Windows 10 officieel gepresenteerd

Microsoft heeft tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat Windows 10 het eerste jaar een gratis update wordt voor iedereen die nu Windows 7, 8, 8.1 of Windows Phone 8.1 heeft. De update is gratis omdat Microsoft er belang bij heeft om gebruikers zo snel mogelijk op Windows 10 te krijgen. Wat het besturingssysteem voor nieuwe gebruikers en na het eerste jaar gaat kosten is nog niet bekendgemaakt.

Windows 10 werkt op pc's, tablets, telefoons en Xbox One. Dat geldt ook voor Windows 10-apps. Microsoft hoopt op deze manier nieuwe ontwikkelaars aan te trekken. De meest opvallende feature is wel de nieuwe browser met codenaam Project Spartan. De browser is veel soberder van opzet dan Internet Explorer. Waarschijnlijk is dit het einde van Internet Explorer, al kan het natuurlijk zo zijn dat de naam alsnog verandert naar die van de gewraakte browser.

Ook nieuw in Windows 10 is Cortana. Dat is een virtuele assistent die reageert op spraakcommando's. Cortana, vernoemd naar een personage uit de Microsoft-exclusieve game Halo, is al langer beschikbaar op Windows-telefoons. Cortana voert zoekopdrachten uit, niet alleen op het internet maar ook op je systeem of One-Drive, maar kan bijvoorbeeld ook gedicteerde e-mails verzenden. De assistente is een zelflerend systeem in de cloud dat de gebruiker steeds beter leert kennen. Je kunt wel allerlei instellingen doen om haar kunstjes te beperken of bepaalde voorkeuren aan te geven.

En gelukkig is het meest logische stukje als je de pc wil afsluiten terug: de startknop. Dit keer is het menu over het volle scherm uit te rekken, zodat het voor tablet-gebruikers ook werkbaar is. Er komt een extra menu om bijvoorbeeld snel WiFi aan- of uit te zetten, notificaties te zien en volume aan te passen. Windows 10 komt naar verwachting dit najaar uit.