FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 november 2014

[pic] Rebellenleider Oost-Oekraïne leidt in omstreden verkiezingen

Rebellenleider Aleksander Zachartsjenko gaat zondag aan de leiding bij de verkiezingen in het oosten van Oekraïne. De gedoodverfde winnaar van de strijd om het leiderschap van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek van Donetsk staat op meer dan zeventig procent, na telling van de helft van alle stemmen.

In sommige stemlokalen in de stad Donetsk hielden gewapende mannen toezicht op de stembusgang. De verkiezingen worden als wettig gezien door buurland Rusland, dat zich het afgelopen jaar in woord en daad achter de rebellen schaarde.

De Oekraïense regering en de westerse wereld erkennen de stembusgang echter niet. President Petro Porosjenko sprak zondag van 'pseudoverkiezingen'. "De farce die twee terroristische organisaties in Donbass met tanks en wapens op poten hebben gezet heeft niets te maken met een echte verkiezing", aldus het Oekraïense staatshoofd.

Zachartsjenko zei zondag te hopen dat met de verkiezingen de vrede zal wederkeren in het oosten van Oekraïne. "Als ze ons erkennen en ons het grondgebied teruggeven dat we zijn kwijtgeraakt (...) zullen we de economische betrekkingen met Oekraïne herstellen en als gelijkwaardige economische partners samenleven."

Darter Wade wint Masters na comeback tegen King

Na de World Grand Prix en het EK is darter Michael van Gerwen er niet in geslaagd om zijn derde TV-toernooi op rij te winnen. Op The Masters was Mervyn King in de halve finale met 11-9 te sterk voor de wereldkampioen. Het was echter Wade die het toernooi wist te winnen. Hij was in de finale met 11-10 te sterk voor King. 

Van Gerwen speelde zondagmiddag in de kwartfinale nog tegen Dave Chisnall. Van Gerwen stond na vijf legs met 4-1 voor en gaf het verschil van drie legs niet meer uit handen. Soms werd was het verschil twee legs en soms vijf. Het werd uiteindelijk 10-7 voor de wereldkampioen. 

De eerste halve finale ging tussen Taylor en Wade. Taylor won in de kwartfinale met 10-6 van Gary Anderson en Wade versloeg Lewis met dezelfde cijfers. Het was een wedstrijd van zeer hoog niveau. Taylor pakte in het begin van de wedstrijd direct een break, maar bij de eerste pauze stond het 3-2 voor Wade. Vijf leg later was het weer 5-5. 

Via 72 kwam Taylor met een break op 5-6, maar Wade brak direct terug voor 6-6. Het werd 7-7 en Wade brak voor 8-7. Met een 11-darter van Wade en via een 110-finish van Taylor werd de stand 9-8. Taylor wist echter weer terug te breaken voor 9-9. Het publiek was op handen van Wade, want toen Taylor dubbels wilde gooien werd hij uitgefloten en klonk er boegeroep. Het was uiteindelijk The Machine die de partij met 11-9 naar zich toe trok. 

De andere halve finale tussen Van Gerwen en King ging gelijk op. Na tien legs stond het 5-5. Na de tweede pauze kon King afstand nemen van Van Gerwen, hij kwam op 7-5. De wereldkampioen knockte terug en stond bij de derde pauze nog één leg achter (8-7). Van Gerwen vocht zich in het slot van de partij nog terug tot 9-9, maar het was King die met 11-9 met de zege ervandoor ging. 

De finale tussen Wade en King. Laatstgenoemde plaatste in de eerste leg direct een break door 116 uit te gooien. Vier legs later stond het 5-0 voor The King. Bij de tweede pauze stond er 8-2 op het bord. De wedstrijd leek gespeeld, maar in het derde deel van de partij kon Wade vier van de vijf legs pakken en bracht de stand terug tot 9-6. 

King herstelde zich op tijd in het slot van de wedstrijd en kwam via 158 op 10-6. De darter uit Bradwell kreeg zes kansen om de partij uit te gooien, maar deed dat niet waardoor Wade op 10-7 kon komen. Het werd ook nog eens 10-9. King kreeg opnieuw een pijl voor de wedstrijd, maar het werd 10-10. Een beslissende leg was nodig. Met een 135-finish is het Wade die door het oog van de naald kroop en het toernooi won.

Voor Wade is het zijn achtste TV-titel bij de PDC. Eerder dit jaar verloor hij nog de finale van de World Grand Prix. 

Voor de darters begint volgende week de Grand Slam of Darts. Naast Mighty Mike, Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort zullen ook de Nederlanders Jan Dekker, Wesley Harms en Christian Kist deelnemen aan het invitatietoernooi. 

Uitslagen Masters

Ronde Darter Darter Uitslag
Kwartfinale Phil Taylor Gary Anderson 10-6
Kwartfinale James Wade Adrian Lewis 10-6
Kwartfinale Mervyn King Justin Pipe 10-6
Kwartfinale Michael van Gerwen Dave Chisnall 10-7
Halve finale Phil Taylor James Wade 9-11 
Halve finale Michael van Gerwen Mervyn King 9-11 
Finale James Wade  Mervyn King 11-10 

GroenLinks: verblijfsvergunning voor kwetsbare kinderen

Kinderen die bijvoorbeeld ernstig zijn mishandeld of slachtoffer zijn van mensenhandel moeten een verblijfsvergunning kunnen krijgen. De Vreemdelingenwet moet zodanig worden aangepast dat dat mogelijk wordt. Daarvoor gaat GroenLinks maandag pleiten bij de behandeling van de begroting Jeugdzorg.

Nederland houdt zich volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman onvoldoende aan het Internationale Verdrag Inzake de Rechten van het Kind. "Rechters kunnen nu geen verblijfsvergunning toekennen in het belang van kwetsbare kinderen, simpelweg omdat dat niet in de Vreemdelingenwet staat", laat ze zondag weten in een verklaring. Als de regering dit niet wil regelen, overweeg ik daar zelf een wetswijziging voor in te dienen."

Voortman baseert zich op de onlangs geactualiseerde kinderrechtenrapportage, waarin wordt geconcludeerd dat de regering te weinig doet aan armoedebestrijding onder kinderen, onvoldoende zorgt voor kinderen die asiel zoeken en te weinig verblijfsvergunningen toekent in het belang van een kind.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) reageert waarschijnlijk niet erg enthousiast op het voorstel, licht een fractiewoordvoerder toe. "Wij hopen gehoor te vinden bij de Kamer, vooral bij de PvdA. Die zal kleur moeten bekennen, dat zal morgen blijken in het debat."

SP wil dat Hennis 'gifstofdoofpotten' opent

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) moet veel meer doen om een eind te maken aan de 'doofpotaffaire' rond giftige stoffen. Daartoe gaat de SP de bewindsvrouw maandagochtend oproepen in een Kamerdebat over defensiepersoneel. De partij doelt op de onderzoeken naar giftige chroomverf en het wapenschoonmaakmiddel PX-10.

"De onthullingen stapelen zich op, terwijl Hennis achter de feiten aanloopt", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk zondag. "Haar aanpak roept tevens nieuwe vragen op." Van Dijk stelt maandag ook voor een hoorzitting te organiseren, waarbij deskundigen kunnen worden gehoord. "Anders moeten wij nog twee jaar wachten op onderzoek, dat duurt veel te lang."

Bij het onderzoek naar de giftige chroomverf moet Hennis als het aan Van Dijk ligt de leider van de taskforce vervangen, die eerder klachten over de gifverf zou hebben genegeerd. "Ongelooflijk dat je deze man aanstelt om de taskforce te leiden. Het onderzoek is bij voorbaat verdacht", aldus Van Dijk. Hij wil een onafhankelijke vervanger, bijvoorbeeld uit de medische wereld.

Daarnaast moet het onderzoek veel sneller worden afgerond. "Tot nu toe hebben bijna negenhonderd medewerkers zich gemeld, waarvan 225 met gezondheidsklachten. Sommige mensen zijn doodziek, zij moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen. Indien er een relatie is met de giftige verf, hebben slachtoffers recht op een ruimhartige schadevergoeding."

Daarnaast speelt de kwestie van het wapenreinigingsmiddel PX-10, waarnaar het RIVM in 2011 onderzoek deed. Daarop uitten deskundigen recentelijk forse kritiek omdat de metingen niet zouden deugen. Het middel heeft mogelijk ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Van Dijk wil dat onafhankelijke experts het onderzoek van het RIVM opnieuw beoordelen.

FOK!toen: Theo van Gogh

Het is vandaag op de kop af tien jaar geleden dat de Nederlandse filmregisseur, columnist en presentator Theo van Gogh in de Linnaeusstraat in Amsterdam op 47-jarige leeftijd werd vermoord. In deze FOK!toen blikken we terug op het leven van de spraakmakende cineast, die zijn onverbloemde mening over de verderfelijke uitwassen van de islam met zijn leven moest bekopen.

 Uit het Dagblad van het Noorden van 26 februari 2004
Uit het Dagblad van het Noorden van 26 februari 2004

De jonge jaren
Theodoor van Gogh wordt op 23 juli 1957 geboren in Den Haag als zoon van Anneke en Johan van Gogh. Vader Johan was een ambtenaar van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en een achterkleinzoon van de kunsthandelaar Theo van Gogh, de broer van de beroemde eenorige schilder Vincent van Gogh. Theo was vernoemd naar de oudere broer van vader Johan, die tijdens de Tweede Wereldoorlog was gefusilleerd wegens verzetsactiviteiten tegen de Duitsers. Theo zou een groot deel van zijn jeugd in Wassenaar doorbrengen.

Theo Van Gogh

De dorpsgek van de Nederlandse filmwereld
Nadat Theo in 1975 was afgestudeerd aan de middelbare school, werd hij door zijn moeder uit huis gezet. Van Gogh besloot rechten te gaan studeren in Amsterdam en was vastbesloten advocaat te worden. Nadat hij evenwel zijn studie had afgebroken, meldde hij zich tweemaal aan bij de Nederlandse Filmacademie, maar werd beide keren afgewezen. De filmmaker besloot vervolgens op eigen kracht zijn debuutfilm te gaan maken. Met een budget van 70.000 gulden en gratis medewerking van vrienden, onder wie ook de debuterende Thom Hoffman, werd in de zomer van 1980 de film Luger opgenomen. Van Gogh liet zich voor zijn debuutfilm inspireren door het absurdistische werk van onder meer Werner Herzog en Rainer Werner Fassbinder.

In 1981 was de spraakmakende film bij de Nederlandse Filmdagen te zien en zorgde deze voor veel commotie. De film werd antisemitisch en fascistisch genoemd, en ook de vaderlandse pers wilde geen aandacht geven aan de provocatieve rolprent. Bij de vertoning van een andere film kwam Van Gogh schreeuwend en stomdronken het podium op en moest er door andere aanwezigen vanaf worden gesleurd. Een paar dagen later zocht de filmmaker tijdens een voorstelling van Luger ruzie met bezoekers van zijn film, waarbij filmmaker Jurriën Rood door Van Gogh in het gezicht werd gespuugd. Van Gogh zou deze provocatieve houding tot zijn dood behouden.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 21 september 1984
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 21 september 1984

Drie jaar later is er weer een film van 'de dorpsgek van de Nederlandse filmwereld' te aanschouwen op de Nederlandse Filmdagen. Ditmaal oogst Van Gogh meer succes met zijn bewerking van Een Dagje Naar het Strand, gebaseerd op het gelijknamige boek van Heere Heeresma. De film gaat over een alcoholist (Cas Enklaar) die met zijn dochtertje Walyne (Tara Falloux) een dagje naar het strand gaat. Het dagje ontaardt al snel in een kroegentocht, waarbij de man steeds minder aandacht heeft voor het arme kind, dat ook nog eens met een been in een beugel loopt. Als de zatlap 's nachts op het strand ontwaakt, is zijn dochtertje spoorloos. Een zeer melancholische rolprent met prachtig camerawerk en bikkelharde satirische teksten.

Necrofilie, incest en een flesje Maggi
In 1986 verschijnt er wederom een spraakmakende film van Van Gogh in de Nederlandse filmhuizen. In de zwartgallige horrorfilm Charley draait het om thema's als necrofilie, incest en kinderporno. De film vertelt het verhaal van twee vriendinnen, Charley (Marie Kooyman) en Berie (Rosita Steenbeek), die het op nietsvermoedende mannen hebben voorzien. Vooral het fragment waarin de vrouwen afgesneden penissen in een koekenpan staan te bakken, werd niet door elke kijker zonder gruwen bekeken. Voor de film werkte Van Gogh met de striptekenaars Eric Schreurs (Joop Klepzeiker) en Ger van Wulften (De Vrije Balloen) en het is dan ook niet echt verrassend dat de film ook een stevige dosis pis- en poepgrapjes bevat. Charley is een heerlijke lowbudgetfilm, wat vooral aan het zo nu en dan haperende geluid van de expressionistische zwartwitfilm te horen is.

In het daaropvolgende jaar maakt Theo van Gogh naam bij een breder publiek met zijn verfilming van de beroemde roman Terug Naar Oegstgeest van Jan Wolkers uit 1965. Van Gogh, die al bekend stond als een cineast met voorliefde voor morbide en extreme standpunten, liet verrassend genoeg veel gruwelijkheden uit het autobiografische verhaal van Wolkers in de film aan de suggestie van de kijker over. Nadat de schrijver de verfilming van zijn boek had gezien noemde hij Terug Naar Oegstgeest 'een film die huizenhoog uittorent boven alles wat er de laatste jaren verfilmd is'.

De spraakmakende poster voor Loos
De spraakmakende poster voor Loos

Twee jaar later verscheen de volgende omstreden film van Van Gogh. In Loos zien we het verhaal van een rechter (Tom Jansen) die verstrikt raakt in de Rotterdamse onderwereld. De sadomasochistisch getinte film, losjes gebaseerd op de Zaanse paskamermoord, zou in samenwerking met de omroep Veronica worden gemaakt, maar deze trokken zich terug uit de film nadat Van Gogh niet al te vleiend had gesproken over de directeur van de omroep. Van Gogh noemde Rob Out een gerenommeerde pooier, heel bedreven in ‘t over het balkon smijten van vrouwtjes. Loos was geen groot succes en zou na enkele weken met stille trom uit het filmcircuit verdwijnen.

