FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 januari 2015

Hoofdtrainer Russische atleten weg na enorm dopingschandaal

De Russische atletiekfederatie gaat na de recente dopingonthullingen over tot actie. De federatie besloot vrijdag afscheid te nemen van hoofdtrainer Valentin Maslakov, nadat vijf topatleten waren betrapt op gebruik van verboden middelen of sterk afwijkende waarden in hun biologische paspoort hadden.

Tot de gepakte snelwandelaars behoren drie olympisch kampioenen: Sergey Kirdyapkin (goud 50 kilometer bij de Spelen van Londen in 2012), Valery Borchin en Olga Kaniskina, die beiden in 2008 (Peking) goud pakten op de 20 kilometer. Zij kregen allen een jarenlange schorsing van het nationale antidopingbureau.

Om herhaling te voorkomen, eist de Russische sportminister Vitali Mutko maatregelen. De atletiekfederatie presenteerde vrijdag een actieplan. Hoofdtrainer Maslakov stapte onder druk van de schokkende onthullingen op en voor de belangrijke coach Alexey Melnikov dreigt ontslag. De bond heeft voor mei een conferentie over doping uitgeschreven en wil tevens iemand aanstellen die zich specifiek gaat bezighouden met dopingbestrijding.

Volgens Russische media dreigt naast de snelwandelaars ook olympisch kampioene steeplechase Yuliya Zaripova geschorst te worden. Volgens Sport-Express wordt dit komende week officieel bekendgemaakt. De zaak ontwikkelt zich daardoor inmiddels tot een van de grootste dopingschandalen ooit in de internationale sportwereld.

VS: geen elektronische sigaret in vliegtuig

Het roken van een pijp, sigaretten en sigaren is al jaren verboden in vliegtuigen, maar als het aan de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA ligt, geldt dat binnenkort ook voor de elektronische sigaret. De FAA heeft vrijdag luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd voor het brandgevaar van het elektronische rookgerei.

Bij een elektronische sigaret wordt vloeibare nicotine verhit tot een gas dat wordt geïnhaleerd door de gebruiker. Lithium-batterijen zorgen ervoor dat de vloeistof verhit wordt, maar volgens de FAA bestaat het gevaar dat die batterijen oververhit raken, met brand tot gevolg. Om dat te voorkomen adviseert de FAA de maatschappijen om het genotmiddel niet meer toe te staan in de toestellen. Normaal gesproken wordt een dergelijk advies opgevolgd.

VS: geen elektronische sigaret in vliegtuig
VS: geen elektronische sigaret in vliegtuig (Foto: ANP)

Ghana klopt Algerije in blessuretijd op Africa Cup

Ghana doet weer helemaal mee op het toernooi om de Africa Cup. De ploeg van de Israëlische bondscoach Avram Grant pakte vrijdag in de tweede groepswedstrijd, tegen Algerije, in blessuretijd de winst dankzij aanvoerder Asamoah Gyan: 1-0. Daardoor heeft Ghana ineens weer volop kans op een plek in de kwartfinales van het Afrikaanse titeltoernooi.

Na de teleurstellende nederlaag maandag tegen Senegal (1-2) moest Ghana in Mongomo winnen van Algerije om kans te blijven maken op een vervolg in het toernooi. Lang leek het duel tussen de twee WK-deelnemers uit te draaien op een doelpuntloos gelijkspel, tot Gyan in de 92e minuut scoorde na een verre trap van achteruit. De Black Stars kwamen daardoor net als Algerije en Senegal op drie punten.

Senegal en het puntloze Zuid-Afrika spelen in groep C later op vrijdag nog tegen elkaar.

Drenthe gaat in Turkije voetballen

Royston Drenthe gaat weer een nieuw avontuur aan. De 27-jarige Rotterdammer verbond zich vrijdag voor tweeënhalf jaar aan de Turkse club Kayseri Erciyesspor, waar hij ploeggenoot wordt van spits Björn Vleminckx (ex-NEC). Drenthe komt over van de Engelse club Reading, dat hem de eerste helft van het seizoen had uitgeleend aan Sheffield Wednesday. Bij de nummer vijftien van de Turkse Süper Lig hoopt de eenmalig international van Oranje zijn carrière een nieuwe impuls te geven.

Sinds zijn stormachtige doorbraak bij Feyenoord versleet Drenthe al heel wat clubs. Hij ondertekende in 2007 een lucratief contract bij Real Madrid, maar viel daarna vooral op buiten het veld. Drenthe beleefde bij Hércules, Everton, Alania Vladikavkaz en Reading weinig sportieve hoogtepunten meer. Bij Sheffield Wednesday viel Drenthe in december vooral op met een technisch hoogstandje, dat een hit werd op YouTube.

De Jong nadert rentree bij Newcastle

Siem de Jong hoopt binnen enkele weken zijn rentree te kunnen maken voor Newcastle United. De oud-Ajacied hervatte vorige week de training na er enkele maanden uit te hebben gelegen met een dijbeenblessure. Een snelle rentree zit er volgens de middenvelder echter nog niet in. "Ik moet aan mijn conditie en ritme werken. Ik richt me voorlopig op trainingen en wedstrijden met het tweede elftal", zei De Jong vrijdag op de website van zijn club.

De Jong hoopt dat hij snel de hoge verwachtingen van de fans kan waarmaken. "Zeker omdat ik natuurlijk vrijwel direct geblesseerd raakte. Uiteraard wil ik zo snel mogelijk terugkeren, maar ik moet voorzichtig blijven."

Lammers werkt aan 23e keer 24 uur Le Mans

Autocoureur Jan Lammers wil volgend jaar voor de 23e keer meedoen aan de 24 uur van Le Mans. De 58-jarige racer uit Zandvoort is samen met Jumbo-topman Frits van Eerd bezig een volledig Nederlands team op te zetten. Lammers won de befaamde Franse autorace in 1988 samen met Andy Wallace en Johnny Dumfries. De Nederlander zat toen liefst dertien van de 24 uur achter het stuur van een Jaguar.

Lammers heeft als doel Le Mans in totaal 24 keer te rijden. De voormalige Formule 1-coureur staat nu op 22 deelnames. "Samen met Frits van Eerd wil ik volgend jaar weer meedoen", zei hij vrijdag in het BNR-programma De Nationale Autoshow. "Misschien krijg ik voor dit jaar als individuele rijder nog een aanbieding, maar voor 2016 ben ik actief aan het werk." Lammers was in 2011 voor het laatst present in Le Mans.

Manchester United kan in FA Cup niet winnen van Cambridge United

Het Manchester United van Louis van Gaal is er niet in geslaagd om te winnen van Cambridge United, dat speelt in League II (het vierde niveau van de Engelse voetbalpiramide): 0-0. Een return op Old Trafford volgt.

Groot feest na afloop van de negentig minuten. Cambrigde, doorgaans bekend van de roeiwedstrijden tegen Oxford, speelt op het bescheiden vierde niveau in Engeland. Een bezoek van Manchester United werd dan ook gezien als een grootse gebeurtenis. Een gelijkspel had niemand durven dromen.

Toch gebeurde het. United, dat het dit seizoen vaker lastig heeft tegen laagvliegers, slaagde er vrijdagavond ook niet in om te imponeren. Louis van Gaal begon met een 4-4-2-formatie. De manager gaf een aantal reservespelers de kans op speelminuten. Adnan Januzaj speelde bijvoorbeeld weer eens. Ook Daley Blind maakte zijn opwachting. Robin van Persie begon op de bank.

De thuisploeg nam brutaal het initiatief en was geen moment onder de indruk van de sterren van United. De eerste drie kansen waren zelfs voor Cambridge. Het eerste halfuur bleef Cambridge domineren. Opmerkelijk was de aanvallende onmacht van Manchester United. Ruim een uur lang kreeg Cambridge-doelman Chris Dunn niets te doen. Radamel Falcao was het die de eerste kans namens United noteerde.

Daarna kregen de mannen van Van Gaal het op de heupen. De keuzeheer besloot om de niet-fitte Van Persie binnen de lijnen te brengen. Van Persie kreeg een kans op de openingstreffer, maar schoot naast. Cambridge stond in de slotfase flink onder druk, maar hield stand. Zodoende dwong de laagvlieger een return op Old Trafford af.

Uitslag FC Twente - Heracles Almelo

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Twente en Heracles Almelo. De thuisploeg won met 2-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Twente

2 - 0

Heracles Almelo

 62' Corona
 88' Ould-Chikh
   
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 28.800
Arbiter: v.Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Martina
Lachman
Bengtsson (Ould-Chikh/63)
Bjelland
Schilder
Mokotjo
Ziyech
Engelaar (Tapia/46)
Corona (Börven/76)
Castaignos
  Telgenkamp
Te Wierik
Schenkeveld
Zomer (Sibum/73)
Aktaou
Bruns (Cziommer/78)
Linssen
Fledderus
Tannane
Avdic (Navratil/79)
Bel Hassani

Amerikaan eist merkrecht 'Je suis Charlie' op

Een Amerikaans bedrijf heeft het merkrecht aangevraagd van de leus ''Je suis Charlie'', die Franse demonstranten gebruikten om hun solidariteit met de vermoorde redactieleden van Charlie Hebdo te betuigen. De Latin American Trading Group wil de kreet afdrukken op allerlei producten.

De patentering maakt volgens Patentadvocaat David Friedland geen schijn van kans. Hij wijst erop dat aspirant-merkhouders moeten aantonen dat zij de leus hebben gemunt.

De aanvraag is op 16 januari ingediend. De directeur van het in Florida gevestigde bedrijf, Joe Marc Gershon, was onbereikbaar voor commentaar.

Arantxa Rus naar halve finale Daytona Beach

Tennisster Arantxa Rus heeft vrijdag de halve finales bereikt van het ITF-toernooi in Daytona Beach. De 24-jarige Westlandse rekende in de kwartfinale af met Sofia Arvidsson uit Zweden, ooit de nummer 29 van de wereld. Rus klopte de 30-jarige Arvidsson in drie sets: 6-3, 1-6 en 6-2. Indy de Vroome redde het niet tegen Darya Kasatkina uit Rusland (2-6 en 5-7).

Rus is afgezakt naar de 244e plaats van de wereldranglijst, maar hoopt in de Verenigde Staten de weg omhoog te vinden. Op het gravel in Daytona Beach staat de Monsterse in de halve finale tegenover de Belgische tennisster Elise Mertens, met wie ze samenspeelt in het dubbeltoernooi. Rus en Mertens drongen daarin vrijdag door tot de eindstrijd.

VN: vorig jaar duizenden dorpen Darfur verwoest

In het Sudanese Darfur zijn begin vorig jaar meer dan drieduizend dorpen verwoest in een tegen burgers gerichte geweldscampagne. Dat concluderen onderzoekers van de Verenigde Naties in hun vrijdag verschenen rapport.

Het VN-team verwijt de regering in Khartoem meerdere schendingen van het wapenembargo en andere internationale sancties. In Darfur werd onder meer in Khartoem vervaardigde munitie en een pantserwagen ingezet, zeggen de onderzoekers.

De invloed van de VN in Sudan lijkt te slinken. President Omar al-Bashir gaf onlangs opdracht hoge VN-vertegenwoordigers het land uit te zetten. Ook maande hij de vredesmacht in Darfur, waarin de VN samenwerken met de Afrikaanse Unie, een aftochtstrategie op te stellen.

In 2003 sloeg de vlam in pan in Darfur. Rebellen namen in de West-Sudanese regio de wapens op tegen de regering, omdat zij de lokale bevolking zou benadelen en verwaarlozen. Khartoem zette onder meer beruchte Arabische milities tegen de opstandelingen in. De strijd woedt nog altijd voort en meer dan vierhonderdduizend mensen zijn op de vlucht.

Willem II doet aangifte van matchfixing

Willem II heeft in navolging van de voetbalbond KNVB aangifte gedaan van matchfixing. Dat maakte de Tilburgse eredivisieclub vrijdag bekend in een open brief aan de supporters. "Willem II neemt krachtig afstand van matchfixing en zal, indien daar sluitend bewijs voor is, iedereen die daarbij betrokken is toegang tot de club weigeren en royeren", schrijft de leiding.

De Volkskrant onthulde vorige week dat tijdens het seizoen 2009-2010 zeker twee wedstrijden van Willem II gemanipuleerd zouden zijn. Ibrahim Kargbo werd genoemd als spil in de zaak. Hij zou, samen met enkele medespelers, wedstrijden hebben verkocht aan Aziatische goksyndicaten.

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek, net als de zogeheten integriteitseenheid van de KNVB. "Uiteraard zullen wij volledige medewerking verlenen om de waarheid op tafel te krijgen", aldus Willem II.

Paris wint super-G op de Streif, Pinturault wint combinatie

De Italiaan Dominik Paris heeft in Kitzbühel de super-G op de Streif-piste gewonnen. Tijdens de 75e editie van de Hahnenkammrennen, de beroemde wedstrijden in het skioord, was Paris enkele honderdsten van een seconde sneller dan de Oostenrijker Matthias Mayer.

Voor de 25-jarige Zuid-Tiroler was het alweer de vijfde podiumplaats van het seizoen, maar wel de eerste zege. Het is de vierde keer in zijn carrière dat hij een World Cup wint. Mayer eindigde op 0,06 seconden van Paris en pakte zo zijn derde podiumplek van de winter, allen tweede plaatsen. De Oostenrijkse veteraan Georg Streitberger gaf 0,34 seconden toe op Paris en werd zo derde.

De super-G telde ook als eerste wedstrijd voor de alpinecombinatie. Vrijdagmiddag wordt daarvoor nog de slalom geskied, waar niet iedereen uit de top van de super-G aan meedoet. De hoogst geplaatste super-G-skiër die zich aan de slalom gaat wagen is Andrew Weibrecht. De Amerikaan werd vijfde op het eerste onderdeel. Ook de Noor Kjetil Jansrud (zevende), Ondrej Bank (twaalfde) en Mauro Caviezel (dertiende) zullen aan de start van de slalom verschijnen. Slalomtoppers als Marcel Hirscher (44e op de super-G) en Alexis Pinturault (25e) zullen ook meedoen voor het klassement op de alpinecombinatie.

Update 21.30 uur

De Fransman Alexis Pinturault heeft dankzij een goede slalom de alpinecombinatie in Kitzbühel gewonnen. Hij zette in totaal de vierde slalomtijd neer, goed voor de winst. De tweede plek ging naar de beste slalomskiër ter wereld, de Oostenrijker Marcel Hirscher. Hij moest over twee onderdelen 0,69 seconden toegeven op Pinturault. Ondrej Bank uit Tsjechië werd derde op 0,94 seconden. De snelste slalomtijd van allemaal werd neergezet door de Fransman Victor Muffat-Jeandet, die daarmee van de 26e plaats opklom naar de vijfde stek.

WK-ticket voor Wüst, Verweij, Nuis en Olde Heuvel

Schaatser Koen Verweij heeft zijn begeerde startbewijs voor de 1500 meter tijdens de WK afstanden half februari in Heerenveen binnen. De regerend wereldkampioen allround eindigde vrijdag tijdens de Nederlandse selectiewedstrijd in 1:47,41. Kjeld Nuis evenaarde daarna de tijd van Verweij. Met dit duo kwalificeerde ook Wouter olde Heuvel (1:48,44) zich als nummer drie voor de schaatsmijl bij de WK afstanden in Thialf.

Ireen Wüst heeft zich in Heerenveen verzekerd van een startbewijs op de 1500 meter bij het WK. De 28-jarige Brabantse won de Nederlandse selectiewedstrijd op dit onderdeel in een tijd van 1:56,95. Met Wüst stelden ook Marrit Leenstra (1:57,92) en Marije Joling (1:58,32) een startplaats veilig op de schaatsmijl.

Samuel Sánchez opnieuw naar BMC

De Spaanse wielrenner Samuel Sánchez krijgt er maar geen genoeg van. De 36-jarige veteraan, die in 2008 olympisch goud pakte op de weg in Peking, heeft opnieuw een contract ondertekend bij BMC. Sánchez reed vorig jaar ook al voor de Amerikaanse ploeg, maar kreeg na afloop van het seizoen geen contractverlenging aangeboden. De routinier werd vrijdag alsnog verwelkomd door ploegbaas Jim Ochowicz.

Als superknecht had Sánchez een belangrijk aandeel in de winst van de Amstel Gold Race van zijn Belgische ploeggenoot Philippe Gilbert. De Spanjaard eindigde als zesde in de Vuelta en werd vijfde in de Ronde van Lombardije. Sánchez reed een groot deel van zijn carrière bij de Baskische ploeg Euskaltel, waarvoor hij vaak meedeed op de podiumplaatsen in de grote rondes.

"BMC is mijn team. Ik ken de andere rijders en hou niet van veranderingen", zei Sánchez vrijdag.

Extra veiligheidsmaatregelen rond Ajax - Feyenoord

De gemeente Amsterdam neemt zondag extra veiligheidsmaatregelen rond de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag gezegd bij AT5.

De maatregelen volgen na de brand in het supportershome van Ajax. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Supporters houden rekening met brandstichting. Het supportershome is volledig afgebrand. De burgemeester wilde niet zeggen of het politieonderzoek al iets heeft opgeleverd: 'Niets wat ik u nu al kan zeggen.' De burgemeester ontkende dat de uitslag van het politieonderzoek wordt stilgehouden tot na de wedstrijd van zondag.

"We weten welke gevoelens er leven en daarom treffen we meer maatregelen dan we al zouden doen. We weten dat er zorgen bestaan bij Ajaxsupporters dat dit uit het Feyenoordkamp komt. En dus kan er extra spanning zijn en daar houd je rekening mee", zo legde Van der Laan uit. Van der Laan heeft nog geen contact gehad met zijn collega Aboutaleb uit Rotterdam over de zaak.

Maandag overlegt Van der Laan met de driehoek (bestaande uit politie en justitie) of er misschien een tijdelijk supportershome komt. Na de vorige brand in 2005 werd tijdelijk een grote tent neergezet. Daarover is nu nog geen besluit genomen.

Podolski stopt na vierde EK bij Duitse ploeg

Nog één EK, dan stopt Lukas Podolski als international van de Duitse voetbalploeg. De 29-jarige aanvaller vindt het na het Europees kampioenschap van 2016 in Frankrijk mooi geweest bij die Nationalelf. Podolski veroverde vorig jaar met zijn land de wereldtitel in Brazilië, al was zijn inbreng beperkt. In de gewonnen finale tegen Argentinië (1-0) bleef hij 120 minuten op de bank zitten.

Podolski werd geboren in Polen, maar debuteerde in 2004 als groot talent van FC Köln in het Duitse elftal. De aanvaller heeft 121 interlands achter zijn naam staan (47 doelpunten) en was van de partij op drie EK's en drie WK's. Op zijn vierde en laatste EK wil Podolski volgend jaar nog één keer pieken. De aanvaller verruilde deze winter Arsenal op huurbasis voor Internazionale, waar hij meer aan spelen hoopt toe te komen.

Coutinho terug in doel Excelsior

Gino Coutinho staat zaterdag weer tussen de palen als Excelsior het opneemt tegen FC Dordrecht. De doelman ontbrak vorige week tegen Heracles Almelo omdat hij niet helemaal topfit was en bovendien in belangstelling van PSV stond. Die interesse is inmiddels verstomd.

Door de terugkeer van Coutinho moet Alessandro Damen weer genoegen nemen met een reserverol. Excelsior kan in Dordrecht ook geen beroep doen op Toni Varela, die actief is op de Africa Cup, en de nog niet helemaal fitte Khalid Karami.

ADO bevestigt Chinese betaling

ADO Den Haag kan definitief van eigenaar wisselen. De huidige grootaandeelhouder Mark van der Kallen heeft vrijdag bevestigd dat het Chinese sportmarketingbedrijf United Vansen aan de betalingsverplichtingen heeft voldaan. Daardoor kunnen beide partijen de officiële overdracht van de aandelen afronden.

Directeur Maarten Fontein zei donderdag al dat de deal, waarmee naar verluidt acht miljoen euro is gemoeid, zo goed als rond was. Eind deze maand worden volgens de club de laatste formaliteiten geregeld tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering.

De deal tussen ADO en het United Vansen van Hui Wang werd al in de zomer aangekondigd, maar kon door perikelen rond de betaling pas maanden later worden afgerond.

