Het Puttertje van Donna Tartt wordt verfilmd

Het boek Het Puttertje van Donna Tartt wordt verfilmd. Peter Straughan werkt volgens The Wrap aan het script op basis van de dikke roman, die in het Engels The Goldfinch heet en dit jaar de Pulitzerprijs voor de literatuur won.

Het Puttertje verscheen in september 2013, een maand voor de verschijning van de Amerikaanse editie. De roman draait om het gelijknamige schilderij van de Delftse meester Carel Fabritius uit 1654 en speelt zich deels af in Amsterdam. In het boek wordt het schilderij gestolen door een jongen die een bomaanslag in een museum overleeft.

Naar verwachting wordt Donna Tartt betrokken bij creatieve beslissingen en de regie van de film. Peter Straughan heeft ervaring met boekverfilmingen. Eerder schreef hij filmscripts op basis van onder meer de boeken How To Lose Friends and Alienate People en The Men Who Stare at Goats.

Het Puttertje, een klein schilderijtje, heeft een prominente plek in het vernieuwde Mauritshuis dat eerder dit jaar de deuren opende. In hetzelfde museum is Meisje met de Parel van Johannes Vermeer te zien, dat in 1998 al onderwerp was van een roman van de Amerikaanse schrijfster Tracy Chevalier. Dat boek werd in 2003 verfilmd als Girl With a Pearl Earring met Scarlett Johansson en Colin Firth in de hoofdrollen. Welke acteurs in The Goldfinch gaan spelen is nog niet bekend.