Uit de Leeuwarder Courant van 16 juni 1989
Uit de Leeuwarder Courant van 16 juni 1989

In 1989 is er wederom ophef als Van Gogh in een column niet al te rouwig is om de dood van filmkenner Simon van Collem. Tientallen abonnees zeiden hun abonnement bij Het Parool op en ook Cannon-Nederland dreigde om niet meer te adverteren in de krant, tenzij de columist zou worden ontslagen. Van Gogh had in 1984 enorme ruzie gekregen met Van Collem, die op de radio had beweerd dat de Amsterdamse cineast lid was van de Centrumpartij. Deze onterechte opmerking werd nimmer door Van Collem rechtgezet en sinds dat moment konden de twee mannen niet meer samen door één deur. Van Gogh maakte van zijn hart geen moordkuil en schreef in dezelfde column ook dat hij graag nog eens een grafrede zou voeren bij de begrafenis van Joris Ivens. Het macabere toeval wou dat Ivens op dezelfde avond nog zou overlijden. De toenmalige chef kunstredactie Matthijs van Nieuwskerk noemde het vertrek van Van Gogh 'vreselijk vervelend'.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 5 februari 1993
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 5 februari 1993

Vals Licht en een Blind date
Het zou tot 1993 duren voordat Van Gogh zich weer ging richten op een nieuw filmproject. In samenwerking met Matthijs van Heijningen ging de filmmaker aan de gang met een verfilming van een roman van Joost Zwagerman. In Vals Licht zien we de belevenissen van een jonge student die geobsedeerd raakt door een hoertje en wordt meegesleurd in allerlei onderwereldse praktijken. Net als alle voorgaande films was ook Vals Licht een flop. In de film zien we wel weer een sterk staaltje van de zwartgallige humor van de cineast. Zo zit in de film een fragment die zich afspeelt op een station, waarbij we de omroeper de volgende tekst kunnen horen omroepen: "Wil dhr. Bargai contact opnemen met mevrouw Van Gogh?". Later werd bekend dat Van Gogh tijdens het maken van Vals Licht in een echtscheidingsprocedure zat, omdat zijn vrouw vreemd was gegaan met Ellik Bargai, de hoofdrolspeler uit Van Gogh's film.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 15 september 1994
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 15 september 1994

In het daaropvolgende jaar maakte Van Gogh zijn meest lucratieve film. 06 was gebaseerd op het succesvolle gelijknamige toneelstuk van Johan van Doesburg. De film speelde zich af op twee locaties en er speelden slechts twee acteurs in mee. In de tijd dat de film verscheen, waren de zogenaamde 06-sekslijnen ontzettend populair. De film met Ariane Schluter en Ad van Kempen werd in slechts 5 dagen opgenomen en was met 44.672 bezoekers de meest succesvolle Nederlandse film van 1994. De film zou onder de titel 1-900 ook twee weken in een theater in New York te zien zijn.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 05 oktober 1996
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 05 oktober 1996

In 1996 verscheen de film Blind Date, waarmee Van Gogh maar liefst drie Gouden Kalveren zou winnen. In het indrukwekkende drama speelt een getrouwd stel een rollenspel om zo de dood van hun kind te verwerken. In de voice-over horen we het overleden dochtertje stukken voordragen uit haar dagboek. Terwijl de film nog in de filmhuizen te zien was, ging Van Gogh alweer aan de slag met zijn volgende project. Hoe ik mijn moeder vermoordde, gebaseerd op het gelijknamige boek van Parool-columnist Theodor Holman, was een documentaire-achtige tv-film over de columnist die met zijn nieuwe vriendin een bezoekje aan zijn 81-jarige moeder brengt.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 28 augustus 1996
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 28 augustus 1996

Filmblikken met coke
Twee jaar later keerde Van Gogh terug naar het witte doek met zijn rolprent De Pijnbank. De film, gebaseerd op een toneelstuk van Justus van Oel, was vooral voor de bioscoopbezoekers een marteling. Daar kon zelfs een cast met onder meer Paul de Leeuw en Jack Wouterse weinig aan veranderen. Het zou daarna enkele jaren rustig zijn rondom de l'enfant terrible van de Nederlandse filmwereld. In 2001 besloot Van Gogh zich te richten op het maken van een spannende thriller. Het resulteerde in het rommelige Baby Blue, gebaseerd op een boek van Tomas Ross.

Voor de film Baby Blue werden opnames gemaakt op Curaçao. Deze opnames werden dagelijks naar Nederland verzonden. Bij een verzending kwamen er wel filmblikken aan in Nederland, maar in plaats van filmopnames zat er een lading cocaine in. De filmrollen werden niet teruggevonden en Van Gogh en zijn filmcrew waren gedwongen om opnieuw opnames te maken. Ditmaal werd er echter gefilmd op Ibiza. Van Gogh bleek wel onder de indruk van de schrijfsels van Tomas Ross en zou later datzelfde jaar nog de tv-film De nacht van Aalbers, die eveneens op een boek van de schrijver was gebaseerd, regisseren.

Uit de Leeuwarder Courant van 27 maart 1993
Uit de Leeuwarder Courant van 27 maart 1993

Naast films had Van Gogh ook een groot hart voor tv-producties. Zo maakte hij in 2001 voor de AVRO de 13-delige serie Najib en Julia, gebaseerd op een scenario van Justus van Oel. In de reeks, gebaseerd op William Shakespeares Romeo en Julia, zien we Hanin Msellek en Tara Elders in de titelrollen. Een paar jaar later heeft Van Gogh een ontmoeting met cabaretier Hans Teeuwen. Deze brengt hem op het idee om een film te maken waarin actrice Katja Schuurman door een journalist wordt verleid. Van Gogh vroeg vervolgens aan schrijver Theodoor Holman of deze het idee uit wou werken, wat resulteerde in het scenario voor de film Interview. Met onder meer Katja Schuurman, Pierre Bokma en Theo Maassen neemt Van Gogh in slechts enkele dagen de film op. Interview was een financiële flop maar was wel de eerste film die een buitenlandse remake zou krijgen. Steve Buscemi nam in 2007 de Amerikaanse versie van Interview op, met Sienna Miller en Buscemi zelf in de hoofdrol.

De moord op de Nederlandse democratie
Op 6 mei 2002 werd de politicus Pim Fortuyn op het mediapark van Hilversum vermoord. Van Gogh was geen aanhanger van Fortuyn, maar was er wel van overtuigd dat met de aanslag op de politicus ook de Nederlandse democratie was vermoord. Van Gogh besloot om er een film over te gaan maken, gebaseerd op het boek De Zesde Mei van Tomas Ross. In de rolprent 06-05 zien we een combinatie van fictie en feiten, ondersteund door tv-fragmenten van Fortuyn en zijn politieke tegenstanders. De cineast had de smaak van politiek geladen films te pakken gekregen en besloot om samen met Ayaan Hirsi Ali de korte film Submission te gaan maken.

In de film van het voormalige Kamerlid van de VVD draait het om de slechte behandeling van vrouwen binnen sommige islamitische families. Uiteraard waren de volgelingen van de woestijngod niet blij met de negatieve aandacht voor hun fantasiewezen en het duurde dan ook niet lang voordat zowel Ali als Van Gogh met de dood werden bedreigd. Het kon Van Gogh geen millimeter boeien. Op 29 oktober 2004 had de filmmaker een interview met RVU-programmamaker Robbie Muntz. Op de vraag van Muntz of de filmmaker dacht dat hij onkwetsbaar was, sprak Van Gogh de onvergetelijke woorden: "Ze denken, denk ik, dat is de dorpsgek, dus waarom zou je hem neerschieten? Maar goed, if it happens, it happens".

Uit het Dagblad van het Noorden van 30 augustus 2004
Uit het Dagblad van het Noorden van 30 augustus 2004

De laatste speelfilm die Van Gogh zou maken, was de film Cool. Het was het derde door Theodoor Holman geschreven verhaal dat door Van Gogh werd verfilmd. In de film draait het om het meisje Mabel (Katja Schuurman), dat graag met criminelen omgaat. In de film zien we nog een bijzondere bijrol voor politicus Gerrit Zalm als bankdirecteur. Vanwege een oud meningsverschil met Jaques Goderie zou Cool niet in Pathé-bioscopen te zien zijn.

Uit de Leeuwarder Courant van 2 november 2004
Uit de Leeuwarder Courant van 2 november 2004

02-11-2004
Op de dinsdagochtend van 2 november 2004 vertrekt Theo van Gogh rond kwart voor negen vanuit zijn huis in het Amsterdamse stadsdeel Watergraafsmeer in de richting van het centrum. Van Gogh is op weg naar zijn productiekantoor, om daar samen met zijn vriend Theodoor Holman naar de montage van zijn film 06-05 te gaan kijken. De filmmaker zou nooit op de afspraak van 09.30 uur verschijnen.

Vlakbij het stadsdeelkantoor wordt Van Gogh ingehaald door een man op een fiets. Volgens getuigen draagt de man een lang donker gewaad met daarover een beige regenjas. Ook heeft de man een blauwe muts op. De man trekt opeens een pistool en schiet achtmaal op Van Gogh. Die laat zijn fiets vallen en weet nog de overkant van de straat te halen waarin hij in elkaar zakt. Omstanders duiken in doodsangst weg, terwijl andere mensen getuige van een zieke grap denken te zijn.

De schutter, Mohammed Bouyeri, was ondertussen rustig van zijn fiets gestapt en liep met een zwarte tas in zijn handen op Van Gogh af. Waarschijnlijk zaten in die tas de messen, waarmee de islamitische gek op de cineast in begon te hakken. Ooggetuigen zagen hoe de man een groot mes tevoorschijn haalde om daarmee de keel van Van Gogh door te snijden. Daarna werd hetzelfde mes tot aan de ruggengraat in Van Goghs borst gestoken. Met een kleiner mes stak de barbaar vervolgens nog een brief met een doodsbedreiging aan Hirsi Ali op de buik van Van Gogh.

De weerzinwekkende moord op Theo van Gogh was eveneens een aanslag op de Nederlandse rechtstaat. Zowel Pim Fortuyn als Theo van Gogh hadden meerdere malen luidkeels gewaarschuwd voor de bedreiging van de democratie door islamitische extremisten en nu was de filmmaker door een aanhanger van deze 'vijfde kolonne' van het leven beroofd. Met de dood van Theo van Gogh stierf ook een beetje de vrijheid van meningsuiting, voor zover die al bestaat in dit land. Laten we daarom afsluiten met een uitspraak die Van Gogh ooit deed in een column in NRC Handelsblad en die tot de dag van vandaag nog steeds actueel is:

"De grootste leugen die ons goedwillende kiezers de afgelopen dertig jaar verkocht is, heet de 'multiculturele samenleving'. Sinds rovershoofdman Den Uyl het land leegzoog, wordt ons verteld dat wij, doorgaans tolerante Nederlanders, ons moeten aanpassen aan duistere middeleeuwers, wier haat jegens de burgerlijke vrijheden die het Vrije Westen tot lichtend baken maken, steeds openlijker wordt geventileerd!"

Uitslag F1 Grand Prix van Amerika

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Amerika gewonnen. Hij startte vanaf plaats 2, pakte halverwege de race de leiding en stond deze niets meer af. Hamilton verstevigt daarmee zijn kampioenschapsleiding.

De start was voor Nico Rosberg. Hij hield Hamilton op afstand, en Felipe Massa klom knap op naar de derde plaats. Adrian Sutil die verrassend 10e werd in de kwalificatie werd in ronde 1 van de baan getikt door Sergio Perez en beiden vielen uit, waarna er een Safety Car de baan op kwam. Achter deze safety car reden Esteban Gutierrez en Jean Eric Vergne te hard, waardoor zij een straf kregen. Pastor Maldonado en Romain Grosjean reden in het eerste deel van de race knap op plaats 8 en 10, achter de Merecedessen, Williamsen, Daniel Ricciardo en de Ferraris.

Na de eerste stops was Ricciardo voorbij gekomen aan Vallteri Bottas. Nico Hulkenberg was de derde uitvaller van de dag. Even later haalde Hamilton Rosberg in, om zijn kampioenschapsleiding verder uit te breiden. In het tweede deel van de race kwamen de McLarens die bij de Safety Car waren gestopt terug in de top 10. Na 45 ronden reed Hamilton voor Rosberg en had Ricciardo ook Massa ingehaald. Bottas, Fernando Alonso, Vettel, Kevin Magnussen, Jenson Button en Grosjean completeerden de top 10. Vettel moest echter nog voor een late stop naar binnen en viel zo ver terug, waardoor Vergne in de top 10 kwam. Die haalde even later ook Grosjean in, die daarna weer ingehaald werd door Maldonado. Na de race wordt er naar de inhaalactie van Vergne gekeken. Button werd even later ook ingehaald door Vergne. Ook Vettel was nog flink bezig, hij klom op naar plaats 7, terwijl Button uit de top 10 viel.Magnussen, Maldonado en Vergne lagen daarachter op plaats 8, 9 en 10. In die volgorde kwamen de heren over de finish. Maldonado kreeg echter vijf seconden aan zijn broek en moest zich tevreden stellen met de tiende positie.

Hamilton versterkt zo zijn kampioenschapsleiding. Rosberg staat nu een handvol punten achter. Ricciardo blijft derde met zijn achtste podium van het seizoen.

Pos Coureur Team Ronden Verschil  
1 L. Hamilton Mercedes 56 1:40:04.785  
2 N. Rosberg Mercedes 56 +0:04.314  
3 D. Ricciardo Red Bull 56 +0:25.560  
4 F. Massa Williams 56 +0:26.924  
5 V. Bottas Williams 56 +0:30.992  
6 F. Alonso Ferrari 56 +1:35.231  
7 S. Vettel Red Bull 56 +1:35.734  
8 K. Magnussen McLaren 56 +1:40.682  
9 J. Vergne Toro Rosso 56 +1:43.863  
10 P. Maldonado Lotus 56 +1:47.870  
11 R. Grosjean Lotus 55 +1 Rnd.  
12 J. Button McLaren 55 +1 Rnd.  
13 E. Gutierrez Sauber 55 +1 Rnd.  
14 K. Räikkönen Ferrari 55 +1 Rnd.  
15 D. Kvyat Toro Rosso 55 +1 Rnd.  
DNF N. Hulkenberg Force India 24 +32 Rnd.  
DNF A. Sutil Sauber 0 +56 Rnd.  
DNF S. Perez Force India 0 +56 Rnd.  

