Uitzendbureaus overtreden privacyregels

De twee grootste uitzendbureaus van Nederland schenden de privacy van hun uitzendkrachten. Randstad en Adecco gaan onder meer onzorgvuldig om met paspoorten en medische gegevens. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), schrijft de Volkskrant donderdag.

Randstad registreerde onder meer medische gegevens en het dragen van hoofddoekjes en Adecco stuurt te snel paspoortkopieën naar opdrachtgevers. Beide bedrijven leggen identiteitsbewijzen al vast na de intakegesprekken en niet pas nadat werk is gevonden. Ook bewaren ze gegevens te lang. De bedrijven stellen volgens de krant dat de wet achterhaald is.

Het CBP ziet risico's in het onnodig kopiëren en bewaren van identiteitsbewijzen omdat het identiteitsfraude in de hand kan werken. Ook staat op het identiteitsbewijs een foto en is de nationaliteit aangegeven, wat het mogelijk maakt daarop te selecteren.

Directeur van uitzendbrancheorganisatie ABU Jurriën Koops vindt de privacyregels achterhaald. "Zo werkt het niet meer, met flexwerkers. Wij bemiddelen elke dag zo'n tweeduizend uitzendkrachten. We moeten niet alleen zorgvuldig zijn richting de werknemer, maar ook richting de opdrachtgever. Die moet snel en zeker weten wat voor vlees hij in de kuip heeft."

CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm wijst op het belang van de regels. "Door de crisis is de arbeidsmarkt gespannen. Uitzendkrachten zijn sowieso al afhankelijk van uitzendbureaus. Die moeten zich in dat spanningsveld eens te meer aan de Wet bescherming persoonsgegevens houden."