DreamWorks schrapt 500 banen

De Amerikaanse filmstudio DreamWorks Animation SKG gaat vijfhonderd banen schrappen en de productie van nieuwe films beperken om winstgevender te worden. Dat liet het bedrijf achter de succesvolle animatiefilms Shrek, Kung Fu Panda en Madagascar weten.

DreamWorks heeft te maken gehad met enkele flops in de bioscopen en gaat vanaf volgend jaar nog maar twee films per jaar uitbrengen, van een eerder geplande drie. Dit jaar zal slechts één film worden uitgebracht. Het bedrijf hoopt zo meer tijd en aandacht te kunnen besteden aan het maken van succesvolle bioscoopfilms.

Het banenverlies komt neer op circa 18 procent van het personeelsbestand en omvat ook hoge managementfuncties. DreamWorks trekt minstens 450 miljoen dollar (400 miljoen euro) uit voor herstructureringskosten en afschrijvingen op projecten.

Vorig jaar liepen gesprekken tussen DreamWorks en speelgoedfabrikant Hasbro over een overname nog op niks uit.

DreamWorks schrapt 500 banen
DreamWorks schrapt 500 banen (Foto: ANP)

Rebellen Oekraïne verscheuren Minsk-akkoord

De pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne hebben het akkoord van Minsk vrijdag nietig verklaard. De opstandelingen lieten weten dat ze een nieuw offensief hebben gelanceerd om de regio Donetsk van Oekraïense militairen te ontdoen.

De campagne heeft als oogmerk de aanval die het Oekraïense leger onlangs heeft ingezet te smoren, de regeringstroepen terug te slaan en ten minste uit de regio te verjagen, zei de prominente rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko vrijdag. De belangrijkste voorman van de separatisten liet weten dat zij zich niet meer gebonden achten aan de in september in Minsk gesloten vredesovereenkomst.

Het akkoord van Minsk schreef voor dat de strijdende partijen de wapens moesten neerleggen en tanks en geschut moesten terugtrekken tot achter een vastgestelde scheidingslijn. Gezanten van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk spraken juist afgelopen week af die scheidingslijn nieuw leven in te blazen.

Verslag diplomatenbriefing MH17 blijft geheim

Een Nederlands verslag van een bijeenkomst in Kiev waar diplomaten vorig jaar juli zijn geïnformeerd over incidenten in het luchtruim boven Oost-Oekraïne blijft geheim. De oppositiepartijen CDA en D66 hadden gevraagd de inhoud openbaar te maken.

Maar volgens het kabinet is het niet gebruikelijk om vertrouwelijk diplomatiek verkeer vrij te geven. Dit zou het het werk van diplomaten vrijwel onmogelijk maken als dat wel zou gebeuren. Dat stelden premier Mark Rutte en de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Tijdens de bijeenkomst, drie dagen voor de vliegramp met vlucht MH17, is onder meer gemeld dat een Oekraïens Antonov-transportvliegtuig was neergehaald en op welke vlieghoogte (6500 meter) dat is gebeurd.

Kapitein Costa Concordia staat terecht

De 32 slachtoffers van de Costa Concordia zijn omgekomen door 'de chaos, de vertraging en de fouten' die onder leiding van kapitein Francesco Schettino zijn gemaakt. Dat heeft de openbaar aanklager vrijdag gezegd in zijn slotrequisitoir.

Niet de schipbreuk zelf, maar het optreden van Schettino is de oorzaak van het drama met de Costa Concordia, stelde aanklager Alessandro Leopizzi vrijdag. Getuigen hebben verklaard dat de kapitein het op een rif stukgeslagen en kapseizende schip al verliet terwijl veel passagiers nog aan boord waren. Hij sloeg het bevel van de kustwacht, die hem sommeerde terug naar de brug te gaan, in de wind. De evacuatie kwam pas erg laat op gang en verliep wanordelijk.

Lijkschouwers hebben vastgesteld dat veel slachtoffers vermoedelijk zijn verdronken toen het schip over begon te hellen. Opvarenden zijn mogelijk in met zeewater volgestroomde liftschachten terechtgekomen. Reddingsboten konden op dat moment al niet meer tewater worden gelaten.

Schettino is zich van geen kwaad bewust. Hij houdt vol dat het fatale rif niet op zeekaarten voorkwam en dat hij van boord ging om vanaf het Isola del Giglio het reddingswerk te leiden.

De kapitein, die terechtstaat voor dood door schuld, het veroorzaken van schipbreuk en het niet als laatste verlaten van het schip, hangt twintig jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Het vonnis wordt eind volgende week verwacht.

Lange Frans spreekt film Paddington in

Rapper Lange Frans gaat een stem inspreken voor de nieuwe film Paddington. Hij zal de bemoeizuchtige buurman Mr. Curry van een Nederlandse stem voorzien. Dit maakt filmproducent Independent Films vrijdag bekend.

Ook bioloog Freek Vonk is aan de cast van de familiefilm toegevoegd. Hij spreekt de stem van ontdekkingsreizinger Montgomery in. Het was al eerder bekend dat Beau van Erven Dorens de stem van het geliefde Paddington-beertje in gaat spreken, terwijl Anna Drijver slechterik Millicent zal vertolken.

De film Paddington is gebaseerd op de populaire kinderboeken van schrijver Michael Bond. In de film reist het beertje vanuit Peru naar Londen. Hij verdwaalt in de grote stad en komt terecht op treinstation Paddington Station, waar hij geadopteerd wordt door de familie Brown. Er ontstaan problemen zodra een museumconservator over beertje Paddington hoort en hem probeert te bemachtigen.

Paddington komt op 11 februari in de Nederlandse bioscopen.

'Johnny Depp en Amber Heard stiekem getrouwd'

Johnny Depp is deze week gespot met een gouden ring om zijn ringvinger. Volgens Radar Online zou het daarom wel eens kunnen dat de acteur in het huwelijksbootje is gestapt met zijn verloofde Amber Heard.

Depp verscheen woensdag, met de 28-jarige Amber aan zijn zijde, in Los Angeles op de rode loper van de première van zijn nieuwe film Mortdecai. Aan zijn ringvinger droeg de 51-jarige acteur een simpele gouden ring, die veel weg heeft van een trouwring.

Johnny vroeg Amber eind 2013 ten huwelijk. Ze hadden toen een jaar een relatie. Depp had eerder relaties met Lori Anne Allison en Vanessa Paradis. Met Paradis was hij veertien jaar samen en heeft hij twee kinderen: Lily-Rose (15) en Jack (12).

Nederlandse film Boy 7 naar Toronto

De Nederlandse film Boy 7 beleeft half februari zijn wereldpremière in Toronto. De sf-thriller van regisseur Lourens Blok is geselecteerd voor Next Wave, een jeugdfestival dat jaarlijks onder de vleugels van het grote filmfestival van Toronto plaatsvindt. Dat hebben de producenten vrijdag gemeld.

In Boy 7 wordt Sam (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) midden in een drukke metro wakker. Hij heeft geen idee wie hij is en hoe hij daar is terechtgekomen. Samen met Lara, die exact hetzelfde probleem heeft, gaat Sam op zoek naar hun identiteit en de waarheid.

Boy 7 is de verfilming van de bestseller van schrijfster Mirjam Mous. Andere hoofdrollen zijn voor Tygo Gernandt, Beau Schneider en Ella June Henrardt. Eerder deze maand ging ook de toneelversie van Boy 7 in première. De film draait vanaf 19 februari in de Nederlandse bioscopen.

'Niets aan de hand met Toetanchamon'

Met het begrafenismasker van de Egyptische farao Toetanchamon is niets aan de hand. Dat verklaarde Mahmud al-Halwagi, de directeur van het Egyptisch Museum in Caïro, over de ophef over de blauw met gouden baard van het masker. Die zou slordig zijn teruggelijmd, nadat hij was afgebroken bij een schoonmaakbeurt. Onzin volgens Al-Halwagi.

Anonieme conservatoren lieten donderdag door de Britse krant The Guardian optekenen dat de baard met een sneldrogende epoxyhars is vastgelijmd. Dat materiaal is totaal niet geschikt voor het herstel van een dergelijk kunstwerk. Door het hard worden van de hars is er tussen het gezicht en de baard een laag doorschijnend geel ontstaan. De ophef over het masker riep vragen op over de manier waarop Egypte met zijn schatten omgaat.

De directeur zegt niets raars aan het masker te hebben gemerkt, sinds hij in oktober vorig jaar de leiding van het museum overnam. De baard van de farao zit nog steeds op de plaats waar die in 1922 zat, toen het graf van Toetanchamon werd gevonden bij Luxor.

'Niets aan de hand met Toetanchamon'
'Niets aan de hand met Toetanchamon' (Foto: ANP)

Het horrorverzorgingshuis van Engeland

In Engeland is deze week een reeks mishandelingszaken bij twee, door dezelfde firma gerunde, verzorgingstehuizen aan het licht gekomen. De misstanden in verzorgingstehuizen Merok park in Surrey en Grantley Court in Sutton waren zo verschrikkelijk dat de tehuizen onmiddellijk zijn gesloten en de bewoners zijn geëvacueerd. 

Minstens drie ouderen hebben in verzorgingstehuis Grantley Court op mysterieuze wijze verwondingen opgelopen. Een vrouw heeft een videoboodschap van haar 89-jarige grootmoeder opgenomen. In het filmpje is de vrouw te zien met een op onverklaarbare wijze opgelopen gehechte snee op haar voorhoofd, smeekt ze om eten en roept ze dat ze uitgehongerd is. Tijdens haar tien weken durende verblijf in de instelling heeft zij ook doorligwonden opgelopen. Deze wonden zijn niet behandeld, waardoor ze geïnfecteerd raakten en de vrouw nu nog maar weken te leven zal hebben. Het filmpje en enkele foto's van de mysterieuze blauwe plekken op de vrouw kan je hieronder vinden. Een kleine waarschuwing vooraf: het is niet voor weekhartigen. 

Dit is slechts één voorbeeld van de vele mishandelingen in het tehuis. Zoals gezegd, zijn er minstens drie ouderen die ernstige verwondingen hebben opgelopen in de instelling. Daarnaast hing in het hele gebouw een penetrante urinelucht, werden bewoners gewassen met ijskoud water en hoorden buren regelmatig hulpgeroep uit het gebouw komen.

Het is dan ook de vraag waarom deze instellingen niet veel eerder gesloten zijn. Een belastend rapport dat misstanden aan de kaak stelde, werd acht maanden eerder al gepubliceerd maar de Britse overheid grijpt nu pas in. Het is onbegrijpelijk dat dit soort zaken zo lang door kunnen gaan terwijl ingegrepen had moeten worden. De overheid heeft nog geen reactie gegeven om hun falen te verklaren.

Over de honden van het verzorgingstehuis gaan we geen woorden vuil maken; de beelden spreken voor zich. 

Gematigde moslims buiten regering Tunesië

De vorming van een democratische regering in Tunesië nadert zijn voltooiing. Habib Essid, de recent gekozen premier, kondigde vrijdag aan dat hij een kabinet heeft geformeerd. Daarin is geen plek voor gematigde moslims van de Ennahda-partij. Het parlement moet nog wel akkoord gaan met de nieuwe regering.

Nidaa Tounes, de partij van Essid, won in oktober de verkiezingen. Ennahda werd toen tweede en stond open voor een coalitie met Nidaa Tounes, om zo te zorgen voor meer stabiliteit. Daar ziet Essid van af. Hij wil zo veel mogelijk de koers van zijn eigen partij varen en geen concessies doen aan de gematigde moslims. Ennahda wordt bovendien door sommige conservatieve politici binnen Nidaa Tounes verweten voor onrust in Tunesië te hebben gezorgd na de volksopstand in 2011. Die opstand leidde ertoe dat president Zine al-Abidine Ben Ali aftrad.

Hoewel het na het aftreden van Ben Ali relatief rustig bleef in Tunesië, is er nog altijd geen regering gevormd. De vorming van het kabinet is een laatste stap in dat proces. In december werd Beji Caid Essebsi gekozen tot president.

Topoverleg over toekomst Philips Emmen

De komende maanden wordt op hoog niveau overleg gevoerd over de toekomst van de armaturenfabriek van Philips in Emmen. Dat maakte de provincie Drenthe vrijdag bekend. Onlangs kondigde Philips aan de fabriek eind 2016 te zullen sluiten. Daardoor verliezen 140 vaste medewerkers en honderd uitzendkrachten hun baan.

Op initiatief van de commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar, vond vrijdag een eerste overleg plaats tussen betrokken partijen waaronder de top van Philips. Afgesproken is dat een speciale werkgroep nagaat of er toch nog toekomst is voor Philips in Emmen en op welke wijze er zoveel mogelijk werkgelegenheid kan worden behouden voor de regio.

Over drie maanden moeten de uitkomsten van het overleg duidelijk worden. Naast de provincie en Philips schuiven ook werkgeversorganisatie VNO/NCW, de gemeente Emmen en vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken aan bij het overleg.

Nieuwe namen Rock Werchter

De organisatie van het Belgische festival Rock Werchter heeft vrijdag weer drie nieuwe namen bekendgemaakt. Damian Jr. Gong Marley, Kasabian en High Flying Birds, de nieuwe band van Noel Gallagher, gaan optreden op het vierdaagse festival.

Eerder werd al duidelijk dat Foo Fighters, Florence + the Machine, Rise Against en The Chemical Brothers op donderdag optredens gaan verzorgen. Alt-J, Ben Howard, en Pharrell Williams zijn er op vrijdag. Damien Rice, Hozier, Lenny Kravitz, Royal Blood en The War on Drugs staan zaterdag op het podium en Muse is zondag de afsluiter van het festival. De line-up is echter nog lang niet compleet en binnenkort komen er nog meer namen op de lijst.

Rock Werchter vindt dit jaar plaats van donderdag 25 tot zondag 28 juni. De dagkaarten voor de donderdag zijn al uitverkocht, voor de andere dagen zijn nog wel tickets beschikbaar.

Meer schendingen godsdienstvrijheid in Cuba

De regering van Cuba treedt steeds harder op tegen christenen die kritisch zijn over het communistische bewind. Christian Solidarity Worldwide (CSW) heeft voor heel 2014 220 schendingen van de godsdienstvrijheid op het Caraïbische eiland geïnventariseerd, aldus de organisatie vrijdag. In 2013 registreerde CSW 180 incidenten en in 2012 120.

Volgens de organisatie, die wereldwijd voor christenen in de bres springt, slepen veiligheidsmedewerkers week na week tientallen vrouwen weg van kerkdiensten. Het gaat om vrouwen met banden met de Witte Dames. Gehuld in witte kleding eisen de Witte Dames elke zondag de vrijlating van politieke gevangenen. "Velen werden geslagen en vastgehouden tot na afloop van de diensten", zegt CSW over de weggesleepte vrouwen. Verder rept de organisatie van de mishandeling van pastoraal werkers en protestantse predikers.

Mrs. Doubtfire krijgt een musical

Er wordt een musical van de legendarische familiefilm Mrs. Doubtfire gemaakt. Disney-componist Alan Menken bevestigt aan Entertainment Weekly Radio dat hij werkt aan de muziek van het musicalproject.

Alan Menken, die de muziek schreef voor Disneyfilms als De kleine zeemeermin, Belle en het Beest, Pocahontas en Rapunzel, vertelt in het radioprogramma dat hij samenwerkt met David Zippel (Hercules), die de tekst voor de nummers zal gaan schijven. Harvey Fierstein, die het script voor de film schreef, gaat ook voor de musical de teksten pennen. "We zitten nog in de beginfase van het project, maar het gaat ontzettend goed", aldus Menken.

De film Mrs. Doubtfire vertelt het verhaal van de acteur Daniel Hillard (Robin Williams), die zich na een scheiding voordoet als de oude vrouwelijke oppas Mrs. Doubtfire. Op die manier krijgt hij de kans om toch tijd door te brengen met zijn kinderen, aangezien de voogdij bij zijn vrouw (Sally Fields) ligt.

Er is nog niets bekend over de premièredatum, noch de cast van de musical Mrs. Doubtfire.

Hockeyvrouwen verslaan Spanje in oefenduel

De Nederlandse vrouwen hebben vrijdag het oefenduel met Spanje gewonnen. In een zonnig Valencia zetten de vrouwen van bondscoach Sjoerd Marijne een 3-1 eindstand neer.

Ellen Hoog en Lidewij Welten zorgden ervoor dat Oranje met een 2-1 stand ging rusten. In de slotminuten van het duel liet ook Caia van Maasakker van zich horen. De verdediger benutte een strafcorner, waarmee ze de eindstand op 3-1 zette.

Nederland speelt zaterdag om 11.30 uur opnieuw een wedstrijd tegen de Zuid-Europese vrouwen. Oranje bereidt zich momenteel in Spanje voor op de Hockey World League, die begin juni in het Belgische Brasschaat op het programma staat. Het toernooi is een kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Cocu: nederlaag tegen Roda snel verwerkt

De bekernederlaag tegen Roda JC van dinsdag, mag volgens PSV-coach Phillip Cocu zaterdag geen rol meer spelen. De koploper in de eredivisie speelt dan het uitduel met SC Cambuur. " Ondanks dat de teleurstelling groot is bij zowel de spelers als bij de staf, moeten we vooruitkijken en er lering uit trekken" , zei Cocu vrijdag. "De 3-2-nederlaag hebben we donderdag verwerkt, dit hoofdstuk is nu afgesloten."

De oud-prof rekent niet op een eenvoudige avond in Leeuwarden. "De speelstijl is herkenbaar. Cambuur heeft een goede opbouw van achteruit en het is ook een ploeg die de bal goed in bezit kan houden. Met Bartholomew Ogbeche hebben ze bovendien een makkelijk scorende spits."

Vleugelaanvaller Florian Jozefzoon komt dit seizoen niet meer in actie vanwege een zware knieblessure. Cocu hoop zijn absentie met een jeugdspeler op te vangen.

Verleden telt niet voor Rutten

Feyenoordtrainer Fred Rutten kan weinig met de wetenschap dat de Rotterdammers al bijna tien jaar niet meer wisten te winnen bij Ajax. "Het verleden telt niet voor mij, want dit wordt mijn eerste Ajax-Feyenoord", zei de coach vrijdag, twee dagen voor de klassieker in de Arena.

Rutten zegt dat zijn ploeg vol vertrouwen afreist naar Amsterdam. "Als ik geen kansen voor ons zag, zou ik de bus zondag niet eens laten vertrekken. Dit team herkent het moment in een wedstrijd waarop er gevochten moet worden, maar kan daarnaast heel goed voetballen. Onze ploeg beheerst allebei die facetten."

Elvis Manu ontbreekt vanwege een liesblessure. Khalid Boulahrouz, die eerder in de week ziek was, is er normaal gesproken wel bij.

Anoniem graf voor schutter supermarkt Parijs

De man die vorige maand in een koosjere winkel in Parijs vier gijzelaars doodschoot is vrijdag in stilte begraven. Amédy Coulibaly is ter aarde besteld in een anoniem graf op een voor moslims gereserveerde kavel op een begraafplaats in Thiais, aldus enkele Parijse ambtenaren. Alleen een enkel familielid woonde de plechtigheid bij.

Afgelopen weekeinde werden de twee broers Kouachi, die in dezelfde week twaalf mensen ombrachten op en rond de redactie van Charlie Hebdo, op eendere wijze begraven. De afgelopen dagen woedde in Frankrijk een fel debat over de begrafenis van de drie door de politie doodgeschoten terroristen. Enkele gemeentebestuurders verzetten zich tegen de komst van de omstreden doden naar hun gemeente. Ze vrezen dat de graven uitgroeien tot bedevaartsoorden voor moslimextremisten.

Drone met marihuana stort neer op gevangenis

Een poging om drugs bij een gevangenis in Hamburg naar binnen te smokkelen is medio december jammerlijk mislukt. De Duitse justitie maakte vrijdag bekend dat onbekenden hebben geprobeerd om met een drone 2 gram marihuana en een mobiele telefoon op de binnenplaats van de gevangenis te krijgen. Het op afstand bestuurbare helikoptertje stortte echter neer op het dak.

Het voorval vond plaats op 16 december. Eerder die maand was er een soortgelijke actie in een gevangenis in Bremen. Daar probeerden smokkelaars 10 gram marihuana in de gevangenis te krijgen. "We hebben onze medewerkers geïnstrueerd goed op te letten. Daarnaast kijken we hoe we het binnensmokkelen nog beter kunnen verhinderen", aldus een woordvoerder van justitie in Hamburg. Er wordt gekeken naar een landelijk verbod op het vliegen met drones boven gevangenissen.

