks gemiddelde met 8 procent. Ook het aantal getroffen klanten nam af met 7 procent evenals de gemiddelde onderbrekingsduur van een stroomstoring (min 10 procent). De betrouwbaarheid van het Nederlandse elektriciteitsnet was het afgelopen jaar 25 procent beter dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Het gemiddelde aantal storingsminuten voor gas is wel toegenomen. In 2013 lag dit nog op 1 minuut en 1 seconde, vorig jaar kwam dit cijfer uit op 3 minuten en 14 seconden. Deze stijging is grotendeels te wijten aan een grote storing in Apeldoorn, waar afgelopen zomer modder en water in de gasbuizen terechtkwamen. De ingewikkelde hersteloperatie duurde enkele weken. Bijna de helft van het totale aantal storingsminuten is hierdoor te verklaren.

De belangrijkste oorzaak van gas- en stroomstoringen is nog steeds graafschade. Op het elektriciteitsnet is 23 procent van alle stroomstoringen hiervan de oorzaak. Een inwendig defect (20 procent) en veroudering of slijtage (17 procent) zijn andere belangrijke oorzaken.

In totaal zijn 8,1 miljoen huishoudens en bedrijven op het Nederlandse elektriciteitsnet aangesloten en 7,1 miljoen huishoudens en bedrijven op het gasnet.

Gary Glitter hoort vonnis voor kindermisbruik

De gevallen glamrocker Gary Glitter hoort vrijdag in Groot-Brittannië hoelang hij achter de tralies verdwijnt. De ex-muzikant werd eerder deze maand schuldig bevonden aan kindermisbruik. Dat zou vooral hebben plaatsgevonden in de jaren zeventig, toen Glitter het hoogtepunt van zijn carrière beleefde.

Paul Gadd, zoals Glitter echt heet, vergreep zich volgens de jury aan een reeks minderjarige meisjes. Hij werd onder meer schuldig bevonden aan een poging tot verkrachting, seks met een meisje jonger dan dertien jaar en vier gevallen van aanranding. Glitter ontkende alles.

De voormalige King of Glam zat al eerder achter de tralies. In 1999 zat hij enkele maanden vast voor het bezit van kinderporno. Later verdween hij twee jaar in een Vietnamese cel voor het misbruiken van twee jonge meisjes. Volgens Britse media is de kans groot dat de bejaarde Glitter sterft in de cel.

Kanye West barst in huilen uit

Toen zijn overleden modeprofessor Louise Wilson ter sprake kwam barstte Kanye West in huilen uit tijdens een interview voor BBC Radio One.

"Ze was de geweldigste professor op een modeopleiding ooit", vertelde West over Wilson die vorig jaar op 52-jarige leeftijd overleed. In het gesprek kwamen zijn ambities als modeontwerper uitgebreid aan de orde en vertelde hij dat Wilson hem stimuleerde om het beste uit hemzelf te halen. Toen de rapper zijn laatste ontmoeting met zijn mentor beschreef kon hij zijn tranen niet meer bedwingen en moest hij het interview onderbreken.

"Dit is me tijdens een interview nog nooit overkomen", vertelde West toen hij na een onderbreking weer plaats nam achter de microfoon. In het gesprek van drie kwartier gaf hij toe dat hij zijn gevoelens vaak wat onhandig onder woorden brengt. "Ik wist helemaal niet hoe te communiceren, vertelt hij als zijn liefde voor Kim Kardashian ter sprake komt. Mijn boodschap was simpel: jouw ei, mijn zaad, we gaan de wereld veranderen. Ik kan me inbeelden dat dat fout klinkt. Ik hou ervan dingen te zeggen die fout klinken."

De emotionele bui bleef nog even hangen en West keerde zich tot Twitter om een paar van zijn foute uitspraken recht te zetten. "Ik wil graag mijn excuses aanbieden aan Beck, sorry Beck, schrijft West nadat hij eerder zei dat Beck zijn Grammy niet had verdiend. Beck moet creatief talent respecteren en zou zijn prijs moeten inleveren bij Beyoncé, stelde hij eerder. "Ook wil ik mijn excuses aanbieden aan Bruno Mars. Ik haatte hem eerder, maar ik respecteer wat hij doet als artiest." West wil zelfs samenwerken met Mars: "Het zou geweldig zijn als Bruno een stuk zingt in 88 Keys dat Puff en ik geproduceerd hebben."

