Akkoord over brede coalitie in Kosovo

Vijf maanden na de verkiezingen hebben de premier en de belangrijkste oppositieleider in Kosovo overeenstemming bereikt over de vorming van een brede coalitieregering. Dat heeft president Atifete Jahjaga woensdagavond laat bekendgemaakt.

De verkiezingen in juni werden gewonnen door de Democratische Partij van premier Hashim Thaci. Maar de partij behaalde geen absolute meerderheid en geen van de andere partijen wilde met Thaci samenwerken, vanwege beschuldigingen over corruptie en een internationaal onderzoek naar orgaanhandel waarbij Thaci betrokken zou zijn.

Wat Thaci en oppositieleider Isa Mustafa precies hebben afgesproken is nog niet bekendgemaakt. Het nieuwe parlement zal eerst een begroting moeten goedkeuren. Daarna komt naar verwachting een wetsvoorstel aan de orde voor de oprichting van een speciaal door de Europese Unie geleid tribunaal dat Thaci en zijn vroegere oorlogskameraden mogelijk aanklaagt voor het 'oogsten' van organen van gevangen Servische burgers.

Thaci voerde in de afscheidingsoorlog van 1998-99 tegen Servië het Bevrijdingsleger van Kosovo (UCK) aan. In 2008 riep Kosovo de onafhankelijkheid uit, die door Servië wordt verworpen.