NAVO-landen snoeien in defensie-uitgaven

Redactie

Een aantal lidstaten van de NAVO steekt in 2015 minder geld in defensie. Dat blijkt uit onderzoek van het European Leadership Network, een in Groot-Brittannië gevestigde denktank.

Groot-Brittannië, Bulgarije, Canada, Duitsland, Hongarije en Italië dringen alle hun militaire uitgaven terug. In Frankrijk blijven de uitgaven op hetzelfde niveau.

"Ondanks de Russische agressie in Oekraïne en de retoriek van NAVO-leiders dat die de Europese veiligheid op zijn kop gooit, lijkt al het bewijsmateriaal erop te wijzen dat alles op dezelfde manier wordt vervolgd", zegt Ian Kearns, directeur van de denktank.

NAVO-leiders beloofden in september meer in defensie te zullen steken. Vorig jaar namen de totale uitgaven door alle lidstaten volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg nog met drie procent af.

De denktank onderzocht veertien van de 28 NAVO-landen waar begrotingsbeslissingen voor 2015 officieel zijn aangekondigd of -plannen zijn gepresenteerd. De Verenigde Staten werden in het onderzoek niet meegenomen. Dat land draagt volgens de denktank 75 procent bij aan de militaire uitgaven van het bondgenootschap.

Zes onderzochte landen - Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen en Roemenië - verhogen hun defensiebudget, hoewel zij volgens de denktank niet uitkomen op de toegezegde twee procent van hun bruto nationaal product. Alleen Estland voldoet aan die eis.