SP wil dat Hennis 'gifstofdoofpotten' opent

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) moet veel meer doen om een eind te maken aan de 'doofpotaffaire' rond giftige stoffen. Daartoe gaat de SP de bewindsvrouw maandagochtend oproepen in een Kamerdebat over defensiepersoneel. De partij doelt op de onderzoeken naar giftige chroomverf en het wapenschoonmaakmiddel PX-10.

"De onthullingen stapelen zich op, terwijl Hennis achter de feiten aanloopt", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk zondag. "Haar aanpak roept tevens nieuwe vragen op." Van Dijk stelt maandag ook voor een hoorzitting te organiseren, waarbij deskundigen kunnen worden gehoord. "Anders moeten wij nog twee jaar wachten op onderzoek, dat duurt veel te lang."

Bij het onderzoek naar de giftige chroomverf moet Hennis als het aan Van Dijk ligt de leider van de taskforce vervangen, die eerder klachten over de gifverf zou hebben genegeerd. "Ongelooflijk dat je deze man aanstelt om de taskforce te leiden. Het onderzoek is bij voorbaat verdacht", aldus Van Dijk. Hij wil een onafhankelijke vervanger, bijvoorbeeld uit de medische wereld.

Daarnaast moet het onderzoek veel sneller worden afgerond. "Tot nu toe hebben bijna negenhonderd medewerkers zich gemeld, waarvan 225 met gezondheidsklachten. Sommige mensen zijn doodziek, zij moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen. Indien er een relatie is met de giftige verf, hebben slachtoffers recht op een ruimhartige schadevergoeding."

Daarnaast speelt de kwestie van het wapenreinigingsmiddel PX-10, waarnaar het RIVM in 2011 onderzoek deed. Daarop uitten deskundigen recentelijk forse kritiek omdat de metingen niet zouden deugen. Het middel heeft mogelijk ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Van Dijk wil dat onafhankelijke experts het onderzoek van het RIVM opnieuw beoordelen.