Coca-Cola-flesje bestaat 100 jaar

Het bekende glazen Coca-Cola Contour-flesje bestaat dit jaar honderd jaar. Het iconische flesje is nauwelijks veranderd sinds de eerste dag. De frisdrankfabrikant viert de honderdste verjaardag van het flesje met de tentoonstelling '100 Years in a Bottle' op het hoofdkantoor in Atlanta. Dat maakte Coca-Cola donderdag bekend.

Het flesje groeide uit tot een van de bekendste designiconen in de geschiedenis van de moderne consumptie. Het Coca-Cola-flesje werd voor het eerst gemaakt in 1915 in Terre Haute, Indiana (VS). De daar gevestigde bottelarij The Root Glass Company kreeg de opdracht een flesje te ontwerpen dat 'zo onderscheidend is, dat het op de tast en zelfs in stukjes op de vloer nog meteen herkenbaar is.'

Het flesje zou de wereld veroveren als symbool van vrijheid en geluk, na twee wereldoorlogen en een wereldwijde economische neergang. In 1950 was het Coca-Cola-flesje het eerste commerciële product op de cover van TIME Magazine. Daarna groeide het uit tot wereldwijd design- en cultobject.