Drone met marihuana stort neer op gevangenis
Drone met marihuana stort neer op gevangenis (Foto: ANP)

'300 doden minder door screening prostaat'

Als mannen in de leeftijd van 55 tot 59 jaar elke twee jaar gericht worden gecontroleerd op prostaatkanker, kan dat 300 doden per jaar schelen. Nu sterven in Nederland jaarlijks 2400 mannen aan deze ziekte. Het gaat dus om een daling van dertien procent.

Dat meldt Trouw vrijdag op basis van Europees onderzoek onder leiding van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Een screening om de twee jaar is volgens de onderzoekers het beste. In een test wordt dan gemeten of iemand verhoogde bloedwaarden heeft.

De Nederlandse Vereniging voor Urologie noemt het onderzoek een stap voorwaarts, maar waarschuwt dat het gevaar blijft dat een grote groep mannen ten onrechte ongerust wordt of onnodige behandelingen ondergaat. Verhoogde bloedwaarden bijvoorbeeld, hoeven lang niet altijd te betekenen dat iemand kanker heeft of daaraan zal sterven.

91 'voetbalfans' opgepakt

Het aantal arrestaties naar aanleiding van de rellen rond de voetbalwedstrijd FC Den Bosch - FC Oss (1 november) is deze week opgelopen tot 91. Er werden afgelopen week nog zes verdachten aangehouden en negentien verdachten uitgenodigd voor verhoor op het politiebureau, maakte de politie vrijdag bekend. De relschoppers worden verdacht van openlijk geweld, opruiing en poging tot mishandeling.

Al voor de derby in Den Bosch was het onrustig en gingen fans van beide clubs met elkaar op de vuist. Toen de ME ingreep, werden agenten mishandeld. In het stadion bleef de sfeer grimmig. Supporters zochten de confrontatie met elkaar en de ME op. De wedstrijd werd twee keer gestaakt.

De politie zegt te beschikken over een grote hoeveelheid duidelijke videobeelden. Een woordvoerder zei vrijdag dat het onderzoek nog steeds loopt en meer aanhoudingen niet worden uitgesloten. Het Openbaar Ministerie wacht eerst op het volledige resultaat en besluit daarna in hoeveel gevallen er genoeg bewijs is om de verdachten te straffen.

Skeletonster Bos pakt vierde plek in eindstand Europa Cup

Skeletonster Kimberley Bos heeft haar tweede Europa Cup-seizoen afgesloten met twee wedstrijden in het Oostenrijkse Igls, dicht bij Innsbruck. De Nederlandse wist daarbij in het klassement van de Europa Cup nog te stijgen van de vijfde naar de vierde plek. Daarmee maakt ze korte metten met de beste Nederlandse klassering ooit: In het seizoen 2007/2008 werd Joska le Conté, tegenwoordig actief in de World Cup, negende in de eindstand.

Donderdag stond de eerste van de twee wedstrijden op het programma en daarin liet de 21-jarige Bos een bliksemsnelle start zien: Gedurende beide dagen was niemand sneller dan haar 5,46 seconden uit de eerste run. Het bracht haar de achtste tijd in de eerste run. Met 5,57 seconden startte ze in de tweede run iets minder snel, wat resulteerde in de elfde tijd. Doordat het verschil naar achteren al redelijk groot was, verloor ze echter maar één positie en werd ze negende op 1,67 seconden van de Duitse Jaqueline Lölling. "Ik had wat kramp in mijn teen voor de tweede run, waardoor de start daar wat minder snel was", aldus Bos na afloop. 

Vrijdag ging het nog weer wat beter voor de Nederlandse. In beide runs kwam ze tot een start van 5,52 seconden - de snelste van de dag - waarmee Bos ook als enige tweemaal onder de 5,60 van start ging. Net als op donderdag stond ze na één run op de achtste plek. Dit keer wist de Edese echter een plek te winnen, doordat de Spaanse Maria Montejano veel terrein verloor. Wereldkampioene junioren Lölling was opnieuw oppermachtig, Bos werd zevende op 1,81 seconden.

Dankzij haar prestaties sluit Bos het Europa Cup-seizoen af met acht toptienklasseringen in acht wedstrijden. Door haar uitslagen in Igls springt Bos weer over Gracie Clapp-Taylor naar de vierde plek in het eindklassement, nadat de Amerikaanse haar in St Moritz nog voorbij ging. De Belgische Kim Meylemans deed slechts mee aan vier van de acht wedstrijden, maar dankzij twee tweede, een derde en een vijfde plek eindigde ze toch als achtste in de Europa Cup. Voor Bos staat nog één belangrijke wedstrijd op het programma dit seizoen: In het Duitse Altenberg hoopt de Nederlandse van 10 tot en met 14 februari de top-8 te halen op het WK voor junioren.

Oud-hockeyster Booij naar KNVB

Oud-tophockeyster Minke Booij gaat per 1 maart aan de slag bij de voetbalbond KNVB. De 37-jarige Booij wordt manager vrouwenvoetbal. Zij gaat zich toeleggen op de ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal in zowel breedte- als topsport.

Booij werkt nu nog als manager sport en pr bij De Lotto, sponsor van de gecombineerde wieler- en schaatsploeg. Technisch manager Jelle Goes van de bond denkt dat Booij met haar ervaring in het hockey een belangrijke bijdrage kan leveren aan het realiseren van de ambities van de bond. "Tegelijkertijd is zij opgegroeid in de hockeywereld waar in de breedte al veel langer een goede basis is voor meisjes en vrouwen. Dat is precies de combinatie die wij zochten."

Als hockeyster won Booij met Oranje in 2008 olympisch goud. Ook pakte ze met Oranje de Europese en wereldtitel.

Rosetta vindt organische componenten op komeet

Wetenschappers hebben op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko nieuwe bewijzen gevonden voor de these dat kometen de bouwstenen van het leven met zich meedragen. De resultaten van maandenlange observatie van de komeet met de apparatuur van de ruimtesonde Rosetta zijn uitvoerig beschreven in zeven wetenschappelijke artikelen die donderdag zijn gepubliceerd in Science.

Het oppervlak van de komeet blijkt bezaaid met een mengsel van organisch materiaal, waaronder mogelijk carbonzuren, elementen die voorkomen in aminozuren - de essentiële onderdelen voor de vorming van leven. Eerder zijn al op andere kometen carbonzuren aangetroffen, maar nooit op het oppervlak, zegt Fabrizio Capaccioni van het Nationale Instituut voor Astrofysica in Rome. Volgens zijn onderzoeksteam waren dit soort organische componenten aanwezig toen de komeet meer dan vier miljard jaar geleden werd gevormd uit oermaterie.

Een andere ontdekking is dat de komeet over duinachtige structuren beschikt, ontstaan door ophopende stofdeeltjes afkomstig van het komeetoppervlak. Ook blijkt de komeet een veel poreuzere kern te hebben dan werd gedacht. Op het oppervlak ligt bovendien veel minder ijs dan verwacht en het lijkt erop dat het ruimterotsblok in het nauwe deel dat de twee bolvormige uiteinden verbindt, de 'nek' van de komeet, water verliest.

Hoewel het publieke oog vooral gericht was op de kleine lander Philae en zijn ijzige lot in de schaduw van een klif op de komeet is het leeuwendeel van de data verzameld met behulp van Rosetta. De sonde cirkelt om 67P en koerst samen met de komeet met een duizelingwekkende snelheid op de zon af. De komende zeven maanden zal Rosetta, opgewarmd door de toenemende zonnestraling, steeds actiever worden.

Professoren aan de slag met wetenschapsagenda

Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan gaan zich buigen over de richting van de wetenschap in de komende jaren. De twee professoren zijn benoemd tot voorzitters van de zogeheten Nationale Wetenschapsagenda, meldde minister Jet Bussemaker van Onderwijs vrijdag aan de Tweede Kamer.

In deze agenda komen belangrijke thema's te staan waar Nederlandse wetenschappers zich mee bezig gaan houden. Ook wordt de samenwerking tussen wetenschappelijke instellingen, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven gestimuleerd.

Bussemaker vindt dat de twee voorzitters draagvlak hebben onder alle partners. De Graaf doceert internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en verschijnt vaak als terrorismedeskundige op televisie. Rinnooy Kan is onder meer oud-voorzitter van de werkgevers (VNO) en van de Sociaal-Economische Raad (SER) en doceert nu economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Celstraf voor bedreiger met minipistolen

De 41-jarige Rotterdammer die met het bedreigen van politici, en justitiemensen aandacht vroeg voor het gevaar van minipistolen, is vrijdag veroordeeld tot negen maanden cel. Ook kreeg de man nog zes maanden voorwaardelijke celstraf die hij moet uitzitten als hij opnieuw de fout in gaat.

Mark K. stuurde in 2010 kogelbrieven naar Tweede Kamerfracties. In 2013 dreigde hij in een mail aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg met minipistolen vanaf de publieke tribune te schieten om aandacht te vragen voor het gevaar. Ook plaatste hij een filmpje op internet waarin hij met een pistooltje op een foto van een officier van justitie met een clownsneus schoot.

Mark K. heeft zijn straf inmiddels al in voorarrest uitgezeten.

Burgemeester Laarbeek vertrekt

Burgemeester Hans Ubachs van de Brabantse gemeente Laarbeek vertrekt definitief. De burgemeester heeft dat vrijdag laten weten nadat een grote meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond aanstuurde op zijn ontslag.

"Met pijn in het hart, heb besloten om definitief terug te treden uit mijn functie als burgemeester van Laarbeek", staat vrijdag in een verklaring van Ubachs.

Vanwege verstoorde verhoudingen en leugentjes werd vorig jaar al het vertrouwen in D66-burgemeester Ubachs opgezegd, maar hij weigerde destijds zelf te vertrekken. De burgemeester beweerde dat hij op het gemeentehuis werd geïntimideerd. In onderzoek werd deze maand inderdaad vastgesteld dat hem het werken onmogelijk was gemaakt, onder andere door twee voormalig wethouders.

Fikse winstdaling voor McDonald's

McDonald's heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar ruim een vijfde minder winst gemaakt dan een jaar eerder. De fastfoodketen verkocht wereldwijd minder hamburgers en had bovendien flink last van de dure dollar. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

De omzet van McDonald's kwam uit op 6,6 miljard dollar (5,9 miljard euro). Dat betekent een daling op jaarbasis van zeven procent, of een procent wanneer gecorrigeerd wordt voor wisselkoerseffecten. De nettowinst bedroeg 1,1 miljard dollar, tegen 1,4 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2013.

In december was wel sprake van een verbetering. De vergelijkbare verkopen in de Verenigde Staten gingen vorige maand voor het eerst sinds oktober 2013 weer wat omhoog, waar analisten nog altijd op een afname rekenden. De winst over het vierde kwartaal bleef daarentegen achter bij de verwachtingen.

Rutte terughoudend over opendraaien geldkraan

Premier Mark Rutte is terughoudend over het besluit van de Europese Centrale Bank om de geldkraan open te draaien. De ECB is onafhankelijk en daarom past het politici niet in te gaan op zijn besluiten, zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De premier wees erop dat andere regeringsleiders, zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zich ook voorzichtig hebben uitgelaten over het ECB-besluit. Rutte stelde wel vast dat de bank binnen zijn mandaat is gebleven.

ECB-president Mario Draghi maakte donderdag bekend dat de bank de komende tijd op grote schaal staatsobligaties gaat opkopen. De bank wil meer geld in omloop brengen om kredietverlening, de investeringen en de consumptie aan te jagen en zo de economie een oppepper te geven. Critici vrezen dat dat de prikkel wegneemt bij zwakke eurolanden om hun economie te hervormen en hun financiën te saneren.

Kensington weer op plaats 1 in Album Top 100

Het album Rivals van de Nederlandse band Kensington heeft wederom de koppositie van de Album Top 100 bereikt. Het album stond in augustus ook al bovenaan de lijst, toen de plaat net was uitgebracht. De stijging volgt op het nieuws dat de Utrechtse band tot twee keer toe de Ziggo Dome heeft uitverkocht.

Ook Mark Ronson doet goede zaken. Na de lancering van het vrolijke liedje Uptown Funk, in samenwerking met Bruno Mars, brengt de artiest nu het album Uptown Special uit. Op het vierde studioalbum van de Amerikaanse producer staan samenwerkingen met onder anderen Stevie Wonder, rapper Mystikal en zanger Andrew Wyatt. Het album komt binnen op plaats vijf.

Anderszijds ziet de top tien deze week geen verassingen. Het album 7 Layers van de Nederlandse zanger Dotan staat inmiddels 51 weken in de lijst van honderd bestverkochte albums.

Moslims ageren tegen Charlie Hebdo

Honderden mensen zijn vrijdag in twee steden in Afghanistan de straat opgegaan om te demonstreren tegen het Franse weekblad Charlie Hebdo. Zij zijn het er niet mee eens dat het blad de profeet Mohammed afbeeldt. In Indiaas Kashmir moest de politie er vrijdag aan te pas komen om een boze menigte moslims uiteen te drijven.

De demonstraties in Kabul en Herat vonden plaats na het vrijdagmiddaggebed. De betogers droegen plakkaten bij zich met teksten als 'Wij houden van Mohammed', 'Dood aan Amerika, Israël en Frankrijk' en 'Dood aan de vijanden van de islam'.

In Srinagar, in Kashmir, was de sfeer eerder op de dag grimmiger. Ook daar gingen verontwaardigde moslims door de straten met spandoeken waarop hun ongenoegen over de Franse tekeningen werd geuit, 'Weg met Charlie'. Daarnaast werden leuzen geroepen tegen de Indiase heerschappij over Kashmir.

Op ten minste drie locaties vuurde de politie traangas af en werden waarschuwingsschoten gelost, omdat demonstranten met stenen naar agenten gooiden. Uit stadjes en dorpen elders in de regio kwamen vergelijkbare berichten.

Charlie Hebdo was op 7 januari doelwit van een bloedige terreuraanslag. In de eerste editie die na het drama verscheen, prijkte de profeet op de voorpagina. In zijn handen houdt hij een bordje met de tekst 'Je suis Charlie', de leus die al snel na het bloedbad door sympathisanten van Charlie Hebdo als geuzennaam gebruikt werd.

Rechercheur langer vast voor corruptie

Een 38-jarige rechercheur uit Kerkrade die dinsdag werd aangehouden voor corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht zit nog zeker twee weken vast. De rechter-commissaris in Maastricht heeft dat vrijdag bepaald.

Volgens het Openbaar Ministerie in Limburg speelde de agent geheime informatie door. Bovendien zou hij hebben gesjoemeld met zijn gewerkte uren. Er werden ook twee mannen aangehouden omdat ze de politieman hebben geprobeerd om te kopen. Zij zitten ook nog vast.

De rechercheur betwist de beschuldigingen, was het enige dat zijn advocaat Peer Szymkowiak vrijdag kon zeggen.

Cricketers vernederen Uganda en pakken alsnog promotie

Het Nederlandse cricketteam heeft zich in Namibië met een grote overwinning op Uganda en met goede resultaten op de andere velden verzekerd van promotie naar de ICC World Cricket League Championship, het hoogste niveau voor cricketlanden met een associate-status. 

Nederland had vooraf een kleine kans op promotie. Oranje moest de laatste wedstrijd van Division 2 tegen Uganda met grote cijfers winnen en moest daarna afwachten wat er op de andere velden zou gebeuren. Nederland won met grote cijfers. Uganda verloor al snel vier wickets in de eerste vijf overs. Daarna maakte Ahsan Malik het snel af. Hij pakte vijf wickets voor slechts 7 runs in 6.4 overs. Uganda kwam uit op een totaal van 79 runs.

Nederland wist deze score snel te overtreffen. Binnen 6.3 overs werd een totaal van 80 runs gescoord. Myburgh (14 runs), Borren (29 runs), Barresi (20 runs), Cooper (1 run) en Bukhari (12 runs) waren hiervoor verantwoordelijk. Door de snelle score ging de net run rate van Nederland flink omhoog. 

Het werd afwachten voor het cricketteam. Als Kenia zou winnen van Nepal of Namibië zou minder dan 180 runs scoren tegen Canada, dan zou Nederland promoveren. Het leek er slecht uit te zien voor Oranje. Namibië kwam goed uit te startblokken tegen Canada en wist uiteindelijk 225 runs te maken. Ze versloegen Canada en promoveerden daardoor naar de World Cricket League Championship. 

Kenia verloor in het duel tegen Nepal al snel twee wickets. Echter Kenia wist zich te herstellen en passeerde in de 35e over het totaal van Nepal. Het Aziatische land werd daardoor derde en liep promotie mis. Kenia werd vierde in de groep. 

Oranje speelt zaterdag nog de finale van Division 2 tegen Namibië. In de groepsfase werd nog verloren van het gastland. De wedstrijd gaat alleen om de eer. Er staat niets meer op het spel. 

Koning leest ook namen Westerbork voor

Koning Willem-Alexander is vrijdagmiddag om 16.30 uur in Herinneringscentrum kamp Westerbork begonnen met het voorlezen van namen van uit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede wereldoorlog.

Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

De koning heeft zich hiermee gevoegd bij de vrijwilligers die sinds donderdagavond 24 uur per dag bezig zijn met het voorlezen van de 102 duizend namen. Dat duurt nog tot dinsdagmiddag.

Krajicek en Rojer verder in dubbelspel Australian Open

Michaëlla Krajicek en haar Tsjechische partner Barbora Zahlavova Strycova hebben vrijdag de derde ronde bereikt van het dubbeltoernooi in de AustraIian Open. Het als dertiende gerangschikte koppel rekende in twee sets af met de Australische Jarmila Gajdosova en Ajla Tomljanovic uit Kroatië (7-5 en 6-3).

In het mannendubbelspel reikte Jean-Julien Rojer tot de derde ronde. Hij won met de Roemeen Horia Tecau van de Australiërs Lleyton Hewitt en Chris Guccione: 6-4 en 6-2. Rojer en Tecau zijn als zesde geplaatst in Melbourne.

Vestas na schipbreuk niet verder met navigator Verbraak

Wouter Verbraak is niet langer de navigator van Team Vestas Wind tijdens de Volvo Ocean Race. De Nederlander is door schipper Chris Nicholson aan de kant gezet. Het Deense jacht leed in de tweede etappe van de zeilwedstrijd schipbreuk, waarvoor Verbraak de schuld op zich nam.

De boot van de equipe raakte bij de botsing op een rif zwaar beschadigd en wordt nu naar Italië vervoerd, waar de schade zal worden hersteld. Vestas Wind hoopt in juni in de achtste etappe van de race weer terug te kunnen keren. Dat zal dan met een andere navigator zijn. Nicholson gaat wel verder met de andere bemanningsleden.

Vermeer voelt zich Feyenoorder

Voor doelman Kenneth Vermeer is de klassieker van zondag een duel als alle andere. "Ik leef niet anders naar de wedstrijd toe dan gewoonlijk", zei de doelman, die aan het begin van het seizoen Ajax verruilde voor aartsrivaal Feyenoord. "Ik ben geweldig opgevangen bij deze club en inmiddels voel ik me Feyenoorder, ondanks dat ik een verleden heb bij de concurrent."

Vermeer keert zondag voor het eerst terug in de Arena sinds zijn overgang. Hoe hij door de fans van Ajax zal worden ontvangen, houdt hem niet bezig. "Ze kunnen fluiten of niet fluiten, ik zie het wel. Ik laat het gewoon op me afkomen en focus me op de drie punten die daar voor ons te behalen zijn. In het verleden heb ik zoveel beladen wedstrijden gespeeld en ervaring opgedaan dat ik me goed kan afsluiten voor randzaken."

Hoedt terug in selectie AZ

Wesley Hoedt keert terug in de selectie van AZ. Trainer John van den Brom heeft de verdediger opgenomen in zijn keurkorps voor de uitwedstrijd van zaterdag tegen PEC Zwolle. Hoedt ontbrak vorige week tegen FC Dordrecht omdat hij met Lazio Roma in gesprek was. Inmiddels is duidelijk geworden dat hij pas na het seizoen naar Italië vertrekt.

Van den Brom mist zaterdag de geblesseerde Jan Wuytens. Hij verklapte vrijdag na de training dat verdediger Derrick Luckassen weer een basisplaats krijgt. AZ bekleedt de vijfde positie in de eredivisie. Nummer vier PEC Zwolle heeft een punt meer dan de tweevoudig landskampioen uit Alkmaar.

