Oekraïne belooft terugtrekken zwaar geschut

Redactie

Het Oekraïense leger gaat nu naar eigen zeggen echt het zware geschut terugtrekken uit het oorlogsgebied in het oosten van het land. Een woordvoerder van het leger verzekerde donderdag dat diezelfde dag nog een begin wordt gemaakt met de terugtrekking, een van de bepalingen uit het akkoord van Minsk. Daar zetten de Oekraïense regering en de rebellen twee weken terug hun handtekening onder.

De strijdende partijen spraken destijds af de wapens te laten zwijgen en zwaar wapentuig, zoals raketten en artillerie, van het front weg te halen. De wapenstilstand werd echter niet nageleefd, waarop het leger besloot zich dan ook niet aan de afspraak over zwaar geschut te houden. Volgens de woordvoerder gaat dat nu echter alsnog gebeuren.

Ook de pro-Russische separatisten zeggen dat ze zijn begonnen met terugtrekking van hun artillerie. De terugtrekking ging aan beide zijden wel gepaard met wantrouwige opmerkingen. Het Oekraïense leger waarschuwde dat de terugtrekking "gecorrigeerd" zal worden als de separatisten toch weer gaan schieten.

Leiders van de 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk uitten op hun beurt de vrees dat Oekraïne zich niet aan de afspraken zal houden en de strijd daardoor opnieuw kan oplaaien, meldde het Russische persbureau Sputnik.