Activist Egypte krijgt vijf jaar in nieuw proces

Een Egyptische rechtbank heeft de bekende activist Alaa Abdel-Fattah in een nieuw proces tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Abdel-Fattah had eerder vijftien jaar gekregen voor zijn deelname aan een ongeautoriseerd protest en mishandeling van een politieagent.

In de rechtszaal brak tumult uit toen het vonnis werd voorgelezen. Sommigen riepen 'weg met de onderdrukking' en op de publieke tribune viel iemand flauw. Uiteindelijk gelastte de politie iedereen de zaal te verlaten.

Abdel-Fattah is een prominente blogger en criticus van de regering. De aanklachten tegen hem zijn voornamelijk gebaseerd op een wet die protestdemonstraties zonder voorafgaande toestemming van de overheid verbiedt. De maatregel werd ingevoerd nadat het leger de islamistische president Mohammed Morsi in 2013 had afgezet. Volgens activisten en mensenrechtengroepen wordt de wet gebruikt om iedere kritiek te smoren.

Abdel-Fattah heeft zijn proces, waarin nog negentien anderen terechtstaan en vijf bij verstek worden berecht, een farce genoemd. Hij is uit protest in hongerstaking gegaan. Ahmed Abdel-Rahman, een medebeklaagde van Abdel-Fattah, kreeg eveneens vijf jaar gevangenisstraf. De overige beklaagden kregen straffen van drie jaar.