Geile non poept ineens baby uit

Het nonnenklooster in het Italiaanse San Severino Marche is opgeschrikt door een seksschandaal. Een van hun zusters heeft namelijk deze week een baby geworpen. Vreemd, want nonnen neuken toch nooit?

De non in kwestie, een geboren Colombiaanse, meldde zich deze week bij moeder overste. Ze had namelijk last van hevige buikkrampen. In allerijl werd zij naar het ziekenhuis afgevoerd.

De echoscopist had al snel door wat er aan de hand was. "Gefeliciteerd mevrouw, u bent zwanger!", riep de arts uit. Met spoed werd de zuster naar de verloskamer gebracht, waar haar vlliezen braken en zij een kerngezond ventje op de wereld zette.

Het kereltje maakt het prima, zo laten Italiaanse media vandaag weten. Het klooster is nog druk bezig een verklaring op te stellen. De overige nonnen hebben al aangegeven zich over het jongetje te willen ontfermen.

Defensieteam naar Charkov voor nasleep MH17

Enkele Nederlandse militairen gaan eind volgende week naar Charkov in het oosten van Oekraïne om te kijken of er nog persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp zijn ingeleverd. Ook willen ze met de lokale autoriteiten de laatste stand van zaken rond de MH17 bespreken.

Als het veilig genoeg is, gaat het kleine Defensieteam van de repatriëringsmissie ook naar de crashsite om een 'nog kleine hoeveelheid' stoffelijke resten op te halen. Als dat lukt, worden die naar verwachting op zaterdag 7 februari naar Nederland overgevlogen. Daarbij wordt dan hetzelfde ceremonieel in acht genomen als bij de eerdere keren dat er stoffelijke resten naar Nederland kwamen, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Extremisten blij met dood Abdullah

Islamitische extremisten hebben het bericht over de dood van de Saudische koning Abdullah met gejuich ontvangen. Op sociale media werd het heengaan van de hoogbejaarde vorst breeduit gevierd. Onder radicalen werd Abdullah beschouwd als stroman van de Amerikanen die met het Westen samenwerkte om moslims te doden.

Abdullah sloot zich een decennium geleden aan bij de strijd tegen Al-Qaida na een reeks aanslagen door de terreurbeweging in Saudi-Arabië. Gesteund door de Verenigde Staten sloeg het koninkrijk hard terug. Opstandelingen werden opgepakt en velen werden ter dood veroordeeld. Het koninkrijk heeft zich ook aangesloten bij de internationale coalitie die terreurgroep Islamitische Staat in Syrië bombardeert.

Aanhangers van Al-Qaida en IS maakten op sociale media gebruik van de hashtag - vertaald uit het Arabisch - 'Dood van een tiran'. "Hij stuurde gevechtsvliegtuigen om (in Syrië) moslims te doden. Hij sloot moslimmannen en -vrouwen op en waar er een oorlog tegen de jihadisten werd gevoerd, was hij er als de kippen bij", aldus een aanhanger van IS, die de naam Abu Azzam al-Najdi gebruikte, op Twitter.

Bosgebied Ede dicht na vondst chemisch afval

Een stuk bos in het buitengebied van Ede is vrijdagmiddag afgesloten na de vondst van tientallen vaten met chemisch afval, dat zeer waarschijnlijk afkomstig is van de productie van drugs. De vaten hebben gelekt. Een gespecialiseerde overheidsdienst gaat onderzoeken hoe ernstig de bodemvervuiling is, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Vrijdag aan het begin van de middag vond een wandelaar een vat van duizend liter en ruim zestig kleinere vaten, gevuld met een vloeistof die een irriterende lucht verspreidt. Donderdag zijn in Lunteren, ook gemeente Ede, ook al twee duizendlitervaten met drugsafval gevonden.

Koenders hoopt op nieuwe Saudische hervorming

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) hoopt dat de opvolger van de vrijdag overleden Saudische koning Abdullah diens voorzichtige hervormingenbeleid zal 'voortzetten en versterken'. Salman bin Abdul Aziz is de nieuwe koning van Saudi-Arabië.

"Of er iets zal veranderen is moeilijk te zeggen", aldus de minister. Hij hoopt ook dat de nieuwe vorst meer oog heeft voor de mensenrechten. Tegenstanders van het conservatieve koningshuis verdwijnen in de gevangenis, de sjiitische minderheid wordt onderdrukt en de rechten van vrouwen zijn beperkt.

Federer: "Gewoon een slechte dag"

Voor het eerst sinds 2001 strandde Roger Federer vrijdag bij de Australian Open nog voor de vierde ronde. Verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Zwitserse tennislegende was een Italiaan die in de tien eerdere ontmoetingen welgeteld één set had gewonnen. Adreas Seppi groeide in de Rod Laver Arena boven zichzelf uit en versloeg de nummer twee van de plaatsingslijst in vier sets: 6-4, 7-6 (5), 4-6 en 7-6 (5). "Gewoon een slechte dag", accepteerde Federer zijn vroege aftocht in Melbourne.

Vier keer won Federer het eerste grandslamtoernooi van het jaar: in 2004, 2006, 2007 en 2010. Met de nederlaag in de derde ronde kwam nog een einde aan een andere imposante serie: in de elf voorgaande edities van de Australian Open haalde hij telkens ten minste de halve finales. Een slechte dag dus, vond de Zwitser. "Ik had moeite met het spel van Seppi maar ook met mezelf. Als die dingen samenkomen dan speel je een partij die je niet wil spelen."

Seppi kon vooraf enkel moed putten uit het setje dat hij Federer drie jaar geleden in Doha had afgesnoept. De Duitstalige Italiaan uit Bolzano bleek echter vrijdag een man zonder vrees. "Ik sta graag op centercourt, in een groot stadion. Alleen al omdat je er meer ruimte hebt. Mijn timing was goed en ik maakte weinig fouten. En ik serveerde vooral beter dan in eerdere ontmoetingen met hem."

Op 4-4 in de eerste set brak Seppi Federer met een lovegame. Hij overleefde breekpunten en serveerde de set uit. Het tweede bedrijf eindigde in een tiebreak waarin Federer leek te winnen maar Seppi zes van de laatste zeven punten pakte. "Die set had ik nooit mogen verliezen", oordeelde de Zwitser die de derde set met 6-4 binnenhaalde.

Opnieuw via tiebreak besliste Seppi de vierde set en daarmee de partij in zijn voordeel. Een eigenlijk niet te halen bal op zijn forehand zette hij om in een passeerslag langs de verbouwereerde Federer. "Eerlijk, ik heb geen idee hoe ik het deed, was Seppi ook na de partij nog verbaasd."

Federer was het jaar begonnen met toernooiwinst in Brisbane en had in Melbourne in zijn twee voorgaande partijen slechts één set afgestaan. "Het ging goed, dat merkte ik ook aan de trainingen." Maar netballen vielen vrijdag net verkeerd, passeerslagen van de Italiaan kusten nog net de lijn en de cruciale punten waren voor Seppi. "Het was gewoon zo'n dag, wist Federer."

Boilesen kan spelen in Klassieker, Klaassen blijft riskant

Frank de Boer doet zondag een beroep op Nicolai Boilesen tegen Feyenoord. Over de inzetbaarheid van Davy Klaassen blijven veel twijfels bestaan. Davy Klaassen moest de training van vrijdag voortijdig afbreken. De middenvelder had last van zijn buikwand en ging direct naar het ziekenhuis voor onderzoek. "Het is moeilijk in te schatten, hij is net terug van het ziekenhuis", zegt De Boer op een persconferentie.

"Er is geen ernstige schade aangetroffen, dus dat is positief", vervolgt de Ajax-trainer. "We overleggen nu met de medische staf wat de beste stappen zijn. Gelukkig hebben we nog een dag tussen nu en de wedstrijd."

De Boer laat weten dat hij voor een dilemma staat inzake de inzetbaarheid van Klaassen. "Het zal lastig worden, want De Klassieker is heel belangrijk. Daarna hebben we nog een week waarin hij rust kan pakken, maar daarna is het weer volle bak." Tegen die tijd begint ook de Europa League weer voor Ajax. "Een spuit erin doen we sowieso niet, want dan maak je het misschien alleen maar erger. In plaats van dat je één stap terug doet, doe je er dan misschien wel vier terug."

Wel was er goed nieuws omtrent Nicolai Boilesen. De Deense linksback viel in november weg met een knieblessure, maar is weer helemaal fit. "Hij speelt zondag tegen Feyenoord", verklapte De Boer vast. "Hoe we het verder gaan invullen moeten we nog bekijken."

"Als Davy wegvalt, kunnen we dat opvangen met Bazoer en we hebben Zimling natuurlijk ook nog", vervolgt de coach. "Maar het is duidelijk dat Davy een heel belangrijke speler is voor ons. Gelukkig hebben we nog even om na te denken hoe we het gaan invullen."

Het belang van de wedstrijd van zondag is voor beide clubs enorm. "Feyenoord moet winnen, maar wij ook. Zij zijn misschien niet helemaal uitgeschakeld als ze verliezen, maar dan komen ze in een situatie die heel lastig wordt."

"Voor ons geldt hetzelfde. Bij verlies kan het gat met PSV zomaar zeven punten zijn. Het is noodzakelijk dat je een goed resultaat neerzet." De Boer kon niet niet vertellen of hij va banque gaat spelen als de tussenstand daar misschien om vraagt. "Dat hangt van de wedstrijd zelf af. Ben je de bovenliggende partij, dan neem je misschien een risico. Maar anders moet je misschien genoegen nemen met een gelijkspel."

Duikers betreden voor het eerst wrak Air Asia

Indonesische duikers zijn er voor het eerst in geslaagd het wrak van het vorige maand neergestorte passagiersvliegtuig van Air Asia binnen te gaan. Ze troffen daar zes lichamen aan, die ze inmiddels hebben geborgen.

De duikers hebben volgens Suryadi Bambang Supriyadi van de Indonesische reddingsbrigade in het wrak nog meer lijken gezien, maar die konden nog niet worden geborgen. Onder meer kabels zitten de bergingswerkers in de weg.

Met de zes nieuwe stoffelijke overschotten inbegrepen zijn er nu 65 lijken geborgen. Het lijnvliegtuig, dat op 28 december op weg van Surabaya naar Singapore neerstortte in de Javazee, had 162 mensen aan boord.

De oorzaak van de ramp is nog niet geheel duidelijk. De autoriteiten denken aan een combinatie van slecht weer en menselijke missers.

Darter Anderson grote winnaar tijdens PDC awards

Darter Gary Anderson is gisterenavond uitgebreid in het zonnetje gezet door de PDC. Tijdens de jaarlijkse 'award ceremony' in het luxueuze Dorchester Hotel in Londen werd de Schot door de bond beloond met liefst vier prijzen. Zoals verwacht werd hij 'Player of the Year' en 'Pro Tour Player of the Year'.

Daarnaast won de regerend wereldkampioen ook de 'PDPA Player of the Year' en de 'Fans Player of the Year', de laatstgenoemde wist The flying Scotsman met een grote meerderheid te winnen (70% van de stemmen).

James Wade ontving de 'Performance of the Year' award. The Machine boog tegen Mervyn King in de finale van de Unibet Masters een 2-9 achterstand om in winst. Stephen Bunting werd verkozen tot 'Best Newcomer of the Year'.

Gary Anderson tijdens het PDC WK 2015 (Foto:ProShots)
Gary Anderson tijdens het PDC WK 2015 (Foto:ProShots)

Zorgen or over financiële ontwikkelingen KLM

De ondernemingsraad van KLM is 'zeer beducht' voor de financiële ontwikkelingen bij de luchtvaartmaatschappij en bij moederconcern Air France-KLM. Dat liet de or vrijdag in een verklaring weten.

Air France-KLM wil dat de afzonderlijke werkmaatschappijen overtollig kasgeld gaan overdragen aan de holding, zodat die goedkoper kapitaal kan aantrekken voor investeringen. Die discussie baart de or 'grote zorgen'. Gevreesd wordt dat dit de eigen financiële draagkracht van KLM aantast, en dat geld van KLM gebruikt wordt om verliezen bij Air France op te vangen.

Steekpartij bij ROC Delft

Bij het ROC Mondriaan in Delft is vrijdag een steekpartij geweest. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Er is melding gemaakt van een leerling die een andere leerling heeft neergestoken.

De politie kan dit nog niet bevestigen. De politie maakt melding van een steekincident aan de Brasserskade waar het ROC is gevestigd. Eén persoon is gewond en afgevoerd naar het ziekenhuis. Eén verdachte is aangehouden.

'Eerste officiële ijsdag sinds maart 2013'

Vrijdag wordt de eerste dag sinds 11 maart 2013 waarop de temperatuur in De Bilt onder het vriespunt blijft. Het is dus een officiële ijsdag, aldus de meteorologen van weeronline.nl.

Eind 2014 en ook de gehele vorige winter kwam het niet tot een ijsdag in De Bilt. De laatste ijsdag viel twee winters geleden: op 11 maart 2013 bleef de temperatuur steken op -1,2 graden. Overigens was de winter van 2012-2013 ook in januari behoorlijk koud. In de periode van 14 tot 25 januari waren er twaalf ijsdagen op rij, aldus weeronline.

'Griekenland blijft gewoon in eurozone'

Griekenland blijft gewoon in de eurozone. Een vertrek van dat land is niet in het belang van de eurozone en ook niet van de Grieken zelf. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag gezegd na de wekelijkse ministerraad. Volgens hem zou het opgeven van de euro Griekenland in grote problemen brengen. Dijsselbloem is ook voorzitter van de eurogroep, het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden.

Ook van kwijtschelden van Griekse schulden kan geen sprake zijn, onderstreepte de minister. De eurokritische partij Syriza, die de komende Griekse verkiezingen zondag lijkt te gaan winnen, stuurt daarop aan. Volgens Dijsselbloem is hiervoor geen draagvlak in de eurogroep.

Emiraten stunten in Azië Cup door Japan te verslaan na strafschoppen

Japan is verrassend uitgeschakeld op het toernooi om de Azië Cup. In de kwartfinale wisten de Verenigde Arabische Emiraten (V.A.E.) te zorgen voor een daverende stunt door na strafschoppen de titelverdediger uit te schakelen. Na 120 minuten was het 1-1. 

Na zeven minuten kwamen de V.A.E. al opop voorsprong dankzij een knap schot van Ali Ahmed Mabkhout. Na het doelpunt gingen de Emiraten alleen maar verdedigen. Japan kon lange tijd geen antwoord vinden op het spel van de V.A.E. Negen minuten voor tijd was het toch raak. Gaku Shibasaki trof het doel vanaf de rand van het strafschopgebied raak op aangeven van voormalig VVV-speler Keisuke Honda: 1-1.

De Japanners bleven spelen voor de winst, maar kwamen in het restant van de reguliere speeltijd en de verlenging niet meer tot scoren. Een strafschoppenserie moest vervolgens de beslissing brengen. Honda nam de eerste penalty en schoot huizenhoog over. Omdat Khamis Ismail namens de Emiraten ook miste, hadden beide ploegen na vijf strafschoppen vier keer raak geschoten.

De zesde strafschop was voor Shinji Kagawa. Hij schoot de bal echter op de paal, waardoor Ismail Ahmed tot gevierde man uitgroeide. De speler van Al-Ain schoot raak en bracht zijn ploeg naar de halve finale.

In de halve finale nemen de Emiraten het dinsdag op tegen gastland Australië. In de finale wacht voor de winnaar van dat duel een confrontatie met Zuid-Korea of Irak, die op maandag 26 januari tegen elkaar aantreden.

Samenvatting Japan - Verenigde Arabische Emiraten. (Bron: YouTube)

VVV verkoopt meer cadeaubonnen

De cadeaubon van de VVV is het afgelopen jaar in populariteit gestegen. Met in totaal meer dan 8,1 miljoen verkochte bonnen behaalde VVV Nederland een omzet van ruim 124 miljoen euro. Dat komt neer op een stijging van 2,5 procent vergeleken met een jaar eerder.

VVV schrijft de stijging vooral toe aan de uitbreiding van het aantal verkooppunten. De populaire bonnen zijn onder meer te verkrijgen bij filialen van Primera en AKO en online via de webshop van VVV.

Wat ook helpt is dat steeds meer bedrijven voor een kerstgeschenk kiezen waar de medewerker zelf zijn keuze kan bepalen. De VVV-bon behoort vaak tot een van de mogelijkheden en deze wordt ook veel gekozen, aldus de organisatie achter de bonnen.

De VVV-bon kan worden besteed bij duizenden winkels, musea, attractieparken en goede doelen.

Proef met zelfrijdende trucks in februari

Volgende maand vindt nabij Zwolle de eerste proef plaats met zelfrijdende trucks. Dat zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag na de ministerraad. Die stemde in met nieuwe regels die grootschalige testen op de openbare weg met zelfrijdende auto's en vrachtwagens mogelijk maken.

Nederland is het eerste land in Europa waar dit mogelijk wordt, aldus Schultz van Haegen. Vorig jaar vond op de A10 bij Amsterdam al de eerste test plaats met drie zelfrijdende personenauto's. Maar het zal volgens de bewindsvrouw 'nog heel lang' duren voordat er onbemande voertuigen op de snelwegen rijden.

Ze verwacht dat er vanaf de zomer in ons land op meer plaatsen proeven worden gedaan met zelfrijdende voertuigen. Onder meer TNO wil in samenwerking met DAF, het Havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland autonoom rijdende vrachtwagens gaan testen.

Alle Nederlandse shorttrackers naar kwartfinale 500 meter EK

In Dordrecht strijden dit weekend de shorttrackers om de Europese titels. Het EK kent een nieuwe opzet. Voorheen werd er iedere dag één afstand verreden. Nu zijn op vrijdag de kwalificaties van alle afstanden. Zaterdag hebben de finales plaats van de 1500 meter en 500 meter. Zondag wordt het toernooi afgesloten met de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter.

Bij de heren zal het waarschijnlijk een tweestrijd gaan worden Sjinkie Knegt en Victor Ahn. Bij de dames is titelverdediger Jorien ter Mors niet aanwezig. Arianna Fontana (Ita) en Elise Christie (G-B) lijken de grootste kanshebbers om haar op te volgen.

De dag begon met de kwalificaties voor de 1500 meter. Bij de dames heeft alleen Lara van Ruijven de halve finale gehaald. Zij werd in haar heat tweede. Suzanne Schulting is niet door naar de volgende ronde. Zij kreeg een penalty wegens het veroorzaken van een valpartij. Yara van Kerkhof is ook niet door. Zij kwam een halve ronde voor het einde ten val en werd vijfde, waar een plek bij de beste drie nodig was.

Bij de heren plaatste zich Daan Breeuwsma zich voor de halve finale. In heat twee moest hij alleen Ruslan Zakharov voor zich dulden. Freek van der Wart en Knegt wonnen hun heat en rijden zaterdag ook de halve finale.

Later vanmiddag worden de voorronden van de 500 meter verreden. Vanavond zijn de heats van de 1000 meter en de relay bij de mannen.

Update 14.50 uur

Alle Nederlandse shorttrackers zich geplaatst voor de kwartfinales op de 500 meter Bij de mannen wist Sjinkie Knegt zijn voorronde en heat met ruime voorsprong te winnen. Daan Breeuwsma won ook zijn voorronde te winnen, maar moest in de heat topfavoriet Viktor An voor laten gaan.

Freek van der Wart had het nog het lastigst. Hij won wel zijn voorronde, maar in de heat werd hij derde. Omdat hij de snelste tijd neerzette van alle nummers drie mocht hij alsnog naar de kwartfinale van zaterdag. 

Bij de dames plaatste Lara van Ruijven zich voor de kwartfinale door zowel de voorronde als de later heat te winnen. Yara van Kerkhof zal zaterdag ook aan de start verschijnen in het hoofdtoernooi door zowel tweede te worden in de voorronde als in de heat. Suzanne Schulting zat in een vergelijkbare situatie als Van der Wart. Ook zij werd derde in haar heat, maar mocht op basis van haar tijd toch door naar de volgende ronde.

Om 18.00 uur gaat het toernooi verder met de heats op de 1000 meter. 

Blok belooft geld voor loonsverhoging ambtenaren

Vanaf dit jaar is er weer geld voor loonsverhogingen van ambtenaren. Na jaren kunnen zij van de nullijn af. Dat heeft minister voor Rijksdienst Stef Blok (VVD) vrijdag gezegd na de ministerraad. Blok wilde niet zeggen hoeveel ruimte er is, maar hoopt wel dat de vakbonden aan tafel komen voor een cao met een looptijd van twee jaar.