Jonge liberalen hekelen VVD-focus op geld

De jongerenorganisatie van de VVD is teleurgesteld in haar moederpartij. "Dat de VVD de eigen vrijdenkersruimte sloot in 2011 is symptoom van de prioriteit van de VVD: geld, geen fundamentele liberale principes", laat JOVD-voorzitter Tom Leijte zondag weten.

De Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie heeft zondag de vrijdenkersruimte die de VVD in 2011 sloot heropend, ter herdenking van de moord op Theo van Gogh. De liberale jongeren willen hiermee aandacht vragen voor de vrijheid van meningsuiting, die volgens de JOVD tien jaar na de dood van Van Gogh onverminderd onder druk staat.

De nieuwe vrijdenkersruimte bevindt zich niet in de Tweede Kamer, zoals haar in 2008 opgerichte voorganger, maar op internet. Devrijdenkersruimte.nl bevat enkele werken die ook in de fysieke ruimte van de VVD werden uitgelicht, onder meer van cartoonist Gregorius Nekschot. Ook hangen er nieuwe controversiële personen, zoals Geert Wilders en Thomas von der Dunk.

"Theo van Gogh is vermoord omdat hij gebruikmaakte van zijn vrijheid van meningsuiting", zegt JOVD-voorzitter Leijte in een verklaring. "Nu, tien jaar later, is het blijkbaar nog steeds nodig om op de barricades te staan voor dit grondrecht." Hij doelt onder meer op de aangescherpte persregels in de Tweede Kamer.

Artsen: verbod op energiedrankjes voor 13-minners

Kinderartsen willen dat de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 13 jaar worden verboden. Zij komen steeds vaker kinderen en jongeren tegen die ziek zijn geworden van de drankjes. Energiedrankjes bevatten veel suiker en cafeïne en vaak nog veel meer stoffen die mogelijk slecht zijn voor kinderen. "Het is troep."

De Wetenschappelijke vereniging van Nederlandse Kinderartsen pleitte zondag voor de leeftijdsgrens in het Zapp Weekjournaal van NOS en NTR. Voorzitter Rolf Pelleboer noemde als voorbeeld een meisje bij wie de lever niet goed werkte tot ze stopte met het drinken van energiedrankjes.

Pelleboer, zelf kinderarts, ziet ook veel kinderen die rusteloos zijn en zelfs hartkloppingen krijgen. "Zo'n drankje doet niet wat het zou moeten doen, namelijk energie geven, maar het maakt wel dat je er gejaagd en prikkelbaar van wordt, dat je gaat stuiteren."

Energiedrankjes zijn al verboden op veel middelbare scholen, maar kinderen mogen ze in de winkel gewoon kopen. Pelleboer roept minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) op het verbod bij wet te regelen. Schippers ziet dat echter niet zitten, mede omdat op het etiket staat dat het drankje niet geschikt is voor kinderen en zwangere vrouwen.

De Nederlandse vereniging frisdranken, waters, sappen verwijst in een reactie ook naar die waarschuwing. "Het is overdreven om het te verbieden", zegt een woordvoerder tegen het programma. "De verantwoordelijkheid ligt vooral bij de ouders. Die moeten die drankjes niet kopen voor hun jonge kinderen."

Nederland Europees kampioen korfbal

De Nederlandse korfballers hebben voor de vijfde keer in evenzoveel edities de Europese titel veroverd. In de finale werd werd België met 32-20 verslagen.

De Belgen begonnen nog wel brutaal aan de wedstrijd door een 0-2 voorsprong te nemen. Vervolgens kwam Nederland terug en ging het tot 5-5 gelijk op. Daarna nam Oranje afstand en bij rust was de stand al 20-11. In de tweede helft werd de voorsprong simpel geconsolideerd. Topscorers bij Nederland waren Mick Snel en Tim Bakker met elk acht treffers.

In de strijd om het brons was gastland Portugal met 22-14 te sterk voor Engeland.

Vader martelt verkrachter dochter kapot

Een liefdevolle vader uit een dorpje in het noordoosten van India heeft op ultieme wijze wraak genomen op de verkrachter van zijn 14-jarige dochter. Na een galgenmaal heeft hij de man namelijk gemarteld tot deze de geest gaf.

Twee maanden geleden, toen pappa zelf niet aanwezig was, drong de verkrachter –een 45-jarige apotheker- zowel het huis als de dochter des huizes binnen. Haar werd op het hart gedrukt om niets te vertellen, anders zou het verregaande consequenties hebben. Helaas voor meneer de indringer vertelde het slachtoffertje diezelfde dag nog aan haar vader wat er gebeurd was.

Sindsdien was de 36-jarige vader uit op wraak. Naar de officiële instanties stappen was in zijn ogen geen optie, omdat hij bang was dat buren en kennissen de schuld wellicht bij het meisje zouden leggen. Daar komt nog bovenop dat hij de apotheker regelmatig de gelukkige familieman zag uithangen, terwijl zijn dochter getraumatiseerd was.

Enkele maanden na het incident werd de apotheker uitgenodigd om bij de vader wat te eten. Na wat later het laatste avondmaal bleek te zijn, werd de pillendraaier vastgebonden aan een stoel, waarna de vader van het slachtoffer zijn edele delen begon te bewerken met een verhitte nijptang. Daarna ging pappa over op wurgseks, maar dan zonder seks.

De 36-jarige man heeft zichzelf daarna aangegeven bij de politie. Hij is vrijwel onmiddellijk gearresteerd.

[pic] Almeers stel woont in bushokje

Een bushokje in Almere heeft sinds kort een opmerkelijke taak toebedeeld gekregen. Behalve het verzorgen van enig comfort voor busreizigers is het ook de woning geworden van een echtpaar dat door allerlei toestanden op straat terecht gekomen is.

Schuld werd op schuld gestapeld, meneer Rozendaal zit al vier jaar zonder werk en om een of andere reden ging het mis met de uitkering van de bijstand. Daar komt nog bovenop dat het grut van het stel hetzelfde uitgavenpatroon van de ouders overgenomen heeft, zodat uiteindelijk de maat vol was voor de woningcorporatie en het stel op straat werd gezet. Wonen bij vrienden was ook geen succes en nu leven Gerrie en John alweer maanden in een bushokje. Samen met de huisdieren.

Hulpdiensten lukt het niet echt een geschikte opvangplek te vinden voor het stel. Het helpt ook niet dat Gerrie meervoudig gehandicapt is. Een mogelijke verblijfplaats voor de twee werd gevonden in Baarn, maar de bushokkers weigerden dit, omdat ze dan van elkaar gescheiden zouden worden.

In de ogen van Gerrie heeft alles en iedereen het gedaan. "Ik ben boos", blaast ze met een typisch accent dat voorheen in Amsterdam gesproken werd. "Ik ben boos op de regering, ik ben boos op Almere, ik ben laaiend op de woningbouw dat zij de regels aan hun laars lappen".

Lokale partij OPA maakt dankbaar gebruik van het paar om zelf wat extra campagne te kunnen voeren, maar legt het zelf anders uit. Volgens een woordvoerder snapt het gemeentebestuur niets van hulpverlening en verstopt iedereen zich achter pieterpeuterige regelgeving. De partij is verder van mening dat er veel mis is in Nederland.

De aankomende paar dagen kan het stel overnachten bij het Leger des Heils.

Tottenham boekt nipte uitzege op Aston Villa

Tottenham Hotspur heeft op bezoek bij Aston Villa zijn vierde competitiezege van het seizoen geboekt. Een van richting veranderde vrije trap van Harry Kane bezorgde de Londenaren in de negentigste minuut de 2-1 zege.

Aanvoerder Ron Vlaar speelde negentig minuten voor Villa. Michel Vorm bleef de Spurs-bank de hele wedstrijd warm houden. De Londenaren klimmen naar de achtste plek, Villa zakt naar plaats vijftien.

In Spanje liet Sevilla na de koppositie over te nemen van Real Madrid. De Andalusiërs verloren bij Athletic Bilbao met 1-0 door een goal van Aritz Aduriz. Sevilla staat vijfde met twee punten minder dan de Madrilenen.

Valencia blijft goed meedoen in de top van de Primera Division. De ploeg uit de sinaasappelstad boekte een 3-1 uitzege op Villarreal en staat tweede op een punt van Real Madrid. Atlético Madrid en FC Barcelona bevolken verder de opeengepakte top vijf.

Leger Burkina Faso bezet kantoor staatstelevisie

Het leger in Burkina Faso heeft zondag het hoofdkantoor van de staatstelevisie ingenomen. Dat meldt persbureau AFP op basis van journalisten ter plaatse. Het leger greep afgelopen week de macht nadat president Blaise Compaoré onder druk van protesten was afgetreden.

Militairen van de presidentiële garde schoten in de lucht om een groep betogers te verjagen die bij de ingang van de staatstelevisie stonden. Onder de betogers waren zo'n honderd aanhangers van Saran Sérémé, een politica van de oppositie. Sérémé wilde zichzelf uitroepen tot interim-president.

De vlam sloeg afgelopen week in de pan toen het parlement een wetsvoorstel besprak dat het mogelijk moest maken voor Compaoré om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. De president was 27 jaar aan de macht.

Donderdag kwam het tot een bestorming van het parlement. Betogers bestormden het gebouw en staken een deel ervan in brand. Ook werden huizen van diverse ministers aangevallen en werd er op verschillende plaatsen in het land geplunderd.

Het leger heeft kolonel Yacouba Zida aangesteld als interim-president. De legerleiders zeiden zaterdag unaniem achter deze beslissing te staan. Hoelang de overgangsperiode gaat duren wordt op een later tijdstip bepaald.

Kipsang wint ook marathon van New York

Wilson Kipsang heeft zondag de marathon van New York gewonnen in een tijd van twee uur, tien minuten en 59 seconden. De afgelopen dertien maanden won de Keniaan ook al de marathons van Berlijn en Londen, een unieke prestatie. Ethiopiërs Lelisa Desisa en Gebre Gebremariam, de kampioen van 2010, legden beslag op de overige ereplaatsen.

Mary Keitany won bij de vrouwen in 2:25.07. De Keniaanse ging haar landgenote Jemima Sumgong in de laatste kilometer voorbij en finishte drie seconden voor haar. Keitany liep haar eerste race sinds de geboorte van haar tweede kind in 2012.

Deel poort concentratiekamp Dachau gestolen

Bij het concentratiekamp Dachau in Duitsland is het deel van de poort gestolen waar de beruchte leus 'Arbeit macht frei' op staat. De diefstal werd zondag opgemerkt, zei de politie.

De autoriteiten denken dat de dieven in de nacht van zaterdag op zondag hun slag hebben geslagen. Om bij het hek te komen waar de leus boven hing moesten ze eerst over een ander hek klimmen.

Dachau, dat bij München ligt, was het eerste concentratiekamp dat de nazi's in 1933 in gebruik namen. Meer dan veertigduizend mensen kwamen er om voordat de gevangenen op 29 april 1945 werden bevrijd door de Amerikanen.

Djokovic prolongeert titel in Parijs

Novak Djokovic heeft zijn titel bij het masterstoernooi van Parijs geprolongeerd. De Servische tennisser was zondag in de finale veel te sterk voor Milos Raonic (7) en zegevierde met 6-2 en 6-3. Die uitslag had Djokovic zaterdag in de halve eindstrijd tegen Kei Nishikori ook al neergezet.

Djokovic was in Parijs oppermachtig en stond het gehele toernooi geen enkele set af. Hij pakte eerder in 2009 en 2013 de titel in de Franse hoofdstad. Het was voor Djokovic zijn zesde toernooizege van het jaar en de 43e uit zijn carrière.

Het was de vierde onderlinge ontmoeting tussen Djokovic en Raonic. De Serviër verloor nog nooit.

Tientallen doden bij aanslag Pakistan

Een grote zelfmoordaanslag in Pakistan bij de grens met India heeft zondag aan zeker veertig mensen het leven gekost. Dat heeft de lokale politiechef bekendgemaakt.

De aanslag vond plaats bij een restaurant in de oostelijke stad Lahore, vlak bij een controlepost van de lokale paramilitaire dienst. Honderden mensen waren op weg terug van een militaire parade toen de dader zich opblies. De legers van India en Pakistan houden dagelijks optochten aan hun kant van de grens, waar elke keer honderden of zelfs duizenden mensen op af komen.

Het dodental loopt waarschijnlijk nog op, aangezien er meer dan honderd gewonden vielen. Meerdere gewonden verkeren in kritieke toestand.

Jamatul Ahrar, een splinter van de Pakistaanse Taliban, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De groep splitste zich enkele maanden geleden af van de Taliban vanwege meningsverschillen met de leiding van de groep.

FOK!toen: Van Gogh, Geitenneukers en Een Goed Gesprek

Naast filmmaker was Theo van Gogh ook bekend als tv-presentator en columnist. Hij was een schrijver die zijn pen in de gifbeker doopte om daarna zijn slachtoffers met fraaie volzinnen af te maken. Van Gogh was geen gemakkelijk mens. Als hij de pik op je in had ontkwam je niet aan een vermelding in één van zijn columns. Van Gogh was een man die graag tegen schenen schopte en geen enkel heilig huisje was veilig voor de Amsterdammer. In deze speciale aflevering van FOK!toen blikken we terug op een aantal van de personen die door Van Gogh op de korrel werden genomen en werpen we eveneens een blik op een aantal van de door Van Gogh gepresenteerde programma's.

Theo van Gogh

Nadat in 1984 zijn spraakmakende eerste film Luger was verschenen besloot de cineast om zich met iets nieuws bezig te gaan houden. Van Gogh schreef voor het Nederlandse filmblad Moviola een artikel met de titel Een Messias Zonder Kruis (Enige kanttekeningen bij Leon de Winter), waarin hij op onverhulde wijze commentaar gaf op de film Bastille, gebaseerd op het boek Place de la Bastille van De Winter uit 1981. Van Gogh verweet De Winter, dat deze reclame maakte over de rug van zes miljoen doden om zo zijn jood-zijn uit te venten. Verder schreef Van Gogh dat De Winter gebruikmaakte van 'de stank van de crematoria' om zijn smakeloze product van een luchtje te voorzien. Het zou nooit meer goed komen tussen de twee schrijvers.

