D66 en PVV leiden in peiling

D66 zou de grootste partij worden met dertig zetels als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden. Dat zijn er vier meer vergeleken met de laatste peiling begin december, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van TNS Nipo. De PVV zou als tweede eindigen. Het aantal zetels van de PVV blijft gelijk met 28.

Regeringspartij VVD wint vier zetels en komt uit op 25. Coalitiepartner PvdA komt uit op elf, een verlies van een zetel.

Van de andere oppositiepartijen verliest de SP het meeste. De partij daalt met vier naar vijftien. Ook het CDA en de ChristenUnie gaan achteruit in de peiling, respectievelijk naar zestien (minus twee) en zeven (minus een).

Voor de verkiezingen van de Provinciale Staten gelden volgens TNS Nipo ongeveer dezelfde verhoudingen. Elf procent van de ondervraagden zou D66 kiezen, tien procent PVV, tien procent VVD, zeven procent CDA, zeven procent SP en zes procent PvdA. Meer dan een vijfde van de ondervraagden weet het nog niet en veertien procent weet nu al dat hij niet gaat stemmen.