FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 februari 2015

Spock met spoed naar ziekenhuis

Leonard Nimoy is donderdag met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt TMZ. De Amerikaanse acteur, die wereldberoemd werd als Spock in de sciencefictionserie Star Trek, had last van hevige pijn op de borst.

Ambulancemedewerkers wilden geen risico nemen met Nimoy (83) en besloten hem zo snel mogelijk door een arts te laten onderzoeken in een ziekenhuis in Los Angeles. TMZ heeft zijn management gevraagd wat hem precies mankeerde, maar de site kreeg tot dusver geen reactie. Ook is niet bekend hoe het nu met hem gaat.

Nimoy is de afgelopen maanden al vaker in het ziekenhuis behandeld. In 2014 onthulde hij aan COPD te lijden, een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. De ziekte zou zijn veroorzaakt doordat hij decennialang heeft gerookt, al heeft hij al zo'n dertig jaar geen sigaret aangeraakt.

Anne van Veen stapt in het huwelijksbootje

Anne van Veen, de dochter van zanger en theatermaker Herman van Veen, is zondag getrouwd. Dat meldt Shownieuws.

Anne (31) gaf haar jawoord aan Han tijdens een plechtigheid in het Herman van Veen Arts Center in Soest. De hele familie was erbij, weet Shownieuws. Babette, de oudere zus van Anne, was getuige.

Op Instagram staat een foto van de huwelijksceremonie. "It was magic! Wat een dag! Getekend een oerblije & vanaf heden getrouwde vrouw! Hatsaa!!", schrijft Anne bij het kiekje.

De schrijfster, theatermaakster en actrice leerde haar kersverse echtgenote twee jaar geleden kennen op een verjaardag. "We hadden meteen een klik", zei ze eind 2014 tegen Weekend.

Woedende Nick Gordon waarschuwt Bobby Brown

Nick Gordon heeft een paar boze berichtjes gestuurd naar Bobby Brown, de vader van zijn vriendin Bobbi Kristina. Dat meldt The Wrap. Hij vindt het niet eerlijk dat hij Bobbi Kristina niet mag bezoeken in het ziekenhuis.

De dochter van Whitney Houston ligt al ruim drie weken in coma in een ziekenhuis in Atlanta, nadat ze bewusteloos was aangetroffen in de badkuip van het huis waar ze samen met Nick woonde. De politie onderzoekt of hij iets met het ongeluk te maken heeft. Nick mag Bobbi Kristina niet zien, omdat hij niet aan bepaalde voorwaarden van Bobby wilde voldoen.

"Van man tot man, ik hou van je dochter", stuurde Nick naar Bobby. "Ik snap niet waarom ik haar niet mag bezoeken. Word eens volwassen. Je dochter zal je haten als ze wakker wordt. Jij kent haar niet eens echt. Wat is haar favoriete kleur? Wat is haar favoriete geur, haar favoriete film, haar lievelingseten? Dat weet je niet. Ik vergeef je hiervoor, maar zij zal dat niet doen."

Gordon, die eerder opzien baarde door te beweren dat hij er met een bezoekje aan het ziekenhuis voor kan zorgen dat Bobbi Kristina ontwaakt uit haar coma, zette een screenshot van het gesprek op Twitter. "Oké, waarschijnlijk komen hier problemen van", schreef hij erbij. Ongeveer een half uur later verwijderde hij de afbeelding. Waarom Nick dat deed, is niet duidelijk.

Ondertussen beklaagde de advocaat van Bobby zich in gesprek met TMZ over het feit dat Nick hem en de politie niet wil vertellen wat zich op 31 januari in zijn ogen precies heeft afgespeeld. "Het lijkt erop dat meneer Gordon niet wil dat de experts of Bobby Brown controleren of zijn versie van de gebeurtenissen klopt."

BREIN richt vizier op Popcorn Time

Tim Kuik en zijn hypocriete clubje BREIN richten, nadat ze meermaals faalden in het offline krijgen en houden van The Pirate Bay en honderden andere torrentsites, hun pijlen op de populaire streamingclient Popcorn Time. In de afgelopen dagen wist BREIN de beheerders van een aantal Nederlandse sites middels dreigementen zover te krijgen hun sites op slot te zetten.

Hoe effectief het verwijderen van een aantal Nederlandse mirrors is in het tegengaan van de populaire dienst moet nog blijken. Zo is popcorn-time.se nog gewoon online en ook popcorntime.io, waar de oorspronkelijke versie is te downloaden, is nog gewoon bereikbaar. Ook een aantal Nederlandse mirrors, zoals popcorn-time-download.nl werkt nog gewoon, wat doet vermoeden dat het persbericht van BREIN weer eens een opgehouden - we willen meer geld want kijk hoe effectief we zijn - bedelhand is naar de entertainmentindustrie.

Popcorn Time (en fork Time4Popcorn) bieden een vergelijkbare on-demand ervaring als diensten als Netflix, maar met een veel uitgebreider aanbod. In Nederland is de dienst sinds enkele maanden officieel illegaal, maar dat heeft vooralsnog niet weten te voorkomen dat deze in Nederland enorme populariteit heeft verworven.

popcorn time
Popcorn Time

'IS heeft moeite nieuwe rekruten te vinden'

De afgelopen maand heeft IS veel minder nieuwe strijders kunnen rekruteren dan in de maand ervoor. En in vergelijking met de hoeveelheid strijders die zich vorige zomer bij terreurgroep IS (Islamitische Staat) aansloten, viel de afgelopen maand helemaal tegen. Dat meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten maandag.

Dat meldde dat sinds 21 januari voor zover bekend zich maar 54 nieuwe strijders hebben aangesloten, tegenover honderden in de maand ervoor. Die cijfers zijn vermoedelijk verre van accuraat en niet te verifiëren, maar staan wel in schril contrast met de 6300 strijders waarvan het Observatorium weet dat die zich aansloten direct na de stichting van het kalifaat in juli 2014.

'IS heeft moeite nieuwe recruten te vinden'
'IS heeft moeite nieuwe rekruten te vinden' (Foto: ANP)

Burgerdoden bij Egyptische aanvallen Libië

Bij de luchtaanvallen die Egypte vorige week uitvoerde in Libië zijn burgers om het leven gekomen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De luchtaanvallen waren vergelding voor de moord op 21 koptische christenen uit Egypte door de Libische tak van terreurbeweging Islamitische Staat.

Volgens Amnesty heeft de Egyptische krijgsmacht niet genoeg voorzorgsmaatregelen getroffen om burgerslachtoffers te voorkomen. Zeker twee raketten troffen dichtbevolkte gebieden in de Libische stad Darna, aldus Amnesty, en kostten aan zeven burgers het leven. De Egyptische president Abdel-Fatah el-Sissi zei zondag dat het leger de aanvallen zorgvuldig voorbereidde. "We hebben dertien doelwitten geraakt. Ze waren zorgvuldig bestudeerd (...) dus niemand moet denken dat we aanvallen uitvoeren op burgers."

Libische IS-strijders namen na de luchtaanvallen wraak met een reeks zelfmoordaanslagen in het oosten van Libië, waarbij zeker veertig mensen om het leven kwamen. "De levens van burgers in Libië lopen gevaar doordat de vergeldingsaanvallen tussen alle partijen steeds verder uit de hand lopen, na de gruwelijke moord op de 21 Egyptische kopten", zei Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty. "Aanvallen waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen strijders en burgers zijn oorlogsmisdaden."

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde vorige week al dat de luchtaanvallen aan zes burgers het leven hadden gekost.

Kabinet reageert eind maart op gasrapport

Het kabinet komt eind maart met een uitgebreide reactie op het bijzonder kritische rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorige week presenteerde over decennia van gaswinning in Groningen. Een woordvoerster van minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat maandag laten weten.

Kamp gaf vorige week al een eerste, korte reactie, maar studeert nu op een uitgebreider antwoord. Kamp verwacht die reeds eind maart namens het kabinet naar de Kamer te kunnen sturen. Het kabinet heeft normaal gesproken zes maanden de tijd om te reageren op een rapport van de OVV. Het is de ambitie om dat nu veel sneller te doen: zo spoedig én zo zorgvuldig mogelijk, aldus Kamp.

'Sylvie Meis wil Hollywood veroveren'

Sylvie Meis droomt van een Hollywood-carrière. Dat meldt de Duitse krant Bild. De presentatrice zou daarover in Los Angeles met castingbureaus en producenten in gesprek zijn.

Sylvie deed zondag voor de Duitse zender RTL verslag van de rode loper bij de Oscars. Ook stond ze op de gastenlijst voor de Independent Spirit Awards in Santa Monica, die zaterdag werden uitgereikt. "Het is altijd een droom van me geweest om hier tijdens het Oscar-seizoen te zijn", vertelt ze.

Het 36-jarige lingeriemodel heeft vroeger in meerdere series gespeeld, waaronder Costa!. "Ik wil dat weer een beetje uitbouwen", laat ze weten. Sylvie had onlangs een rolletje in de Duitse film Sophie. Dat smaakte blijkbaar naar meer. "Daarom tref ik hier een paar castingbureaus en producenten."

Haar werk voor de Duitse televisie komt nog steeds op de eerste plek, benadrukt de ex van voetballer Rafael van der Vaart. Meis zegt al druk bezig te zijn met de voorbereidingen op het dansprogramma Let's Dance, dat zij presenteert.

Mertens pakt rood bij overwinning Napoli

Dries Mertens heeft zich maandag niet bepaald van zijn beste kant laten zien in het duel van Napoli met Sassuolo. De Belgische oud-PSV'er moest aanvankelijk genoegen nemen met een rol als wisselspeler, maar werd 66 minuten toch ingebracht. Vijf minuten later verliet hij het veld in Napels alweer met een rode kaart. Napoli won het duel met tien man wel: 2-0.

Pas na een uur spelen zorgde Duvan Zapata voor de 1-0 voor Napoli. Tien minuten later bediende de Colombiaan zijn Slowaakse ploeggenoot Marek Hamsik voor de 2-0. Mertens schopte vlak daarna Simone Missiroli van achteren neer en kon vertrekken. Jonathan de Guzman mocht tien minuten voor tijd invallen.

Door de zege verkleint Napoli het gat met AS Roma, dat tweede staat, naar drie punten. Roma speelde zondag met 1-1 gelijk bij Hellas Verona.

Federer laat Davis Cup dit jaar links liggen

Roger Federer heeft ervoor gekozen dit jaar helemaal niet in actie te komen in de Davis Cup. De Zwitserse tennisser maakte dat maandag na zijn eerste partij op het ATP-toernooi van Dubai bekend. De landenwedstrijd die hij vorig jaar met Zwitserland won, past dit jaar niet in zijn schema. "Ik heb al zo vaak voor mijn land gespeeld", lichtte Federer zijn beslissing toe. "Ik denk, om eerlijk te zijn, dat ik na de winst van vorig jaar kan doen wat ik wil."

De 33-jarige routinier maakte onlangs al bekend dat hij er van 6 tot en met 8 maart niet bij zou zijn als Zwitserland het in de eerste ronde opneemt tegen België. Stan Wawrinka, de andere Zwitser van naam, ontbreekt in Luik ook. Hij liet het open of hij in de tweede ronde terugkeert in de ploeg.

Giant-Alpecin met vijf Nederlanders in Omloop

Wielerploeg Giant-Alpecin vertrekt met vijf Nederlanders in de Omloop Het Nieuwsblad, de koers waarmee zaterdag het West-Europese wielerseizoen traditioneel wordt geopend. Dat zijn wegkapitein Roy Curvers, Ramon Sinkeldam, Tom Stamsnijder, Albert Timmer en Koen de Kort.

Het team onder leiding van ploegleider Rudi Kemna bestaat verder uit de Belgen Zico Waeytens en Bert de Backer en de Duitser Nikias Arndt. Waeytens eindigde vorig jaar als vijftiende en rijdt voor het eerst op eigen bodem bij zijn nieuwe ploeg.

"We staan niet aan het vertrek met één echte kopman, maar rekenen op het collectief", meldde Kemna maandag.

Bungehuis-overleg levert niets op

Nieuw urenlang overleg over de bezetting van het Bungehuis heeft maandag niets opgeleverd. Dit meldt een studente die aan de vergadering in de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan heeft deelgenomen. Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA), een delegatie van de actievoerders en de burgemeester spraken drie uur met elkaar.

Volgens de studente is het UvA-bestuur op geen enkele manier tegemoet gekomen aan de eisen van de actievoerders. Die overleggen maandagavond of zij alsnog ingaan op het aanbod van het UvA-bestuur om een Festival der Wetenschappen te organiseren over de gang van zaken op de universiteit. Volgens de studente is dat voorstel te vrijblijvend omdat de uitkomsten zonder invloed op het beleid zouden zijn.

Optreden Gaga tijdens Oscars fenomenaal

Een absoluut hoogtepunt in een verder vrij tamme Oscaruitreiking was het eerbetoon aan The Sound of Music, in de vorm van een medley gezongen door Lady Gaga.  Waar je al snel een foute popversie zou verwachten waarbij Lady Gaga zou worden ondergekotst door een derderangs pornoactrice pakte dat iets anders uit en bewijst Gaga andermaal dat ze uit-ste-kend kan zingen.

Enjoy, nu de Academy de video nog niet heeft laten verwijderen.

Kustgemeenten erg geschrokken van windmolens

Een informatiebijeenkomst in maart over windturbines die op zee worden gebouwd, is door het ministerie van Infrastructuur & Milieu afgelast. Dat meldde de gemeente Noordwijk maandag. Raadsleden uit Zandvoort, Noordwijk en Katwijk die waren uitgenodigd, zijn niet van plan vertrouwelijk om te gaan met de informatie die ze daar zouden krijgen. Het ministerie had daar wel om gevraagd.

Volgens de plannen verrijzen voor de Nederlandse kust windturbinevelden met honderden windmolens tot tweehonderd meter hoog. Wethouders die al animatiebeelden te zien kregen, zijn zich volgens de website van de gemeente Noordwijk rot geschrokken. De turbines verpesten in hun ogen het vrije uitzicht over zee.

Zandvoort, Noordwijk en Katwijk willen dat ook Tweede Kamerleden de animatiebeelden gauw te zien krijgen om een oordeel te kunnen vellen.

OM Curaçao looft tipgeld uit in zaak-Wiels

Op Curaçao heeft het Openbaar Ministerie maandag tipgeld uitgeloofd aan degene die kan aangeven waar het geld is gebleven dat is betaald voor de moord op politicus Helmin Wiels. De tipgever krijgt de helft van het bedrag dat uiteindelijk wordt gevonden. Het zou naar verluidt gaan om een half miljoen gulden, ruim 240.000 euro.

In verband met de moord is 37-jarige Elvis K. vorig jaar veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Die straf is vorige week in hoger beroep bevestigd. Volgens het OM, dat bezig is met onderzoek naar de geldstromen rond opdrachtgevers van de moord, heeft K. als uitvoerder maar een klein deel van het totale bedrag ontvangen, naar verluidt 60.000 gulden (ongeveer 29.000 euro).

Twee tussenpersonen zouden een groot deel van het bedrag achter hebben gehouden. Het OM is nu op zoek naar het resterende bedrag en roept daarvoor de hulp van het publiek in, om er achter te komen waar dat geld is gebleven.

Politie vindt 105 kilo harddrugs in woning

De politie heeft zondagavond 105 kilo zware verdovende middelen aangetroffen in een woning aan de Spanjaardstraat in Rotterdam. De harddrugs zaten in diverse zakken verstopt. Een drugshond hielp bij het doorzoeken van de woning.

Het gaat waarschijnlijk om heroïne en/of cocaïne met een aanzienlijke straatwaarde. Op het moment van de politie-inval waren geen mensen in de woning aanwezig. De herkomst van de middelen wordt onderzocht. De politie ging op grond van binnengekomen informatie over tot de inval. De verdovende middelen zijn vernietigd.

Paarse UFO gefilmd in Peru

Eindelijk een keertje geen filmmateriaal dat geschoten is met een Aldi-filmcameraatje, vastgehouden door een parkinsonpatiënt. Deze keer prima beelden van een heuse professionele filmploeg. Tijdens het opnemen van een televisieprogramma in Lima, Peru, is een UFO gespot. Een paarse nog wel.

Renzo Reggiardo, politieker en presentator van het programma Alto al Crimen (vrije vertaling: hoge misdaad), wilde net gaan luisteren naar zijn eigen stem toen er achter hem, boven een bouwplaats, een UFO werd gezien. Reden genoeg voor Renzo om zijn mond te houden en wat beelden te laten maken.

Het zou zomaar de buitenaardse versie van Prince (The Artist Formerly Known as Tafkap) kunnen betreffen: opvallend was namelijk de overheersend paarse kleur van de vliegende schotel. De rechterkant laat meer zwart zien, de linkerkant donkerpaars (Deep Purple, om geheel in stijl te blijven) en het midden een meer volle paarse kleur. Opvallend was ook dat het object tijdens de vlucht leek te krimpen en weer uit te zetten.

Jammer genoeg zijn er geen beelden van hoe de UFO is weggevlogen. Blijkbaar was het Peruaanse geduld op. Het is dus niet duidelijk of het object zachtjes wegging, of als een speer naar een andere locatie 'beamde'.

De Peruaanse UFO-autoriteit onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen.


Purple Plane

Athene presenteert hervormingen dinsdag

De Griekse regering komt dinsdagochtend met een lijst hervormingen die de schuldeisers van het land eisen. Dat heeft een bron bij de regering in Athene gezegd.

De schuldeisers hadden de Grieken eigenlijk tot maandagavond gegeven om met de lijst over de brug te komen, wat betekent dat Athene die deadline met enkele uren zal overschrijden. Volgens de bron worden de bezuinigingsplannen maandagavond nog telefonisch besproken met de ministers van financiën van de eurozone.

