Wedstrijdformat bowling op de schop met oog op Spelen

heywoodu

De wereldbowlingbond World Bowling test dit weekeinde een gloednieuw wedstrijdformat om de sport aantrekkelijker te maken voor het grote publiek. Het huidige systeem is te ingewikkeld, zo vindt men, terwijl een simpeler systeem de kans op een plek op de Olympische Spelen groter maakt.

"We hebben een imagoprobleem", aldus World Bowling-president Kevin Dornberger. "Veel mensen snappen de huidige puntentelling niet, waardoor het saai wordt om te kijken." In het huidige systeem worden er tien frames gegooid door elke speler, waarbij maximaal 300 punten gescoord kunnen worden - zoals wellicht bekend is van vrijwel alle lokale bowlinghallen, ook in Nederland.

Tijdens de World Tour Finals in Las Vegas, een prestigieus toernooi, wordt het nieuwe format getest. De wedstrijden krijgen een soort matchplay-format: Speler A gooit één bal in het eerste frame, waarna speler B dat ook doet. Wie de meeste pins omgooit wint het frame. Gooien beide spelers een strike, dan krijgen ze allebei een half punt. Als er bij allebei evenveel pins overblijven gooien ze nog een tweede bal om het frame eventueel toch te beslissen.

Er zullen twaalf frames gespeeld worden, als er dan nog geen winnaar is wordt het een sudden death, waarbij de eerste die een frame wint ook de wedstrijd wint. Op deze manier moet een wedstrijd spannender worden, sneller gaan en makkelijker te volgen zijn, allemaal belangrijke factoren om ooit op de Spelen toegelaten te worden.

"Dat zou natuurlijk fantastisch zijn voor ons", aldus Dornberger tegenover USA Today"Mensen zien bowling vaak nog als recreatie, een mooie sociale bezigheid met een paar biertjes erbij. Er is echter ook een zeer competitieve kant, waar mensen keihard trainen om de top te bereiken. Het zou een geweldige waardering zijn als onze sport op de Spelen beoefend kan worden."

Het is de vraag of iedereen even enthousiast is over het nieuwe systeem. "Zoals met elke verandering ga je zeker topspelers krijgen die er een hekel aan hebben", zegt Sean Rash, de nummer twee van de wereld. "Ze hebben succes geboekt met het oude systeem, dus dat willen ze niet veranderen. Je moet echter vooruit kijken en de Spelen zouden fantastisch zijn voor het bowling. Wij als spelers moeten er mee omgaan, onze wedstrijden spelen en voor de winst gaan, ongeacht de manier van scoren."

De nummer één van de wereld, Mika Koivaniemi, ziet het nieuwe systeem vooral als een test voor zichzelf. "Als je normaal gesproken sterk bent in het scoren van spares, zoals ik, heb je misschien een beetje een nadeel. Ik zie het echter als een uitdaging om ook op deze manier tot de wereldtop te behoren."

De World Tour Finals zijn voorlopig een test en volgens Dornberger wordt onder meer gekeken naar hoe het door spelers en omstanders ontvangen wordt, om vervolgens te bepalen of en wanneer een volgend toernooi op deze manier gespeeld wordt. Dat het nu in een van de grootste toernooien getest wordt lijkt echter duidelijk de intentie van World Bowling weer te geven. 

Bowling heeft één keer eerder een plek op de Spelen gehad: In 1988 was het in het Zuid-Koreaanse Seoul een demonstratiesport. In 2024 zou het een rentree kunnen maken, dan moet World Bowling vanaf volgend jaar mee gaan doen aan het proces om toegevoegd te worden aan het olympische programma. Een onbekende sport zou bowling zeker niet zijn op het programma van een evenement als de Spelen: Al sinds 1994 is het een vaste sport op de Asian Games.