Blok hoopt dat de bonden ook wil praten over het 'moderniseren' van een aantal arbeidsvoorwaarden. Zo wil hij dat ambtenaren bij onvoldoende functioneren teruggezet kunnen worden in een lagere salarisschaal.

Vrouw vast voor valse melding gijzeling Vught

Een 36-jarige vrouw uit Den Bosch die de politie donderdagavond alarmeerde over een vermeende gijzeling in een huis in Vught is aangehouden voor de valse melding. De politie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Het lijkt erop dat de vrouw wraak wilde nemen op haar ex en hem beschuldigde van de gijzeling in de woning van zijn nieuwe partner. Een arrestatieteam rukte donderdagavond uit naar Vught. De bewoonster en twee jonge kinderen werden uit het huis gehaald maar de gijzeling bleek verzonnen.

De meldster werd aangehouden. In haar auto werd een vuurwapen gevonden. Haar vals beschuldigde ex werd ook aangehouden maar hij zal vermoedelijk snel weer worden vrijgelaten.

De politie kijkt of de vrouw kan opdraaien voor de kosten van de grote actie van de politie.

Geen Nederlandse Patriot afgevuurd in Turkije

Nederlandse militairen namen in de afgelopen twee jaar vanuit Turkije tientallen lanceringen waar in Syrië. Maar die projectielen kwamen ook weer neer op Syrische bodem, waardoor de Nederlanders nooit een Patriotraket hoefden af te vuren om deze uit de lucht te schieten.

Zondag komt er een einde aan de Nederlandse Patriotmissie. Sinds januari 2013 waren er twee eenheden met in totaal ruim tweehonderd militairen gestationeerd bij Adana in het zuiden van Turkije. De Nederlanders beschermden daarmee de miljoenenstad tegen mogelijke aanvallen met ballistische raketten, zoals Scuds, vanuit Syrië.

NAVO-lid Turkije had de hulp van het militaire bondgenootschap ingeroepen om zich te beschermen tegen luchtaanvallen uit Syrië. Ook de Duitsers en Amerikanen leveren Patriots. Spanje lost Nederland nu af.

De Nederlandse eenheden, die dag en nacht in touw waren, opereerden vanaf het civiele vliegveld van Adana en vanaf de basis Incirlik bij deze stad. Een Patriotraket kan zeer snel op grote hoogte raketten, helikopters en vliegtuigen uitschakelen. Het systeem werd vooral bekend tijdens de Golfoorlog in 1991. Patriots uit Nederland werden destijds ingezet in Turkije en Israël.

De Nederlanders beëindigen hun missie nu zonder dat ze in actie hoefden te komen. Het kabinet besloot de missie niet opnieuw te verlengen, omdat de systemen zwaar zijn belast door de permanente inzet, er groot onderhoud nodig is en de systemen toe zijn aan een modernisering die in Nederland moet worden uitgevoerd. Ook zou een verdere verlenging een te zware wissel op het personeel trekken.

Tijdens de missie ontstond nog wat ophef over het besluit van Defensie om de uitzendbescherming van ongeveer negentig Turkijegangers tijdelijk op te heffen. Die bescherming houdt in dat een militair voor elke maand in het buitenland twee maanden in Nederland blijft. Bij de Patriot-eenheden waren er echter te weinig vuurleiders en radarmonteurs om de uitzendbescherming vol te houden.

Sexy dame pakt pik en portemonnee

De politie van Praag is naarstig op zoek naar een sexy zakkenrolster. De Tsjechische brunette geilt namelijk nietsvermoedende mannen op door naar hun piemel te grijpen, om er vervolgens met hun portemonnee vandoor te gaan.

De Praagse politie heeft een filmpje vrijgegeven waarop is te zien hoe de gewiekste dame te werk gaat. In de lobby van een peperduur hotel dringt zij zich op aan twee mannen.

Zij pakt de hittezoekende pretraket van de man en wriijft haar kruis tegen zijn dij. De beste man is hier echter niet van gediend en de brunette taait af.

Hierna loopt de mooie jongedame naar de vriend van de man, die haar echter met open armen ontvangt. Ook de spermaspeer van deze man wordt betast, en ook het dijbeen van deze arme drommel wordt bestegen. Hierna vervolgt de vrouw haar reis.

Als het heerschap hun zakken bevoelt, blijkt dat beider portemonnees zijn gejat. Hierin zat een totaalbedrag van zeker 1500 euro.

"Terwijl zij de mannen met haar ene hand opgeilde, rolde zij met de andere hand hun portefeuilles", laat Bromsnor weten. "De hele operatie heeft nog geen twee minuten gekost. Subtiel was ze niet, wel effectief. Toeristen zijn gewaarschuwd: als het te mooi voelt om waar te zijn, dan is het ook zo."

Hardwell wil graag samenwerken met Adele

Hij werkte al eens samen met Jason Derülo en Tiësto, maar dj Hardwell droomt ervan nog eens samen te werken met Adele. Dat zei hij donderdagavond in RTL Late Night.

"Het lijkt me heel tof om Adele op een dancetrack te horen", vertelde de danceproducer. "Haar muziek en haar stem zijn uniek, dat weet iedereen. Het lijkt me heel tof om met haar een dancetrack op te nemen."

Hardwell geeft aan dat hij Adele vooralsnog niet benaderd heeft voor het verzoek. Presentator Humberto Tan stelde voor dat fans via Twitter het voorstel doen waarna dat ook massaal gebeurde. Of de zangeres de berichtjes onder ogen komt te zien blijft de vraag; ze stuurt nog minder dan een bericht per maand via het sociale platform.

IS: tijd dringt voor Japanse gijzelaars

De tijd begint te dringen voor de twee Japanners die zijn ontvoerd door terreurbeweging Islamitische Staat. Als Japan niet snel het geëiste losgeld betaalt zullen de twee worden vermoord. Dat staat in een waarschuwing die IS vrijdag online heeft gezet.

Het bericht verscheen op een website die vaker wordt gebruikt door IS om zijn propaganda te verspreiden. Het werd vergezeld door een aftellende klok en gruwelijke beelden van andere gijzelaars die door IS zijn vermoord.

IS gaf de Japanse regering eerder deze week drie dagen de tijd om met tweehonderd miljoen dollar losgeld op de proppen te komen. De regering doet volgens een woordvoerder alles om in contact te komen met de gijzelnemers. Tot dusver is dat er niet geweest. De regering heeft niet gezegd of ze overweegt losgeld te betalen.

Turkse tiener vervolgd voor beledigen Erdogan

Een middelbare scholier in Turkije moet begin maart terechtstaan wegens het beledigen van president Recep Tayyip Erdogan. Dat heeft de advocaat van de jongen bekendgemaakt.

De 16-jarige werd vorige maand opgepakt op school en korte tijd vastgezet, omdat hij Erdogan tijdens een studentenprotest een dief had genoemd. Hij werd na twee dagen weer vrijgelaten, maar het Turkse ministerie van justitie heeft nu toestemming gegeven de jongen te vervolgen als minderjarige. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij drie jaar cel krijgen.

Europese rentes blijven dalen

De toch al bijzonder lage rentes op Europese staatsobligaties gingen vrijdagochtend verder omlaag. Het vooruitzicht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de komende maanden voor honderden miljarden aan obligaties gaat opkopen zorgde opnieuw voor een sterk vraag naar de schuldpapieren.

De rente op Nederlandse leningen voor tien jaar zakte daardoor naar het ongekend lage niveau van 0,4 procent. De vergelijkbare Duitse rente bereikte met 0,37 procent eveneens een nieuw diepterecord. Franse tienjaarsobligaties bieden nog maar een rendement van 0,5 procent, terwijl de Spaanse en Italiaanse rente is gedaald naar 1,3 en 1,4 procent.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. De dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen. De rente op bijvoorbeeld Spaanse en Italiaanse leningen steeg tijdens de schuldencrisis nog tot meer dan 7 procent.

Waakhond wil dertien medicijnen uit schappen

Het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) schorst de handelsvergunningen van dertien medicijnen. Het bedrijf dat hiervoor de onderzoeken met proefpersonen moest doen, GVK Biosciences, heeft dat niet volgens de regels gedaan.

Het gaat er vooral om dat hierdoor het vertrouwen in het bedrijf is geschaad, met de medicijnen zelf is voor zover bekend niks mis. Als de fabrikanten niet in beroep gaan, stopt de levering vanuit de groothandel aan de apotheek over een paar weken, aldus het CBG.

Het CBG heeft een lijst op de website gezet waar de medicijnen staan die met schorsing worden bedreigd, onder meer antidepressiva, bloeddrukverlagers en antiparkinsonmiddelen. Besloten is om twee geneesmiddelen tegen epilepsie in de handel te laten. Dit omdat er weinig alternatieven voor zijn en overstappen voor patiënten erg ingrijpend is, aldus het college.

Kuitblessure wielrenner Tjallingii

Wielrenner Maarten Tjallingii weet nog niet of hij zaterdag van start gaat voor de vijfde etappe van de Tour Down Under. De Nederlander heeft vrijdag een kuitblessure opgelopen tijdens een valpartij vlak voor de finish van de vierde etappe.

"De valpartij zag er spectaculair uit", twitterde de coureur van Team LottoNL-Jumbo. "Ik mis een beetje huid en heb last van een kuit. Ik hoop dat ik zaterdag kan starten."

De vierde etappe van de rittenkoers door Australië werd gewonnen door Steele Von Hoff. De Nederlander Wouter Wippert eindigde als derde achter de winnaar uit Australië.

Pete Doherty brengt eerbetoon aan Amy Winehouse

Pete Doherty heeft een muzikaal eerbetoon gemaakt voor Amy Winehouse. Het liedje, dat Flags of the Old Regime heet, is vanaf 9 maart te koop als vinylsingle en download, maar nu reeds online te beluisteren. Alle opbrengsten van het nummer komen ten goede aan de Amy Winehouse Stichting die zich inzet om drugsmisbruik onder jongeren te voorkomen.

Flags of the Old Regime werd geproduceerd door Stephen Street die ook op gitaar te horen is. Verder spelen Drew McConnell van Doherty's groep Babyshambles, Jamie Morrison en Stephen Large mee op het nummer.

Afgelopen jaar riepen songschrijvers Doherty en Carl Barât hun groep The Libertines weer bij elkaar voor een succesvolle reeks concerten. In december tekende de groep in Thailand, waar Doherty in een afkickkliniek zat, een nieuw platencontract met Virgin EMI. Het laatste Libertines album verscheen in 2004.

Doden bij explosie in rechtbank India

In het oosten van India is vrijdag een bom afgegaan in een rechtbank. Twee mensen kwamen om, twaalf raakten gewond, aldus de politie.

Het incident vond plaats in het stadje Arrah in de deelstaat Bihar. De bom ging af bij de cel waar verdachten worden vastgehouden voor ze worden voorgeleid. Twee van deze gevangenen wisten na de explosie te ontsnappen.

Een van de doden was de vrouw die waarschijnlijk de bom in haar tas de rechtbank binnenbracht. Het tweede slachtoffer, een agent, overleed later in een ziekenhuis. Vier van de gewonden zijn er slecht aan toe.

Man (49) overleden na val door dak van schuur

Een 49-jarige man uit het Gelderse Harreveld is donderdagavond overleden nadat hij eerder die dag in Vethuizen door het dak van een schuur was gezakt. Dat meldde de politie vrijdag.

Het slachtoffer was met een collega op het dak van een schuur aan de Langeboomsestraat aan het werk toen hij daar nog onbekende oorzaak doorheen zakte. Hij maakte een val van enkele meters en raakte zwaargewond. Donderdagavond is de man in een ziekenhuis in Nijmegen aan zijn verwondingen overleden.

De Inspectie SZW onderzoekt het bedrijfsongeval.

Rebellen Oekraïne blieven geen bestand

De rebellen in Oost-Oekraïne weigeren ieder nieuw aanbod voor een staakt-het-vuren en zullen blijven vechten om meer terreinwinst te boeken. Dat heeft hun leider Aleksandr Zachartsjenko vrijdag gezegd.

Volgens Zachartsjenko rukken de separatisten in vijf richtingen op om het Oekraïense leger terug te dringen tot de grens van de regio Donetsk. "Pogingen voor gesprekken over een bestand zullen door ons niet meer ondernomen worden", aldus de rebellenleider.

De opmerkingen van Zachartsjenko maken een dode letter van de afspraken eerder deze week in Berlijn op een top waar Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland aanschoven. De aanwezigen daar kwamen overeen dat leger en rebellen hun zware wapens moeten terugtrekken tot achter de scheidslijn die vorig jaar september werd afgesproken bij onderhandelingen in Wit-Rusland.

Nederland condoleert Saudi-Arabië

De Nederlandse regering heeft de regering van Saudi-Arabië gecondoleerd met het overlijden van koning Abdullah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vrijdag voorafgaande aan de ministerraad. Abdullah wordt volgens islamitisch gebruik deze vrijdag al in familiekring begraven.

Abdullah was sinds 2005 officieel koning, maar eigenlijk was hij toen al tien jaar aan de macht. Eind 1995 nam hij de macht over nadat zijn halfbroer, koning Fahd, was getroffen door een beroerte.

Werknemers Brink's voeren actie in Drachten

Werknemers van geldtransportbedrijf Brinks besluiten hun estafettestaking vrijdag bij de vestiging in Drachten. Banken en parkeerbeheer worden in de regio niet bediend. Wel gaat Brink's uit veiligheidsoverwegingen langs bij winkels en supermarkten, zegt FNV-actiecoördinator Leen van der List.

Bij Brink's verliezen 650 van de ruim duizend werknemers hun baan omdat de Rabobank met een andere geldtransporteur in zee gaat. De inzet van de staking is het afdwingen van een beter sociaal plan en de herplaatsing van zoveel mogelijk personeel van Brink's bij andere geldtransporteurs. Als de eisen van de stakers vrijdag niet zijn ingewilligd, beraadslagen zij tijdens het weekend over nieuwe acties.

De afgelopen dagen voerden werknemers van Brink's actie in de regio Amsterdam en bij de vestigingen in Houten en Zwolle.

'Te veel onduidelijk rond ziekenhuisrekening'

Burgers mogen verwachten dat zij, voordat ze een medische behandeling ondergaan, inzicht krijgen in de kosten die daaraan verbonden zijn. Dat stelt de Nationale Ombudsman in een vrijdag verschenen rapport. Ook mogen patiënten verwachten dat ze na de behandeling een begrijpelijke rekening ontvangen en dat ze, als ze er vragen over hebben, daar ergens mee terecht kunnen. Wanneer ze een ziekenhuisrekening krijgen, moeten ze hun behandeling daarin kunnen herkennen.

Volgens de ombudsman kan de overheid deze verwachtingen onvoldoende waar maken. Dat ligt volgens hem mede aan het DBC-systeem, dat staat voor het Diagnose Behandel Combinatie-declaratiesysteem. Dat brengt volgens de ombudsman met zich mee dat de kosten van eenvoudige behandelingen die binnen het eigen risico kunnen vallen, vaak veel te hoog zijn. Een rekening van zeshonderd euro na het plakken van een hoofdwond, staat als voorbeeld in het rapport.

AEX zet stijging voort

De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdagochtend met winst begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten gingen verder omhoog. Het omvangrijke steunprogramma dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag ontvouwde bleef het beurssentiment ondersteunen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,1 procent hoger op 452,50 punten. De hoofdindex stond daarmee voor het eerst sinds juni 2008 boven de 450 punten. De MidKap kreeg er 0,8 procent bij tot 663,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,6 procent vooruit.

Sterkste stijger in de AEX was Altice met een winst van 6 procent. De aandeelhouders van Portugal Telecom hebben ingestemd met de verkoop van de Portugese tak van het Braziliaanse telecomconcern Oi aan de in Amsterdam genoteerde Franse kabelexploitant. Het aandeel Portugal Telecom (PT) klom in Lissabon ruim 9 procent.

Verzekeraar Delta Lloyd was de sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van meer dan 2 procent na een adviesverlaging door ING. In de MidKap ging technisch dienstverlener Imtech aan kop met een plus van bijna 3 procent. Hekkensluiter was bouwbedrijf BAM met een min van 0,2 procent.

Beter Bed klom ruim 2 procent na een positief handelsbericht. De beddenverkoper heeft de omzet in het vierde kwartaal van 2014 met bijna 10 procent zien stijgen. Daarmee zette de positieve trend die in het derde kwartaal werd ingezet zich voort.

In Madrid dikte Telefónica meer dan 2 procent aan. Het Spaanse telecombedrijf bevestigde met het Chinese concern Hutchison Whampoa te onderhandelen over de verkoop van zijn Britse dochter O2. Britse media hadden eerder al melding gemaakt van de gesprekken.

De euro noteerde op 1,1345 dollar, tegen 1,1429 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Het overlijden van de koning van Saudi-Arabië zorgde vrijdagochtend voor een stijging van de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent meer op 47,21 dollar. Brentolie werd ruim 2 procent duurder 49,55 dollar per vat.

AEX zet stijging voort
AEX zet stijging voort (Foto: ANP)

Veel arrestaties na rellen Zuid-Afrika

Sinds begin deze week rellen uitbraken in Johannesburg zijn 153 mensen gearresteerd. De rellen in de Zuid-Afrikaanse stad waren gericht tegen winkels met buitenlandse eigenaars. Twee mensen zijn omgekomen.

In Soweto, in het zuiden van Johannesburg, was het vrijdag weer rustig. In townships in het westen en noorden van de stad moest de politie echter opnieuw uitrukken vanwege plunderingen.

De rellen begonnen toen een buitenlandse winkelier een 14-jarige jongen doodschoot. Het slachtoffer zou geprobeerd hebben de winkel te beroven. Dat was de aanleiding voor de plunderingen van winkels in townships in heel Johannesburg.

Wielrenner Wippert sprint naar derde plaats in Australië

Wouter Wippert is vrijdag als derde geëindigd in de vierde etappe van de Tour Down Under. De Nederlander, uitkomend voor Drapac, moest in de massasprint van de rit over 144 kilometer van Glenelg naar Mount Barker alleen de Australische winnaar Steel Von Hoff en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey voor laten gaan.

De Australiër Rohan Dennis blijft het klassement aanvoeren. Tom Dumoulin staat derde, op een achterstand van negen seconden. Marcel Kittel kon zich niet met de sprint bemoeien. De Duitse topsprinter van Team Giant-Alpecin werd gelost uit het peloton.

Bynes niet vervolgd voor rijden onder invloed

Amanda Bynes wordt door de rechtbank niet vervolgd voor rijden onder invloed, zo weet entertainmentwebsite TMZ. De actrice werd september vorig jaar gearresteerd, omdat ze achter het stuur was gaan zitten terwijl ze het medicijn adderall had genomen.

Volgens de stadsprocureur had ze echter slechts een lage dosering van het medicijn in haar bloed op het moment van de arrestatie. Hij gelooft dan ook niet dat dit genoeg is om door een jury schuldig bevonden te worden. Daarom is besloten om Bynes niet te vervolgen voor het rijden onder invloed.

Maar de zaak is daarmee nog niet afgedaan. Bynes mocht dan misschien een lage dosering medicijnen in haar bloed hebben, het feit dat ze überhaupt achter het stuur is gaan zitten na het nemen van medicijnen, is voor Bynes strafbaar. Ze moet gedurende haar proeftijd honderd procent nuchter in de auto zitten, anders schendt ze de voorwaarden van haar proeftijd. Dat was dus niet het geval.

Daarom is de zaak nu doorverwezen naar de officier van justitie van Los Angeles, die dergelijke vergrijpen behandelt. De officier van justitie moet nu besluiten, rekeninghoudend met Bynes' psychologische problemen, of ze nog wel wordt vervolgd voor het schenden van de voorwaarden van haar proeftijd. Dit kan er alsnog toe leiden dat de actrice achter de tralies belandt.

Zaterdag mogelijk ijzel en zeer glad

Het kan zaterdagochtend in delen van het land zeer glad worden door sneeuwval en mogelijk ook door ijzel. "Vooral in het midden en oosten van het land is er kans op verraderlijke gladheid", aldus meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.nl vrijdag.

