Zweden bant 'negervink' en 'zigeunervogel'

LTVDK

Zweden is al een tijd bezig met het uitbannen van mogelijk kwetsende benamingen voor producten. Maar nu moeten zelfs de vogels er aan geloven, zo krijgen de 'negervink', 'zigeunervogel' en 'Kafferzeeman' vanaf heden een nieuwe naam toebedeeld.

Voor deze pechvogels is al wel een nieuwe naam verzonnen. Zo gaat de 'negerfink' nu door het leven als 'Negrita' en krijgt de 'zigenarfågel' tegenwoordig de Nederlandse benaming 'hoatzin'. Deze gevederde vriend heeft het sowieso al niet makkelijk met zijn naam, in Suriname krijgt het beestje de naam 'stinkvogel' mee vanwege zijn onwelriekende adem. In het geval van de 'Kafferzeeman' volgt Zweden het voorbeeld van Noorwegen die de naam al eerder wijzigde.

De Zweedse ornithologische vereniging heeft na jaren onderzoek voor het eerst een officiële lijst van vogels samengesteld. Naar aanleiding van deze lijst besloten ze maar gelijk een aantal namen te wijzigen die mogelijk tot controverse zouden kunnen leiden in het politiek correcte Zweden. Eerder ging daar ook al drop in de ban vanwege een mogelijk racistisch uiterlijk.

Vogelspotters zullen waarschijnlijk weinig last krijgen van deze naamsveranderingen. Slechts één van de herbenoemde vogels komt in Zweden zelf voor.