Jonge liberalen hekelen VVD-focus op geld

De jongerenorganisatie van de VVD is teleurgesteld in haar moederpartij. "Dat de VVD de eigen vrijdenkersruimte sloot in 2011 is symptoom van de prioriteit van de VVD: geld, geen fundamentele liberale principes", laat JOVD-voorzitter Tom Leijte zondag weten.

De Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie heeft zondag de vrijdenkersruimte die de VVD in 2011 sloot heropend, ter herdenking van de moord op Theo van Gogh. De liberale jongeren willen hiermee aandacht vragen voor de vrijheid van meningsuiting, die volgens de JOVD tien jaar na de dood van Van Gogh onverminderd onder druk staat.

De nieuwe vrijdenkersruimte bevindt zich niet in de Tweede Kamer, zoals haar in 2008 opgerichte voorganger, maar op internet. Devrijdenkersruimte.nl bevat enkele werken die ook in de fysieke ruimte van de VVD werden uitgelicht, onder meer van cartoonist Gregorius Nekschot. Ook hangen er nieuwe controversiële personen, zoals Geert Wilders en Thomas von der Dunk.

"Theo van Gogh is vermoord omdat hij gebruikmaakte van zijn vrijheid van meningsuiting", zegt JOVD-voorzitter Leijte in een verklaring. "Nu, tien jaar later, is het blijkbaar nog steeds nodig om op de barricades te staan voor dit grondrecht." Hij doelt onder meer op de aangescherpte persregels in de Tweede Kamer.