In de nacht van vrijdag op zaterdag bereikt een storing het westen van het land. De temperaturen op de wegen zullen nog even onder nul zijn en dus kan het door bevriezing glad worden. Na een korte periode loopt de temperatuur op tot boven nul en valt er in de kustregio alleen nog regen.

Dieper landinwaarts is de atmosfeer kouder en de grond ook. Daardoor bestaat het risico van gladheid, ook op de snelwegen. Ook het KNMI verwacht zaterdag eerst winterse neerslag met grote kans op gladheid. 's Middags wordt het dan vrijwel droog.

'Lindsay Lohan mogelijk de cel in'

Lindsay Lohan dreigt weer eens in de cel terecht te komen. De 28-jarige actrice heeft voor de tweede keer in korte tijd haar taakstraf niet afgemaakt, meldt entertainmentwebsite TMZ vrijdag.

Lindsay moet woensdag voor de rechter komen om aan te tonen haar taakstraf er helemaal opzit. Ze kreeg drie jaar geleden 240 uur taakstraf opgelegd, omdat ze in beschonken toestand betrokken raakte bij een ongeluk.

In november bleek al dat ze nog heel wat uren te gaan had en pas op de helft van haar straf zat. Ze kreeg toen uitstel van de rechter maar sindsdien heeft ze amper meer gewerkt. LiLo zegt dat dit komt doordat het centrum van Londen, waar ze haar taakstraf moest doen, twee weken dicht was tijdens de feestdagen.

Afgelopen woensdag belandde Lindsay bovendien in het ziekenhuis met het chikungunya-virus. Dat liep ze op door een muggenbeet tijdens haar kerstvakantie in Bora Bora, terwijl ze dus eigenlijk druk had moeten zijn met haar taakstraf.

Het is niet de eerste keer dat Lindsay haar afspraken niet nakomt. Zo lukte het in 2009 én 2010 niet om een programma af te maken om af te kicken van alcohol. In 2010 schond ze bovendien de voorwaarden van haar proeftijd toen er cocaïne in haar bloed was gevonden. In 2013 kwam ze niet opdagen voor een hoorzitting.

Saved by the Bell-acteur ontkent steekpartij

Dustin Diamond ontkent dat hij op tweede kerstdag een man heeft neergestoken in bar in Port Washington in Wisconsin. Dat meldt de BBC. De 38-jarige Saved By The Bell-acteur moest donderdag voor de rechtbank verschijnen.

De Amerikaanse acteur, bekend van zijn rol als Samuel "Screech" Powers in de serie uit de jaren negentig, wordt verdacht van roekeloos gedrag, het in het gevaar brengen van anderen en het bezit van een verboden wapen. In de aanklacht staat dat de 38-jarige Diamond en zijn verloofde ruzie kregen met twee mannen en een vrouw.

Het slachtoffer liep een steekwond op in zijn oksel maar raakte niet zwaargewond. Amerikaanse media meldden eerder dat Diamond tegenover de politie zou hebben gezegd dat hij de man per ongeluk had gestoken.

De acteur is sinds december op borgtocht vrij.

Ondergrondse gangen ontdekt in Hoorn

In het oude centrum van Hoorn zijn ondergrondse gangen ontdekt die van voor 1563 dateren. Ze kwamen tevoorschijn na hevige regenval vorige week. Toen ontstond er ineens een gat in het plaveisel van een steeg. Stadsarcheoloog Michiel Bartels is opgetogen. "Dat iets van vijfhonderd jaar oud nog zo gaaf in de grond zit, dat zie je echt zelden. Meestal is alles platgestampt bij het leggen van leidingen."

Archeologen daalden af in het metersdiepe gat en ontdekten een lange, gemetselde tunnel en een groot rioolstelsel (deels ingestort) dat onder een oud ziekenhuis uit 1563 doorloopt. De gemeente laat weten dat alle geruchten dat er gangen onder de oude stad zouden lopen, dus waar blijken te zijn.

Uber moet dwangsom van tienduizend euro betalen

Het bedrijf Uber van de 'taxi'dienst Uberpop heeft een dwangsom van tienduizend euro opgelegd gekregen. Ondanks een rechterlijk verbod zijn de beunhazen van Uberpop nog steeds actief. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vrijdag naar aanleiding van berichtgeving daarover bij RTL Z.

De rechter verbood in december al de goedkope taxidienst. Als er nog een keer een chauffeur van de dienst zou worden gesnapt, zou het bedrijf bij iedere overtreding een dwangsom van tienduizend euro moeten betalen.

Flink meer valse eurobiljetten onderschept

In de tweede helft van vorig jaar zijn beduidend meer valse eurobiljetten onderschept dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag bekend.

In totaal werden er in de laatste zes maanden van vorig jaar 507.000 valse biljetten uit omloop genomen. Dat waren een jaar eerder nog 353.000 biljetten. In de eerste helft van 2014 werden 331.000 valse bankbiljetten onderschept.

Van alle vervalsingen werd krap 98 procent aangetroffen in landen van de eurozone. Met name briefjes van 20 en 50 euro bleken populair onder vervalsers. Samen waren die biljetten goed voor 86 procent van het nepgeld.

Volgens de ECB is ondanks de toename het aantal vervalsingen zeer klein in vergelijking met het groeiende aantal echte bankbiljetten in omloop. Dat waren er in de tweede helft van 2014 ruim zestien miljard.

Meer hennepkwekerijen opgerold in Randstad

Netbeheerder Stedin heeft vorig jaar in de Randstad meer hennepkwekerijen opgerold dan in 2013. In totaal werden er bijna 1600 ontdekt. Dat is drie procent meer dan een jaar eerder.

Tegelijkertijd werd ook meer energiefraude ontdekt in onder meer de provincies Zuid-Holland en Utrecht, waar Stedin actief is. "De stijgende lijn zet zich gestaag voort door een proactieve aanpak. Toch zijn de gevaarlijke gevolgen van hennepkwekerijen en het belang van het melden nog niet genoeg in onze samenleving doorgedrongen. Het aantal kan en moet nog veel hoger", zegt Stedins hoofd fraudebestrijding Peter van 't End.

Door gerommel met de energieaansluiting en onveilige elektrische bedrading is de kans op kortsluiting en brand groot. Een op de vijf woning- en bedrijfsbranden ontstaat door geknoei met elektriciteit. "Levensgevaarlijk", zegt Van 't End. "Niet alleen voor de kweker of bewoner, maar ook voor vaak onwetende buren." In Nederland zouden naar schatting dertigduizend hennepkwekerijen zijn.

Nadal nu wel snel klaar, Sharapova en Halep winnen ook

Na zijn ontsnapping in de tweede ronde heeft Rafael Nadal vrijdag in drie sets de laatste zestien bereikt bij de Australian Open. De Spaanse tennisser versloeg de Israëliër Dudi Sela in drie sets: 6-1, 6-0 en 7-5.

Nadal boekte in de tweede ronde een zwaarbevochten zege in vijf sets op de Ameriaan Tim Smyczek. In de strijd om een plaats in de kwartfinales neemt de als derde geplaatste Spanjaard het op tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Andersen, de nummer veertien van de plaatsingslijst in Melbourne.

Tennisster Simona Halep heeft vrijdag in de derde ronde van de Australian Open afgerekend met Bethanie Mattek-Sands uit Amerika. De Roemeense nummer drie van de plaatsingslijst won met 6-4 en 7-5. Halep schakelde tijdens het grandslamtoernooi eerder ook Jarmila Gajdosova en Karin Knapp uit.

Maria Sharapova is vrijdag zonder al te veel problemen doorgedrongen tot de laatste zestien bij de Australian Open. De Russische tennisster, als tweede geplaatst in Melbourne, haalde het tegen de jonge Kazachse Zarina Diyas in twee sets: 6-1 en 6-1.

In de strijd om een plaats in de kwartfinales neemt Sharapova het op tegen de Chinese Peng Shuai, de nummer 21 van de plaatsingslijst.

Inazuma Eleven Go: Chrono Stones Thunderflash en Wildfire naar Europa

Nintendo Europe heeft aangekondigd op hun twitter-account dat de voetbal-JRPG Inazuma Eleven Go: Chrono Stones Thunderflash en Wildfire voor 3DS op 27 maart uitkomen in Europa.

Inazuma Eleven GO 2: Chrono Stone Neppuu en Raimei  kwamen in Japan uit op 13 december 2012, er is nog geen bericht of de games ook buiten Europa zullen verschijnen.

Gastmoeder vervolgd voor dood baby

Een 42-jarige gastmoeder uit Oosterhout wordt beschuldigd van doodslag omdat ze een oppasbaby zou hebben doodgeschud. Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda heeft dat vrijdag gezegd naar aanleiding van het begin van de strafzaak tegen de vrouw volgende week.

De zaak is nooit eerder naar buiten gebracht omdat er eerste allerlei onderzoeken zijn geweest naar de oorzaak van de dood van het vier maanden oude jongetje. "Dat heeft lang geduurd", zei een woordvoerster vrijdag.

De baby overleed in de zomer van 2013, een week na het vermeende geweld door de gastmoeder. Het OM gaat nog niet in op de nadere details. "Hoe het precies is gegaan, willen we tijdens de rechtszaak presenteren", aldus de woordvoerster.

Blanke man mishandelt Marokkaans-Nederlandse vrouwen in Almere

In Almere zijn op woensdag op klaarlichte dag twee Marokkaanse vrouwen van 50 en 61 mishandeld door een blanke man van rond de 30 jaar oud. De twee werden van achteren aangereden met een fiets en geschopt, waarna de man aangaf dat de vrouwen kutmarokkanen en kutmoslims waren die terug moeten naar hun eigen land.

Het voorval gebeurde op de Cinemadreef toen de vrouwen op weg waren naar de tandarts in het ACTA-gebouw. "We vielen op de grond. We wisten niet wat er was gebeurd en toen begon de man te schreeuwen. Dat wij kutmarokkanen zijn en dat wij hier niet horen. We moesten oprotten naar ons eigen land." De vrouwen roepen om hulp en al snel snellen vijf omstanders toe. De vrouwen vragen hun om de politie te bellen omdat hun telefoon kapot is gevallen. De dader van de mishandeling blijft al die tijd verwensingen roepen naar de vrouwen.

De twee vrouwen zijn erg geschrokken. Een van de vrouwen moet regelmatig wandelen op doktersadvies. "Ik heb MS en de dokter heeft geadviseerd om regelmatig te wandelen. Beweging is goed voor mij." geeft ze aan.

Helaas durven ze niet meer naar buiten. Zelfs even brood halen bij de Albert Heijn lukt niet. "Nog nooit heeft iemand iets gezegd over onze hoofddoeken of over dat wij Marokkaans zijn. Wij maken ’s avonds altijd een wandelingetje in de buurt. We voelden ons altijd veilig. Nu niet meer."

Eis: acht jaar cel 80-jarige voor doden vriendin

Een 80-jarige man uit Hilversum heeft in blinde woede zijn 74-jarige vriendin uit Loosdrecht doodgestoken en moet daarvoor acht jaar cel krijgen. Dat heeft de officier van justitie vrijdag voor de rechtbank in Utrecht geëist.

De man en de vrouw kenden elkaar ongeveer een jaar en waren net terug van een reisje op de Donau. Hij wilde graag met haar alleen zijn, terwijl zij graag gezellig contact met anderen maakte.

De huishoudhulp trof de vrouw op 31 juli aan in de woning van de man, die met een overdosis pillen op bed lag.

'Horrortandarts' ook in Nederland geschrapt

'Horrortandarts' Mark van N. wordt ook in Nederland geschrapt als tandarts. Als hij uit het BIG-register is gehaald, mag hij niet meer als tandarts aan het werk. Dat zei een woordvoerster van het CIBG, dat zorgverleners registreert in het BIG-register, vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van het Radio1-programma De Ochtend. Van N. had in Frankrijk al een beroepsverbod, maar dat was tot nu toe niet aan Nederland doorgegeven.

Van N. is in Frankrijk aangeklaagd voor mishandeling van patiënten. Hij zou bijna drieduizend patiënten op een bizarre, pijnlijke manier hebben behandeld, vaak zonder medische noodzaak. Hem wordt mishandeling en oplichting ten laste gelegd. De arts werd in september dit jaar in Canada opgepakt en vervolgens naar Nederland gebracht. Hij is vorige week aan Frankrijk uitgeleverd, waar hij in Bourges voor de rechter moet verschijnen.

Noord-Korea bedreigt Duits filmfestival om The Interview

Noord-Korea bedreigt de organisatoren van het filmfestival in Berlijn met 'genadeloze straffen' omdat daar de film The Interview zou worden getoond. Nou is dat de taal die we van die mafkezen gewend zijn, maar het geestige is dat de film daar helemaal niet te zien is! Met hun vermeende computerkunde, ze worden zelfs verdacht van de Sonyhack, kunnen ze dus niet eens even opzoeken waar de film wel en niet vertoond wordt.

Mogelijk hebben de Noord-Koreanen twee zaken door elkaar gehaald. Op 5 februari wordt niet alleen het festival geopend, maar begint ook de vertoning van The Interview in de Duitse bioscopen. Wie op internet The Interview en Berlinade aan elkaar koppelt, vindt bovendien een korte film van Ernest Pintoff onder dezelfde naam. Die is echter al jaren geleden op het festival te zien geweest en gaat niet over Noord-Korea.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA schrijft dat Duitsland zich bij 'de vijandige acties van de VS tegen Noord-Korea' aansluit. Mensen die daaraan meewerken en de 'soevereiniteit en waardigheid van de Volksrepubliek beschadigen', zullen meedogenloos worden gestraft. Hoe ze zichzelf te kijk zetten, is haast even komisch als de comedy The Interview zelf

APB Reloaded komt naar PlayStation 4 en Xbox One

Deep Silver heeft  aangekondigd dat ze samenwerken met Reloaded Games en The Workshop Entertainment om de free-to-play action mmo APB Reloaded naar PlayStation 4 en Xbox One te brengen.

De game zal op beiden consoles free-to-play zijn, zo blijft het systeem om alleen te betalen voor customizations intact. Alle PlayStation 4 bezitters kunnen de game gratis downloaden, terwijl je voor de Xbox One een Xbox Live Gold-membership moet hebben. APB Reloaded speelt zich af in de stad San Pedro in de nabije toekomst, je kan je aansluiten bij één van de twee partijen; Enforcers of Criminals. De game is PvP, soms met gevechten van 50 vs 50 spelers. De nadruk is vooral gelegd op de customization van characters en voertuigen, zodat elke speler een uniek personage heeft om de wereld te verkennen.

APB Reloaded zal in het tweede kwartaal van 2015 uitkomen op PlayStation 4 en Xobx One.

NBA-ster Bryant blijft sukkelen

Basketbalvedette Kobe Bryant blijft sukkelen met zijn gezondheid. De 36-jarige sterspeler van Los Angeles Lakers moet waarschijnlijk opnieuw voor langere tijd aan de kant blijven. De zestienvoudige All Star raakte woensdag in de uitwedstrijd tegen New Orleans Pelicans geblesseerd aan zijn rechterschouder bij het uitvoeren van een dunk.

De eerste diagnose wijst op een pittige blessure, die hem mogelijk de rest van het seizoen kost. Vrijdag ondergaat Bryant aanvullend onderzoek in een ziekenhuis in Los Angeles.

Bryant kwam door blessureleed in het afgelopen seizoen slechts zes keer in actie. Dit seizoen moest hij in acht van de laatste zestien duels rust nemen. Mede door de slechte fysieke gesteldheid van Bryant beleeft LA Lakers opnieuw een slecht seizoen in de NBA.

NBA-ster Kobe Bryant opnieuw geblesseerd (Pro Shots/Witters)
NBA-ster Kobe Bryant opnieuw geblesseerd (Pro Shots/Witters)

Birdman

Birdman laat het leven zien van Riggan Thomson in aanloop naar de première van een theatervoorstelling op Broadway. Michael Keaton speelt een afgezakte acteur die ooit wereldfaam verkreeg door zijn rol als een superheld, namelijk Birdman. Terwijl hij worstelt met zijn ego en wanhopig probeert zijn gebroken familie bij elkaar te houden, rest hem ook nog de taak om iets van zijn toneelstuk te maken. 

Villeneuve ontwerpt racecircuit

Voormalig Formule 1- en IndyCar-coureur Jacques Villeneuve heeft een racecircuit ontworpen. De Canadees heeft in eigen land in het zuiden van het district South Okanagan, British Columbia, een vijf kilometer lange baan ontworpen die de naam Area 27 mee zal krijgen. Hij heeft inmiddels toestemming gekregen om de bouw te starten.

Villeneuve reed in de Formule 1 voor Williams, Renault, Sauber en BAR en werd in 1997 met de Williams wereldkampioen. "Ik heb het altijd al een leuk idee gevonden om zelf een circuit te ontwerpen, waarbij voorop moest staan dat elke ronde een uitdaging moet zijn en de baan volop mogelijkheden moet hebben om wiel aan wiel te racen. Het moest een circuit worden waar ik trots zou zijn als ik de pole-position zou bemachtigen en waar de fans kunnen genieten van spectaculaire wedstrijden."

Het circuit heeft van autosportfederatie FIA een Grade 2-licentie gekregen. Dit houdt in dat alle raceklassen behalve de Formule 1 er mogen rijden. Als alles goed verloopt kan de baan in de zomer van dit jaar haar deuren openen.

Basketballer Griffin leidt Clippers naar zege

Basketballer Blake Griffin heeft donderdag (plaatselijke tijd) de basis gelegd voor een ruime zege van La Clippers op Brooklyn Nets in de NBA (123-84). Hij was halverwege het duel al goed voor 22 punten. In het tweede bedrijf voegde hij daar nog maar twee punten aan toe.

Chicago Bulls rekende voor eigen publiek af met San Antonio Spurs (104-81). Derrick Rose was bij de winnende ploeg goed voor 22 punten. Evan Turner was de grote man bij de Boston Celtics in het thuisduel met Portland Trail Blazers (90-89). Met slechts een seconde op de klok tekende hij voor een driepunter. Utah Jazz won voor eigen publiek van Milwaukee Bucks (101-99).

Eredivisie: Preview speelronde 19

Dit weekend is het tijd voor de negentiende speelronde in de Eredivisie met onder meer de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Hieronder vind je een uitgebreide preview op dit duel. Daarnaast lichten we ook nog twee andere duels uit.

Ajax en Feyenoord spelen dit weekend voor de 58e keer in Amsterdam tegen elkaar. De Amsterdammers waren in eigen huis 32 keer te sterk tegen elf keer voor de Rotterdammers. Bovendien is de laatste zege van Feyenoord in Amsterdam alweer even geleden. De laatste keer dateert van 28 augustus 2005. De goals werden destijds gemaakt door K2: Dirk Kuijt en Bonaventura Kalou.


Dit weekend is het weer tijd voor De Klassieker: Ajax - Feyenoord (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Eén van de meest memorabele Klassiekers is toch wel die van 18 september 1983. Toen won Ajax met 8-2 van Feyenoord, waarbij Marco van Basten drie keer goal trof. In datzelfde jaar werden de Rotterdammers, die Johan Cruijff in de selectie hadden, landskampioen.

Beide ploegen kunnen een zege in elk geval goed gebruiken. Ajax wil graag aansluiting houden met koploper PSV, dat op dit moment vier punten meer heeft. Daarnaast wil Feyenoord graag voorkomen dat het verschil met de Amsterdammers nog verder oploopt. De ploeg uit Rotterdam-Zuid heeft op dit moment acht punten minder dan hun tegenstander van zondag.

Naast de Klassieker staat ook de beladen Brabantse derby tussen NAC Breda en Willem II weer op het programma. Deze wedstrijd stond twee jaar geleden voor het laatst op het programma. Toen wist NAC Breda met liefst 4-0 te winnen. Dit seizoen waren de Tilburgers in eigen huis de betere: Er werd met 2-1 gewonnen. Op basis van de cijfers zou Willem II het eenvoudig moeten krijgen, aangezien NAC Breda maar één van zijn negen thuisduels wist te winnen. Je weet echter maar nooit.


Maar ook NAC Breda en Willem II nemen het dit weekend tegen elkaar op (PRO SHOTS / Toin Damen)

Tot slot kijken we nog even naar de wedstrijd tussen FC Twente en Heracles Almelo. In de laatste serie wedstrijden voor de winterstop zakten de Tukkers af naar de zesde plaats in de competitie, terwijl de Heraclieden het lek boven lijken te hebben. Aan het begin van het seizoen schopten de zwart-witten nog geen deuk in een pakje boter, maar inmiddels is de weg naar boven gevonden en staat men op de vijftiende plaats. Een nieuwe zege is voor beide ploegen in elk geval meer dan welkom.

