Webwinkels willen maatregelen tegen Chinese concurrentie

Chinese webwinkels zouden zich volgens brancheorganisatie Thuiswinkel.org schuldig maken aan oneerlijke concurrentie. De organisatie wil daarom dat het ministerie van Economische Zaken de Chinese concurrenten aan banden legt. Dat schrijft Het Parool.

De Chinese overheid steunt haar webwinkels door middel van gunstige tarieven voor het verzenden van bestellingen, zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. Op die wijze wil China de export bevorderen en een belangrijke rol spelen in de wereldwijde internethandel. "De webwinkels krijgen alle steun van de Chinese overheid. Daardoor kunnen ze voor een habbekrats producten aanbieden, vaak zelfs zonder verzendkosten. Het is voor Nederlandse webwinkels vaak duurder om spullen naar België te sturen, dan het voor Chinese webwinkels is om hun producten naar Europa te zenden," aldus Jongen.

Wat Jongen betreft gaat het ministerie eerst 'een vriendelijk gesprek' houden met de Chinezen. Als dat niet leidt tot hogere consumentenprijzen, wil Jongen extra maatregelen. Te denenvalt een extra heffingen of zelfs een verbod op zendingen uit China.

Sinds de beursgang van de grote Chinese webwinkel Alibaba neemt het aantal Chinese webshops dat zich op Nederland richt toe. Naast Thuiswinkel.org is ook de Consumentenbond daar niet blij mee. In plaats van blij te zijn met voordelige alternatieven, klaagt de bond liever over 'onverwachte' invoerheffingen. "Bestellen levert in de praktijk nauwelijks voordeel op door de bijkomende douane- en invoerkosten. Maar consumenten zien die kosten niet als ze bestellen; daar komen ze pas achter als de spullen worden bezorgd," luidt het commentaar waarmee de Consumentenbond de Nederlandse winkels de hand boven het hoofd houdt.