Meer kinderen eten te gezond

Steeds meer kinderen in Nederland zijn ondervoed omdat ze te gezond eten. Daar waarschuwt het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag voor. Vooral hoger opgeleide ouders willen vaak 'te gezond' eten, schijft het AD.

Kinderarts Sandra Schrama vertelt in het AD dat ze in een periode van 2,5 week tijd zeven nieuwe ondervoede kinderen binnen kreeg. ""Daar schrok ik zo van, dat ik besloot: we moeten wat doen," vertelt ze in het AD. "pas op met 'te gezonde' voeding. Aan de huidige gezondheidsrage kleven risico's. Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu: melk, brood, boter. Er blijft minder over dat je wel kunt eten. Te weinig voor een kind dat in de groei is. Zeker als het ook nog veel sport."

Schrama wijt het doorslaan in gezond eten aan de campagne tegen zwaarlijvigheid, hetze tegen snoepgoed en zaken als pindakaas en hagelslag en de hype rond boeken als De Voedselzandloper. "Het probleem speelt vooral bij hoger opgeleiden."

"In De Voedselzandloper staat bijvoorbeeld dat je beter niet veel brood kunt eten, als je langer en gezonder wilt leven. Maar een puber, die 10 tot 12 centimeter per jaar groeit, komt dan gewoon tekort.'' Ook roepen organisaties als Foodwatch en de consumentenbond steeds vaker op tot het mijden van producten, of brengen studies onder de aandacht die - indien verkeerd geïnterpreteerd - mensen angst inboezemen. Denk hierbij aan berichten die melden dat je van melk eerder dood gaat. Ook is volgens de kinderarts met veruit de meeste E-nummers helemaal niets mis, maar mijden ouders en oudere tieners deze vaak omdat E-nummers volgens hen per definitie slecht zouden zijn.

De gevaren van ondervoeding zijn niet te onderschatten. Zo meldt de arts voorbeelden van meisjes van 17 die niet meer ongesteld worden en mogelijk onvruchtbaar zouden worden. Ook krijgen kinderen die te weinig eten concentratieproblemen. ",,Het is prima om biologisch te eten of superfoods in huis te halen, maar niet om die alléén maar te eten. Dat is voor een kind in de groei te eenzijdig. Kinderen moeten ook gewoon patat en snoep eten."