Alonso blijft voorlopig nog in ziekenhuis

Fernando Alonso herstelt goed van zijn crash van zondag op het circuit van Barcelona, maar blijft voorlopig toch nog in het ziekenhuis. De renstal McLaren liet maandag weten dat de Spaanse Formule 1-coureur weer praat met zijn familie, vrienden en het ziekenhuispersoneel. Alonso liep door het ongeluk een hersenschudding op.

Volgens McLaren is Alonso zo goed als klaar om het ziekenhuis te verlaten, maar moet hij alleen nog wat beter herstellen van de medicatie die hem zondag werd toegediend. De Spanjaard (33) vloog tijdens de laatste van vier testdagen op het Catalaanse circuit uit de bocht en knalde hard op de vangrail. Ondanks de harde klap was hij wel bij bewustzijn, maar voor de zekerheid werd hij toch met een helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Daar werd een hersenschudding geconstateerd.

Romeinen nu ook boos op James Bond

De inwoners van Rome dreigen hun geduld te verliezen en tonen steeds minder begrip voor de crew van 007. De cast en crew van de nieuwe James Bondfilm Spectre worden niet met open armen ontvangen in de Italiaanse hoofdstad. Ze wekken er woede op.

Daniel Craig en de Italiaanse Bondgirl Monica Bellucci werden vorige week nog hartelijk welkom geheten door de burgemeester van Rome, Ignazio Marino. Maar de volgende dag hadden Engels sprekende beveiligers hun handen vol om boze Italianen in het verkeer de juiste kant op te dirigeren en nieuwsgierige Italianen uit de buurt te houden van de begrafenisscène die werd gedraaid in het museum van de Romeinse beschaving.

Daarna werd een van de drukste verkeersaders in de stad afgesloten om een achtervolging te draaien langs de oevers van de Tiber. Het leidde tot woedende reacties van Italianen. Zij stelden voor de film daarom ongemak te noemen. "Je kunt al deze scènes in een studio nabootsen", klaagt Emanuele Corstrini tegenover The Daily Beast. "Waarom moet je in deze dagen nog een stad als Rome verlammen voor filmopnames?"

Volgens de website moet het ergste nog komen. Voor achtervolgingsscènes worden toeristische trekpleisters afgesloten, waaronder het Piazza Navona en het Vaticaan. Komende week staat er ook nog een nachtelijke achtervolgingsscène op het programma. Sommige ondernemende inwoners hebben al besloten hun appartementen langs de route te verhuren aan paparazzi.

Eerder waren er filmopnames in Oostenrijk en Londen. De crew gaat nog naar Marokko en Mexico. De film komt in november uit in de bioscoop.

Linuxkernel 4.0 aangekondigd

Linus Torvalds heeft de eerder aangekondigde versie 3.20 van de Linuxkernel hernoemd naar versie 4.0. De eerste release-candidate is de afgelopen nacht uitgekomen als Linux 4.0-rc1. De codenaam die deze release heeft gekregen is "Hurr durr I'ma sheep."

De AMD Radeon drivers zijn in deze versie flink verbeterd. Eerst ging het aansturen van de fans niet altijd goed, maar dat is in deze versie opgelost. Daarnaast zijn ook de andere grafische drivers van verbeteringen voorzien.

Een volledige lijst met veranderingen is hier te zien. Deze veranderingen omvatten veel meer dan enkel updates voor de grafische drivers, zoals ondersteuning voor meer randapparatuur en meer types processoren.

Oud-SS'er aangeklaagd voor moord

Het Duitse openbaar ministerie heeft maandag een 94-jarige man aangeklaagd voor 3681 gevallen van medeplichtigheid aan moord. De man, die een sergeant bij de SS was, zou in Auschwitz hebben gewerkt als arts. In die hoedanigheid was hij volgens de aanklager medeplichtig aan de moorden die in 1944 in het kamp werden begaan.

De verdachte behoort tot een groep van dertig personen die volgens federale onderzoekers moet worden vervolgd. De advocaat van de verdachte, wiens naam niet bekendgemaakt is, zei dat er geen bewijzen zijn dat zijn cliënt 'concrete misdaden' heeft begaan.

Dochter Joan Rivers wilde eerbetoon bij Oscars

Melissa Rivers, de dochter van de Amerikaanse comédienne Joan Rivers, vindt het teleurstellend dat tijdens de uitreikingen van de Oscars niet bij de dood van haar moeder is stilgestaan. Dat zeggen ingewijden tegen TMZ.

Na de awardshow in Hollywood beklaagden fans van Joan zich op sociale media over het feit dat zij zondagavond niet werd genoemd tijdens het speciale In Memoriam-gedeelte. Melissa vindt volgens bronnen die dicht bij haar staan, dat haar moeder ook een eerbetoon bij de Oscars had verdiend. Ze zou daar echter geen punt van willen maken en voelt zich naar verluidt gesterkt door de overweldigende steun van de fans.

Joan Rivers was te zien in meerdere films, waaronder The Swimmer en Serial Mom. Ze overleed in september vorig jaar. Tijdens een kijkoperatie aan haar stembanden kregen haar hersenen te weinig zuurstof. Toen Joan daardoor een hartstilstand kreeg, werd ze naar een ziekenhuis gebracht. Enkele dagen later stierf ze.

Flatgebouw Nijmegen zeker 2 maanden op slot

Het woonzorgcomplex in Nijmegen dat vrijdag werd ontruimd na een brand, blijft minimaal twee maanden hermetisch afgesloten. Voor de 94 bewoners van het flatgebouw wordt vervangende huisvesting geregeld. Dat heeft burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag gezegd op een zeer drukbezochte bijeenkomst voor de merendeels oudere bewoners en hun familie.

Delen van het complex zijn zwaarbeschadigd geraakt door een brand, die uitbrak in een cafetaria op de begane grond. Het centrale trappenhuis moet onder andere helemaal worden gerenoveerd; daardoor kan niemand zijn appartement bereiken.

Bij de brand raakten tientallen mensen gewond. Vijftien van hen lagen maandag nog in het ziekenhuis. Een vrouw is in kritieke toestand en een aantal anderen is zwaargewond, aldus Bruls.

De bewoners in de leeftijd van 57 tot 95 jaar mogen dinsdag onder begeleiding een uurtje naar hun woning om daar kostbaarheden en noodzakelijke spullen op te halen. Medewerkers van de stichting Salvage ruimen koelkasten leeg en halen planten weg. Een deel van de flatbewoners gaat tijdelijk in een ingerichte vakantiebungalow bij Nijmegen wonen. Mensen die een ander onderkomen nodig hebben, kunnen via hun verzekering huisraad kopen voor hun tijdelijke woning. Bruls verzekerde maandag dat de gemeente bewoners zonder verzekering zal helpen aan noodzakelijke kleding en meubilair.

De gemeente en Woonzorg Nederland, eigenaar van het gebouw, zijn maandag begonnen met een onderzoek naar het verloop van de brand. "Ik wil zeker weten of de veiligheid in het complex in orde was", aldus Bruls. De politie heeft op alle voordeuren hangsloten aangebracht. Tijdens de renovatie, die wellicht aanzienlijk langer dan twee maanden gaat duren, staan er bewakers rond het gebouw.

Geen drone in EBI

Er heeft met zekerheid geen drone rondgevlogen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Dat heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maandag laten weten na berichten over een drone in de gevangenis.

Ex-crimineel Martin Kok toonde maandag op zijn website beelden van een drone in een gevangenis. Maar volgens een woordvoerder van de DJI gaat het om een inrichting die niet meer in gebruik is.

Het is volgens hem onmogelijk dat een drone zomaar kan rondvliegen in een zwaarbeveiligd cellencomplex en dat die dan ook nog kan worden gefilmd met een mobieltje.

President Maldiven voor rechter

De voormalige Maldivische president Mohamed Nasheed is maandag voor de rechter verschenen. Hij moet terechtstaan voor zijn beslissing om drie jaar geleden een hoge rechter te ontslaan. Nasheed werd zondag gearresteerd en aangeklaagd.

Maandag was de eerste zitting. Nasheed werd door de politie naar de rechtbank gesleurd, omdat hij weigerde mee te werken en journalisten bij de rechtbank te woord wilde staan. De rechters hebben Nasheed drie dagen gegeven om zijn advocaten uit te zoeken. Onder de Maldivische antiterreurwetgeving valt niet alleen terrorisme, maar ook een groot aantal misdaden tegen de staat.

De ex-president kwam strompelend de rechtszaal binnen en zei dat hij was mishandeld door de politie. Agenten zeiden tegen de rechters dat Nasheed het aan zichzelf te danken had, omdat hij had geprobeerd een zitprotest te houden.

Nasheed trad in 2012 af als president na weken van protesten tegen zijn beslissing de hoge rechter Abdulla Mohamed te laten arresteren. Mohamed werd opgepakt kort nadat hij een oppositiepoliticus had vrijgelaten uit de gevangenis. De regering van Nasheed beschuldigde de rechter van politieke vooroordelen en corruptie.

Nasheed was in 2008 de eerste democratisch gekozen leider van de Maldiven. Hij volgde Maumoon Abdul Gayyoom op die dertig jaar lang de scepter had gezwaaid. In 2013 legde Nasheed het af tegen Gayyooms halfbroer Yameen.

Nederland met zestien atleten naar EK indoor

De Nederlandse atletiekploeg die begin maart in Praag meedoet aan de EK indoor, telt zestien atleten. De Atletiekunie maakte maandag de definitieve deelnemerslijst bekend. De vrouwen hebben de overhand in de Oranje-equipe met negen atletes. De Europese kampioenschappen worden van 5 tot en met 8 maart gehouden in de Tsjechische hoofdstad.

Blikvangers in de vrouwenploeg zijn Dafne Schippers, Sifan Hassan en Nadine Broersen. Schippers is dit seizoen de snelste Europese vrouw op de 60 meter sprint (7,09). Dat is ook de enige discipline die ze in Praag afwerkt. Hassan loopt de 3000 meter en de 1500 meter. Ze klokte op laatstgenoemde afstand donderdag in Stockholm 4.00,46 en is daarmee wereldwijd de snelste vrouw van dit seizoen. Broersen werd vorig jaar in het Poolse Sopot wereldkampioen op de vijfkamp.

Huntelaar terug in groepstraining bij Schalke

Klaas-Jan Huntelaar lijkt op tijd fit voor de derby van zijn ploeg Schalke 04 tegen Borussia Dortmund, komende zaterdag in Dortmund. De Nederlandse spits verscheen maandag voor het eerst weer bij de groepstraining, nadat hij vorige week dinsdag geblesseerd was geraakt in de Champions Leaguewedstrijd tegen Real Madrid.

Huntelaar liep in dat duel, dat zijn club met 2-0 verloor, een kneuzing aan een scheenbeen op toen hij hard in botsing kwam met Raphaël Varane. Aanvankelijk werd gevreesd voor een ernstiger kwetsuur, maar het bleef tot een kneuzing beperkt. De Oranje-international kan daardoor waarschijnlijk tegen Dortmund gewoon zijn rentree maken na een schorsing in de competitie van vier wedstrijden.

FNV-leden stemmen in met sociaal plan Brink's

Een ruime meerderheid van de FNV-leden werkzaam bij Brink's heeft ingestemd met het sociaal plan dat de vakbonden vorige week overeenkwamen met de geldtransporteur. Dit maakte vakbond FNV maandag bekend.

Afgelopen vrijdag stemden ook de leden van vakbond CNV al in met het plan. Het verlies van Rabobank en SNS Bank als klanten leidt tot het verdwijnen van ruim 600 van de 1080 banen bij Brink's en de sluiting van de vestigingen in Arnhem, Rotterdam en Zwolle. Ook het hoofdkantoor in Houten zal vrijwel verdwijnen.

In het meest recente voorstel zijn de pensioenrechten voor alle medewerkers veiliggesteld. Ook spraken de bonden van aanzienlijk betere voorzieningen voor de mensen die hun baan verliezen en in de WW terechtkomen.

Wereldrecord Van Rhijn op 100 meter

Marlou van Rhijn heeft maandag tijdens de Fazaa International 2015, een Grand Prix voor paralympische atleten in Dubai, haar wereldrecord op de 100 meter verbeterd. De Noord-Hollandse blade runner finishte in de finale geholpen door een nog net toegestane rugwind (1,8 m/sec) na 12,85 seconden.

Haar mondiale toptijd in de T43/44-klasse stond op 12,96. De olympisch kampioene van Londen, onlangs gecontracteerd door Nike voor een reclamecampagne, liep dat record in juni 2013 in Berlijn. Marlene van Gansewinkel gaf als nummer twee ruim een seconde toe (13,91).

Provincie vindt declaraties Verheijen niet fout

De provincie Limburg zegt dat voormalig VVD-gedeputeerde Mark Verheijen geen onterechte declaraties heeft ingediend. Gedeputeerde Staten van Limburg concluderen dat na extern onderzoek naar tien omstreden declaraties waarover NRC Handelsblad eerder deze maand publiceerde.

De graai-VVD'er zelf denkt weer anders over de tien declaraties en meent dat hij drie keer onterecht heeft gedeclareerd voor een bedrag van 399,90 euro. Verheijen heeft beloofd dat bedrag terug te betalen.

Rotterdam muilkorft agressieve honden

Agressieve honden moeten voortaan in heel de stad Rotterdam worden gemuilkorfd als daar aanleiding toe is. Voorheen gold het muilkorven alleen maar voor een bepaald gebied in de havenstad. Nu geldt die regel stadsbreed, zo is afgesproken in de nota dierenwelzijn.

De Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (dierenwelzijn) zegt met deze nota het welzijn van dieren te verbeteren. Hij wil dierenmishandeling terugdringen. Ook komt er meer aandacht voor het evacueren en het opvangen van huisdieren bij incidenten of een ramp. Er komt binnenkort zelfs een oefening in het opvangen van dieren bij evacuaties.

Uitzending Tros Radar gaat door

De aflevering van het consumentenprogramma Tros Radar met een item over Loterijverlies mag maandagavond worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank in Lelystad maandag bepaald.

Stichting Loterijverlies spande maandag een kort geding aan tegen het Avrotros om een verbod op de uitzending af te dwingen. De belangenorganisatie wilde daarmee voorkomen dat het consumentenprogramma negatieve uitspraken zou doen over de kansen voor deelnemers om geld terug te vorderen bij de Staatsloterij.

De Hoge Raad bepaalde vorige maand dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan. De zaak tegen de Staatsloterij werd aangespannen door Loterijverlies.

Harde kern AS Roma naar Rotterdam

Radicale supporters van AS Roma maken zich volgens de Romeinse politie op om naar Rotterdam te reizen.

De politie in Rome vreest voor wraakacties van Italiaanse supporters na het optreden van Nederlandse hooligans in Rome vorige week. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA maandagmiddag gemeld op gezag van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek.

Onder de meer dan 2400 Italiaanse voetbalfans die donderdag voor de wedstrijd Feyenoord-Roma naar Rotterdam willen komen, zijn diverse radicale groepen. Italiaanse agenten die de supporters in de gaten houden, zijn in hoogste staat van paraatheid gebracht.

VN: Spaanse wetsvoorstellen schenden mensenrechten

Twee wetsvoorstellen die binnenkort in de Spaanse senaat worden behandeld zijn een bedreiging voor mensenrechten en grondwettelijke vrijheden. Dat zeggen experts van de Verenigde Naties.

Als een van de wetsvoorstellen wordt aangenomen zouden protesten bij parlementsgebouwen en 'strategische installaties' voortaan met forse boetes worden bestraft. Maina Kiai, expert bij de VN over het recht op vrije vergadering, zei dat het voorstel 'onnodig en disproportioneel fundamentele vrijheden inperkt, zoals het recht om collectief de vrijheid van meningsuiting te gebruiken'.

Het andere wetsvoorstel is bedoeld om de onmiddellijke uitzetting van Afrikaanse migranten mogelijk te maken als die illegaal een van de Spaanse enclaves in Noord-Afrika betreden. Hierbij zou niet worden gekeken of deze mensen in hun thuisland het risico lopen gemarteld te worden. Daarmee druist het wetsvoorstel in tegen de internationale mensenrechten, aldus de experts.

Bosnië zet stap richting toetreding tot EU

Het Bosnische parlement heeft maandag een hervormingsplan aangenomen dat de weg vrij moet maken voor lidmaatschap van de Europese Unie. De sociale en economische hervormingen maken het mogelijk dat EU-lidstaten een overeenkomst over toetreding van Bosnië ratificeren.

Buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini noemde de goedkeuring van het hervormingsplan een 'historisch keerpunt'. De EU wil volgens haar nu zien dat de hervormingen ook daadwerkelijk worden ingevoerd.

Bosnië probeert zich al jaren aan te sluiten bij de EU, maar dat is tot dusverre nog niet gelukt. Vooral het geruzie tussen de Bosnische, Servische en Kroatische bevolkingsgroepen in het land, die elk een ander beeld hebben van de manier waarop het land moet worden bestuurd, staat toetreding in de weg.

Vrijspraak raadslid na schending ambtsgeheim

Het Heerlense raadslid Roel Leers is maandag door een fout van het Openbaar Ministerie vrijgesproken van schending van zijn ambtsgeheim. Volgens de beschuldigingen had het raadslid geciteerd uit de geheime bijlagen van een raadsvoorstel maar dat klopt niet precies, aldus de uitspraak.

De rechtbank oordeelt dat het raadslid weliswaar zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Maar omdat hij de geheime informatie uit een andere bron had dan het OM beweerde, werd hij vrijgesproken. Er was tegen het raadslid een werkstraf geëist.

Burgemeester Paul Depla van Heerlen deed aangifte omdat het raadslid geheime informatie publiceerde over de (lage) huurprijs die het Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid-Limburg betaalt voor een voormalig CBS-gebouw in Heerlen.

