FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 februari 2015

Anti-zwartepieters starten campagne 2015

De twaalfde zaterdag na het heerlijk avondje, dat is blijkbaar de vaste kick-off geworden voor de actievoerders die zich hebben verenigd onder de naam Zwarte Piet is Racisme. Net als vorig jaar zijn ze er vroeg bij om de campagne te starten, die al bijna net zo'n oer-Hollandse traditie aan het worden is als het Sinterklaasfeest zelf.

Zelf vinden de antipieters het evenwel niet echt vroeg. "We hadden eigenlijk al op 1 januari de kick-off moeten organiseren, want voor zover ik weet begint de Pietenschool ook alweer op 6 december met rekruteren", zei Jerry Afriyie zaterdag tijdens het evenement in het Amsterdamse Boom Chicago-theater tegen NPO Radio 1. "Je kan niet vroeg genoeg beginnen om racisme uit te bannen."

Het is de bedoeling om vreedzame protesten te organiseren tijdens intochten en andere festiviteiten, aldus Afriyie. Hij vindt het niet ongepast om kinderen daarmee te confronteren. "Kinderen moet je niet laten opgroeien in racisme. Dat is ook niet gepast." Daarmee maakt de groep zijn inzet duidelijk: het beleid van geleidelijk veranderen is blijkbaar niet voldoende.

Het afgelopen Sintfeest werden tijdens verschillende nationale en lokale evenementen verscheidene veranderingen doorgevoerd in het uiterlijk van Zwarte Piet. Zo waren er onder meer witte pieten die niet door de schoorsteen durfden, en clownspieten te zien. Als klap op de vuurpijl toonde het Sinterklaasjournaal de populaire Opa-Piet in de rol van Sinterklaas.

Vanuit de politiek is, onder meer door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, steeds benadrukt dat veranderingen maar tot op zekere hoogte van bovenaf kunnen komen: de figuur Zwarte Piet is er uiteindelijk eentje van de samenleving.

Charlie Hebdo gaat weer wekelijks verschijnen

Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo ligt vanaf volgende week weer wekelijks in de kiosken. Dat heeft hoofdredacteur Gérard Biard laten weten, meldde de krant Le Figaro zaterdag.

Tien medewerkers van het blad kwamen op 7 januari bij de aanslag door twee terroristen op het redactiebureau in het oosten van Parijs om het leven. Een week erna kwam een nummer uit waarvan acht miljoen exemplaren zijn gedrukt, een record in de Franse pers. Op de voorpagina stond een cartoon van de profeet Mohammed. Een traan biggelt over zijn wang en hij houdt een bordje omhoog met de tekst "Je suis Charlie", de woorden waarmee velen hun afschuw over de aanslag uitten.

Volgens Briard waren er onder de redactieleden die de aanslag overleefden, mensen die onmiddellijk weer aan de slag wilden gaan en anderen die behoefte aan enige tijd rust hadden. Het compromis was dat het blad vanaf 25 februari weer wekelijks gaat verschijnen.

Charlie Hebdo gaat weer wekelijks verschijnen
Charlie Hebdo gaat weer wekelijks verschijnen (Foto: ANP)

'Vergeten' avontuur Sherlock Holmes opgedoken

Een lang vergeten verhaal over de fameuze Britse detective Sherlock Holmes is opgedoken. De Schotse historicus Walter Elliot stuitte op het avontuur toen hij in zijn kelder op zoek was naar historische documenten voor een museumtentoonstelling. Dat meldden Britse media.

Het avontuur van Holmes, geschreven door Sir Arthur Conan Doyle, werd gepubliceerd in een boek met korte verhalen in 1903. Dat boek was gemaakt om geld op te halen voor de bouw van een brug in de Schotse stad Selkirk, nadat de vorige was vernietigd door overstromingen in het gebied. In het verhaal van Holmes en zijn kompaan James Watson komt de brug ook voor.

Elliot had het boek met korte verhalen 'veertig of vijftig jaar' geleden gekregen, maar wist niet dat er een Holmes-verhaal in zat. Het boek wordt tentoongesteld in het plaatselijke museum in Selkirk. Herschreven versies ervan zijn te vinden op internet.

Uitslag Heracles Almelo - FC Utrecht

Heracles Almelo en FC Utrecht hebben in de Eredivisie met 1-1 gelijkgespeeld. Het duel tussen beide teams kwam in Almelo pas laat op gang. Avdic zorgde een kwartier voor tijd voor de 1-0, terwijl Haller met de vijfde goal in twee duels de gelijkmaker op de borden zette. Utrecht blijft twaalfde op de ranglijst, terwijl Heracles ook na vanavond nog de nummer zestien is.

Heracles Almelo

1 - 1

FC Utrecht

 76' Avdic    80' Haller
 
 Gele kaart: Ayoub (FC Utrecht)
 Rode kaart: Veldmate (83/2xg) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.197
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Schenkeveld
Veldmate
Aktaou
Bel Hassani (Cziommer/65)
Fledderus
Vujicevic
Linssen
Weghorst (Avdic/73)
Darri (Navratil/83)
  Ruiter
Kum
Leeuwin
Letschert
Hardeveld
Diemers (Markiet/79)
Ayoub
Amrabat
Duplan
Haller
Oar (Verbeek/57)

Ontruiming flats in Assen om vreemde lucht

Een flat aan Het Zwin in Assen is zaterdagavond door de politie ontruimd nadat om 18.39 uur een vreemde lucht was gemeld.

Bewoners van de flat hadden een lucht waargenomen die voor hen niet thuis te brengen was. Hierop hadden ze contact gezocht met de hulpdiensten. Voordat de brandweer ter plaatse was, werd al begonnen met de ontruiming van de gehele flat.

De bewoners werden vervolgens opgevangen in het verzorgingstehuis dat hiervoor een ruimte beschikbaar stelde. Een bewoonster werd door het ambulancepersoneel gecontroleerd maar kon al snel de ambulance weer verlaten. Om de evacuatie te begeleiden werd een groot aantal agenten naar het adres gestuurd.

De brandweer heeft op diverse plekken in de flat metingen verricht maar kon verder niets waarnemen. Hierop werd het gebied weer vrijgegeven en konden de bewoners weer terug naar hun woningen.

Rutte belt Renzi over wangedrag Feyenoord-fans

Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond zijn Italiaanse collega Matteo Renzi gebeld over de rellen en vernielingen door Feyenoord-supporters deze week in Rome. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat zaterdag laten weten.

Volgens de RVD noemde Rutte in het telefoongesprek met Renzi 'het wangedrag en de vernielingen verschrikkelijk'. Hij heeft de Italiaanse premier laten weten dat hij zich schaamt voor de Nederlanders die zich in Rome hebben misdragen.

Eerder op de dag belde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken al met zijn Italiaanse ambtgenoot over de supportersrellen. "Nederlandse en Italiaanse autoriteiten werken nauw samen aan het aanpakken van de daders en het voorkomen van dergelijke excessen in de toekomst", aldus de RVD.

Kardashian-zussen slippen van de weg met auto

Kim, Khloe en Kylie Kardashian zijn zaterdagochtend door een slippartij met hun auto van de weg geraakt. Het dochtertje van Kim en Kanye West, North West, zat ook in de auto. Dat meldt TMZ.

Het ongeluk gebeurde in het plaatsje Bozeman in de Amerikaanse staat Montana. Een bestelbusje reed langs de auto van de Kardashians waardoor er een lading sneeuw omhoog spatte. Khloe, die achter het stuur zat, werd daardoor verblind en verloor de controle over het stuur. Even raakte de auto door ijzel op de weg in de slip en belandde uiteindelijk in de greppel.

De zussen, de kleine North West en andere weggebruikers bleven ongedeerd.

Uitslag Go Ahead Eagles - AZ

AZ is geklommen naar de derde positie in de Eredivisie. De Alkmaarders wonnen uit bij Go Ahead Eagles met 0-2 dankzij goals van Poulsen en Mühren. De thuisploeg kon hier weinig tegenover stellen.

Go Ahead Eagles

0 - 2

AZ

     33' Poulsen
 58' Mühren
 
 Gele kaart: Duits, Van der Linden (Go Ahead Eagles), Hoedt, Hupperts, Johansson (AZ)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 8.009
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Nieuwpoort
Vriends
Van der Linden
Schenk
Rijsdijk (Schalk/76)
Overgoor
Duits (Reimerink/76)
Turuc
Plet (Kolder/76)
Verhoek
  Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
Poulsen
Henriksen
Haye (Dos Santos/55)
Gudelj
Berghuis (Tankovic/73)
Mühren (Haps/86)
Hupperts

'Bobbi Kristina is een junk net als haar moeder dat was'

Bobbi Kristina was onder invloed van drugs de ochtend dat ze bewusteloos thuis in haar badkuip werd aangetroffen. Dat meldt een bron dicht bij de familie van de 21-jarige dochter van Whitney Houston aan People.

Meerdere bronnen bevestigen tegenover het blad dat Bobbi Kristina afgelopen maanden regelmatig heroïne, cocaïne en antidepressivum Xanax gebruikte. Daarnaast dronk ze veel. Ook zou de dochter van Bobby Brown en Whitney afgelopen drie jaar meerdere keren in een afkickkliniek hebben gezeten.

Door de naderende sterfdag van haar moeder werd de verslaving van Bobbi Kristina erger. Ze deed echt haar best, maar ze kreeg geen ondersteuning. Ze zat nog steeds met heel veel verdriet over haar moeders dood, aldus een ingewijde.

Brown werd op 31 januari bewusteloos in bad aangetroffen. Bij een huiszoeking zouden toen drugs zijn aangetroffen, maar het blijft onduidelijk wat er precies is gevonden. Een ernstig zuurstofgebrek heeft ervoor gezorgd dat Bobbi Kristina sindsdien in een coma ligt en weinig hersenactiviteit vertoont.

Het incident vertoont bizar veel gelijkenissen met dat van haar moeder. Op 11 februari 2012 overleed Whitney op 48-jarige leeftijd nadat ze eveneens bewusteloos in bad was aangetroffen.

Dorp op slot voor Project X-feest

Het Westlandse dorp De Lier is zaterdagavond hermetisch afgesloten in verband met een mogelijk Project X-feest.

Op Facebook had een meisje onlangs een uitnodiging voor haar verjaardag geplaatst. Al vrij snel hadden ruim 600 feestgangers zich aangemeld om dit groots te gaan vieren. Dit leek niet helemaal de bedoeling en het Facebookaccount werd daarop offline gehaald. De gemeente Westland dreigde daarnaast met boetes tot 25.000 euro voor mensen die toch de orde zouden komen verstoren.

De Facebookpagina verscheen echter gisteravond weer online met de tekst 'Guess who's back! Morgen is het tijd voor een groot feestje!'

De gemeente heeft hierop maatregelen genomen en mensen die besluiten naar het dorp te gaan kunnen torenhoge boetes verwachten. 'Wie wel naar De Lier komt om te feesten zal het wel merken' meldt Wim Hoornhout van de politie tegen Omroep West. 'We zijn voorbereid en er zijn inderdaad maatregelen getroffen, we zijn alert en waakzaam.'

Alle toegangswegen tot het dorp zijn afgezet. Bezoekers die het dorp in willen moeten hun identiteitspapieren laten zien aan agenten. Wie niet kan aantonen dat hij of zij in De Lier woont, of zich eerder heeft aangemeld bij de politie, komt het dorp niet in.

Ariana Grande werkt aan eigen parfum

Ariana Grande gaat de parfumbusiness in. De 21-jarige zangeres en actrice lanceert in september haar eerste eigen geurtje.

"Ik ben altijd geobsedeerd geweest met parfum. Ik heb altijd iets van zes verschillende geurtjes in mijn tas, nog eens drie in mijn koffer en nog een paar in mijn auto", legt Ariana uit aan Womens Wear Daily. "Ik krijg heel vaak de vraag welk parfum ik draag of welk geurtje mijn favoriet is. Ik heb wel favorieten, maar ik wil iets creëren dat alles heeft waarvan ik houd. Daarom ben ik zo blij dat ik een eigen parfum mag gaan ontwikkelen."

Grande treedt in de voetsporen van heel wat celebrities. Alleen afgelopen jaar al lanceerden onder anderen Taylor Swift, One Direction en Nicki Minaj hun eigen parfum.

Russische biatlete (21) sterft door hartaanval

Een biatlonwedstrijd in het Russische Tyumen, meetellend voor de prestigieuze Russia Cup, is overschaduwd door de dood van een jonge atlete. De 21-jarige Alina Jakimkina werd zaterdag tijdens de individuele wedstrijd over 15 kilometer getroffen door een hartaanval.