Wat ruikt 't hier naar Caramel? Vandaag verbranden ze alleen de suikerzieke joden
(Uit: Een Messias Zonder Kruis - 1984)

Theo van Gogh was een man die er op uit leek te zijn om iedereen tegen zich in het harnas te jagen. In de ogen van politiek correct volk was Van Gogh een antisemiet, een racist en een seksist. Toen de joodse historica Evelien Gans Van Gogh had uitgemaakt voor antisemiet (in haar boek Gojse Nijd & Joods Narcisme), schreef hij in zijn column in het studentenblad Folia Civitatis 'dat mevrouw in haar vochtige dromen vaak een beurt kreeg van dokter Mengele'.

Volgens Gans sprak Van Gogh in zijn conflict met De Winter constant over begrippen als uitventen, handelswaar en verkooppraatje, oftewel het stokoude stereotype van de zogenaamde woekerjood. Na zijn uitval in de richting van De Winter werd er in 1984 een aanklacht tegen de schrijver ingediend door zowel Ronny Naftaniël (namens het Cidi) en presentatrice Sonja Barend. De rechtszaak zou jarenlang duren, waarbij meerdere rechters zich over de zaak bogen. Van Gogh zou uiteindelijk vrijgesproken worden van het vermeende antisemitisme.

Uit de Leeuwarder Courant van 2 november 2004
Uit de Leeuwarder Courant van 2 november 2004

Kwijlende chocoladeridders en fossiele schaamlipjes met hangtieten
In de vroege jaren tachtig had Van Gogh ook regelmatig aanvaringen met feministische organisaties. Zo was er in Van Goghs eerste film Luger te zien hoe een gangster zijn pistool in de genotsgleuf van een vrouw stak. Van Gogh had sowieso weinig op met feminisme. Zo schreef de columnist in één van zijn schrijfsels: "Als je het psychologisch wilt duiden; ik heb een vergruizeld man-en vrouwbeeld. De meeste vrouwen vind ik babbeldoosjes. Vrouwen denken niet met hun hoofd, maar met hun kut". Feministische auteurs werden door Van Gogh 'de fossiele schaamlipjes van Vrij Nederland en Opzij' genoemd. Daarnaast liet de schrijver weten dat hij alleen uit was op een relatie met een jongere vrouw zonder hangtieten! Ook had Van Gogh het niet zo op met homo's die hij steevast omschreef als 'kwijlende chocoladeridders'.

Geitenneukers en een rotte vis uit Nazareth
De grootste vijand van de Nederlandse maatschappij was volgens Van Gogh toch wel de islam. Radicale moslims werden door Van Gogh vaak geitenneukers, volgers van de pedoprofeet, boodschappers van de achterlijkste duisternis en aanbidders van een varken genoemd. Wellicht beledigende taal, maar wel taal die verbleekt als we zien wat er allemaal door de eeuwen is uitgespookt uit naam van het woestijngeloof. Van Gogh had uberhaupt niks met religie. Zo werd de schrijver in 1995 door het Europese Hof aangeklaagd nadat hij Jezus Christus had uitgemaakt voor 'die rotte vis uit Nazareth'.

Uit de Leeuwarder Courant van 26 november 1996
Uit de Leeuwarder Courant van 26 november 1996

De pijlen werden echter meestal op de islam gericht. Toen Van Gogh de tv-serie Najib en Julia maakte was het voor hem als scenarioschrijver al duidelijk dat de serie geen vrolijk einde zou krijgen. Met de serie wilde Van Gogh aantonen dat er simpelweg niet te leven valt met moslims die niet bereid zijn om hun islamitische ideologiën te laten varen. Een gedachtengang die onlangs nog eens werd versterkt door een uitspraak van ex-PVV'er Arnoud van Doorn, die stelde dat er geen sprake kan zijn van een gematigde islam. In zijn column Hoezo? schreef Van Gogh in 2001 het volgende over de islam:
"Er is een Vijfde Colonne van geitenneukers in dit land die autochtonen veracht en bespuwt. Ze haten onze vrijheid en, hoewel hen niets in de weg wordt gelegd op materieel of cultureel gebied, is het hun overtuiging dat Goddeloos Nederland van de aarde weggevaagd zou moeten worden. Hier is vermoedelijk geen kruid tegen gewassen."

In maart 2004 nam Van Gogh in zijn column in de gratis krant Metro de islam wederom onder vuur:
"Maar als ik de deskundigen goed begrepen heb, was Aïsja negen toen ze de woestijn in werd meegenomen, uitgehuwelijkt aan een vieze oom die zich Mohammed noemde. Mede dankzij mij zal de vijfde colonne van de geitenneukers binnenkort in een wanhopige schreeuw om respect uw en mijn kinderen met gifgas, ziektes en atoombommen bestoken."

Uit de Leeuwarder Courant van 11 mei 2007
Uit de Leeuwarder Courant van 11 mei 2007

In mei 2004 is Van Gogh te gast bij een debat over idealisme in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Bij het debat is ook de leider van de Arabisch Europese Liga (AEL) Abou Jahjah aanwezig maar deze weigert vanwege de aanwezigheid van Van Gogh aan het gesprek deel te nemen. Van Gogh nam vervolgens afstand van het gesprek maar liet wel ontvallen dat hij het raar vond dat de pooier van de profeet met Allah aan zijn kant en een paar indrukwekkende lijfwachten niet aan de discussie mee wilde doen als hij die zou leiden. Terwijl Van Gogh hem nog nariep dat Allah het vast beter wist verliet Jahjah de zaal, een verbijsterde Boris Dittrich achterlatende. De politicus, die wel eens door de columnist werd omschreven als 'het zalvende glijmiddel van D'66', reageerde furieus en noemde Van Gogh 'een onbeschofte lul'. Het debat was met veel tumult geëindigd.

Ook met de korte film Submission van Ayaan Hirsi Ali zag Van Gogh een uitgelezen kans om de ongewenste uitspattingen van de islam in beeld om te zetten. In de korte film zien we opnames van anonieme islamitische vrouwen die allerlei teksten uit de koran op hun lichaam hebben geschreven. Het zou het duo tientallen doodsbedreigingen vanuit de islamitische wereld opleveren en zowel Ali als Van Gogh werd persoonlijke beveiliging aangeboden. Van Gogh wou daar niks van weten. Naast zijn columns, voor onder meer Het Parool, Panorama, Nieuwe Revu, Voetbal International, Vrij Nederland, HP/De Tijd en Metro, schreef Van Gogh ook regelmatig op zijn website De Gezonde Roker. Ook op dit blog hield de schrijver geen blad voor zijn mond.

De TV-persoonlijkheid Theo van Gogh
Theo van Gogh was natuurlijk ook bekend als presentator van diverse televisieprogramma's. Zijn meest bekende programma was wel Een Prettig Gesprek, waarbij Van Gogh op onnavolgbare wijze een gesprek aanging met personen zoals Pim Fortuyn, Dolf Brouwers, Ischa Meijer, Rijk de Gooyer, Herman Brood en vele anderen. De serie was te zien op zenders zoals Super Channel, AT5, Oog TV Groningen, Locatel Den Haag, TV Plus, RTL5, SBS6 en Net5. Van 1997 tot 1999 is Van Gogh ook op de televisie te zien in het programma De Hunkering, een antidatingshow voor eenzame mensen, door eenzame mensen, met Theo van Gogh als presentator. In de opmerkelijke show zien we onder meer een lilliputter met een asbak op haar hoofd en Van Gogh die met een beha op zijn hoofd een column voorleest. Volgens de critici was het een grote schande dat een dergelijk programma op de publieke omroep te zien was.

In 1998 was Van Gogh ook te zien in het programma Het is Hier Verschrikkelijk Gezellig, waarin hij op zoek ging naar de ideale vrouw. Andere televisieprogramma's waarin Van Gogh te zien was, waren onder meer Hoe Hoort het Eigenlijk? (1999), Het laatste Oor (2000), Van Gogh op Zondag (2000) en Theo Onderdak (2001). Ook was hij korte tijd in 2002 als columnist te zien in het programma Business Class, maar nadat hij in een column Mat Herben had beticht van het aannemen van steekpenningen was hij niet meer welkom in het programma van Harry Mens.

De republikein Theo van Gogh
Theo van Gogh was lid van het Republikeins Genootschap en moest niks hebben van het koninklijke huis. Toen de toenmalige koningin Beatrix haar 60ste verjaardag in Amsterdam vierde hield ook Van Gogh een speech voor het Centraal Comité van het Republikeins Genootschap. Bij deze toespraak liet Van Gogh op onverbloemde wijze zijn mening over vorstin en haar familie weten: "Mevrouw is erfelijk belast; Pappa nog bij de SA geweest, Mamma min of meer godsdienstwaanzinnig, Oma wilde het parlement afschaffen, Opa met stukjes en beetjes z'n kist in vanwege de syf en zusjes die kwelen met ogen als verliefde molenstenen, babbelen met de bomen of zich laten onderschijten door Flipper. Ze is een mof, ze is een muts en ze spreekt een soort van Nederlands dat gemeengoed was geworden als de Führer zijn strijd voor een verenigd Europa gewonnen had."

Ook Willem Alexander ontkwam niet aan de toorn van Van Gogh. "De beste manier om de monarchie te verruilen voor een democratische staatsvorm is Willem Alexander tot koning te kronen; te onbenullig om z'n eigen blunders te zien en dus onbekwaam om het kerende tij in te schatten. Moge Majesteit spoedig door haar hoofd worden geschoten tijdens de jacht." Een andere persoon aan wie Van Gogh de schurft had was oud-politicus Paul Rosenmöller van GroenLinks. In de bundel Allah Weet Het Beter schreef van Gogh: "Als iemand kanker verdient is het Paul Rosenmöller, de hopman van politiek correct Nederland; mogen de cellen in zijn hoofd zich tot een juichende tumor vormen en laat ons dan beluisteren of er enig verschil is in meneers gekwebbel, vergeleken met wat er uitkwam voor die Blije Boodschap. Laat ons pissen op zijn graf. Oplichter."

Uit de Leeuwarder Courant van 3 november 2004
Uit de Leeuwarder Courant van 3 november 2004

Zelfkennis
Van Gogh stond bekend als een man met een duidelijke kritische mening over iedereen. Van Gogh had ook een duidelijke mening over zichzelf: "Ik belichaam van alles wat men niet behoort te wezen, zoals daar zijn: politiek incorrect, blank, werkend voor een commercieel tv-station, dik, autochtoon, seksistisch en vooral niet overtuigd van de zegeningen van de veel bejubelde multiculturele samenleving."

Bergsma verovert Nederlandse titel op 10 kilometer

Jorrit Bergsma heeft voor de tweede keer de Nederlandse titel op de tien kilometer gewonnen. De Fries was in Thialf met een tijd van 12:59.12 minuten een maatje te groot voor de concurrentie. Bob de Jong werd tweede in 13:07.98. Brons was er voor Erik-Jan Kooiman (13:09.84).

Terugtredend kampioen Sven Kramer noteerde in een rechtstreeks duel met Bergsma een zwaar teleurstellende tijd van 13:23.73 en werd negende.

Jouke Hoogeveen noteerde 13:13.79 en werd vierde. Ook Wouter olde Heuvel, Frank Vreugdenhil, Douwe de Vries en Bob de Vries bleven Kramer een flink eind voor.

Uitslag 10 kilometer

Plaats Naam Tijd
1 Jorrit Bergsma 12:59.16
2 Bob de Jong 13:07.98
3 Erik-Jan Kooiman 13:09.84
4 Jouke Hoogeveen 13:13.79
5 Wouter olde Heuvel 13:16.24
6 Frank Vreugdenhil 13:18.07
7 Douwe de Vries 13:19.20
8 Bob de Vries 13:19.62
9 Sven Kramer 13:23.74
10 Arjen vd Kieft 13:24.24

Sampdoria klimt naar derde plek in Serie A

Sampdoria is door een 3-1 zege op Fiorentina naar de derde plek in de Serie A gestegen. Angelo Palombo, Luca Rizzo en Eder lieten het net bollen in Genua. Fiorentina valt door de nederlaag terug naar de grijze middenmoot.

Sampdoria heeft drie punten minder dan AS Roma en zes minder dan koploper Juventus. AC Milan en Lazio Roma kunnen deze speelronde nog op gelijke hoogte komen met Sampdoria.

Udinese wist niet samen met Sampdoria naar de topplekken te kruipen. De club uit Udine verloor ondanks de 199e Serie A-goal van Antonio Di Natale thuis met 4-2 van Genoa en zakt naar de achtste plek. Genoa klimt naar de vijfde stek met een punt minder dan Sampdoria.

Overige uitslagen Serie A:

Torino - Atalanta 0-0

Chievo Verona - Sassuolo 0-0

Agüero schiet Man. City langs tiental United

Louis van Gaal kan het landskampioenschap definitief uit zijn hoofd zetten. Manchester United speelde ruim 50 minuten met tien man en verloor daardoor nipt van stadsrivaal City. Het werd 1-0.

De 168e derby tussen City en United begon levendig. Beide ploegen vielen aan en zochten de goal. David De Gea voorkwam met de vuisten dat Sergio Agüero konnen binnenschieten en Adnan Januzaj schoot naast, na terugleggen van Robin van Persie. De echte kansen kwamen na een minuut of twintig en waren voor de Citizens.

De Gea voorkwam met drie goede saves dat de thuisploeg op voorsprong kwam. Jesús Navas vond de doelman op zijn weg na een inzet van dichtbij en Agüero zag na een schot uit een lastige hoek (redding De Gea) hoe de Spanjaard goed van zijn lijn kwam toen hij bijna een voorzet van Yaya Touré kon binnentikken.

