Nog meer kanker van e-sigaret

Dat kanker doodsoorzaak nummer 1 is weten we ondertussen wel. Als je al geen kanker hebt gekregen van chroomverf of asbest is de kans groot dat je het ergens anders van krijgt.

Dat roken slecht voor je is, weet ook iedereen. Daarom komen er binnenkort ook kekke plaatjes op pakjes sigaretten. Deze zouden een afschrikwekkend effect moeten hebben, zodat je minder snel naar het pakje grijpt. Voor de mensen die overstappen op de e-sigaret is er helaas slecht nieuws.

E-sigaretten zijn namelijk 15 keer meer kankerverwekkend dan gewone sigaretten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Portland die de hoeveelheid schadelijke stoffen in de electronische sigaret hebben gemeten.

Oké, eerlijk is eerlijk, bij een e-sigaret met een batterij van 3 volt is er nog niet zo heel veel aan de hand. Maar wie een e-sigaret met een batterij van 5 volt in zijn smoel steekt krijgt opvallend hoge concentraties formaldehyde binnen. Van die stof krijg je nog eerder kanker dan dat je het foutloos kunt uitspreken.

Gebruikers van de elektronische variant van het roken zouden per dag namelijk 4 milligram formaldehyde inhaleren, en dat is volgens de onderzoekers 5 tot 15 keer meer kankerverwekkend dan de stoffen uit de gewone sigaret.

De resultaten van het onderzoek werden in het alom bekende medische tijdschrift The New England Journal of Medicine gepubliceerd. Het is één van de eerste studies naar het gezondheidseffect van de elektronische sigaret.