Extra geld voor behoud opleiding ambachten

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) trekt vanaf dit jaar structureel 75 miljoen euro extra uit voor mbo-scholen. Die kunnen daarmee technische en andere kostbare ambachtelijke opleidingen overeind houden en promoten.

Dat schrijft ze vrijdag aan de Tweede Kamer. De kleine specialistische opleidingen hebben het moeilijk. Ze trekken steeds minder studenten, onder meer door onbekendheid, terwijl de kans op een baan in deze ambachten juist goed is. Het gaat bijvoorbeeld om prothesemaker, schoenmaker, restauratiemedewerker en pianotechnicus.

Gouden Mario Amiibo al uitverkocht

De idioterie rondom de Amiibo's van Nintendo gaat weer verder. De goudkleurige Mario-amiibo is in Amerika al volledig uitverkocht. Daar was het een Wallmart-exclusive die 15 dollar kostte, nergens anders verkrijgbaar. Natuurlijk zijn er weer mensen die er een paar ingekocht hebben en nu voor gemiddeld 65 dollar verkopen op internet. Er is al zo'n Mario op eBay gespot van 1500 dollar, bedoeld voor de echt wanhopige verzamelaar die geld teveel heeft.

Nintendo heeft met haar Amiibo's enorme succes, maar kunnen de voorraden van enkele personages niet aangevuld krijgen. In Amerika is er een groot leveringsprobleem, en in Europa lijken er alleen zogenaamde paper-launches te bestaan: van de laatste serie die 20 februari is uitgekomen zijn bijvoorbeeld DeDeDe en Metaknight uit het spel Kirby zo goed als niet gezien in de winkels. Shulk, een personage dat gebruikt kan worden in Xenoblades Chronicles 3DS dat begin april uitkomt is helemaal zeldzaam.

Een Amiibo is een beeldje met een NFC-chip erin, waardoor het kan communiceren met Wii U of 3DS. Enkele spellen maken er gebruik van, zoals Smash Bros. voor 3DS en Wii U, Mario Kart en Hyrule Warriors. Je krijgt vaak items of andere bonussen als je het beeldje in het spel gebruikt, alleen in Smash Bros. train je een Amiibo om met of tegen je te vechten.

Golden Mario Amiibo

Mortal Kombat X krijgt Brutalities

Tijdens de vierde streamavond van Netherrealm Studios zijn de Brutalities geherintroduceerd in Mortal Kombat X. Deze afmakers waren afwezig in het vorige deel, maar nu zijn ze weer terug in volle bloederige glorie.

Niet veel later teaset Ed Boon, een van de bedenkers van Mortal Kombat, een hint naar een volgend personage die vandaag aangekondigd gaat worden. Het ziet er naar uit dat Johnny Cage terug komt. Wie weet is het een dwaalspoor waar Ed Boon erg goed in is, maar een plaatje van een kooi laat weinig aan de verbeelding over.

Mortal Kombat X komt 14 april uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Rechter verkocht examenvragen voor seks

Een Duitse oud-rechter is donderdag tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij voor geld of seks examenvragen aan studenten rechten heeft verkocht. Tegen hem was vijf jaar en drie maanden geëist. De man werkte in die tijd als rechter in Celle, ten noordoosten van Hannover. Hij zat in de commissie die de vragen opstelde.

De rechtbank in Lüneburg oordeelde hem in zes gevallen schuldig. Bij vier studenten zou hij dwang hebben uitgeoefend. In vier andere gevallen werd de oud-rechter schuldig bevonden aan schending van zijn dienstgeheim. De 48-jarige man zou per keer verscheidene duizenden euro's hebben gekregen. Hij heeft bekend. Ook gaf hij toe dat hij een relatie met een van de betrokken studentes had.

De rechter was naar Italië gevlucht, toen hem duidelijk werd dat het Openbaar Ministerie onderzoek naar hem deed. Hij werd vorig jaar april aangehouden in een viersterrenhotel in het centrum van Milaan. De man was daar in het gezelschap van een 26-jarige Roemeense. In zijn hotelkamer bleken een geladen pistool en 30.000 euro te liggen.