Artsen probeerden Jakimkina ter plekke te reanimeren, maar wisten de biatlete niet te redden. De Russische biatlonbond SBR betuigt op zijn website medeleven met de nabestaanden van het slachtoffer.

Brand Nijmegen niet aangestoken

De brand in een café in Nijmegen, die oversloeg naar een seniorenflat erboven, is niet aangestoken. Er zijn geen aanwijzingen dat er sprake is van brandstichting; mogelijk dat een technisch mankement de oorzaak is van de brand, liet de politie zaterdag weten.

De brand ontstond vrijdagochtend in cafetaria Ugala aan de Otto C. Huismanstraat en breidde zich snel uit naar het erboven gelegen wooncomplex voor senioren. Ongeveer zeventig appartementen moesten worden ontruimd. Een aantal mensen raakte zwaargewond en er waren tientallen lichtgewonden.

Uitslag ADO Den Haag - PEC Zwolle

Een late gelijkmaker van PEC Zwolle in Den Haag werd even later toch nog ongedaan gemaakt door de thuisclub die zo de volle buit mee naar huis heeft weten te nemen. De uitslag: 3-2. Hieronder de statistieken.

ADO Den Haag

3 - 2

PEC Zwolle

 42' Alberg
 59' Eduardo
 90' Kramer
   72' Rienstra 
 90' Saymak 
 
 Gele kaart: Lukoki, Saymak, Van der Werff (PEC Zwolle)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.895
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Zuiverloon
Derijck
Wormgoor
Meijers
Malone (Kanon/84)
Kristensen
Alberg
Eduardo (Houtkoop/77)
Kramer
van Duinen
  Hahn
Lam
Van der Werff
Broerse
Van Hintum
Brama (Moro/79)
Rienstra
Lukoki
Drost
Becker (Saymak/15)
Babalj (Ferfelis/84)

Raptors de baas in Atlanta

De basketballers van Toronto Raptors waren vrijdag duidelijk te sterk voor de Atlanta Hawks. Het duel tussen de twee beste presterende teams in de Eastern Conference van de NBA eindigde in Atlanta in een duidelijke 105-80-zege voor de gasten uit Canada. Voor de Hawks betekende het de derde nederlaag in de laatste vier duels.

Lou Williams was de topschutter bij de Raptors met 26 punten. De ploeg uit Toronto liep in het derde kwart (28-13) weg bij de thuisploeg die wel de leiding behoudt in de oostelijke competitie. Toronto is de enige ploeg die dit seizoen al twee keer won van de Hawks. Volgens Williams had een fikse nederlaag tegen Atlanta in eigen hal in januari zijn ploeg op scherp gezet. "We schaamden ons toen voor ons eigen publiek en wilden iets recht zetten."

Overige uitslagen
Orlando Magic - New Orleans Pelicans 95-80
Philadelphia 76ers - Indiana Pacers 95-106
Detroit Pistons - Chicago Bulls 100-91
New York Knicks - Miami Heat 87-111
Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns 111-109
Washington Wizards - Cleveland Cavaliers 89-127
Dallas Mavericks - Houston Rockets 111-100
Milwaukee Bucks - Denver Nuggets 89-81
Utah Jazz - Portland Trail Blazers 92-76
Sacramento Kings - Boston Celtics 109-101
Golden State Warriors - San Antonio Spurs 110-99
Los Angeles Lakers - Brooklyn Nets 105-114

Derde testdag Barcelona (21/02/2015)

Pastor Maldonado heeft op de derde testdag van de tweede Formule 1-test de snelste tijd gereden. De Venezolaan was met de door een Mercedes-motor aangedreven Lotus op Barcelona in een tijd van 1.24,348 ruim sneller dan nummer twee Max Verstappen.

Maldonado zette net als Verstappen (1.24,739) zijn tijd neer op de superzachte banden. De rest van het veld dook niet onder de 1.26 minuten. Verstappen was met 129 ronden de drukste man van de dag. Hij beëindigde de dag voortijdig door een kwartier voor tijd stil te vallen op de baan.

Dat gebeurde op dat moment ook McLaren-coureur Jenson Button. De Brit kwam uiteindelijk maar tot 24 ronden vanwege een probleem met het Kinetic Energy Recovery System (MGU-K). Honda had een nieuw onderdeel meegenomen om een probleem met dit motorcomponent op te lossen, maar dat bleek niet te werken. Morgen zal Fernando Alonso wederom een nieuwe versie uit gaan proberen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Pastor Maldonado Lotus 1:24.348 104
2 Max Verstappen Toro Rosso 1:24.739 129
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:26.076 101
4 Marcus Ericsson Sauber 1:26.340 53
5 Sebastian Vettel Ferrari 1:26.407 105
6 Daniil Kvyat Red Bull 1:26.589 111
7 Felipe Massa Williams 1:26.912 55
8 Pascal Wehrlein Force India 1:27.333 81
9 Valtteri Bottas Williams 1:27.556 49
10 Jenson Button McLaren 1:29.151 24

'Ruil krijgsgevangenen Oekraïne onderweg'

De rebellen in Oekraïne zijn begonnen met het vrijlaten van gevangengenomen Oekraïense militairen. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko zaterdag op Twitter bekendgemaakt.

"Binnenkort zijn 140 van onze helden vrij", schreef de president. Het proces wordt begeleid door de nationale veiligheidsdienst.

Of er in ruil voor de krijgsgevangenen gevangengenomen rebellen worden vrijgelaten, en hoeveel, zei Porosjenko niet.

Baanrenster Wild pakt wereldtitel in Parijs

Baanwielrenster Kirsten Wild heeft Nederland zaterdag in Parijs de eerste wereldtitel in het baanwielrennen geschonken in vier jaar tijd. De Nederlandse bleek onklopbaar op de scratch, de race van 40 ronden met de simpelste regels: Wie als eerste de 40 ronden voltooit wint de race. De laatste Nederlandse wereldtitel werd in 2011 gewonnen door Marianne Vos, eveneens op de scratch.

Na 20 ronden kwam de Spaanse Sheyla Gutierrez Ruiz met de eerste grote aanval van de wedstrijd, maar voordat ze het peloton op een ronde kon zetten werd de boel op gang getrokken. Vervolgens voerde Wild het tempo op, waar de Ierse Caroline Ryan op reageerde door een aanval te plaatsen. Wild sprong er gelijk achteraan en hoewel het kopgroepje snel bijgehaald werd, was de Nederlandse niet meer weg te slaan uit het voorste deel van de wedstrijd.

In de slotronden zat het hele peloton weer bij elkaar en ging Wild vanaf de kop de sprint aan. Amy Cure uit Australië probeerde uit alle macht nog naar het goud te sprinten, maar niemand kon Wild meer bedreigen. Cure pakte het zilver, voor Pascal Jeuland. De Française werd vanwege een onreglementaire sprint echter teruggezet en zag 'haar' bronzen medaille overgaan naar Allison Beveridge uit Canada.

Van Persie op krukken naar spelersbus

Robin van Persie heeft zaterdag een voetblessure opgelopen tijdens het door Manchester United verloren uitduel met Swansea City (2-1). De aanvaller verliet het Liberty-stadion op krukken.

Medisch onderzoek moet de ernst van de blessure van Van Persie uitwijzen. De aanvoerder van het Nederlands elftal speelde de wedstrijd uit omdat Louis van Gaal al drie keer had gewisseld. De volgende wedstrijd van Oranje staat voor zaterdag 28 maart op het programma. Het elftal van bondscoach Guus Hiddink ontvangt dan Turkije in de ArenA voor een duel in de EK-kwalificatie.

Codrington prolongeert titel 60 meter

Giovanni Codrington heeft zaterdag zijn nationale indoortitel op de 60 meter geprolongeerd. De 26-jarige sprinter van Groningen Atletiek had aan een tijd van 6,74 net genoeg voor de winst. Patrick van Luijk, de kampioen van 2007, eindigde als tweede in 6,76. Simon Blok eiste met 6,98 het brons voor zich op.

Brian Mariano, viervoudig kampioen, ontbrak in Apeldoorn vanwege griep. Hij heeft zich als enige Nederlander geplaatst voor de EK, begin maart in Praag. De limiet voor de Europese titelstrijd was 6,66. Mariano liep een maand geleden 6,64, eveneens in Apeldoorn.

Porte wint vierde etappe in Algarve

Wielrenner Richie Porte heeft zaterdag de vierde etappe van de Ronde van de Algarve gewonnen. De Australiër van Team Sky was de sterkste in een rit over 212 kilometer van Tavira naar Malhão.

Porte besliste de zwaarste rit van de etappekoers door het zuiden van Portugal op de slotklim. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski uit Polen moest drie seconden toegeven en eindigde als tweede. De Brit Geraint Thomas finishte vlak achter de Spanjaard Ion Izagirre als vierde. Hij behoudt de leiding in het klassement.

Thomas verdedigt zondag in de vijfde en laatste etappe over 178 kilometer van Almodovar naar Vilamoura een voorsprong van 27 seconden op Kwiatowski.

Regisseur Metallica: Some Kind of Monster overleden

De Amerikaanse regisseur Bruce Sinofsky is vandaag op 58-jarige leeftijd overleden. Sinofsky, die vooral bekend werd door zijn Paradise Lost-trilogie en de Metallica-documentaire Some Kind of Monster, overleed in zijn slaap aan de gevolgen van diabetes.

Bruce Sinofsky begon zijn loopbaan in de filmwereld met het maken van reclamefilmpjes. In 1991 zou hij samen met Joe Berlinger het filmbedrijf Creative Thinking International oprichten. Sinds die tijd verschenen bij hun indrukwekkende documentaires zoals Paradise Lost, Hollywood High en Metallica: Some Kind of Monster.

In 1992 zou Sinofsky zijn regiedebuut maken met de documentaire My Brother's Keeper, waarin hij het verhaal liet zien van Delbart Ward, een oudere man uit New York die ervan werd verdacht dat hij zijn broer William had vermoord. In 2011 zou Sinofsky een Oscar-nominatie ontvangen voor zijn aandeel aan de documentaire Paradise Lost 3: Purgatory. De filmmaker won wel een Directors Guild of America Award en een tweetal Emmys.

Van Gaal ziet United te veel kansen missen

Trainer Louis van Gaal vond Manchester United zaterdag best aardig voetballen in de verloren uitwedstrijd bij Swansea City (2-1). "We kregen ook voldoende kansen", stelde hij. "Maar we vergeten vaker te scoren. We moeten effectiever worden. We domineren beide helften en waren ook een beetje ongelukkig. Maar uiteindelijk draait het om doelpunten maken. Daarin zijn we tekortgeschoten."

United leed de tweede nederlaag in twintig duels. "En dat is zuur", zei Van Gaal. "Want dit was niet nodig. We zijn echter bezig met een proces. En als je ziet hoe we ons spel verder ontwikkelen, dan kan ik best tevreden zijn."

RVD weert De Telegraaf bij fotosessie Oranjes

Journalisten van De Telegraaf zijn komende maandag niet uitgenodigd voor de traditionele fotosessie met de Oranjes in het Oostenrijkse Lech. Zaterdag plaatste de krant op de voorpagina een actuele foto van prinses Beatrix op de skis, en dat is in de strijd met de mediacode. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zaterdagavond bevestigd na een bericht op de website van de NOS.

Twee keer per jaar is er voor de media een fotosessie met de koninklijke familie. De afspraak is dat de media in ruil daarvoor de Oranjes in hun privétijd zo veel mogelijk met rust laten.

De foto van een skiënde prinses Beatrix staat niet alleen in de krant maar is ook getwitterd door hoofdredacteur Sjuul Paradijs en adjunct-hoofdredacteur Jan-Kees Emmer.

'Twee Nederlanders pleegden aanslag Somalië'

De aanslag op een hotel in Somalië zou door twee Nederlanders gepleegd zijn. Somalische media meldden vrijdag al dat een Nederlandse vrouw zichzelf had opgeblazen, het Franse persbureau AFP meldde zaterdag dat ook een Nederlandse man dat zou hebben gedaan. Mogelijk waren de twee partners van elkaar. Bij de aanslag kwamen zeker 25 mensen om.

De Nederlandse vrouw werkte in het hotel als receptioniste. Dat vertelde een medewerker van de Somalische Partij voor Gelijkheid en Democratie (UDP) zaterdag aan de Somalische zender Radio Dalsan.

Ze zou Lula Ahmed Dahir heten en in Somalië geboren zijn. Dahir was een van de favoriete hotelmedewerkers van UDP-bestuurslid Salat Ali Jelle. Hij raakte gewond bij de aanslag. Dahir gedroeg zich volgens hem verdacht in de week voor de aanslag. "Ze liep vaak het hotel in en uit, terwijl ze dienst had."