De geheime bijlagen van het raadsvoorstel heeft het raadslid nooit gezien. De informatie over de lage huurprijs had hij van de eigenaar van het gebouw.

Minder zout in Nederlands voedsel

Sommige voedingsmiddelen bevatten tegenwoordig minder zout dan in 2011. Zo is het zoutgehalte in brood nu 21 procent lager dan in 2011. Dat blijkt uit onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag heeft gepubliceerd.

Omdat brood een grote bijdrage levert aan de inname van zout, draagt de daling van het zoutgehalte in deze productcategorie er in belangrijke mate aan bij dat mensen dagelijks minder zout binnenkrijgen. In andere voedingsmiddelen, zoals soepen en vleeswaren, bleef het zoutgehalte gelijk, aldus het RIVM.

Aanleiding voor het onderzoek is een akkoord dat de minister van Volksgezondheid en de brancheorganisaties van de voedingsmiddelenindustrie, detailhandel, horeca en catering begin 2014 hebben getekend. Hierin is afgesproken de gehalten aan zout, vet en suiker in voedingsmiddelen stapsgewijs te verlagen.

Ondertussen luiden kinderartsen de noodklok over te gezond eten. Steeds meer kinderen worden ziek of raken ondervoed door ouders die alleen nog maar gezond eten serveren aan hun kroost.

OM pakt growshops aan

Politie, justitie en gemeenten gaan de strijd aanbinden met growshops die helpen bij de voorbereiding van illegale hennepteelt. Dat is het gevolg van een wijziging van de Opiumwet per 1 maart. Voorbereidingshandelingen voor illegale hennepteelt worden daardoor strafbaar, meldde het Openbaar Ministerie maandag.

Growshops hebben zich volgens het Openbaar Ministerie toegelegd op handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt. Ze leveren voor dat doel bijvoorbeeld lampen, voedingsstoffen en kweekhokken.

Overtreders hangt een maximale gevangenisstraf van drie jaar en een geldboete tot 81.000 euro boven het hoofd.

Zweden bant 'negervink' en 'zigeunervogel'

Zweden is al een tijd bezig met het uitbannen van mogelijk kwetsende benamingen voor producten. Maar nu moeten zelfs de vogels er aan geloven, zo krijgen de 'negervink', 'zigeunervogel' en 'Kafferzeeman' vanaf heden een nieuwe naam toebedeeld.

Voor deze pechvogels is al wel een nieuwe naam verzonnen. Zo gaat de 'negerfink' nu door het leven als 'Negrita' en krijgt de 'zigenarfågel' tegenwoordig de Nederlandse benaming 'hoatzin'. Deze gevederde vriend heeft het sowieso al niet makkelijk met zijn naam, in Suriname krijgt het beestje de naam 'stinkvogel' mee vanwege zijn onwelriekende adem. In het geval van de 'Kafferzeeman' volgt Zweden het voorbeeld van Noorwegen die de naam al eerder wijzigde.

De Zweedse ornithologische vereniging heeft na jaren onderzoek voor het eerst een officiële lijst van vogels samengesteld. Naar aanleiding van deze lijst besloten ze maar gelijk een aantal namen te wijzigen die mogelijk tot controverse zouden kunnen leiden in het politiek correcte Zweden. Eerder ging daar ook al drop in de ban vanwege een mogelijk racistisch uiterlijk.

Vogelspotters zullen waarschijnlijk weinig last krijgen van deze naamsveranderingen. Slechts één van de herbenoemde vogels komt in Zweden zelf voor.

Oscarwinnaar maakt 'schokkende' docu over Zwarte Piet voor CNN

De Amerikaanse filmmaker Ross Williams is bezig om voor CNN een documentaire te maken over wat hij het 'dirty little secret' van Nederland noemt: het verschijnsel Zwarte Piet.

De 41-jarige Williams was afgelopen weekeinde in Amsterdam om de start van de campagne Kick Out Zwarte Piet te filmen. Hoe meer hij zich in Zwarte Piet verdiept, hoe schokkender hij het vindt, aldus Het Parool. Williams won in 2009 een Oscar voor zijn film Music By Prudence, over een gehandicapte muzikante uit Zimbabwe.

"Vorig jaar was ik hier voor het eerst in de sinterklaasperiode en toen ben ik me erin gaan verdiepen. Ik postte foto's van Zwarte Piet op mijn eigen Facebookpagina en vanuit Amerika kreeg ik de ene na de andere geschokte reactie", aldus de documentairemaker tegen de Amsterdamse krant.

Dit moet de wereld weten, zei het hoofd van CNN's filmafdeling vervolgens tegen hem, en bestelde de documentaire. Die zal aan het einde van het jaar uitkomen. Williams zegt dat hij naast tegenstanders ook de voorstanders van Piet aan het woord zal laten.

"Als de wereld deze praktijken ziet, kan dat grote gevolgen hebben voor het toerisme en dus ook voor de economie. En vooral voor de manier waarop naar jullie land gekeken wordt door mensen uit andere landen. Dat beeld van een uiterst progressief land zal moeten worden bijgesteld", zo waarschuwt de filmmaker alvast.

Zo, het moest uiteraard worden gemeld, maar na twee artikelen zo vroeg in het jaar vindt uw nederige verslaggever het, net als vermoedelijk zijn lezers, wel weer even mooi geweest.

NS en ProRail helpen afval te verminderen

De NS en ProRail gaan samen helpen meer afval te scheiden op stations en in de treinen. De afvalberg moet daar op den duur verminderen van in totaal 12000 ton naar 9000 ton per jaar. Daarvan moet 75 procent hergebruikt gaan worden. Om die afspraken te halen hebben beide partijen, samen met staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu, maandag een contract getekend op het Centraal Station in Rotterdam.

Daarnaast moet het project ook leiden tot afvalreductie. Daarvoor worden afspraken gemaakt met onder meer de winkeliers bij de stations. Er komt eerst een proef op de stations Rotterdam, Arnhem, Breda, Tilburg, Eindhoven en Zwolle. Daarna wordt ook op alle andere stations in Nederland gewerkt aan afvalreductie en afvalscheiding. Dat laatste gebeurt via twee kanalen: papier en restafval.

Nooit meer Doutzen in een string...

Het slechtste nieuws van de dag komt uit eigen land. Doutzen Kroes stopt namelijk als lingeriemodel bij Victoria's Secret.

"Doutzen had een lucratieve kans in Europa en die zou haar in conflict hebben gebracht met haar verplichtingen in de Verenigde Staten", meldt Edward Razek van het ondergoedmerk zojuist op Instagram. "We hebben haar op verzoek van haar management ontheven van het contract."

Razek benadrukt dat er geen ruzie tussen de bloedmooie, maar broodmagere Friezin en Victoria's Secret is ontstaan. Doutzens manager Sarah Keller van Paparazzi Models wil het droevige nieuws vandaag nog niet bevestigen.


Nooit meer Doutzen in een string

Sergio Herman is bierambassadeur

Sterrenchef Sergio Herman is maandag door het Belgische Biergenootschap der Lage Landen uitgeroepen tot Beer & Gastronomy Ambassadeur van 2015. Dat meldt Belga.

Het is de bedoeling dat hij de rest van dit jaar de Belgische speciaalbieren en met name het gebruik van die bieren in de gastronomie verder promoot. Herman volgt de in Nederland bekende tv-chef Jeroen Meus op.

Sergio Herman kreeg vorig jaar een eerste Michelinster met zijn nieuwe Antwerpse restaurant The Jane. Daar worden veel biersoorten geserveerd. Herman zegt tegen Belga niet meer om bier heen te kunnen.

Omstreden benefiet via livestream

Het benefietgala met imams in Rijswijk is geannuleerd in zijn oorspronkelijke vorm, maar de Haagse stichting Rohamaa is van plan om het evenement toch te houden en uit te zenden via internet. Dat heeft de stichting bekendgemaakt op haar website.

Het benefietgala stond eigenlijk gepland op 8 maart in Rijswijk. Maar over de imams die zouden spreken ontstond ophef. Ook werd van enkele imams het visum ingetrokken. Rohamaa besloot daarna het evenement te annuleren.

Ook bij het vervangende feest zullen gasten en sprekers zijn, liet de organisatie weten. Wie de sprekers zijn blijft voorlopig een verrassing, aldus Rohamaa.

Koning onthult glazen koets in Haags museum

Koning Willem-Alexander onthult op 16 maart hoe zijn Glazen Koets er nu uitziet. Het voertuig is in de afgelopen vijf jaar grondig opgeknapt. Tussen 17 maart en 21 juni kan het publiek een blik werpen op de koets in het Louwman Museum in Den Haag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag gemeld.

De koets wordt vertoond vanwege de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Op 16 maart 1815 nam Willem I de titel Koning der Nederlanden aan, het begin van het koninkrijk.

Koning Willem I had de Glazen Koets in 1821 besteld. Vijf jaar later werd het donkerblauwe rijtuig geleverd. De Glazen Koets werd onder meer gebruikt bij de bruiloft van prinses Juliana in 1937 en bij het huwelijk van prinses Beatrix in 1966. Koningin Wilhelmina reed op Prinsjesdag vaak in de Glazen Koets naar de Ridderzaal.

FNV: loonoffer terecht van tafel

De rechter heeft het door V&D eenzijdig opgelegde loonoffer terecht van tafel geveegd, zegt vakbond FNV. "Dit is heel goed nieuws voor de V&D'ers, maar ook voor alle werknemers. Er mag door werkgevers niet eenzijdig worden getornd aan loon en andere arbeidsvoorwaarden", aldus bestuurder Niels Suijker van FNV Handel maandag.

Ook FNV-voorzitter Ton Heerts noemt het 'zeer rechtvaardig' dat er niet zomaar een eenzijdig loonoffer kan worden afgedwongen. "De cao beschermt mensen volkomen terecht tegen eenzijdige verslechteringen van werkgevers. Het is heel erg fijn voor de medewerkers van V&D en voor werkend Nederland dat de jongens van het grote geld niet aan het langste eind trekken."

FNV Handel zegt tot op heden geen inzage te hebben gekregen in het reddingsplan dat tussen V&D, SUN Capital, verhuurders en banken tot stand kwam. Suijker: "Uit de media hebben we vernomen dat het loonoffer geen dealbreaker is voor dit plan. We hopen dat V&D het tij inderdaad weet te keren en dat de aanpassing van de winkelformule het warenhuis weer in de zwarte cijfers brengt."

Diablo III-patch 2.2 brengt nieuwe legendary sets

Patch 2.2 voor Diablo III komt spoedig naar de Public Test Realm en brengt enkele interessante toevoegingen met zich mee. Zo zijn er nieuwe level 70 legendary armour sets en redesigns voor bestaande sets beschikbaar.

De nieuwe sets heten Unhallowed Essence, Wrath of the Wastes en Delsere's Magnum Opus voor respectievelijk de Demon Hunter-, Barbarian- en Wizard-class. Blizzard legt verder uit: "Daarnaast herontwerpen we enkele bestaande sets of voegen we bonussen toe, zoals Zunimassa's Haunt, Raiment of a Thousand Storms, Roland's Legacy, Tal Rasha's Elements, Inna's Mantra, Natalya's Vengeance en Immortal King's Call. Het gaat dus om totaal tien nieuwe of revamped speelstijlen om uit te proberen".

Patch 2.2 voegt tevens vijftien nieuwe legendary item powers toe. Voorbeelden zijn de Barbarian's boots die de Avalanche-ability triggeren wanneer je de Ground Stomp-ability gebruikt, en Demon Hunter's gloves die Rain of Vengeance sterker maken.

Voor de volledige lijst van veranderingen, bekijk de updates van patch 2.2.0 op op de Battle.net blog.

Varkenssector wil bredere steun

De Europese Commissie moet met een breder ondersteuningspakket komen voor boeren die door het Russische embargo op Europees varkensvlees met lage prijzen kampen. Dat meldde het Platform Varkensketen (COV, NVV, LTO en Nevedi) maandag in een reactie op de aangekondigde steunmaatregelen.

Europees Commissaris Phil Hogan (Landbouw) zei zondag dat er via opslag een aanzienlijke hoeveelheid vlees uit de markt moet worden gehaald. Daarmee kan de financiële situatie van de boeren worden gestabiliseerd en kan het herstel van de prijzen worden gestimuleerd.

Het Platform is blij met de toezeggingen van Hogan, maar meent dat de voorgestelde regeling onvoldoende is. Eerder pleitten LTO en NVV onder meer voor stimulering van export van varkensvlees naar landen buiten de EU.

Afghanistan: snel gesprekken met Taliban

De Afghaanse regering gaat 'in de nabije toekomst' vredesbesprekingen voeren met de Taliban. Dat heeft de Afghaanse leider Abdullah Abdullah maandag gezegd. Pakistaanse leiders hebben er bij de Taliban op aangedrongen in gesprek te gaan met Kabul.

"Pakistaanse leiders hebben gezegd dat de Taliban maar één optie hebben en dat is vredesbesprekingen met Afghaanse regering, en dat is wat we wilden horen", aldus Abdullah.

Het sluiten van een vredesovereenkomst met de Taliban is een van de belangrijkste doelen voor de Afghaanse president Ashraf Ghani, die in september aantrad.

TenneT is voorbereid op zonsverduistering

De gedeeltelijke zonsverduistering in Noordwest-Europa op vrijdag 20 maart zal naar verwachting een beperkt effect hebben voor ons land. Als het die dag zeer zonnig wordt, kan de verduistering tot een tijdelijk verlies van 500 megawatt aan zonne-energie leiden, ongeveer gelijk aan de capaciteit van een flinke elektriciteitscentrale. Dat maakte netbeheerder TenneT maandag bekend.

TenneT gaf aan dat extra noodvermogen wordt ingekocht om eventuele balansproblemen op het stroomnet te voorkomen. Volgens de netbeheerder kan de verduistering op een zonnige dag in Europa leiden tot een tijdelijk verlies van 34.000 megawatt. Omdat het hele Europese elektriciteitsnet met elkaar is verbonden en de zonsverduistering overal tegelijkertijd plaatsvindt, heeft dit een effect op de gehele Europese elektriciteitsbalans.

De Europese netbeheerders hebben afspraken gemaakt om de balans op het elektriciteitsnet nauwlettend in de gaten te houden. Daarbij kan worden besloten de productie te vergroten of te verminderen om zo de balans te handhaven. De netbeheerders staan voortdurend met elkaar in contact om te helpen waar nodig, aldus TenneT.

'UvA doet loos voorstel aan Bungehuis-bezetters'

Na bemiddeling door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft de Universiteit van Amsterdam een voorstel gedaan aan de bezetters van het Bungehuis. Daarmee zou echter niet worden ingaan op de formele eisen van de studenten.

Donderdag deed de rechtbank uitspraak dat de studenten moesten vertrekken, op straffe van een dwangsom van duizend euro per dag. Dat geld wordt op verschillende manier bijeengeschraapt. Zo is bijvoorbeeld de ladder waarmee studenten door het raam naar binnen en naar buiten gaan aan de ondernemingsraad verkocht. Studentenvereniging ASVA dekt de proceskosten.

In plaats van na de uitspraak een ontruiming op touw te zetten, nodigde Van der Laan studenten en het College van Bestuur zondag uit voor een gesprek in zijn ambtswoning. Daaruit vloeide een voorstel voort van de UvA. Maar er zou volgens een van de bezetters geheel niet op de eisen van de studenten worden ingegaan.

Die eisen zijn onder meer:

  • Meer financiële transparantie
  • Opstappen huidig bestuur en decentralisatie bestuurlijke besluiten
  • Stopzetting fusie tussen betafaculteiten van de UvA en de Vrije Universiteit, en van de hervorming van Geesteswetenschappen
  • Beëindiging van publicatieplicht voor docenten
  • Meer medezeggenschap voor docenten en medewerkers

Directe aanleiding voor de bezetting was overigens een voorstel om het Bungehuis, waar onder meer Letteren zetelt, van de hand te doen aan een hotelbedrijf. Maar eerder ontstond al weerstand om veel van de kleinere Geesteswetenschappen-studies te schrappen en te vervangen door een op Amerikaanse leest geschoeid Liberal Arts-model. De weerstand vloeide vervolgens samen tot verzet tegen het managementsdenken van het UvA-bestuur.

Om 16.00 uur zullen de bezetters reageren op het voorstel van het College van Bestuur van de Uva.

Laatste wildcards Amstel Gold Race vergeven

De Zuid-Afrikaanse wielerploeg MTN-Qhubeka heeft een van de laatste vijf te vergeven wildcards voor de Amstel Gold Race gekregen. Dat heeft koersdirecteur Leo van Vliet maandag bekendgemaakt. De ambitieuze ploeg trok deze winter onder anderen de Australiër Matthew Goss en de Noor Edvald Boasson Hagen aan. De andere uitnodigingen gingen naar de Italiaanse teams Bardiani CSF en Nippo-Vini Fantini, het Poolse CCC Sprandi Polkowice en het Deense Cult Energy Pro Cycling, waarvoor de Duitser Linus Gerdemann rijdt.

Bij CCC zijn twee oud-winnaars van de Limburgse klassieker in dienst: de Italiaan Davide Rebellin en de Duitser Stefan Schumacher. Eerder kregen het Nederlandse Team Roompot en de Belgische ploegen Wanty-Groupe Gobert en Topsport Vlaanderen-Baloise al een wildcard voor de koers, waaraan de zeventien WorldTourteams waaronder LottoNL-Jumbo en Giant-Alpecin automatisch meedoen.

Lachman moet zich bij Jong FC Twente melden

Darryl Lachman maakt voorlopig geen deel uit van de selectie van FC Twente. De club uit Enschede heeft de verdediger maandag teruggezet naar het beloftenelftal. Trainer Alfred Schreuder nam Lachman zondag al niet op in zijn spelersgroep voor de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Hij is ontevreden over de manier waarop de verdediger speelt en traint.