Na deze kansen voor City legde United, al dan niet gedwongen, het initiatief volledig bij de stadsrivaal. Dat zag hoe Chris Smalling vijf minuten voor rust met twee keer geel naar de kleedkamer werd gestuurd. Dat had niet gehoeven: eerst hinderde de verdediger keeper Joe Hart bij een uittrap en daarna kwam hij, in de hoek van het veld, veel te hard in op James Milner. United haalde ternauwernood met tien man en 0-0 de rust, want arbiter Oliver had Marcos Rojo weg kunnen sturen nadat die de doorgebroken Touré vloerde midden in de zestien.

Angel Dí María in actie met Martín Demichelis. (PRO SHOTS/Action Images)

Na rust zou het tegenhouden worden voor Van Gaal & co, en hopen op een gelijkspel. Dat ging krap twintig minuten nog goed, al kreeg de thuisploeg uiteraard kansen. Tweemaal riep het, net als voor de pauze, tevergeefs om een strafschop. Eerst werd hands geclaimd bij Daley Blind, later haalde Fellaini maar weer eens, in samenwerking met Carrick, Agüero neer in de zestien. Oliver zag er wederom niets in.

In de 63e minuut viel de voor United haast onvermijdelijke tegengoal. Rojo was al uitgevallen met een op het oog ernstige schouderblessure en vervangen door de onervaren Paddy McNair. Die laatste liet Agüero ontsnappen bij een keurige voorzet van Gaël Clichy, die op links was weggestuurd door Touré. Agüero twijfelde nu niet en schoot de bal snoeihard achter De Gea: 1-0.

Dan is het over, moet ook Van Gaal op de bank hebben gedacht. Maar de tien van United prikten toch nog af en toe voorin. Zoals Van Persie, die er goed voorbij ging bij Clichy en Demichelis en besloot met een schot op de vuisten van Hart. De doelman lag opnieuw in de weg toen Di María daarna na een goede dribbel van Rooney besloot met een schotje laag over de grond. Navas stelde daar namens de thuisploeg een schot op de buitenkant van de paal tegenover.

City liep in de slotfase achteruit, in plaats van dat het de 2-0 poogde te forceren. Daarom bleef het geloof op een resultaat bij United in leven, zeker toen Fellaini op doel mocht koppen maar de bal volledig verkeerd raakte. Dat was al de derde mogelijkheid voor het tiental binnen tien minuten. De City-fans juichten wel, maar met enige spanning in de stem. Rustig achteroverleunen was er niet bij.

United, waar Van Persie al vervangen was door James Wilson, haalde opgelucht adem toen Touré in de 89e minuut de bal een meter naast de goal schoot. In de lange extra tijd (dik vijf minuten) lukte het United niet meer gevaarlijk te worden. Touré werd dat nog wel met een harde kopbal van dichtbij, die naast ging. De Citizens hielden de derby tot het eind spannend, maar de zege mocht na de rode kaart van Smalling voor rust geen surprise meer heten.

Ecclestone erkent schuld aan malaise Formule 1

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft erkend dat hij schuldig is aan de huidige problemen in zijn sport. De teams Caterham en Marussia staan onder curatele en racen dit weekend niet mee in Austin. Daarnaast hebben ook Lotus, Force India en Sauber het niet makkelijk.

Deze teams eisen een betere verdeling van het geld, iets waar Ecclestone nu in mee gaat. "Er wordt te veel geld niet goed verdeeld, waarschijnlijk mijn fout. De overeenkomsten die er nu liggen, leken goed te zijn. Ik weet nu wat er aan schort, maar niet hoe het op te lossen."

Ecclestone doelt op de overeenkomsten die hij met ieder team apart heeft afgesloten. Hier kan hij niet makkelijk onderuit. Goed voorbeeld is Ferrari dat alleen al voor het aan de start verschijnen negentig miljoen dollar per jaar opstrijkt. De Italianen hebben voor vorig seizoen in totaal meer dan 200 miljoen dollar ontvangen, meer dan de jaarlijkse begroting van veel teams die met budgetten van iets meer dan 100 miljoen per jaar werken.

De Formule 1-baas hoopt dat de grote teams hun verantwoordelijkheid nemen. "Het is niet de grootste crisis die ik meegemaakt heb, maar ik ben er niet blij mee. Je praat over grotere geldsommen, dus dat is lastiger op te lossen. We moeten iets doen, want we kunnen niet rustig achterover leunen en denken dat het probleem zich vanzelf oplost."

"Het is zo dat het pas opgelost kan worden als genoeg mensen het op willen lossen. Betrokkenen moeten wel de sport in stand willen houden en bereid zijn offers te maken. Mij maakt het niet uit hoe het geld verdeeld wordt. Als ze naar mij toe komen en het geld anders willen verdelen, dan gaan we dat voortaan zo doen."

'Negatieve spaarrente wordt de norm'

De Duitse internetbank Skatbank heeft als eerste bank in het land een negatieve spaarrente ingevoerd. Particuliere klanten moeten daardoor betalen om hun geld bij de bank te stallen. Beleggingstrateeg Asoka Wöhrmann van de vermogensbeheerdivisie van Deutsche Bank zei in een interview met Der Spiegel dat negatieve rente de norm zal worden.

De stap van Skatbank volgt op de invoer van een negatieve depositorente door de Europese Centrale Bank, waardoor banken moeten betalen voor het geld dat ze oppotten bij de centrale bank. Bij Skatbank geldt de negatieve rente echter pas bij tegoeden vanaf 500.000 euro.

De voorspelling van Wöhrmann staat overigens haaks op uitspraken van de bankverenigingen DSGV en BVR. Zij stelden onder meer dat de concurrentie in de Duitse banksector te hevig is om een negatieve rente te kunnen hanteren.

Roda samen met N.E.C. aan kop na late goals Sparta

Roda JC heeft zich in de Jupiler League naast koploper N.E.C. genesteld. De Nijmegenaren speelden op bezoek bij Sparta Rotterdam met 2-2 gelijk, nadat ze drie minuten voor tijd nog 2-0 voor stonden. Roda boekte een 4-0 zege bij Achilles '29.

N.E.C., dat het beste doelsaldo van de Jupiler Lague heeft, staat net als Roda op 31 punten. FC Eindhoven, de nummer drie, volgt op vier punten.

Door goals van Kevin Conboy en Jupiler League-topscorer Sjoerd Ars stond N.E.C. bij rust met 2-0 voor. Het ging in de 88e minuut mis voor de ploeg van trainer Ruud Brood. Spartaan Youri Loen scoorde de 2-1, waarna Denis Mahmudov de kasteelclub vier minuten in blessuretijd een punt bezorgde.

Roda kwam in de eerste helft niet tot scoren tegen laagvlieger Achilles. Na de openingstreffer van Frank Demouge en Achilles' Migiel Zeller met zijn tweede gele kaart van het veld was gestuurd, was het elf minuten na rust beslist. Marc Höcher (2x) en Johan Plat vonden in het restant van de wedstrijd nog het net.

Nieuwe liefde Sofía Vergara goedgekeurd door ex

Nick Loeb heeft geen enkel probleem met de nieuwe liefde van zijn ex-verloofde Sofía Vergara. De Amerikaanse zakenman had jarenlang een relatie met Vergara, vooral bekend van de komedieserie Modern Family. De 42-jarige actrice heeft inmiddels een verhouding met acteur Joe Manganiello.

"Als ze gelukkig zijn, vind ik het geweldig", liet de 39-jarige Loeb weten aan het Amerikaanse blad Us Weekly. Onlangs liep hij zijn ex weer tegen het lijf tijdens een liefdadigheidsgala in New York. Volgens een ooggetuige begroette Loeb de actrice hartelijk. "Ik wist niet dat je hier ook zou zijn", zou de zakenman tegen Vergara hebben gezegd. "Heb je me gemist?"

Vergara maakte in mei bekend dat haar relatie met Loeb na vier jaar was gestrand. Een paar maanden later verscheen de actrice aan de zijde van de 37-jarige Manganiello, bekend van de serie True Blood en de Magic Mike-films.

Uitslagen Eredivisie 02/11/2014

Om 14.30uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Heracles Almelo won op bezoek bij Go Ahead Eagles met 1-3, AZ kwam tegen Excelsior niet verder dan 3-3 terwijl Willem II in de blessuretijd een punt redde tegen SC Cambuur, het werd daar 1-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

Go Ahead Eagles

1 - 3

Heracles Almelo

 8' Kolder    47' Linssen 
 67' Linssen 
 90+3' Linssen 
 
 Gele kaart: Duits, S. Nieuwpoort, (Go Ahead Eagles), Pelupessy, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Turuc (21) (Go Ahead Eagles),
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: ?
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
S.Nieuwpoort
Vriends
v.d.Linden
Wijnaldum (Schenk/61)
Rijsdijk
Overgoor
Duits (Ten Den/75)
Turuc
Kolder
Lewis (Schalk/67)
  Telgenkamp
Pelupessy (Koenders/46)
Te Wierik
J.Veldmate
Aktaou
Cziommer (Sibum/85)
Bel Hassani
Fledderus (Linssen/39)
Bruns
Weghorst
Tannane

AZ

3 - 3

Excelsior

 33' Gudelj
 68' v. Diermen (e.d)
 73' Tankovic
   10' Auassar 
 40' Karami 
 84' De Reuver 
 
 Gele kaart: Johansson, (AZ), Kuipers, Fischer, Vermeulen, Bruins, (Excelsior)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.236
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
S.Poulsen
Gudelj
Ortíz
Tankovic (Elm/82)
Haye (Haps/67)
A.Jóhannsson
Mühren (Rosheuvel/67)
  Coutinho
Karami
Fischer
v.Diermen (De Reuver/84)
Kuipers
Bruins
Varela (Gouriye/79)
Stans (Vermeulen/73)
Auassar
Botaka
v.Weert

Willem II

1 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 90+1' Armenteros    73' Rusnák 
 
 Gele kaart: , De Ridder, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: ?
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Heerkens
D.Wuytens
Peters (Cabral/79)
Dijks
Haemhouts
Messaoud
S.Wuytens
Sahar (Braber/83)
Armenteros
Ondaan (Andrade/60)
  Nienhuis
Droste
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius
v.d.Streek
El Makrini
Rusnák (Bakker/83)
Narsingh (Mac Intosh/90 3)
Ogbeche (Hemmen/69)
De Ridder

Worstelend Dortmund drie weken zonder Hummels

Borussia Dortmund kan de komende drie weken niet beschikken over aanvoerder Mats Hummels. De centrumverdediger blesseerde zich zaterdag tegen Bayern München (2-1 nederlaag) aan zijn rechtervoet. Hij bleef in de rust in de kleedkamer achter.

Hummels mist door de blessure de Champions League-wedstrijd tegen Wesley Sneijders Galatasaray en het Bundesligaduel tegen Borussia Mönchengladbach. Ook kan hij Duitsland niet vertegenwoordigen tegen Gibraltar (EK-kwalificatie) en Spanje (oefenduel).

Dortmund worstelt dit seizoen met zijn vorm. De landskampioen van 2011 en 2012 won pas twee keer in de Bundesliga en staat zestiende.

Johnny Depp klimt op podium met Marilyn Manson

Marilyn Manson had tijdens zijn Halloween-concert een verrassing in petto voor zijn fans. Tijdens het concert in Hollywood kwam Johnny Depp het podium opgelopen. De 51-jarige acteur ging los op zijn gitaar op het nummer Beautiful People, is te zien op video's die op internet zijn geplaatst.

Manson riep Depp en Die Antwoord-rapper Ninja op het podium tijdens zijn toegift. Terwijl Depp de gitaarpartijen voor zijn rekening nam, dook Ninja het publiek in om te crowdsurfen. Na afloop van het nummer kregen beide heren een knuffel van Manson.

Depp, die zijn beroemde personage Jack Sparrow uit de Pirates of the Caribbean-films baseerde op Rolling Stones-gitarist Keith Richards, verzorgt wel vaker verrassingsoptredens op gitaar. Zo stond de acteur in juli op de planken met Aerosmith.

Star Wars VII inderdaad opgenomen in Engels bos

Een deel van de nieuwe Star Wars-film is inderdaad opgenomen in het Engelse Gloucestershire. De BBC wist de hand te leggen op een bedankbriefje van de producenten aan de cast en crew. Daarin wordt bevestigd dat Star Wars: Episode VII deels is opgenomen in het bos Puzzlewood.

De producenten bedanken de 'uitzonderlijke' cast en crew, die hebben gewerkt 'van de woestijn in Abu Dhabi, tot Forest of Dean en de filmstudio's van Pinewood'. Forest of Dean is een bekende regio in Gloucestershire. Geruchten dat de nieuwe Star Wars deels werd opgenomen in de Puzzlewood, dat in Gloucestershire ligt, deden al langer de ronde. De BBC zag in juli filmcrews in het gebied, maar niemand wilde bevestigen dat het om opnamen voor Star Wars ging.

Puzzlewood is een bekende filmlocatie. Eerder werden daar scènes geschoten voor series als Doctor Who, Merlin, Atlantis en de film Jack the Giant Slayer. Harry Potter-schrijfster J.K Rowling en Lord of the Rings-auteur J.R.R. Tolkien zouden zich hebben laten inspireren door het bos.

Star Wars: Episode VII moet volgend jaar december in de bioscopen draaien. Over de langverwachte film, de eerste uit een nieuwe trilogie, doen de makers nog erg geheimzinnig. Fans beweerden in juli de eerste details over het scenario te hebben. De film zou gaan over twee jongeren die op een woestijnplaneet het lichtzwaard van Luke Skywalker vinden. Oudgedienden als Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher zijn in de nieuwe Star Wars-film te zien.

Uitslag FC Utrecht - Vitesse

FC Utrecht is Vitesse gepasseerd op de ranglijst.De thuisploeg versloeg de Arnhemmers na de rust op karakter: 3-1. Hieronder staan de karakteristieken van het bijbehordende duel.

