Voormalig F1-coureur De Cesaris (55) overleden

Voormalig Formule 1-coureur Andrea de Cesaris is zaterdagnacht overleden aan de gevolgen van een motorongeluk in Rome. De Italiaan is 55 jaar oud geworden. De Cesaris stond tussen 1980 en 1994 aan de start van 208 races.

Het ging vaak fout met de Italiaan, die al snel de bijnaam Andrea de Crasheris kreeg. In 1980 debuteerde hij door de laatste twee races van het seizoen te rijden voor Alfa Romeo, daarna was hij jarenlang een vaste waarde in het deelnemersveld. 

De Cesaris haalde in zijn loopbaan vijf keer het podium. In 1982 werd hij voor Alfa Romeo derde in Monaco, vijf jaar later pakte hij in België weer een derde plek, dit keer in een Brabham. Zijn meest succesvolle jaar was 1983, want zowel in Duitsland als Zuid-Afrika pakte hij de tweede plek. In 1989 kwam hij namens Scuderia Italia als derde over de streep in Canada, zijn laatste podiumplek.

In 1991 leek De Cesaris in België wellicht op weg naar de overwinning, maar na als elfde gestart te zijn blies hij drie ronden voor het einde zijn motor op terwijl hij op de tweede plek lag. Er stond druk op de Italiaan, want in de kwalificatie verloor hij nog van zijn teamgenoot, nota bene een debutant: Ene Michael Schumacher kwalificeerde zich als zevende, vier plekken voor De Cesaris.

In 1982 haalde hij naast zijn eerste podium ook zijn eerste - en enige - poleposition. Dat deed hij in Long Beach, maar door een crash leverde de race geen succes op. Opvallend is het aantal keer dat hij de finish niet haalde. Liefst 135 races wist hij niet op de normale manier te beëindigen, nooit haalde hij meer dan vijf keer achter elkaar de finish.

De Cesaris kwam in zijn lange loopbaan uit voor veel teams. Naast Alfa Romeo, Scuderia Italia en Brabham reed de Italiaan ook voor McLaren, Ligier, Minardi, Rial, Jordan en Tyrrell. In 1994 sloot hij zijn carrière af met negen races voor Sauber. Hij haalde daarin één keer de finish.

De Brabham van De Cesaris vliegt in brand tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië 1987 in Silverstone (Foto: Getty)