Kid Rock noemt Michael Moore 'stuk stront'

Kid Rock heeft geen goed woord over voor een ieder die de sluipschutter uit Clint Eastwoods film American Sniper bekritiseert. Michael Moore is een stuk stront, zo schrijft de rocker.

"Fuck you Michael Moore, je bent een stuk stront en je oom zou je voor je schamen", schrijft Kid Rock op zijn website nadat Michael Moore op Twitter meldde dat sluipschutters niet heldhaftig maar laf zijn. Seth Rogen berichtte dat de waargebeurde film over Irak-veteraan Chris Kyle hem aan scènes uit Inglorious Basterds deed denken.

"Ik hoop dat jullie beide een vuist in je gezicht krijgen", wenste Kid Rock hen toe. De muzikant is een fervent voorstander van wapens en de oorlogen die de VS in het Midden-Oosten uitvocht. Onlangs kwam hij zelf in opspraak toen hij met een afgeschoten poema op een foto verscheen op de Facebookpagina van vriend Ted Nugent, eveneens een wapenliefhebber.

Michael Moore en Seth Rogen meldden dat de furieuze Kid Rock hen verkeerd begrijpt. Ook de film zou Kid Rock verkeerd begrijpen. Moore meldt dat hij American Sniper geweldig vindt en interpreteert de film juist als een anti-oorlogsfilm. Volgende maand maakt de film kans op maar liefst zes Oscars.

Hoofdrol Minoes-actrice in Fatal Attraction

Actrice Sytske van der Ster, die momenteel te zien is in de musical Minoes, speelt de derde hoofdrol in de Nederlandse toneelversie van de film Fatal Attraction. Dat heeft producent DommelGraaf & Cornelissen vrijdag gemeld. De andere hoofdrollen worden gespeeld door Matteo van der Grijn en Loes Haverkort.

De film uit 1987 vertelt over een succesvolle advocaat (Michael Douglas), voor wie een onenightstand verandert in een nachtmerrie. Zijn minnares (Glenn Close) blijkt geen vrouw te zijn die genegeerd wenst te worden. De film, die zes Oscarnominaties kreeg, wordt beschouwd als een klassieker in het thrillergenre.

Het scenario van het toneelstuk is van James Dearden, de man die ook het filmscript schreef. De voorstelling werd eerder dit jaar op West End in Londen gespeeld, met Sex and the City-actrice Kristin Davis in de hoofdrol. Sytske van der Ster speelde eerder onder meer in Foxtrot en HEMA: de musical. Matteo van der Grijn en Loes Haverkort waren eerder al samen te zien in de musical Soldaat van Oranje.

Het toneelstuk Fatal Attraction is najaar 2015 in de Nederlandse theaters te zien.

Nieuwe namen in nieuwe X-Men-film

Game of Thrones-actrice Sophie Turner speelt de jonge versie van Jean Grey in de nieuwe X-Men-film. Dat heeft regisseur Bryan Singer op Twitter bekendgemaakt.

Naast Turner zijn ook Tye Sheridan en Alexandra Shipp toegevoegd aan de cast van X-Men: Apocalypse. "Ontmoet onze nieuwe en briljante jonge mutanten", kondigt Singer de drie aan op Twitter. Mud-acteur Sheridan krijgt de rol van Cyclops en Shipp, bekend van Aaliyah: Princess of R&B, kruipt in de huid van Storm.

X-Men: Apocalypse speelt zich af in de jaren tachtig en gaat over de jonge versie van de actiehelden. De rol van Cyclops werd eerder gespeeld door James Marsden en Halle Berry speelde Storm. Of zij terug zullen keren in het vervolg is nog onduidelijk.

Jennifer Lawrence (Mystique), Michael Fassbender (Magneto) en James McAvoy (professor Charles Xavier) keren wel terug.

X-Men: Apocalypse is vanaf mei 2016 in de bioscoop te zien.

Irak verslaat Iran na strafschoppen

Irak heeft zich ten koste van Iran geplaatst voor de halve finale van het toernooi om de Azië Cup. In Canberra bleek Irak de sterkste in de beslissende strafschoppenserie. Invaller Reza Ghoochannejhad, oud-speler van onder andere SC Cambuur en sc Heerenveen, kopte in de allerlaatste minuut van de verlenging de 3-3 binnen en sleepte daarmee een strafschoppenserie uit het vuur voor Iran.

Aanvaller Sardar Azmoun bracht Iran na 20 minuten op 1-0. Het land kreeg vlak voor de rust een fikse tegenvaller kreeg te verwerken. Mehrdad Pooladi kreeg zijn tweede gele kaart en kon vertrekken. Hij kreeg zijn tweede gele kaart voor een fopduik.

In de 56ste minuut trok Ahmed Yasin de stand gelijk. Een paar minuten daarvoor zag Iran uitblinker Azmoun per brancard het veld verlaten. Voor hem kwam N.E.C.-speler Alireza Jahanbakhsh het veld in. In de verlenging kwamen beide landen nog twee keer tot scoren. Morteza Pouraliganji en invaller Reza waren trefzeker namens Iran. Younis Mahmoud en Durgham Ismael vonden het net namens Irak. Osama Rachid, middenvelder van Alphense Boys, bleef de hele wedstrijd op de bank van Irak.

Salam Shaker was uiteindelijk de gevierde man bij Irak, nadat hij de laatste penalty binnen schoot. Vahid Amiri zag daarvoor zijn strafschop op de paal uiteen zag spatten. Ook Jahanbakhsh benutte zijn strafshop. Irak neemt het maandag in de halve finale op tegen Zuid-Korea. De laatste kwartfinale vandaag gaat tussen Japan en Verenigde Arabische Emiraten. De winnaar van dat duel speelt in de halve tegen gastland Australië.

Samenvatting Irak - Iran. (Bron: YouTube)

Ajax-fans huilen om afgebrand supportershome

De brand in het supportershome heeft niet alleen grote materiële schade veroorzaakt, maar ook enorme emotionele schade door het verlies van persoonlijke eigendommen van Ajax-fans. Dat zegt het bestuur van de AFCA Supportersclub vrijdag in een reactie.

"Wij wensen alle medewerkers van het supportershome, andere betrokkenen en Ajacieden veel sterkte. Ook hier zullen we sterker uitkomen", besluit het bestuur een reactie op de website.

De supportersclub loopt nog niet vooruit op de oorzaak van de brand. Op social media is dat wel anders. Hoewel de politie het onderzoek naar de oorzaak nog moet beginnen, is er op de Facebookpagina van de F-side, de fanatieke harde kern van Ajax, weinig twijfel over de oorzaak en wijzen veel vingers naar Feyenoord-aanhangers.

Economie eurozone toont verbetering

De economische groei in de eurozone is deze maand aangetrokken tot het hoogste niveau in bijna een halfjaar. Dat blijkt uit eerste ramingen die onderzoeksbureau Markit vrijdag heeft gepubliceerd.

De zogenoemde inkoopmanagersindex, waarmee de activiteit in de economie van de eurolanden wordt gemeten, ging deze maand van 51,4 naar 52,2. Daarmee stond de graadmeter opnieuw hoger dan 50, de stand die de grens tussen groei en krimp markeert. Zowel in de industrie als in de dienstensector trok de groei aan.

De ontwikkelingen in de eurolanden blijven uiteenlopen. De Franse economie toont nog altijd tekenen van krimp, terwijl de groei in Duitsland aantrok.

Plasterk: AIVD geen schoothondje van VS

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD zijn geen schoothondjes van de VS. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag in reactie op uitspraken van de Amerikaanse klokkenluider en oud-medewerker van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA Edward Snowden.

Volgens Snowden lopen de Nederlandse diensten aan de leiband van de Amerikanen en stellen ze zich uiterst volgzaam op. Dat klopt volgens de minister niet. "De Nederlandse diensten houden zich aan de Nederlandse wetten. Die worden in volle openbaarheid vastgesteld door de Tweede en Eerste Kamer. De diensten doen wat ze moeten doen."

Nederland en daarmee de AIVD staan bekend om hun gigantische hoeveelheid telefoontaps en als een van de koplopers als het gaat om spionage van de eigen bevolking. Of Plasterk deze Orwelleske praktijken ook bedoelt met 'doen wat ze moeten doen', is niet bekend. 

Raiola overweegt Blatter uit te dagen

Zaakwaarnemer Mino Raiola overweegt zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de FIFA. Dat zegt hij vrijdag in een interview met De Volkskrant. "Ik word kotsmisselijk als ik eraan denk dat Blatter wordt gekozen", zegt de Nederlandse belangenbehartiger van sterren als Zlatan Ibrahimovic, Mario Balotelli en Paul Pogba.

De aanmeldingstermijn voor de verkiezingen voor het leiderschap van de wereldvoetbalbond sluit op 29 januari. Haast is dus geboden, maar Raiola kan zich alleen kandidaat stellen als hij de steun heeft van minimaal vijf nationale bonden. De als kind vanuit Italië naar Haarlem verhuisde zaakwaarnemer heeft naar eigen zeggen al met twintig Europese bonden over zijn plannen gesproken. Raiola beseft dat hij de verkiezingen niet zal winnen, al koestert hij een diep verlangen Blatter te vloeren.

Raiola (rechts) overweegt kandidatuur FIFA-voorzitterschap (Pro Shots/Stanley Gontha)
Raiola (rechts) overweegt kandidatuur FIFA-voorzitterschap (Pro Shots/Stanley Gontha)

Weinig psychische last bij familierechercheur

Het werk van een familierechercheur is belastend en ingrijpend, maar politiemensen in deze functie hebben weinig last van psychische problemen zoals een burn-out. Volgens onderzoek van de Universiteit Leiden voor Politie en Wetenschap kan het contact met slachtoffers en nabestaanden juist een positief effect hebben.

Familierechercheurs worden onder meer ingezet bij rechtszaken, om slachtoffers en hun familie of nabestaanden te helpen. De afgelopen jaren zijn deze speciale rechercheurs ingezet bij een aantal grote gebeurtenissen, zoals de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn, de Amsterdamse zedenzaak en de vliegramp met vlucht MH17. Familierechercheurs werken twee aan twee en zijn het vaste aanspreekpunt voor slachtoffers van misdaad of een ramp en hun familie.

Dreiging rond Nederlandse troepen in Mali verhoogd

Het dreigingsniveau in het gebied waar de Nederlandse blauwhelmen in Noord-Mali zijn gelegerd, is verhoogd. In en rond de stad Gao is de dreiging nu 'significant', zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

Eerder deze week nam een Nederlandse Apache-helikopter een voertuig met Toeareg-rebellen onder vuur. Daarbij vielen volgens de opstandelingen vijf doden. Een dag na de actie was er een demonstratie tegen de VN-missie. En onlangs werd in het centrum van de stad Gao een bermbom ontdekt.

Ongeveer 450 Nederlandse militairen nemen deel aan de VN-missie Minusma. De overgrote meerderheid is gestationeerd in Gao. De hoofdtaak van de militairen is het verzamelen en analyseren van informatie.

Schadevergoeding AIVD voor Oeigoerse tolken

Twee Oeigoerse tolken die er door de geheime dienst AIVD onterecht van zijn beschuldigd informatie te hebben gelekt aan de Chinese overheid krijgen een schadevergoeding van de Staat. Dat heeft hun advocaat vrijdag bekendgemaakt.

De Oeigoeren werden op basis van een ambtsbericht van de AIVD in 2013 op non-actief gezet door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Later onderkende de AIVD de fout. De Oeigoeren zijn tevreden met het bedrag dat ze krijgen, aldus hun advocaat L. Hamer.

De tolken vertaalden vooral tijdens zittingen met Oeigoeren, een islamitische minderheid uit het westen van China. Ze liepen inkomsten mis, maar ze vonden dat ze ook recht hadden op een vergoeding omdat mensen ze hebben 'aangezien voor spionnen en verraders'.

Alonso rijdt nieuwe McLaren als eerste

Fernando Alonso zal de nieuwe McLaren MP4-30 als eerste gaan besturen, zo heeft het Formule 1-team uit Woking bekend gemaakt. De door Honda aangedreven bolide zal vanaf 1 februari tijdens de wintertest in Jerez voor het eerst de baan op gaan.

McLaren stapt na een lange periode Mercedes over naar Honda als motorleverancier. Afgelopen november tijdens de eindejaarstest in Abu Dhabi reed een aangepaste 2014-auto al met de nieuwe Honda-krachtbron, maar elektronische problemen zorgden ervoor dat er maar een handvol afgelegd kon worden. Het is te hopen dat Alonso op 1 en 3 februari en teamgenoot Jenson Button op 2 en 4 februari meer afstand af kunnen leggen. Op 29 januari zal de nieuwe bolide gepresenteerd gaan worden.

Netflix ziet Popcorn Time als bedreiging

In een brief aan aandeelhouders die deze week verstuurd is, schrijft Netflix een bedreiging te zien in Popcorn Time en dit als reële concurrentie te beschouwen.

Popcorn Time biedt een makkelijke manier om gratis films, series en anime te kijken. Het werkt op basis van torrents. De torrent wordt als het ware bekeken terwijl die wordt gedownload. Doordat Popcorn Time geen contracten heeft met de filmindustrie, kan het een veel groter scala aan content aanbieden. Ze hebben immers haast het hele torrentaanbod tot hun beschikking.

Uit cijfers blijkt ook dat Popcorn Time razendpopulair is in Nederland. AndroidPlanet heeft onderzocht hoeveel downloads het programma heeft, dit blijkt in Nederland 1,4 miljoen downloads te zijn. In de VS is Popcorn Time geïnstalleerd op 1,4 miljoen apparaten. Verhoudingsgewijs hebben wij dus heel erg veel belangstelling voor Popcorn Time.

In de VS heeft Netflix in ieder geval niets te vrezen, daar heeft de videodienst ongeveer 40 miljoen abonnees.

De zet van Netflix om piraterij als grote concurrent aan te duiden kan ook gedaan zijn om producenten te overtuigen om op Netflix hun content aan te bieden, omdat het alternatief zou zijn dat hun content gedownload wordt. Dit is echter wel speculatie.

Phil Spencer hint naar nieuwe Battletoads

Als er één ding op viel bij de presentatie van Phil Spencer - tijdens de Windows 10-aankondiging - was dat wel zijn opvallende t-shirt. Op het t-shirt stond namelijk een afbeelding van het beroemde Battletoads-logo.

Nu kan het zo zijn dat Phil Spencer dit gewoon een leuk t-shirt vind, maar hij heeft in het verleden vaker dit soort grappen uitgehaald. Ook gaf vertelde hij achteraf dat hij nog nooit een shirt heeft aangetrokken dat nep zou kunnen zijn.

"I don't think I've ever worn a t-shirt that's been a complete head-fake," aldus Spencer.

Hoewel er dus nog geen officiële bevestiging is dat er daadwerkelijk een nieuwe Battletoads aankomt. Is de kans nu groot dat we in de komende weken of op E3 meer over een nieuwe Battletoads-game te horen krijgen.

Battletoads is een klassieke side-scrolling beat'em up, zoals Double Dragon en Streets of Rage. De game is in de jaren negentig ontwikkeld door Rare, dat nu in bezit is van Microsoft. In de game speel je - zoals de naam al doet vermoeden - met padden, genaamd Rash, Zitz en Pimple. De game wordt nog steeds door vele gamers op handen gedragen en kenmerkte zich vooral door de hoge moeilijkheidsgraad.

Battletoads

AEX zet stijging voort

De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdagochtend met winst begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten gingen verder omhoog. Het omvangrijke steunprogramma dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag ontvouwde bleef het beurssentiment ondersteunen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde enige minuten na opening van de markt 0,7 procent hoger op 450,96 punten. De MidKap kreeg er 0,5 procent bij tot 661,43 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,8 procent vooruit.

Beter Bed steeg meer dan twee procent na een handelsbericht. De beddenverkoper heeft de omzet in het vierde kwartaal van 2014 met bijna tien procent zien stijgen. Daarmee zette de positieve trend die in het derde kwartaal werd ingezet zich voort.

Vermisten bij scheepsramp Zuid-Korea

Tien mensen worden vermist na een botsing tussen twee boten in internationale wateren voor de kust van Zuid-Korea. Een van de boten verging, aldus de Zuid-Koreaanse autoriteiten.

Drie overlevenden die door een andere vissersboot werden gered zeiden dat hun vissersboot in botsing kwam met een vrachtschip, dat vervolgens gewoon door vaarde. De vissersboot zonk zo'n 160 kilometer ten westen van het eiland Jeju, ten zuiden van het Koreaanse schiereiland.

De marine zoekt sinds vrijdagochtend met drie schepen en twee helikopters naar sporen van de vissersboot of overlevenden, maar hebben enkel een lege reddingsboot gevonden.

Veel ongevallen tijdens vrijdagochtendspits

De ochtendspits verloopt vrijdag een stuk drukker dan normaal. Rond 08.30 uur stond er bijna zeventig kilometer file op de weg, bijna het dubbele vergeleken met andere vrijdagen. Dit kwam doordat de bijna altijd rustige vrijdagochtendspits werd geteisterd door veel aanrijdingen.

Het ging al vroeg mis op de A2 bij knooppunt Hintham, waar een auto klem kwam te zitten tussen twee vrachtwagens. Dat zorgde voor file op de A2 zelf en op de A59. Ook was er een ongeluk op de A9 richting Alkmaar bij Haarlem zuid waar vier autos op elkaar reden. Twee rijstroken moesten worden afgekruist. In het zuiden van het land gebeurde er een ongeval met zes autos op de A73 bij Maasbree.

Seppi schakelt Federer uit op Australian Open

Roger Federer is vrijdag verrassend uitgeschakeld op de Australian Open. De als tweede geplaatste Zwitser verloor in vier sets van Andreas Seppi: 6-4. 7-6 (5), 4-6 en 7-6 (5).

De Italiaan had de vorige tien ontmoetingen met Federer verloren. Hij stuit in de vierde ronde op de winnaar van de wedstrijd tussen de Australiër Nick Kyrigos en Tunesiër Malek Jaziri.

De 33-jarige Federer schreef de Australian Open al vier keer op zijn naam. Hij was in Melbourne op jacht naar zijn achttiende zege in een Grand Slam. Hij werd de afgelopen veertien jaar nooit eerder dan in de vierde ronde uitgeschakeld in Australië. Federer kende tegen Seppi vooral veel problemen met zijn forehand.

De 30-jarige Seppi sprak over een van zijn mooiste overwinningen uit zijn loopbaan. "Ik heb geprobeerd te genieten. Zo vaak speel ik niet op centre court", jubelde hij na de wedstrijd die bijna drie uur duurde. "Daarbij speelde ik ook nog tegen Federer. Tegen hem tennissen is heel speciaal. Je voelt je nooit comfortabel tegen hem. Ik heb ook niet veel kansen gehad. Ik concentreerde me vooral op mij eigen opslagen. Ik ben erg blij met deze overwinning."

Andy Murray heeft wel overtuigend de vierde ronde bereikt. De als zesde geplaatste Schot rekende in drie sets af met de Portugees Joao Sousa: 6-1, 6-1 en 7-5. Murray maakt tot dusver een sterke indruk in Melbourne. Hij was in de tweede ronde ook al veel te sterk voor de Australiër Marinko Matosevic (6-1, 6-3 en 6-2). Hij opende de Australian Open met een zege op Yuki Bhambri uit India 6-3, 6-4 en 7-6.

Murray kan in de vierde ronde meer tegenstand verwachten. Hij neemt het dan op tegen de als tiende geplaatste Grigor Dimitrov. De Bulgaar knokte zich in vijf sets voorbij Marcos Baghdatis uit Cyprus (4-6, 6-3, 3-6, 6-3 en 6-3).

Roger Federer vroeg uitgeschakeld op Australian Open (Pro Shots/Actionimages)
Roger Federer vroeg uitgeschakeld op Australian Open (Pro Shots/Actionimages)

Game of Thrones: Episode 2 komt vanaf 3 februari

Game of Thrones: Episode 2 - The Lost Lords heeft eindelijk een releasedatum gekregen. De serie van Telltale Games, uiteraard gebaseerd op de populaire boeken- en televisieserie, bestaat uit zes episodes. Deel één werd eerder al erg positief ontvangen.

