President Maldiven voor rechter

Redactie

De voormalige Maldivische president Mohamed Nasheed is maandag voor de rechter verschenen. Hij moet terechtstaan voor zijn beslissing om drie jaar geleden een hoge rechter te ontslaan. Nasheed werd zondag gearresteerd en aangeklaagd.

Maandag was de eerste zitting. Nasheed werd door de politie naar de rechtbank gesleurd, omdat hij weigerde mee te werken en journalisten bij de rechtbank te woord wilde staan. De rechters hebben Nasheed drie dagen gegeven om zijn advocaten uit te zoeken. Onder de Maldivische antiterreurwetgeving valt niet alleen terrorisme, maar ook een groot aantal misdaden tegen de staat.

De ex-president kwam strompelend de rechtszaal binnen en zei dat hij was mishandeld door de politie. Agenten zeiden tegen de rechters dat Nasheed het aan zichzelf te danken had, omdat hij had geprobeerd een zitprotest te houden.

Nasheed trad in 2012 af als president na weken van protesten tegen zijn beslissing de hoge rechter Abdulla Mohamed te laten arresteren. Mohamed werd opgepakt kort nadat hij een oppositiepoliticus had vrijgelaten uit de gevangenis. De regering van Nasheed beschuldigde de rechter van politieke vooroordelen en corruptie.

Nasheed was in 2008 de eerste democratisch gekozen leider van de Maldiven. Hij volgde Maumoon Abdul Gayyoom op die dertig jaar lang de scepter had gezwaaid. In 2013 legde Nasheed het af tegen Gayyooms halfbroer Yameen.