Málaga verrast Barcelona in Camp Nou

Málaga heeft zaterdag een einde gemaakt aan de lange zegereeks van FC Barcelona. De ploeg uit Andalusië zorgde voor een grote verrassing in Camp Nou door de thuisclub met 1-0 te verslaan. Juanmi maakte al in de zevende minuut het enige doelpunt, na een blunder van Dani Alves. De Braziliaanse verdediger verslikte zich in de bal en daar profiteerde de aanvaller van Málaga dankbaar van.

Wat Barcelona daarna ook probeerde, steeds stuitte de sterrenploeg van trainer Luis Enrique op de uitblinkende doelman Idriss Kaméni. Ook Lionel Messi, die de laatste weken zo makkelijk scoorde, kon het verschil niet maken. Barcelona verzuimde om de eerste plaats in de Primera División in ieder geval voor een dag over te nemen van Real Madrid, dat zondag op bezoek gaat bij Elche. De Koninklijke heeft nu nog steeds één punt voorsprong.

MVV in blessuretijd naast Helmond Sport

MVV heeft zaterdag voor eigen publiek in blessuretijd een nederlaag voorkomen tegen Helmond Sport. Wimilio Vink zorgde in de 92e minuut voor de gelijkmaker: 1-1. Jack Tuyp had de bezoekers uit Helmond al vroeg op voorsprong gezet in Maastricht. De spits moest enkele minuten later geblesseerd het veld verlaten.

Tuyp leek lang de matchwinner te worden in De Geusselt, tot Vink in de extra tijd de stand nog gelijktrok. Daardoor blijft MVV onderin de Jupiler League boven Helmond Sport staan. De Limburgers nemen de achttiende plaats in met 22 punten, Helmond volgt met 19. Alleen RKC Waalwijk heeft nog minder punten (13).

Judoka Van Dijke wint brons in Düsseldorf

Judoka Sanne van Dijke heeft zaterdag brons gewonnen op de Grand Prix van Düsseldorf. Ze versloeg in de strijd om de derde plaats de Duitse Iljana Marzok op ippon.

Van Dijke komt uit in de klasse tot 70 kilogram, die de laatste jaren wordt geregeerd door Kim Polling. De nummer één van de wereldranglijst ontbreekt in Düsseldorf. Van Dijke verloor het uitzicht op goud en zilver door een nederlaag in de tweede ronde tegen de Duitse Laura Vargas-Koch. Ze versloeg in de herkansing Fanny Posvite uit Frankrijk.

'Marechaussee mishandelde uitgezette Afghaan'

De uitgezette voormalige Afghaanse staatsveiligheidsagent Feda Amiri (54) is door zijn dochter Tamana teruggevonden. Ze was hem na zijn uitzetting in januari achterna gereisd nadat niets meer van de man was vernomen. Hij zou 'in kritieke toestand' verkeren. Volgens de dochter is Amiri op weg naar Afghanistan door de marechaussee mishandeld.

De man ligt met botbreuken en geheugenverlies in een ziekenhuis in Kabul. Het is onduidelijk in hoeverre zijn toestand iets met de vermeende mishandeling heeft te maken. Amiri werd na achttien jaar verblijf in Nederland uitgezet, omdat hij in de jaren tachtig werkzaam was voor de Afghaanse staatsveiligheidsdienst KhAD. Die was actief tijdens het door de Russen gesteunde communistische bewind, en wordt door de Nederlandse overheid verdacht van mensenrechtenschendingen.

Amiri's persoonlijke rol daarin is echter nooit onderzocht, aldus de 23-jarige Tamana, die sinds haar vierde in Nederland was. Volgens de familie is de man vanwege dit verleden 'automatisch' uitgezet. De Amsterdamse kunstenares Tinkebell had afgelopen week aangekondigd om Tamana bij haar zoektocht te helpen, omdat ze zich zorgen maakte over de in haar eentje afgereisde dochter.

De ChristenUnie heeft staatssecretaris Fred Teeven al over de kwestie op het matje geroepen. Mochten Amiri's verwondingen inderdaad door de marechaussee zijn veroorzaakt, moet het uitzettingsbeleid worden opgeschort totdat de zaak uitgebreid is onderzocht, vindt de partij.

Kerry: Russen doen aan landjepik in Oekraïne

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben zaterdag overlegd over nieuwe sancties tegen Rusland vanwege het mislukken van de wapenstilstand in Oekraïne die vorige week overeen werd gekomen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en diens Britse collega Philip Hammond houden Moskou verantwoordelijk voor het voortduren van de strijd in Oost-Oekraïne. Kerry beschuldigde de Russen van 'landjepik'.

Kerry wees met name naar de strategisch gelegen havenplaats Marioepol, waar de rebellen volgens het Oekraïense leger steeds meer militair materieel verzamelen. Als de rebellen de stad in handen krijgen, hebben ze een landverbinding tussen Rusland en het geannexeerde schiereiland de Krim bewerkstelligd.

"Wat er met Marioepol gebeurt, is eenvoudigweg onacceptabel, dus praten we over aanvullende sancties, aanvullende pogingen", zei Kerry.

Nederlander overleeft val van klif in Sri Lanka

Een stapje achteruit om een foto te nemen van zijn echtgenote heeft een Nederlander zaterdag in Sri Lanka bijna het leven gekost. De man viel tientallen meters naar beneden, waar een boom zijn val brak, meldden Sri Lankaanse media.

De 35-jarige toerist viel naar beneden van een bekende toeristische trekpleister genaamd World's End. Soldaten en politieagenten redden de man met behulp van touwen uit zijn benarde positie. Op foto's is te zien hoe de Nederlandse man met een brancard wordt afgevoerd, maar uiteindelijk op eigen kracht loopt. De man zou het redelijk maken, maar is wel naar het ziekenhuis gebracht.

Niets wijst op alcohol bij ongeluk Erp

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat alcohol een rol speelde bij het fatale ongeval in Erp, waardoor vier mensen omkwamen. De politie is nog volop bezig met onderzoek naar het ongeval op de Gemertsedijk in de Noord-Brabantse plaats. Vier jongemannen kwamen om het leven, nadat de auto waarin ze zaten vrijdagavond tegen een boom was gereden.

Drie slachtoffers stierven ter plaatse. Een vierde inzittende overleed later in het ziekenhuis. De slachtoffers zijn twee jongens van 18 en 16 jaar uit Someren, een 19-jarige inwoner van Erp en een 20-jarige man uit Gemert.

Swansea te sterk voor Manchester United, Puntenverlies Chelsea na rood Matic

Swansea City heeft zaterdag Manchester United de vijfde nederlaag van het seizoen bezorgd. De formatie uit Wales won in eigen stadion met 2-1 van de ploeg van manager Louis van Gaal.

ManUnited, met Daley Blind en Robin van Persie in de basis, kwam na een klein half uur nog wel op voorsprong. Ander Herrera schoot raak na een fraaie combinatie door het midden. De Koreaan Ki Sung-yeung zorgde op aangeven van Jonjo Shelvey echter al snel voor de gelijkmaker.

Shelvey stond in de tweede helft ook aan de basis van het winnende doelpunt. Het schot van de middenvelder werd door Bafetimbi Gomis licht aangeraakt, waardoor doelman David De Gea werd geklopt: 2-1.


Chelsea heeft zaterdag in de strijd om de landstitel punten laten liggen. De koploper van de Premier League speelde thuis met 1-1 gelijk tegen promovendus Burnley, dat toesloeg nadat Nemanja Matic van Chelsea uit het veld was gestuurd. De middenvelder duwde na 70 minuten Ashley Barnes op agressieve wijze omver, nadat de aanvaller van Burnley eerst hem een ferme trap had gegeven. Barnes kwam er zonder kaart vanaf.

Tegen tien man zorgde Ben Mee in de 81e minuut voor de 1-1. Chelsea was na een kwartier op voorsprong gekomen dankzij verdediger Branislav Ivanovic.

Chelsea koestert nog altijd een voorsprong van acht punten op Manchester City, dat zaterdag nog tegen Newcastle United speelt.


Overige uitslagen

Aston Villa 1-2 Stoke City
Crystal Palace 1-2 Arsenal
Hull City 2-1 QPR
Sunderland 0-0 West Bromwich Albion

Echtpaar komt om door ongeval

Een echtpaar van 63 en 66 jaar uit het Limburgse dorp Melderslo is zaterdagochtend omgekomen door een verkeersongeval in Horst. Hun 34-jarige dochter en haar 32-jarige partner uit Veulen (gemeente Venray) raakten zwaargewond.

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Bij het ongeval waren geen andere verkeersdeelnemers betrokken. De 63-jarige bestuurster reed rond 10.20 uur op de Venrayseweg toen ze door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en tegen een boom botste.

In Horst is zaterdagochtend nog een dodelijk ongeval gebeurd. Op de Dijkerheideweg kwam een 65-jarige vrouw uit Melderslo op de fiets in botsing met een gierwagen. Ze overleed ter plaatse.

'Vaticaan woedend op Nederland door rellen'

De Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, vindt dat Nederland had moeten voorkomen dat de Feyenoordsupporters die deze week grote vernielingen in Rome aanrichtten, naar de Italiaanse hoofdstad konden reizen. Het was volgens de krant aan hun 'krankzinnige hooligansymbolen' te zien dat deze 'gangsters' op rellen uit waren, schreef de krant zaterdag.

De krant spreekt volgens de website van de Vlaamse kerk van een 'horde onbeschaafde en door bier benevelde Hollanders'. "Je hoefde geen helderziende te zijn om te voorzien dat het tot rellen zou komen."

De supporters richtten onder meer vernielingen aan in de net gerestaureerde fontein op het Piazza di Spagna. De fontein is ontworpen door de Italiaanse beeldhouwer en architect Gian Lorenzo Bernini, die ook verantwoordelijk was voor het Sint-Pietersplein en het weelderige grafmonument voor paus Alexander VII in de Sint-Pieter in het Vaticaan.

Afghaanse bankmedewerkers plunderen eigen bank

Medewerkers van een bank in het zuiden van Afghanistan hebben omgerekend bijna een miljoen euro gestolen uit hun eigen filiaal. Dat heeft de Afghaanse centrale bank zaterdag gezegd.

Bij de bankroof waren ten minste drie bankmedewerkers betrokken, onder wie de directeur van het filiaal in Kandahar. Zij wisten de kluisdeur met vervalste sleutels te openen.

Vermoedelijk hebben de bankrovers de benen genomen naar buurland Pakistan.

Mannen belagen drietal in Roosendaal

In Roosendaal (Noord-Brabant) is een 23-jarige man met zijn auto ingereden op drie plaatsgenoten. Samen met twee andere inzittenden mishandelde hij bovendien twee van de drie slachtoffers, meldde de politie zaterdag.

De drie Roosendalers van 17 en 18 jaar liepen vrijdagmiddag over de stoep op de Zwaanhoefstraat toen de verdachte op hen in probeerde te rijden. Het drietal kon op tijd wegspringen. Daarna stapten de drie mannen uit en mishandelden twee van de drie jongens met slagwapens. De derde jongen wist weg te komen, maar korte tijd later werd er opnieuw tevergeefs geprobeerd om hem aan te rijden. Volgens de politie heeft een van de slachtoffers ruzie met de broer van de hoofdverdachte.

De politie heeft de hoofdverdachte aangehouden op verdenking van poging tot doodslag en openlijke geweldpleging en is nog op zoek naar de andere twee verdachten.

Eredivisie: Preview speelronde 24

Vanavond gaat in de Eredivisie speelronde 24 alweer van start. Na deze week volgen dus nog tien ronden, en dan zit de competitie er alweer op. Maar zover is het lang niet! Daarom blikken we ook deze week weer vooruit op de wedstrijden, die gaan komen.

NAC Breda en sc Cambuur Leeuwarden trappen speelronde 24 vanavond om 20.00 uur in gang. En de Friezen hebben mooie herinneringen in Breda. Afgelopen seizoen werd al met 1-0 gewonnen. Ook dit jaar ligt, gezien het povere spel van de Bredanaars, een zege in het verschiet. Toch won NAC Breda eerder dit seizoen in Friesland, wat overigens de laatste zege voor de Brabanders in de Eredivisie zou zijn. Erik Falkenburg maakte toen het doelpunt.


Wie is dit weekend de beste in de Derby van het Noorden? (PRO SHOTS / Jan Kanning)

Een dag later is het de beurt aan ADO Den Haag en PEC Zwolle. De Zwollenaren hebben geen goede relatie met Den Haag, aangezien van de negen keer maar één keer werd gewonnen. De laatste drie duels eindigden echter in een gelijkspel, dus helemaal puntloos is het ook niet. ADO Den Haag pakte uit zijn laatste drie duels zeven punten en kent dus een prima reeks. Bij PEC Zwolle gaat het iets minder goed; zij verloren hun laatste twee duels.