De 25-jarige Lachman maakte afgelopen zomer de overstap van PEC Zwolle naar FC Twente. Hij staat nog tot de zomer van 2017 onder contract bij de huidige nummer acht van de eredivisie.

Parma kan ook spelersbus niet meer betalen

Voetballers van het noodlijdende Parma moeten hun eigen vervoer regelen voor de uitwedstrijd van zondag tegen Genoa. "De club kan de spelersbus niet meer betalen", liet aanvoerder Alessandro Lucarelli maandag weten. "We willen nu met vijf of zes auto's naar de wedstrijd rijden."

Parma, hekkensluiter van de Serie A, kwam zondag voor eigen publiek niet in actie tegen Udinese omdat het geen geld meer heeft voor beveiligers in het stadion. De spelers worden ook al een tijdje niet meer betaald. ,,We zitten in een slechte film, merkt Lucarelli. "We zijn ook al bezig met de vierde voorzitter van dit seizoen."

Parma was in de jaren negentig succesvol met spelers als Fabio Cannavaro, Hernán Crespo, Filippo Inzaghi, Tomas Brolin, Lilian Thuram, Juan Sebastián Verón en Hristo Stoichkov. De club won twee keer de UEFA Cup (1995, 1999) en een keer de Europa Cup 2 (1993).

The Witcher 3 gaat niet voor specs

In een interview met Rashid Sayed heeft Michał Krzemiński van CD Projekt RED een toelichting gegeven op de grafische eisen van The Witcher 3: Wild Hunt. De beslissing om niet te proberen de next gen consoles op 60fps te laten draaien is pas laat genomen.

Heeft CD Projekt RED hun doelen naar beneden bijgesteld voor de consoles? Krzemiński, de senior art producer van The Witcher verklaart, “Wij denken niet zo. Wanneer je de visie hebt om een rpg te creëren die een blijvende indruk achterlaat,  dan denk je niet in termen als ‘resolutie’ of ‘framerate’. Je denkt aan ‘avontuur’, je denkt aan ‘levende werelden’ en alle dingen die je moet kunnen doen in die wereld. Technische aspecten komen op een tweede plan, wat uiteraard niet betekent dat we geen fantastische graphics willen.”

The Witcher 3: Wild Hunt draait op full hd (1080p) met 30 fps op PlayStation 4. De Xbox One heeft een resolutie van 900p met 30 fps. De beperkingen voor de pc worden vooralsnog bepaald door het budget van de gamer.

The Witcher 3: Wild Hunt komt 19 mei uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Verheijen kreeg dubbel salaris

Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) heeft na zijn installatie in 2012 gedurende twee weken ook circa vierduizend euro aan salaris als gedeputeerde van de provincie Limburg ontvangen. Op dat moment kreeg hij tevens een schadeloosstelling als Kamerlid. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.

Op 20 september 2012 werd Verheijen geïnstalleerd als Kamerlid. Vanaf die dag kreeg een salaris van 7.311,56 euro bruto per maand. Op 25 september nam hij ontslag als gedeputeerde. Hij kreeg echter doorbetaald tot 12 oktober.

De provincie Limburg bevestigt de doorbetaling. Die is volgens de provincie gebaseerd op de Provinciewet, die stelt dat het salaris van een gedeputeerde moet worden doorbetaald tot een opvolger is benoemd.

Verheijen zegt naar zijn gevoel niets fout te hebben gedaan.

Verdachte van balkonmoord Enschede vrij

De verdachte van de zogenoemde 'balkonmoord' in Enschede komt dinsdagochtend op vrije voeten. De 38-jarige Peter B. kreeg vorig jaar van de rechtbank negen jaar cel wegens doodslag, omdat hij zijn 17-jarige vriend in Enschede over de balkonreling van hun woning op de derde verdieping zou hebben geduwd tijdens een ruzie.

De verdachte ontkent dat en ging in hoger beroep. Een deskundige zou twijfelen of de duw bewezen is. Het gerechtshof bepaalde maandag dat de man vrijkomt in afwachting van de behandeling van het hoger beroep op 26 mei.

Surveillerende politieagenten ontdekten de 17-jarige jongen 11 januari 2013 rond 02.30 uur onder aan de flat met zijn hoofd in een plas bloed. Terwijl hij in het ziekenhuis om 14.10 uur overleed, meldde de verdachte zich bij de politie met de mededeling dat hij zijn vriend tijdens een ruzie had geduwd. Dat herhaalde hij tegen diverse agenten, totdat hij met een advocaat had gesproken. Daarna beriep hij zich op zijn zwijgrecht en ging vervolgens ontkennen. De rechtbank vond dat de verdachte in het bekennen stellig en eenduidig was, terwijl later bij het ontkennen het verhaal steeds iets anders was.

Trainer schrijft Van der Vaart nog niet af

Trainer Josef Zinnbauer van Hamburger SV heeft nog geen afscheid genomen van Rafael van der Vaart. "Mensen die hem kennen, weten dat hij gaat knokken om terug te komen."

Zinnbauer passeerde Van der Vaart zondag voor het duel met Borussia Mönchengladbach (1-1). "Dat was geen makkelijke beslissing", zei hij. Maar de coach vond dat hij moest ingrijpen na de smadelijke nederlaag tegen Bayern München (8-0). Het lijkt erop dat Van der Vaart, in het bezit van een aflopend contract, op weg naar de uitgang is bij Hamburger SV. Hij presteert niet alleen sportief gezien onvoldoende, maar is met een jaarsalaris van 3,5 miljoen euro ook grootverdiener bij een club die moet bezuinigen.

Zinnbauer liet Van der Vaart maandag met de reserves oefenen, terwijl de basisspelers van het duel met Gladbach aan een uitlooptraining werden onderworpen. De trainer wilde niet vertellen of hij de 109-voudig international zaterdag tegen Eintracht Frankfurt wel een kans geeft.

Eric Corton nieuwe presentator van 't Oog

Eric Corton is de nieuwe vaste presentator van NOS Met het Oog op Morgen op de dinsdagen. Na het vertrek van John Jansen van Galen is het team van presentatoren weer compleet, liet de NOS weten.

Mieke van der Weij verhuist van dinsdag naar zondag en volgt daar John Jansen van Galen op. Op dinsdag komt een plaats vrij voor Eric Corton. Vanaf 10 maart is hij elke week te horen. Sinds 2013 is de 46-jarige Corton invalpresentator.

"Het Oog is natuurlijk een icoon van een programma en om daar onderdeel van te mogen zijn, is niet alleen heel speciaal, maar misschien ook wel een beetje een eer", laat Corton weten in een reactie. Corton is bekend van 3FM-programma's als That's Live en 3voor12 Radio.

Marion van de Wouw, chef van NOS Met het Oog op Morgen, is blij met de nieuwe presentator. "Eric is een mooie aanvulling op het presentatieteam, ook omdat hij een andere achtergrond heeft. Hij heeft een prachtige stem en is een persoonlijkheid achter de microfoon. Dat Eric bij het Oog past weten we omdat hij al twee jaar regelmatig uitzendingen presenteert."

Aanklager wil Mattheij één duel schorsen

De aanklager betaald voetbal wil Jurgen Mattheij van Excelsior voor één duel schorsen voor de rode kaart die hij zondag in het uitduel met Feyenoord kreeg. De verdediger veroorzaakte met een handsbal een strafschop, die Colin Kazim-Richards in staat stelde de achterstand van zijn ploeg te verkleinen (2-1). Feyenoord won met 3-2.

Mattheij en Excelsior hebben tot maandag 15.00 uur de tijd om op het schikkingsvoorstel te reageren. Als ze akkoord gaan, moet de verdediger zondag toekijken als zijn ploeg sc Heerenveen ontvangt.

Merckx: renners moeten niet zeuren

Wielerlegende Eddy Merckx heeft zich boos gemaakt over het gedrag van de renners in de Ronde van Oman. Vanwege de extreme hitte wilde het peloton zaterdag in de vijfde etappe niet verder, onder meer omdat de hitte de kans op klapbanden zou vergroten. "Als je alles te gevaarlijk vindt, dan moet je een andere sport kiezen", oordeelde de Belg die in Oman als koersdirecteur actief was tegenover sportzender Sporza.

Renners als Tom Boonen en Fabian Cancellara wierpen zich zaterdag op als stakingsleiders toen het peloton de voeten aan de grond zette bij temperaturen tot net boven de 40 graden. "Er is niet te koersen, liet Cancellara weten aan Merckx. "Wat als er iemand op zijn hoofd valt, Eddy?", zei Boonen.

Merckx kon geen begrip opbrengen voor die argumenten."Als het regent in Parijs-Roubaix, is het dan ook te gevaarlijk?", vroeg hij zich af. Uiteindelijk gaf Merckx toch toe aan de wens van de renners.

Roemeen aan het roer bij Grolsch

De Roemeen Andrei Haret wordt op 1 april de nieuwe directeur van bierbrouwer Grolsch. Hij volgt de huidige directeur Tom Verhaegen op, die dan aan de slag gaat als Europees commercieel directeur van moederbedrijf SABMiller, zo werd maandag bekendgemaakt.

De 44-jarige Haret is sinds 2010 algemeen directeur van Dreher Brouwerijen in Hongarije. Dat bedrijf is ook eigendom van SABMiller, het Brits-Zuid-Afrikaanse concern dat Grolsch eind 2007 overnam.

Weer meer animo voor botenparade Gay Pride

Voor de botenparade tijdens de Amsterdam Gay Pride hebben zich dit keer 134 boten aangemeld. Tachtig mogen er maar meevaren, dus dat wordt weer loten. Het aantal inschrijvingen ligt iets hoger dan vorig jaar en dat komt volgens de organisatie vast omdat het dit keer de twintigste editie is.

De inschrijving sloot zondag 22 februari. De loting is op 1 maart, zodat de tachtig deelnemers nog een paar maanden de tijd hebben om hun boot op te tuigen.

Vorig jaar begon de botenparade met een eerbetoon aan de slachtoffers van de - toen zeer recente - vliegtuigcrash in Oekraïne. Bijzonder was toen ook de aanwezigheid van een Marokkaanse boot. Conchita Wurst, de Oostenrijkse vrouw-met-baard die vorig jaar het Eurovisiesongfestival won, was ook van de partij.

Koning tegen prinsesje: 'Ja, je vindt het leuk'

Koning Willem-Alexander heeft maandagmorgen in Lech met zijn gezin en prinses Beatrix traditioneel kort geposeerd voor de Nederlandse en internationale media. De belangstelling voor de fotosessie was minder dan in voorgaande jaren. Dat maakte het fotomoment voor de Oranjes meteen meer ontspannen, al moest de koning zijn dochters aanmoedigen toch vooral te lachen en naar de camera's te kijken. "Ja, je vindt het leuk", zei hij tegen prinses Alexia.

Prinses Beatrix had dit weekeinde besloten ook aan de sessie deel te nemen. Goedlachs liet ze zich de toegeroepen aanwijzingen van de fotografen welgevallen. Op het moment dat de kleindochters hun skikunsten gingen vertonen, haakte Beatrix af.

Platina film voor Michiel de Ruyter

Ruim vierhonderdduizend mensen hebben al de epische avonturenfilm Michiel de Ruyter in de bioscoop gezien. Acteur Frank Lammers is daarom verrast met de platina film, meldt het Nederlands Film Festival. In de admiraliteitskamer van het VOC-schip Amsterdam nam Frank Lammers de prijs in ontvangst.

De film Michiel de Ruyter kwam op 29 januari uit en staat inmiddels op de tweede plaats in de lijst van best bezochte bioscoopfilms. Het epos gaat over één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis.

Frank Lammers speelt de titelrol. Ook worden er rollen vertolkt door Barry Atsma, Egbert-Jan Weeber, Sanne Langelaar, Hajo Bruins en Rutger Hauer. Ook Lammers dochter Isa speelt als dochter van Michiel de Ruyter een rol in de film.

Grieken komen maandag met hervormingsplannen

De Griekse regering stuurt de andere eurolanden maandag zoals beloofd een overzicht van de hervormingen die ervoor moeten zorgen dat de noodleningen aan Griekenland kunnen worden verlengd. Dat zei een woordvoerder van de regering maandag op de Griekse televisie.

De ministers van Financiën van de eurolanden besloten vrijdag het steunprogramma voor de Grieken met vier maanden te verlengen, onder de voorwaarde dat Griekenland uiterlijk maandag laat weten met welke hervormingen het land aan de eisen voor de leningen denkt te kunnen voldoen. De experts van de Europese Commissie, het IMF en de ECB zullen die voorstellen beoordelen.

Griekse media meldden zondag dat de lijst met voorstellen al was ingestuurd. Dat is volgens de woordvoerder niet het geval.

Oklahoma wint ook zonder vedette Durant

De basketballers van Oklahoma City Thunder hebben het gemis van de geblesseerde Kevin Durant goed opgevangen. Zonder de sterspeler wonnen ze zondag (plaatselijke tijd) ruim van Denver Nuggets (119-94). Russell Westbrook was goed voor 21 punten en 17 assists. Enes Kanter, de vervanger van Durant, tekende voor twintig punten en twaalf rebounds.

Atlanta Hawks nam pas in het derde quarter afstand van Milwaukee Bucks (97-86). Na een gelijke stand van 64-64 was vooral Paul Millsap op dreef. Hij maakte 23 punten voor de koploper van de Eastern Conference. Zijn ploeggenoot Kyle Krover bewaarde negen van zijn twaalf punten voor de slotfase.

Boston Celtics leed op bezoek bij LA Lakers de derde nederlaag in vier duels. De zeventienvoudig kampioen van de NBA ging onderuit in extra tijd (118-111).

Overige uitslagen
New York Knicks - Cleveland Cavaliers 83-101
Detroit Pistons - Washington Wizards 106-89
Indiana Pacers - Golden State Warriors 104-98
Orlando Magic - Philadelphia 76ers 103-98
Dallas Mavericks - Charlotte Hornets 92-81
Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 92-98

Rechter: V&D mag lonen niet verlagen

V&D mag de lonen van de leden van FNV en CNV onder zijn vijfduizend warenhuiswerknemers niet verlagen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam maandag beslist.

De rechter deed uitspraak in het kort geding dat de vakbonden FNV en CNV tegen V&D hadden aangespannen om de salarisverlaging tegen te houden.

Volgens V&D is het nodig de lonen met 5,8 procent te verlagen als sluitstuk van het reddingsplan om het noodlijdende concern overeind te houden. Het 127 jaar oude winkelbedrijf draait al twintig jaar met verlies.

De advocaat van V&D betoogde vorige week tijdens de behandeling van de zaak dat de onderneming weer in de gevarenzone terecht zou komen als door de loonsverlaging een streep zou worden gezet. Het akkoord met onder anderen de verhuurders van de winkelpanden over verlaging van de huren zou dan op losse schroeven komen te staan.

Update 13.20 uur: V&D gaat in hoger beroep tegen uitspraak
V&D gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter in Amsterdam over het gevraagde loonoffer. Dit liet de warenhuisketen maandag meteen na de uitspraak weten.

"V&D is ervan overtuigd dat gezien de huidige bedrijfs- en marktomstandigheden de voorgenomen loonmaatregelen noodzakelijk zijn. Dit is nodig om te concurreren met de nieuwe spelers in de markt en waarmee we een toekomst kunnen bieden aan onze medewerkers", aldus topman Don Roach.

Loterijverlies sleept Radar voor de rechter

Stichting Loterijverlies heeft een kort geding aangespannen tegen Tros Radar over een programma dat maandagavond wordt uitgezonden. De belangenorganisatie wil daarmee voorkomen dat het consumentenprogramma negatieve uitspraken doet over de kansen voor deelnemers om geld terug te vorderen bij de Staatsloterij.

Volgens Ferdy Roet, jurist bij Loterijverlies, zal Radar beweren dat er een kleine kans is dat deelnemers hun deelnamegeld terugzien. "Wij willen niet dat dergelijke onzin wordt verkondigd", aldus Roet. De zaak dient maandag om 15.15 uur voor de rechtbank in Lelystad.

De Hoge Raad bepaalde vorige maand dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan.

Tunnels zitten vol mankementen

Het onderhoud aan de Velser-, Wijker-, Zeeburger-, en Schipholtunnel laat ernstig te wensen over. Dat blijkt uit inspectierapporten in het bezit van Eenvandaag en RTV Noord-Holland.

Brandmeldings- en brandblusinstallaties werken niet, camera- en omroepinstallaties zijn stuk en vluchtwegen zijn lek waardoor er bij brand rook in de vluchttunnel kan komen. In totaal gaat het om tientallen gebreken in de vier rijkstunnels. Het onderhoud zou geen prioriteit hebben.

"Elk gebrek op zich is voldoende om een relatief klein ongeluk te laten ontaarden in een catastrofe", zegt een veiligheidsdeskundige.

Rijkswaterstaat verklaart in een reactie: "Wat wij met die inspectierapporten doen, is kijken wat er de komende jaren aan onderhoud moet plaatsvinden. Als daar zaken uit blijken die direct moeten worden opgepakt, dan wordt dit direct gedaan." De dienst ontkent dat er achterstallig onderhoud is.

Maker kernreactoren voorziet fors verlies

Het Franse industrieconcern Areva, dat onder meer kernreactoren maakt, kampt nog altijd met grote verliezen. Het bedrijf eindigde vorig jaar al vijfhonderd miljoen euro in de min en verwacht dat het tekort dit boekjaar tien keer hoger zal uitvallen. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Areva geeft als reden voor het financiële gat van vijf miljard euro onder meer de afschrijvingen op nucleaire projecten in Finland. Ook zette het bedrijf geld opzij om tegenvallers op te vangen vanwege ondermaatse prestaties op het gebied van hernieuwbare energie.

