Rugbyers Samoa dreigden van WK te worden gegooid

heywoodu

Het nationale rugbyteam van Samoa zou bedreigd zijn met het kwijtraken van een ticket voor het WK van volgend jaar als ze een oefenwedstrijd tegen Engeland laten schieten. De meest ervaren spelers van Manu Samoa lieten weten de oefenwedstrijd van komende zaterdag niet te willen spelen, als protest tegen het falende beleid van de bond van Samoa.

De 33-jarige speler Census Johnston liet weten dat officials het team waarschuwde voor reprimandes als ze de wedstrijd in het beroemde Twickenham-stadion niet zouden spelen. Ook een oefenwedstijd van Nieuw-Zeeland in Samoa zou dan niet meer doorgaan. De dreigementen zijn volgens Johnston de enige reden om de staking niet door te zetten.

"Er is een heleboel gebeurd in de laatste weken", laat Johnston optekenen. "We zijn nu gericht op deze week. Voor de mensen in Samoa is rugby een enorm onderdeel van de samenleving en dus moeten we het landsbelang voor dat van onszelf zetten. We hebben er vooral met de meest ervaren spelers over gesproken en zijn tot de conclusie gekomen dat we ons best gaan doen voor het duel met de Engelsen."

De reden van de geplande staking is dat vooral de ervaren spelers zeer bezorgd zijn over het falen van de nationale rugbybond, met name in administratief opzicht. De internationale rugbybond en de wereldwijde spelersvakbond hebben beiden al pogingen gedaan om te helpen het conflict op te lossen, maar de rugbybond van Samoa (SRU) weigert om ook maar om de tafel te gaan zitten met de partijen.

De minister-president van Samoa en tevens voorzitter van de SRU, Tuilaepa Sailele, noemde de betrokken spelers 'verwende kinderen' en weigerde nog altijd om rond de tafel te zitten. Johnston en zijn ervaren collega's hopen nog deze week met officials van de bond te praten, maar ondanks meerdere uitnodigingen hebben ze nog altijd niks gehoord.

"Als groep van oudere spelers hopen we nog altijd op antwoord van de bond. We gaan in elk geval later samen in gesprek om ook aan de rest van het team duidelijk te maken wat de stand van zaken is en om te laten weten dat we wel met volle overtuiging voor de wedstrijd tegen Engeland gaan", aldus Johnston.

Volgens de 33-jarige front-row denken veel spelers erover om zelf in de bond plaats te nemen na hun carrière. "Veel van onze spelers zitten tegen hun afscheid aan en het zou mooi zijn als ze terugkeren naar Samoa om daar voor de bond te werken. We hebben daar namelijk mensen nodig die meedenken met de spelers en het rugby in Samoa willen ontwikkelen. De spelers komen allemaal van professionele topteams en weten dus hoe het er in een goede omgeving aan toegaat."

Het WK staat volgend jaar gepland van 18 september tot en met 31 oktober in Engeland. Samoa haalde in 1991 en 1995 de kwartfinales en kwam buiten die toernooien nooit verder dan de groepsfase.