Leger Burkina Faso bezet kantoor staatstelevisie

Redactie

Het leger in Burkina Faso heeft zondag het hoofdkantoor van de staatstelevisie ingenomen. Dat meldt persbureau AFP op basis van journalisten ter plaatse. Het leger greep afgelopen week de macht nadat president Blaise Compaoré onder druk van protesten was afgetreden.

Militairen van de presidentiële garde schoten in de lucht om een groep betogers te verjagen die bij de ingang van de staatstelevisie stonden. Onder de betogers waren zo'n honderd aanhangers van Saran Sérémé, een politica van de oppositie. Sérémé wilde zichzelf uitroepen tot interim-president.

De vlam sloeg afgelopen week in de pan toen het parlement een wetsvoorstel besprak dat het mogelijk moest maken voor Compaoré om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. De president was 27 jaar aan de macht.

Donderdag kwam het tot een bestorming van het parlement. Betogers bestormden het gebouw en staken een deel ervan in brand. Ook werden huizen van diverse ministers aangevallen en werd er op verschillende plaatsen in het land geplunderd.

Het leger heeft kolonel Yacouba Zida aangesteld als interim-president. De legerleiders zeiden zaterdag unaniem achter deze beslissing te staan. Hoelang de overgangsperiode gaat duren wordt op een later tijdstip bepaald.