Areva dat begin maart de jaarcijfers presenteert, zal voor het vierde jaar op rij in de rode cijfers belanden. Het meldde in november al dat het zijn financiële doelstelling voor 2015 en 2016 loslaat, nu de vraag naar kernenergie tanende is. De totale schuld van Areva bedroeg destijds circa zeven miljard euro.

Ex-Bondsdaglid voor rechter om kinderporno

Het voormalige Duitse Bondsdaglid Sebastian Edathy moet maandag voor de rechter verschijnen. Hij wordt beschuldigd van het bezit van kinderporno. Hij zou foto's en video's op de laptop hebben staan die hij voor zijn werk gebruikte.

Als Edathy schuldig wordt bevonden kan hij een maximale celstraf van twee jaar krijgen. Het kan echter ook dat hij slechts een boete krijgt.

De 45-jarige Edathy werd gezien als een rijzende ster binnen de sociaaldemocratische SPD. Vorig jaar februari trad hij af als Bondsdaglid. Enkele dagen later doorzocht de politie zijn huis en kantoor. Nog altijd is niet duidelijk of Edathy vantevoren getipt werd over de politie-operatie.

Edathy zelf ontkent in alle toonaarden iets verkeerd te hebben gedaan.

Egypte stelt proces Al-Jazeera-journalisten uit

Het nieuwe proces tegen twee journalisten van Al-Jazeera in Egypte is uitgesteld tot 8 maart. Dat heeft een Egyptische rechter maandag bepaald na een korte hoorzitting.

Mohamed Fahmy en Baher Mohammed kwamen eerder deze maand op vrije voeten in afwachting van hun nieuwe proces. Ze moeten zich wel elke dag melden op het politiebureau.

De twee journalisten werden in december 2013 opgepakt en worden ervan beschuldigd onderdeel te zijn van een terreurorganisatie. Ze zouden beeldmateriaal hebben vervalst en zo de Egyptische nationale veiligheid hebben ondermijnd.

De mannen werden in eerste insantie veroordeeld tot respectievelijk zeven en tien jaar celstraf. Het Egyptische Hof van Cassatie bepaalde echter dat het proces over moest, omdat de rechten van de twee journalisten waren geschonden.

'Baga nog altijd in handen Boko Haram'

De Nigeriaanse stad Baga is nog altijd in handen van Boko Haram. Dat heeft de beweging maandag op Twitter laten weten. Vrijdag nog zei het Nigeriaanse ministerie van defensie dat Baga was heroverd op de moslimextremisten door militairen uit Nigeria en buurland Tsjaad.

"Baga is nog steeds in handen van de strijders en elke bewering van het regime dat ze de stad hebben ingenomen is de gebruikelijke leugen", aldus een bericht van de extremisten op Twitter. Verslaggevers van AP proberen na te gaan hoe de situatie in de stad is, waar de extremisten in januari naar verluidt honderden mensen hebben vermoord. De moslimextremisten voeren ondertussen het aantal aanslagen in het noordoosten van Nigeria op. Bij die aanslagen zijn al tientallen burgers om het leven gekomen.

De Nigeriaanse regering hoopt dat het leger voldoende terreinwinst boekt om de presidentsverkiezingen van 28 maart door te laten gaan. Boko Haram heeft gedreigd de stembusgang te verstoren door stembureaus aan te vallen. Democratie is volgens Boko Haram een corrupt westers concept.

Primark ziet omzet oplopen

Modeketen Primark heeft de omzet dit boekjaar flink zien oplopen. Dat meldde moederbedrijf Associated British Foods (ABF) maandag in een tussentijds handelsbericht.

ABF voorziet voor Primark een totale omzetstijging van 12 procent in dit boekjaar, dat zaterdag wordt afgesloten, in vergelijking met een jaar eerder. Die stijging is onder meer te danken aan het grote aantal extra winkels dat dit jaar werd geopend. Het totale vloeroppervlak van de winkels werd daardoor met 11 procent uitgebreid.

Ondanks de goede cijfers van Primark voorziet moederbedrijf ABF, dat ook actief is in de kruideniers- en suikersector, voor heel 2014 een klein verlies in vergelijking met een jaar eerder. De populariteit van Primark compenseert onder meer het negatieve effect van lage suikerprijzen. ABF publiceert de jaarcijfers op 21 april.

Apple investeert in twee Europese datacenters

Apple gaat 1,7 miljard euro steken in de bouw en exploitatie van twee Europese datacenters. Dat maakte het Amerikaanse technologieconcern maandag bekend. De twee gebouwen komen in Ierland en Denemarken.

Volgens Apple betekent de investering de grootste in de geschiedenis van Apple in Europa tot nu toe. Het bedrijf volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Amazon en Microsoft die ook al in datacenters op het Europese continent investeerden.

Apple wil de twee centers gebruiken voor het aanbieden van onlinediensten, zoals de iTunes Store, de App Store en iMessage. De twee nieuwe datacenters, beide ruim 165 duizend vierkante meter groot, worden naar verwachting in 2017 in bedrijf genomen.

Terugtrekking wapens Oekraïne onmogelijk door geweld

Voortdurende aanvallen van rebellen zorgen ervoor dat het terugtrekken van zware wapens van het front in het oosten van Oekraïne vertraging oploopt. Dat heeft het Oekraïense leger maandag gezegd.

Volgens het vredesakkoord dat op 12 februari werd gesloten moeten beide partijen hun zware wapens verplaatsen om zo een bufferzone te creëren.

Zondag maakte het leger bekend een begin te maken met de terugtrekking, maar maandag liet het leger weten pas te beginnen met de terugtrekking als de aanvallen van rebellen volledig gestopt zijn. In de nacht van zondag op maandag hadden er twee artillerieaanvallen plaats. Dat is weliswaar een stuk minder dan de afgelopen dagen, maar 'zo lang het beschieten van posities van het Oekraïense leger doorgaat, is het niet mogelijk om te praten over een terugtrekking'.

Nijmeegse vrouw mogelijk slachtoffer misdrijf

De Nijmeegse recherche houdt er volgens een woordvoerder ernstig rekening mee dat de 21-jarige Mariska Peters uit die stad door een misdrijf om het leven is gekomen. Dat was maandagmorgen echter nog niet met zekerheid vastgesteld. Speurhonden vonden zondag het lichaam van de vrouw in een natuurgebied bij Nijmegen.

De vrouw verdween op 9 februari. Vorige week zette de politie een team op de zaak, nadat in de auto van de vrouw verdachte sporen waren gevonden. Aan de hand van telefoongegevens bepaalde de politie een gebied waar voor het laatst een levensteken van de vrouw werd waargenomen.

"Sinds donderdag hebben we onder andere met honden en sonarapparatuur het Maas-Waalkanaal in Nijmegen afgezocht. We waren nog niet toegekomen aan een speurtocht in de Hatertse Vennen. Daarom waren we blij met de hulp van particuliere speurhondenteams", aldus de politiewoordvoerder. De recherche wees een zoekgebied aan, waar de honden binnen een kwartier het lichaam van de Nijmeegse vonden.

De politie werkt met 25 rechercheurs aan de zaak.

Commando Patriotmissie in de bloemetjes gezet

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando krijgt een legeronderscheiding voor het optreden tijdens de Patriotmissie in Turkije. Dat meldt het ministerie van Defensie maandag.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif reikt het commando donderdag het Bronzen Schild uit bij de Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel.

De Nederlandse militairen hebben met het Patriotsysteem de miljoenenstad Adana beschermd tegen mogelijke aanvallen vanuit Syrië. "Door de hoge mate van inzet, motivatie en flexibiliteit van het personeel en met steun vanuit het thuisfront, heeft de eenheid zijn opdracht 24/7 waar gemaakt in Zuid-Turkije. Deze missie heeft veel van het materieel, personeel en thuisfront gevraagd", vinden ze bij Defensie.

Het schild is volgens Defensie de hoogste groepswaardering binnen de landmacht 'en wordt alleen bij hoge uitzondering gegeven'.

Na ruim zestig jaar identificatie watersnoodramp

Na meer dan zestig jaar is een slachtoffer van de Watersnoodramp van 1953 geïdentificeerd. Het gaat om een tijdens de ramp 41-jarige omgekomen vrouw uit Kruiningen, meldt de politie maandag.

De vrouw lag als onbekende begraven in Yerseke (gemeente Reimerswaal). In 2013 groef de politie haar resten op om dna af te nemen. Haar nu 77-jarige zoon uit Wezep, had dna beschikbaar gesteld voor verwantschapsonderzoek. Daardoor kon de identiteit van de vrouw alsnog worden vastgesteld.

In 2013 groef de politie met medewerking van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) 29 onbekende slachtoffers op. Deze opgravingen maken deel uit van een landelijk project waarmee de politie met nieuwe technieken onbekende doden die voor 2010 zijn begraven, wil identificeren.

Explosie bij woning Iraanse ambassadeur in Libië

De woning van de Iraanse ambassadeur in de Libische hoofdstad Tripoli is zondag licht beschadigd bij een explosie. De ambassadeur was niet in het land en er vielen geen gewonden, zei een Libische veiligheidsfunctionaris.

Het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken sprak van een 'terroristische' aanslag en riep de politieke rivalen in Libië op een regering van nationale eenheid te vormen om het land niet verder in chaos te laten vervallen.

De verantwoordelijkheid voor de explosie werd opgeëist door de Libische tak van de groep Islamitische Staat.

Frans vliegdekschip aangekomen in Perzische Golf

Frankrijk heeft het vliegdekschip Charles de Gaulle naar de Perzische Golf gestuurd ter versteviging van de militaire operatie tegen strijders van de extremistische beweging Islamitische Staat in Irak. De Franse president François Hollande had kort na de aanslagen in Parijs al bekendgemaakt het schip naar het Midden-Oosten te sturen.

Maandag beginnen gevechtsvliegtuigen met hun operaties vanaf het vliegdekschip. Ook brengt de Franse minister van defensie Jean-Yves Le Drian een bezoek aan het schip. Frankrijk is een van de actiefste deelnemers aan de door de Verenigde Staten geleide missie tegen IS in Irak. Geregeld voert de Franse luchtmacht aanvallen uit.

In totaal zijn aan boord van de Charles de Gaulle zo'n tweeduizend militairen. Het schip wordt vergezeld door een onderzeeër en een fregat. Ook een Brits fregat vaart in de buurt.

20 Noorse moslims maken 'vredesring' om synagoge

Meer dan duizend moslims hebben zaterdag een menselijke 'vredesring' rond de enige nog functionerende synagoge in de hoofdstad Oslo hervormd. Zij wilden daarmee laten zien dat zij de ongeveer duizend Joden in Noorwegen beschermen en hun solidariteit uitdrukken met de Joodse gemeenschap in Noorwegen. Een groep jonge moslims had tot de actie opgeroepen na de twee terreuraanslagen in Kopenhagen vorig weekeinde.

De deelnemers stonden hand in hand om het gebedsgebouw. Op Facebook hadden zich ongeveer 1800 mensen voor deelname aangemeld. "Iedereen is mens en wij zijn hier om dat te laten zien", zei Zeeshan Abdullah, een van de initiatiefnemers, tegen de mensen die de smalle straat rond de synagoge vulden.

Bij de aanslagen op een synagoge en een cultureel centrum annex café in Kopenhagen kwamen twee mensen om. Enkele uren na de aanslag op de synagoge schoot de politie de dader dood.

Update

Uit diverse foto's blijkt dat er niet ruim 1000 maar ongeveer 20  mensen een 'ring' vormden. 

Noorse moslims maken'vredesring' om synagoge
Noorse moslims maken'vredesring' om synagoge (Foto: ANP)

Bajesdeal met Noorwegen rond

De komst van Noorse gevangen naar Nederlandse cellen is helemaal rond. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven tekent maandag 2 maart een verdrag met de Noorse minister van Justitie Anders Anundsen.

Nederland kampt met een overschot aan cellen, Noorwegen met een tekort. Noorwegen en Nederland zijn overeengekomen dat 242 Noorse gedetineerden worden vastgezet in de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. Nederland heeft ook al Belgische veroordeelden ondergebracht in Tilburg.

Concertgebouworkest speelt op Lowlands

De organisatie van Lowlands heeft 22 nieuwe acts bekendgemaakt die tussen 21 tot en met 23 augustus te zien zijn op het meerdaagse festival in Flevoland. Opvallend is de vermelding van het Concertgebouworkest, dat met 120 man te zien zal zijn.

De eerder bekendgemaakte artiesten zijn onder anderen The Chemical Brothers en Ben Howard. Maandag werden daar onder meer Interpol, Tame Impala en Kodaline aan toegevoegd. De volledige lijst met optredende artiesten is te vinden op de site van Lowlands. Nieuwe namen worden er de komende tijd aan toegevoegd.

Het festival verwacht ongeveer vijftigduizend liefhebbers van muziek en theater die naar hun favoriete bandjes komen kijken.

Straf Thaise activisten om majesteitsschennis

Twee Thaise theateractivisten zijn maandag tot elk 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens belediging van de monarchie. De twintigers waren betrokken bij de productie van een toneelstuk over een fictieve vorst en diens adviseur. Het stuk werd in 2013 aan de Thammasat-universiteit in Bangkok opgevoerd ter gelegenheid van een studentenopstand veertig jaar geleden.

Thailand heeft 's werelds strengste wetgeving tegen majesteitsschennis, met gevangenisstraffen van drie tot vijftien jaar voor het belasteren, beledigen of bedreigen van de monarchie. Iedereen kan een klacht wegens majesteitsschennis indienen bij de politie, een middel dat vaak wordt gebruikt om politieke tegenstanders te intimideren.

De betrokken theateractivisten zitten al sinds augustus in hechtenis. Verzoeken om op borgtocht te worden vrijgelaten zijn door de rechtbank in Bangkok meermalen afgewezen. De twee verklaarden in december schuldig te zijn aan de aanklacht en volgens hun advocaat gaan zij waarschijnlijk niet in beroep tegen hun veroordeling.

Verdediging van de monarchie is een prioriteit van de Thaise regering die na een militaire staatsgreep in mei werd geïnstalleerd. De regering wil stabiliteit garanderen nu het einde nadert van het koningschap van de 87-jarige Bhumibol Adulyadej.

Mugspecial in Stadsschouwburg Amsterdam

Theatergezelschap mugmetdegoudentand staat begin mei een lang weekend centraal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. De Mug - de groep van Marcel Musters, Joan Nederlof en Lineke Rijxman - bestaat dertig jaar en stond nooit eerder op dat podium.

De Stadsschouwburg organiseert vaker specials rond gezelschappen. Dit keer is het de beurt aan mugmetdegoudentand omdat de groep 'al vele jaren kwalitatief, hoogstaand theater maakt', vindt theaterprogrammeur René van der Pluijm. Tijdens het Mugweekend bestaat het programma onder meer uit de voorstellingen Smoeder (een theatrale lezing met Brabantse koffietafel), Hannah en Martin (een liefdesrelatie), Superkapitalisten (financiële wereld) en Meepesaant (met Marc-Marie Huijbregt over mannen, en kwalen). Ook komt Kunsthart aan bod, waarin de personages Wim Pijbes, de vrouw van Armin van Buuren en Mark Rutte zich afvragen of de Nederlander eigenlijk nog wel hart heeft voor kunst.

Verder wordt de tv-serie Hertenkamp, eind jaren negentig populair, getoond.

Activist Egypte krijgt vijf jaar in nieuw proces

Een Egyptische rechtbank heeft de bekende activist Alaa Abdel-Fattah in een nieuw proces tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Abdel-Fattah had eerder vijftien jaar gekregen voor zijn deelname aan een ongeautoriseerd protest en mishandeling van een politieagent.

In de rechtszaal brak tumult uit toen het vonnis werd voorgelezen. Sommigen riepen 'weg met de onderdrukking' en op de publieke tribune viel iemand flauw. Uiteindelijk gelastte de politie iedereen de zaal te verlaten.

Abdel-Fattah is een prominente blogger en criticus van de regering. De aanklachten tegen hem zijn voornamelijk gebaseerd op een wet die protestdemonstraties zonder voorafgaande toestemming van de overheid verbiedt. De maatregel werd ingevoerd nadat het leger de islamistische president Mohammed Morsi in 2013 had afgezet. Volgens activisten en mensenrechtengroepen wordt de wet gebruikt om iedere kritiek te smoren.

Abdel-Fattah heeft zijn proces, waarin nog negentien anderen terechtstaan en vijf bij verstek worden berecht, een farce genoemd. Hij is uit protest in hongerstaking gegaan. Ahmed Abdel-Rahman, een medebeklaagde van Abdel-Fattah, kreeg eveneens vijf jaar gevangenisstraf. De overige beklaagden kregen straffen van drie jaar.

Vertrouwen ondernemers neemt licht af

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in februari licht gedaald. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Het vertrouwen nam voor de tweede achtereenvolgende maand af. In februari werd de daling vooral veroorzaakt door een minder positief oordeel over de orderportefeuille van de ondernemers.

De index waarmee het CBS het vertrouwen meet, zakte van 2,8 naar twee. Daarmee ligt het producentenvertrouwen nog altijd ruim boven het langjarig gemiddelde van 0,5.

Bijna alle vrouwen zijn varkens!

Het is een Brits onderzoek dus we houden een slag om de arm, maar het is nu eindelijk bewezen: vrouwen zijn varkens. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat maar liefst vier op de vijf vrouwen niet dagelijks onder de douche gaat. En een derde wacht zelfs drie dagen om weer eens een vochtig lapje tussen hun mossel te halen.

De schokkende cijfers blijken uit een marktonderzoek van Flint + Flint. De zeepfabrikant heeft hiervoor maar liefst 2.021 vrouwen het hemd van het lijf gevraagd. Met verbijsterende uitkomsten als resultaat.

