Mensenrechtenhof kraakt onderzoek naar dode Irak

Redactie

Nederland heeft geen onafhankelijk en goed onderzoek gedaan naar het schietincident waarbij een Nederlandse luitenant de Irakees Sabah Jaloud zou hebben doodgeschoten. Dat concludeert het Europese Hof voor de Rechten van de Mens donderdag, meldden de advocaten van de vader van het slachtoffer. Nederland moet de vader 25 duizend euro schadevergoeding betalen.

Het drama voltrok zich op 21 december 2004 bij een controlepost ten noorden van de Iraakse stad Ar Rumaythah. Tijdens een onderzoek naar een eerder schietincident die nacht kwam een zwarte Mercedes met daarin onder anderen Jaloud bij de controlepost aanrijden.

Het Openbaar Ministerie zou opnieuw moeten overwegen om een Nederlandse luitenant te vervolgen voor het schietincident in Irak waarbij de Irakees Sabah Jaloud in 2004 werd gedood. Dat zegt advocaat Liesbeth Zegveld, die de vader van het slachtoffer bijstaat, ineen reactie op de uitspraak. Het zou de Nederlandse autoriteiten 'sieren', vindt ze.

Zegveld weet nog niet of ze namens de vader van Jaloud zelf opnieuw om vervolging van de militair gaat vragen. Daar moet ze het met hem nog over hebben.