Beter onderwijs in Franse banlieues

De Franse premier Manuel Valls heeft donderdag nieuwe plannen ontvouwd voor verbetering van het onderwijs in achterstandswijken. Hij zei eerder deze week dat in Frankrijk sprake is van 'territoriale, sociale en etnische apartheid', vooral in de banlieues, de buitenwijken van de grote steden.

Valls noemde het essentieel dat kinderen in deze achterstandswijken, vaak nazaten van immigranten onder wie veel moslims uit voormalige Franse kolonies, Franse waarden als scheiding van religie en staat en vrijheid van meningsuiting, bijgebracht worden.

Volgens de plannen die donderdag werden ontvouwd krijgen Franse leerkrachten bijscholing over Frans en Europees burgerschap, secularisme en hoe dit alles aan kinderen over te brengen. Specifieke fondsen om de armsten te helpen met de kosten voor onderwijs worden met ongeveer een vijfde verhoogd tot 45 miljoen euro, zei minister van onderwijs Najat Vallaud-Belkacem.

Een ander idee is kinderen te leren extremistische propaganda te onderscheiden van geverifieerde informatie in de media. Iedere school voor voortgezet onderwijs krijgt het verzoek een eigen radiostation, krant of blog op te zetten. De plannen blijven al met al vaag en relatief bescheiden.