Zo zegt slechts 21 procent van de vrouwen dagelijks een bad te nemen of onder de douche te gaan. En maar liefst 33 procent van de dames is helemaal een ransaap. Zij halen slechts eenmaal in de drie dagen een lapje over hun gezicht en lichaam, laat staan dat ze in de tussentijd onder de douche gaan.

Als voornaamste reden voor hun ranzige gedrag werd 'te weinig tijd' genoemd. De meeste vrouwen zeggen wel schoner te willen leven, maar zijn naar eigen zeggen te moe om te douchen of in bad te gaan.

Exclusieve screening van De Masters

Aanstaande zaterdag, 28 februari, organiseert Dutch FilmWorks een exclusieve screening van de film De Masters en zij willen FOK!kers de kans bieden daarbij aanwezig te zijn.

Filmposter De Masters

Interesse? Klim dan in de mail, en stuur uiterlijk woensdag de 25e een mailtje naar demasters@dfw.nl of je 28 februari aanwezig kan zijn. Als je komt mag je een introducé meenemen.

Datum: zaterdag 28 februari
Locatie: Ketelhuis, Amsterdam
Ontvangst vanaf: 10.00 uur
Start film: 10.30 uur

Voor aanvang van de film wordt een enquête uitgedeeld, met het vriendelijke verzoek deze na de film in te vullen en terug te geven.

Synopsis van De Masters:
Al jarenlang droomt Aziz ervan om het te maken als rapper. Maar in werkelijkheid zit hij vast in een slecht betaald baantje. Als zelfs zijn zoontje niet meer in hem gelooft en zijn ex hem de voogdij dreigt te ontnemen, is het alles of niets. Hij moet zijn zoontje, zijn omgeving en vooral zichzelf bewijzen dat hij geen mislukkeling is. Hij overtuigt zijn jeugdvrienden met wie hij vroeger de rapcrew De Masters vormde om nog één keer voor hun jeugddroom te gaan. En daarvoor gaan ze in deze komedie over dromen, muziek en vriendschap ver. Heel ver.

'Hotste leraar' fraudeert

Een middelbare school in Hellevoetsluis heeft een economieleraar geschorst omdat hij dit schooljaar met twee toetsen van drie klassen heeft gefraudeerd. Hij gaf de leerlingen hogere cijfers dan ze hadden verdiend.

De kinderen zitten in de vierde klas van de mavo en havo van de Jacob van Liesveldt-scholengemeenschap. Rector Henk Fledderus van het overkoepelende Penta College bevestigde maandag een bericht hierover in het AD.

De leerkracht economie was in 2013 nog uitgeroepen tot 'hotste leraar van Nederland' door de Hitkrant. Maar volgens de rector is er geen verband en had de man privéproblemen. Hij liep tegen de lamp na signalen van scholieren dat ze veel beter hadden gepresteerd dan verwacht.

De betrokken ouders zijn op de hoogte gebracht en ook de inspectie weet ervan. De cijfers zijn teruggebracht naar wat ze hadden moeten zijn, voor de fraude. Kinderen die dat willen, mogen de proefwerken overdoen.

Doden bij zelfmoordaanslag op markt Nigeria

Bij een zelfmoordaanslag op een markt in Potiskum, in het noordoosten van Nigeria, zijn zondag vijf doden gevallen, onder wie het meisje dat de aanslag pleegde. Nog eens 46 mensen raakten zwaargewond. Dat blijkt uit ziekenhuisdocumenten en een verklaring van een ooggetuige.

Volgens de ooggetuige was het meisje dat de aanslag pleegde nog geen 10 jaar oud. Ze was uit een taxi gestapt voor de markt waar mobiele telefoons en allerhande accesoires werden verkocht en bracht daar haar explosieven tot ontploffing.

Vooralsnog is de verantwoordelijkheid voor de aanslag niet opgeëist, maar alles wijst erop dat het geweld het werk was van Boko Haram. De vrees neemt toe dat de moslimextremisten steeds vaker slachtoffers van ontvoering inzetten voor zelfmoordaanslagen.

Huis Doorn veel ouder dan gedacht

In de bodem rondom Museum Huis Doorn zijn resten ontdekt van bouwactiviteiten uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Tot nu toe was niet bekend dat er in die tijd al is gebouwd op de plek waar nu de Plaats van Herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is gevestigd. Dat maakte de gemeente Utrechtse Heuvelrug maandag bekend.

De fundamenten kwamen aan het licht bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een beveiligingssysteem. Aan de hand van de archeologische vondsten valt vast te stellen dat er in de vijftiende eeuw een kasteel met drie ronde en een vierkante toren heeft gestaan. Naast de vierkante hoektoren heeft een poortgebouw gestaan. Huis Doorn ziet er nu heel anders uit.

Daders plofkraak Breda schieten op politie

De daders van een plofkraak in Breda hebben maandagochtend op hun vlucht in België op de politie geschoten. De Belgische politie heeft dat bevestigd. Nadere details geeft de politie niet.

De plofkraak werd in de nacht van zondag op maandag gepleegd bij een ING-filiaal. De daders gingen er met een auto vandoor. De Nederlandse politie achtervolgde ze richting België. In België kreeg de Nederlandse politie hulp van de Belgen.

Belgische media zeggen dat Belgische agenten op de ring van Antwerpen met kalasjnikovs onder vuur zijn genomen. Er raakte niemand gewond.

Bij Turnhout reden de criminelen over een spijkermat en kwam hun Audi tot stilstand. Ze zijn te voet verder gevlucht en daarbij is wederom geschoten. De politie is nog bezig met een grote zoekactie en krijgt hulp van speurhonden en een helikopter.

Arrestaties na 'schieten' uit auto

De politie heeft zondagavond in Roermond twee mannen aangehouden die vlak daarvoor in het naburige Beegden enkele fietsers met een neppistool de stuipen op het lijf hadden gejaagd. Vanuit hun auto zouden ze daarmee schietende bewegingen op de fietsers hebben gemaakt, maakte de politie maandag bekend.

Omdat de politie niet wist of het om een echt of namaakwapen ging, zette ze met meerdere patrouilles een grote zoekactie op. In Roermond zagen agenten de auto, die ze aan de kant zetten. In de auto vond de politie een neppistool, dat in beslag werd genomen. De inzittenden, een 22-jarige man uit Beegden en een 19-jarige man uit Posterholt, zijn gearresteerd.

PostNL ziet verdere groei bij pakjes

PostNL heeft mede dankzij het groeiende pakketvervoer zijn resultaten vorig kwartaal weten te verbeteren. Het postbedrijf verwacht dat die groei dit jaar doorzet en daarmee opnieuw de verdere krimp van de postmarkt kan compenseren.

PostNL meldde maandag een omzet van 1,2 miljard euro over het vierde kwartaal. Dat was vier procent meer dan een jaar eerder. Het onderliggende operationeel resultaat verbeterde in dezelfde mate, naar 148 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 116 miljoen euro. Dat was negen miljoen euro minder dan een jaar eerder, als de schommelingen in de waarde van het belang in koeriersbedrijf TNT buiten beschouwing worden gelaten.

De traditionele postmarkt kromp vorig jaar met bijna elf procent, waardoor de omzet daar vorig kwartaal een procent lager was dan een jaar eerder. De opbrengsten uit het pakketvervoer groeiden, dankzij de opkomst van het winkelen via internet, met twaalf procent. De internationale activiteiten van PostNL brachten tien procent meer op dan een jaar eerder.

Katja Schuurman weer op de markt!

Katja Schuurman en Thijs Römer zijn uit elkaar. De geruchten gingen al langer, maandag werd het nieuws bevestigd via hun managementbureau The Fame Game.

De twee acteurs geven een eenmalige schriftelijke reactie. Als reactie op de geruchten van de afgelopen tijd willen wij het volgende verklaren: als geliefden zijn wij uit elkaar. Wij gaan verder als meer dan goede vrienden en als trotse ouders van onze prachtige dochter Sammie.

De verklaring gaat verder: In tegenstelling tot wat beweerd wordt, ligt de oorzaak van deze keuze niet bij derden. Katja woont in Uitdam, Thijs heeft een appartement in Amsterdam. Wij hopen dat er vanaf nu respectvol met deze situatie omgegaan kan worden, met het oog op onze bewegingsvrijheid en de privacy van onze dochter. Voor ons is dit niet alleen een einde, maar ook een nieuw begin samen.

Manchester City is niet bang meer voor Barcelona

Met veel vertrouwen begint Manchester City dinsdagavond in het eigen Etihad-stadíon aan de Engelse aflevering van het tweeluik met Barcelona in achtste finales van de Champions League. "Ik heb met Chelsea tegen ze gespeeld toen ze op hun best waren", blikt Frank Lampard vooruit. "Wat we vaak ook deden, ze bleven maar vliegen. Maar ik denk dat we met City nu de wapens hebben om ze te stoppen."

De nummer twee van de Premier League voelt zich sterker dan vorig seizoen, toen het weliswaar de Engelse titel veroverde maar in de Champions League in twee duels vrij kansloos onderuit ging tegen Barcelona (4-1). De galavoorstelling van zaterdag tegen Newcastle United (5-0) heeft trainer Manuel Pellegrini en zijn spelers nog meer vertrouwen gegeven. "Als het zo loopt, dan kunnen we ook van Barcelona winnen", zei de coach uit Chili.

City tegen Barça is niet alleen een duel tussen de Argentijnse scherpschutters Sergio Agüero en Lionel Messi. Ook de sierlijke Spaanse middenvelders David Silva en Andrés Iniesta staan tegen over elkaar. Samir Nasri, de Fransman in Engelse dienst, heeft zijn vorm hervonden. En als het even niet loopt, dan kan Barcelona nog altijd terugvallen op aanvallers van het kaliber Luis Suarez en Neymar.

Barcelona weet hoe het voelt om de Champions League te winnen. Na twee mislukte pogingen op rij wist City weer eens de groepsfase van de prestigieuze competitie voor Europese clubteams te overleven. De puissant rijke eigenaren van de Abu Dhabi United Group staken sinds 2009 honderden miljoen euros in de Engelse club. Dat leidde tot twee landstitels, maar City kwam niet eens in de buurt van een Europese hoofdprijs.

Bij Barcelona sluiten ze de ogen niet voor de goede vorm van City. "Ze doen het goed", erkende verdediger Gerard Piqué zaterdag na de verrassende nederlaag van Barcelona tegen Málaga (0-1). Na elf overwinningen op rij werd het elftal van Luis Enrique uitgefloten door een deel van de eigen aanhang. Sommige verwende fans wapperden zelfs even met witte zakdoekjes. Barcelona zag de achterstand op koploper Real Madrid groeien tot vier punten. "Ook daarom is de wedstrijd tegen City misschien wel de belangrijkste van dit seizoen nu", zei Piqué. "City zal vaker aanvallen dan Malaga. Dan wordt het een open wedstrijd en dat is wel voordelig voor ons."

Cruijff: "Sprake van een enorme tekortkoming"

Johan Cruijff wordt niet warm van de manier waarop de Nederlandse top zich etaleert in Europa. Volgens de 67-jarige Amsterdammer is 'de basis van het voetbal niet goed'.

"Ik heb met gemengde gevoelens gekeken naar de Nederlandse clubs in de Europa League. Van Ajax en Feyenoord is me het meest bijgebleven dat er iets moet gebeuren voordat het gebeurt", doelde Cruijff in zijn wekelijkse column in De Telegraaf op Feyenoord, dat het beste spel pas liet zien ná een tegentreffer.

In het uitduel met AS Roma kwamen de Rotterdammers nog langszij en deden daarmee prima zaken (1-1). Cruijff zag 'zijn clubbie' Ajax ook een prima resultaat boeken, maar de Amsterdammers gingen volgens de voormalig wereldspeler op een soortgelijke manier in de fout.

"Bij Ajax ging het precies andersom. Eerst domineerde de ploeg, maar na de 1-0 voorsprong bleef daar weinig van over", constateerde het Ajax-icoon, die de formatie van trainer Frank de Boer de voorsprong tegen Legia Warschau wél zag vasthouden (1-0 winst). In tegenstelling tot het recente competitieduel met Willem II (1-1).

"Het is typerend voor de huidige situatie in Nederland", doelt Cruijff op de Europese prestaties van zowel Ajax als Feyenoord. "We voetballen te vaak op een manier die niet onze manier is. Omdat de basis niet goed is. Vandaag de dag is iemand zelfs goed bezig als hij twaalf of dertien kilometer loopt."

"Terwijl er gewoon sprake is van een enorme tekortkoming. Je moet weten waarom je loopt", stelt de legendarische 'nummer 14', die wijst op het onvoldoende bijsluiten en de slechte inspeelpasses. "Daardoor worden in Nederland zoveel onnodige meters gelopen."

Een klein speelveld zou volgens El Salvador een oplossing zijn voor het probleem. "Zo kom je gemakkelijk onder de druk van de tegenstander uit en ben je beter in staat om de wedstrijd te controleren. Doen Ajax, Feyenoord en PSV dat donderdag niet, dan roepen ze de problemen over zichzelf af."

FOK!toen: OMD - Orchestral Manoeuvres in the Dark

Het afgelopen weekend was het op de kop af 35 jaar geleden dat het allereerste album van het duo Orchestral Manoeuvres in the Dark in de platenwinkels verscheen. Het titelloze album van het Britse tweetal was vooral in hun thuisland een hit en zou later door velen als één van de toonaangevende synthpopalbums van de jaren tachtig worden gerekend. In FOK!toen richten we vandaag het vizier op het album Orchestral Manoeuvres in the Dark van de gelijknamige band, die een grote inspiratiebron zou vormen voor artiesten zoals Depeche Mode, Moby, Radiohead en menig andere band.

Orchestral Manoeuvres in the Dark (eerste persing op Dindisc)
Orchestral Manoeuvres in the Dark (eerste persing op Dindisc)

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de groep Orchestral Manoeuvres in the Dark moeten we terug naar het jaar 1978, toen zanger en bassist Andy McCluskey, zanger en toetsenist Paul Humphreys, drummer Malcolm Holmes en toetsenist Dave Hughes, geïnspireerd door de muziek van artiesten als Kraftwerk en Brian Eno, besloten dat het tijd werd voor een eigen bandje. McCluskey en Humphreys kenden elkaar al van de lagere school en kwamen elkaar in het midden van de jaren zeventig weer tegen als tieners. McCluskey speelde in die tijd in zijn eerste band Equinox, waarin ook schoolvriend en drummer Malcolm Holmes zat. Humphreys werkte voor de band als roadie. Het was zo rond dezelfde tijd dat de twee mannen ontdekten dat ze dezelfde passie hadden voor electronische muziek.

Na Equinox speelde McCluskey in de bands Pegasus en Hitlerz Underpantz en richtte in 1977 de zevenmansband The Id op, waarmee vooral rondom Liverpool werd opgetreden. Naast The Id speelden McCluskey en Humphreys ook in het project VCL XI waarmee vage electronische experimenten werden gedaan. In augustus zou de band door muzikale meningsverschillen ophouden te bestaan waarna McCluskey nog een blauwe maandag als zanger in het synthesizerbandje Dalek I Love You zou doorbrengen.

Orchestral Manoeuvres in the Dark - Electricity (Dindisc versie)
Orchestral Manoeuvres in the Dark - Electricity (Dindisc versie)

Orchestral Manoeuvres in the Dark
In september 1978 keerde McCluskey terug naar het project VCL XI, dat inmiddels de naam Orchestral Manoeuvres in the Dark had gekregen. Het duo begon vanaf oktober 1978 ook met hun eerste optredens, waarbij een backing track werd afgespeeld op een Teac viersporenrecorder, die de naam Winston had gekregen, vernoemd naar de antiheld uit het boek 1984 van George Orwell. Op 21 mei 1979 verscheen de eerste single van de groep op het legendarische label Factory Records. 'Electricity' zou door het gezaghebbende muziekblad New Musical Express worden uitgeroepen tot één van de beste singles van 1979.


I want some, some energy.
The ultimate discovery.
Electric blue for me.
Never more to be free.

Electricity.
Nuclear and HEB.
Come fuels from the sea.
Wasted electricity.

In augustus 1979 bezocht de groep de Studio Maida Vale 4 om daar een viertal liedjes op te nemen voor een John Peel sessie, die op 3 september van dat jaar op de BBC te horen was. Zowel 'Bunker Soldiers', 'Julia's Song', 'Messages' als 'Red Frame/White Light' waren tracks die we ook op de eerste elpee van de groep tegen zouden komen. Datzelfde jaar volgde ook de eerste echte tournee voor Orchestral Manoeuvres in the Dark als voorprogramma van Gary Numan. Numan was behoorlijk onder de indruk van het duo en liet hun is zijn eigen tourbus meereizen. Ook mochten de mannen van Orchestral Manoeuvres in the Dark zijn vrachtwagen gebruiken als ze hun apparatuur naar optredens moesten vervoeren. In het midden van de jaren negentig zouden de mannen van Orchestral Manoeuvres in the Dark op hun beurt Gary Numan uitnodigen om als special guest tijdens hun arena-tour op te treden.

Orchestral Manoeuvres in the Dark (Australische persing)
Orchestral Manoeuvres in the Dark (Australische persing)

De eerste elpee
Eind 1979 kreeg de groep een platencontract bij het label Dindisc, een subdivisie van het grote label Virgin Records. Na Martha & the Muffins was Orchestral Manoeuvres in the Dark de tweede band die een album uit zou brengen op het jonge label. Nadat de band een voorschot had ontvangen van Dindisc om de opnames van de eerste plaat te bekostigen, besloten de mannen om het geld in een eigen studio te steken. In The Gramophone Suite studio in Liverpool namen de mannen een tiental tracks op voor hun plaat die in de voorgaande vier jaar waren gecomponeerd door McCluskey en Humphreys. Bij het nummer 'Julia's Song' werd het duo bijgestaan door drummer Malcolm Holmes en toetsenist en saxofonist Martin Cooper, die vanaf 1981 tot de vaste bezetting van Orchestral Manoeuvres in the Dark mochten worden gerekend.