Overmorgen is het weer tijd voor de Derby van het Noorden tussen sc Heerenveen en FC Groningen. De Friezen waren tot nu toe 20 keer gastheer voor de wedstrijd met de Groningers en wonnen liefst vijftien keer. FC Groningen was drie keer het beste, maar de laatste zege dateert alweer van vier jaar geleden. Eerder dit jaar eindigde deze wedstrijd in een gelijkspel: 1-1.


Houdt Vitesse de opgaande lijn vast en wint het ook van FC Twente? (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Tot slot gaan ook FC Twente en Vitesse de strijd met elkaar aan. Beide ploegen maken een matig seizoen door, al lijken de Arnhemmers na vier opeenvolgende zeges de lijn naar boven weer gevonden te hebben. FC Twente verloor zijn laatste drie duel, dus het contrast is in dat opzicht groot. Eerder dit seizoen werd het in Arnhem 2-2, waar FC Twente vorig jaar in eigen huis met 2-0 won. Alles is dus mogelijk.

Moslims willen verbod op betoging Pro Patria

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vraagt de burgemeester van Gouda met klem een demonstratie van Pro Patria (voor het vaderland) volgende week zaterdag te verbieden.

Het CMO zegt veel telefoontjes van verontruste moslims te hebben ontvangen. Ook zou er een tegendemonstratie zijn aangekondigd. Dat zei woordvoerder Yassin Elforkani tegen het ANP.

Vrijdag besloot burgemeester Milo Schoenmaker de demonstratie van Pro Patria toe te staan. Deze organisatie zegt te strijden tegen moslimextremisme en organiseerde al verscheidene demonstraties.

"Nadat bekend werd dat de betoging door kan gaan, zijn er bij ons heel veel telefoontjes binnengekomen van moslims die bang zijn voor een escalatie", aldus Elforkani.

Bayern München heeft geen kind aan Paderborn

Bayern München veegde zaterdagmiddag in de uitwedstrijd de vloer aan met Paderborn en won met 0-6. Arjen Robben scoorde tweemaal.

De thuisploeg probeerde de bezoekers zo ver mogelijk van eigen doel te houden en viel gedoseerd aan. Daardoor was Bayern genoodzaakt zich wat terug te trekken. Kachunga was namens de gastheren na ruim tien minuten gevaarlijk. Via de linkerflank kon voetballer ver opkomen, waarna hij spits Meha wist te bereiken. De Albanees twijfelde niet en schoot richting het doel van Neuer, maar zag zijn inzet op het laatste moment wegdraaien.

Het antwoord van de club uit Beieren liet niet lang op zich wachten. Met een prima bal kon Alonso in de 24e minuut Lewandowski bereiken, waarna de Poolse goalgetter de trekker overhaalde: 0-1. Bayern begon grip te krijgen op het duel. Nadat een schot van Müller kon worden gekeerd door de goalie, bracht Ribery de bal bij Lewandowski bezorgde. Beheerst schoot de Oost-Europeaan zijn tweede van de middag binnen: 0-2.

De Europese grootmacht denderde na rust gewoon door. Harthertz moest namens Paderborn aan de noodrem trekken in het strafschopgebied, toen landgenoot Robben door de defensie sneed. Vervolgens kreeg de linksback rood en de Oranje-international een penalty. De Groninger wist wel raad met het buitenkansje: 0-3.

Druk van Bayern bleef aanhouden. Na een crosspass van Robben, kon Ribery de vierde van de Duitse topclub maken: 0-4. Even later was het Weiser die namens de bezoekende formatie de vijfde kon binnenschieten: 0-5. Vlak voor het einde was het opnieuw Robben die zijn tweede van de middag kon maken. Ribery zette voor, waarna de Nederlander de bal tegen de touwen schoot: 0-6. Het betekende de zestiende treffer van de Bedummer van dit seizoen.

Overige uitslagen Bundesliga 

FC Augsburg 2-2 Bayer Leverkusen
Mainz 3-1 Eintracht Frankfurt
SC Freiburg 1-1 Hoffenheim
Schalke 04 1-1 Werder Bremen

Starbucks 'vergeet' Armeense genocide

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft in Los Angeles een nogal pijnlijke fout begaan. Om de lokale Armeense gemeenschap aan te spreken had de keten posters gemaakt waarop, naast traditioneel geklede vrouwen, de Ottomaanse vlag stond afgebeeld.

Na het verschijnen van de poster brak er op internet een storm van kritiek los en werd opgeroepen tot een boycot. De keten geeft aan dat de poster bedoeld was om verbondenheid met de lokale gemeenschap te creëren. Wel bieden ze hun excuses aan vanwege hun gebrek aan historisch besef.

In de VS, en met name Los Angeles, wonen veel nazaten van Armenen die gevlucht zijn uit het toenmalige Ottomaanse Rijk. Met name de genocide die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd uitgevoerd zorgde voor een massale vlucht naar veiliger oorden. Turkije blijft deze volkerenmoord tot op de dag van vandaag ontkennen.

In Nederland kwam Starbucks recentelijk ook al in opspraak wegens vermeende belastingontduiking.

Voor de laatste keer bovengronds door Delft

In de nacht van zaterdag op zondag rijdt er voor het laatst een trein over spoorviaduct van Delft. Het begin jaren zestig gebouwde viaduct wordt vervangen door een spoortunnel die op 28 februari tegelijk met het nieuwe ondergrondse station opengaat.

Het spoorwegviaduct werd gebouwd tussen 1960 en 1965 en ligt tussen de Kampveldweg en de Houttuinen, net ten noorden van station Delft.

Op het het steeds drukker wordende Nederlandse spoornetwerk was het Delftse viaduct met zijn twee sporen de laatste jaren een flessenhals geworden. Bovendien was er de geluidsoverlast voor de omwonenden en was het viaduct niet bepaald een toonbeeld van schoonheid in de monumentale stad.

Als de trein in de nacht van zaterdag op zondag Delft voor het laatst bovenlangs heeft gepasseerd, gaat ProRail aan de slag om het bestaande spoor aan te sluiten op de lang verwachte spoortunnel. De werkzaamheden gaan een kleine week duren. In die week zullen treinreizigers tussen Schiedam en Den Haag Hollands Spoor met bussen worden vervoerd.

In maart begint de sloop van het viaduct.

Zaterdagavondfilm: The Room (2003)

Als je op zaterdagavond niets te doen hebt kun je altijd kijken naar een van de geweldigste films ooit, The Room. Bekijk hieronder de complete - geweldige - film. De film heeft momenteel het Cinema Sins Sinrecord van 1.591.985.490 en dan was Jeremy nog mild.

Ga er lekker voor zitten, pak de popcorn en probeer niet te stikken. Hieronder, gewoon omdat het kan, de complete film.

En voor de volledigheid nog even de Sins

Italiaanse krant: koning betaal schade Rome

De Italiaanse krant Il Tempo roept koning Willem-Alexander op de schade te betalen die Feyenoordsupporters afgelopen week in Rome hebben aangericht. De krant kopt zaterdag: Caro Re, paga il conto (Beste koning, betaal de rekening).

Il Tempo publiceert de oproep in het Italiaans en in het Nederlands: 'Hoogheid koning Willem-Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassau. Wat uw landgenoten in Rome hebben uitgespookt is een onuitwisbare schande voor uw land. De enige troost voor de Romeinen zou zijn dat Nederland alle schade betaalt, om te beginnen die aan de fontein van Bernini.'

In totaal zijn nu 25 Nederlanders veroordeeld voor de rellen die voorafgingen aan de voetbalwedstrijd AS Roma-Feyenoord.

Premier Rutte onthult miljoenste DAF-truck

Bij de Nederlandse truckfabrikant DAF rolt woensdag de miljoenste in Eindhoven geproduceerde vrachtauto uit de fabriek. Premier Mark Rutte neemt de officiële onthulling voor zijn rekening.

In zijn 87-jarige bestaan heeft DAF Trucks een reputatie opgebouwd op het gebied van ontwikkeling, productie, verkoop en service van transportmaterieel. Inmiddels is de truckproducent uitgegroeid tot marktleider op de Nederlandse vrachtwagenmarkt. Grofweg één op de drie trucks die hier geregistreerd worden, is een DAF.

DAF's wortels gaan terug tot 1928, toen de broers Hub en Wim van Doorne de basis legden voor wat nu de snelst groeiende truckproducent van Europa is. Wat begon als een kleine machinefabriek en smederij, ontwikkelde zich in 1932 tot aanhangwagenproducent.

In 1949 werd in de aanhangwagenfabriek de eerste DAF-truck geproduceerd. Een jaar later werd een nieuwe truckfabriek gebouwd en een begin gemaakt met de productie van chassis voor drie-, vijf- en zestons vrachtwagens.

Een mijlpaal bereikte DAF in 1955, toen in aanwezigheid van alle 2500 werknemers het 10.000e truckchassis werd afgeleverd. In 1957 opende DAF ook een motorenfabriek, waar onder licentie motoren van Leyland werden geproduceerd. Hieruit ontwikkelde DAF later zijn eigen motoren. Aanvankelijk bedroeg de productiecapaciteit vier motoren per uur.

In 1964 volgde een nieuwe mijlpaal met de productie van het 50.000e truckchassis. In 1978 vierde DAF Trucks haar vijftigjarig jubileum. Niet veel later, in 1984 rolde de 250.000e door DAF geproduceerde truck van de band.

In de jaren negentig ging het opeens slechter. In 1993 stortte de bedrijfswagenmarkt in, vooral in het Verenigd Koninkrijk, een grote afzetmarkt voor DAF. Het betekende het faillissement voor DAF, maar al binnen enkele weken volgde een doorstart met de oprichting van het nieuwe bedrijf DAF Trucks N.V.

In 1996 nam de Amerikaanse vrachtwagenfabrikant PACCAR het Nederlandse bedrijf over, waarbij de toekomst van DAF werd verzekerd. PACCAR is een van de grootste truckfabrikanten ter wereld en produceert toonaangevende merken als Kenworth en Peterbilt.

Het ging daarna voor de wind met het bedrijf uit Eindhoven. In 1999 leverde DAF Trucks de 500.000e truck af en in 2007 de 750.000e.

Tsipras: eind bezuinigingen in zicht

Het akkoord over verlenging van de financiële steun aan Griekenland is een 'belangrijk succes'. En hoewel de 'oorlog nog niet is gewonnen' is het einde van de bezuinigingen en de noodhulp in zicht. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras zaterdag gezegd.

Na weken van onderhandelingen bereikte Griekenland vrijdag een akkoord met zijn drie grote kredietverstrekkers over het verlengen van zijn noodleningen. Daarmee is voorkomen dat Griekenland wegens een bankroet uit de euro stapt.

Om het geld te krijgen moet de Griekse regering een pakket hervormingen presenteren dat door de steunverleners acceptabel wordt gevonden. Daarbij moet gedacht worden aan het aanpakken van corruptie, het hervormen van het staatsapparaat en het verlichten van de 'humanitaire crisis' waarmee het land kampt.

Tsipras informeert zijn kabinet zaterdag over de besprekingen een dag eerder.

Pijnstillers gaat naar oudste jeugdfestival

De Nederlandse jeugdfilm Pijnstillers is geselecteerd voor het Zlin Filmfestival in Tsjechië. Dat is het oudste kinderfilmfestival ter wereld. De Carry Slee-verfilming met in de hoofdrollen Gijs Blom, Birgit Schuurman en Raymond Thiry draait in de hoofdcompetitie. Dat heeft producent Shooting Star gisteren gemeld.

Pijnstillers is de zevende verfilming van een boek van Carry Slee. Het verhaal vertelt over tiener Casper (Blom) die op zoek gaat naar zijn verdwenen vader (Raymond Thiry) als zijn moeder (Birgit Schuurman) de strijd tegen kanker lijkt te verliezen.

Het is niet het eerste festival waar Pijnstillers heen gaat. De film van regisseur Tessa Schram beleeft zijn Amerikaanse première deze zomer in New York, op het Stony Brook Film Festival. Ook is Pijnstillers geselecteerd voor het BUFF Film Festival in Malmö, dat in maart plaatsvindt.

Vorige jaar oogstte de Nederlandse film Jongens veel succes op het Zlin Filmfestival. Hoofdrolspeler Blom werd toen onder meer bekroond tot beste acteur van de competitie.


Pijnstillers gaat naar oudste jeugdfestival (Foto: Novum)

Atlete Schippers wint verspringen bij NK indoor

Dafne Schippers is de NK indoor in Omnisport Apeldoorn zaterdag goed begonnen. De 22-jarige atlete van Hellas Utrecht won voor de vierde keer in haar loopbaan het verspringen. Een sprong van 6,48 meter was voldoende voor het goud.