FC Utrecht

3 - 1

Vitesse

 12' Kums
 69' Boymans
 76' Boymans (pen)
   11' Pröpper 
 
 Gele kaart: Kum, Janssen, (FC Utrecht), Leerdam, Diks, (Vitesse)
 Rode kaart: , Kruiswijk (75/2xg) (Vitesse)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 16079
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Verhoeven
Kum (Heerings/ 79)
Leeuwin
Markiet
Letschert
Janssen
Rubin
Ayoub
Peterson (Amrabat/84)
Boymans
Oar (v.Velzen/74)
  Velthuizen
Diks
Kruiswijk
v.d.Heijden
Achenteh
Pröpper (Kazaisjvili/46)
Vejinovic
Leerdam
Traoré (Ibarra/63)
Dauda (Kashia/77)
Olijnyk

'Grote kans op hereniging Chris Martin en Gwyneth Paltrow'

Chris Martin en Gwyneth Paltrow kondigden in juni aan 'bewust te ontkoppelen', maar volgens een vriend van de twee is de kans op een hereniging groot. "Hoewel ze heel verschillend zijn, zijn Chris en Gwyneth dol op elkaar", klapt een bekende uit de school in de Britse krant Daily Mirror. "Het lijkt erop dat ze niet zonder elkaar kunnen."

Volgens de vriend, die niet bij naam wordt genoemd, zijn Martin en Paltrow niet van plan officieel te scheiden. "Daar wordt niet eens over gesproken. Advocaten zijn nog niet geïntroduceerd. De kans dat ze er samen uitkomen, is heel groot."

De 37-jarige Coldplay-frontman en de 42-jarige actrice kondigden in juni aan uit elkaar te gaan. Martin en Paltrow waren twaalf jaar samen en hebben twee kinderen, dochter Apple van 10 jaar en zoon Moses van 9 jaar. Omwille van de kinderen bleven de twee dicht bij elkaar wonen. "Prioriteit is ervoor te zorgen dat de kinderen gelukkig blijven. Daarom brengen ze ontzettend veel tijd als gezin door."

Martin zou het desondanks erg moeilijk vinden dat hij niet langer met zijn kinderen onder een dak woont. "Ze ontbijten met z'n allen en Gwyneth staat erop dat ze blijven leven als gezin. Chris staat daar volledig achter."

Na zijn breuk met Paltrow scharrelde Martin volgens hardnekkige geruchten enkele maanden met de 24-jarige Jennifer Lawrence. Die romance zou onlangs op de klippen zijn gelopen omdat de zanger nog zo close is met zijn ex. "Ze hebben nog steeds een hele goede band", beaamt de ingewijde. "Ze kijken met liefde terug op hun tijd samen."

Leenstra verschalkt Wüst op 1000 meter

Marrit Leenstra heeft voor de vierde keer de Nederlandse titel op de 1000 meter veroverd. De Friezin finishte zondag op het NK afstanden in Thialf in 1:15.17 minuten een kampioenschapsrecord. Ireen Wüst was in een rechtstreeks duel elf honderdsten langzamer en won zilver.

De rest van het veld bleef op gepaste afstand van het duo. Laurine van Riessen won brons in 1:16.59, op negen honderdsten gevolgd door de 18-jarige Sanneke de Neeling. Roxanne van Hemert completeerde de top vijf met 1:16.84. Margot Boer stelde met de achtste plek (1:17.06) flink teleur.

Marrit Leenstra in actie. (PRO SHOTS/Eric Pasman) 

Uitslag 1000 meter dames

Plaats Naam Tijd
1 Marrit Leenstra 1:15.17
2 Ireen Wüst 1:15.28
3 Laurine van Riessen 1:16.59
4 Sanneke de Neeling 1:16.68
5 Roxanne van Hemert 1:16.84
6 Letitia de Jong 1:16.85
7 Janine Smit 1:16.94
8 Margot Boer 1:17.06
9 Manon Kamminga 1:17.07
10 Annette Gerritsen 1:17.18

Luiten eindigt buiten top tien in Shanghai

Joost Luiten is bij de BMW Masters in Shanghai buiten de top tien geëindigd. De Bleiswijker kwam op de slotdag rond in 72 slagen, precies volgens het baangemiddelde, en zakte daardoor terug van de negende naar de dertiende plaats. Zaterdag had Luiten met een ronde van 64 nog een enorme opmars gemaakt.

De winst ging na het spelen van een play-off naar Marcel Siem. De Duitser was gelijk geëindigd met de Fransman Alexander Levy en de Engelsman Rosh Fisher en hield vervolgens van de drie het best zijn zenuwen in bedwang.

Haase pakt eindzege op Réunion

Robin Haase heeft voor het eerst sinds 2012 een toernooi op zijn naam geschreven. De Hagenaar won het challengertoernooi van Réunion zondag. Hij versloeg de Fransman Florent Serra in de finale met 3-6, 6-1 en 7-5.

Haase was als eerste geplaatst op het Franse eiland in de Indische Oceaan. Nadat de Nederlander en Serra allebei een set hadden gedomineerd was Haase in de beslissende set iets beter. Hij verzilverde een van zijn drie breakpunten en incasseerde er slechts een.

De Hagenaar was aan zijn stand verplicht Serra te verschalken. De tennisser uit Bordeaux is de nummer 455 van de wereld, Haase staat 91e. De Nederlander won in 2012 in Kitzbühel voor het laatst een singletoernooi.

Koeman verrast door goede prestaties Southampton

Ronald Koeman is verbaasd over hoe snel de spelers van Southampton zijn speelstijl eigen hebben gemaakt. "Een beetje wel ja", reageerde de Nederlandse coach tegen Skysports. "Maar we praten veel over hoe je een wedstrijd moet controleren." Koeman verruilde afgelopen zomer Feyenoord voor de Saints.

"Een goede organisatie is de sleutel tot succes", vertelt Koeman, die zaterdag met zijn ploeg met 1-0 won bij Hull City. Southampton blijft daardoor tweede in de Premier League. Het succes van Koeman is extra knap, omdat Southampton nagenoeg al zijn sterspelers zag vertrekken.

Nuis in baanrecord naar goud op 1000 meter

Kjeld Nuis heeft op het NK afstanden in een baanrecord de gouden medaille veroverd op de 1000 meter. De Leidenaar klokte 1:08.25 minuut in Thialf. Stefan Groothuis werd op 31 honderdsten tweede. Het brons ging naar Koen Verweij (1:09.15).

Nuis veroverde de titel op de 1000 meter voor de derde keer op rij. De voorbije twee jaar won hij ook goud en zilver op de 1500 meter.

Hein Otterspeer werd vierde in 1:09.25, gevolgd door Kai Verbij in 1:09.56. Michel Mulder, die brons won op de Olympische Spelen, eindigde als achtste in 1:09.86.

Uitslag 1000 meter

Plaats Naam Tijd
1 Kjeld Nuis 1:08.25
2 Stefan Groothuis 1:08.56
3 Koen Verweij 1:09.15
4 Hein Otterspeer 1:09.25
5 Kai Verbij 1:09.56
6 Pim Schipper 1:09.79
7 Gerben Jorritsma 1:09.84
8 Michel Mulder 1:09.86
9 Lennart Velema 1:09.91
10 Thomas Krol 1:10.29

'Na 2100 geen fossiele brandstof meer gebruiken'

Het einde van het gebruik van fossiele brandstoffen komt volgens een aantal klimaatexperts in rap tempo in zicht. Zij stellen dat die rond het jaar 2100 niet meer gebruikt mogen worden.

Een groep experts van de VN vertelt in een grimmig verslag dat het grootste gedeelte van de benodigde energie in 2050 moet worden geproduceerd door andere bronnen de huidige. Zo niet, dan kan een 'gevaarlijke klimaatverandering' niet meer worden afgewend.

"De wetenschap heeft gesproken", vertelt secretaris-generaal Ban Ki-moon, "Er is geen dubbelzinnige grondslag in hun boodschap: de wereldleiders moeten reageren, de tijd is niet aan onze zijde. Het is een mythe dat klimaatwijzigingen zwaar zijn, maar niks doen is nog veel zwaarder voor het klimaat. We kunnen de temperatuur verlagen, maar daarvoor zijn een aantal drastische en urgente maatregelen nodig."

Warmste 2 november ooit gemeten

Het is zondag de warmste 2 november ooit geworden. Althans, sinds de metingen begonnen. In de Bilt steeg het kwik rond 13.00 uur tot maar liefst 17,1 graden, meldt Weeronline. Daarmee is het oude warmterecord van 17,0 graden uit 1943 verbroken.

Het kan de komende uren zelfs nog iets warmer worden, maar de zomerse temperaturen van zaterdag worden niet meer gehaald. Ook toen sneuvelde een warmterecord.

In de loop van de avond is het uit met het mooie weer. Dan wordt het zwaar bewolkt en vanuit het zuidwesten gaat het in de loop van de avond en nacht regenen. Daarbij waait het flink. In het noordwestelijk kustgebied kan zelfs windkracht 7 worden gemeten.

'Ex Halle Berry leeft van alimentatie'

Halle Berry is van plan haar ex Gabriel Aubry aanzienlijk minder kinderalimentatie te gaan betalen. Volgens de 48-jarige actrice gebruikt Aubry het geld dat hij van haar krijgt om van te leven, zodat hij niet zelf hoeft te werken. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ op basis van rechtbankdocumenten.

"Er is geen eerdere zaak, wet of logica die zegt dat een gezonde, actieve man simpelweg mag leven van de kinderalimentatie die een rijkere moeder moet opbrengen", stelt Berry. Aubry vangt nu elke maand zestienduizend dollar van zijn ex. Berry wil dat terugschroeven naar zo'n 3800 dollar.

Aubry ontvangt het geld om voor hun 6-jarige dochter Nahla te zorgen, maar uit documenten van Berry's advocaat blijkt dat het model de alimentatie ook aan andere zaken uitgeeft. Zo betaalt hij onder meer zijn kleding, sportschool, auto en ziektekostenverzekering van Berry's geld.

Aubry, die al jaren met de actrice ruziet over de alimentatie en voogdij, beweert dat hij door toedoen van Berry's echtgenoot veel werk is misgelopen. Als gevolg van de rake klappen die hij in 2012 van Olivier Martinez kreeg, zou het model een halfjaar helemaal niet hebben kunnen werken. Sindsdien zou Aubry slechts drie modellenklussen hebben gehad.

Berry en Aubry, die van 2005 tot 2010 samen waren, delen de voogdij over hun dochter. De actrice hoopt de rechter ervan te overtuigen dat haar 39-jarige ex zelf zijn geld kan verdienen. Berry trouwde vorig jaar juli met Martinez. Vorig jaar oktober beviel Berry van zoon Maceo, die ze met Martinez kreeg.

Minister: basisbeurs niet meer van deze tijd

"De basisbeurs is niet meer van deze tijd", zei minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs zondag. Het systeem wordt vervangen door een leenstelsel waarover de Tweede Kamer deze week spreekt.

Onder studenten is veel verzet tegen het plan. Ook zijn de meeste oppositiepartijen fel tegen. Maar dankzij de steun van D66 en GroenLinks heeft de bewindsvrouw voldoende steun om het door het parlement te loodsen.

Volgens Bussemaker werkte de basisbeurs goed in de jaren tachtig, maar nu niet meer. Onder meer omdat het aantal studenten sindsdien is verviervoudigd, terwijl het aantal docenten hier geen gelijke tred mee heeft gehouden, legde de minister in WNL op Zondag uit.

Studenten moeten straks meer gaan lenen. Hier staat volgens Bussemaker een investering van 1 miljard euro tegenover in de kwaliteit van het onderwijs.

'Gebied Islamitische Staat blijft groeien'

De terreurorganisatie Islamitische Staat blijft terreinwinst boeken. Ook neemt de invloed van de soennitische extremisten steeds verder toe in Syrië. Dat zegt analist Christopher Harmer van de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War zondag tegen het Russische persbureau Ria Novosti.

"Sinds april versloeg IS iedereen die het op zijn weg vond: het Syrische leger, het Iraakse leger, de Koerdische strijders en de sjiitische milities", zegt Harmer.

De luchtaanvallen van de internationale coalitiemacht hebben de opmars van IS volgens hem enigszins gestuit. "Maar we hebben geen belangrijke terreinverliezen gezien, slechts enkele randgebieden zoals de Mosul-dam."

IS heeft grote delen van Irak en Syrië in handen.

'Gebied Islamitische Staat blijft groeien'
'Gebied Islamitische Staat blijft groeien' (Foto: ANP)

Jongens bespuiten bejaarde met pepperspray

Twee jongens van 12 en 15 hebben zaterdag in Zaandam een bejaarde vrouw in haar gezicht gespoten met pepperspray. Het 88-jarige slachtoffer liep met haar rollator op de Tjotterlaan en werd uit het niets aangevallen. Agenten vonden haar later zittend in de straat.

De twee jongens zijn in de buurt opgepakt. Ze hadden de verboden spray nog bij zich, zei de politie zondag. Het is nog niet duidelijk waarom de jongens de vrouw aanvielen.

Jongens bespuiten bejaarde met pepperspray
Jongens bespuiten bejaarde met pepperspray (Foto: ANP)

Kleibeuker pakt Nederlandse titel 5000 meter

Schaatster Carien Kleibeuker is na negen jaar weer Nederlands kampioen op de 5000 meter. De winnares van olympisch brons pakte in Thialf het goud met een tijd van 7:00.67. Ze reed in de slotrit tegen Carlijn Achtereekte die met 7:02.45 tweede werd. Voor Achtereekte was het haar persoonlijke besttijd. 

Jorien Voorhuis, die in de eerste rit startte, had tot dan toe de beste tijd met 7:03.54. Ze moest uiteindelijk genoegen nemen met plek drie. Yvonne Nauta en Diane Valkenburg werden respectievelijk vierde en vijfde. 

Op de afsluitende dag van de NK Afstanden rijden de heren en dames de 1000 meter. Voor de heren staat ook nog de tien kilometer op het programma. Ook zijn er nog selectiewedstrijden voor de massastart. 

Uitslag 5000 meter dames

Plaats Naam Tijd
1 Carien Kleibeuker 7:00.67
2 Carlijn Achtereekte 7:02.45
3 Jorien Voorhuis 7:03.54
4 Yvonne Nauta 7:03.60
5 Diane Valkenburg 7:04.14
6 Rixt Meijer 7:05.87
7 Antoinette de Jong 7:05.95
8 Lisa vd Geest 7:07.97
9 Irene Schouten 7:08.18
10 Jade vd Molen 7:10.52

Israël sluit grens met Gaza na raketaanvallen

Israël heeft zondag de grensovergangen met Gaza dichtgegooid nadat afgelopen weekend raketten vanuit het gebied op Israël waren afgeschoten. Dat heeft het leger laten weten. Alleen leveranciers die noodhulp leveren aan de Gazastrook mogen nog de grens over.

