Ecclestone erkent schuld aan malaise Formule 1

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft erkend dat hij schuldig is aan de huidige problemen in zijn sport. De teams Caterham en Marussia staan onder curatele en racen dit weekend niet mee in Austin. Daarnaast hebben ook Lotus, Force India en Sauber het niet makkelijk.

Deze teams eisen een betere verdeling van het geld, iets waar Ecclestone nu in mee gaat. "Er wordt te veel geld niet goed verdeeld, waarschijnlijk mijn fout. De overeenkomsten die er nu liggen, leken goed te zijn. Ik weet nu wat er aan schort, maar niet hoe het op te lossen."

Ecclestone doelt op de overeenkomsten die hij met ieder team apart heeft afgesloten. Hier kan hij niet makkelijk onderuit. Goed voorbeeld is Ferrari dat alleen al voor het aan de start verschijnen negentig miljoen dollar per jaar opstrijkt. De Italianen hebben voor vorig seizoen in totaal meer dan 200 miljoen dollar ontvangen, meer dan de jaarlijkse begroting van veel teams die met budgetten van iets meer dan 100 miljoen per jaar werken.

De Formule 1-baas hoopt dat de grote teams hun verantwoordelijkheid nemen. "Het is niet de grootste crisis die ik meegemaakt heb, maar ik ben er niet blij mee. Je praat over grotere geldsommen, dus dat is lastiger op te lossen. We moeten iets doen, want we kunnen niet rustig achterover leunen en denken dat het probleem zich vanzelf oplost."

"Het is zo dat het pas opgelost kan worden als genoeg mensen het op willen lossen. Betrokkenen moeten wel de sport in stand willen houden en bereid zijn offers te maken. Mij maakt het niet uit hoe het geld verdeeld wordt. Als ze naar mij toe komen en het geld anders willen verdelen, dan gaan we dat voortaan zo doen."