Het zilver ging verrassend naar Nadine Visser. Zij verbeterde haar persoonlijke topprestatie met liefst 38 centimeter naar 6,40. Visser (20) kwam al in haar eerste poging tot die afstand en stapte na drie sprongen uit de wedstrijd. Schippers sprong pas in haar vijfde poging voorbij die afstand. Brons was er voor Valentine Kortbeek met 6,01.

Douwe Amels blijft voorlopig het hoogspringen in eigen land domineren. De 23-jarige geboren Fries pakte zaterdag alweer zijn vijfde nationale indoortitel. Amels ging als enige over 2,12 meter en bleef daarmee de concurrentie voor.

Amels was niet geheel tevreden over zijn prestatie in het Omnisport in Apeldoorn. "Dit is de laagste hoogte waarmee ik Nederlands kampioen word", aldus de kampioen, die niet over 2,15 kwam. "Niet wat ik had gewild. Er zat wel meer in vandaag, maar het loopt nog niet dit seizoen. Ik had gehoopt richting mijn pr (2,23) te gaan, maar ik moet concluderen dat ik daar nog niet klaar voor ben."

Dion van Kessel won het zilver. Hij ging over 2,09. Dave Brandhoff pakte de bronzen medaille met een geslaagde sprong over 2,05 meter.

Boko Haram houdt huis in noordoosten Nigeria

Vermoedelijke strijders van Boko Haram hebben eerder deze week bij aanvallen op dorpen in het noordoosten van Nigeria zeker 34 mensen om het leven gebracht. Dat hebben bewoners en lokale functionarissen gezegd.

Woensdag vielen gewapende lieden op motoren het dorp Tamsu-Shehuri aan. Daarbij werden twaalf mensen gedood. Nog geen 24 uur later viel ook het dorp Ladi-Shehuri ten prooi aan de extremisten. Militairen slaagden er daarbij wel in zeker twaalf aanvallers uit te schakelen.

Donderdag werd ook Chibok aangevallen, het stadje waar Boko Haram vorig jaar april meer dan tweehonderd schoolmeisjes ontvoerde. Bij de aanvallen op en rond het stadje vonden meer dan twintig mensen de dood.

Karlie Kloss weg bij Victoria's Secret

Karlie Kloss hangt haar engelenvleugels aan de wilgen. Het 22-jarige supermodel gaat weg bij Victoria's Secret, meldt het Amerikaanse tijdschrift People.

Karlie heeft in vier shows van het lingeriemerk meegelopen. De blondine begon in 2011 bij Victoria's Secret en promoveerde begin 2013 tot Angel, een model dat tot een select groepje behoort dat vleugels mag dragen tijdens de modeshows en een soort ambassadrice is voor het merk.

Kloss stopt als Angel omdat ze haar werk voor het lingeriemerk niet meer kan combineren met andere werkzaamheden. Karlie heeft namelijk nog ander modellenwerk liggen, probeert zich op nieuwe zakelijke mogelijkheden te richten en begint in het najaar met een studie aan de universiteit van New York.

Victoria's Secret-topman Edward Razek bevestigde het vertrek van Kloss. 'Tijdens een gesprek werd duidelijk dat ze geen tijd meer zou hebben om aan alle verplichtingen te voldoen. Met tegenzin hebben we besloten dat ze weggaat zodra haar contract erop zit. Karlie is uniek, een erg goede vriendin en iemand die ik oprecht bewonder. Ze is, zonder twijfel, een van de beste modellen ooit. Maar ze is een nog beter persoon. Karlie Kloss zal voor mij altijd een engel zijn.'

Verstappen snelste in ochtendsessie Barcelona

Max Verstappen was zaterdag in de ochtendsessie van de derde trainingsdag op het Formule 1-circuit van Barcelona de snelste van allemaal. De coureur van Toro Rosso reed zestig ronden in zijn STR10 en kwam in zijn snelste ronde tot een tijd van 1.24,739.

Lewis Hamilton (Mercedes) bleef daar een kleine anderhalve seconde achter. Ook Sebastian Vettel (Ferrari) kwam niet in de buurt van de tijd van de jonge Limburger: 1.26,407.

Verstappen reed donderdag 94 testronden en liet toen de zesde tijd noteren. Vrijdag was het de beurt aan zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz jr. Zaterdagmiddag wordt er in Barcelona nogmaals getest.

Unicef: 89 jongens ontvoerd in Zuid-Sudan

Een gewapende groepering in Zuid-Sudan heeft in het noorden van het land 89 jongens ontvoerd. Sommigen zijn pas 13 jaar oud. Dat heeft Unicef zaterdag gezegd.

Een onderzoeksteam van Unicef kwam achter de ontvoering tijdens veldwerk in het stadje Wau Shilluk, niet ver van Malakal, de hoofdstad van de staat Oppernijl. Gewapende mannen omsingelden de plaats en kamden ieder huis uit, waarbij jongens ouder dan 12 werden meegenomen. Om welke groepering het gaat, is niet bekend.

"Het ronselen en gebruiken van kinderen door gewapende groepen vernietigt gezinnen en gemeenschappen. Kinderen worden blootgesteld aan onvoorstelbaar geweld, ze verliezen hun familieleden en hun kans op scholing", zei Unicef-vertegenwoordiger in Zuid-Sudan Jonathan Veitch.

Gevreesd wordt dat de jongens zijn geronseld om als kindsoldaat te dienen. De strijdende partijen in Zuid-Sudan worden daar al langer van beschuldigd door internationale groepen en waakhonden.

'SER-advies pensioenstelsel desastreus'

Een verdere individualisering van de pensioenen zal desastreus uitpakken. Deze vrees uiten de koepelorganisaties van gepensioneerden KNVG en NVOG na het vrijdag vastgestelde advies van de Sociaal Economische Raad (SER) om het pensioenstelsel drastisch te hervormen.

Beide organisaties maken zich grote zorgen over het advies, dat wil kijken naar mogelijk verdere stappen op weg naar individualisering van de pensioenen. Daarbij zou iedereen een eigen pensioenpotje moeten gaan opbouwen. Dat 'maatwerk' is nodig omdat het bestaande collectieve systeem, met een gegarandeerde pensioenuitkering, niet meer te betalen is, stelt het adviesorgaan van vakbonden, werkgevers en onafhankelijke deskundigen.

"Individualisering betekent dat mensen in de toekomst hun eigen pensioen moeten regelen door zelf te beleggen. Dat zal ongetwijfeld goed uitwerken voor mensen met een grote kennis van financiële aangelegenheden", aldus de organisaties van gepensioneerden, 'maar desastreus voor de mensen die deze kennis niet hebben'. "En dat zijn toch de meeste Nederlanders."

Fans Roma vallen Feyenoordsupporters aan

In Rome zijn vrijdagnacht twee Feyenoordsupporters in de buurt van het centraal station Termini in Rome aangevallen door AS Roma-fans. Dat bevestigt de Romeinse politie. Beide Nederlanders werden voor verwondingen in het ziekenhuis behandeld. De ene had steekwonden aan zijn linkerbovenbeen en een gebroken elleboog. De andere supporter liep een hoofdverwonding op.

De twee Feyenoordaanhangers, van 20 en 29 jaar, verklaarden vlakbij hun hotel belaagd te zijn door twee Romasupporters op een scooter, die duidelijk op zoek waren naar Feyenoordfans.

Vlakbij het Colosseum werd donderdag een groep van veertig AS Romafans onderschept, die gewapend met knuppels op zoek waren naar Feyenoordsupporters.

Buma: kabinet moet Groningers excuses maken

Het kabinet moet namens de politiek zo snel mogelijk excuses maken aan de Groningers voor het decennia lang verwaarlozen van de veiligheid bij de gaswinning in Groningen. CDA-leider Sybrand Buma zei dat zaterdag in het radioprogramma BNR Campagne.

Volgens Buma is dat de enig mogelijke conclusie na het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gaswinning. Daaruit bleek dat alle betrokken instanties, overheidsdiensten en het ministerie van Economische Zaken altijd keken naar de opbrengsten van de gaswinning en nauwelijks naar de risicos voor de Groningers.

Buma vindt excuses op hun plaats en begrijpt niet waarom het kabinet daar 'zo moeilijk' over doet.

Liv Tyler noemt zoontje Sailor Gene

Liv Tyler heeft de naam van haar anderhalf week oude zoontje bekendgemaakt. De 37-jarige actrice onthulde op Instagram dat het jongetje de naam Sailor Gene Gardner heeft meegekregen.

Liv onthulde de naam van haar tweede kindje bij een foto van het handje van het jongetje. In zijn hand ligt heel toepasselijk een medaillon met daarop een anker en scheepstouw afgebeeld, aangezien Sailor matroos of zeevaarder betekent.

Tyler beviel 11 februari van Sailor Gene. De baby werd zes weken te vroeg geboren. Hij maakt het goed, maar ligt nog wel in het ziekenhuis. Liv is al moeder van de 10-jarige Milo uit haar huwelijk met Royston Langdon. Ook haar vriend David Gardner is al vader van een zoon uit een eerder huwelijk, de 7-jarige Gray.

Ondertussen gaan er ook geruchten dat Liv en David zich hebben verloofd. Entertainmentzender E! spotte de dochter van Aerosmith-rocker Steven Tyler vrijdag met een diamanten ring om haar ringvinger.

Pechtold eist lagere belastingdruk

De belastingdruk in Nederland is op het hoogste niveau sinds 1995. Dat is zorgelijk voor de werkgelegenheid. Het belangrijkste doel voor de komende tijd is lastenverlichting. D66-leider Alexander Pechtold zegt dat zaterdag in een interview met De Telegraaf. Maar bij kabinet en coalitie ziet Pechtold verdeeldheid en gebrek aan ambitie.

Volgens de D66-leider is de ambitie van het kabinet om het belastingstelsel te hervormen 'tot het nulpunt gedaald'. "In de coalitie valt te horen dat er onvoldoende geld is, dat nodig wordt geacht als smeermiddel bij een belastingherziening. Tegelijkertijd geeft de rijksoverheid de komende twee jaar 13 miljard meer uit. Nou, daar mag best op bezuinigd worden. Wij eisen een belastingstelsel waarin de belangrijkste aanjager zit voor werkgelegenheid: het verlagen van loonbelasting."

'Aldi loopt achter met vervangen van plofkip'

Supermarktketen Aldi loopt achter met het vervangen van de plofkip voor de diervriendelijkere 'kip van morgen'. Dat zegt Wakker Dier, die vanaf zaterdag een televisiecampagne begint om Aldi onder druk te zetten alsnog over te stappen.

Supermarkten tekenden twee jaar geleden een convenant om de plofkip voor 2020 uit de schappen te halen. De meeste supermarkten zijn in omschakeling, maar de Aldi loopt volgens de dierenwelzijnsorganisatie ver achter.

De kans bestaat dat Aldi helemaal niet meer omschakelt naar de 'kip van morgen', omdat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vindt dat het convenant in strijd is met de mededingingswet. Volgens de ACM wordt die nieuwe kip nauwelijks diervriendelijker gefokt, waardoor consumenten niet bereid zijn extra te betalen.

Wakker Dier is daar niet blij mee en probeert met tv-campagnes de supermarkten onder druk te zetten.

Moody's: kredietwaardigheid Rusland is 'junk'

Kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn kredietbeoordeling voor Rusland verder verlaagd. Rusland is afgezakt van Baa3 naar Ba1, meldde Moody's vrijdag. Rusland heeft nu de bijzonder risicovolle 'junk'-status.

Volgens Moody's lijdt Rusland onder de crisis in Oekraïne, de olieprijs en de wisselkoersen. De kredietbeoordelaar zegt verder dat de vooruitzichten voor het land negatief zijn.

Demonstratie in Moskou tegen pro-westers Oekraïne

Duizenden mensen hebben zaterdag in het centrum van Moskou gedemonstreerd tegen wat zij de 'fascistische coup' een jaar geleden in buurland Oekraïne noemen. De betogers kwamen bijeen op het Rode Plein.

Een jaar geleden leidde de pro-Europese beweging in Oekraïne het vertrek in van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Het anti-westerse sentiment in Rusland is sindsdien flink toegenomen.

Onder de betogers op het Rode Plein waren ultranationalistische bikers, pensioengerechtigden, oorlogsveteranen, studentenleiders en andere regeringsgezinde groepen. Velen zwaaiden met Russische vlaggen, sommigen droegen spandoeken en borden met teksten als 'Dood aan Amerika'.

Volgens de politie waren zo'n 35 duizend mensen op de been.

