De grootste boosdoeners

En? Hoe bevalt 2015 tot dusver? Ben je al door het eigen risico van je zorgverzekering heen? Heb jij je weg al gevonden in het labyrint van gemeentelijke regelingen, plus bijbehorende potjes, die ons in de waan moeten laten dat er kwalitatief en kwantitatief niets verandert in de zorg? Doe je al aan crowdfunding voor als je straks iets echt serieus gaat mankeren? Heb jij al geld opzij gezet voor je extra belastingaanslag? Kun je de huur nog betalen en de OZB? De wegenbelasting, bekeuringen, de rente over je schulden, je studiekosten? Kun jij je hoofd nog boven water houden nu een snel groeiende groep de verworvenheden van ons sociale Nederland in sneltempo om zeep helpt? 

Laten we nou niet al te negatief doen, want het gaat eigenlijk best nog niet zo heel slecht in Nederland. Hoge piefjes, die het kunnen weten, voorspellen toch een fractie van een procentje economische groei, met de werkgelegenheid is het heus niet zo somber gesteld als al die massa-ontslagen doen geloven en als we straks het recht op voedsel en onderdak bij wet afgeschaft hebben, leeft er niemand meer onder het bestaansminimum. Dat staat mooi op ons CV, als welvarend westers land. En de rest, daar komen we ook wel uit. Er is tenslotte meer dan alleen economische groei en dat hele sociale stelsel van ons… ach, we wisten toch allang dat we dat niet konden blijven betalen?

Neemt niet weg dat je natuurlijk altijd blijft hopen op meer en beter. Dat doen ze in Biafra ook. Maar ja, daar hebben ze een kleine groep corrupte rijken die de bevolking het zout in de pap niet gunt. En zo is er hier ook altijd wel een groep die het voor de anderen verpest. En dan doel ik niet op de graaibobo’s die jaar op jaar hun bonussen veilig willen stellen ten koste van degenen die het echte werk opknappen. En ook niet over die Europarlementariërs die zich een slag in de rondte declareren voor… ja, voor wat eigenlijk? Nee, beste Nederlanders, uw sociale stelsel wordt uitgehold door een steeds groter wordende groep asocialen die schijt hebben aan alles en iedereen: de zzp’ers.

Die zzp’ers, ze zijn de steenpuist op de reet van onze samenleving; de nagel aan de doodskist van ons sociale bestel. Ze betalen geen premies, maken zich schuldig aan opportunistisch werk- en inkomstengedrag en waren vorig jaar – samen met de hoeren en drugdealers - goed voor een EU-naheffing van 642 miljoen! Ze spekken de pensioenpotten niet, verzekeren hun arbeidsongeschiktheid toch maar niet en verzaken zo hun sociale plichten. 800.000 van dit soort huurlingen telt ons land nu al en dat moet stoppen. Want wie moet er straks de uitkeringen betalen van de 650 geldlopers die Brinks op straat knikkert? En van de bankmedewerkers die met duizenden tegelijk op zoek moeten naar een andere nering? Van die ex-KLM’ers, -V&D’ers en -BP’ers. Van al die werkeloze kinderdagverblijfmedewerkers en thuishulpen. Want God verhoede dat ook zij hun eigen werkgelegenheid creëren.

Te weinig loonslaven, te veel dissidenten die gedreven door de crisis ervoor kozen om hun lot dan maar in eigen hand te nemen. Die ervoor kozen om in plaats van hun handen op te houden ze uit de mouwen te steken. En dat is nou net niet de bedoeling. Sancties zijn dan ook in de maak. Want volgens dit kabinet is het altijd nog beter om werkeloos af te wachten tot de conjunctuur weer op jou zit te wachten, dan om zelf naar oplossingen te zoeken.