Obama ontvangt Netanyahu niet

De Amerikaanse president Barack Obama zal de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet ontvangen wanneer die in maart Washington bezoekt. Volgens een woordvoerster van het Witte Huis is het een al langer bestaand gebruik om geen staatshoofden of kandidaten te ontvangen vlak voor hun verkiezingen; in Israël staan half maart verkiezingen gepland.

Netanyahu komt in Washington onder andere een gezamenlijke zitting van het Congres toespreken. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner heeft Netanyahu daarvoor uitgenodigd zonder de regering-Obama te consulteren. Obama en Netanyahu liggen elkaar niet.

Netanyahu heeft de uitnodiging van Boehner aanvaard. De toespraak zal hem in de gelegenheid stellen 'president Barack Obama, het Congres en het Amerikaanse volk te bedanken voor hun steun aan Israël', zo liet de Israëlische premier donderdag weten.

De voorzitter van de Democratische minderheidsfractie in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, noemt het bezoek van Netanyahu 'ongepast'. Zij denkt dat Boehner en de Republikeinen het bezoek willen gebruiken om aan te dringen op aanvullende sancties tegen Iran, net nu de onderhandelingen met Teheran over beperking van het Iraanse atoomprogramma in de eindfase komen.