Bom voor de deur van oorlogsmuseum

Het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo heeft sinds zaterdag onverwacht een grotere collectie. Onbekenden lieten in de nacht van vrijdag op zaterdag een bom achter voor de ingang van het museum.

Een geschrokken buurman kwam zaterdagochtend een bommelding doen bij het museum. Er lag een bom voor de deur, meldde hij aan directeur Jean Kreunen van het oorlogsmuseum. Kreunen raakte niet in paniek, maar reageerde rustig. "Ik zag meteen wat het was, een Duitse oefenbom", zegt de museumdirecteur.

De bom is van beton en weegt zo'n 250 kilo. Ze werd gebruikt om piloten te trainen met het afwerpen van bommen. Het oefenmateriaal was voorzien van glazen ampullen gevuld met een chemische stof. Als de bom de grond raakte, braken de ampullen en kwam er gekleurde rook vrij waaraan men kon zien of het beoogde doel was geraakt.

EK judo onderdeel van Europese Spelen

De Europese kampioenschappen judo worden opgenomen in het programma van de Europese Spelen in juni in Baku. Dat heeft de Europese judobond EJU zaterdag bekendgemaakt. De EK zouden in april in Glasgow worden gehouden maar de organisatie moest het toernooi wegens financiële problemen teruggeven, nadat sponsor UFC zich gedwongen moest terugtrekken.

Judobond Nederland (JBN) had daarop aangegeven de organisatie eventueel op zich te willen nemen, maar de EJU besloot de titelstrijd onder te brengen bij de Europese Spelen die voor het eerst worden gehouden. De judoka's komen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad van 25 tot en met 28 juni in actie.

Mayweather en Pacquiao eindelijk in de ring

De langverwachte clash tussen de profboksers Floyd Mayweather Jr. en Manny Pacquiao gaat er eindelijk komen. Het duel tussen beide superkampioenen waarover al vijf jaar wordt gesproken, vindt op 2 mei plaats in Las Vegas, zo werd vrijdag in de Verenigde Staten bekendgemaakt.

"Waar de wereld lang op heeft gewacht gaat nu gebeuren", meldde Mayweather via social media. "Mayweather vs Pacquiao op 2 mei 2015 staat vast." De Amerikaan heeft al zijn 47 partijen als profbokser gewonnen, waarvan 26 op knockout.

Mayweather kwam vorige maand tot een akkoord met Pacquiao. De Filipijn is de enige bokser die in acht verschillende gewichtsklasses wereldkampioen is geworden. "Dit wordt het gevecht van de eeuw", kondigde Mayweather, wereldkampioen in het weltergewicht, aan.

Arrestaties voor moord op zeilboot

De Braziliaanse politie heeft twee mannen aangehouden voor de moord op een Nederlandse toerist in Brazilië. De 60-jarige man werd vorige week in de nacht van zaterdag op zondag in zijn borst geschoten bij een overval. De politie maakte de arrestaties vrijdag bekend, aldus Braziliaanse media.

De verdachten zijn donderdag opgepakt in São Luis, de stad waar de Nederlander vlakbij werd gedood. De politie zoekt nog een derde verdachte.

De partner van de Nederlander vertelde de politie dat ze in de nacht van zaterdag op zondag het alarm op de boot hoorden afgaan. De man ging kijken wat er aan de hand was en liep twee gewapende mannen tegen het lijf. Na een woordenwisseling werden er twee schoten afgevuurd. Een ervan raakte de Nederlander. De daders sloegen op de vlucht in een klein bootje zonder iets te hebben gestolen.

Arrestaties voor moord op zeilboot
Arrestaties voor moord op zeilboot (Foto: ANP)

Rit in Oman gestaakt wegens hitte

De vijfde etappe van de Ronde van Oman is zaterdag stilgelegd, vanwege de extreme weersomstandigheden. Het peloton kreeg eerst te maken met een zandstorm, maar de renners gingen uiteindelijk van de fiets vanwege de hoge temperatuur.

Daarop besloot de koersdirectie dat de renners geneutraliseerd richting finish bij het Ministry of Housing rijden. Daarmee behoudt de Spanjaard Rafael Valls de leiderstrui.

De Ronde van Oman eindigt zondag.

Keizer volgt Gall op bij FC Emmen

Marcel Keizer volgt aan het einde van dit seizoen Joop Gall op als trainer van FC Emmen. Dat maakte de club uit de Jupiler League zaterdag bekend. Keizer is nu nog werkzaam als technisch manager bij eredivisionist SC Cambuur.

Keizer was tussen 2000 en 2002 actief als speler voor Emmen. Voor die tijd kwam uit voor Ajax, Cambuur en De Graafschap. "De club waar je gespeeld hebt volg je altijd. Emmen heeft een moeilijke tijd gehad, maar het gaat nu goed", lichtte hij toe op de website van Emmen. Keizer was van 2012 tot 2014 hoofdtrainer van Telstar.

Nog eens zes Feyenoordfans veroordeeld

In Rome zijn zaterdag opnieuw zes Nederlandse supporters voorgeleid voor de vernielingen die ze in de nacht van donderdag op vrijdag hebben aangericht. Volgens justitie vernielden drie Feyenoordsupporters verkeersborden rondom het Sint Pietersplein en drie anderen werden opgepakt omdat ze in het centrum een auto vernielden.

De zes zijn zaterdagochtend via snelrecht veroordeeld. De straffen die ze kregen zijn nog niet bekendgemaakt. In totaal zijn nu 25 Nederlanders veroordeeld voor de rellen.

De zes supporters die donderdag werden gearresteerd bij de Spaanse Trappen worden maandag voorgeleid voor de zittingsrechter. De officier van justitie laat weten dat de zes voorlopig alleen terecht staan voor het plegen van verzet en het verwonden van agenten. Of de Nederlanders ook vervolgd zullen worden voor het vernielen van monumenten, moet nog blijken uit onderzoek. De officier van justitie acht de kans groot dat de Feyenoordfans in Nederland zullen worden berecht.

FNV wil duidelijkheid over chauffeurs V&D

Vakbond FNV wil snel duidelijkheid over de gevolgen van de uitbesteding van de distributiewerkzaamheden door V&D aan transportbedrijf G. Snel Logistics uit Woerden. De FNV vraagt zich af wat dit betekent voor de 21 chauffeurs die nu een nieuwe werkgever krijgen. V&D heeft hier nog geen duidelijkheid over geboden, zei bestuurder Niels Suijker van FNV Handel zaterdag.

Vrijdag werd bekend dat V&D zijn distributie wil uitbesteden aan het Woerdense bedrijf. De uitbesteding past in het streven van de warenhuisketen te besparen op de kosten.

"Op basis van de wet overgang van onderneming hebben de chauffeurs van V&D recht op een contract voor onbepaalde tijd, als ze dat nu ook al hebben. Uit de media verneem ik dat G. Snel de chauffeurs jaarcontracten wil aanbieden. We gaan het transportbedrijf nadrukkelijk wijzen op de regels."

ChristenUnie wil opheldering over lot Amiri

De ChristenUnie wil opheldering over het lot van de afgewezen asielzoeker Feda Amiri, die begin januari is uitgezet naar zijn geboorteland Afghanistan. Sindsdien was niets meer van hem vernomen, maar nu zou hij met botbreuken en in shock in een ziekenhuis in Kabul liggen.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil van staatssecretaris Fred Teeven weten wat er gebeurd is tijdens de uitzetting van Amiri door de marechaussee. Als Amiri's verwondingen het gevolg zijn van behandeling door de marechaussee, moet het uitzetbeleid van Teeven tot na een onderzoek opgeschort worden, aldus Voordewind.

Seizoen schaatsster Gerritsen voorbij

Schaatsster Annette Gerritsen heeft noodgedwongen haar seizoen voortijdig beëindigd. De 29-jarige sprintster van LottoNL-Jumbo heeft weer last van een slijmbeursontsteking in haar knie die haar voor de NK sprint in Groningen ook al parten speelde. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat rust de enige oplossing is, zo maakte haar ploeg zaterdag bekend.

Gerritsen was onlangs actief bij enkele wedstrijden in de Holland Cup en het NK Pure sprint, waar ze derde werd. Ze was in voorbereiding op de Oval Finals in Calgary maar een optreden daar blijkt niet mogelijk. Gerritsen liep eerder dit seizoen al deelname aan enkele wereldbekerwedstrijden mis.

Verborgen werkloosheid

Volgens Wikipedia is verborgen werkloosheid; werkloosheid die niet meegeteld wordt in de statistieken waardoor de feitelijke omvang van de werkloosheid wordt onderschat en met te weinig parameters in kaart wordt gebracht. Echter wanneer iemand vier uur meer wil werken, wordt dat al gezien als verborgen werkloos, terwijl de noodzaak om een extra inkomen te genereren niet relevant hoeft te zijn.

Eerste World Cup-zege ooit snowboardster Maas

Freestyle snowboardster Cheryl Maas heeft vrijdagavond in Quebec voor het eerst in haar loopbaan een World Cup-zege geboekt. De van oorsprong Brabantse won de wedstrijd op de discipline big air. "Dit is voor het eerst dat het Wilhelmus voor me werd gespeeld. Ik vond het echt heel bijzonder", liet ze vanuit Canada weten.

Maas kwam tot een score van 143.25. Op het podium werd ze vergezeld door de Zwitserse Lia-Mara Bösch (137.00) en de Slowaakse Klaudia Medlova (135.00). Eerder dit seizoen pakte Maas al brons in Istanbul waar de vrouwen voor het eerst over de megaschans in actie kwamen.

Moslims: weg met de megamoskee!

Veel moslims in Gouda hebben zo hun bedenkingen bij de geplande megamoskee in hun woonplaats. Buiten het 'gesjoemel en geheimzinnigheid' is de morele chantage van de moskeebouwers een doorn in het oog van een groep gelovigen.

Zo heeft het bestuur van de moskee bijvoorbeeld als eis dat ieder gezin minimaal 1500 eurootjes aftikt om de verbouwing van de voormalige kazerne te kunnen bekostigen. Arme, veelal Marokkaanse gezinnen, hebben hier enorm veel moeite mee. Men voelt zich onder druk gezet.

Een aantal weigeraars van deze 'donatie' zijn al beloond met de weigering tot toegang tot het gebedshuis waar zij meerdere malen per dag Allah's naam scanderen.

"Gelovigen worden met dreigementen bang gemaakt. Wie niet wil betalen, verliest het recht op religieuze dodenwassing",aldus een woordvoerder. " Eigenaren van slagerijen en viswinkels wordt wijsgemaakt dat ze in ruil voor een donatie hun waar mogen verkopen in de kazerne, maar er komen helemaal geen winkels in het islamitisch centrum."

Nadal bereikt halve finale diep in nacht van Rio

Tennisser Rafael Nadal is vrijdagnacht doorgedrongen tot de halve finales bij het toernooi van Rio de Janeiro. De Spanjaard versloeg in de kwartfinales de Uruguayaan Pablo Cuevas in drie sets: 4-6, 7-5 en 6-0. Voor Nadal, de nummer één van de plaatsingslijst in Rio, was het pas de eerste keer dit jaar dat hij de laatste vier bereikte. De partij begon pas ver na middernacht.

Tot 5-5 in de tweede set zag het er nog somber uit voor de Spanjaard. Daarna won hij acht games op rij en was de wedstrijd om 03.18 uur dan toch gedaan. Waren Nadal en Cuevas zeven minuten langer op de baan gebleven dan hadden zij een record gebroken. Op de ATP Tour schreven Benjamin Becker en Jiri Novak in 2006 geschiedenis bij de Japan Open met een partij die nog net voor half vier 's nachts klaar was.

Nadal treft in de halve finale de Italiaan Fabio Fognini.

'Tilburg krijgt een eigen munt'

Een stad, een zachte 'g' en een munt, moet de werkgroep 'Lokaal geld voor Tilburg' gedacht hebben. 12 maart geeft men een presentatie waarbij men uitlegt geeft waarom een lokale munteenheid wellicht een goed idee is.

"We zijn een groepje betrokken burgers die zien dat het anders moet met het geldsysteem. Dat is te schokgevoelig en heeft te weinig veerkracht", vertelt het meesterbrein achter het plan, Wilfred Slobbe. Het idee is om middelgrote en kleine bedrijven wat makkelijker aan kredieten te helpen. Bovendien gaat dat renteloos gebeuren. "De drempel bij reguliere banken ligt voor hen te hoog of het gaat om kleinere bedragen waarvoor je ook niet hoeft aan te kloppen."

Voor wie een beeld heeft van muntjes en briefjes met blauw/gele kleurtjes of een kasteeltje erop: dat klopt niet helemaal. De kruikezeikers gaan namelijk digitaal geld uitgeven dat gelieerd is aan de euro. De euro en de lokale munt zijn onderling inwisselbaar.

