Syrische vluchtelingen protesteren in Oranje

Ongeveer tachtig Syrische asielzoekers die op een vakantiepark bij het Drentse dorpje Oranje verblijven, zijn donderdagmiddag de straat op gegaan. Ze protesteren op de stoep van het asielzoekerscentrum en weigeren naar binnen te gaan. Ze zijn boos op de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) omdat ze nog niets hebben gehoord over hun verblijfstatus.

De Syriërs zeggen dat ze al meer dan zestig dagen in Nederland zijn zonder dat de IND, die de asielprocedure in gang moet zetten, naar ze heeft omgekeken. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld hun gezinnen niet laten overkomen. Ze hebben aangekondigd net zo lang op de stoep te bivakkeren tot de IND met hen spreekt, zei een woordvoerder van de Syriërs tegen RTV Drenthe.

In Oranje rommelt het al langer rondom de asielzoekers, die zijn ondergebracht op een vakantiepark in het Drentse dorp. Tijdens een extra gemeenteraadsvergadering eerder deze maand werd besloten tot bevriezing van het aantal asielzoekers in het park. Bewoners van het dorp, dat circa 112 inwoners telt, maakten zich zorgen over het aantal van 1400 asielzoekers waarvoor plek zou komen in het park. Zo vreesden zij voor hun gevoel van veiligheid.

De gemeente Midden-Drenthe, waaronder Oranje valt, en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gingen daarop in overleg. Daarbij werd besloten het aantal van 596 asielzoekers dat op dat moment in het park verbleef niet toe te laten nemen, in ieder geval tot aan een gemeenteraadsvergadering volgende week maandag.