Doden bij beschieting stadsbus Donetsk

Een stadsbus in de Oost-Oekraïense stad Donetsk is donderdag getroffen door een mortiergranaat. Zeker negen mensen zijn omgekomen, zeiden de pro-Russische separatisten die in het gebied de dienst uitmaken. Negen mensen raakten gewond.

Het is nog onduidelijk wie de granaat afvuurde. De burgerbevolking van Donetsk is vaker slachtoffer van de beschietingen tussen het Oekraïense leger en de separatisten.

Donetsk is een van de zwaarst bevochten steden in de burgeroorlog. De luchthaven aan de rand van de stad, die de rebellen al maanden proberen in te nemen, is volledig verwoest. De strijd om het vliegveld kostte in de nacht van woensdag op donderdag aan zes militairen het leven, aldus het ministerie van defensie. De rebellen hebben het vliegveld vrijwel geheel veroverd, hoewel Oekraïne zegt dat soldaten nog altijd stand houden. Verslaggevers van de Russische televisie kregen woensdag een rondleiding door de verwoeste terminal en toonden beelden van dode Oekraïense militairen.

Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland spraken woensdag in Berlijn opnieuw over een oplossing voor het conflict. Volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier hebben de vier landen overeenstemming bereikt over het terugtrekken van zwaar wapentuig door het leger en de rebellen. De scheidslijn is dezelfde die vorig jaar in september werd afgesproken bij onderhandelingen in Wit-Rusland. Nu is het afwachten of de strijdende partijen ook de daad bij het woord voegen.

Het Westen beticht Rusland ervan de separatisten te steunen en te bevoorraden en heeft Moskou om die reden strenge sancties opgelegd. Rusland ontkent zich te mengen in het conflict, maar het geavanceerde wapentuig waar de separatisten over beschikken doet anders vermoeden. Een verslaggever van AP zag deze week negen stuks artillerie en zes antitankkanonnen bij het stadje Perevalsk. Elders in het gebied werden vier Grad-raketwerpers gespot, vier vrachtwagens vol munitie en vijftien tanks die gloednieuw leken. Al het wapentuig is van Russische makelij.

De Amerikaanse bevelhebber in Europa, generaal Ben Hodges, zei tijdens een bezoek aan Kiev dat de hoeveelheid Russisch wapentuig dat naar de separatisten vloeit tussen september en december is verdubbeld. "Ze worden ontegenzeggelijk rechtstreeks door Rusland gesteund", zei Hodges over de rebellen.