Het album Orchestral Manoeuvres in the Dark zou in zowel het Verenigd Koninkrijk als Nieuw Zeeland in de albumcharts te vinden zijn. In hun thuisland zou de plaat 28 weken in de album top 100 te vinden zijn waarbij de 27e plaats werd bereikt. Lang niet gek voor een debuutalbum van een voor die tijd best wel experimenteel gezelschap. Van het album werden de nummers 'Red Frame/White Light', 'Electricity' en een opnieuw opgenomen uitvoering van 'Messages' op single uitgebracht, waarvan laatstgenoemde single het meest succesvol was. 'Messages' was ook de eerste single van de groep die in Billboard Top 200 verscheen.

Orchestral Manoeuvres in the Dark 2003

De ontvangst van Orchestral Manoeuvres in the Dark
In de Britse media kreeg de plaat veel lovende reacties en ook in de muziekwereld werd Orchestral Manoeuvres in the Dark door veel vakgenoten geprezen. Zo noemde Vince Clark de single 'Electricty' voor hem het moment om zelf ook muziek te gaan maken. Ook ZZ Top, met wie de bandleden van Orchestral Manoeuvres in the Dark een kleedkamer deelden bij een optreden in The Old Grey Whistle Test, waren grote fans van de band en draaiden bij hun concerten de muziek van Orchestral Manoeuvres in the Dark als opwarmertje voor het publiek.

In maart 2003 zou het album in een geremasterde uitvoering opnieuw worden uitgebracht. Op deze versie van Orchestral Manoeuvres in the Dark treffen we naast het oorspronkelijke album ook een zestal bonustracks aan, waaronder de onuitgebrachte Martin Hannett-mixen van hun eerste single en een fijne cover van Velvet Underground's 'Waiting For My Man'.

Uit de Montreal Gazette van 6 maart 1982
Uit de Montreal Gazette van 6 maart 1982

Het album

Orchestral Manoeuvres in the Dark a

Kant A
01 Bunker Soldiers 2:50
02 Almost 3:40
03 Mystereality 2:42
04 Electricity 3:32
05 The Messerschmitt Twins 5:38

Orchestral Manoeuvres in the Dark b

Kant B
01 Messages 4:06
02 Julia's Song 4:39
03 Red Frame / White Light? 3:10
04 Dancing 2:58
05 Pretending To See The Future 3:45

A12 bij Den Haag dicht door ongeval

Het laatste stukje van de A12, de Utrechtsebaan in Den Haag, is maandagochtend dicht in verband met een ongeval. Er zijn volgens de ANWB zes auto's en een motor bij het ongeluk betrokken. Volgens de ANWB en de VerkeersInformatieDienst (VID) duurt het oponthoud nog tot ongeveer 10.30 uur. Er zou iemand bekneld zitten en er moet onderzoek worden gedaan naar de toedracht van het ongeluk.

Als gevolg van het ongeval staat er op de A12 vanaf Nootdorp file. Ook rond het Prins Clausplein, waar de A12 en A4 elkaar kruisen, staan files. De ANWB verwacht dat alternatieve routes vanaf het Prins Clausplein ook zullen vollopen met verkeer.

Boer Zoekt Vrouw weer best bekeken

Boer Zoekt Vrouw staat deze maandag opnieuw bovenaan de kijkcijferlijst. Er keken wel iets minder mensen dan vorige week, het programma trok zondag namelijk 4.076.000 kijkers. Vorige week schakelden nog 4,25 miljoen tv-kijkers in voor het relatieprogramma van Yvon Jaspers.

Op twee in de lijst van de Stichting Kijkonderzoek staat het Achtuurjournaal met 3,1 miljoen kijkers. Studio Sport staat op de derde plek met 2,9 miljoen kijkers. De TV Show en Divorce staan op vier en vijf in de dagelijkse lijst.

De Bakker sluipt naar top honderd

Tennisser Thiemo de Bakker sluipt richting de top honderd van de wereldranglijst. Hij vindt zich maandag terug op de 119e positie. De Bakker bereikte afgelopen week de tweede ronde van het tennistoernooi van Rio de Janeiro, waarin hij wegens maagproblemen moest opgeven tegen de Spanjaard David Ferrer. De in Den Haag geboren tennisser bekleedde in de zomer van 2010 even de veertigste positie van de wereldranglijst.

Robin Haase is met de 102e positie nog steeds de beste geklasseerde Nederlander. Igor Sijsling is naar de 132e plaats gezakt. Bij de vrouwen staat Kiki Bertens wel in de top honderd. Ze zakte afgelopen week van de 67e naar de 73e positie. Richel Hoogenkamp klom naar de 125e plaats.

Errani zegeviert in Rio de Janeiro

Sara Errani heeft haar favorietenrol bij het toernooi van Rio de Janeiro waargemaakt. De kleine Italiaanse tennisster, in Brazilië als eerste geplaatst, was zondag in de finale van het graveltoernooi in twee sets te sterk voor de Slowaakse Anna Schmiedlova, die na verlies in de tiebreak van de eerste set weinig tegenstand meer bood: 7-6 (2) en 6-1. Na een kleine twee uur spelen kon Errani haar handen juichend in de lucht steken.

Voor Errani, de nummer zestien van de wereld, is het haar eerste titel van het jaar en haar achtste in totaal. De twintigjarige Schmiedlova, de mondiale nummer 75, stond nog nooit in de finale van een groot toernooi.

Olympique Marseille verspeelt zege bij Saint-Etienne

Olympique Marseille heeft in de strijd met Lyon en Paris Saint-Germain om de Franse voetbaltitel punten ingeleverd. Zondagavond zag de nummer drie van de ranglijst Saint-Etienne, dat voor eigen publiek speelde, in blessuretijd nog langszij komen: 2-2. Gescoord werd er pas na rust.

De thuisclub nam door een rake strafschop van de Ivoriaan Max-Alain Gradel een voorsprong. De reactie kwam van Michy Batshuayi. De Belgische aanvaller, door Marseille overgenomen van Standard Luik, had halverwege de tweede helft vlak nadat hij was ingevallen in tijdsbestek van nog geen drie minuten tweemaal succes.

Saint-Etienne probeerde, met onder anderen de Turkse spits Mevlüt Erdinç in plaats van Ricky van Wolfswinkel, nog iets te redden. Dat lukte in de extra tijd, door uitgerekend Erdinç. Marseille kwam door het gelijkspel op 50 punten, vier minder dan Lyon en twee minder dan PSG. Saint-Etienne bezet de vijfde plaats.

Vermiste Mariska dood gevonden

Het lichaam dat zondagochtend werd gevonden in de Hatertse Vennen is van de 21-jarige Mariska Peters uit Nijmegen, die sinds twee weken werd vermist. Dat meldde de politie zondagavond.

De politie kon nog niet zeggen of ze door een misdrijf om het leven is gekomen.

Het slachtoffer verdween nadat ze in haar auto onderweg was naar een vriendin, bij wie ze nooit is aangekomen. Haar auto werd een dag later op een parkeerplaats gevonden. Zondagochtend ontdekten de speurhonden het lijk van de vrouw. Het team schakelde direct de politie in die het gebied afzette.

De politie behandelde de verdwijning van de vrouw in eerste instantie als een vermissing, maar nadat in haar auto verdachte sporen waren gevonden is vorige week een opsporingsteam van 25 rechercheurs op de zaak gezet.

De familie van de vrouw vroeg de Reddingshondenwerkgroep uit Westervoort (RHWW) om hulp. Omdat er een groot gebied doorzocht moest worden, heeft RHWW de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties ingeschakeld. De recherche gaf plekken aan waar de honden misschien iets zouden kunnen vinden. Tien minuten nadat een team zondagmorgen in de Hatertse Vennen van start ging, werd het lichaam van de Nijmeegse gevonden.

De politie heeft de rest van de dag onderzoek gedaan in het bosgebied. Waarom niet eerder in het natuurgebied is gezocht kon de politie zondagavond nog niet zeggen. De Hatertse Vennen zijn dichtbij de wijk waar de Nijmeegse woonde.

In totaal hebben veertig honden met 67 begeleiders van zes organisaties zondag meegeholpen aan de zoekactie.

Schoonspringsters Freitag/Jansen vierde in Rostock

De Nederlandse schoonspringsters Uschi Freitag en Inge Jansen hebben aan de FINA Grand Prix in Rostock net geen medaille overgehouden. Het synchroonduo kwam met een totaal van 280,2 op de 3 meterplank ruim vier punten tekort voor het zilver of brons.

Die waren voor Tania Cagnotto/Francesca Dallape uit Italië (284,4) en het Canadese koppel Jennifer Abel/Pamela Ware (284,34). De favoriete Chinesen Qu Lin en Wu Chunting pakten de titel: 305,4.

Individueel strandden Freitag (295,95, zevende) en Jansen (291,3, negende) in de halve finales. Ook op dit onderdeel zegevierde Qu Lin (341,25). Het verschil met Cagnotto (341,05) was minimaal. Bij de mannen werd Yorick de Bruijn slechts zeventiende op de 3 meter (353,65). De Mexicaan Jahir Ocampo (489,8) werd als beste beoordeeld.

Celine van Duijn eindigde met 258,5 als elfde op het 10 meterplatform.

Brand in Brabantse pindafabriek

Een pindafabriek in de Brabantse plaats Giessen is in de nacht van zondag op maandag in brand gevlogen. De brandweer Midden en West-Brabant meldt dat het vuur is ontstaan in een oven en zich via de leidingen heeft verspreid. In de fabriek was de nachtploeg aan het werk. Twee werknemers zijn behandeld omdat zij rook hadden ingeademd.

De brandweer heeft groot alarm geslagen omdat het in de fabriek gaat om een 'zeer brandbare combinatie van pinda's en olie'. Met onder meer hoogwerkers probeert de brandweer het vuur te bestrijden. De rook van de brand trekt over het industrieterrein.

Taylor imponeert in laatste qualifier UK Open

Phil Taylor heeft zondag ouderwets indruk gemaakt in de zesde en laatste qualifier voor het UK Open. De Engelse dartsmiljonair schreef 13.500 euro bij op zijn rekening door in de finale zijn landgenoot Ian White kansloos te laten: 6-2.

De eindstrijd was bijna uitgedraaid op een PDC-klassieker tussen Taylor en Raymond van Barneveld. White, die eerder op de dag al een 9-darter had gegooid, bedwong de Haagse routinier echter in de beslissende elfde leg: 6-5. Hij noteerde in de halve finale een moyenne van 109,36 punten per beurt.

De darters hadden zondag geen last van Michael van Gerwen, die al drie kwalificatietoernooien in Wigan had gewonnen. Zaterdag kwam een eind aan een reeks van 31 winstpartijen op rij. Terry Jenkins hield de Brabander met 6-3 uit de kwartfinale. Daarin verloor Vincent van der Voort met 4-6 van Michael Smith, de latere winnaar van het vijfde toernooi.

Telegraaf doet poging om foto Beatrix goed te praten

De Telegraaf verdedigt zich in een commentaar in de krant voor de fotoserie van een skiënde prinses Beatrix, die de krant afgelopen zaterdag publiceerde. De publicatie was voor de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) aanleiding om de krant maandag te weren bij de traditionele fotosessie met de Oranjes in het Oostenrijkse ski-oord Lech.

Nederland kent een mediacode die voorziet in fotosessies met de koninklijke familie, die in principe twee keer per jaar plaatsvinden. Afspraak is dat de media in ruil daarvoor de Oranjes in hun privétijd zo veel mogelijk met rust laten.

De Telegraaf spreekt in de krant van een 'onschuldige publicatie, in de context geplaatst dat ook haar moeder destijds op hoge leeftijd even sportief was. Die mag en kan niet anders worden gezien dan als een warm eerbetoon aan de voormalige vorstin. Zij is, net als haar moeder, een voorbeeld voor haar generatie'.

'Belastinghervorming wordt mislukking'

De hervorming van het belastingstelsel, waaraan het kabinet op dit moment werkt, is gedoemd te mislukken. Dat zegt voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW maandag in een interview met Het Financieele Dagblad.

"Het kabinet wil schuiven met lasten, terwijl een netto lastenverlichting nodig is", aldus De Boer. Hij constateert ook dat VVD en PvdA ideologisch te ver uiteen liggen om er uit te komen. VVD en PvdA willen via een belastinghervorming in tien jaar tijd 100.000 nieuwe banen creëren door een verlaging van de belasting op arbeid met 15 miljard euro. Daarvan moet 10 miljard komen uit aanpassingen zoals een hogere btw en zo'n 5 miljard uit meevallers.

De Boer noemt het in de krant "een hoop gedoe" dat niks zal opleveren. Hij pleit voor de invoering van een vlaktaks met twee schijven. Inkomens tot 100.000 euro betalen 35 procent, daarboven 45 procent. De voorman van de werkgeversorganisatie denkt dat zo’n forse lastenverlichting wel werkgelegenheid creëert, voor zeker 300.000 Nederlanders.

Australië: harder optreden tegen extremisten

Australië gaat harder optreden tegen haatpredikers en extremisme in het land. Inwoners die als potentiële bedreiging worden gezien lopen het risico hun Australische paspoort te verliezen.

Dat heeft de Australische premier Tony Abbott maandag verklaard in de hoofdstad Canberra. Aanleiding voor de aangescherpte maatregelen vormt de fatale gijzeling, een terreurdaad, in een café in Sydney, in december vorig jaar. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, inclusief de Iraanse gijzelnemer Man Haron Monis.

Uit een rapport over het misdrijf bleek dat een speciale Australische veiligheidslijn in de dagen eraan voorafgaand achttien verontruste telefoontjes kreeg. Politie en veiligheidsdiensten zagen echter geen ,,indicatie voor een directe dreiging".

Abbott, die door het stof ging voor de conclusies, stelde in Canberra dat de ,,terreurdreiging in Australië toeneemt".

Australië: harder optreden tegen extremisten
Australië: harder optreden tegen extremisten (Foto: ANP)

Rechter doet uitspraak over loonoffer V&D

De voorzieningenrechter in Amsterdam doet maandag uitspraak in het kort geding dat de vakbonden hebben aangespannen tegen warenhuis V&D. Kern van de zaak is of de voorgenomen salariskorting die V&D wil doorvoeren al dan niet door de beugel kan.

V&D zegt dat een salariskorting van 5,8 procent, die het in twee stappen wil doorvoeren, nodig is om de toekomst van de winkelketen veilig te stellen. De bonden vinden de maatregel buitenproportioneel en spanden een kort geding aan.

Bij de behandeling van de zaak afgelopen week riep de rechter beide partijen op nog eens om de tafel te gaan, om te proberen er onderling uit te komen. Gesprekken tussen de vakbonden en V&D leverden echter niets op.

De warenhuisketen bereikte eerder deze maand wel een akkoord met de verhuurders van zijn winkelpanden over verlaging van de huren. De banken waren vervolgens bereid de kredietkraan open te houden en aandeelhouder Sun Capital besloot extra kapitaal in V&D te steken. Daarmee werd een faillissement afgewend. Volgens V&D is het verplichte loonoffer het laatste puzzelstukje in het reddingsplan.

Rechter doet uitspraak over loonoffer V&D
Rechter doet uitspraak over loonoffer V&D (Foto: ANP)

Partydrugs steeds gewoner en steeds zwaarder

Jongeren vinden het steeds normaler om partydrugs zoals xtc te gebruiken als ze uitgaan. De pillen die 16- tot 24-jarigen gebruiken zijn bovendien steeds zwaarder en worden vaker geslikt, waardoor risico's groter worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut, waarvan de resultaten maandag zijn gepresenteerd.

Van de jongeren die regelmatig een party of club bezoeken, gebruikt 60 procent xtc (ecstasy). Andere uitgaandrugs die in Nederland veel worden gebruikt zijn speed, cannabis, GHB en cocaïne.

Om betere voorlichting te geven aan jongeren moet er een landelijke richtlijn komen voor gemeenten. In het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moet meer aandacht worden besteed aan preventie en ouders moeten handvatten krijgen om het gebruik van uitgaansdrugs door hun kinderen tegen te gaan.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het zorgelijk dat drugsgebruik onder jongeren die vaak uitgaan normaal is geworden. "Een pilletje nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe." Van Rijn vroeg het instituut vorig jaar om onderzoek te doen na signalen dat het drugsgebruik om een andere aanpak vraagt. "We kunnen niet achter elke gebruiker een politieagent of hulpverlener zetten. Prik de ballon door als iemand in je omgeving luchtig doet over een pilletje."

Het gebruik van drugs is van alle tijden, maar er zijn volgens het Trimbos-instituut per generatie grote verschillen. Het aantal grote festivals (3000 bezoekers of meer) is in dertig jaar tijd vervijfvoudigd.

LIVEBLOG: Oscars 2015

Hieronder hielden we je live op de hoogte van wat er zoal gebeurde tijdens de uitreiking van de Academy Awards 2015. Dit liveblog werd gemaakt door Roberto_BOZ en dekatophetspek.