Deelnemers dienen een basisbedrag (aan euro's) in te leggen. De naam van de nieuwe munt is nog onbekend.

Bijrol voor Veldt op ominum WK baanwielrennen

Na zijn zilveren medaille van vorig jaar moet baanwielrenner Tim Veldt dit keer genoegen nemen met een bijrol op het omnium bij de WK in Frankrijk. Na drie van de zes onderdelen staat Veldt op de vijftiende plek met 48 punten, ver achter de podiumplaatsen. De Colombiaanse renner Fernando Gaviria gaat aan kop met 110 punten, gevolgd door Elia Viviani uit Italië (102) en de Franse titelverdediger Thomas Boudat (94).

Veldt eindigde vrijdag op de onderdelen scratch, individuele achtervolging en afvalkoers steeds als dertiende. Zaterdag worden de individuele tijdrit, vliegende ronde en puntenkoers gereden. Vorig jaar pakte de 31-jarige Noord-Hollander bij de WK in Cali nog zilver achter Boudat. In 2009 veroverde Veldt brons.

Hockeycoach Spee van Laren naar SCHC

Hockeyclub SCHC heeft voor volgend seizoen een nieuwe hoofdcoach gevonden voor het eerste vrouwenteam. Etienne Spee, die nu de hockeysters van Laren nog onder zijn hoede heeft, kwam vrijdag een driejarige verbintenis overeen met de Stichtsche.

Het bestuur van SCHC moest op zoek naar een nieuwe hoofdcoach door het vertrek van Giles Bonnet. Deze vond zich na het plotselinge overlijden van keepster Inge Vermeulen niet langer de juiste persoon de ploeg te begeleiden. Nettie van Maasakker werd bereid gevonden het seizoen af te maken.

NAM inspecteert 120 scholen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laat 120 basisscholen in het aardbevingsgebied in Noordoost-Groningen bouwkundig inspecteren. Een woordvoerder van de NAM heeft zaterdag dat bevestigd na berichtgeving in het Dagblad van het Noorden.

Het ingenieursbureau Royal Haskoning voert de inspecties uit. Gekeken wordt of de schoolgebouwen erg te lijden hebben gehad onder de aardbevingen in het gebied. Wordt er schade geconstateerd, dan komt een bouwbedrijf dat binnen 48 uur herstellen, aldus de NAM-woordvoerder.

De inspecties beginnen in het hart van het aardbevingsgebied, rond Loppersum. Van daaruit wordt naar buiten gewerkt. De kosten zijn voor rekening van de NAM. Voor 1 juli moeten de 120 scholen zijn onderzocht.

Tien gastarbeiders dood bij brand in Dubai

Een grote brand in een gebouw op een industrieterrein in Dubai heeft aan zeker tien gastarbeiders het leven gekost. Acht mensen raakten gewond. De brand brak vrijdagochtend uit, zei de politie, die een onderzoek naar de oorzaak heeft ingesteld.

De brand ontstond in een garage en sloeg snel over naar een pakhuis op de bovengelegen verdieping. Deze ruimte werd illegaal onderverhuurd aan arbeiders, die op het moment van de brand lagen te slapen. De brandweer wist het vuur pas te bedwingen toen de vlammen uit het hele pand sloegen.

De slachtoffers waren afkomstig uit meerdere landen. Veel handarbeid in de Emiraten wordt verricht door goedkope arbeidskrachten uit Zuid-Azië, hoewel uit de hele wereld mensen naar de regio trekken op zoek naar werk. Rechtenactivisten slaan al langer de alarmklok over de omstandigheden waaronder deze mensen moeten werken. Vaak worden ze gehuisvest in overbevolkte gebouwen, waar ze de nacht in stapelbedden moeten doorbrengen.

De eigenaar van het gebouw is gearresteerd en er zullen meer arrestaties volgen, zei de politie.

Winkel met kogelwerende kleding beroofd

In Eindhoven is vrijdagavond een winkel met kogelwerende kleding leeggeroofd. Dat heeft eigenaar Yavuz Yilmaz zaterdag bevestigd na berichtgeving in het Eindhovens Dagblad.

Volgens Yilmaz was het een brutale actie. De overvallers reden een auto tot bij de winkel, forceerden het slot en verdwenen met een groot deel van de inventaris. "Het kon ze kennelijk niet schelen dat er nog flink veel publiek door de winkelstraat liep", aldus Yilmaz. Het winkelalarm ging af waardoor de politie werd gewaarschuwd, maar de agenten kwamen te laat.

Hoe groot de schade is, wil Yilmaz niet zeggen. De kogelwerende kleding is nogal prijzig: het goedkoopste kledingstuk kost 2400 euro.

De winkel, die net drie weken open was, blijft zaterdag dicht. "We hopen zo snel mogelijk weer open te gaan", zegt Yilmaz.

Kristen Stewart wint César Award

Kristen Stewart heeft vrijdagavond een César Award gewonnen. Ze is de eerste Amerikaanse actrice die de prestigieuze Franse prijs in de wacht heeft weten te slepen.

Stewart won het beeldje in de categorie beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in de film Cloud of Sils Maria. De 24-jarige brunette kwam de prijs, vergelijkbaar met een Oscar, persoonlijk ophalen in Parijs.

"De redenen van mensen in Frankrijk om films te maken zijn anders dan de redenen van mensen in Hollywood om films te maken. Ik geef de voorkeur aan Frankrijk", zei Stewart tegen journalisten nadat ze haar award in ontvangst had genomen, weet filmvakblad Variety.

In Cloud of Sils Maria speelt Stewart de assistente van een oudere theaterster, gespeeld door Juliette Binoche, die twijfelt over een eventuele comeback. In de film probeert Kristen haar bazin te verleiden, maar dat mislukt.

'Deutsche Bank faalt mogelijk in stresstest'

Deutsche Bank en Banco Santander scoren dit jaar mogelijk onvoldoende in de stresstest van de Federal Reserve bij hun Amerikaanse onderdelen. Dit schrijft zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

Deutsche Bank Trust zou wel over voldoende bufferkapitaal beschikken, maar er zouden tekortkomingen zijn in de kwaliteit van de bedrijfsvoering. De bank is al bezig aanpassingen door te voeren over de manier waarop het omgaat met zaken als wet- en regelgeving, risicobeheersing en het naleven van gedragsregels.

Het Amerikaanse onderdeel van Santander haalt de test waarschijnlijk om dezelfde reden niet. Voor het Spaanse Santander zou het de tweede keer zijn dat het een onvoldoende scoort bij de test van de Amerikaanse centrale bank. Deutsche Bank Trust doet voor de eerste keer mee aan deze stresstest.

Man in China slaat bejaarden hersens in

Een medewerker van een verpleeghuis in China heeft drie bejaarde bewoners met een baksteen doodgeslagen en vijftien mensen verwond. Dat melden Chinese staatsmedia zaterdag. De man ging door het lint vanwege onenigheid met zijn baas over niet uitbetaald salaris.

Luo Renchu (64) sloeg zijn slachtoffers donderdag, op de eerste dag van het Chinese nieuwe jaar, de hersens in in een verpleeghuis in de provincie Hunan. De dader sloeg daarna op de vlucht. De politie is nog naar hem op zoek. Zes van de vijftien gewonden zijn er zeer slecht aan toe.

Persbureau Xinhua meldde op gezag van de politie dat Luo voorafgaand aan de moordpartij met zijn baas ruziede over zijn salaris. Hij zou nog duizenden euro's te goed hebben en een voorschot dat hij ontving bleek lager dan hem was toegezegd.

Cursus om moslimextremisme te voorkomen

In steden is een toenemende vraag ontstaan naar cursussen tegen moslimextremisme. Daarom gaat Platform INS uit Rotterdam de training 'Moslim zijn in het Westen' ook geven in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Het gaat om cursussen voor moslims die kwetsbaar zijn voor extremisme. In vier avonden leren ze hun aandacht te verleggen naar vredelievende taken, om vanuit islamitische grondslag mensen te helpen die het moeilijk hebben.

Dat zegt secretaris Alper Alasag van het platform. Moslims zoeken volgens hem naar hun sociaal-maatschappelijke rol. Vooral jongeren worstelen met dit vraagstuk. Alasag benadrukt dat de cursisten geen radicale moslims zijn. Bezoekers van islamitische bijeenkomsten worden benaderd om mee te doen aan de cursus.

"Veel jonge moslims spreken geen Arabisch en veel imams geen Nederlands. Preken worden niet goed verstaan, maar er is wel behoefte aan verdieping. Dus zoeken ze verder op internet, maar daar kom je ook in aanraking met preken die minder vredelievend zijn", aldus Alasag. "We willen de cursisten eigenlijk wat 'westerswijs' maken."

Platform INS, dat onder meer burgerschapszin en solidariteit en respect voor diversiteit bevordert, wil de korte opleidingen het liefst ook in andere plaatsen geven, maar er is weinig budget. Het platform wordt financieel ondersteund door fondsen en op projectbasis met subsidie van gemeenten. Alasag beaamt dat de cursus voor een deel het medicijn is waar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb bij zijn geloofsgenoten op aandringt om te gebruiken.

"Aan de hand van de koran laten we zien dat je in het Westen weliswaar allerlei vrijheden hebt, maar dat je daarin als moslim goed en vroom kunt leven. We helpen mensen zich thuis te voelen; dat ze hun aanwezigheid hier als positief kunnen ervaren." In Rotterdam komen tussen de vijftig en zestig mensen naar de cursus die één keer per jaar wordt gegeven.

Uiteindelijk doel ervan is dat deelnemers een bijdrage aan de samenleving gaan leveren. "Help ouderen, kinderen met onderwijzen, of wees actief voor bijvoorbeeld de voedselbank of in vluchtelingencentra. Wij bieden die activiteiten ook concreet aan."

'Opstelten betaalde consultant 1,3 miljoen'

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een ICT-consultant over een periode van twee jaar 1,3 miljoen euro betaald om grote automatiseringsproblemen bij de Nationale Politie op te lossen. Dat meldt NRC Handelsblad, dat een beroep heeft gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur.

Volgens de krant werden geen offertes aangevraagd bij andere consultants en werd de maximaal toegestane beloning ruimschoots overschreden.

De ICT-problemen waren zo urgent dat minister Opstelten toestemming gaf van de regels over beloning en inhuur af te wijken, adus NRC. De consultant, Jo van den Hanenberg, schreef voor zijn aanstelling als troubleshooter een kritisch rapport over de ICT-afdeling van de politie.

Bernardo Silva redt Monaco, Standard Luik nadert Belgische top

De Franse titel is ver weg, maar AS Monaco houdt wel zicht op Europees voetbal. Bernardo Silva voorkwam vrijdagavond op bezoek bij Nice nieuw puntenverlies: 0-1. De Portugees, na een uur ingevallen voor de Bulgaarse spits Dimitar Berbatov, scoorde vijf minuten voor het eindsignaal.

Monaco speelde de hele tweede helft met tien man. De Tunesiër Aymen Abdennour kreeg vlak voor rust rood. Doelman Maarten Stekelenburg keek zoals zo vaak dit seizoen vanaf de reservebank toe. De oud-Ajacied moet het hebben van de bekerwedstrijden.

Door de benauwde zege passeerde Monaco Saint-Etienne op de ranglijst en is nu vierde met 43 punten. Koploper Olympique Lyon heeft er al 51.


Standard Luik heeft zich vrijdag met winst op Waasland-Beveren op de derde plek van de Belgische competitie genesteld. De ploeg van trainer José Riga won op Sclessin met 3-2, het winnende doelpunt kwam in de 85e minuut van Mehdi Carcela-Gonzalez.

Ronnie Stam ontbrak in de selectie van de 'Rouches', die nog één punt minder hebben dan Anderlecht. Koploper Club Brugge staat vijf punten voor op Standard Luik.

Stevens buigt met Stuttgart voor Dortmund

Huub Stevens staat met VfB Stuttgart weer wat vaster op de laatste plaats in de Bundesliga. De ploeg van de Limburgse trainer verloor vrijdag voor eigen publiek van Borussia Dortmund, dat bezig is aan een opmars in de Duitse competitie.

Dortmund vierde in de Mercedes-Benz-Arena de derde overwinning op rij: 2-3. Het elftal van trainer Jürgen Klopp kan daardoor na een dramatische eerste seizoenshelft weer omhoog kijken, naar de posities die Europees voetbal betekenen.

Pierre-Emerick Aubameyang zette de bezoekers na 25 minuten op voorsprong, maar Florian Klein trok de stand uit een strafschop weer gelijk. Ilkay Gündogan zorgde ervoor dat Dortmund opnieuw aan de leiding kwam en Marco Reus besliste het duel in de slotfase. De aansluitingstreffer van Georg Niedermeier in blessuretijd kwam te laat om de derde nederlaag op rij van Stuttgart te voorkomen.

