'UvA doet loos voorstel aan Bungehuis-bezetters'

Mick (Philosocles)

Na bemiddeling door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft de Universiteit van Amsterdam een voorstel gedaan aan de bezetters van het Bungehuis. Daarmee zou echter niet worden ingaan op de formele eisen van de studenten.

Donderdag deed de rechtbank uitspraak dat de studenten moesten vertrekken, op straffe van een dwangsom van duizend euro per dag. Dat geld wordt op verschillende manier bijeengeschraapt. Zo is bijvoorbeeld de ladder waarmee studenten door het raam naar binnen en naar buiten gaan aan de ondernemingsraad verkocht. Studentenvereniging ASVA dekt de proceskosten.

In plaats van na de uitspraak een ontruiming op touw te zetten, nodigde Van der Laan studenten en het College van Bestuur zondag uit voor een gesprek in zijn ambtswoning. Daaruit vloeide een voorstel voort van de UvA. Maar er zou volgens een van de bezetters geheel niet op de eisen van de studenten worden ingegaan.

Die eisen zijn onder meer:

  • Meer financiële transparantie
  • Opstappen huidig bestuur en decentralisatie bestuurlijke besluiten
  • Stopzetting fusie tussen betafaculteiten van de UvA en de Vrije Universiteit, en van de hervorming van Geesteswetenschappen
  • Beëindiging van publicatieplicht voor docenten
  • Meer medezeggenschap voor docenten en medewerkers

Directe aanleiding voor de bezetting was overigens een voorstel om het Bungehuis, waar onder meer Letteren zetelt, van de hand te doen aan een hotelbedrijf. Maar eerder ontstond al weerstand om veel van de kleinere Geesteswetenschappen-studies te schrappen en te vervangen door een op Amerikaanse leest geschoeid Liberal Arts-model. De weerstand vloeide vervolgens samen tot verzet tegen het managementsdenken van het UvA-bestuur.

Om 16.00 uur zullen de bezetters reageren op het voorstel van het College van Bestuur van de Uva.