Agüero schiet Man. City langs tiental United

Redactie

Louis van Gaal kan het landskampioenschap definitief uit zijn hoofd zetten. Manchester United speelde ruim 50 minuten met tien man en verloor daardoor nipt van stadsrivaal City. Het werd 1-0.

De 168e derby tussen City en United begon levendig. Beide ploegen vielen aan en zochten de goal. David De Gea voorkwam met de vuisten dat Sergio Agüero konnen binnenschieten en Adnan Januzaj schoot naast, na terugleggen van Robin van Persie. De echte kansen kwamen na een minuut of twintig en waren voor de Citizens.

De Gea voorkwam met drie goede saves dat de thuisploeg op voorsprong kwam. Jesús Navas vond de doelman op zijn weg na een inzet van dichtbij en Agüero zag na een schot uit een lastige hoek (redding De Gea) hoe de Spanjaard goed van zijn lijn kwam toen hij bijna een voorzet van Yaya Touré kon binnentikken.

Na deze kansen voor City legde United, al dan niet gedwongen, het initiatief volledig bij de stadsrivaal. Dat zag hoe Chris Smalling vijf minuten voor rust met twee keer geel naar de kleedkamer werd gestuurd. Dat had niet gehoeven: eerst hinderde de verdediger keeper Joe Hart bij een uittrap en daarna kwam hij, in de hoek van het veld, veel te hard in op James Milner. United haalde ternauwernood met tien man en 0-0 de rust, want arbiter Oliver had Marcos Rojo weg kunnen sturen nadat die de doorgebroken Touré vloerde midden in de zestien.

Angel Dí María in actie met Martín Demichelis. (PRO SHOTS/Action Images)

Na rust zou het tegenhouden worden voor Van Gaal & co, en hopen op een gelijkspel. Dat ging krap twintig minuten nog goed, al kreeg de thuisploeg uiteraard kansen. Tweemaal riep het, net als voor de pauze, tevergeefs om een strafschop. Eerst werd hands geclaimd bij Daley Blind, later haalde Fellaini maar weer eens, in samenwerking met Carrick, Agüero neer in de zestien. Oliver zag er wederom niets in.

In de 63e minuut viel de voor United haast onvermijdelijke tegengoal. Rojo was al uitgevallen met een op het oog ernstige schouderblessure en vervangen door de onervaren Paddy McNair. Die laatste liet Agüero ontsnappen bij een keurige voorzet van Gaël Clichy, die op links was weggestuurd door Touré. Agüero twijfelde nu niet en schoot de bal snoeihard achter De Gea: 1-0.

Dan is het over, moet ook Van Gaal op de bank hebben gedacht. Maar de tien van United prikten toch nog af en toe voorin. Zoals Van Persie, die er goed voorbij ging bij Clichy en Demichelis en besloot met een schot op de vuisten van Hart. De doelman lag opnieuw in de weg toen Di María daarna na een goede dribbel van Rooney besloot met een schotje laag over de grond. Navas stelde daar namens de thuisploeg een schot op de buitenkant van de paal tegenover.

City liep in de slotfase achteruit, in plaats van dat het de 2-0 poogde te forceren. Daarom bleef het geloof op een resultaat bij United in leven, zeker toen Fellaini op doel mocht koppen maar de bal volledig verkeerd raakte. Dat was al de derde mogelijkheid voor het tiental binnen tien minuten. De City-fans juichten wel, maar met enige spanning in de stem. Rustig achteroverleunen was er niet bij.

United, waar Van Persie al vervangen was door James Wilson, haalde opgelucht adem toen Touré in de 89e minuut de bal een meter naast de goal schoot. In de lange extra tijd (dik vijf minuten) lukte het United niet meer gevaarlijk te worden. Touré werd dat nog wel met een harde kopbal van dichtbij, die naast ging. De Citizens hielden de derby tot het eind spannend, maar de zege mocht na de rode kaart van Smalling voor rust geen surprise meer heten.