Darter Wade wint Masters na comeback tegen King

Na de World Grand Prix en het EK is darter Michael van Gerwen er niet in geslaagd om zijn derde TV-toernooi op rij te winnen. Op The Masters was Mervyn King in de halve finale met 11-9 te sterk voor de wereldkampioen. Het was echter Wade die het toernooi wist te winnen. Hij was in de finale met 11-10 te sterk voor King.

Van Gerwen speelde zondagmiddag in de kwartfinale nog tegen Dave Chisnall. Van Gerwen stond na vijf legs met 4-1 voor en gaf het verschil van drie legs niet meer uit handen. Soms werd was het verschil twee legs en soms vijf. Het werd uiteindelijk 10-7 voor de wereldkampioen.

De eerste halve finale ging tussen Taylor en Wade. Taylor won in de kwartfinale met 10-6 van Gary Anderson en Wade versloeg Lewis met dezelfde cijfers. Het was een wedstrijd van zeer hoog niveau. Taylor pakte in het begin van de wedstrijd direct een break, maar bij de eerste pauze stond het 3-2 voor Wade. Vijf leg later was het weer 5-5.

Via 72 kwam Taylor met een break op 5-6, maar Wade brak direct terug voor 6-6. Het werd 7-7 en Wade brak voor 8-7. Met een 11-darter van Wade en via een 110-finish van Taylor werd de stand 9-8. Taylor wist echter weer terug te breaken voor 9-9. Het publiek was op handen van Wade, want toen Taylor dubbels wilde gooien werd hij uitgefloten en klonk er boegeroep. Het was uiteindelijk The Machine die de partij met 11-9 naar zich toe trok.

De andere halve finale tussen Van Gerwen en King ging gelijk op. Na tien legs stond het 5-5. Na de tweede pauze kon King afstand nemen van Van Gerwen, hij kwam op 7-5. De wereldkampioen knockte terug en stond bij de derde pauze nog één leg achter (8-7). Van Gerwen vocht zich in het slot van de partij nog terug tot 9-9, maar het was King die met 11-9 met de zege ervandoor ging.

De finale tussen Wade en King. Laatstgenoemde plaatste in de eerste leg direct een break door 116 uit te gooien. Vier legs later stond het 5-0 voor The King. Bij de tweede pauze stond er 8-2 op het bord. De wedstrijd leek gespeeld, maar in het derde deel van de partij kon Wade vier van de vijf legs pakken en bracht de stand terug tot 9-6.

King herstelde zich op tijd in het slot van de wedstrijd en kwam via 158 op 10-6. De darter uit Bradwell kreeg zes kansen om de partij uit te gooien, maar deed dat niet waardoor Wade op 10-7 kon komen. Het werd ook nog eens 10-9. King kreeg opnieuw een pijl voor de wedstrijd, maar het werd 10-10. Een beslissende leg was nodig. Met een 135-finish is het Wade die door het oog van de naald kroop en het toernooi won.

Voor Wade is het zijn achtste TV-titel bij de PDC. Eerder dit jaar verloor hij nog de finale van de World Grand Prix.

Voor de darters begint volgende week de Grand Slam of Darts. Naast Mighty Mike, Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort zullen ook de Nederlanders Jan Dekker, Wesley Harms en Christian Kist deelnemen aan het invitatietoernooi.