Arrestatiebevel tegen Assange blijft staan

Het arrestatiebevel tegen Julian Assange blijft staan. Dat heeft een Zweeds gerechtshof donderdag besloten. Volgens het hof is er geen reden het arrestatiebevel in te trekken.

Assange verblijft al sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Daar loopt hij geen risico uitgeleverd te worden aan Zweden, waar hij wordt gezocht in verband met seksueel misbruik.

De Wikileaks-oprichter diende een verzoek in om het arrestatiebevel tegen hem in te trekken, maar daar ging het gerechtshof niet mee akkoord. Omdat het arrestatiebevel momenteel niet uitvoerbaar is, is nog geen reden het in te trekken, aldus het hof. Bovendien is er het risico dat Assange de 'rechtsgang of straf ontloopt' als het bevel wordt ingetrokken.

Het hof had daarnaast kritiek op justitie, dat niet bereid lijkt 'alternatieve wegen' te zoeken om het onderzoek voort te zetten. Een aanbod van Assange om in de ambassade te worden verhoord werd eerder afgewezen.

Assange wordt in Zweden gezocht voor seksueel misbruik en verkrachting van twee vrouwen die hij in 2010 in Zweden ontmoette. Hij ontkent de beschuldigingen en zegt dat de zaak alleen bedoeld is om hem te kunnen uitleveren aan de Verenigde Staten, waar Assange gezocht wordt voor het lekken van duizenden geheime diplomatieke memo's.