Oscarwinnaar maakt 'schokkende' docu over Zwarte Piet voor CNN

Mick (Philosocles)

De Amerikaanse filmmaker Ross Williams is bezig om voor CNN een documentaire te maken over wat hij het 'dirty little secret' van Nederland noemt: het verschijnsel Zwarte Piet.

De 41-jarige Williams was afgelopen weekeinde in Amsterdam om de start van de campagne Kick Out Zwarte Piet te filmen. Hoe meer hij zich in Zwarte Piet verdiept, hoe schokkender hij het vindt, aldus Het Parool. Williams won in 2009 een Oscar voor zijn film Music By Prudence, over een gehandicapte muzikante uit Zimbabwe.

"Vorig jaar was ik hier voor het eerst in de sinterklaasperiode en toen ben ik me erin gaan verdiepen. Ik postte foto's van Zwarte Piet op mijn eigen Facebookpagina en vanuit Amerika kreeg ik de ene na de andere geschokte reactie", aldus de documentairemaker tegen de Amsterdamse krant.

Dit moet de wereld weten, zei het hoofd van CNN's filmafdeling vervolgens tegen hem, en bestelde de documentaire. Die zal aan het einde van het jaar uitkomen. Williams zegt dat hij naast tegenstanders ook de voorstanders van Piet aan het woord zal laten.

"Als de wereld deze praktijken ziet, kan dat grote gevolgen hebben voor het toerisme en dus ook voor de economie. En vooral voor de manier waarop naar jullie land gekeken wordt door mensen uit andere landen. Dat beeld van een uiterst progressief land zal moeten worden bijgesteld", zo waarschuwt de filmmaker alvast.

Zo, het moest uiteraard worden gemeld, maar na twee artikelen zo vroeg in het jaar vindt uw nederige verslaggever het, net als vermoedelijk zijn lezers, wel weer even mooi geweest.