Lokale partijen scoren bij raadsverkiezingen

De lokale partijen hebben het goed gedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. In Alkmaar, Oss, Groesbeek, Nissewaard (bestaande uit Spijkenisse en Bernisse) en Krimpenerwaard (Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Vlist en Schoonhoven) werden lokale partijen de grootste. In Groesbeek kregen twee lokale partijen drie zetels, net als het CDA. D66 werd de grootste in Den Bosch, en krijgt net als VVD, CDA en twee lokale partijen vijf zetels.

In de nieuwe gemeente Nissewaard (Spijkenisse en Bernisse) nam slechts 35,4 procent van de kiesgerechtigden de moeite een stem uit te brengen. In Oss was het opkomstpercentage 41,3, in Den Bosch 40,5. Alkmaar deed het slechts iets beter met 42,5 procent. Krimpenerwaard kende een opkomst van 53,1 procent.

Alleen in Groesbeek werd een hoog opkomstpercentage gehaald: 66,3. Volgens een woordvoerder kwam dat door een referendum over de nieuwe naam van Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen, die per 1 januari samengaan. De meeste mensen kozen voor Berg en Dal. De 23 zetels van de nieuwe gemeenteraad worden door maar liefst elf partijen bezet.

De PvdA staat al enige tijd slecht in de politieke peilingen. Maar de partij vindt de behaalde resultaten van woensdag ,,boven verwachting, aldus een woordvoerder. De resultaten in Alkmaar, Nissewaard en Den Bosch zijn 'opvallend' veel beter dan verwacht.

De VVD vindt dat ze het in de twee grootste gemeenten goed heeft gedaan. "In Alkmaar hebben we een zetel erbij en in Den Bosch lijken we net niet de grootste partij te worden, aldus campagneleider Klaas Dijkhoff. In de andere gemeenten waren de resultaten van de VVD volgens hem vergelijkbaar met die van de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

D66-leider Alexander Pechtold feliciteerde zijn partijgenoten in de zes gemeenten. Hij sprak van 'een succesvol verkiezingsjaar voor D66 met grote winst bij zowel de gemeenteraadsverkiezingen als de Europese verkiezingen'.

Collega Sybrand Buma van het CDA was ook blij met de uitslagen. "In grote steden als Den Bosch, Alkmaar en Oss heeft het CDA forse winst geboekt", aldus Buma. "Ik ben trots op al onze CDAers en kijk met veel vertrouwen uit naar de verkiezingen voor Provinciale Staten en Eerste Kamer in 2015."