Pirlo schiet Juventus langs Atalanta

Met een prachtig doelpunt heeft Andrea Pirlo de Italiaanse koploper Juventus vrijdag langs Atalanta geschoten. De 35-jarige spelmaker van de Oude Dame knalde de bal vlak voor rust van grote afstand langs de doelman van de bezoekers (2-1). Pirlo zorgde er daarmee voor dat de ploeg van trainer Massimiliano Allegri aan kop van de Serie A een voorsprong van liefst tien punten heeft op AS Roma, dat zondag op bezoek gaat bij Verona.

Atalanta had na 25 minuten nog wel brutaal de leiding genomen via Giulio Migliaccio, die raak kopte uit een hoekschop van basisspeler Urby Emanuelson. Fernando Llorente bracht de thuisclub langszij, waarna Pirlo weer eens zijn fabelachtige traptechniek demonstreerde. In de tweede helft werd niet meer gescoord in Turijn.

Meer kinderen eten te gezond

Steeds meer kinderen in Nederland zijn ondervoed omdat ze te gezond eten. Daar waarschuwt het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag voor. Vooral hoger opgeleide ouders willen vaak 'te gezond' eten, schijft het AD.

Kinderarts Sandra Schrama vertelt in het AD dat ze in een periode van 2,5 week tijd zeven nieuwe ondervoede kinderen binnen kreeg. ""Daar schrok ik zo van, dat ik besloot: we moeten wat doen," vertelt ze in het AD. "pas op met 'te gezonde' voeding. Aan de huidige gezondheidsrage kleven risico's. Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu: melk, brood, boter. Er blijft minder over dat je wel kunt eten. Te weinig voor een kind dat in de groei is. Zeker als het ook nog veel sport."

Schrama wijt het doorslaan in gezond eten aan de campagne tegen zwaarlijvigheid, hetze tegen snoepgoed en zaken als pindakaas en hagelslag en de hype rond boeken als De Voedselzandloper. "Het probleem speelt vooral bij hoger opgeleiden."

"In De Voedselzandloper staat bijvoorbeeld dat je beter niet veel brood kunt eten, als je langer en gezonder wilt leven. Maar een puber, die 10 tot 12 centimeter per jaar groeit, komt dan gewoon tekort.'' Ook roepen organisaties als Foodwatch en de consumentenbond steeds vaker op tot het mijden van producten, of brengen studies onder de aandacht die - indien verkeerd geïnterpreteerd - mensen angst inboezemen. Denk hierbij aan berichten die melden dat je van melk eerder dood gaat. Ook is volgens de kinderarts met veruit de meeste E-nummers helemaal niets mis, maar mijden ouders en oudere tieners deze vaak omdat E-nummers volgens hen per definitie slecht zouden zijn.

De gevaren van ondervoeding zijn niet te onderschatten. Zo meldt de arts voorbeelden van meisjes van 17 die niet meer ongesteld worden en mogelijk onvruchtbaar zouden worden. Ook krijgen kinderen die te weinig eten concentratieproblemen. ",,Het is prima om biologisch te eten of superfoods in huis te halen, maar niet om die alléén maar te eten. Dat is voor een kind in de groei te eenzijdig. Kinderen moeten ook gewoon patat en snoep eten."

Nederlandse jeugdfilm wint Emmy award

Voor de eerste keer heeft een Nederlandse jeugdfilm een Emmy award gewonnen. De film Alles mag kreeg vrijdagavond (lokale tijd) de prestigieuze prijs uitgereikt tijdens de internationale Emmy Kids Awards in New York.

De film van regisseur Steven Wouterlood won in de categorie beste televisiefilm/korte serie. "Na de zegetocht van afgelopen jaar met Alles mag is het onbeschrijflijk en fenomenaal om nu de award der awards te winnen op het gebied van televisiedrama", aldus creative producer Joram Willink.

De film, waarin de 11-jarige Tygo droomt om bij de majorettes te gaan, won eerder al awards in Toronto, Tokio en Oberhausen en was op het Nederlands Film Festival genomineerd voor een Gouden Kalf.

Alles mag was de enige Nederlandse nominatie. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door onder meer Ricky Koole, Lars Jennissen en Patrick Stoof.

Nederlandse jeugdfilm wint Emmy award
Nederlandse jeugdfilm wint Emmy award (Foto: ANP)

Monument voor Duitse soldaat alsnog onthuld

In de Brabantse plaats Schaijk wordt zaterdagochtend alsnog een gedenksteen onthuld voor een Duitse piloot die er precies zeventig jaar geleden verongelukte. Vorig jaar werd de onthulling op het laatste moment geschrapt na ophef.

De gedenksteen ligt aan de rand van natuurgebied De Maashorst waar het vliegtuig van soldaat Gerhard Rohde neerstortte. Het is een initiatief van de stichting Vier Vrijheid Schaijk die gedenkstenen wil plaatsen voor alle zes militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het dorp zijn gesneuveld.

Het Federatief Joods Nederland is nog steeds niet blij met het monument voor de Duitse soldaat. De initiatiefnemers wilden deze keer niet zwichten, vertelde secretaris Wim Boeijen van de stichting.

Penisbijtende vrouw opgepakt

Een vrouw uit Oklahoma is door de politie gearresteerd nadat ze had geprobeerd om de penis van haar vriend eraf te knagen. Volgens het slachtoffer hadden de twee een meningsverschil gekregen na een avondje flink zuipen in Tulsa. De man beklaagde zich onder meer over het feit dat zijn vriendin zich te behoeftig opstelde en daar was de dame in kwestie klaarblijkelijk niet van gediend.

Eenmaal in hun apartement aangekomen was de woordenwisseling verder gegaan tot de 31-jarige Amber Ellis boos was weggelopen en zich had opgesloten in hun slaapkamer. De man was vervolgens op de bank in slaap gevallen maar werd wreed uit dromenland gehaald toen Amber haar tanden in zijn gehaktstaaf liet zinken. De doodsbange man wist de vrouw van zich af te slaan maar liep daarbij zelf ook enkele klappen op met een laptop.

In een lokaal hospitaal kreeg de man een aantal hechtingen in zijn vleeslolly en werd eveneens behandeld aan verwondingen aan zijn hoofd, nek, gezicht, vingers en knie. Ellis is opgepakt en wordt beschuldigd van aanvallen met een dodelijk wapen en verminking. Of de vrouw voor haar handelen werd geïnspireerd door een niet nader te noemen film is niet bekend.

Amber Ellis (foto: Tulsa County Jail)
Amber Ellis (foto: Tulsa County Jail)

'Kindertussendoortjes vaak ongezond'

Kindertussendoortjes, zoals koekjes en snoeprozijntjes, zijn vaak ongezonder dan men denkt. Dat zegt de Consumentenbond. Uit onderzoek van de bond blijkt dat producten speciaal voor kinderen vaak negentig tot ruim honderd calorieën bevatten. Dat is veel meer dan de zestig calorieën in een 'volwassen' speculaasje of bastognekoekje. Kinderen hebben echter bepaalde stoffen nodig en eten nu steeds vaker te gezond, waardoor ondervoeding een steeds groter probleem wordt.

De Consumentenbond pleitte er vrijdag voor dat fabrikanten snel maatregelen nemen 'voor kleinere porties en een gezondere samenstelling van kindertussendoortjes'.

Een van de voorbeelden die de bond noemt zijn de Jumbo yoghurtrozijntjes. Die lijken misschien gezond, maar bestaan voor de helft uit een ongezonde coating gemaakt van olie en suiker met 1 procent yoghurtpoeder, zegt de Consumentenbond. Ook verpakken fabrikanten koekjes vaak per twee of drie. "De porties zijn gewoon te groot en kinderen krijgen daardoor te veel calorieën en suiker binnen", aldus de bond.

Jumbo liet in een reactie weten dat het de yoghurtrozijntjes niet profileert 'als gezond, maar als lekkere snack voor tussendoor'. De supermarktketen voegt er aan toe: "In onze winkels zijn voldoende tussendoortjes te vinden die wel gezond zijn, zoals snoeptomaatjes. De keuze laten wij altijd aan de klant."

George Harrison krijgt nieuwe herdenkingsboom

George Harrison krijgt binnenkort een nieuwe herdenkingsboom. De eerste boom die ter ere van de voormalige Beatle werd geplant, werd gesloopt door kevers.

Het was opmerkelijk dat het juist kevers waren die de boom dood hebben gemaakt, omdat de beestjes in het Engels beetles heten. De pijnboom met een gedenkbord voor de in 2001 overleden muzikant stond in Griffith Park in Los Angeles.

De nieuwe George Harrison Memorial Tree wordt volgens de LA Times geplant op 25 februari, op Harrisons verjaardag. Als hij nog geleefd had, zou hij dan 72 zijn geworden.

Grote brand in wolkenkrabber Dubai

Er woedt een grote brand in een 340 meter hoge wolkenkrabber in Dubai. Dat melden verschillende media van de golfstaat vrijdagnacht. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. Of er gewonden zijn is niet bekend.

Op verschillende hoogtes slaan de vlammen uit de toren, zo is te zien op videobeelden. Het lijkt erop dat de brand is ontstaan op de 51e verdieping. Door harde wind verspreidt het vuur zich gemakkelijk.

The Torch, zoals het 79 verdiepingen tellende gebouw heet, is een van de hoogste woongebouwen ter wereld en werd geopend in 2011.

Update 01.27: De brand lijkt inmiddels af te zwakken. Of dat door brandweeroptreden komt of bijvoorbeeld door sprinklers is op dit moment nog niet bekend.

Darter Klaasen laat Van Gerwen ontsnappen

Het Brabantse dartsfenomeen Michael van Gerwen heeft ook in het vierde kwalificatietoernooi voor het UK Open de finale bereikt en voor de derde keer op rij gewonnen. Dat ging vrijdag in Wigan ten koste van provinciegenoot Jelle Klaasen. Deze liet de voormalig wereldkampioen ontsnappen door een voorsprong van 5-2 te verspelen.

In de beslissende legs had Klaasen de mogelijkheden de hoofdprijs van tienduizend pond (13.500 euro) op te eisen, maar hij vond de benodigde dubbels niet. Van Gerwen redde zich met veel moeite alsnog: 6-5. Dat betekende zijn 28e winstpartij op rij en de 39e in de laatste veertig wedstrijden.

Klaasen, die vijfduizend pond verdiende, maakte op weg naar de eindstrijd indruk met onder meer zeges op Phil Taylor (6-2), Jamie Caven (6-2) en Terry Jenkins (6-4). Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort werden al in de tweede ronde uitgeschakeld. Er deden meer dan tweehonderd darters mee. Zij krijgen zaterdag en zondag een nieuwe kans.

Chevron stopt ook met schaliegas in Roemenië

Het Amerikaanse olie- en gasbedrijf Chevron stopt met het zoeken naar schaliegas in Roemenië. Dat maakte Chevron vrijdag bekend. Onlangs liet het concern al weten te stoppen met zijn schaliegasactiviteiten in Polen, net als andere oliemaatschappijen.

Vorige maand had het bedrijf reeds aangegeven dat de zoektocht naar schaliegas in Roemenië uiterst moeizaam verliep. De Roemeense premier Victor Ponta zei in november nog dat het erop begon te lijken dat de inspanningen om het gas te vinden geen resultaat opleveren. Chevron had bij zijn zoektocht naar schaliegas in het land geregeld te maken met protesten van lokale bewoners.

Veel Oost-Europese landen zagen in de winning van schaliegas uit eigen bodem een grote kans om hun afhankelijkheid van Russisch gas te verkleinen.

Dijsselbloem krijgt veren in z'n kont na Griekse deal

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kreeg vrijdagavond pluimen voor het bereiken van een akkoord over de Griekse schuldenproblematiek. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis bedankte Dijsselbloem voor 'de fantastische manier waarop hij de Eurogroep aanstuurde naar dit akkoord'.

Ook EU-Commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken) en de baas van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde hadden lovende woorden over het harde werk van Dijsselbloem om tot een oplossing te komen.

Na twee eurogroep-vergaderingen die niet leidden tot een oplossing, was dit extra overleg in Brussel cruciaal. Voorafgaand aan het overleg plande Dijsselbloem dan ook meerdere voorgesprekken met een aantal hoofdrolspelers, onder wie Varoufakis, Lagarde en de grootste kwelgeest voor de Grieken, Duitse minister Wolfgang Schäuble. Het bleek een goede zet: Duitsland en Griekenland wisten een akkoord te bereiken over een concepttekst, die daarna aan alle ministers van de eurogroep werd voorgelegd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.