De krijgsmacht zei dat twee projectielen werden afgevuurd. Deze landden in het open veld. Niemand raakte gewond. Het zou de tweede keer zijn dat er raketten vanuit Gaza op Israël zijn geschoten sinds een offensief deze zomer eindigde in een wapenstilstand, aldus het leger.

Het besluit isoleert de Gazastrook nog verder. Afgelopen week dwong de Egyptische krijgsmacht honderden burgers die langs de grens met Gaza woonden hun huizen te verlaten om in de grensstreek een bufferzone in te stellen. Caïro hoopt hiermee de smokkel van wapens en strijders via de grens tegen te gaan.

De Jeugd van Tegenwoordig viert jubileum in HMH

De Jeugd van Tegenwoordig viert zijn tienjarig bestaan volgend jaar met een concert in de Heineken Music Hall. De Amsterdamse rapformatie staat op donderdag 11 juni in de concerthal met de show X - Viering van het Super Decennium. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site van De Jeugd van Tegenwoordig.

Onder de noemer X - Viering van het Super Decennium laat De Jeugd van Tegenwoordig zijn grootste hits de revue passeren. Het trio brak in 2005 door met Watskeburt?!, wat een nummer 1-hit werd. Later scoorden Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo hits als Sterrenstof en Get Spanish. De Jeugd van Tegenwoordig stond op alle grote podia in Nederland en België en speelde op festivals als Pinkpop, Lowlands en Rock Werchter.

De mannen zelf kijken uit naar hun jubileumshow. "Komt dat zien! Ontrafel het mysterie! Tien jaar hoogtepunten in een enkele avond", luidt hun commentaar.

Honderden arcadegames online gezet

Liefhebbers van retro-arcadegames kunnen vanaf vandaag hun lol op. The Internet Archive heeft meer dan 900 oude arcadegames online gezet, die via de browser speelbaar zijn. Het betreft onder andere klassiekers als Arkanoid, FroggerBionic Commando en Outrun.

De games zijn allemaal speelbaar dankzij de Mess-emulator, die specifiek is ontwikkeld voor het porten van oude computer- en console-systemen. Het gaat veelal om typische arcadegames die je vroeger in arcadehallen tegenkwam, van ontwikkelaars als Sega, Capcom en Atari.

Klik hier voor toegang tot de Internet Arcade-sectie van de website om een lijst van games te bekijken. Niet alle games werken even goed en veel bevatten bugs of onduidelijke controls. Firefox is volgens eigen zeggen de beste keuze om de games te draaien.

The Internet Archive is een website/project welke bekend staat om het archiveren van websites en audio- en videomateriaal. Momenteel hebben zij bijvoorbeeld zo'n 435 miljard webpagina's gearchiveerd.

Drie wilde katten krijgen zendertje

Onderzoekers hebben de afgelopen maanden in Limburg drie wilde katten van een zender voorzien. Ze willen meer te weten komen over het leefgebied en het gedrag van de beesten. Dat meldt ARK Natuurontwikkeling zondag op natuurbericht.nl. De stichting noemt het bijzonder dat het is gelukt om in een paar maanden tijd drie wilde katten te vangen.

Wilde katten verdwenen in de Middeleeuwen uit Nederland. Een paar jaar geleden keerde het dier mondjesmaat terug. De eerste katten leven in de Zuid-Limburgse bossen. Hoeveel er daar momenteel leven weet de stichting niet. De dieren zijn erg schuw.

Het zenderonderzoek moet uitwijzen hoe de wilde kat het Zuid-Limburgse landschap gebruikt om bijvoorbeeld voedsel te zoeken. Ook kan het uitwijzen waar knelpunten zijn in verbindingen tussen natuurgebieden en tussen Nederland en de Ardennen en de Eifel, waar wel veel wilde katten leven.

De eerste wilde kat werd in juni gevangen en voorzien van een halsbandzender. Vorige maand volgden nog twee katten. Van de meest recent gezenderde kat zijn nog geen data binnen. Uit de eerste data van de andere katten blijkt dat het leefgebied van de kat die als tweede een zender kreeg een heel stuk kleiner is dan dat van de eerste kat.

Het eerst gezenderde exemplaar is overigens inmiddels overleden. Het beest werd vorige maand dood gevonden en is waarschijnlijk aangereden door een scooter.

Theo van Gogh-herdenkingen in Amsterdam en op tv

Het is zondag precies tien jaar geleden dat cineast en columnist Theo van Gogh op de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost werd doodgeschoten door de radicale moslim Mohammed B. Door de moord laaide niet alleen het debat over moslimextremisten opnieuw op, ook leidde het tot een nationaal debat over de vrijheid van meningsuiting.

De dag staat in het teken van herdenken. In het Oosterpark organiseert de Willehalm Stichting een herdenking bij het aan Theo van Gogh gewijde monument De Schreeuw. Directeur Robert Jan Kelder van de de Amsterdamse Stichting Uitgeverij Willehalm Instituut, houdt de lezing 'Waarom Theo van Gogh geofferd werd'.

In de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt Van Gogh op heel andere wijze herdacht. In een door jeugdvriend Roeland Hazendonk geschreven stuk keert Van Gogh terug als personage in zijn eigen theatershow. Toeschouwers worden door het leven van de cineast geloodst. Het maatschappelijk debat waaraan hij maar al te vaak deelnam krijgt uitgebreid aandacht.

In het Amsterdamse filmmuseum Eye wordt de cineast geëerd met zijn eigen speelfilms. Alle dertien films worden vertoond in de zalen, waarbij ook alle cast- en crewleden aanwezig zijn. Zo worden de films Blind Date, waarvoor Van Gogh de Gouden Kalf won, en Interview vertoond.

Ook op nationale televisie wordt Van Gogh herdacht. Zo worden door de NPO twee programma's uitgezonden met Van Gogh in de hoofdrol. RTL zendt de documentaire Een Prettig Gesprek Met Lieuwe Van Gogh uit. In de documentaire blikt de zoon van Van Gogh terug op zijn vader. De titel is een verwijzing naar het scherpte interviewprogramma dat Van Gogh maakte.

Politiek is de moord op Van Gogh ook nog altijd actueel. Het kabinet gelastte onlangs nog een nader onderzoek naar de moord. De commissie die toezicht houdt op de inlichtingendienst AIVD gaat het handelen van de dienst in de dagen na de moord op de cineast onderzoeken. Aanleiding is de recente uitspraak van hoofdofficier van justitie Frits van Straelen dat de moordenaar van Van Gogh niet alleen handelde.

New 3DS nog niet naar het Westen door goede verkopen

Het nieuwe model van Nintendo 3DS, simpelweg genoemd New Nintendo 3DS, komt voorlopig nog niet naar het Westen. Baas van Nintendo, Satoru Iwata, heeft uitleg gegeven waarom deze beslissing is genomen.

In Japan is het nieuwe model al een tijdje te koop. Dit heeft te maken met de verkopen van de oudere modellen. Deze zijn in Japan al enige tijd aan het dalen, door de hoge verkopen van de console in de eerste jaren. In het Westen is het maximale potentieel van de oude modellen echter nog niet bereikt. Iwata vindt het niet logisch om een nieuw model uit te brengen, gezien de oude modellen nog aan populariteit winnen.

Wat vinden jullie? Een logische beslissing of een reden om massaal de oude modellen van Nintendo 3DS te boycotten?

Spelen als Handsome Jack in Borderlands: TPS!

Op 11 november ontvangt Borderlands: The Pre-Sequel! het eerste DLC-pakket. Dit Handsome Jack Doppelganger Pack voegt Handsome Jack toe als speelbaar personage. Tenminste, zoals de titels al aangeeft, een doppelganger van Jack.

Als Jack kun je twee 'Digi-Jacks' oproepen om aan jouw zijde te vechten. Jack kent verder een aantal unieke vaardigheden. Zo krijgt hij (tijdelijke) upgrades wanneer hij geld oppakt en is hij sterker met wapens van bepaalde bedrijven. Hiermee wil Gearbox het gevoel weergeven dat Jack een echte CEO is.

Los zal deze DLC een kleine tien euro kosten.Deze DLC maakt ook deel uit van het season pass. Mensen die een season pass hebben gekocht, kunnen 11 november dus meteen aan de slag als Jack.

Jack in Borderlands: TPS

Blizzard teast Heathstone-aankondiging op Blizzcon

Blizzcon 2014, de gamebeurs volledig toegewijd aan en georganiseerd door ontwikkelaar Blizzard, staat alweer voor de deur. Om hype aan te wakkeren heeft Blizzard een teaser de wereld ingebracht waaruit blijkt dat een aankondiging over kaartspel Hearthstone aanstaande is.

Polygon heeft een aanzichtkaart ontvangen met daarom de Harvest Golem, een populaire kaart uit het spel. Op de achterkant is het volgende te lezen: ''Plannen aan het maken voor Blizzcon - Ik hoop dat je mijn uitvinding leuk vindt!''. Ook andere sites hebben een soortgelijke kaart ontvangen, maar dan met andere personages erop.

Volgende week weten we meer: Blizzcon begint aanstaande vrijdag.

Hearthstone Teaser Blizzcon 2014

Hearthstone Teaser Blizzcon 2

Agnès Varda krijgt Europese filmprijs voor oeuvre

De Franse filmmaakster Agnès Varda krijgt in december de Lifetime Achievement Award van de European Film Academy. Ze krijgt de prijs voor haar hele oeuvre, heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. De 86-jarige filmmaakster is ook eregast tijdens de prijsuitreiking op 13 december in Riga.

Varda staat bekend als de grootmoeder van de Franse Nouvelle Vague. Ze maakte op 26-jarige leeftijd haar eerste film. À Pointe Courte uit 1954 werd gezien als voorloper van de stroming, die de strakke filmstijl van Hollywood de rug toekeert. Varda's films werden geselecteerd voor de filmfestivals in Cannes, Berlijn, Venetië en Locarno.

Wedstrijdformat bowling op de schop met oog op Spelen

De wereldbowlingbond World Bowling test dit weekeinde een gloednieuw wedstrijdformat om de sport aantrekkelijker te maken voor het grote publiek. Het huidige systeem is te ingewikkeld, zo vindt men, terwijl een simpeler systeem de kans op een plek op de Olympische Spelen groter maakt.

"We hebben een imagoprobleem", aldus World Bowling-president Kevin Dornberger. "Veel mensen snappen de huidige puntentelling niet, waardoor het saai wordt om te kijken." In het huidige systeem worden er tien frames gegooid door elke speler, waarbij maximaal 300 punten gescoord kunnen worden - zoals wellicht bekend is van vrijwel alle lokale bowlinghallen, ook in Nederland.

Tijdens de World Tour Finals in Las Vegas, een prestigieus toernooi, wordt het nieuwe format getest. De wedstrijden krijgen een soort matchplay-format: Speler A gooit één bal in het eerste frame, waarna speler B dat ook doet. Wie de meeste pins omgooit wint het frame. Gooien beide spelers een strike, dan krijgen ze allebei een half punt. Als er bij allebei evenveel pins overblijven gooien ze nog een tweede bal om het frame eventueel toch te beslissen.

Er zullen twaalf frames gespeeld worden, als er dan nog geen winnaar is wordt het een sudden death, waarbij de eerste die een frame wint ook de wedstrijd wint. Op deze manier moet een wedstrijd spannender worden, sneller gaan en makkelijker te volgen zijn, allemaal belangrijke factoren om ooit op de Spelen toegelaten te worden.

"Dat zou natuurlijk fantastisch zijn voor ons", aldus Dornberger tegenover USA Today"Mensen zien bowling vaak nog als recreatie, een mooie sociale bezigheid met een paar biertjes erbij. Er is echter ook een zeer competitieve kant, waar mensen keihard trainen om de top te bereiken. Het zou een geweldige waardering zijn als onze sport op de Spelen beoefend kan worden."

Het is de vraag of iedereen even enthousiast is over het nieuwe systeem. "Zoals met elke verandering ga je zeker topspelers krijgen die er een hekel aan hebben", zegt Sean Rash, de nummer twee van de wereld. "Ze hebben succes geboekt met het oude systeem, dus dat willen ze niet veranderen. Je moet echter vooruit kijken en de Spelen zouden fantastisch zijn voor het bowling. Wij als spelers moeten er mee omgaan, onze wedstrijden spelen en voor de winst gaan, ongeacht de manier van scoren."

De nummer één van de wereld, Mika Koivaniemi, ziet het nieuwe systeem vooral als een test voor zichzelf. "Als je normaal gesproken sterk bent in het scoren van spares, zoals ik, heb je misschien een beetje een nadeel. Ik zie het echter als een uitdaging om ook op deze manier tot de wereldtop te behoren."

De World Tour Finals zijn voorlopig een test en volgens Dornberger wordt onder meer gekeken naar hoe het door spelers en omstanders ontvangen wordt, om vervolgens te bepalen of en wanneer een volgend toernooi op deze manier gespeeld wordt. Dat het nu in een van de grootste toernooien getest wordt lijkt echter duidelijk de intentie van World Bowling weer te geven. 

Bowling heeft één keer eerder een plek op de Spelen gehad: In 1988 was het in het Zuid-Koreaanse Seoul een demonstratiesport. In 2024 zou het een rentree kunnen maken, dan moet World Bowling vanaf volgend jaar mee gaan doen aan het proces om toegevoegd te worden aan het olympische programma. Een onbekende sport zou bowling zeker niet zijn op het programma van een evenement als de Spelen: Al sinds 1994 is het een vaste sport op de Asian Games.

Rebellenregio's Oekraïne naar stembus

In de rebellenregio's in het oosten van Oekraïne zijn zondag de stemlokalen geopend. Ze moeten legitimiteit verschaffen aan de aspiraties voor zelfbeschikking in de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk. De internationale gemeenschap keert zich tegen de verkiezingen, die wel gesteund worden door Rusland.