06.15 uur:
Als laatste nog even alle winnaars in de volgorde van uitreiking van de Oscars:
Beste Acteur in een Bijrol
Whiplash - J. K. Simmons
Beste Kostuumontwerp
The Grand Budapest Hotel – Milena Canonero
Beste Makeup en Hairstyling
The Grand Budapest Hotel – Frances Hannon en Mark Coulier
Beste Buitenlandse Film
Ida
Korte Live Action Film
The Phone Call – Mat Kirkby en James Lucas
Beste Korte Documentaire
Crisis Hotline: Veterans Press 1 – Ellen Goosenberg Kent en Dana Perry
Beste Geluidsmix
Whiplash – Craig Mann, Ben Wilkins en Thomas Curley
Beste Actrice in een Bijrol
Boyhood - Patricia Arquette
Beste Visuele Effecten
Interstellar – Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter en Scott Fisher
Beste Korte Animatie Film
Feast – Patrick Osborne en Kristina Reed
Beste Animatiefilm
Big Hero 6 – Don Hall, Chris Williams en Roy Conli
Beste Productie Ontwerp
The Grand Budapest Hotel - Adam Stockhausen (Productie Ontwerp) en Anna Pinnock (Set ontwerp)
Beste Camerawerk
Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance) - Emmanuel Lubezki
Beste Film Montage
Whiplash – Tom Cross
Beste Documentaire
Citizenfour – Laura Poitras, Mathilde Bonnefoy en Dirk Wilutsky
Beste Filmliedje
"Glory" uit Selma – Muziek en Teksten van John Legend en Common
Beste Filmmuziek
The Grand Budapest Hotel – Alexandre Desplat
Beste Originele Scenario
Birdman - Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. en Armando Bo
Best Bewerkte Scenario
The Imitation Game - Graham Moore
Beste Acteur in een Hoofdrol
Eddie Redmayne – The Theory of Everything
Beste Actrice in een Hoofdrol
Julianne Moore – Still Alice
Beste Film
Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance) – Alejandro González Iñárritu, John Lesher en James W. Skotchdopole

06.05 uur:
De Oscar voor de Beste Film is gewonnen door Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance) van Alejandro González Iñárritu, John Lesher en James W. Skotchdopole. Birdman is daarmee de grote winnaar met de meeste grote filmprijzen van deze Academy Awards.

05.57 uur:
Ook de Oscar voor Beste Actrice in een Hoofdrol is weinig verrassend te noemen. Julianne Moore mag de filmprijs mee naar huis nemen voor haar rol in de film Still Alice.

05.50 uur:
De Oscar voor Beste Acteur in een Hoofdrol gaat naar Eddie Redmayne die op onnavolgbare wijze Stephen Hawking vertolkte in The Theory of Everything. Zonder enige twijfel de meest enthousiaste winnaar van de avond, die ook meteen in zijn speech beloofd dat hij goed op zijn filmprijs zal passen en het ook vaak op zal poetsen.

05.45 uur:
Dan is het tijd voor de grote Oscars. De Academy Award voor Beste Regie gaat naar Alejandro González Iñárritu en zijn film Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance).

05.34 uur:
Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr.
en Armando Bo mogen een Oscar mee naar huis nemen in de categorie Beste Originele Scenario, voor hun aandeel aan de film Birdman. De Academy Award voor het Best Bewerkte Scenario gaat naar Graham Moore die het script schreef voor de film The Imitation Game. Er zijn nu nog een viertal filmprijzen te vergeven.

05.25 uur:
Alexandre Desplat
wint een Academy Award met zijn filmmuziek voor de film The Grand Budapest Hotel, die daarmee het vierde filmbeeldje binnen heeft.

05.18 uur:
En dan is het tijd voor Lady Gaga met 'The Sound of Music'. Julie Andrews is in elk geval onder de indruk van het optreden.

05.04 uur:
Officieel hebben we nog minder dan een half uur te gaan maar het lijkt er op dat de Academy Awards wat uit gaan lopen. Common en John Legend doen ondertussen geheel in stijl een indrukwekkende uitvoering van 'Glory' uit de film Selma. Het tweetal wint terecht de Oscar voor het Beste Filmliedje.

Chris Pine moet er van huilen...

04.52 uur:
De prijs voor Beste Documentaire gaat naar Laura Poitras, Mathilde Bonnefoy en Dirk Wilutsky die de imponerende documentaire Citizenfour maakten over Edward Snowden.

04.46 uur:
Ook de film Whiplash heeft zijn derde Academy Award te pakken. In de categorie Beste Filmmontage mocht Tom Cross het beeldje in ontvangst nemen.

04.33 uur:
Naast al het geestgedruis is er ook een moment om even stil te staan bij al die filmhelden die we nooit meer in een nieuwe film zullen kunnen aanschouwen. Tijd voor het jaarlijkse In Memoriam.

"Their work will stand & remind us how lucky we were to have them."

04.26 uur:
Hoppa. Alweer een Oscar voor The Grand Budapest Hotel. Filmprijs nummer drie is in de categorie Beste Productie Ontwerp, welke werd verzilverd door Adam Stockhausen (Productie Ontwerp) en Anna Pinnock (Set ontwerp). De prijs voor het Beste Camerawerk gaat naar de prachtige filmbeelden van Emmanuel Lubezki in de film Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance).

04.14 uur:
De Oscar voor Beste Animatiefilm is voor de film Big Hero 6 van Don Hall, Chris Williams en Roy Conli.

04.05 uur:
De indrukwekkende visuele effecten van Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter en Scott Fisher in de film Interstellar worden beloond met een Oscar.

Nu is het tijd voor de Beste Korte Animatie Film. Deze gaat naar de film Feast van Patrick Osborne en Kristina Reed. Helaas dus weer geen Oscar voor de Nederlandse genomineerden.

03.55 uur:
In de categorie Beste Actrice in een Bijrol gaat de begeerde filmprijs naar Patricia Arquette voor haar rol in de film Boyhood. Een mooie beloning voor een indrukwekkende acteerprestatie zoals we die nog maar zelden zien in een Hollywood productie.

03.49 uur:
Na Beste Acteur in een Bijrol valt de film Whiplash ook in de prijzen in de categorie Beste Geluidsmix. Deze werd verzorgd door Craig Mann, Ben Wilkins en Thomas Curley, die daarvoor worden beloond met een Oscarbeeldje. In de categorie Beste Geluidsmontage is de Oscar voor Alan Robert Murray en Bub Asman en de film American Sniper, die daarmee ook de eerste Academy Award binnen heeft.

03.40 uur:
Tim McGraw zong de sterren van de hemel in een zeer fraaie uitvoering van het nummer 'I'm Not Gonna Miss You' van Glen Campbell uit de biografische film Glen Campbell: I'll Be Me. De film over de stoere Amerikaanse countryzanger is een grote kanshebber in de categorie Beste Originele Liedje.

03.30 uur:
Ook Mat Kirkby en James Lucas mogen zich vanaf nu de trotse winnaar noemen van een Oscar. Ze wonnen het beeldje in de categorie Korte Live Action Film met The Phone Call. De Academy Award voor Beste Korte Documentaire is voor Crisis Hotline: Veterans Press 1 van Ellen Goosenberg Kent en Dana Perry.

03.22 uur:

Mocht je je trouwens afvragen wie er nou in dat Batman-pak liep bij de performance van het liedje 'Everything is Awesome' uit The Lego Movie. Dat was Will Arnett.

03.13 uur:
De Poolse film Ida van Paweł Pawlikowski heeft geheel in de lijn der verwachtingen de Oscar gewonnen in de categorie Beste Buitenlandse Film.

02.58 uur:
The Grand Budapest Hotel
heeft haar eerste filmbeeldjes ook binnen. Kostuumontwerpster Milena Canonero mocht de Oscar voor haar aandeel aan die film in ontvangst nemen. Ook in de categorie Makeup en Hairstyling is de prijs gevallen op The Grand Budapest Hotel. Frances Hannon en Mark Coulier mogen het beeldje mee naar huis nemen.

02.42 uur:
Zoals verwacht neemt J.K. Simmons de eerste award mee naar huis in de categorie Best Supporting Actor in Whiplash. Bij de eerste uitreiking ging onderstaand al fout. Lupita zei: 'And the actor goes to...' maar ze herstelde al snel. Volgens J.K. Simmons moeten we nu met onze ouders gaan bellen. De vraag is wel of dit een geschikt tijdstip is...

02.37 uur:
Nog even en de eerste winnaars zullen bekend worden gemaakt. Tot 1989 werd de winnaar naar het podium gehaald met de kreet 'And the winner is...'. Sedert dat jaar worden de filmprijzen steevast uitgereikt met de woorden 'And the Oscar goes to...'. Bij de 87e editie van de Academy Awards zullen de Nederlanders Marieke Blaauw, Joris Oprins en Job Roggeveen vol spanning zitten te wachten tot Carrie Fisher en Martin Short de winnaar bekend zullen maken in de categorie Beste Korte Animatiefilm. Het drietal is genomineerd met de film A Single Life.

02.35 uur:
Neil Patrick Harris heeft zojuist samen met Jack Black en Anna Kendrick de show gestart met een musicalnummer die een ode bracht aan de film.

02.25 uur:
Terwijl alle sterren plaatsnemen in de zaal is de spanning achter de schermen om te snijden. Over vijf minuten barst het gala los. Maar eerst legt Captain America even uit dat hij 'gewoon' een vriendin heeft meegenomen.

02.20 uur:
Terwijl er buiten een wat miezerig buitje regen valt komen de sterren in grote getale over de rode loper in het Dolby Theatre in Los Angeles aan. De rode loper werd in 1961 voor het eerst gebruikt bij de 33e editie van de Academy Awards. In de komende uren wordt bekend wie de begeerde filmbeeldjes mee naar huis mogen nemen. In totaal worden in 24 categorieën Oscars uitgereikt.

Oscars NPH 2015

Geen Oscar voor Nederlandse animatiefilm

Het Nederlandse trio Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blaauw heeft in Los Angeles geen Oscar, de belangrijkste Amerikaanse filmprijs, gewonnen met hun korte animatiefilm A Single Life. In die categorie ging de prijs zondagavond (lokale tijd) naar Feast van studio Disney.

In A Single Life zet Pia een mysterieuze vinyl single op, waardoor ze ineens in staat blijkt door haar eigen leven te reizen. Het werkstuk duurt ongeveer 2 minuten.

De laatste keer dat Nederland met een korte animatie het felbegeerde beeldje won was in 2001. Toen was die eer voor het filmpje Father and Daughter van Michael Dudok de Wit.

Nederland won in 1958 zijn eerste Oscar. Het felbegeerde beeldje ging toen naar Glas, een korte documentaire van Bert Haanstra.

Geen Oscar voor Nederlandse animatiefilm
Geen Oscar voor Nederlandse animatiefilm (Foto: ANP)

Locatie graf via begraafplaats-app zichtbaar

Bezoekers van de rooms-katholieke begraafplaats Ammerzoden (Gelderland) hoeven niet langer te speuren naar het graf van hun overleden geliefde. Bij de ingang wordt maandag een interactieve plattegrond in gebruik genomen, speciaal voor gebruik op tablet en smartphone.

Het is de eerste begraafplaats-app, meldt de initiatiefnemer Begraafplaatsenonline.nl. Volgens de website kunnen bezoekers een zogeheten QR-code scannen waarmee ze op de begraafplaatspagina van Ammerzoden terechtkomen. Vervolgens wordt met een zoekopdracht de precieze locatie van hun dierbare zichtbaar.

Op Begraafplaatsenonline.nl staat algemene informatie over kerkhoven. Nabestaanden kunnen er graven van familieleden vinden. Het is ook mogelijk via de site de rechten van een graf te verlengen.

Asbestwaarschuwing na grote brand Brabant

Bij een grote brand die zondagavond laat is uitgebroken in een voormalig schoolgebouw in het Brabantse dorpje Zeeland is mogelijk asbest vrijgekomen. Daarvoor waarschuwen de politie en de brandweer.

Omwonenden wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Dat is niet alleen vanwege de asbest, maar vooral ook vanwege de fikse rookontwikkeling, benadrukt een woordvoerder van de brandweer.

Om het vuur te bestrijden zijn korpsen uit Zeeland, Veghel, Uden en Schaijk uitgerukt. Rond 0.30 uur was de brand, die ontstond in de vroegere basisschool De Vlasgaard, volgens de brandweer al ,,aardig onder controle". Het ziet er niet naar uit dat mensen geëvacueerd hoeven worden.

Waardoor het vuur is ontstaan is nog onduidelijk.

Oh baby baby

De jaren ’90 worden herinnerd als een plezierig tijdperk. Met het ineenstorten van de USSR, de opkomst van het internet, vaalkleurige warme truien in de winkels en de Vengaboys uit de speakers leek er voor velen een soort toppunt bereikt in de menselijke geschiedenis. De economie trok aan, de vogeltjes floten, ja, die nineties, die waren zo gek nog niet. Toch was er een gemis.

Alonso moet nacht in ziekenhuis doorbrengen

Formule 1-coureur Fernando Alonso zal vannacht in het ziekenhuis moeten overnachten na zijn ongeval tijdens de vierde en laatste testdag in Barcelona. De McLaren-coureur klapte in de muur na het uitkomen van bocht drie.

Alonso werd na het ongeval afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij een CT- en een MRI-scan onderging. Daaruit bleek dat de Spanjaard niets aan de stevige klap tegen de muur overgehouden heeft, maar toch moet hij uit voorzorg nog nacht in het hospitaal doorbrengen, zo berichtte McLaren-teambaas Eric Boullier.

De crash van Alonso had tot gevolg dat teamgenoot Jenson Button niet meer in actie kon komen. De Brit zou na de lunch het stuur van de Spanjaard overnemen, maar de auto moest eerst gecontroleerd worden voordat deze weer inzetbaar was. Deze checks duurden te lang om nog meters te kunnen maken in de door problemen geplaagde McLaren-Honda.

Vierde testdag Barcelona (22/02/2015)

Romain Grosjean heeft de tweede Formule 1-wintertest in Barcelona als snelste afgesloten. De Fransman ging in zijn Lotus in 1.24,067 minuten rond, waarmee hij onder meer Nico Rosberg het nakijken gaf.

Diezelfde Rosberg begon de dag met een kleine glijpartij, waardoor hij even in de grindbak vast stond. In de middag snelde de Duitser met de Mercedes op de mediumbanden naar een 1.24,321 minuten, waarmee hij een glimp van de snelheid van zijn nieuwe bolide toonde.

Voor de andere teams zal dit stof tot nadenken geven, want Grosjean klokte zijn snelste tijd op superzachte banden, terwijl ook andere rijders die in de 1.24 minuten reden het zachte of superzachte rubber gebruikten.

Carlos Sainz Jr. crashte met de Toro Rosso in bocht drie, maar het is zijn mede-Spanjaard Fernando Alonso die de hardste klapper maakte. De McLaren-coureur ging aan het eind van de ochtend na bocht drie rechtsaf de muur in. Op het eerste oog leek het mee te vallen, maar Alonso is echter wel naar het hospitaal vervoerd. Daar leek de schade mee te vallen. Het betekende voor hem en voor McLaren het einde van de test.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Romain Grosjean Lotus 1:24.067 111
2 Nico Rosberg Mercedes 1:24.321 131
3 Daniil Kvyat Red Bull 1:24.941 104
4 Felipe Nasr Sauber 1:24.956 73
5 Valtteri Bottas Williams 1:25.345 129
6 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 1:25.604 88
7 Sebastian Vettel Ferrari 1:26.312 76
8 Nico Hülkenberg Force India 1:26.591 36
9 Fernando Alonso McLaren 1:27.596 20


Gecombineerde uitslag Barcelona

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Romain Grosjean Lotus 1:24.067 111
2 Nico Rosberg Mercedes 1:24.321 197
3 Pastor Maldonado Lotus 1:24.348 173
4 Daniel Ricciardo Red Bull 1:24.574 201
5 Kimi Räikkönen Ferrari 1:24.584 164
6 Felipe Massa Williams 1:24.672 143
7 Sergio Pérez Force India 1:24.702 155
8 Max Verstappen Toro Rosso 1:24.739 222
9 Lewis Hamilton Mercedes 1:24.923 201
10 Daniil Kvyat Red Bull 1:24.941 215
11 Felipe Nasr Sauber 1:24.956 152
12 Valtteri Bottas Williams 1:25.345 178
13 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 1:25.604 188
14 Fernando Alonso McLaren 1:25.961 79
15 Jolyon Palmer Lotus 1:26.280 77
16 Sebastian Vettel Ferrari 1:26.312 181
17 Marcus Ericsson Sauber 1:26.340 166
18 Nico Hülkenberg Force India 1:26.591 36
19 Pascal Wehrlein Force India 1:27.333 113
20 Jenson Button McLaren 1.28.182 45
21 Pascal Wehrlein Mercedes 1.28.489 48
22 Susie Wolff Williams 1.29.400 86

Overleg over bezetting Bungehuis afgelopen

Actievoerders die al dagen een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezetten, hebben zondag een gesprek gehad met vertegenwoordigers van het College van Bestuur van de universiteit. Dat had plaats in de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan, die ook bij het gesprek was.

Wat er uit het overleg is gekomen is onduidelijk. Daarover kon een woordvoerster van de studenten zondagavond nog niets zeggen. Volgens een woordvoerder van de burgemeester is het nu "aan de beide partijen om tot overeenstemming te komen" over de situatie in het Bungehuis. Dat gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al meer dan een week bezet. De UvA was zondagavond niet bereikbaar voor commentaar.

De demonstranten bezetten het gebouw omdat ze meer inspraak willen van studenten en docenten. De UvA spande een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen en kreeg gelijk van de rechter. Die bepaalde donderdag dat de studenten moeten vertrekken en dat ze 1000 euro boete per dag moeten betalen als ze dat niet doen. De 'bezetters' zijn nog niet vertrokken, maar eisen op hun beurt dat het bestuur van de UvA voor maandag 12.00 uur is opgestapt.

De actievoerders gaan onderling overleggen en komen binnenkort met een verklaring over de vervolgstappen.

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
special
Random Pics van de Dag #846
special
AI Picture Gallery #108
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
review
Dead Space
©FOK.nl e.a.