Van zeker vijftien studenten is het examen ongeldig verklaard. Zij moeten mogelijk terechtstaan, omdat zij zich hebben laten omkopen. Ongeveer tweehonderd onderzoekers van het ministerie van Justitie hebben onderzocht of de examens van 2000 juristen volgens de regels zijn verlopen.

Extra geld voor veiligheidsdiensten

Het kabinet gaat waarschijnlijk alsnog extra geld vrijmaken voor de veiligheidsdiensten en voor maatregelen om radicalisering en jihadisme te voorkomen. Bronnen rond het kabinet bevestigen dat de ministerraad daar vrijdag over spreekt.

Premier Mark Rutte heeft tot nog toe steeds gezegd dat extra geld voor de veiligheidsdiensten, de politie en de marechaussee niet nodig was. Zodra het kabinet tot de conclusie komt dat het wel nodig is, zal het kabinet onmiddellijk extra budget vrijmaken, zei Rutte telkens.

In de voorstellen die vrijdag in de ministerraad worden besproken, is sprake van een nog beperkte verhoging van de budgetten in dit jaar, maar in de jaren erna loopt het op. Mogelijk tot meer dan 100 miljoen euro structureel extra in 2020.

In de Tweede Kamer pleitte vooral oppositiepartij CDA keer op keer voor meer geld. De oppositie was er niet gerust op dat de diensten voldoende zijn toegerust voor hun werk nu de dreiging van jihadisme en terrorisme is toegenomen. De partijen hoorden dat van medewerkers bij de inlichtingendiensten AIVD en MIVD, de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeesters.

Politie, marechaussee en de veiligheidsdiensten staan extra onder druk sinds de aanslagen begin januari in Parijs. Marechaussees worden ingezet voor de beveiliging van sommige gebouwen, zoals de Tweede Kamer en joodse instellingen, wat elders tot onderbezetting leidt. Ook moeten jihadreizigers die terugkeren uit bijvoorbeeld Syrië hier in de gaten worden gehouden. Dat kost veel mankracht.

Ron Dennis: "Alonso is in orde"

Er is niets mis met de gezondheid van Formule 1-coureur Fernando Alonso, zo heeft McLaren-baas Ron Dennis vanuit Barcelona gemeld. De Spaanjaard crashte vorige week tijdens de tweede wintertest en moest drie nachten in het ziekenhuis doorbrengen. Deze week komt hij uit voorzorg niet in actie.

Dennis maakte duidelijk waarom Alonso langer dan normaal in het ziekenhuis door moest brengen: "Dit is een beslissing die door de artsen is genomen en we staan hier volledig achter. Iedereen die in Engeland woont, weet dat er de laatste maanden veel aandacht is voor hersenletsel als gevolg van ongelukken in de sport. We hebben een paar bizarre ongevallen met grote gevolgen gezien, onder andere in het skiën, ijshockey en rugby. De medische wereld is momenteel erg gefocust op wat er mogelijk kan gebeuren bij een nieuw ongeval en wat er gebeurt als je niet genoeg rust neemt. Om die reden was men extreem voorzichtig met Fernando."

Het leverde afgelopen week veel speculatie op, maar Dennis liet weten dat zijn coureur na onder meer een CT- en een MRI-scan fit is verklaard. "Er is niets wat er op duidt dat hij hersenletsel heeft opgelopen. Hij is helemaal in orde." Wel erkent hij dat Alonso enkele seconden buiten bewustzijn is geweest na het ongeval. Op last van de doktoren komt de Spanjaard daarom deze week niet in actie. De baas van het team uit Woking hoopt dat de coureur er half maart in Australië wel bij kan zijn. "Maar ik ben niet degene die daar over gaat. Hier heeft de FIA een medische keuring voor."

Laatste reviews en specials
special
Logitech Blue Yeti en Yeti X microfoons (Interview)
review
Headliner: NoviNews
preview
The Eternal Cylinder
preview
Plants Versus Zombies: Battle for Neighborville
special
Xbox presentatie op Gamescom: is games streamen de toekomst?
preview
Cris Tales
©FOK.nl e.a.