Rebellenregio's Oekraïne naar stembus

In de rebellenregio's in het oosten van Oekraïne zijn zondag de stemlokalen geopend. Ze moeten legitimiteit verschaffen aan de aspiraties voor zelfbeschikking in de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk. De internationale gemeenschap keert zich tegen de verkiezingen, die wel gesteund worden door Rusland.

Drie kandidaten dingen mee naar het leiderschap over de rebellenregering in Donetsk. Maar een van hen, huidig leider Aleksandr Zachartsjenko, is bekend bij de bevolking. Hij is dan ook de gedoodverfde winnaar.

Zachartsjenko bracht zondag zijn stem uit in de stad Donetsk. Andere stemgerechtigden zeiden te hopen dat de verkiezingen rust en vrede zullen doen terugkeren in de rebellenregio's.

"Ik hoop dat onze stemmen iets zullen veranderen. Wellicht worden we eindelijk erkend als een echt, onafhankelijk land", zei Tatjana Ivanovna in de rij voor een stemlokaal in Donetsk, meldt AFP. "We moeten normaal kunnen leven", aldus Valeri Vitalijevitsj. "Het is verschrikkelijk om bij ieder bombardement voor het welzijn van je familie te vrezen."

Om een hoge opkomst mogelijk te maken is de kiesgerechtigde leeftijd verlaagd naar 16 jaar, een beslissing die is ingegeven door vergelijkbare kiesregels in het Schotse referendum over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.

Volgens het Westen schenden de verkiezingen het staakt-het-vuren dat Oekraïne, de rebellen en Rusland in september tekenden. In dat akkoord werd afgesproken dat lokale verkiezingen onder de Oekraïense wet moeten worden georganiseerd. Washington stelt dat de verkiezingen in de rebellengebieden in strijd zijn met de Oekraïense grondwet. Kiev noemde de stembusgang zondag een 'illegale staatsgreep'.

De Amerikaanse nationale veiligheidsraad vreest dat de uitslag door Rusland kan worden gebruikt als rechtvaardiging voor militair ingrijpen in Oekraïne. Volgens Moskou voorzag het bestand echter in lokale verkiezingen in rebellengebied, te houden tussen 19 oktober en 3 november.

Onduidelijk is hoeveel mensen hun stem kunnen uitbrengen. De verkiezingen worden niet door internationale waarnemers gevolgd. Wel zijn er extreemrechtse en communistische politieke activisten naar de regio gereisd die zich voordoen als waarnemers. De stembussen sluiten om 16.00 uur Nederlandse tijd.