Rechter: V&D mag lonen niet verlagen

V&D mag de lonen van de leden van FNV en CNV onder zijn vijfduizend warenhuiswerknemers niet verlagen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam maandag beslist.

De rechter deed uitspraak in het kort geding dat de vakbonden FNV en CNV tegen V&D hadden aangespannen om de salarisverlaging tegen te houden.

Volgens V&D is het nodig de lonen met 5,8 procent te verlagen als sluitstuk van het reddingsplan om het noodlijdende concern overeind te houden. Het 127 jaar oude winkelbedrijf draait al twintig jaar met verlies.

De advocaat van V&D betoogde vorige week tijdens de behandeling van de zaak dat de onderneming weer in de gevarenzone terecht zou komen als door de loonsverlaging een streep zou worden gezet. Het akkoord met onder anderen de verhuurders van de winkelpanden over verlaging van de huren zou dan op losse schroeven komen te staan.

Update 13.20 uur: V&D gaat in hoger beroep tegen uitspraak
V&D gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter in Amsterdam over het gevraagde loonoffer. Dit liet de warenhuisketen maandag meteen na de uitspraak weten.

"V&D is ervan overtuigd dat gezien de huidige bedrijfs- en marktomstandigheden de voorgenomen loonmaatregelen noodzakelijk zijn. Dit is nodig om te concurreren met de nieuwe spelers in de markt en waarmee we een toekomst kunnen bieden aan onze medewerkers", aldus topman Don Roach.