The Lost Lords gaat verder waar episode één ophield. Je krijgt de controle over vijf personages, wiens keuzes elkaar beïnvloeden. The Lost Lords verschijnt eerst voor PlayStation 3, PlayStation 4 en pc op 3 februari. Xbox 360 en Xbox One volgen op 4 februari. Tot slotte ontvangt iOS de game op 5 februari.

Bekijk de trailer van The Lost Lords hieronder. 

Online multiplayer toegevoegd aan Trials Fusion

Trials Fusion gaat alweer een tijdje mee en fans krijgen nu waar ze al een tijdje op zitten te wachten: online multiplayer. Middels een gratis update voor pc, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One kunnen spelers nu online de strijd aangaan in het bereiken van de finish.

Op Xbox 360 is er multiplayer tot en met vier personen, op de andere platforms is multiplayer met acht man mogelijk. Hoe de multiplayer eruit ziet, kun je zien in de trailer hieronder. 

'Xbox One-aankondiging op 4 mei'

Raj Patel, Xbox community manager, heeft een afbeelding gepost op zijn twitter-account. Op het eerste gezicht is de afbeelding niet heel boeiend, maar er zit een geheim verborgen in het plaatje.

Waar Raj Patel zelf niet meer commentaar heeft dan ''Hmm'', kunnen we zoals altijd vertrouwen op gebruikers van NeoGAF om meer informatie te ontdekken. Als je de morsecode op de achtergrond vertaalt staat er namelijk: ''Presented by Xbox, 10am PDT, 1pm EST, May 4th 2015.'' Het lijkt er dus op dat we begin mei een aankondiging kunnen verwachten voor Xbox One.

Overigens krabbelt Raj Patel ondertussen terug, vandaar dat dit nog met een korreltje zout moet worden opgevat.

 

Uitslagen LCS dag 1

Gisteren ging de Europese LCS met vijf interessante wedstrijden van start. Zo werd onder andere de derby tussen Elements en Fnatic afgewerkt. Ook twee van de teams met de meest afwijkende fanbases moesten het tegen elkaar opnemen, Unicorns of Love die door Europa in het hart werd gesloten met dank aan de aparte naam moest het opnemen tegen Gambit Gaming wat nog altijd hét Russische team in de LCS is.

League of Legends is een Multiplayer Online Battle Arena (MOBA). In het spel spelen twee teams met ieder vijf spelers met als doel de vijandige basis te vernietigen. Iedere speler heeft hierin een eigen positie: Toplaner, jungler, midlaner, ad carry en support. Iedere speler kiest een champion (het karakter waar de speler mee speelt) geschikt voor zijn positie. De beste teams van Europa spelen in de LCS, een twee-jaarlijks Europees Kampioenschap.


Fnatic line-up van links naar rechts: Steeelback, Febiven, YellOwStaR, ReignOver en Huni

Dag één begon als een grote verassing voor bijna iedere LCS-fan, Fnatic won in volle overtuiging dé derby van Europa. Het was vooral met dank aan een perfect uitgevoerde agressieve compositie, waar het passieve Elements niet mee wist te werken. Ook grote complimenten voor ReignOver, de Koreaanse jungler van Fnatic wist op ieder moment op de juiste plek te staan.

Gambit Gaming werd verpulverd door Unicorns of Love. Iedere League-verslaafde kent de leugen supports kunnen niet carryen, Hylissang bewees het tegendeel, de Bulgaarse Unicorn wist bijna iedere stun te raken. Unicorns of Love wonnen van Gambit Gaming in 26 minuten.

 

Uitslagen:
Elements - Fnatic
GIANTS! - MeetYourMakers
Copenhagen Wolves - H2k
SK Gaming - ROCCAT
Gambit - Unicorns of Love

Het is het ook zeker waard om vanavond weer te kijken. Om zes uur begint SK Gaming tegen MeetYourMakers, dit zal misschien niet de meest spannende game worden. GIANTS! tegen Copenhagen Wolves, een uur later, gaat wel degelijk erg interessant worden. Beide teams zijn kandidaten voor een laatste plaats en directe degradatie uit de LCS, maar beide teams begonnen het seizoen met een overwinning. Bij ROCCAT tegen Gambit is het andersom, van beide teams word subtop verwacht, maar de verliezer van deze game start het seizoen met 0 - 2. Bij Fnatic tegen H2k zal het sterkste team van gisteren het opnemen tegen het zwakste. De afsluitende wedstrijd, die rond tien uur zal starten, lijkt een echte topper. Elements is nog altijd titelfavoriet bij velen, moet gaan strijden tegen dé hype van het moment: Unicorns of Love. Al deze wedstrijden zijn live te volgen op het Youtube-kanaal van LoL Esports.

FOK!Team van de dag

Rol Afkomst Naam Team Tegenstander Champion
Top Werlyb GIANTS! MeetYourMakers Jax
Jungle ReignOver Fnatic Elements Rengar
Mid Febiven Fnatic Elements Xerath
AD Carry FORG1VEN SK Gaming ROCCAT Lucian
Support Hylissang Unicorns of Love Gambit Leona

 

'Meeste klachten korten thuiszorg in Utrecht'

Bij de gemeente Utrecht zijn de afgelopen weken al meer dan zeshonderd bezwaarschriften binnengekomen tegen kortingen op de huishoudelijke hulp. De domstad is daarmee koploper van een lijst van ruim twintig gemeenten waar de Volkskrant onderzoek heeft gedaan. De rondgang concentreerde zich op de grote steden en op plaatsen waarvan bekend is dat zij fors bezuinigen op deze vorm van thuiszorg.

Utrecht heeft al extra juristen moeten inhuren om de bezwaren te behandelen tegen het verminderen van het aantal uren huishoudelijke hulp. In andere gemeenten is 2015 een overgangsjaar waar ouderen en gehandicapten de hulp houden die zij gewend zijn. ,,Bij die gemeenten komt de pijn van deze bezuiniging nog, evenals de bezwaarschriften, voorspelt een zegsman van de gemeente Utrecht in de Volkskrant. Het rijk geeft de gemeenten fors minder geld voor huishoudelijke hulp.

Onderzoek naar Islamitische Universiteit

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie geplaatst. Ook doet de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingen aan de IUR.

Daarin wordt vooral gekeken naar de manier waarop de visie van de universiteit op 'burgerschap en sociale integratie in de praktijk van het onderwijs gestalte krijgt', schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) mede namens haar collega Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Als de onderzoeken aanleiding geven in te grijpen, zal Bussemaker 'niet aarzelen dat te doen'.

Aanleiding voor de maatregelen zijn enkele voorvallen. Zo ontstond vorig jaar ophef over mogelijk anti-westerse en ondemocratische opvattingen die de rector, Ahmet Akgündüz, had geuit.

'Jihadisten schuld van Aboutaleb'

Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, de twee PvdA kamerleden die onlangs uit de fractie werden gezet wegens niet goed wijs zijn, stellen in het papieren AD dat 'de extreem-rechtse burgemeester van Rotterdam,  Ahmed Aboutaleb, er met zijn uitspraken voor zorgt dat jonge moslims radicaliseren.'

Met name de uitspraak van Aboutaleb, waarin hij zei dat radicale moslims maar lekker moeten oprotten, schoot de twee PvdA-gekkies in het verkeerde keelgat. "Daarmee schopt hij ze in de schoot van de ronselaars", aldus Kuzu. "Als een Rotterdamse jihadist een auto opblaast in Syrië, is Aboutaleb medeverantwoordelijk" luidt de op zijn zachtst gezegd opmerkelijke conclusie.

"Aboutaleb heeft nog 'een ezel als referentiekader', en generaliseert daarom moslims", aldus de stereotype bevestigende uitspraken van het duo.

De totaal niet radicale PvdA-gekkies
Deze gekkies dus...

Bezoekers show Bill Cosby willen geld terug

Bijna veertig procent van de mensen die een kaartje hadden gekocht voor de shows van Bill Cosby in Denver willen hun geld terug. Dat meldt The Denver Post.

Bill Cosby had twee shows in de stad, maar de beschuldigingen van seksueel misbruik en de daarop dreigende demonstraties bij het theater hebben ervoor gezorgd dat 1200 bezoekers van te voren hun geld terug hebben gevraagd. Voor beide shows waren aanvankelijk 3100 kaartjes verkocht. De organisator bood daags voor de show aan dat teleurgestelde kaartjeshouders hun geld terug mochten vragen. Uiteindelijk zat de zaal voor nog geen derde vol.

Ondanks de talrijke beschuldigingen aan het adres van Bill Cosby gaat de komiek gewoon door met zijn theatertour en gaat hij niet in op de aantijgingen. Net als bij eerdere shows protesteerde afgelopen weekend een groep demonstranten voor de deur van het theater in Denver. Cosby heeft nog tot en met juni optredens gepland staan in de VS.

Thaise premier afgezet en aangeklaagd

Het Thaise parlement heeft vrijdag voor de afzetting van premier Yingluck Shinawatra gestemd voor haar betrokkenheid bij een regeringsprogramma voor de subsidiëring van rijst waar de overheid miljarden euro's op heeft verloren. De stemming betekent dat Yingluck voor vijf jaar wordt verbannen uit de politiek. Het openbaar ministerie wil de ex-premier ondertussen vervolgen voor nalatigheid en corruptie in verband met de subsidies.

Het Thaise parlement is op hand van het leger, dat in mei de macht greep. De meeste volksvertegenwoordigers hebben banden met het leger of met de tegenstanders van Yingluck. Het was dan ook weinig verrassend dat van de 220 parlementariërs er slechts dertig tegen de afzetting stemden. Als Yingluck schuldig wordt bevonden aan nalatigheid en corruptie kan ze tien jaar cel krijgen.

De ex-premier heeft nog niet op de stemming of de aanklachten gereageerd, maar ze ontkende donderdag zich schuldig te hebben gemaakt aan corruptie. "De rijstsubsidies werden door een groep mensen uitgevoerd. Het was een resolutie van het kabinet. Waarom word ik alleen aangepakt?", vroeg Yingluck. "Alleen mij aanpakken toont aan dat er een verborgen agenda achter schuilgaat, een politieke agenda."

Het subsidieprogramma zorgde ervoor dat rijstboeren twee keer de marktwaarde werden betaald voor hun oogst. Uiteindelijk verloor de overheid omgerekend meer dan 3,5 miljard euro op de subsidies. Volgens Yinglucks aanhangers waren de subsidies bedoeld om de Thaise boeren een steuntje in de rug te geven en de inkomensongelijkheid in het land te verkleinen. Het programma was een factor in Yinglucks overwinning bij de stembus in 2011.

Armoede door enorme huurstijgingen

Er is sprake van enorme huurstijgingen, vooral wanneer een huurwoning vrijkomt. In 2014 steeg de huur voor de nieuwe bewoner gemiddeld met 22,6 procent. Steeds meer huurders zitten financieel in de knel. Het aantal huisuitzettingen steeg in 2013 met 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Dit stelt de Woonbond die vrijdag de campagne Blokkeer de huurverhoging start. De huurstijgingen liggen ver boven de inflatie. Juist de corporaties die voor een bestand aan betaalbare woningen zouden moeten zorgen, verhogen de huren sterker dan particuliere verhuurders.

In de gereguleerde sector verhoogden de corporaties de huren vorig jaar gemiddeld met 4,7 procent, terwijl het in de particuliere sector bleef bij een stijging van 3,8 procent.

'Nieuw bewijs na doodvonnis tegen Nederlander'

De Nederlander Siegfried Mets, die in Indonesië ter dood is veroordeeld, vraagt in februari een herziening van zijn zaak aan. Er is nieuw bewijs dat niet eerder aan de rechter is voorgelegd. Dit heeft zijn advocaat, Bart Stapert, donderdag gezegd tegen BNR.

Mets is veroordeeld voor het smokkelen van honderden xtc-pillen. Volgens Stapert heeft Mets tijdens zijn proces geen goede advocaat gehad. De nieuwe feiten betreffen volgens hem 'met name omstandigheden over zijn achtergrond die oplegging van de doodstraf hier niet zouden rechtvaardigen'. Stapert lichtte niet nader toe wat dat voor omstandigheden zijn. Nieuwe feiten zijn een voorwaarde voor een herzieningsverzoek.

Stapert was ook de advocaat van de Nederlander Ang Kiem Soei, die afgelopen weekend is geëxecuteerd.

Kut, de olie wordt weer duurder

Het overlijden van de koning van Saudi-Arabië, hoe lullig ook, zorgde vrijdagochtend voor een stijging van de olieprijs. Beleggers speculeren mogelijk op een verandering van het beleid in de grootste olieproducent binnen oliekartel OPEC. Stijgende olieprijzen betekenen steevast ook stijgende prijzen aan de pomp.

Saudi-Arabië was eind vorig jaar de drijvende kracht achter het besluit binnen de OPEC om de olieproductie ondanks de dalende prijs voorlopig niet te verlagen. Na dat besluit ging de olieprijs nog verder omlaag.

De prijs van een vat Brent, de graadmeter voor olie uit het Midden-Oosten en Europa, steeg vrijdagochtend met ruim 2 procent naar 49,65 dollar. Amerikaanse olie werd ook 2 procent duurder en kostte 47,23 dollar per vat. De prijzen staan daarmee overigens nog altijd min of meer op de laagste niveaus sinds begin 2009.

Brand in supportershome Ajax

In het pand van AFCA Supportersclub in de buurt van de Arena in Amsterdam is vrijdagochtend brand uitgebroken. De brandweer gaat de ontmoetingsplek van Ajax-supporters voorlopig niet in, maar zet speciale teams in die door muren heen een brand kunnen blussen. Dat zegt een woordvoerster van de brandweer.

Voor zover bekend was er niemand in het supportershome aan De Passage aanwezig toen de brand werd ontdekt. De eerste melding was rond 03:30 uur. Er is behoorlijke rookontwikkeling, stelde de woordvoerster. Het levert volgens haar weinig gevaar op voor omwonenden, omdat er in de buurt vooral kantoorgebouwen zijn.

AFCA Supportersclub is de onafhankelijke supportersvereniging van voetbalclub Ajax, zo staat op de website van de supportersclub.

Koning Abdullah van Saudi-Arabië overleden

Koning Abdullah van Saudi-Arabië is vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Saudische staatstelevisie gemeld.

Prins Salman, de 79-jarige halfbroer van de koning, is zijn opvolger. Hij nam de taken van de kwakkelende koning in de afgelopen maanden al waar. Abdullah lag de afgelopen weken met een longinfectie in het ziekenhuis. Muqrin, een andere halfbroer van de koning die achter in de zestig is, is de nieuwe kroonprins.

Zowel Abdullah als Salman en Muqrin zijn zonen van Abdulaziz, stichter van het moderne Saudi-Arabië. Abdullah was de dertiende van in totaal 37 zonen van Abdulaziz.

Het overlijden van de koning werd bekendgemaakt door een presentator van de Saudische staatstelevisie die een verklaring voorlas. De zender zond daarbij beelden uit van gelovigen bij de Kaaba in Mekka.

'Russische olympisch kampioene steeplechase in dopingproblemen'

Volgens Russische media zou atlete Yuliya Zaripova de nieuwste sporter uit het land zijn die een dopingschorsing boven het hoofd hangt, net als het kwijtraken van resultaten. De 28-jarige Zaripova is de regerend olympisch kampioene op de 3000 meter steeplechase, waarop ze in 2011 al wereldkampioene werd.

Zaripova stond er de laatste jaren vooral om bekend dat ze erg weinig wedstrijden liep, maar op kampioenschappen in topvorm was. In 2011 liep ze alleen het Russisch kampioenschap, voor ze in Daegu aan het WK begon. Daar won ze met overmacht, waarna ze dezelfde procedure ook in 2012 volgde. Dit keer was olympisch goud het succes.

In 2013 baarde ze tijdens de Universiade opzien door met bijna 100 meter voorsprong te winnen. Ze kwam in dat jaar echter ook negatief in het nieuws, want één dag voor het WK in eigen land trok ze zich net als de inmiddels geschorste snelwandeltoppers plotseling terug. Als reden werd opgegeven dat Zaripova tijdens een training over een horde struikelde en zich daarbij dusdanig blesseerde dat haar seizoen voorbij was, waarna het lang stil bleef rondom de olympisch kampioene. Sindsdien is ze niet meer in actie gekomen, onder meer vanwege zwangerschap.

Sport-Express meldt dat komende week officieel bekendgemaakt zal worden dat Zaripova geschorst is op basis van abnormale waarden in haar bloedpaspoort, net als bij de snelwandelaars. Volgens de Russische krant wordt er al een tijd naar de zaak van Zaripova gekeken en gebeurde dat in samenhang met de snelwandelaars. Pas recentelijk zou besloten zijn om de twee zaken apart te behandelen.

Doordat Rusland gewacht heeft tot de nieuwe regels van wereldantidopingautoriteit WADA op 1 januari 2015 geldig zijn geworden, is het mogelijk om annulering van de resultaten van geschorste sporters op te delen in bepaalde perioden. Bij de snelwandelaars werden de olympische medailles zo allemaal bewaard, iets wat mogelijk ook bij Zaripova het geval zal zijn.

Lammers trots op film Michiel de Ruyter

Spannend, even onwennig en daarna onwerkelijk. Zo voelde hoofdrolspeler Frank Lammers zich toen hij deze week voor het eerst de epische actiefilm Michiel de Ruyter op het witte doek zag.

"Ik vond het een absurde ervaring, zo episch en groot dat ik nauwelijks meer het gevoel had dat het iets met mezelf te maken had. 'Hè? Ben ik dat?' Ik vond het zeer indrukwekkend. Met name het einde is opera. De film neemt zijn tijd, de rust om de verhalen van alle kanten te belichten. Het is op een goede manier uitgesponnen. Ik werd er heel gelukkig van", zei Frank Lammers donderdag in het Scheepvaartmuseum, waar de cast bijeen kwam.

Lammers bewaart goede herinneringen aan de opnames, vorig jaar zomer. "Voor ons als acteurs was het een feestje. We stonden op sets van een paar honderd meter lang, helemaal aangekleed. Dat komt nooit voor in Nederland. Er waren tussen de 130 en 500 man bezig op de set, met paarden, pony's en papegaaien. Op deze schaal hadden we dat allemaal nooit meegemaakt. We voelden ons als kinderen in een zandbak", vertelt Lammers.

"Veel figuranten waren nauw betrokken bij het onderwerp. Er waren mariniers, maar ook nazaten van De Ruyter die me in de pauzes verhalen vertelden waardoor ik nog verder in het verhaal gezogen werd." Lammers vond de draaiweken mede daarom niet zwaar. "De eerste paar weken hebben we al het drama op land opgenomen, daarna hebben we in drie weken tijd de zeeslagen gefilmd waarbij ons de kanonskogels en houtsnippers om de oren vlogen. Dat was alleen maar fantastisch, dat hadden we nog nooit meegemaakt."

Lammers omschrijft zeeheld Michiel de Ruyter (1607-1676) als een opvliegende man. "Maar hij was vooral een leider die heel erg tussen zijn manschappen stond. Admiralen uit die tijd kwamen eigenlijk nooit van de admiraalsplecht af. Hij deed dat wel en stond tussen zijn mannen op het dek, zorgde dat iedereen gemotiveerd was. Een hele moderne leider, maar ook een familieman die veel moeite had om van huis te gaan. Het was steeds een gevecht tussen zorgen voor zijn land of zijn gezin. Ik heb hem niet als held willen spelen, volgens mij is dat ook gelukt. Het is heel erg iemand van vlees en bloed gebleven."

Lammers bekeek de film alvast met zijn tienjarige dochter, hoewel zijn eigen sterfscène volgens de regels van Kijkwijzer te gruwelijk is voor kijkers jonger dan zestien. De film komt daarom in twee versies uit. Lammers: "Je moet kinderen beschermen. Ik vind het goed dat er aandacht aan wordt besteed. Ik heb met mijn eigen dochter zitten kijken en heb haar als vader bij sommige gruwelijke scènes wel aangeraden even onder haar jas te duiken. Dat deed ze dan ook braaf."

Het acht miljoen euro kostende heldenepos gaat maandag groots in première in het Scheepvaartmuseum en draait vanaf 29 januari in de bioscopen. Lammers rekent op torenhoge bezoekerscijfers: "Ik ben ongelooflijk trots. Dit wordt niet zo vaak gemaakt. Het is te gek om daar deel van uit te mogen maken en de kar te trekken."

De review van deze film zal tegen die tijd ook uiteraard op FOK! te lezen zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.