Drie kandidaten dingen mee naar het leiderschap over de rebellenregering in Donetsk. Maar een van hen, huidig leider Aleksandr Zachartsjenko, is bekend bij de bevolking. Hij is dan ook de gedoodverfde winnaar.

Zachartsjenko bracht zondag zijn stem uit in de stad Donetsk. Andere stemgerechtigden zeiden te hopen dat de verkiezingen rust en vrede zullen doen terugkeren in de rebellenregio's.

"Ik hoop dat onze stemmen iets zullen veranderen. Wellicht worden we eindelijk erkend als een echt, onafhankelijk land", zei Tatjana Ivanovna in de rij voor een stemlokaal in Donetsk, meldt AFP. "We moeten normaal kunnen leven", aldus Valeri Vitalijevitsj. "Het is verschrikkelijk om bij ieder bombardement voor het welzijn van je familie te vrezen."

Om een hoge opkomst mogelijk te maken is de kiesgerechtigde leeftijd verlaagd naar 16 jaar, een beslissing die is ingegeven door vergelijkbare kiesregels in het Schotse referendum over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.

Volgens het Westen schenden de verkiezingen het staakt-het-vuren dat Oekraïne, de rebellen en Rusland in september tekenden. In dat akkoord werd afgesproken dat lokale verkiezingen onder de Oekraïense wet moeten worden georganiseerd. Washington stelt dat de verkiezingen in de rebellengebieden in strijd zijn met de Oekraïense grondwet. Kiev noemde de stembusgang zondag een 'illegale staatsgreep'.

De Amerikaanse nationale veiligheidsraad vreest dat de uitslag door Rusland kan worden gebruikt als rechtvaardiging voor militair ingrijpen in Oekraïne. Volgens Moskou voorzag het bestand echter in lokale verkiezingen in rebellengebied, te houden tussen 19 oktober en 3 november.

Onduidelijk is hoeveel mensen hun stem kunnen uitbrengen. De verkiezingen worden niet door internationale waarnemers gevolgd. Wel zijn er extreemrechtse en communistische politieke activisten naar de regio gereisd die zich voordoen als waarnemers. De stembussen sluiten om 16.00 uur Nederlandse tijd.

'Britse in Iraanse cel om mannenvolleyball'

Een Brits-Iraanse vrouw die probeerde een wedstrijd mannenvolleybal bij te wonen is in Iran veroordeeld tot een jaar celstraf. Dat heeft advocaat Alizadeh Tabatabaei zondag gezegd. De 25-jarige Ghoncheh Ghavami werd schuldig bevonden aan het 'propageren tegen het regerende systeem'.

Ghavami werd in juni opgepakt toen ze in Teheran een stadion probeerde binnen te komen om een volleybalwedstrijd tussen Iran en Italië te kijken. Ze kwam na enkele uren weer op vrije voeten, maar werd een paar dagen later opnieuw opgepakt. Ghavami stond vorige maand terecht.

Verjaardagsfeestje RTL trekt miljoenenpubliek

RTL 4 heeft zaterdagavond zijn 25e verjaardag gevierd met miljoenen Nederlanders. Een speciale editie van Ik Hou van Holland, waarin RTL-coryfeeën de strijd met elkaar aangingen, trok ruim 2,2 miljoen kijkers. Dat blijkt zondag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Het ruim tweeënhalf uur durende Ik Hou van RTL was het best bekeken programma van de zaterdagavond. Studio Sport Eredivisie volgt met ruim 1,7 miljoen kijkers op de tweede plaats, het achtuurjournaal maakt de top drie compleet met ruim 1,5 miljoen kijkers.

De nieuwe zaterdagavondshow van Jörgen Raymann kon rekenen op 517 duizend kijkers. Raymann zei onlangs nog dat hij liever op de zondagavond was blijven plakken. "Ik was liever op mijn oude plek gebleven, in mijn comfort zone", vertelde de presentator aan het AD. "Met een vast publiek van tussen de vierhonderd- en zeshonderdduizend kijkers." Met 517 duizend belangstellenden slaagt Raymann er net in een plek in de kijkcijfertop 25 te veroveren. Het programma bezet de 23e plek.

Ook Paul de Leeuws De Kwis keerde zaterdag terug op televisie. Tegenover Ik Hou van RTL trok De Leeuw ruim een miljoen kijkers. Ook Het Beste Idee van Nederland stond tegenover het verjaardagsfeestje van RTL. De uitvindersshow van SBS6 trok iets meer kijkers dan vorige week, 685 duizend. De start van Het Beste Idee van Nederland boeide vorige week 660 duizend Nederlanders.

IS richt opnieuw massaslachting aan

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft zondag opnieuw een massa-executie uitgevoerd in Irak, waarbij vijftig mensen werden gedood. Dat melden lokale stamhoofden en bronnen bij de Iraakse regering. Onder de slachtoffers waren vier kinderen.

IS richtte de slachting aan in de westelijk gelegen provincie Anbar, waar de extremisten donderdag en vrijdag eerder tientallen mensen executeerden. Ook heeft de groep zeventien mensen gegijzeld, aldus lokale leiders.

Rugbyers Cyprus breken oud winstrecord Nieuw-Zeeland

De nationale rugbyploeg van Cyprus heeft zaterdag voor een opmerkelijke prestatie gezorgd. In Paphos werd met 30-10 gewonnen van Andorra en dat betekende de 24e overwinning op rij voor de Cyprioten. Daarmee verbraken ze het record dat Nieuw-Zeeland al sinds 1990 had staan.

De All Blacks wonnen destijds 23 wedstrijden op rij. Cyprus begon met internationale rugbywedstrijden in maart 2007 en won de eerste vier wedstrijden ruim. In 2008 verloren ze een uitwedstrijd tegen Israël, maar daarna werden alle - tot nu toe - 24 wedstrijden gewonnen.

Een kleine kanttekening: De tegenstand van de Cyprioten gedurende die periode is wel wat anders dan die van Nieuw-Zeeland, die tegen toplanden speelden. Cyprus komt uit in de vijfde divisie van het Europese rugby, divisie 2B van de European Nations Cup. Nederland speelt twee divisies hoger, in divisie 1B.

VVD zakt in peiling door leaseplan en naheffing

De VVD levert deze week in de peiling van Maurice de Hond opnieuw zetels in. De coalitiepartij verliest er twee en komt uit op 24. Volgens De Hond wordt de partij afgerekend op de Europese naheffing, de plannen voor nieuwe bijtellingsregels voor leaserijders en de naheffing die miljoenen Nederlanders volgend jaar krijgen.

De VVD deed sinds juli goede zaken in de zetelpeiling. Het optreden van de VVD en premier Mark Rutte rond de nasleep van de vliegramp in Oekraïne leverde zetels op en de partij was weer de grootste in de peiling. Sinds vorige week lijkt de partij weer echter op zijn retour.

De PVV is nu weer de grootste in de peiling van De Hond. De partij van Geert Wilders komt deze week uit op 28 zetels, een meer dan vorige week en acht meer dan twee maanden geleden. De andere zetel die de VVD deze week inlevert gaat naar D66, dat daarmee uitkomt op 21 zetels. Dat is goed voor een vierde plek in de peiling, achter het CDA, dat 23 zetels heeft.

De meeste kiezers (44 procent) zijn negatief over het leaseplan van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD), zo bleek verder uit de peiling. Zeventig procent denkt bovendien dat premier Rutte al wist van de naheffing die de Europese Commissie aan Nederland heeft opgelegd, ook al zei hij verbaasd te zijn. Bijna tachtig procent denkt dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) het al eerder wist.

Van Gerwen ontsnapt tegen Van Barneveld op Masters

Darter Michael van Gerwen is door het oog van de naald gekropen in de openingsronde tegen Raymond van Barneveld op de Masters in Edinburgh. The Masters is een darttoernooi met de beste zestien darters van de PDC. 

De nummer één van de wereld kwam tegen zijn landgenoot met 5-2 en 9-7 in legs achter, maar won op miraculeuze wijze met 10-9. Barney kreeg vorige week nog van dartles van de wereldkampioen. Van Gerwen won op het EK nog met 11-4 van de Hagenaar. 

Van Gerwen wist in eerste instantie een 5-2 achterstand om te bouwen naar 6-6. Beide darters pakten daarna de leg van de tegenstander af voor 7-7. Bij die stand stokte de machine even bij beide Nederlanders. Van Barneveld miste drie maal op tops, maar zijn 22 jaar jongere opponent deed hetzelfde bij dubbel achttien, waarna de Hagenaar dubbel tien er wel in gooide.

Van Barneveld kwam daarna op 9-7 voor, maar Van Gerwen gaf zich niet gewonnen. Met drie geweldige legs op rij wist Van Gerwen alsnog te winnen. Titelverdediger Phil Taylor bereikt zonder moeite de tweede ronde. De beste darter aller tijden bleek met 10-4 te goed voor Wes Newton en produceerde een gemiddelde van 110.

Zondagmiddag wordt de tweede ronde gespeeld. Van Gerwen speelt dan tegen Chisnall en Taylor tegen Gary Anderson.

Uitslagen The Masters - Ronde I

Darts Darts Uitslagen
Michael van Gerwen (1) Raymond van Barneveld (16) 10-9
Dave Chisnall (8) Robert Thornton (9) 10-8
Simon Whitlock (5) Mervyn King (12) 7-10
Peter Wright (4) Justin Pipe (13) 7-10
Phil Taylor (2) Wes Newton (15) 10-4
Gary Anderson (7) Andy Hamilton (10) 10-7
James Wade (6) Brendan Dolan (11) 10-5
Adrian Lewis (3) Kim Huybrechts (14) 10-4

Programma tweede ronde

Mervyn King v Justin Pipe
James Wade v Adrian Lewis
Phil Taylor v Gary Anderson
Michael van Gerwen v Dave Chisnall

F. de Boer: "Boilesen zat er doorheen"

Nicolai Boilesen hield het zaterdagavond niet langer dan drie kwartier vol bij de thuiswedstrijd van Ajax tegen FC Dordrecht. De Deen was ziek. Al voor aanvang van de wedstrijd had Boilesen last van buikgriep, gaf coach Frank de Boer na afloop aan. "In de eerste helft zag ik hem witter en witter worden. In de rust zat hij er helemaal doorheen. Hij kon niet meer", aldus De Boer tegenover FOX Sports.

Boilesen werd halverwege vervangen voor Nick Viergever. Na ruim een uur spelen wisselde De Boer ook Jaïro Riedewald (voor Thulani Serero), terwijl in de slotfase Ricardo Kishna mocht invallen voor Anwar El Ghazi. Ajax won het duel in de Amsterdam ArenA met 4-0.

De wissel van Riedewald was een beetje uit voorzorg, aangezien hij last kreeg van beide hamstrings. "Hij moet als middenvelder veel meer lopen dan als centrale verdediger. Dat is even wennen voor hem. Ik wilde geen risico met hem nemen."

"Daarbij wilde ik Thulani Serero weer aan het werk zien na zijn blessure", aldus De Boer. Ajax, de nummer twee in de Eredivisie, heeft nog steeds vier punten minder dan PSV. De Eindhovenaren wonnen met 1-0 van ADO Den Haag dankzij een treffer van Memphis Depay.

Halloween Fright Nights

Wie wil er nou niet achternagezeten worden door bloeddorstige zombies, sadistische dokters, moordlustige trollen en Eddie de Clown? Deze maand kwamen duizenden mensen uit heel Nederland naar de Halloween Fright Nights van Walibi Holland in Biddinghuizen om in het weekend lekker te kunnen griezelen tussen de achtbanen. Vrijdag 31 oktober was alweer de laatste avond en FOK!fotograaf Laurent van der Spek en FOK!recensente Lisanne van de Bunt waren erbij.

Starpoint Gemini 2

Starpoint Gemini 2 is een vervolg op het eerste deel van het spel. De kruising tussen 3D space sim en RPG oogt erg interessant. Ik zelf heb het eerste deel nog nooit gespeeld dus kan helaas niet zo diep in gaan op wat er allemaal veranderd is. Afgaande op reviews van het eerste deel was het allemaal niet best, maar voordeel was dus wel dat ik aan deel twee begon zonder enige verwachting.

Geweld bij protest tegen Frans politiegeweld

In de Franse steden Nantes en Toulouse zijn protesten tegen de politie zaterdag uitgelopen op gevechten tussen de demonstranten en de politie. Verschillende mensen raakten daardoor gewond. Volgens Franse media zijn het er zeker 7. Ruim 30 mensen zijn opgepakt.

Ook in onder meer Lille, Bordeaux en Montpellier gingen mensen de straat op om hun onvrede te uiten over het optreden van de politie een week eerder in de buurt van Toulouse. Een 21-jarige milieuactivist kwam daar tijdens een demonstratie om door een granaat van de politie.

Geweld bij protest tegen Frans politiegeweld
Geweld bij protest tegen Frans politiegeweld (Foto: ANP)

De beestjes in ons

Op dit moment heb ik de keuze uit twee onderwerpen die me na aan het hart liggen, maar die allebei niet al te urgent van aard zijn. Ik heb dus voor vandaag deze min of meer blind gekozen. De titel van deze column is de Nederlandse titel van een boek dat in het Engels de titel “Missing microbes” draagt en is geschreven door de microbioloog Martin Blaser, werkzaam aan de New York University. 

F1-team Sauber legt Marcus Ericsson vast

Marcus Ericsson zal zijn Formule 1-loopbaan volgend jaar gaan vervolgen bij Sauber. De Zwitserse renstal maakte bekend de 24-jarige Zweed voor een seizoen vast te hebben gelegd. Momenteel staat de coureur onder contract bij Caterham dat onder curatele staat en dit weekend niet in Austin zal racen.

Adrian Sutil en Esteban Gutierrez zijn de huidige coureurs bij Sauber en het nieuws van Ericsson betekent dat minimaal een van hen plaats zal moeten maken. Naast dit duo is testrijder Giedo van der Garde de belangrijkste kanshebber op een stoeltje bij het team uit Hinwil. De Nederlandse coureur heeft al meermalen gehint dat het er goed uitziet voor 2015, maar vooralsnog laat de bekendmaking op zich wachten.

Laatste reviews en specials
special
Interview: 'in The Boys zijn de superhelden de schurken'
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
©FOK.nl e.a.